Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7 II - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-01, 19:25   #2551
maszka66
Zadomowienie

Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7 II

Anitko, czy nie wydaje Ci się, że między Prezesem a Michasią coś już iskrzy

A mojja córcia zadbała dzisiaj żebym nie spóźniła się na groby i zrobiła mi pobudkę o 5.30.
Ja zabrałam dzisiaj Wiktorię tylko na grób do mamy i to na krótko bo po pięknym poranku zrobiło się paskudnie.

Dobrze, że wczoraj zmierzyłam kombinezon bo okazało się, ze ten, który miał być na początek zimy jest już za mały, a mierzyłam go równo 2 tygodnie temu i był ok. Przynajmniej wszystko jasne co do zakupów.

Dołączam 2 zdjęcia z porannej przymiarki kurteczki i czapeczki z ulubioną "zabawką" i trzecie tuż przed pożarciem futerału od aparatu. Tak swoją drogą to zaczęłam się poważnie martwić zupełnym brakiem zębów.

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Wiktoria bardzo chętnie chodzi na nóżkach oprowadzana za rączki, sama też pomalutku drepcze przy meblach. Powiedzcie mi, czy ja mogę ją tak oprowadzać ? Kaczor mi zabrania twierdząc, że to za wcześniej i że chodzić będzie mogła kiedy zacznie sama stawiać pierwsze kroki,
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 02117.JPG (37,2 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02118.JPG (34,7 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 02123.JPG (32,3 KB, 17 załadowań)
maszka66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-01, 20:23   #2552
kasia191273
Zakorzenienie

Maszko Nina tez wlasciwie caly czas by chodzila po domu prowadzona za raczki. Niewiele mozna na to poradzic, bo sie prezy i protestuje, jak sie jej w zamian zaproponuje siedzenie albo - nie daj Boze- raczkowanie.

Dzis bylismy na konsultacjach u fizjoterapeuty- nie stwierdzil zadnych problemow, obserwujac przez godzine Nine w zabawie i w reagowaniu na rozne tricki stwierdzil, ze prawdopodobnie nie bedzie raczkowac, tylko od razu chodzic. I zeby do lezenia na brzuchu nie zmuszac, jesli ryczy. Jedyne, co mamy cwiczyc, to w siedzeniu zabawy polegajace na utracie rownowagi po to, zeby Nina nauczyla sie ja lapac, podpierac sie, zabezpieczac przed upadkami. Czyli zabawka z boku lub z tylu i zmuszanie do okrecania sie od pasa w gore= utrata balansu= szukanie podparcia. Nie raczkujac pominela ten etap, a to wazne.

Pytalam o to prowadzanie za rece, czy szkodliwe. Szkodliwe o tyle, ze raz zaproponowane dziecku stanie sie jego pasja, a nasza udreka. I my juz to wiemy. I po drugie- jesli sie dziecko podtrzymuje, nie uczy sie samo bronic przed upadkami. Dziecko powinno samo wstawac i samo robic pierwsze kroki, bo upadajac uczy sie, jak tego uniknac. Prowadzane (choc to duzo mniejsze zlo niz chodzik- fizjoterapeuta stanowczo zabronil chodzika, zreszta nie mielismy zamiaru)- czuje sie bezpiecznie i to na pewno opoznia postepy w chodzeniu samodzielnym.
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-01, 20:24   #2553
sohf
Wtajemniczenie

hehe, ale fajnie Wiki wygląda w tej czapie i nie ma to jak zjadać pieluchę a co do chodzenia to według mnie KAczor bredzi. Niby jak się dzieci mają uczyć trzymać równowage jak nie będą chodzić? Kuba sam non stop wstaje, równie często łazi na czworaka jak i drepta przy meblach. trzymany za rączki tez maszeruje, zwłąszcza babcia go w tym względzie maltretuje, bo by chyba chciała żeby już chodził jak TŻ w jego wieku:P

Maszko a zębami sie na razie nie przejmuj, synkowi mojego kuzyna zęby zaczeły wychodzić dopiero jak skończył roczek, ale za to prawie wszystkie na raz

a na groby mielismy jechać z Kubą, ale że się rozchorował, to musieliśmy robić kombinacje i samemu szybko obskoczyć gdzie się dało.
sohf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-01, 20:38   #2554
yaira
Rozeznanie

GG do yaira

Maszko nasza Zuzia miala zeba dopiero 20 pazdziernika czyli czekalam rowne 10,5 miesiaca

a jezeli chodzi o chodzenie..to czuje sie jak na spacerniaku bo Zuzia ciagle by mnie oprowadzala po naszym m2
Stary 2007-11-02, 08:12   #2555
Olif
Raczkowanie

GG do Olif

Cytat:
Napisane przez maszka66 Pokaż wiadomość

A mojja córcia zadbała dzisiaj żebym nie spóźniła się na groby i zrobiła mi pobudkę o 5.30.
Ja zabrałam dzisiaj Wiktorię tylko na grób do mamy i to na krótko bo po pięknym poranku zrobiło się paskudnie.

Dobrze, że wczoraj zmierzyłam kombinezon bo okazało się, ze ten, który miał być na początek zimy jest już za mały, a mierzyłam go równo 2 tygodnie temu i był ok. Przynajmniej wszystko jasne co do zakupów.

Dołączam 2 zdjęcia z porannej przymiarki kurteczki i czapeczki z ulubioną "zabawką" i trzecie tuż przed pożarciem futerału od aparatu. Tak swoją drogą to zaczęłam się poważnie martwić zupełnym brakiem zębów.

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Wiktoria bardzo chętnie chodzi na nóżkach oprowadzana za rączki, sama też pomalutku drepcze przy meblach. Powiedzcie mi, czy ja mogę ją tak oprowadzać ? Kaczor mi zabrania twierdząc, że to za wcześniej i że chodzić będzie mogła kiedy zacznie sama stawiać pierwsze kroki,
Co do wstawania to Malwina też dba o to zebym nie pospała dluzej niz do 7 rano.
Budzi się 5 - 6 a jak jest na tyle łaskawa to poleży w łożeczku do 7, ale to tylko jak wczesniej dostanie butlę.

Myślę ze nie musisz bać się o ząbki, słyszalam ze do roku mogą się w ogóle nie wyrzynać.

Co do chodzenia to Kaczor się myli. Nas lekarz wręcz zachęcał do ćwiczeń. Oczywiscie nic na siłe, jesli mala ma na to ochotę i sama utrzymuje sie na nóżkach. Malwina tez obchodzi meble, np chodzi dookoła stolu sama. Ale na prowadzenie nie ma ochoty, wyrywa się.
Olif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 09:11   #2556
malgogaj
Zadomowienie

Olif mój Olaf tez jakoś nie rwie się do chodzenia za rączki, woli sam tuptać.
Kasiu to dobrze ze z Niną wszystko ok. Są dzieci co nie raczkuja a chodzą szybko np mój siostrzeniec. On też chodził a siadać sam nie umiał, bo dzieci siadaja z brzuszka a jak nie raczkuja to nie potrafią. Ważne, że skonsultowałaś.
Olaf sie przeziębił, w nocy spac nie moze, budzi sie co 20-30 min. Co to za okres z tymi chorubskami, no!
Stary 2007-11-02, 10:08   #2557
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez maszka66 Pokaż wiadomość
Mam do was jeszcze jedno pytanie. Wiktoria bardzo chętnie chodzi na nóżkach oprowadzana za rączki, sama też pomalutku drepcze przy meblach. Powiedzcie mi, czy ja mogę ją tak oprowadzać ? Kaczor mi zabrania twierdząc, że to za wcześniej i że chodzić będzie mogła kiedy zacznie sama stawiać pierwsze kroki
Maszko nam i lekarka i rehabilitantka powiedziala, zeby na poczatek nie prowadzic dziecka za rece, czy pod pachy. Najpierw dziecko ma chodzic krokiem odstawno-dostawnym przy meblach, sprzetach.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-02, 10:12   #2558
Olif
Raczkowanie

GG do Olif

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Maszko nam i lekarka i rehabilitantka powiedziala, zeby na poczatek nie prowadzic dziecka za rece, czy pod pachy. Najpierw dziecko ma chodzic krokiem odstawno-dostawnym przy meblach, sprzetach.
To chyba chodzi o to zeby nie robic niczego na siłe.
Olif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 11:34   #2559
AnitaSuska
Zadomowienie

Yaira cos dla Ciebie
http://allegro.pl/item263766292_kurt..._laleczka.html

a ja w koncu kupilam czapusie z allegro dla Macka te H&M,dobra cene itd,a laska wyskakuje z 8zł za przesylke,samam niedawno sprzedalam czapke i priorytet w babelkowej kopercie wyszedl 4,60..nie lubie nabijania ceny kosztami przesylki..

co do chodzenia,to Macius samkreci sie przy meblach i innych mozliwych sprzetach i stawia kroczki..jednak szczegolnie z babcia cwicza chodzenia-prowadzane..srednio mi sie to podoba,bo wole,jak on wszystko sam zalapuje,wtedy jestw zgodzie z jego mozliwosciami i natura..ale nie mam nic przeciwko od czasu do czasu..ale mlody cwaniakuje,bo potrafi podejsc do czegos,nie moze tego dostac bo za maly i za wysoko,wiec raczkuje do mnie i wstaje ,odwraca sie ,czyli to oznacza,ze mam go tam zaprowadzic, i podniesc,albo podac i musze go zaprowadzicwtedy jest miseczka ucieszona

a w ogole to maly spi juz druga godzine..a u sasiadow na przeciwko wymiana okien i lupanka ostra,Maciek spi-szok,obudzil sie raz,przytulilam go i spi dalej

http://b1.lilypie.com/Vk1Lp1.png
AnitaSuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 12:00   #2560
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Anitko robię się zazdrosna o Maciusia

Miśce wczoraj wyszedł trzeci ząbek ale marudzi strasznie bo czwarty też wychodzi.
I jesli chodzi o postępy to zamyka listę od końca bo jeszcze nie siada i nie raczkuje tylko czołga sie jak żołnierz
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 14:09   #2561
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Cytat:
Napisane przez Olif Pokaż wiadomość
tak, dokladnie tak, bo moze sie zdarzyc, ze jak my "pomagamy" to ksztaltujemy u dziecka zle postawy itp. Sa dzieci, ktore same sobie z tym swietnie poradza, ale tez sa i takie, ktore potem beda sie borykac z jakimis roznymi skrzywieniami itp.
Np moja Wika miala asymetrie i wzmozone napiecie, wiec ja zwracam uwage na takie rzeczy...
Stary 2007-11-02, 14:14   #2562
kasia191273
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olif Pokaż wiadomość
Moim zdaniem chodzi o to, zeby dziecko samodzielnie chodzilo tzn. znalo uczucie tracenia rownowagi i umialo ja zlapac na nowo. Za raczki chodzac nie ma sie tego jak nauczyc, co opozna chodzenie jako takie.

Ale oczywiscie nic na sile - to sie zawsze sprawdza))

Edytowane przez kasia191273
Czas edycji: 2007-11-02 o 15:43
Stary 2007-11-02, 16:14   #2563
malgogaj
Zadomowienie

Ja mam nadzieje ze jak pojade do Pl na swięta to Olaf bedzie już chodził coby babcie właśnie nie prowadzały go całymi dniami pod paszki. Kupiłam sobie dzisiaj już bilet do Polski. Mieliśmy jechać samochodem ale dzisiaj sprawdzałam bilety lotnicze i znalazłam promocje wiec ja i Olaf lecimy
Stary 2007-11-02, 18:29   #2564
sohf
Wtajemniczenie

dziewczyny napiszcze jeszcze raz co jest dobre na odparzoną pupę? bo pamietam tylko mąkę ziemniaczaną. a w ogóle co z tą mąką, zasypać i normalnie pieluche załozyć? czy jakis inny patent?
sohf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 18:36   #2565
yaira
Rozeznanie

GG do yaira

a ja mam dzisiaj urodzinki
Stary 2007-11-02, 19:46   #2566
garnuszki
Zadomowienie

GG do garnuszki

Yaira Wszystkiego Najlepszego
garnuszki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 19:52   #2567
Aranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sohf Pokaż wiadomość
dziewczyny napiszcze jeszcze raz co jest dobre na odparzoną pupę? bo pamietam tylko mąkę ziemniaczaną. a w ogóle co z tą mąką, zasypać i normalnie pieluche załozyć? czy jakis inny patent?

Polecam Clotrimazolum - bez recepty w aptece coś z 3,80?

Yaria - z okazji urodzin życzę dużo uśmiechu na co dzień, dużo zdrówka, szczęścia, radości i pomyślności!!!

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 19:56   #2568
garnuszki
Zadomowienie

GG do garnuszki

Powtórzę post z lutowych dzieciaczków
jakoś nie chce mi się pisac ostatnimi czasy ale podpatruje o czym piszecie i oglądam fotki. Dzieci śliczne wszyściutkie.

Napiszę tylko tyle że na temat podwyżki obiecanej dla męża echooooooooo, jeszce bardziej mam dośc tych norów ehhhhhhhh, chcę do Polski!!!!!

aaaaaaaaaa miałam się pochwalić co Olafek potrafi, od niedzieli raczkuje, z tym że jedną nóżka na kolanku, a druga tópką więc wygląda to zabawnie, do tego wstaje non stop jeśli ma się czego złapać i bardzo mu się to podoba.
garnuszki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 20:26   #2569
zaba21_22
Zadomowienie

GG do zaba21_22

Maszko Wiki słodko wygląda w tej czapeczce
Sohf zgadzam się z Aranką: Clotrimazolum, w niektórych aptekach nawet 2,90zł, ważne że niedroga, bez recepty i przede wszystkim skuteczna

A jeśli chodzi o chodzenie/tuptanie, to Asia wstaje gdzie tylko może się czegoś chwycić i tupta wokól/wzdłuż danej rzeczy, chętnie chodzi za rączki/pod paszki jednak nie cały czas. Kedyś stojąc puściła ię i przez kilka sekund stała sama bez podparcia, ale widzę że się jeszcze boi, a upadanie i siadanie opanowała prawie do perfekcji

Yaira wszystkiego najlepszego

Rzabbo pragnę zauważyć że dawno nie wydziałyśmy Misi i Helenki

Edytowane przez zaba21_22
Czas edycji: 2007-11-02 o 20:28 Powód: dopisek
zaba21_22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-02, 20:46   #2570
yaira
Rozeznanie

GG do yaira

http://www.allegro.pl/item260189089_...80_9_12m_.html fajne i za niewielka kase tylko za chwile sie konczy
Stary 2007-11-02, 22:01   #2571
AnitaSuska
Zadomowienie

Rzabbo cmokJa tez czekam na fotki Twoich pieknych coreczek!!

Yaira wszystkiego najlepszego,duzo zdrowka,cierpliwosci,milo sci!

Maszko hehe normalnie Macio calowal Misie w raczke

Stary 2007-11-02, 22:54   #2572
fibian
Zadomowienie

GG do fibian

Yaira - wszystkiego naj. Dużo uśmiechu, słoneczka i miłych dni!!!
fibian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-03, 07:52   #2573
malgogaj
Zadomowienie

Yaira wszystkiego naj naj naj

Garnuszki gratulacje dla raczkującego Trzymaj się Kochana i pilnuj coby w depresje nie popaść
Stary 2007-11-03, 10:38   #2574
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

Czesc Kochane,
podczytuje ale nie mam kiedy pisac nie mowiac juz o wklejaniu fotek- kombinezon tydzien temu przyjechal TZ i wbrew pozorom czasu mam mniej na forum.

NAJLEPSZE ZYCZENIA DLA CIUTKI Z OKAZJI 10 MIESIECY!!!!!!

ZALEGLE ZYCZONKA DLA LAURKI ARANKOWEJ

WSZYSTKIEGO NAJ I SPELNIENIA MARZEN DLA DZISIEJSZEJ JUBILATKI CLEO- mam nadzieje ze przeczyta- ORAZ WCZORAJSZEJ YAIRY

Wszystkie fotki fajne,
ale Olafek w kapieli the best!!!!!!! No swietne po prostu!!!! malgo wysylaj na jakis konkurs to zdjecie!!!

Kasiu, przepiekne zdjecia z Nina
Wiki, Asiulka, ale fajne rozowe sniezynki zimowe
Antonowka w sukience chrzcielnej i kapeluszu super, prawdziwa modelka
Artur, w wersji zaspany fajny- jest podobny do Macka Stuhra, ktorego lubie bardzo
Macius, prawdziwy Prezes w wersji sportowo-weekendowej- w kamizelce i sztruksach
Jasio fajny w wersji ,,Olaboga''

U nas tydzien temu w sobote TZ odkryl 7 zabka - dolna lewa 2- mamy 2 dolne i 4 gorne ale te zabki gorne to takie szerokie lopaty krzywe ze szok, pomiedzy jedynkami na gorze jest taka duza przerwa ze masakra, wkleje fotki. Tak wiec Aranko, Twoje dziecie przy moim, to ma super rowne zabeczki

Kocur raczkuje jak szalony, az sie kurzy, wstaje sama ale ciezko to idzie jeszcze, o chodzeniu to na razie mowy nie ma. Kupy nadal zielone jak cholera. Dostalysmy nifuroksazyd i probiotyk na te zielonosci. W dodatku wysypalo Tamcie na buzce - wiec potwierdzaloby ze to jednak skaza a nie nic powaznego. No zobaczymy, mam skierowanie do alergologa w kazdym razie. Za to przynajmniej katarku nie ma- tfu tfu. Troche sie zaczynal ale nafutrowalam Kocura cembionem multi i woda morska do noska. I chyba sie rozeszlo po kosciach.Oby!

Edytowane przez Simona
Czas edycji: 2007-11-03 o 21:23 Powód: jak moglam zapomniec :(
Simona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-03, 11:19   #2575
zaba21_22
Zadomowienie

GG do zaba21_22

Wszystkiego najlepszego dla Ciutki i Tamary na rozpoczęcie 11 miesiąca i oczywiście spóźnione dla Laury Aranki

Cleo i Simononajlepsze życzenia urodzinowe, dużo zdrówka, radości i miłości, spełnienia marzeń i pociechy z naszych kochanych dzieciaczków

Właśnie z tego co pamiętam to w naszym wątku jest kilka skorpionów

Simono gratulujemy kolejnego ząbka, no i czekamy na zdjęcia, to wy macie dzisiaj podwójną imprezkę

Edytowane przez zaba21_22
Czas edycji: 2007-11-03 o 11:26 Powód: doipsek
zaba21_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-03, 11:53   #2576
malgogaj
Zadomowienie

wszystkiego naj dla Ciutki i Tamarki i oczywiscie spóznione ale szczere dla Laury!!!!!
No i chyba dla drugiej Laury też!

Dla Cleo i Simony po kwiatuszku i buziaczku

Powiedzcie mi dziewczyny jak wygląda to "wysypanie" na policzkach? Bo Olaf ma takie cos juz od sierpnia. Czasem schodzi i zostaje szorstkie, czasem sie zaognia, ale NIGDY nie zchodzi do końca. Sama nie wiem już czyms smarować, wszytsko wyoróbowałam i teraz tak sobie pomyślałam, ze Olaf właśnie w sierpniu zaczął jeść modyfikowane mleko. Moze to ma jakiś związek.
Stary 2007-11-03, 12:13   #2577
Simona
Zadomowienie

GG do Simona

dziekujemy za zyczonka

malgo, ta wysypka zwiazana ze skaza to 1) takie drobniutkie krosteczki i 2) skora na policzkach moze wygladac jak polakierowana
zerknij na zdjecie Antonowki jak spi- jest mocne zblizenie i A. ma wg mnie podobne ,,wysypanie" jak przy skazie. Jak Tamis miala w marcu objawy skazy najsilniejsze to byla tak wlasnie wysypana i policzka az ,,polakierowane".
Skaze na skorze trzeba natluszczac- np linomag masc w tubce, cutibaza itd
Stary 2007-11-03, 13:36   #2578
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Wszystkiego Najlepszego dla malych i duzych solenizantow!
Stary 2007-11-03, 15:47   #2579
AnitaSuska
Zadomowienie

Najpiękniejsze życzenia zdrówka i wspaniałego dzieciństwa dla Ciutki,Kocurka,Laurki Aranki i Marysi Taiki(sorrki za spóźnienie)

No i samyh słonecznych dni życzę Simonie i Cleo

Laurka Marti jutro wchodzi w kolejny miesiąc,więc jutro dostanie wirtualne buziaczki z tej okazji,a dziś bez okazji hehe

a Simonko,Rzabbko ,Olif dawno Waszych pieknot nie ogladalysmy,pokazcie!!

Stary 2007-11-03, 15:52   #2580
kasia191273
Zakorzenienie

dolaczam sie do zyczen dla malych i duzych jubilatow!!!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości