|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Kancia
![]() U nas chyba beda szly nastepne zabki.Wczoraj zjadla tylko pol kolacji,dzisiaj obiad na 2 razy,no i rano byla taka luzna kupka jak u niemowlaka,ale taka duza,ze juz dawno takiej nie widzialam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2552 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Ja też ledwo widzę na oczy. Mi idą 4 zęby. Żaden się jeszcze nie przebił. W nocy pobudka co pół godziny, od 3 - 5 nie spała.
![]()
#2553 |
Zakorzenienie
|
My po zaleglej szcepionce. Zuza zaplakala doslownie przez 10 sekund. Byla baardzo grzeczna.
Lekarka kazala dawac jej zxamiast Vita D - Vigantol w tabletkach! To chyba jakas duza dawka. ktos to z Was podaje? Nie rozumiem po co mi to przepisala. Nie potrafilam sie z nia dogadac. Pytam, czy cos z ciemiaczkiem nie tak? Nie odpowiedziala w zasadzie nic, tylko tyle, ze czasem dzieci potrzebuja witaminy nierozpuszconej w tluszczu tylko wodzie. ![]() Ale glowka dziecku sie poci??? - zapytala. To powiedzialam, ze czasem wieczorem podczas karmienia. A rano?- mowie, ze nie. Ze tylko wieczorem. No to przez 1 meisiac dawac i zobaczyc czy sie nie poci. Jak dla mnie to na wyrost i bez sensu. Poci sie pewnie, bo jej cieplo w lozku, albo po goracej kapieli (a moze glowka nie zdazy wyschnac)... Mam wrazenie, ze ta pediatra zgarnia kase za wystawione recepty, bo ostatnio mnie przekonywala, ze jak dziecko bierze antybiotyk, to moze byc szczepione ![]() Poobserwuje jeszcze Zuzke przez tydzien, czy faktycznie jej sie lepek poci. Bo wydaje mi sie, ze kilka razy tylko to zaobserwowalam. A babka nawet nei czekala na odpowiedz - tylko od razu chciala przepisac. Ale nie powiedziala, ze cos jej sie dzieje - tylko tak - dawac i juz. edit: doczytalam na recepcie, ze te tabletk imaja 1000 jesdnostek (kapsulka ma 400 j.), wiec to nie jest az taka duza dawka. Synkowi podawalam 2-3 krople vigantolu, wiec to jakos podobnie wychodzilo. Ale nie chce mi sie wierzyc, zeby Zuzka miala za malo tej witaminy, bo przez ostatnie 2 miesiace caly czas byla na sloncu (a ostatnie 2 tygodnie to az do przesady). Edytowane przez celka2000 Czas edycji: 2010-09-03 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2554 | |
Zadomowienie
|
W pracy kochana, w pracy
![]() Cytat:
![]() Lece do klubu, bo Ulcia mnie nie będzie lubiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2555 |
Zakorzenienie
|
Celka jak masz wątpliwości to skonsultuj to z innym pediatrą
![]() Np. nasza pediatra od początku karze 1 kropelke vigantolu podawać a jak byłam u jej hmm"rywalki"( znaczy ona tak traktuje moją lekarke jakby była zazdrosna, że ludzie wolą do niej chodzić) powiedziała mi, że powinnam dawać z 2-3, bo dziecko ma wytrzeszcz oczu (a Piotruś zawsze robi takie oczy jak coś go zaciekawi- same wiecie taki jego urok...). Zmieniłabym więc lekarza, bo mieć zaufanie do pediatry to podstawa, bo tu chodzi o nasze dzieci a nie jakieś stare dziady jak to mawia mój tata. Kancia na duży 800 g jest promocja jak coś... raz tak kupiłam potem były wszystkie poza 2jkami:P jak na złość... a teraz nie ma mi kto kupić- Tż ma nocki, ja z dzidziem przeziębiona... uroczo... |
![]() ![]() |
![]() |
#2556 |
Zakorzenienie
|
HEJ HEJ
ja mam coraz mniej czasu ostatnio bo Szymke raczkuje i wstaje latam z anim jak szalona w domu bajzel z obiadem wyrabiam sie na styk przez przyjsciem TZ a z pracy ![]() PYSIU slicznia masz ksiezniczke a synio jaki z niego przystojniak ![]() ![]() AGAPE jestem pelna podziwu ze udaje sie zrobic kupki i suski do nocniczka Olence YOU YOU no to Filipek zaliczyl upadek ale dzielny z niego chlopak jak dlugo nie plakal teraz to na prawde trzeba miec oczy wokol glowy ![]() KAMYKU super ciuszki az sie w oczach mieni jak sie na te kolory patrzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
Ja juz mam cale mieszkanie w plamach normalnie...
![]() Mloda je - pierdzi buzia i pochlapie cale ubranko pomimo sliniaka. Za chwile przebiore - ulewa i wszystko w niespieralnej marchewce... Klade na lozko - kupa na lozku... ![]() Przebiore - i ulewa na mnie.... Odloze do lozeczka - przescieradlo do wyrzucenia... Klade spac - i ulewa w nocy... Lozko pomaranczowe... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2560 | |
Zadomowienie
|
będę lubiła , będę
![]() ![]() Cytat:
......................... ............. a ja byłam u kosmetyczki przebić Zuzce uszka ![]() teraz śpi ale jutro cyknę jej fotkę ![]()
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho ![]() ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2561 |
Zadomowienie
|
ula ło matko już kolczyki?a nie boisz się że np wyrwie sobie lub bedzie ciągnąć,przecież takie dziecko nie rozumie co to.no napewno moja Ada by nie wiedziała.dla mnie najwcześniej to może ok 5lat ale własciwie nad tym nie myślałam nigdy wczesniej.
aldii,pantee dzięki za odp o garnuszku.no własnie dlatego spytałam bo tak mi się wydawało. malinka współczuje ale u nas chyba też idą zęby bo Ada przechodzi samą siebie,jakaś nerwowa jest i jak widzi obiadek lub deserek to histeria!!!nie zjadła dziś prawie nic.wszystko dziś na NIE celka o kurcze to masz.Moja w ogóle nie ulewa i nigdy nie ulewała,ale jak brzydko je to ciapie wsio dookoła agape dzieki,a ja wczoraj kupiłam pudło za 36,90zł!!! ![]() dziewczyny gdzie i jaką kupowałyście paste do zębów ![]()
#2562 |
Zakorzenienie
|
Filka a to Mała Łobuziara z Córci!
![]() Madziulka udanego weekendu. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Celka wspólczuję. Ulcia -Zuzia już ma kolczyki.Pokaż zdjęcie! ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Ja dziś kupiłam Dawidkowi szczoteczkę ale pasty nie było. ..Myjecie dzieciom ząbki?? któraś z Was pisała o zabawach z dziećmi-proszę wklejcie je. |
![]() ![]() |
![]() |
#2563 |
Zakorzenienie
|
Ula pochwal się koniecznie! Na grudniówkach też neiktóre dziewczynki mają kolczyki i są
![]() Pola ja mam paste ale nie myje nią narazie. Może ok 10 msc zaczniemy się z nią oswajać, teraz to on wszytsko łyka jak leci ![]() ![]() O nocniku też już myslę ale raczej jako próby niż prawdziwa nauka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2564 | ||
Zadomowienie
|
Asia to moja przyjaciółka. A że mi czas tak szybko leci i pewnie za pare tygodni nie pamietałabym który to już tydzień, to wkleiłam suwaczek
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Też zamierzam iśc Oli przebic, ale chyba poczekam na męża aż wróci z delegacjki. Chociaż znająz życie to on wymięknie i wyjdzie z gabinetu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2565 |
Zakorzenienie
|
Malinka
![]() Celka ja bym zrobila tak jak piszesz - poobserwowala przez tydzien i ewentualnie wtedy Łacze sie w bolu poplamionego wszystkiego co sie da ![]() Ula jush ? szybko ![]() Filka w aptece musisz zapytac Zebra te pasty do pierwszych zabkow sa jadalne,bo wiadomo,ze dziecko nie wie jeszcze,ze to tzreba wypluc ![]() Wprowadzamy od dzisiaj wieprzowine...mam nadzieje,ze Lu nie jest uczulona ![]() Edytowane przez aldii Czas edycji: 2010-09-03 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2566 |
Zakorzenienie
|
Celka co do pocenia to mnie też ostatnio pediatra się o to pytała i mówiła że jak się główka poci to oznacza że dziecko ma anemię
![]() Powiedziałam że Filip pocił się owszem, ale jak były te upały, to przy wieczornej butli aż mu kropelki potu spływały ze skroni, a teraz jest chłodniej i jakoś nie zauważyłam.. Nie miałam żadnego zalecenia, dalej daję 1 kroplę vit D. Co do plam, to u nas też wszystkie ubranka niestety bardzo się niszczą ![]() ![]()
#2567 |
Rozeznanie
|
A ja sobie siedzę w łazience i robię dzień pięknoty. I generalnie mam wszystko w
![]() Filka, Pola - jaką pastę???!!! Po co?? Ani jednego zęba, ani nawet białej kreseczki, piękne różowe dziąsełka, nawet nie opuchnięte... Czy któreś styczniowe dziecię jest jeszcze bezzębne oprócz Adama? ![]() celka - ![]() Pysia - dzieciaki superowe; Kuba jaki luzak ![]() Dostałam płytę z resztą zdjęć. Wklejam jeszcze 3, które bardzo mi się podobają, zwłaszcza to z dwójką bachorków.
Edytowane przez karola_sz Czas edycji: 2010-09-03 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 |
Zadomowienie
|
hej laski przylaczam sie do tych ktore mialy masakryczna noc. ja nie wiem co naszymi dziecmi sie dzieje ale pociesza mnie tylko fakt ze nie jestem sama
![]() ![]() ![]() ![]() ja obstawiam u mojego zeby bo ma takie napuchniete gorne dziasla ze szok. i nawet nie da sobie ich posmarowac, musze na sile. dzisiaj zjadl tylko pol obiadku bo tak zaczal strasznie plakac ze normalnie nei widzialam czemu, no i ogolnie jest taki jeczacy i marudzacy. az ciesze sie ze do pracy do chodze, niech sie babcie z nim mecza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
BAN stały
|
KAROLA tak trzymać
![]() A ja sjestem obrażona n aTZ! W zeszłym tyg w piątek był ma Metal Hamer Fest w Katowicach a ja w pracy, wczoraj miałam nockę, jutro 24h a on poszedł sobie z kumplami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2570 |
Rozeznanie
|
Ingrid - łączę się w bólu. Ja albo w pracy, albo z dzieciakami, w momentach wielkiego szczęścia tylko z jednym. Daaaawno już nie byłam sama. Nawet w kiblu Starsza mnie prześladuje...
![]()
![]() |
#2571 |
Rozeznanie
|
Pola25 może chodzi Ci o zabawy które ja dawałam jakiś czas temu.
Są ze strony www.osesek.pl, a większość z nich jest z książki "Zabawy umysłowe dla niemowląt" Kocurazab też się wcześniej o zabawy pytała UWAGA NOWE ZABAWY (może się przydadzą) te są inne niż podawałam wcześniej ![]() Zabawy dla niemowlaków od 3 do 6 miesiąca Jedzie rowerek na spacerek Możesz delikatnie zginać na przemian nóżki dziecka udając jazdę na rowerku. Mów do mnie Mów do niego tak często jak często jest to możliwe. Informuj co robisz, np. zmieniając pieluchę mów: "teraz zmienię Ci pieluszkę", "do góry" gdy go podnosisz. Zobaczysz, że Twój Maluch zacznie reagować na Twoje sygnały: gdy przed podniesieniem go powiesz "do góry" i wyciągniesz do Malucha ręce i on zacznie wyciągać rączki do Ciebie Magiczne butelki Przygotuj kilka małych przezroczystych plastikowych butelek. Napełnij je różnymi przedmiotami i mocno zakręć - np.: ziarnami kawy, kaszy, ryżu, fasoli, kamykami, kolorowymi koralikami, monetami, cukrem, płatkami owsianymi lub kukurydzianymi, piaskiem, zabarwioną wodą. Pokaż dziecku, jak potrząsać pojemnikiem i że zawartość butelek może się przesuwać się raz szybko, raz wolno i jak się przelewa woda. Pamiętaj, że takimi zabawkami nie może bawić się, gdy Ciebie przy nim nie ma. Idzie misio Pysio Kiedy maluch leży, zbliżaj powoli misia, mówiąc tajemniczo "Idzie, idzie misio Pysio do ..( imię dziecka) zaraz zrobi cmok" - w tym momencie dotknij malucha pyszczkiem misia, a potem pozwól mu go złapać. Złap mnie Kładź grzechotki i inne łatwe do uchwycenia zabawki przed leżącym na brzuszku maluchem, zachęcając go do chwytania. Samochodem w siną dal Weź dziecko na kolana i zmień się w terenowy samochód, przedzierający się przez bezdroża. Informuj o stanie nawierzchni, np.: "piachy" (kołysz go łagodnie), "kamienie" (lekkie podskoki), "rów!" (gwałtowny, choć w pełni kontrolowany podskok z ewentualnym uniesieniem na rękach). Falowanie Weź dziecko na ręce, delikatnie opuszczaj w dół i unoś do góry. Jedzie, jedzie pan Posadź dziecko na kolanach i chwyć je pod paszkami. „Podskakuj" lekko kolanami w górę i w dół, recytując ten znany wierszyk: Jedzie, jedzie pan pan Na koniku sam, sam Za nim sługa ze śniadaniem Patataj, patataj, patataj". Jestem sobie samolocik Usiądź na podłodze, podeprzyj dziecko, chwytając je pod paszkami. Powiedz, że za chwilę poleci samolotem. Głośno odliczaj: „Raz, dwa, trzy" i na trzy zacznij unosić je do góry na wyprostowanych rękach, a sama kładź się na plecach. Tańcowały dwa Michały Chwyć dziecko pod ramionkami i przytrzymuj lekko, tak by mogło „tańczyć" w rytm wypowiadanego przez Ciebie wierszyka: Tańcowały dwa Michały Jeden duży drugi mały Jak ten duży zaczął krążyć To ten mały nie mógł zdążyć. Ważyła sroczka kaszkę Weź w swoją dłoń rączkę dziecka, drugą ręką po kolei delikatnie zaginaj paluszki dziecka do środka, mówiąc przy tym wierszyk: Sroczka kaszkę warzyła (w rączce malucha mieszaj jak w miseczce). Dzieci swoje karmiła. Temu dała - na łyżeczce (zaginasz pierwszy paluszek). Temu dała - na miseczce (drugi plauszek). Temu dała - na spodeczku (trzeci). Temu dała w garnuszeczku (czwarty). A dla tego (dochodzisz do kciuka)? Nic nie miała! I frrr!!! Po więcej poleciała (naśladuj rękami ruch skrzydeł ptaka). Kosi, kosi łapki Baw się rączkami dziecka (lub jego nóżkami), klaszcząc nimi i powtarzając wierszyk: Kosi kosi łapki Pojedziem do babki, Babka da nam mleczka A dziadek cukiereczka. Poznawanie przez oglądanie i dotykanie Wybierz różne przedmioty - szyszkę, kamyk, plastikowy talerzyk, jabłko itp. Weź jeden z nich do ręki i powiedz dziecku jak się nazywa, do czego służy, z czego jest zrobiony itp. Następnie podaj przedmiot dziecku, aby samo mogło go obejrzeć, powtórz nazwę przedmiotu i jego zastosowanie, kiedy trzyma go w rączkach. Zrób to samo z pozostałymi przedmiotami. Z rączki do rączki Przygotuje małe przedmioty i pokaż dziecku ze można je przekładać z raczki do rączki. Zachęcaj malca by trenował tą umiejętność. Zabawa w odkładanie Posadź dziecko na kolanach na stole połóż kilka małych przedmiotów lub chrupki, zachęcaj by po nie sięgał i odkładał z powrotem na stół. Podciąganie W szóstym miesiącu możesz trenować z dzieckiem podciąganie do siadu. Połóż dziecko na plecach na łóżku bądź na miękkim kocyku. Złap je za rączki i stopniowo podciągaj do pozycji siedzącej. Jeżeli samo jeszcze nie utrzymuje pozycji siedzącej po chwili opuszczając ręce wróć do pozycji wyjściowej. W górę i w dół Połóż się na łóżku. Maluszka umieść na swoim brzuchu. Złap go mocno pod paszkami i podnieś do góry. Po chwili opuść i przytul. Uśmiecha się? Za kilka sekund znów możesz podnieść go do góry, troszkę pokręcić na boki. I z powrotem wziąć na dół. Wielkie „fru" Połóż malucha brzuchem na swoim przedramieniu, tak by twoja dłoń znalazła się pod jego klatką piersiową. Drugie przedramię połóż pod główką szkraba. W takiej „kołysce" dzidziuś leży w miarę stabilnie i czuje się pewnie. Ty zaś upewnij się, że wokół siebie masz sporo wolnej przestrzeni. Teraz możesz naśladować ruch samolotowych akrobacji. Możesz też pokręcić się wokół własnej osi. Byle tylko niezbyt szybko. Kto to? Stańcie przed dużym lustrem. „A kto to jest?" - zapytaj malca i wskaż na odbicie w lustrze. Po chwili stań obok, tak by postaci z lustra zniknęły. Możesz to powtarzać tak długo, aż malcowi się znudzi. Twój szkrab po jakimś czasie nauczy się rozpoznawać swoich nowych znajomych z drugiej strony lustra. Zatańczymy? Nastaw (oby nie za głośno) swoją ulubioną, w miarę rytmiczną piosenkę. Weź szkraba na ręce. Oprzyj go sobie na biodrze, podtrzymując jedną ręką. Drugą złap za rączkę, tak jak trzyma się partnerkę w tańcu. I ruszaj powolutku, ale w rytm muzyki. Nie szalej, raczej delikatnie podryguj. Hop! Bach! Posadź malca naprzeciwko siebie (lub połóż w leżaczku, jeśli jeszcze nie siedzi). Na głowie postaw sobie lekki klocek, mówiąc przy tym „hop!". Pokaż maleństwu, że masz coś na głowie. Odczekaj chwilę, przechyl głowę tak, by klocek spadł, najlepiej prosto w twoje dłonie. Wtedy powiedz „bach!". Czy leci z nami pilot? Nadmuchaj dużą plażową piłkę połóż na niej dziecko, oczywiście cały czas trzymaj malucha i delikatnie poruszaj nim.
Zaręczeni 18.07.2006 Ślub 04.08.2007 Majka 23.02.2010 http://s2.pierwszezabki.pl/036/0364849d2.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-50552.png Edytowane przez kasiorekzeta Czas edycji: 2010-09-03 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2572 |
BAN stały
|
Aha! W ramach buntu piję piffko!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2573 |
Zadomowienie
|
dziewczyny zdjęciami pochwalę się jutro , bo Zuzka śpi i nie zdąrzyłam jej dziś zrobić
![]() nie bałam się jej już przebić , mam nadzieję że nie będzie za kolczyki ciągła . branzoletkę ma od drugiego miesiąca życia i wogule ją nie interesuje . wie że ma ona tam być i już , czasami poogląda z bliska , poliże i to wszyskto. oczywiście jak zacznie ciągnąć za kolczyki lub/i za branzoletkę będę zmuszona zrezygnować z biżuterii małej księżniczki ![]() fajne te zabawy dla malucha ![]() ![]()
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho ![]() ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
![]() ![]() |
![]() |
#2574 |
Rozeznanie
|
A TO SĄ ZABAWY KTÓRE JUŻ PISAŁAM WCZEŚNIEJ
Zabawy dla niemowlaków od 7 do 9 miesiąca Złap mnie Dziecko kładziemy na brzuszku na podłodze. Na sznureczku lub łańcuszku wieszamy jakiś atrakcyjny przedmiot np. pluszaka lub smoczek i ciągnąc go przed maluszkiem zachęcamy do przemieszczania. Bum bum butarara bum bum Daj dziecku do rączki drewnianą łyżkę i pokaż jak można nią stukać o garnek, podłogę czy blat stołu. Zachęcaj, aby maluch sam bębnił. Stuku puku Daj dziecku do ręki np. dwa drewniane klocki. Pokaż maluchowi na drugiej parze klocków, że można nimi o siebie obijać i zachęcaj by robił to samo z tymi, które ma w rączce. Gdzie jest...? Schowaj w dłoni jakiś mały przedmiot, np. kamyk lub koralik. Otwórz dłoń i pokaż go dziecku, a następnie znów ją zamknij. Zapytaj "gdzie jest koralik?", znów otwórz dłoń i pokaż dziecku, że koralik wciąż tam jest, choć przez chwilę nie było go widać. Gdzie się schował ...? Pokazujemy dziecku np. małego misia. Wkładając go pod poduszkę zapytaj „a gdzie się schował misio?" Pochwali wyciągamy misia z pod poduszki i z wielką radością wołamy „a tu jesteś misiu". Dziecko na tym etapie rozwoju powinno widzieć gdzie misia chowamy. Zachęcaj dziecko by samo szukało zabawki. Poprzez pola, poprzez łąki Usiądź na podłodze i połóż swoje dziecko na brzuszku, przednim połóż wąską niedużą poduszkę. Usiądź za poduszką i pokaż mu atrakcyjny przedmiot i zachęć do przejścia na drugą stronę. Gdzie zapodziała się rączka? Ubieranie to też zabawa. W tym wieku czynność ta może być dość trudna do wykonania, dlatego najlepiej przekształcić je w zabawę: gdy wkładasz dziecku rękę do rękawa, zdziw się, że rączka gdzieś się "zgubiła", a potem uciesz się, że się "znalazła". Było, niema, jest Zwiń dużą kartę papieru najlepiej sztywnego i kolorowego w rulon. Pokaż malcowi zabawkę, a następnie wrzuć ją do rulonu. Gdy zabawka wyląduje na jego kolanach lub na dywanie, będzie bardzo zaskoczony! Raz na dola raz na górze Weź sztywną białą kartkę papieru trzymaj ją na wysokości oczu malucha, pokazuj mu jakiś atrakcyjny przedmiot raz na górze strony, raz na dole. Mów przy tym jakąś historyjkę np. „siedzi sobie miś na górze a w piwnicy dużo miodu ma, zaraz sobie na dół zejdzie tralala". Mam cię, szkrabie! Rozłóż koc na podłodze i połóż dziecko na brzuchu. Na czworakach zbliżaj się od maluszka, krzycząc z uśmiechem: "Zaraz cię złapię!". Gdy dojdziesz do dziecka, połaskocz go i przytul. Daj mi to, proszę Daj dziecku do rączki jakiś przedmiot, a po chwili wyciągnij rękę i poproś, by Ci go pokazał na chwilę. Gdy to zrobi, pochwal go, podziękuj i odwdzięcz się inną lub tą samą zabawką. Hop do wiaderka Przygotuj sobie małe piłeczki, kule z gniecionej gazety, i inne nieduże przedmioty. Ustaw duże wiaderko i zachęcaj malca by do niego wrzucał przygotowane zabawki. Naukę turlania czas zacząć Posadź dziecko naprzeciwko siebie i pokaż mu, jak turlać piłkę. Do tej zabawy najlepiej nadaje się duża plażowa piłka Pudło pełne niespodzianek Do pudła lub dużej torby włóż wiele przedmiotów o różnej fakturze, które dostarczają dziecku rozmaitych wrażeń dotykowych. Powinny się tam znaleźć: coś miękkiego i coś twardego, coś łaskoczącego, coś kłującego, coś galaretowatego, coś gładkiego i coś szorstkiego. Może to być np. kawałek futerka, aksamit, kłujący jeżyk, piłeczka z łaskoczącymi włoskami, drewniany klocek, szczoteczka do paznokci, drapiąca myjka z siateczki i inne. Pozwól, aby dziecko sięgało do pudła i wyciągało przedmiot. Kiedy zobaczysz, co dziecko wyjęło krótko opisz przedmiot: jak się nazywa do czego służy, jaka ma fakturę itp. Chwyć mnie Rozsyp na stole np. rodzynki, kaszę pęczak lub inne małe przedmioty i zachęcaj dziecko by je pozbierało do pojemnika. Rodzinny album Na sztywnych kartkach naklej zdjęcia członków rodziny - można tez wykorzystać do tego album. Ważne, aby na stronie było jedno wyraźne zdjęcie a na zdjęciu była tylko jedna osoba. Poznawanie przez słuchanie Za każdym razem, gdy dziecko słyszy różne dźwięki, nazywaj przedmioty, które je wydają np. telefon, radio, pralka, telewizor. Wypowiadając nazwę wskaż placem źródło dźwięku. Spadająca chusta Do tej zabawy będzie potrzebny szal bądź chustka z delikatnego, cienkiego materiału. Usiądź z dzieckiem na podłodze podrzuć chustę do góry, i pozwól by na was spadła i okryła jak namiot. Smaczny pojemnik Wrzuć do plastikowego lub blaszanego pojemnika połamane na mniejsze kawałki chrupki, pojemnik zamknij. Pokaż dziecku jak go otworzyć, wyjmij kawałek chrupka i zjedz go. Następnie daj dziecku pojemnik i zachęć by samo wyjęło chrupka z pojemnika. Użyj pojemnika o łatwym otwieraniu, lub porostu tylko je przykryj przykrywką. Przeciąganie Usiądź z dzieckiem na podłodze, weź szalik. Trzymaj za jeden koniec drugi podaj dziecku. Przeciągnij delikatnie szalik do siebie, pokaż maluchowi jak ma ciągnąć drugi koniec. Po jakimś czasie Twój szkrab będzie wiedział jak przeciągać z Tobą szalik. Wytarmoś mnie Usiądź z dzieckiem na podłodze, weź gazetę i pozwól by dziecko ją porwało na strzępy, powygniatało kule, poupychało strzępy do jakiegoś pojemnika lub torebki. Ja czytam Daj dziecku sztywno - stronicową książkę z kolorowymi obrazkami i zachęcaj do przewracania kartek. Gdzie ja to schowam? Na stole ustaw dwa pojemniki z przykrywkami, rozsyp obok nich małe przedmioty, lub pokrojone na cząstki jabłko albo marchewkę. Zachęcaj dziecko by otwierało pojemnik chowało do niego cząstkę owocu i przykrawało przykrywką.
![]() |
#2575 |
Zakorzenienie
|
Ja nie pracuje ale też tylko z dzieckiem wszędzie... zazdroszcze piwka ale nie dałabym rady go pić takie mam zimno na gębie przez tą chorobe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Zakorzenienie
|
karola śliczne foty! profeska
![]()
#2577 |
BAN stały
|
Właśnie - Karola zapomniałam dodać: śliczna rodzinka=śliczne fotki
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2578 |
Rozeznanie
|
Biedna Zebcia
![]()
![]() |
#2579 |
Rozeznanie
|
Karola mi też nie ma ząbka. Od 3 miesiąca dolne jedynki wypukłe, widoczne ale nie wyszły. Teraz doszły do bolenia dolne dwójki i górne jedynki. Widać ale nie przebite
![]()
#2580 |
Zakorzenienie
|
narazie ciężko mi to idzie... do tego miałam bardzo wysuszone usta od tego zęba jak musiałam lodowatą wodą płukać cały czas żeby wytrzymać... doszła choroba zimno miało super warunki... mam dwa na górnej wardze... swędzi, wkur.ia, wyglądam jak potwór
![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-09-03 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.