Lipcowe Panny Młode - część II - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-07, 22:43   #2551
nothing_matter
Zadomowienie

Dot.: Lipcowe Panny Młode - część II

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
My będziemy miec takie, suknie dla kobiet, garniaki dla facetów:
Cytat:
Napisane przez paula2911 Pokaż wiadomość
Ciekawe rozwiązanie dla winietek

http://www.slubnezakupy.pl/sklep,100...ca_20_szt..htm

minusem przynajmniej moim zdaniem jest brak możliwości wydrukowania nazwisk gości, są do wypisania ręcznego. Zastanawiam się nad nimi, są oryginalne i nie drogie
super pomysły ten na kieliszki bardzo oryginalny. w sumie zawsze można wydrukować w mniejszym serduszku i nakleić. też w białym lub w jakimś kolorze tematycznym imprezy ciekawe czy są takie wieeeelkie dziurkacze żeby te serca ładne równe wyszły
nothing_matter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 23:06   #2552
painka
Zadomowienie

Cytat:

minusem przynajmniej moim zdaniem jest brak możliwości wydrukowania nazwisk gości, są do wypisania ręcznego. Zastanawiam się nad nimi, są oryginalne i nie drogie
85 groszy za sztukę to uważam, że jednak drogo te które ja pokazałam kosztują 45 groszy za sztukę a jednocześnie pełnią funkcję pudełeczka na podziękowanie dla gości ale faktycznie bardzo ładne i delikatne.
Stary 2013-02-08, 09:26   #2553
nina1406
Wtajemniczenie

Cytat:
śliczne są te winetki u mnie w domu nie ma porozumienia w tej kwestii, nikt nie chce zadecydować czy usadzać gości po swojemu czy dać im wolna rękę. jak usadzę źle to będą pretensje do mnie że on nie chciał obok niego siedzieć, jak ja zostawię to w gestii gości to będą żale że np miejsca przy tym stole co chcieli usiąść już zabrało. kompletnie nie wiem co z tym zrobić.

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 09:58   #2554
nothing_matter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nina1406 Pokaż wiadomość
śliczne są te winetki u mnie w domu nie ma porozumienia w tej kwestii, nikt nie chce zadecydować czy usadzać gości po swojemu czy dać im wolna rękę. jak usadzę źle to będą pretensje do mnie że on nie chciał obok niego siedzieć, jak ja zostawię to w gestii gości to będą żale że np miejsca przy tym stole co chcieli usiąść już zabrało. kompletnie nie wiem co z tym zrobić.
ja bym nie dawała wolnej ręki bo po mszy wszyscy będą myśleć żeby tylko szybko dobre miejsca znaleźć i się gonitwa zacznie a tak jak już wszystko jest ustalone to będzie spokój. pewnie mniej czy bardziej znasz swoich gości i wiesz kto z kim lubi przebywać, a kto kogo nie toleruje. a jak się komuś nie będzie miejsce podobać to może wtedy będzie dużo na parkiecie przebywać
Stary 2013-02-08, 15:22   #2555
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
No to tak jak ja.... Przywitałam się, przedstawiłam, ale jak potem zobaczyłam że jest tyle stron postów dziennie i jednak trochę na zasadzie co u kogo słychac niż na temat ślubu to odpuściłam, zależy mi żeby rozmawiac na tematy ślubne.
chyba żartujesz. zazwyczaj jak się tam zejdzie z tematu ślubnego to zaraz jest 'prostowanie' na właściwy tor

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-09, 17:12   #2556
nina1406
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nothing_matter Pokaż wiadomość
ja bym nie dawała wolnej ręki bo po mszy wszyscy będą myśleć żeby tylko szybko dobre miejsca znaleźć i się gonitwa zacznie a tak jak już wszystko jest ustalone to będzie spokój. pewnie mniej czy bardziej znasz swoich gości i wiesz kto z kim lubi przebywać, a kto kogo nie toleruje. a jak się komuś nie będzie miejsce podobać to może wtedy będzie dużo na parkiecie przebywać
własne tez tak myślę. jednak TŻ ma inne zdanie i moi rodzice w sumie nie maja zdania i nie mogę z nimi dojść do porozumienia w tej kwestii. ale chyba najwyższy czas wziąć sprawy w swoje ręce i coś w końcu postanowić.

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 01:36   #2557
judkaaa
Rozeznanie

My na podziękowania dla rodziców na dzień dzisiejszy planujemy kwiaty/dobre wino + album/kartkę ze zdjęciami naszymi i rodziców oraz tekstem podziękowań, cytatami, itp. robione na indywidualne zamówienie metodą scrapbookingu, coś jak to: http://encza.blogspot.com/2012/05/bl...-rodzicow.html

Zamówiłam dziś buty na białebuty.pl ! Tutaj jest zdjęcie podobnego modelu - moje będą różniły się tym, że będą pełne - bez tego asymetrycznego wycięcia, a obcas będzie wyższy (na zdjęciu 5,5 - moje 7 cm).
I rozglądam się za biżuterią. Te kolczyki wpadły mi w oko.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a093b635ddc434ba52b7fe41a24f8f59.jpg (37,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fba4cf64e86e3913a47d86578cce06f2.jpg (86,7 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez judkaaa
Czas edycji: 2013-02-11 o 02:08
judkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 08:40   #2558
nothing_matter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez judkaaa Pokaż wiadomość
Zamówiłam dziś buty na białebuty.pl ! Tutaj jest zdjęcie podobnego modelu - moje będą różniły się tym, że będą pełne - bez tego asymetrycznego wycięcia, a obcas będzie wyższy (na zdjęciu 5,5 - moje 7 cm).
I rozglądam się za biżuterią. Te kolczyki wpadły mi w oko.
to jest ta skóra naturalna srebrna satynowana? jeśli tak to czekam na relacje bo szukam srebrnych butów. ile czekasz na wykonanie i ja chce chyba taki sam model nawet także już w ogóle czekam na zdjęcia
Stary 2013-02-11, 18:24   #2559
judkaaa
Rozeznanie

Tak, to satynowana naturalna. Widziałam jej próbkę, ale w złotym kolorze, ślicznie się mieni. Oczekiwanie do 14 dni kalendarzowych, a zamówienie złożyłam wczoraj. Choć mam nadzieję, że przyjdą szybciej Na pewno wstawię fotkę, jak dojdą!

Dziś z kolei mierzyliśmy obrączki i zastanawiamy się, czy bardziej chcemy zaokrąglone czy płaskie. Szerokość tak 4-5 mm, żadnych wzorków, matowień, itp., kolor tradycyjny - żółte złoto.
I byliśmy też na pierwszym spotkaniu z Panią z poradnictwa rodzinnego.

Edytowane przez judkaaa
Czas edycji: 2013-02-11 o 18:25
judkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 18:53   #2560
painka
Zadomowienie

Cytat:
Tak, to satynowana naturalna. Widziałam jej próbkę, ale w złotym kolorze, ślicznie się mieni. Oczekiwanie do 14 dni kalendarzowych, a zamówienie złożyłam wczoraj. Choć mam nadzieję, że przyjdą szybciej Na pewno wstawię fotkę, jak dojdą!

Dziś z kolei mierzyliśmy obrączki i zastanawiamy się, czy bardziej chcemy zaokrąglone czy płaskie. Szerokość tak 4-5 mm, żadnych wzorków, matowień, itp., kolor tradycyjny - żółte złoto.
I byliśmy też na pierwszym spotkaniu z Panią z poradnictwa rodzinnego.
Ooo to ja proszę o krótką relację, o czym tam właściwie się mówi? Spotkanie polega na rozmowie czy po prostu tylko się słucha? Ile takie jedno spotkanie trwa? Pierwsze przed nami i nie wiemy czego się spodziewac.
Stary 2013-02-11, 19:02   #2561
judkaaa
Rozeznanie

U nas było dziś dość nietypowo. Pani z poradnictwa jest moją i TŻta nauczycielką wychowania do życia w rodzinie z liceum. Spokojna, sympatyczna babka. Umówiliśmy się dziś właśnie w szkole, w jej klasie. Spotkanie trwało 30 min. Pani od razu stwierdziła: "O, znajome twarze". Rozmawialiśmy o tym, ile już ze sobą jesteśmy, pytała o studia, plany, itd. W sumie żadnych konkretów. Mamy stawić się jeszcze w ten czwartek - powiedziała, że poopowiada, co musi i odfajkuje nam wszystkie 3 spotkania wymagane przez proboszcza.
Zastanawiam się, czy weźmie od nas pieniądze? Jak coś przygotujemy się z kasą, a jak nie będzie chciała to na wszelki wypadek weźmiemy jeszcze coś słodkiego, bo należą się jej podziękowania za taki przyspieszony jak na naszą parafię tryb poradnictwa rodzinnego (ale to z uwagi na to, że studiujemy i rzadko bywamy w domu, a w tygodniu to już w ogóle nas nie ma, wiec bardzo zależało nam na załatwieniu tego w ferie).
Stary 2013-02-11, 22:54   #2562
Wiolinkax
Zadomowienie

Painka: to ja Ci opowiem jak nasze 1-sze spotkanie w poradni rodzinnej wyglądało... Umówiliśmy sie razem z Tżtem i tą kobietą na konkretny dzień i godzine, oczywiście razem z dwoma innymi parami (bo za dużo osób sie uzbierało wiec po 3 pary kazano nam przychodzić) Oczywiście wcześniej pani powiedziałam nam by wziąć 80 zł, długopis i linijkeNa wejściu kobieta kazała dać te 80 zł od pary na te wszystkie książeczki, (co było obowiązkowe) następnie zaznaczyła kto jest obecny a kto nie i zaczęła omawiać szybko metody naturalnego planowania rodziny tzw.metodę objawowo-termiczną i metode Billingsów i zaczęliśmy uzupełniać tą jedną książeczkę (zakupioną u niej) i tak rysowaliśmy tam ona nam dyktowała bo się dość śpieszyła i kazała nam jako zadanie domowe zaopatrzeć się w termometr i od następnego dnia zaznaczać swoje pomiary itd... pózniej to nam bedzie sprawdzać i zaliczać (spotkanie trwało góra 15-20 min) na kolejne trzebabędzie się też umawiać

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

judkaaa: a powiedz gdzie zamawiasz taką kartke na indywidualne zamówienie? na jakiejś konkretnej stronie internetowej? fajny pomysł i ładnie wyglada
Wiolinkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 23:04   #2563
judkaaa
Rozeznanie

Na stronach typu pakamera jest sporo osób, które się tym zajmują, można też wyszukać przez google po haśle "scrapbooking" poszczególne blogi i po prostu napisać na mail kontaktowy zapytanie, czy wykonałaby taki a taki projekt.
Najlepiej samemu poszperać, bo jest sporo babeczek, które są w tym naprawdę dobre, ale każda ma jakiś swój styl i warto porównać, popatrzeć, co nam się najbardziej podoba.
Stary 2013-02-19, 09:56   #2564
dezire
Zakorzenienie

ja chyba zrobie winietki, ktore beda rownoczesnie podziekowaniem dla gosci .
Pewnei cos slodkiego - po jednej stronei imie i nazwisko osoby a po drugiej podziekowania za przybycie.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 12:11   #2565
judkaaa
Rozeznanie

Jak tam idą przygotowania lipcowych PMek?
Kupujecie już takie drobiazgi jak biżuteria, bielizna, itp.?
Kiedy roznosicie zaproszenia?
Stary 2013-02-19, 12:35   #2566
nothing_matter
Zadomowienie

Cytat:
Jak tam idą przygotowania lipcowych PMek?
Kupujecie już takie drobiazgi jak biżuteria, bielizna, itp.?
Kiedy roznosicie zaproszenia?
mi powiedzieli, że bielizna powinna być już do pierwszej przymiarki sukni (jeszcze samej podszewki) no a za biżuterią się ciągle rozglądam i co chwilę zmieniam zdanie jak dostanę próbki materiałów to się przejdę po jubilerach i mam nadzieję, że coś ciekawego znajdę. chciałam kupić na internecie, np. coś z kryształami Swarovskiego, ale nie wiem jak na żywo wyglądają.

a zaproszenia może w kwietniu zaczniemy rozdawać, ew. początek maja. i tak wszyscy wiedzą o weselu to aż tyle czasu na odp nie potrzebują
Stary 2013-02-19, 14:06   #2567
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
ja chyba zrobie winietki, ktore beda rownoczesnie podziekowaniem dla gosci .
Pewnei cos slodkiego - po jednej stronei imie i nazwisko osoby a po drugiej podziekowania za przybycie.
ja też tak robię drogi interes, ale myślę, że warto

Mysza

-15kg

Stary 2013-02-19, 18:24   #2568
malenstfo24
Rozeznanie

Ja uważam, że im wcześniej da się zaproszenia tym lepiej tym bardziej, że to wakacje i ktoś już może się wyspyać, byłam ostatnio na 2weselach i na jednym nie było 10osób, a na drugim 20, akurat bardzo to było widać przy stole z winietkami, więc ja nie będę sadzac gości według jakiś schematów Baba z poradni wzieła od nas 20zł na bzdurną książeczke, jakbym wiedziała to za 50zł w weekend można było odbyć wszystkie spotkania i całą ta poradnie a tyle chodzenia tydzień w tydzień na spotkania biżuterie już mam a buty chce sandałki białe na dużym obcasie może już ktoś znalazł coś takiego na necie wszystkie te slubne takie zabudowane....

6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 19:23   #2569
Wiolinkax
Zadomowienie

My zaczniemy prosić gości po swiętach wielkanocnych, tak gdzieś już w kwietniu... biżuterii jeszcze nie szukałam, bielizny tym bardziej, dopiero chodze za suknią ślubna jak już ją znajdę to pózniej będę poszukiwać buty i całą reszte

malenstfo: 20 zł to i tak w miare ok, my płaciliśmy za te książeczki 80 zł masakra to juz jakaś totalna też byliśmy w tym tygodniu w poradni i stwierdzam że do niczego mi się te informacje nie przydadzą
Wiolinkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 20:29   #2570
clara099
Raczkowanie

Cytat:

są ładne to fakt, ale moim zdaniem nie są tanie, bo za te pieniądze można poszukać czegoś, co spełni również funkcję podziękowania. Faktycznie dużym minusem jest ręczne wypisywanie, chociaż jak ktoś ma ładne pismo, to może to ciekawie wyglądać.
Stary 2013-02-19, 20:32   #2571
kaczuszka69
potworkowa

moje winietko-podziękowania wychodzą kosmicznie drogie jakieś 2,20zł na osobę

Mysza

-15kg

Stary 2013-02-19, 21:25   #2572
nothing_matter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość
ale to razem z "ładunkiem" jakieś cukiereczki czy coś?

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Ja uważam, że im wcześniej da się zaproszenia tym lepiej tym bardziej, że to wakacje i ktoś już może się wyspyać, byłam ostatnio na 2weselach i na jednym nie było 10osób, a na drugim 20, akurat bardzo to było widać przy stole z winietkami, więc ja nie będę sadzac gości według jakiś schematów Baba z poradni wzieła od nas 20zł na bzdurną książeczke, jakbym wiedziała to za 50zł w weekend można było odbyć wszystkie spotkania i całą ta poradnie a tyle chodzenia tydzień w tydzień na spotkania biżuterie już mam a buty chce sandałki białe na dużym obcasie może już ktoś znalazł coś takiego na necie wszystkie te slubne takie zabudowane....
właśnie dlatego odkąd znam termin wszystkich powiadomiłam i przy spotkaniach sami się jeszcze upewniali o datę także to taka proforma będzie no ale 2-3 miesiące wcześniej będą wiedzieć.

a jaką masz biżuterię
Stary 2013-02-19, 22:09   #2573
painka
Zadomowienie

Cytat:
U nas będą takie winietko-podziękowania jak na zdjęciu poniżej, a w środku Ferrero Rocher, Lindt i Rafaello (nie wiem ile się zmieści). Ceny nawet nie chcę liczyc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg winietki para młoda.jpg (27,9 KB, 6 załadowań)
Stary 2013-02-19, 22:20   #2574
kaczuszka69
potworkowa

tak, z ładunkiem

painka na allegro widziałam za 5.50zł 10 sztuk

Mysza

-15kg

Stary 2013-02-19, 22:24   #2575
kaczuszka69
potworkowa

ja będe robić coś takiego, jak w załączniku, słoiczki i pokrywki już mam zakupione, stoi pełny karton tylko na wieczku będzie coś takiego, jak tutaj, to będzie przewiązane wstążką i na tej wstążce będą wisieć dwie karteczki - na wierzchu z nazwiskiem, a pod spodem z tekstem podziękowań
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg winietka.jpg (15,2 KB, 21 załadowań)

Mysza

-15kg

Stary 2013-02-19, 22:28   #2576
painka
Zadomowienie

Cytat:
tak, z ładunkiem

painka na allegro widziałam za 5.50zł 10 sztuk
Już znalazłam za 45 groszy/sztukę w sklepie niedaleko mojego domu.
Winietki zrobię w tym samym miejscu, w którym będę zamawiała zaproszenia/menu/plan usadzenia gości.

Cenę pewnie nabije zawartosc, czyli te cukierki, powiedzmy 3-4 razy 160 osób ale ehh myślę że to lepiej niż np. jakieś aniołki.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Cytat:
ja będe robić coś takiego, jak w załączniku, słoiczki i pokrywki już mam zakupione, stoi pełny karton tylko na wieczku będzie coś takiego, jak tutaj, to będzie przewiązane wstążką i na tej wstążce będą wisieć dwie karteczki - na wierzchu z nazwiskiem, a pod spodem z tekstem podziękowań
Świetne a co do środka? M&M'sy?
Stary 2013-02-19, 22:29   #2577
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
Już znalazłam za 45 groszy/sztukę w sklepie niedaleko mojego domu.
Winietki zrobię w tym samym miejscu, w którym będę zamawiała zaproszenia/menu/plan usadzenia gości.

Cenę pewnie nabije zawartosc, czyli te cukierki, powiedzmy 3-4 razy 160 osób ale ehh myślę że to lepiej niż np. jakieś aniołki.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Świetne a co do środka? M&M'sy?
aniołki są tandetne, ja bym wyrzuciła takiego od razu po powrocie, bo nie cierpię rzeczy tego typu

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

nie, lentylki tańsze od M&M'sów

Mysza

-15kg

Stary 2013-02-20, 06:45   #2578
Oriflame_Rybnik
Zadomowienie

Cytat:
U nas będą takie winietko-podziękowania jak na zdjęciu poniżej, a w środku Ferrero Rocher, Lindt i Rafaello (nie wiem ile się zmieści). Ceny nawet nie chcę liczyc.
Super winetki,ładnie wyglądają

14.07.2012

Oriflame_Rybnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 10:18   #2579
thidien
Rozeznanie

ja w ogóle nie jestem za tego typu 'podziękowaniami', ani aniołki,ani magnesy, ani przypinki, ani jakieś cukierki/migdały - nie wiem, kto to wymyślił

jako podziekowanie już wolę porządnie porozdawać ciacho (za dodawaniem butelki wódki "na odchodne" też nie jestem, ale zdecydowanie wódka zostanie i jestem w stanie się do tego 'nagiąć' ;P )

jesteśmy na etapie wbierania zaproszeń, a zacząć rozdawać chcemy już po Świętach Wielkanocnych - wiadomo, lipiec, czas wakacji, lepiej niech ludzie zaplanują wcześniej co i jak (zresztą lepiej wcześniej, niż później - z tego założenia zawsze wychodzę)
na dodatek 3 tygodnie po nas kolejny ślub w rodzinie, więc liczymy (i jedna i druga para) na rozplanowanie wyjazdów/wakacji/urlopów odpowiednio wcześnie

winietek nie będzie - nie zaobserwowaliśmy podczas poprzednich rodzinnych uroczystości 'bitwy o miejsca', więc problemu nie powinno być

niedługo pewnie zaczniemy zabawę z obrączkami

no i chyba czas przejść się do księdza :P terminn co prawda zaklepany, ale z żadnym jeszcze nie rozmawialiśmy - pani w kancelarii kazała przyjść 3 miesiące wcześniej z papierami i poradnią, ale.. nic nie mówiła o naukach przedmałżeńskich :P a wydaje mi się, że to nikogo nie minie ;P
II kreski 1.12.2015

Edytowane przez thidien
Czas edycji: 2013-02-20 o 10:20
thidien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:45   #2580
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
ja w ogóle nie jestem za tego typu 'podziękowaniami', ani aniołki,ani magnesy, ani przypinki, ani jakieś cukierki/migdały - nie wiem, kto to wymyślił

jako podziekowanie już wolę porządnie porozdawać ciacho (za dodawaniem butelki wódki "na odchodne" też nie jestem, ale zdecydowanie wódka zostanie i jestem w stanie się do tego 'nagiąć' ;P )

jesteśmy na etapie wbierania zaproszeń, a zacząć rozdawać chcemy już po Świętach Wielkanocnych - wiadomo, lipiec, czas wakacji, lepiej niech ludzie zaplanują wcześniej co i jak (zresztą lepiej wcześniej, niż później - z tego założenia zawsze wychodzę)
na dodatek 3 tygodnie po nas kolejny ślub w rodzinie, więc liczymy (i jedna i druga para) na rozplanowanie wyjazdów/wakacji/urlopów odpowiednio wcześnie

winietek nie będzie - nie zaobserwowaliśmy podczas poprzednich rodzinnych uroczystości 'bitwy o miejsca', więc problemu nie powinno być

niedługo pewnie zaczniemy zabawę z obrączkami

no i chyba czas przejść się do księdza :P terminn co prawda zaklepany, ale z żadnym jeszcze nie rozmawialiśmy - pani w kancelarii kazała przyjść 3 miesiące wcześniej z papierami i poradnią, ale.. nic nie mówiła o naukach przedmałżeńskich :P a wydaje mi się, że to nikogo nie minie ;P
ciasto też będzie

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości