|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]()
![]() |
#2552 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() podaj przepis na risotto ![]() Cytat:
![]() Dzięki za pomysły na obiad. Kupiłam dziś jakąś książeczkę za 0,99zł z przepisami na zapiekanki, więc jutro zapiekanka. Maks ma prawie cały czas brzydkie policzki. Jak posmaruję Laticortem to jest wtedy ok. Nie wiem co by go mogło uczulać. Jedzenie raczej nie, bo na początku karmiłam piersią, potem Bebiko, Nan HA, znów Bebiko. Proszek zmieniałam, kremów i płynów do kąpieli używamy różnych więc już nie mam pomysłu. Koce też kiedyś na próbe wszystkie pozbierałam, bo coś czytałam że wełna może uczulać.
![]() |
#2553 | |
Wtajemniczenie
|
Wow, przyspieszyłyście coś z pisaniem!!!
![]() Chciałam pisać znowu regularnie, a tu nie mogę nadążyć od dwóch dni z czytaniem. Mam mnóstwo zaznaczone do cytowania, ale teraz tylko jedno: Cytat:
![]() ![]() ![]() Kajko odkądł się nauczył, to wstaje NON STOP ![]() Przy okazji też odpowiem na Twoje pytanie ![]() To zupełnie normalne, że zęby nie wychodzą po kolei zgodnie z numerkami ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38543851]Cześć Dziewczyny, Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK. Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna. Teraz Wy: po 1. niezmiennie uwielbiam zdjęcia Waszych dzieci ![]() Po 2. Pola uwielbiam Twojego bloga. Jest dla mnie po prostu cudowny estetycznie i literacko, zawsze udaje Ci się ująć esencję w taki piękny sposób. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuować ![]() super. A wiecie co będzie czy chcecie mieć niespodzianę? Cytat:
Ja sobie nie wyobrażam takiej sytuacji, my z mężem wszystko rozwiązujemy razem i nigdy nie usłyszałam, że mam liczyć na siebie ![]() kolejny dzień pracy za mną, Antoś dzielnie znosi rozłąke z mamą, ale jak dziś poszłam po niego, a akurat go karmiła to jak mnie zobaczył to się zaczął popisywać ![]() ![]() Edytowane przez natusiakac21 Czas edycji: 2013-01-09 o 19:39 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2555 |
Zadomowienie
|
moniczka, blue, różowa, natusiakac21 dziękuję w imieniu Adasia.
My byliśmy dziś na sankach ponad godzinę. Mały miał poliki jak ruska lalka. Myślałam, że jak wrócimy z dworu to będzie głodny i zje zupke, ale gdzie tam, może ze 2 łyżeczki zjadł. Potem chciałam mu dac owoce i to samo ![]() Nie wiem co on będzie jadł ![]() Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2013-01-09 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2556 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38543851]Cześć Dziewczyny,
Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK. Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna. Teraz Wy: po 1. niezmiennie uwielbiam zdjęcia Waszych dzieci ![]() Po 2. Pola uwielbiam Twojego bloga. Jest dla mnie po prostu cudowny estetycznie i literacko, zawsze udaje Ci się ująć esencję w taki piękny sposób. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuować ![]() Super wiadomosc ![]() ![]() Maja głownie tez wyje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2557 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ogólnie masakra ![]() Tak piszecie o tym ustawianiu facetów do pionu i mi sie przypomniało, że kiedyś zablokowałam dostęp do konta narzeczonemu (nie, nie został moim mężem), bo kupił 2,5 kg worek cebuli, a miał kupić tylko 2 sztuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- dziękujemy z Liwią za komplementy ![]()
![]() |
#2560 |
Zadomowienie
|
Hm to kwestia charakteru, ja miałam tylko gorsze sytuacje w poprzednich związkach, bo jak ktoś ma taki charakter jak ja to każdy mu wejdzie na głowę;/ A jakoś nie umiem być bardziej władcza, już tak czasami jest, że ludzie się dobierają o przeciwnych charakterach, mam koleżankę co z kolei jest taka, że rządzi swoim facetem i on robi to co ona chce i nawet dziecku butelkę w nocy podaje... mój takich uważa za "nie facetów"
|
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem, że bardzo trudno do tego dojść, ale mam nadzieję że kiedyś w końcu nam się uda ![]() Cytat:
Wydaje mi się że to może przez wagę, waży już prawie 11kg. Nie wygląda na jakiegoś grubasa i też nie je zbyt dużo : rano ok 6 - 150ml mleka 9 - kasza jaglana/ kleik ryżowy/ kaszka Bobovita na oko ok. 180ml 12-13 - zupka ok 200ml 16 - 150ml mleka 17.30 - 2 łyżki manny + jakieś owoce 19.30 - 180ml mleka z kaszką Bobovita
![]() |
#2563 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Współczuję podejścia do związków zarówno Tobie, jak i koleżance. Dla mnie nikt nie musi nikim władać, wystarczy umieć dzielić się obowiązkami. Idę zrobić herbatę mojemu beznadziejnemu mężowi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2564 |
Rozeznanie
|
Ej ciotki, też coś do Was napiszę !
![]()
#2565 | |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38543851]Cześć Dziewczyny,
Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK. Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna. Teraz Wy: po 1. niezmiennie uwielbiam zdjęcia Waszych dzieci ![]() Po 2. Pola uwielbiam Twojego bloga. Jest dla mnie po prostu cudowny estetycznie i literacko, zawsze udaje Ci się ująć esencję w taki piękny sposób. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuować ![]() Serdeczne Gratulacje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa8iikqsmw65rm.png ![]() ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110813580120.html Edytowane przez GaTTa Czas edycji: 2013-01-09 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2566 |
Rozeznanie
|
witajcie!
ja dziś zabiegana, Marci dopiero usnęła a ja z Wami ![]() byliśmy y pediatry sprawdzić czy po choróbsku wszystko ok i na szczęście tak ![]() ![]() ![]() stokrotko - u nas gaworzenie sylabami ta ta ba ba da da itp. aha - pytałam pediatrę o te słoiczki i gotowanie z niesprawdzonych warzyw. ona oczywiście wybór pozostawia mnie ale twierdzi że warzywa na słoiczki są przynajmniej badane na obecność azotanów i azotynów i absolutnie nie powinnam źle się czuć z tym że jej nie gotuję. mimo wszystko postaram się coś upichcić choćby z rybą jak tylko znajdę więcej produktów organic. mówiłam też o tych nieprzespanych nocach które teraz Marcia nam funduje i babka twierdzi że dzieci karmione piersią często potrzebują bliskości z mamą i to może być powód tych pobudek. to by się zgadzało w naszym przypadku bo ona nie je dużo jak już się obudzi, raczej sobie ciumka przez sen. poza tym na kolację dostaje kaszkę więc nie powinna być głodna... no to co, mam ją teraz odstawić żeby się wysypiać?? bez sensu.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | ||
Raczkowanie
|
stokroteczko
u nas Antoek gaworzy tak :dzidziiiiiiiiiiiiiaaaaaa aaaaaa (tak to brzmi ![]() ![]() Cytat:
![]() dziwne podejście ma twój mąż, szkoda że nie potrafisz walczyć o swoje, ale może wybierz się na jakiś kurs asertywności czy coś, żeby Twoja córka nie powielała wzorca jaki wyniesie z domu. Małżeństwo i każdy związek to przede wszystkim miłość, partnerstwo, wsparcie, a nie jakieś radź sobie sam/a Cytat:
super i jak ładnie siedzi ![]() widzę, że masz fajne łóżko czy mogłabyś zrobić zdjęcie w całości albo podesłać linka jakiegoś ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | |
Raczkowanie
|
kism pozwol, ze pozniej odpisze lub jutro z rana bo to bedzie dluzszy wywod
![]() Cytat:
Nie wyobrazam sobie, zebym tylko ja musiala robic przy dziecku i je wychowywac skoro to NASZE dziecko i razem je sobie zrobilismy. Wiadomo, ze duzo wiecej robie bo siedze w domu i narazie nie pracuje, ale bez przesady, tez musze miec chociaz chwilke dla siebie. My mamy taka umowe, ze w tygodniu w nocy do mlodej wstaje ja, a w weekendy dzielimy sie noca pol na pol lub jedna osoba cala noc wstaje, a druga przejmuje szoguna rano i ta co w nocy wstawala spi do 11 ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-01-09 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2569 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
za poród rodzinny nikt płacić nie może nakazać, a i zakazać porodu rodzinnego nikt nie może. Swoją drogą, że to nigdy nie jest nazwane wprost, że się płaci za poród rodzinny. Ale każdego typu cegiełki itp. rzeczy są nieprzymusowe więc można odmówić zapłaty. Wystarczy się odezwać... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Po co ci w takim razie mąż? Szkoda dziecka... Ja, na Twoim miejscu, wstydziłabym się takie rzeczy pisać ![]() I oglądanie filmów, nawet po angielsku, z tak malutkim dzieckiem, to nie jest dobry pomysł ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2013-01-09 o 21:19 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2570 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() trzeba Ci polać ! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Rozeznanie
|
Hej!
Anulka, ja z kolei uważam że Twoje chłopaki są niepodobni. ![]() ![]() ewus gdybyście bliżej mieszkali to bym sobie zaklepała Twojego synka dla mojej Hani. Ale kto wie... ![]() ![]() różowa, wyglądacie pięknie jak zawsze. ![]() ![]() Zawozimy codziennie Hanię do babci i zamiast się przyzwyczajać to jest coraz gorzej. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Hej! Pisz, pisz z nami jak najczęściej. ![]() ![]() Perse dużo zdrówka! Trzymajcie się cieplutko! stokroteczko u Hani "mowa" wyglądała tak. standardowo jak miała ok. 2 miesięcy to wołała "a gu" "a ge". I tak prze jakieś 2 miesiące. Później 2 miesiące ucichła a teraz (od kilku dni w sumie) znowu się rozgadała. Teraz wydaje takie dźwięki : a bu, bubu, niee to oczywiście przypadkowo. I masę takich dźwięków których nie umiem opisać. Ogólnie jakaś bardziej komunikatywna ostatnio się zrobiła. Rozbudowała jej się mimika, gestykuluje itd. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Tylu dziewczyn na raz to ja dawno nie widziałam. 26 osób. ![]() ![]()
#2572 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Po prostu ta druga osoba musi też chcieć brać w tym wszystkim udział, a nie tylko siedzieć w biurze cały dzień i położyć się spać o 4 rano i obudzić dziecko, mówiąc, że nie daje mu spać... ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
W każdym razie kursy kosztują, ja to bym do psychologa się wybrała, ale na NFZ kiedyś byłam to sesja trwa 15min, to za mało... a poza tym obecnie jestem "uwiązana do dziecka" więc nigdzie nie wyjdę nie ma mowy Jak mi wózek rozłożył do smarowania to chyba tydzień z domu nie wychodziłam... bo bez dziecka nie wyjdę. ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nawet 15 minut dobre.. a mozna chyba z dzieckiem sie przejsc? Moze akurat by w wozku spalo. A argumenty Twojego meza ... chyba przemilcze. ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- A moj maz tak usypial Oliwe.. tak usypial, ze sam zasnal :P Tak mi cos wlasnie za cicho bylo :P |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2574 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | ||
Zakorzenienie
|
Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK. Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna. [/QUOTE] cudowna wiadomosc ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Musze Cie rozczarowac ze to nie od ogladania angielskich filmow ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2576 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobra słuchajcie ... wydaje mi się, że już jeden oprawca dla sailor wystarczy. Nie zachowujmy się jak jej mąż ![]() W każdym razie sailormary, wiedz że coś się dzieje ![]() Ale powiem Ci, że jak czytam czasem Twoje posty to się zastanawiam, czy to jakaś prowokacja i czy to co piszesz to prawda... Poważnie! Bo to mi się w głowie nie mieści. Sesje z psychologiem nie trwają 15 minut, nawet na NFZ. Byc może byłaś po prostu na spotkaniu kwallifikującym , czyli sprawdzali czy nadajesz sie na terapię grupową czy indywidualną ? Większość z nas ma mężów pracujących, mój też dużo pracuje, ale nie wyobrażam sobie sytuacji , że ja nie mogę gdzieś wyjść, bo nie mam z kim dziecka zostawić. Mój mąż też ma własną firmę. Wobecz czego łatwiej mu dysponować czasem zawodowym. Czasem , gdy trzeba, przyjedzie w godzinach pracy specjalnie, żeby mnie odciążyć, żebym mogła gdzieś wyjść , coś załatwić. Czasem przychodzi do mnie siostra. Czasem przychodzi opiekunka. Może spróbuj zaangażować osobę trzecią, kogoś kto CI pomoże , kogoś innego niż mąż, jeśli ten się nie garnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ---------- Cytat:
Fajnie masz, no u mnie mama moja zostawała, ale teraz się M obraził, nie powiem z jakich powodów, bo mnie już zajedziecie... no ale zabrania jej z Niną zostawać, no i teraz to jestem do miesiąca jak nie więcej całkiem uziemiona, od porodu byłam chyba bez dziecka kilka razy w biedronce, bo spała a on w biurze siedział, Teraz nie powiem, że jest jakoś źle jak mu wcisnę ją do rąk tak na chama to nawet ją weźmie, tylko czasami nie chce... no ale nadal ani razu nie zmienił pieluchy XD Ja tam nie wiem, czy to co wy piszecie to nie prowokacja, bo ja nie wierzę, jak ktoś może mieć tak dobrze... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2578 | |
Zakorzenienie
|
Zacznę nieskromnie od siebie: wczoraj byłam na USG prenatalnym, wszystko jest w porządku, wymiary OK. Tylko sprawy z ciśnieniem do kontroli. No ale to już wiemy od dawna. Teraz Wy: po 1. niezmiennie uwielbiam zdjęcia Waszych dzieci ![]() Po 2. Pola uwielbiam Twojego bloga. Jest dla mnie po prostu cudowny estetycznie i literacko, zawsze udaje Ci się ująć esencję w taki piękny sposób. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuować ![]() trzymam ![]() mieliśmy duże szczęście bo miała iść najpierw do klubu malucha, ale akurat u nas w mieście były remonty żłobków i otwierali od listopada od kiedy się zaoferowaliśmy, a rodzice po rezygnowali, więc dostaliśmy się do jednego w centrum, a na drugi dzień zadzwonili z jednego na naszym osiedlu, ze dwoje rodziców zrezygnowało a my chcieliśmy od listopada więc czy nadal chcemy, jedynie dzięki temu dostaliśmy, ale co z tego żłobek prawie 500zł a niby państwowy ![]() Cytat:
co do alimentów to chyba jest opcja że państwo by też płaciło, nie orientuję się w tym, ale jak piszesz że ci to nie odpowiada, związek z nim ![]()
![]() |
#2579 |
Rozeznanie
|
sailor ja Ci bardzo współczuję. Dziewczyny trudno to zrozumieć ale wiem trochę jak to jest. Mam takich znajomych, kolegę mojego męża.
Młode małżeństwo z jednym dzieckiem. On pracuje, lubi czasem wypić albo zaimprezować, w domu nic nie robi bo baaardzo zmęczony wraca z pracy. Jak wypije jest nie do zniesienia. Jak nie pije to jest ok, czasem nawet gdzieś żonę i córkę zabierze. Powiecie dlaczego ona nie odejdzie? Dziewczyna młoda, bez pracy, z wielodzietnej niezamożnej rodziny. Gdzie ma pójść z dzieckiem? Co sama zrobi? Wynajęcie mieszkania, opłaty, jedzenie to wszystko kosztuje więcej niż alimenty. A nie kazda jest taka odważna, żeby podjąć decyzję, odejść, wziąć życie w swoje ręce. U nas podkarpacie, pracy nie ma prawie wcale jak nie masz znajomości. Współczuję jej bardzo. Zastanawiam się tylko czy wcześniej nie widziała za kogo wychodzi? To nie był szybki ślub z wpadki. Nie wiem poprostu czy niektóre dziewczyny nie widzą jakich mają partnerów? Czy może naiwnie myślą, ze kiedyś za dotknięciem czarodziejskiej różdżki oni zmienią się nagle we wspaniałych męzów i ojców...
#2580 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do alimentów, to nie wiem dokładnie jak jest, ale państwo płaci wtedy jak ojciec jest nieznany, a w moim wypadku jest znany, Ja tam chodziłam się dowiadywać, no i jak jest znany to wtedy chyba sądownie pobierają od niego alimenty tylko jak on będzie w Tajlandii to jak ??? ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
A ta siostra, która ma na niego wpływ, uważa, że " tak wygląda dorosłe życie, weź się w garść, taka jest rola kobiety" No i uważa że powinnam sprzątać więcej i mu gotować, z czego teraz codziennie jest obiad więc nie ma co narzekać, tylko że ona nie jest na miejscu i nie wie jak jest,,, |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.