Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;) - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-26, 15:10   #2551
stesia
Zakorzenienie

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

powiem że jak tak raz przeczytałam jeden post to zaczęłam się zastanawiać jak można nie odmawiać sobie niczego i równocześnie planować posiłki na cały tydzień z góry i zakładam że zakupy też robi się z wyprzedzeniem. ja chyba bym tak nie potrafiła bo planuję sobie powiedzmy w weekend że w tygodniu będę jeść to to i to, ale przychodzi tydzień i niekoniecznie muszę mieć ochotę na to co sobie zaplanowałam. no i wtedy albo rezygnacja z tego co było zaplanowane albo odmawianie sobie

Edytowane przez stesia
Czas edycji: 2016-04-26 o 15:26
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 15:34   #2552
201703240903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
No i stąd się biorą różnice, że niektórzy wydają więcej inni mniej. Ja nie wierzę, że szynka za 16zl za kg może być dobrej jakości.

Ja często robię wędliny sama i mnie drożej to wychodzi niż 16zl za kg.
Cytat:
Zgadzam się. Jak już kupuje wędline to ma 89% mięsa, taka znalazłam najwięcej i kupuje ja za ok. 30 zł. Jednak nie wierzę, że ktoś mógłby ja sprzedawać o połowę taniej za 16zl nawet jeżeli jest to nieduże miasto.
Dlatego sama robię indyka, no ale to ok 20zl za mieso. Plus robocizna i inne rzeczy. wtedy jednak mam 100% miesa
Dokładnie. Jeżeli ktoś sam robi taką domową wędlinę to koszty są niewielkie. Chętnie zaczęłabym robić taką wędlinę, ale w moim przypadku to nie ma za bardzo sensu. Jednak jem tylko 4-5 plasterków dziennie.
201703240903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 17:28   #2553
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FeelingLost Pokaż wiadomość
Ostatnio zamiast warzyw sezonowych staram się kupować ,np. mrożonki z Biedronki. Taka mieszanka warzyw kosztuje około 4-5 zł. Spokojnie starcza na kilka obiadów.

Mięso i wędliny kupuje w domu rodzinnym i mrożę. Zamrażarkę mam dosyć małą, ale spokojnie mieści mięso, które kupuje na cały miesiąc. Różnice w wydatkach są ogromne. W moim domu rodzinnym koszt szynki w miarę dobrej jakości to jakieś 15- 16zł. Natomiast ta sama szynka w Warszawie kosztuje ,np. 20-25zł za kg.
Dla mnie mrożonka to jest 1-2 obiady. A na szynki poniżej 25zl nawet nie patrzę bo się boje. Zresztą te droższe to tez syf ale wierzę że mniejszy. Wole nie jest wędlin prawie wcale albo jeść mało niż jeść coś tak podejrzanego.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
Stary 2016-04-26, 18:12   #2554
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się. Jak już kupuje wędline to ma 89% mięsa, taka znalazłam najwięcej i kupuje ja za ok. 30 zł. Jednak nie wierzę, że ktoś mógłby ja sprzedawać o połowę taniej za 16zl nawet jeżeli jest to nieduże miasto.
Dlatego sama robię indyka, no ale to ok 20zl za mieso. Plus robocizna i inne rzeczy. wtedy jednak mam 100% miesa
A mozesz zdradzic co to za wedlina? Ja najczesciej kupuje zwykla poledwice 92% schabu, ale jest tez kilka E. Jestem ciekawa czy mozna kupic cos lepszego nie placac 100zl/kg, bo czytalam sklady i tanszych i drozszych wedlin i byl dramat.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 18:37   #2555
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Mnie też te ceny na ryneczkach przerażają, w Warszawie to jest jakiś obłęd po prostu. Nie było wizyty żebym 20-30zł nie wydała, a prawie nic nie kupione. W moim mieście rodzinnym jest o wiele taniej.
Masakryczne ceny. U nas nowalijki są tańsze. Za to w Wawie owoce sezonowe są tańsze, niż nad morzem. Już parę razy zauważyłam, że np. truskawki w centrum stolicy mogę kupić nieco taniej, niż na lokalnym rynku.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
No, tylko tyle, pamiętać.
Teorie to ja ogarniam, ale znam siebie i wiem jak bywa z praktyką. :/

Ale bardzo mnie kusi wizja namrożenia sobie latem owoców. Teraz mrożone sa okropnie drogie a ja tego dużo zjadam.

Tylko czy to by się zwróciło kiedykolwiek, po odliczeniu kosztów zakupu i użytkowania zamrażarki, bo co innego jak ktoś może mrozić własne darmowe, a inaczej jak ja i tak muszę kupić owoce.

Zerknęłam ze już za 600-800 zł da się kupić zamrażarkę szufladową, większej raczej bym nie potrzebowała.
Tylko ze bym musiała w końcu zrobić porządek w 1 pomieszczeniu w piwnicy, co go planuję zrobić od.... 2 lat. Bosze...
Ja mam wrażenie, że u mnie w zamrażarce mięso ginie jak w czarnej dziurze. Rzadko ktoś robi przegląd i o ile chodliwe cycki z kurczaka znikają szybko, o tyle wieprze leżą na dnie aż pokryją się szronem.
Ja akurat mięsa nie jem, ale mrożenie owoców sezonowych to dobry patent. Mrożę całe i zmiksowane truskawki, woreczki z jagodami czy borówkami, zmiksowane i zamrożone w foremkach silikonowych na lód porce zmiksowanych porzeczek i malin. Później wyjmuję taką porcję czy dwie, wrzucam do jogurtu i mam gotowe jedzonko.
Mrożę też nadwyżki dyni. Często piekę od razu dwie dynie na raz. Część wykorzystuję od razu, część miksuję i mrożę (np. gotowe porcje o pojemności 1 szkl.). Mrożę też nadwyżki pasztetów czy falafeli, chociaż rozmrożone nie robią już takiego szału jak świeże, to przydają się awaryjnie.
Obowiązkowo mrozimy też koperek czy natkę pietruszki. W środku zimy własny pachnący koperek jest pyszny.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 18:40   #2556
visionAM
Zakorzenienie

Ktoś się pytał na jakim osiedlu mieszkam - granica Saskiej i Gocławia
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 19:20   #2557
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A mozesz zdradzic co to za wedlina? Ja najczesciej kupuje zwykla poledwice 92% schabu, ale jest tez kilka E. Jestem ciekawa czy mozna kupic cos lepszego nie placac 100zl/kg, bo czytalam sklady i tanszych i drozszych wedlin i byl dramat.
Kurcze, nie powiem Ci teraz bo nigdy nie sprawdzałam nazwy. Zawsze jak jestem w sklepie to patrzę na składy i wybieram. Na pewno byl to filet z kurczaka albo indyka,ale nie wiem jakiej marki.
Wiem, że tarczynski kurczak gotowany ma też ok 85% mięsa.
Niektóre konserwowe maja sporo. Np ta co reklamują Luksusowa, chyba z krakusa, ale ona jest już paczkowana.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 20:10   #2558
_czarny_kot
Zakorzenienie

Z tańszych wędlin polecam szynkę swojską z lidla 104g mięsa w 100g szynki, 29.9/kg.
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 21:46   #2559
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość
Z tańszych wędlin polecam szynkę swojską z lidla 104g mięsa w 100g szynki, 29.9/kg.
to jest mało
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-26, 22:19   #2560
Fufka
Zakorzenienie

Miałam pilnować wydatków i w sumie mi się mniej więcej udało ok. 200zł na tydzień na 2 osoby. Staram się nie szaleć, czasem kupię "rarytasy" w postaci mleka roślinnego, awokado, mango, czy róznego rodzaju orzechy. Gdybym wszystko kupowała w ilościach na jakie mam chęć to wydatki zdecydowanie by wzrosły.

Ostatnio jak jestem w ch, gdzie jest pip sprawdzam czy mają jakieś owoce czy warzywa na % i tym sposobem kupiłam właśnie awokado hass za 99 gr za sztukę, mango, paprykę. Jak mam nadmiar warzyw, które mogą się zepsuć, to je kroję i pakuję do zamrażalnika. Tym sposobem mam gotowe skłądniki na obiad i nic się nie marnuje.
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 00:34   #2561
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
to jest mało
A ile to dużo? Jaka ilość jest dobra?
120 to dobra wędlina?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 07:42   #2562
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Ostatnio jak jestem w ch, gdzie jest pip sprawdzam czy mają jakieś owoce czy warzywa na % i tym sposobem kupiłam właśnie awokado hass za 99 gr za sztukę, mango, paprykę. e.
Fufka, mozesz mi to przełozyć z polskiego na nasz?
Jak gdzie jesteś i co to jest..." pip na %"?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 07:44   #2563
navioe
Zakorzenienie

Cytat:
chyba w centrum handlowym, pip to Piotr i Paweł a % to obniżka?
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 07:45   #2564
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Centrum handlowe, Piotr i Paweł (? ), przecena.
Stary 2016-04-27, 08:03   #2565
cava
Zakorzenienie

A moze.
Zgłupiałam przy tym "pip-e", wyobraziąłm sobie jakies piszczace urzadzenie do robienia sobie promocji- coś w rodzaju elektronicznego bonu na zakupy od pracodawcy czy nie wiem, z ... Urzędu Pracy .

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 09:25   #2566
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
A moze.
Zgłupiałam przy tym "pip-e", wyobraziąłm sobie jakies piszczace urzadzenie do robienia sobie promocji- coś w rodzaju elektronicznego bonu na zakupy od pracodawcy czy nie wiem, z ... Urzędu Pracy .
Ja oczywiście w pierwszej chwli: państwowa inspekcja pracy..
Stary 2016-04-27, 09:30   #2567
Fufka
Zakorzenienie

Hsha tak o piotra i pawła mi chodziło i przecene
Stary 2016-04-27, 11:06   #2568
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Hsha tak o piotra i pawła mi chodziło i przecene
To dobre mają przeceny. U mnie tylko w Tesco robią coś takiego, ale jest to obniżka 50% i większość już się do niczego nie nadaje, awokado czarne w środku. Zdarza mi się tam kupić tylko pomidorki koktajlowe, bo takie mocno dojrzałe są smaczniejsze.

Od początku miesiąca zapisuję wydatki w aplikacji w telefonie i ogólnym bilansem jestem przerażona, ale na jedzenie wydaliśmy mniej niż mi się zawsze wydawało, obecnie 860 zł do końca miesiąca pewnie będzie z 950 zł. Za to ile idzie na jakieś poboczne wydatki to masakra, nie spodziewałam się
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 15:41   #2569
Bruised
Wtajemniczenie

W moim pip-ie nic z warzyw/owoców nie jest przeceniane, jak coś wygląda nieświeżo, to ląduje w śmieciach. Często jestem przerażona jak widzę kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt kilogramów jedzenia po prostu wyrzucanych.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-27, 21:08   #2570
Fufka
Zakorzenienie

Niestety tylko raz trafiłam na takie cuda, zazwyczaj nie ma nic albo jedzenie bez szału.
Stary 2016-04-27, 21:20   #2571
Soso
Zakorzenienie

U mnie w Piotrze i Pawle (a w sumie mam dwa w bliskiej okolicy) tez nie widziałam przecen, z drugiej strony na owoce i warzywa wydam każde pieniądze, bo je uwielbiam. Natomiast niedaleko otworzyli nowa biedronke, w stylu który określam jako biedronka premium (bez zwykłego syfu i wyglądu rodem z komuny) i są tam naprawdę ładne owoce: tanie ananasy, bardzo dobre manguski, dojrzałe papaje i zupełnie niezle awokado. Jestem mile zaskoczona

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-28, 02:45   #2572
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
A ktoś się orientuje, za ile zł/miesiąc bierze prądu taka zamrażarka?

Ja mam wielka ochotę na zamrażarkę.
Tylko właśnie się boję 2 rzeczy:
- ile to kosztuje w użytkowaniu
- czy nie skończyłoby się tak, jak w książkach u Chmielewskiej gdzie są opisy zamrażarki Alicji funkcjonującej na zasadzie czarnej dziury (co weszło nigdy stamtąd nie wychodzi) i pamiętnej nogi baraniej. :/
Ja mam zamrażarkę szufladową i bardzo sobie chwalę. Koszt zużycia prądu obliczysz mnożąc średnie zużycie ( producent podaje) z twoim kosztem 1 kWh ( do obliczenia z rachunku za prąd, lub po prostu zadzwoń do swojego dostawcy i spytać się ośrednią cene wraz z opłatami przesyłowymi).
Sposób na eliminację " czarnej dziury""- regularne przeglądanie szuflad- niekoniecznie naraz całej zamrażarki ale np jedna szuflada co miesiąc.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-28, 06:09   #2573
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
U mnie w Piotrze i Pawle (a w sumie mam dwa w bliskiej okolicy) tez nie widziałam przecen, z drugiej strony na owoce i warzywa wydam każde pieniądze, bo je uwielbiam. Natomiast niedaleko otworzyli nowa biedronke, w stylu który określam jako biedronka premium (bez zwykłego syfu i wyglądu rodem z komuny) i są tam naprawdę ładne owoce: tanie ananasy, bardzo dobre manguski, dojrzałe papaje i zupełnie niezle awokado. Jestem mile zaskoczona
Raj Zazdro.
W mojej biedrze królują żuliki, brzydzę się tam czegokolwiek dotykać. Smród czasem zabija już od wejścia. Nie chodzę tam. A biedrony lubię, szkoda.
A Piotr i Paweł schodzi na psy. Coraz gorsza oferta mięsa jest w moim mieście np. Kupić dobrą wołowinę, to cud.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-28, 07:20   #2574
Fufka
Zakorzenienie

Też uwielbiam owoce i warzywa, to podstawa mojej diety oboje z tz jesteśmy wege, teraz dodatkowo ograniczamy nabiał, ale jemy tego tyle, że każda zaoszczędzona złotówka jest spoko. W pobliżu mam kilka bieron i sa raczej ok, ale już się kilka razy nacielam na warzywa wyglądające dobrze a w środku zepsute.
Stary 2016-04-28, 18:43   #2575
wiki2501
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
To dobre mają przeceny. U mnie tylko w Tesco robią coś takiego, ale jest to obniżka 50% i większość już się do niczego nie nadaje, awokado czarne w środku. Zdarza mi się tam kupić tylko pomidorki koktajlowe, bo takie mocno dojrzałe są smaczniejsze.

Od początku miesiąca zapisuję wydatki w aplikacji w telefonie i ogólnym bilansem jestem przerażona, ale na jedzenie wydaliśmy mniej niż mi się zawsze wydawało, obecnie 860 zł do końca miesiąca pewnie będzie z 950 zł. Za to ile idzie na jakieś poboczne wydatki to masakra, nie spodziewałam się
Z jakiej aplikacji korzystasz?
wiki2501 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-28, 20:45   #2576
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Napisane przez wiki2501 Pokaż wiadomość
podbijam pytanie
Stary 2016-04-29, 17:26   #2577
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiki2501 Pokaż wiadomość
Moje Finanse.

Nie mam porównania, ale na razie się sprawdza
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-29, 18:12   #2578
201607111050
Konto usunięte

Ja polecę Money Lover jeśli mowa o bezpłatnych apkach
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-29, 18:14   #2579
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez oh! Pokaż wiadomość
Ja polecę Money Lover jeśli mowa o bezpłatnych apkach
Możesz napisać coś więcej o tej aplikacji? Jakie ma funkcje?
Stary 2016-04-29, 18:23   #2580
201607111050
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Możesz napisać coś więcej o tej aplikacji? Jakie ma funkcje?
https://play.google.com/store/apps/details? id=com.bookmark.money&hl= pl

Dla mnie plusy:
- dwa 'portfele' - w jednym ogarniam oszczędności, można sobie zrobić dwa plany oszczędzania /więcej w opcji premium/
- samemu tworzy się kategorie, mam wydatki pogrupowane po swojemu każdą transakcję można sobie dodatkowo opisać
- mam tel na WP i apkę również na komputerze szalenie wygodne że nie muszę się opierać tylko na telefonie.

Korzystam z niej przeszło pół roku, czasem się zamuli i sama wyłączy ale sporadycznie. Więcej problemów brak.
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości