Niemcy :) - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-22, 10:39   #2551
eres
Rozeznanie

Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)

Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
Proszę nie oceniać pochopnie mojego związku, nic poza tym co napisałam o mnie i o nim nie wiesz, więc do tego nie masz prawa.Prosiłam o odpowiedź na konkretne pytanie a nie na rozstrząsanie mojego związku. Nie napisałam też że nie mogę z nim otwarcie porozmawiać, tylko że przez ostatni czas mamy utrudniony ze sobą kontakt. On całe dnie i noce pracuje, nie ma internetu i cały czas jest na wyjazdach, więc nie Tobie oceniać jakie są nasze relacje. Widzę, że to był błąd, że napisałm swojego posta w tym miejscu. Nie uzyskałam odpowiedzi tylko doczekałam się analizy mojego zwuiązku, a nie o to mi chodziło, pozdrawiam
Nie martw sie, odpowiedz jeszcze uzyskasz :P Co prawda nie ode mnie, ale najprawdopodobniej od melisanki, tak wiec cel osiagniesz. I nie ma sie co unosic. Ja nic nie ocenialam, wyrazilam po prostu swoje zaskoczenie, wychodzac po z zalozenia (autopsyjnego) , ze o takich sprawach sie rozmawia na dlugo dlugo przed ewentualnym slubem ... Nie dasaj sie juz, naprawde nie chcialam nikogo urazic.
Stary 2008-06-22, 11:06   #2552
gusiagatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eres Pokaż wiadomość
Nie martw sie, odpowiedz jeszcze uzyskasz :P Co prawda nie ode mnie, ale najprawdopodobniej od melisanki, tak wiec cel osiagniesz. I nie ma sie co unosic. Ja nic nie ocenialam, wyrazilam po prostu swoje zaskoczenie, wychodzac po z zalozenia (autopsyjnego) , ze o takich sprawach sie rozmawia na dlugo dlugo przed ewentualnym slubem ... Nie dasaj sie juz, naprawde nie chcialam nikogo urazic.
Dobrze, ja się nie gniewam chodzi tylko o to, że nie lubię jak ktoś pochopnie ocenia sytuacje. Ślub miał być w Polsce, wyszło że będzie tam, więc takich kwestii nie zdążyliśmy ustalić.

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-22, 12:13   #2553
melisanka
Rozeznanie

No wiec odpowiadam tyle co sie dowiedzialam, ponoc co Arbeitsamt to inne zasady, ale mimo wszytko raczej z samego tytulu slubu praw do legalnej pracy nie zyskasz.
Za to ze wzgledu na swojego meza ktory legalnie pracuje i ma staly anmeldung mozesz wlasnie w owym Arbeitsamt zlozyc podanie o przyznanie takiego prawa na legalna prace na okres okreslony np jeden rok. Najlepiej jednak jak sama znajdziesz pracodawce i on za Ciebie takie podanie napisze.
Sama po swoich przygodach przed slubem wiem, ze jednak pracodwcy niechetnie do tego podchodza (chyba ze szef spoko czlowiek i wykaze zrozumienie) ale jesli nie masz problemow z jezykiem niemieckim i masz jakis konkretny zawod - staraj sie, takich pacownikow cenia, i wtedy problemow nie powinni robic.

A najlepiej to jesli nie mozesz osobiscie dowiedziec sie w Arbeitsamt to pisz lub zadzwon do Konsulatu - tam odpowiedza ci bardziej fachowo i rozwieja wszytkie watpliwosci
Konsulat Generalny RP w Monachium
Ismaninger Straße 62 a, 81675 München
tel. (0 049 89) 4186080, 4709216
fax. 471-318
e-mail: konsulat.muenchen@botscha ft-polen.de, info.muenchen@wirtschaft-polen.de
melisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 08:13   #2554
gusiagatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melisanka Pokaż wiadomość
No wiec odpowiadam tyle co sie dowiedzialam, ponoc co Arbeitsamt to inne zasady, ale mimo wszytko raczej z samego tytulu slubu praw do legalnej pracy nie zyskasz.
Za to ze wzgledu na swojego meza ktory legalnie pracuje i ma staly anmeldung mozesz wlasnie w owym Arbeitsamt zlozyc podanie o przyznanie takiego prawa na legalna prace na okres okreslony np jeden rok. Najlepiej jednak jak sama znajdziesz pracodawce i on za Ciebie takie podanie napisze.
Sama po swoich przygodach przed slubem wiem, ze jednak pracodwcy niechetnie do tego podchodza (chyba ze szef spoko czlowiek i wykaze zrozumienie) ale jesli nie masz problemow z jezykiem niemieckim i masz jakis konkretny zawod - staraj sie, takich pacownikow cenia, i wtedy problemow nie powinni robic.

A najlepiej to jesli nie mozesz osobiscie dowiedziec sie w Arbeitsamt to pisz lub zadzwon do Konsulatu - tam odpowiedza ci bardziej fachowo i rozwieja wszytkie watpliwosci
Konsulat Generalny RP w Monachium
Ismaninger Straße 62 a, 81675 München
tel. (0 049 89) 4186080, 4709216
fax. 471-318
e-mail: konsulat.muenchen@botscha ft-polen.de, info.muenchen@wirtschaft-polen.de

Dziękuję pięknie za odpowiedź

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 09:41   #2555
melisanka
Rozeznanie

Prosze uprzejmie
melisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 10:48   #2556
*majka*
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy :)

Dziewczyny,kiedy robimy nastepne spotkanie?
Juz czas pomyslec o jakims konkretnym terminie

Pozdrawiam
Stary 2008-06-23, 14:25   #2557
201608040942
Konto usunięte

A jaki termin masz na mysli? byle nie w upalny dzien
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 14:44   #2558
*majka*
Zakorzenienie

My przeciez zawsze mamy pecha do pogody,wiec w upal na pewno nie trafimy

Moze 20.07? albo 10.08?
Stary 2008-06-23, 20:27   #2559
201608040942
Konto usunięte

Ja narazie nie mam nic vor.
Stary 2008-06-28, 00:05   #2560
koneweczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Nic dalej, bo ten pan może sobie jedynie pogadać. Inna sprawa, ze jedynie wstyd z tego gadania, ale po pierwsze wstyd dla niego, a po drugie on juz nic nie moze, to chciał chociaz tak zabłysnąć.

Nie ma się czym ekscytować, w każdym kraju znajdą się niezbyt mądrzy politycy.
Podpisuje sie pod to!
A tak pozatym to wnerwilo mnie to, ze jak grali PL z D, to jedyne co slyszalam od Niemcow na temat Polski, to same glupie kawaly typu "Polacy kradna" itd.
No, mam nadzieje, ze u Was bylo lepiej, a teraz to juz po wszystkim, tak ze juz sie nie bede wnerwiac
Pozdrawiam!

Sleepover

Think!
koneweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 16:16   #2561
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Hej dziewczyny,

pojawilam sie juz kiedys na waszym forum, ale to bylo daaaaawno a teraz chcialam tylko zapytac, czy ktoras moze z Was studiowala w De? Bo ja sie przymierzam, zeby zaczac od jesieni i chcialam popytac troche...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-28, 22:35   #2562
201704240951
Konto usunięte

Cześć

Mieszka któraś w okolicy Dorsten, Dortmund?
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-04, 10:11   #2563
*majka*
Zakorzenienie

To co bedzie z naszym spotkaniem? Chetnych brak
Stary 2008-07-04, 22:07   #2564
(:tysia:)
Zadomowienie

GG do (:tysia:)

witam! jutro lece do Niemiec, czy wie ktoras z Was, ile kosztuje tygodniowy bilet??
(:tysia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-05, 02:09   #2565
ciapulinka
Rozeznanie

Unhappy Dot.: Niemcy :)

Cytat:
Napisane przez *majka* Pokaż wiadomość
To co bedzie z naszym spotkaniem? Chetnych brak
ja sie nei nadaje na spotkanie raz bo mieszkanie musze oddac i zerwac tapety a dwa moj stan psychiczny jest bardzo chwiejny wiadomo o co chodzi....tak bardzo chcialam wierzyc ale prawdy nie da sie oszukac....
ciapulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-05, 15:08   #2566
santos
Zakorzenienie

GG do santos

WItam i pozdrawiam wszystkie wizazanki z Dojczlandu.

Ja sobie mieszkam w Wlk. Brytanii, niedlugo jade do Polski na wakacje. Ale wracac bede z Niemiec, bo zamierzamy odwiedzic rodzinke mojego TZ. Moje pytanie dotyczy lotniska w Kolonii- bede z Kolonii leciec z powrotem i mam zamiar zrobic duuuzie zakupy kosmetyczne (m.in. Cienie i perfumy Diora, jakies mazidla, Tusz Lancome i wiele wiele innnych -ale glownie kolorowka wysokopolkowych firm). Czy jest tam duzo tego typu sklepow, czy raczej powinnam darowac sobie lotnisko i zrobic zakupy wczesniej gdzies w Niemczech?
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-05, 16:20   #2567
201608040942
Konto usunięte

Oj nie wiem dokladnie. Ale wydaje mi sie ze cos powinnas znalesc. Poza tym zapytam sie bezposrednio bez owijania w bawlene. Dlaczego chcesz kolorowke kupic w DE? Skoro w UK masz ja taniej? A przynajmniej z tego co mi wiadomo w UK robia czesto przeceny i mozna sie niezle oblowic. Tutaj nie ma takich ofert i caly rok trzeba placic regularna cere za wysokopolkowa kolorowke. Moje kolezanki w UK pieja z zachwytu nad tamtejszym marketingiem, a ja im zazdroszcze, bo tez bym tak chciala.

Majka jak bedziemy we dwie, to moze umowimy sie na sobote? Chcialabym pobuszowac troche po kolorowce ale tej niskopolkowej hihihi. Chcialabym kupic tusz Astor Long Life w kolorze granatu. W moim Rossmannie jest tylko czern i innych kolorow nie maja i nie beda miec, a wiem ze mozna ten tusz dostac tez w brazie i granacie( czern juz posiadam)
Stary 2008-07-05, 16:48   #2568
*majka*
Zakorzenienie

Ciapulinka

MOni
,dla mnie sobota tez jest ok,szkoda,ze dzis sie nie zmowilysmy,bo fajna pogoda jest...

Jak jest wyposazona bezclowka na lotnisku w Köln,nie mam niestety pojecia
Stary 2008-07-05, 17:18   #2569
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Oj nie wiem dokladnie. Ale wydaje mi sie ze cos powinnas znalesc. Poza tym zapytam sie bezposrednio bez owijania w bawlene. Dlaczego chcesz kolorowke kupic w DE? Skoro w UK masz ja taniej? A przynajmniej z tego co mi wiadomo w UK robia czesto przeceny i mozna sie niezle oblowic. Tutaj nie ma takich ofert i caly rok trzeba placic regularna cere za wysokopolkowa kolorowke. Moje kolezanki w UK pieja z zachwytu nad tamtejszym marketingiem, a ja im zazdroszcze, bo tez bym tak chciala.
Chce w DE, bo tak sie zlozylo, ze w sierpniu bede miala sporo euro. Jesli zmienie na £ to juz mi sie mniej bedzie oplacalo, bo czesc kasiory zezre kantor, poza tym wroce do UK we wrzesniu, a wtedy po przecenach pozostaje wspomnienie. A nastepne dopiero w okolicach Swiat.....
Stary 2008-07-05, 17:34   #2570
201608040942
Konto usunięte

Aaaa takie buty ... ale ja bym i tak wolala poczekac. Ty w UK to masz raj dla sroki. za ta kase co wydasz tutaj to sobie ze dwa , trzy produkty wysokopolkowe kupisz u siebie na przecenach, nawet jak bys musiala troche poczekac. Ok, ale nie namawiam, chcesz sie kasy pozbyc , prosze bardzo hihihihi.

Maja, wiesz jak to jest u mnie z sobota. To jest dopiero mozliwe jak chlop z pracy przyjdzie, ale nawet jak bysmy sie nie spotkaly o 13-tej czy 14-tej, to najpozniej o 15-tej juz bym mogla z domu wybyc, a zalezy mi na tym tuszu w kolorze granatu, wiec jestem w stanie zniesc te male niedogodnosci jesli chodzi o sobote hihihi. A widzialas moze juz nowosci od Art Deco lub MAC o inne firmy nie pytam, bo skad kase na to wszystko wziasc.

Santos jak ci euro ciazyc beda to ja chetnie przygarne hihihihi
Stary 2008-07-05, 18:18   #2571
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Na pewne rzeczy moge poczekac, ale wielu z nich potrzeboje teraz. Moge poczekac do sierpnia, ale kurde nie pol roku do grudnia!!!!
Jak mozesz zapytaj kogos kto lecial z lotniska w kolonii jakie tam sa sklepy.
Stary 2008-07-06, 21:33   #2572
Nikka1221
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
WItam i pozdrawiam wszystkie wizazanki z Dojczlandu.

Ja sobie mieszkam w Wlk. Brytanii, niedlugo jade do Polski na wakacje. Ale wracac bede z Niemiec, bo zamierzamy odwiedzic rodzinke mojego TZ. Moje pytanie dotyczy lotniska w Kolonii- bede z Kolonii leciec z powrotem i mam zamiar zrobic duuuzie zakupy kosmetyczne (m.in. Cienie i perfumy Diora, jakies mazidla, Tusz Lancome i wiele wiele innnych -ale glownie kolorowka wysokopolkowych firm). Czy jest tam duzo tego typu sklepow, czy raczej powinnam darowac sobie lotnisko i zrobic zakupy wczesniej gdzies w Niemczech?
Na lotnisku jest Duty Free Shop ale wielkiego wyboru sie nie spodziewaj.na pewno bedziesz na lotnisko z lub przez Hauptbahnhof (glowny dworzec) jechac a tam jest super Douglas.Tam znajdziesz wszystko czego Ci potrzeba.

Nikka1221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-07, 11:48   #2573
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Nikka1221 Pokaż wiadomość
Na lotnisku jest Duty Free Shop ale wielkiego wyboru sie nie spodziewaj.na pewno bedziesz na lotnisko z lub przez Hauptbahnhof (glowny dworzec) jechac a tam jest super Douglas.Tam znajdziesz wszystko czego Ci potrzeba.
Dziekuje za te informacje. Czy ten glowny dworzec jest jakos polaczony z lotniskiem (jak w Amsterdamie) ? Bo na lotnisko bedzie nas odwozil tesciu autem wiec nie bede korzystac z dworca, ale jesli jest przy to moge na niego przejsc.
Stary 2008-07-07, 12:19   #2574
*majka*
Zakorzenienie

Lotnisko nie jest polaczone z dworcem glownym w Köln

Nikka,moze wpadniesz na spotkanie?

Moni,mi w sumie obojetnie o ktorej godzinie,wazne zeby nie padalo
Stary 2008-07-07, 15:47   #2575
201608040942
Konto usunięte

hehhe no tak my mamy szczescie do deszczu, ale ja juz wole deszcz niz upal
Stary 2008-07-08, 12:09   #2576
*majka*
Zakorzenienie

A ja wole upal
To kiedy sie spotykamy?
Stary 2008-07-08, 12:11   #2577
basiao84
Wtajemniczenie

Witam Was
chyba powinnam dołączyć do tego wątku, bo już za niecały miesiąc wyjeżdżam na półroczny staż do Frankfurtu
basiao84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 12:15   #2578
*majka*
Zakorzenienie

Zatem witam bardzo serdecznie
Stary 2008-07-08, 12:58   #2579
basiao84
Wtajemniczenie

A jest tu może ktoś z rejonu Frankfurtu?

Cykora mam, odrobinkę.
Ale nie przed rozłąką, ale jak ja sobie radę dam z tymi moimi wszystkimi gratami, które zabrać ze sobą zamierzam.

Dziewczyny, ile mniej więcej wynosi koszt jedzenia (skromnego) dla jednej osoby w DE, miesięcznie?
Próbuję oszacować koszty
basiao84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-08, 13:04   #2580
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiao84 Pokaż wiadomość
(...) jak ja sobie radę dam z tymi moimi wszystkimi gratami, które zabrać ze sobą zamierzam.
Odwieczny problem kobiet

Cytat:
Napisane przez basiao84 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ile mniej więcej wynosi koszt jedzenia (skromnego) dla jednej osoby w DE, miesięcznie?
Próbuję oszacować koszty
Moze napisz konkretnie,jakie produkty Cie interesuja,a ja postaram sie napisac jak to cenowo wyglada,bo wiadomo,skromnosc mozna roznie rozumiec

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości