|
|
#2551 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Cytat:
|
|
#2552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2553 |
|
Rozeznanie
|
No wiec odpowiadam tyle co sie dowiedzialam, ponoc co Arbeitsamt to inne zasady, ale mimo wszytko raczej z samego tytulu slubu praw do legalnej pracy nie zyskasz.
Za to ze wzgledu na swojego meza ktory legalnie pracuje i ma staly anmeldung mozesz wlasnie w owym Arbeitsamt zlozyc podanie o przyznanie takiego prawa na legalna prace na okres okreslony np jeden rok. Najlepiej jednak jak sama znajdziesz pracodawce i on za Ciebie takie podanie napisze. Sama po swoich przygodach przed slubem wiem, ze jednak pracodwcy niechetnie do tego podchodza (chyba ze szef spoko czlowiek i wykaze zrozumienie) ale jesli nie masz problemow z jezykiem niemieckim i masz jakis konkretny zawod - staraj sie, takich pacownikow cenia, i wtedy problemow nie powinni robic. A najlepiej to jesli nie mozesz osobiscie dowiedziec sie w Arbeitsamt to pisz lub zadzwon do Konsulatu - tam odpowiedza ci bardziej fachowo i rozwieja wszytkie watpliwosci Konsulat Generalny RP w Monachium Ismaninger Straße 62 a, 81675 München tel. (0 049 89) 4186080, 4709216 fax. 471-318 e-mail: konsulat.muenchen@botscha ft-polen.de, info.muenchen@wirtschaft-polen.de |
|
|
|
#2554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję pięknie za odpowiedź
|
|
|
|
|
#2555 |
|
Rozeznanie
|
Prosze uprzejmie
|
|
|
|
#2557 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niemcy :)
A jaki termin masz na mysli? byle nie w upalny dzien
|
|
|
|
#2558 |
|
Zakorzenienie
|
My przeciez zawsze mamy pecha do pogody,wiec w upal na pewno nie trafimy
Moze 20.07? albo 10.08? |
|
|
|
#2559 |
|
Konto usunięte
|
Ja narazie nie mam nic vor.
|
|
|
|
#2560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak pozatym to wnerwilo mnie to, ze jak grali PL z D, to jedyne co slyszalam od Niemcow na temat Polski, to same glupie kawaly typu "Polacy kradna" itd. No, mam nadzieje, ze u Was bylo lepiej, a teraz to juz po wszystkim, tak ze juz sie nie bede wnerwiac Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#2561 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny,
pojawilam sie juz kiedys na waszym forum, ale to bylo daaaaawno a teraz chcialam tylko zapytac, czy ktoras moze z Was studiowala w De? Bo ja sie przymierzam, zeby zaczac od jesieni i chcialam popytac troche... ![]()
|
|
#2562 |
|
Konto usunięte
|
Cześć
![]() Mieszka któraś w okolicy Dorsten, Dortmund?
|
|
|
|
#2564 |
|
Zadomowienie
|
witam! jutro lece do Niemiec, czy wie ktoras z Was, ile kosztuje tygodniowy bilet??
|
|
|
|
#2565 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
WItam i pozdrawiam wszystkie wizazanki z Dojczlandu.
Ja sobie mieszkam w Wlk. Brytanii, niedlugo jade do Polski (m.in. Cienie i perfumy Diora, jakies mazidla, Tusz Lancome i wiele wiele innnych -ale glownie kolorowka wysokopolkowych firm). Czy jest tam duzo tego typu sklepow, czy raczej powinnam darowac sobie lotnisko i zrobic zakupy wczesniej gdzies w Niemczech?
|
|
|
|
#2567 |
|
Konto usunięte
|
Oj nie wiem dokladnie. Ale wydaje mi sie ze cos powinnas znalesc. Poza tym zapytam sie bezposrednio bez owijania w bawlene. Dlaczego chcesz kolorowke kupic w DE? Skoro w UK masz ja taniej? A przynajmniej z tego co mi wiadomo w UK robia czesto przeceny i mozna sie niezle oblowic. Tutaj nie ma takich ofert i caly rok trzeba placic regularna cere za wysokopolkowa kolorowke. Moje kolezanki w UK pieja z zachwytu nad tamtejszym marketingiem, a ja im zazdroszcze, bo tez bym tak chciala.
Majka jak bedziemy we dwie, to moze umowimy sie na sobote? Chcialabym pobuszowac troche po kolorowce ale tej niskopolkowej hihihi. Chcialabym kupic tusz Astor Long Life w kolorze granatu. W moim Rossmannie jest tylko czern i innych kolorow nie maja i nie beda miec, a wiem ze mozna ten tusz dostac tez w brazie i granacie( czern juz posiadam) |
|
|
|
#2568 |
|
Zakorzenienie
|
Ciapulinka
![]() MOni,dla mnie sobota tez jest ok,szkoda,ze dzis sie nie zmowilysmy,bo fajna pogoda jest... Jak jest wyposazona bezclowka na lotnisku w Köln,nie mam niestety pojecia
|
|
|
|
#2569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2570 |
|
Konto usunięte
|
Aaaa takie buty ... ale ja bym i tak wolala poczekac. Ty w UK to masz raj dla sroki. za ta kase co wydasz tutaj to sobie ze dwa , trzy produkty wysokopolkowe kupisz u siebie na przecenach, nawet jak bys musiala troche poczekac. Ok, ale nie namawiam, chcesz sie kasy pozbyc , prosze bardzo hihihihi.
Maja, wiesz jak to jest u mnie z sobota. To jest dopiero mozliwe jak chlop z pracy przyjdzie, ale nawet jak bysmy sie nie spotkaly o 13-tej czy 14-tej, to najpozniej o 15-tej juz bym mogla z domu wybyc, a zalezy mi na tym tuszu w kolorze granatu, wiec jestem w stanie zniesc te male niedogodnosci jesli chodzi o sobote hihihi. A widzialas moze juz nowosci od Art Deco lub MAC o inne firmy nie pytam, bo skad kase na to wszystko wziasc. Santos jak ci euro ciazyc beda to ja chetnie przygarne hihihihi |
|
|
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewne rzeczy moge poczekac, ale wielu z nich potrzeboje teraz. Moge poczekac do sierpnia, ale kurde nie pol roku do grudnia!!!!
Jak mozesz zapytaj kogos kto lecial z lotniska w kolonii jakie tam sa sklepy. |
|
|
|
#2572 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2573 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za te informacje. Czy ten glowny dworzec jest jakos polaczony z lotniskiem (jak w Amsterdamie) ? Bo na lotnisko bedzie nas odwozil tesciu autem wiec nie bede korzystac z dworca, ale jesli jest przy to moge na niego przejsc.
|
|
|
|
#2574 |
|
Zakorzenienie
|
Lotnisko nie jest polaczone z dworcem glownym w Köln
Nikka,moze wpadniesz na spotkanie? ![]() Moni,mi w sumie obojetnie o ktorej godzinie,wazne zeby nie padalo
|
|
|
|
#2575 |
|
Konto usunięte
|
hehhe no tak my mamy szczescie do deszczu, ale ja juz wole deszcz niz upal
|
|
|
|
#2577 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Was
![]() chyba powinnam dołączyć do tego wątku, bo już za niecały miesiąc wyjeżdżam na półroczny staż do Frankfurtu
|
|
|
|
#2579 |
|
Wtajemniczenie
|
A jest tu może ktoś z rejonu Frankfurtu?
Cykora mam, odrobinkę. Ale nie przed rozłąką, ale jak ja sobie radę dam z tymi moimi wszystkimi gratami, które zabrać ze sobą zamierzam .Dziewczyny, ile mniej więcej wynosi koszt jedzenia (skromnego) dla jednej osoby w DE, miesięcznie? Próbuję oszacować koszty
|
|
|
|
#2580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

raz bo mieszkanie musze oddac i zerwac tapety a dwa moj stan psychiczny jest bardzo chwiejny
(m.in. Cienie i perfumy Diora, jakies mazidla, Tusz Lancome i wiele wiele innnych -ale glownie kolorowka wysokopolkowych firm). Czy jest tam duzo tego typu sklepow, czy raczej powinnam darowac sobie lotnisko i zrobic zakupy wczesniej gdzies w Niemczech?