|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Jeszcze w temacie L4... Dziewczyny, miałam taką oto sytuację dzisiaj u gina. Mam pracę, dojeżdżam do innego miasta i jest to dość męczące. Szefowa nie widzi problemu, żebym poszła już na zwolnienie za te 3-4 tygodnie - wiadomo i tak pójdę wcześniej czy później, więc woli żebym już odpoczywała w domu, tym bardziej, że nie jestem w tej pracy niezastąpiona - nie mam żadnej ważnej funkcji . Nakreśliłam tą sytuację dziś ginekologowi, a on stwierdził, że nie widzi podstaw do zwolnienia, bo zwolnienie jest na chorobę. Że jeśli będę się dobrze czuła w ciąży to powinnam pracować do porodu, a jeśli źle (cytuję: "jeśli będzie mi pani mówiła, że panią brzuch boli"), to owszem, on będzie mi dawał zwolnienia ale będę musiała kłaść się do szpitala co jakiś czas. I że mogę złożyć skargę do inspekcji jeśli będę miała problemy w pracy, bla bla bla... Ale ja nie mam problemów, moja szefowa jest z tych, co dmuchają na zimne! I teraz nie wiem, co robić? Słyszałam o różnych sytuacjach, ale nie o tym, by to lekarz robił problem ze zwolnieniem... Praca jeszcze nie jest dla mnie problemem, więc teoretycznie mogłabym zostać, ale co będzie potem? Boję się, że lekarz będzie mi dawał do wyboru: szpital albo praca. Czy zwolnienie z pracy jest aktem dobrej woli lekarza? Wróciłam do domu i jestem na skraju załamania... Walczę z płaczem. Fajny lekarz, troskliwy, ale po tej rozmowie byłam w szoku... Poczułam się tak, jakbym chciała ograbiać system i dostać coś, co mi się nie należy...
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarz niestety ma rację. Jeśli nic Ci nie dolega to zwolnienie nie jest Ci potrzebne. Może miał kiedyś z tego powodu problemy i teraz boi się wystawiać zwolnienia ot tak - bez potrzeby.
|
|
#2553 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Doskonale Cię rozumiem, bo ja jestem panikara, gdy nie mam na cos wpływu,a tak wlasnie z ciąża jest. ![]() Powodzenia! Mojej przyjaciolki coreczka nie znosila gondoli i ryczala w nieboglosy po pol minuty od wlozenia jej do niego. I nie bylo bata, na spacery tylko w chuście, a jak z nierodzicem- w foteliku samochodowym na stelazu; jego lubiłai zasypiala natychmiast. Tak więc- możemy sobie planować,a zycie i tak zweryfikuje wszystko. ![]() Ja dzięki temu dostanę od niej praktycznie nieuzywany wózek
|
|
|
#2554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2555 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki Cytat:
![]() Cytat:
Dokładnie są lekarze i lekarze. Mój nie wyda l4 bez przyczyny, owszem w którym miesiącu znajomą pytał jak się czuje czy bolą plecy,brzuch od siedzenia itp. i dał, ale innej, która zaraz zaszła w ciąże i bez podstaw poprosiła - powiedział, że nie widzi powodu - nie dał. Znam natomiast lekarzy, który dałby mi l4 od razu... Mnie niestety plecy ostro doskwierają wczoraj wracałam tylko 2h w aucie, czułam się okropnie brzuch plecy uffff. jeszcze słońce, ktore co chwila świeciło prosto w oczy zza lasu. Czułam się jak na "ubogiejdyskotece" z jednym stoboskopem walącym mi prosto po oczach...
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Lekarz na racje. Nie ma podstaw do zwolnienia, a zwolnienie "na ciążę" nie istnieje, przynajmniej teoretycznie.
|
#2557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja lekarka chciała mi dać już na 1 wizycie zwolnienie ale nie wzięłam,po czym żałowałam bo czułam się koszmarnie
|
|
#2558 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nawet jak mam zły dzień i słabo się czuję - a często tak miałam - wolałam siedzieć w pracy, bo klienci odganiali myśli od tego jak się czułam. Gdybym siedziała w domu i leżała to chyba bym z nerwów sfiksowała.
W pracy jednak praca zajmuje myśli. W domu czułabym się tylko coraz słabsza. W końcu przestałabym pewnie w ogóle z łózka wychodzić.
|
|
#2559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
słyszałam o takich sytuacjach, u nas e enelu jest jedna dr która nie daje zwolnienia przed 27tc - z założenia. kilka dziewczyn ode mnie z pracy do niej chodziło i niektóre co się dobrze czuły i pracoholiczki to były zadowolone. ale 2 czy 3 dziewczyny były załamane bo czuły się naprawdę źle, do tego mega wymagający klient i nie dawały rady. a musiały...
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#2560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedz mi chodzisz prywatnie czy na NFZ? Bo coś mi śmierdzi z tymi pobytami w szpitalu co jakiś czas... Miałam podobnego lekarza, który non stop wysyłał pacjentki na 3 dni na ginekologie... w wiadomym celu oczywiście - za każdą pacjentkę dostawał punkty i tym samym forse ![]() Ale nawet on nie robił żadnych problemów z L4... Uważam, że jak kobieta chce isc na L4 ciążowe to ma do tego prawo. To szczególny czas, a jak coś sie stanie to potem nie ma odwrotu. Szczególnie w autobusach porannych, często mocno zatłoczonych. |
|
|
|
|
#2561 | |
|
Zakorzenienie
|
Główną rolę odgrywa też to gdzie pracujesz,bo jak ktoś ma siedzący tryb pracy,nie musi dźwigać,targać kartonów,sklejać jakiś gum w fabrykach czy pracować z chemią to jest inaczej,pewnie jak bym szła do pracy na 8h od 7 do 15 i siedziała przy komputerze to naprawdę nie spieszyłoby mi się na zwolnienie no chyba że chodziłabym już po czworakach
![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
|
#2562 | ||
|
Gang Iren
|
Hej.
U mnie dziś chłodno i leje. Więc uziemieni w domu. Nie lubię tego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Możesz zmienić lekarza na takiego co daje zwolnienia,ale może być w innych kwestiach nie tak dobry jak obecny. Może warto jednak popracować,skoro dobrze się czujesz i praca jest OK?
|
|
#2563 | |
|
Zakorzenienie
|
Też masz taką możliwość. Jeśli chodzisz prywatnie to przy nastepnej wizycie powiedziałabym lekarzowi, że potrzebuje L4, a jak nie to zmienię lekarza i tyle. Albo L4 albo na mnie nie zarobi
![]() Cytat:
Takie jest prawo, że mamy takie prawo. ![]() Sporo czasu jeszcze mi zostanie w swoim życiu, żeby sie narobić jak dziki wół.
|
|
|
|
|
#2564 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W pracy różnie - teoretycznie pracuję przy komputerze, ale gdy towar trzeba przyjąć to i go rozłożyć, coś dźwignąć... A dostałam tę pracę po znajomości, więc nie będę dzwonić teraz po inspekcjach i skarżyć, że robię to, czego nie powinnam... Tym bardziej, że szefowa chce, żebym poszła na zwolnienie (będą u nas stażystki, więc to dla niej lepszy interes żebym już poszła, bo moją pracę i tak ktoś wykona). A może poprosić lekarza rodzinnego o l4? To by chyba było najprostsze. Nie musiałabym szukać nowego lekarza, a i do rodzinnego łatwiej się dostać... Jakby nie było mam czas żeby nad tym pomyśleć, jeszcze na l4 nie idę.
|
|
#2566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druk chorobowy i druk ciążowy jest taki sam. Dla pracodawcy i ZUS-u wystarczy tylko typ kodowania - lekarz wpisuje w odpowiednią rubrykę litere B - co oznacza ciąża, a nie krwawienie, plamienie, wymioty czy inne dolegliwości. Wiadomo, u siebie lekarz może coś dopisac w przypadku kontroli. Każda ma wybór, jedna chce pracować, druga nie. Szanuje każdą decyzje, ale vacuity chce iśc na L4, ba nawet szefowa jej kazała. To czemu ma tego nie zrobic? To nie lekarz jest na zwolnieniu i to nie on jest w ciąży i to nie jest jego WIELKA ŁASKA, że wypisze L4... Litości! A co do uczciwości i prawdomówności to ja przestałam wierzyć w takie cuda u nas w Polsce, przynajmniej w niektórych dziedzinach życia... Jak to mówią, jak sobie pościelisz, tak sie wyśpisz
|
|
|
|
|
#2567 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczne---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
|
|
|
#2568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz miec tylko od swojego ginekologa zaświadczenie, że jesteś w ciąży. Wtedy lekarz ogólny może wystawić Ci zwolnienie ![]() U nas podobnie z tymi lekarzami i skierowaniami do szpitala niestety... ja sie uparłam i nie byłam ani razu, wiec mój były gin przestał mnie lubić.. |
|
|
|
|
#2569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że ciąży nie ma? Czy czego? Owszem zdarzają sie kontrole, u lekarzy którzy wypisują L4 na dłużej niż miesiąc, wtedy to jest podejrzane |
|
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
Na przykład to, ze na zwolnieniu pacjentka ma wpisane leżenie a sobie elegancko wszędzie chodzi - no bo się przecież dobrze czuje.
Generalnie jak dostajesz zwolnienie to znaczy, że coś Ci dolega - przychodzi kontrola a Ty w najlepszym nastroju, choroby po tobie nie widać w żadnym wypadku. I to już jest dla ZUSu podejrzane. Znam kilka takich przypadków i nie skończyło się to najlepiej.
|
|
#2573 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cieszę się, że wyniki ok---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
|
|
#2574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam jedną taką kontrole niedawno Teraz mam zalecenie, że mogę chodzić |
|
|
|
|
#2575 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jaką masz pracę, jeśli można spytać? ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
a co do tych norm, to też się spotkałam z tym, że się od ciężarnych wymaga więcej ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
temat wózków jak widzę pojawia się i znika więc i ja się wypowiem- mój mi się ma mieścić w bagażniku (ale to już chyba spacerówka) a taki pierwszy to zobaczymy jak będzie z tymi spacerami, ale mam go gdzie zostawiać, więc chyba mi to obojętne. ale ceny (kolejny raz) mnie przerażają---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
|
|
#2576 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
#2577 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ale ja nie napisałam,że ona nie może iść na zwolnienie. Zrobi jak uważa. Chodzi mi tylko o sam fakt,że chyba nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciąże. Bo przecież L4 oznacza,że ktoś jest niezdolny do pracy. A jeżeli ciężarna dobrze się czuje to jest zdolna do pracy. Ciąża to nie jest jednostka chorobowa. A teraz to już moje tylko zdanie,że chodząc na L4 w ciąży z powodu "widzi mi się" jest nie fair. I za sytuację w Polsce odpowiadają również kobiety,które tak robią. A potem jest tak,że krzywo się patrzy na mlode kobiety,które planują założyć rodzinę,na ciężarne. I jest to niesprawiedliwe,że niektóre kobiety pracują uczciwie dopóki zdrowie im pozwala,a inne mają to gdzieś i biorą kasę za darmo. W Anglii nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę. Można iść na L4,ale jak są wskazania medyczne i nie jest to też 100 % platne,ale traktowane jak inne choroby. Kobieta ma prawo iść na macierzyński od 11 tyg przed porodem,ale to jest już to na co sama sobie zapracowała.
|
|
#2578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mam pracę stojącą (włącznie z kasą) i każdy klient jest co najmniej dwadzieścia minut - pół godziny (a mam taki sklep, że często dużo dłużej) i jeszcze często więcej niż jeden na raz, więc nie za bardzo jest kiedy usiąść na chwilę... mam też raporty i jakieś inne działania przy komputerze (więc na styk udałoby się normy utrzymać: 3 godziny pracy stojącej, 4 komputer i wymuszona pozycja ciała a reszta jakieś inne) ale to od ilości klientów zależy kiedy jest czas na siadanie a nie od mojego widzimisię. poddałam się, kiedy niemal zasłabłam przy kasie (na szczęście zdążyłam przeprosić klientkę i na miękkich nogach pobiec na zaplecze) ale jak tylko doszłam do siebie musiałam do niej wrócić (następna osoba przychodziła pół godziny później). to przelało czarę i stwierdziłam, że nie jestem zdolna do pracy a na każdego wchodzącego klienta patrzyłam z przerażeniem właśnie, niż na zabijacza czasu
|
|
#2579 |
|
Zakorzenienie
|
Moja praca jest głównie stojąca. Przy klientach ciągle donoszę nowe oprawki z gablot, a jeśli wybieramy okulary przeciwsłoneczne to wiadomo - przy dużym lustrze i stojakach z okularami. Ale ja wolę pracę stojącą niż siedzącą - wtedy nic mi nie uciska brzucha - jak siedzę przed komputerem na zapleczu i wprowadzam klientów do bazy to często boli mnie brzuch od spodni. Wolę więc stać czasem nawet prawie całe 8 godzin. Nogi mnie jeszcze nie bolą więc nie narzekam. A jak mam w zakładzie więcej klientów to i nabiegać się pomiędzy stanowiskami trzeba bo w jednym czasie zdarza mi się obsługiwać 3-4 klientów a jestem w zakładzie sama (oprócz mojego męża, który na warsztacie robi okulary). Dziewczyny, które noszą okulary wiedzą ile czasu można wybierać okulary - szczególnie jeśli nie mają sprecyzowanych wymagań. Klienci siedzą - to wiadomo - przed lusterkami - ale mi nie wypada nawet wtedy usiąść.
|
|
#2580 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a pracodawcy są cwani, bo za zwolnienie po miesiącu płaci zus, a koszty zmiany stanowiska lub zwolnienia ze świadczenia obowiązków ponoszą oni (u mnie też jest praktyką "wysyłanie" na zwolnienie na wszelki wypadek) ale znów z drugiej strony płaci nam pracodawca za prywatną opiekę medyczną (mimo składek) więc ten zus i tak jest do przodu. ale do mnie akurat mogą wpadać na kontrolę- staram się nie ruszać za daleko z domu a wyglądam jak zombie, więc raczej nikt nie powinien mieć wątpliwości ![]() choć faktem jest, że mi zwolnienie dała nie ginekolog, która uznala że ginekologicznie jest wszystko ok i z dzieciakiem też, tylko internista (bo ze mną nie jest). co dla mnie nie jest do końca w porządku, bo ciąża to nie tylko kawałek macicy, ale ma wpływ na cały organizm, szczególnie że teraz po różnych badaniach raczej opinia jest taka, że te wszystkie objawy to właśnie ciąża a nie jakieś choroby przewlekłe a jak ktoś ma niskie ciśnienie tak jak ja, to może mieć i takie objawy (co moim zdaniem powinna wiedzieć i nie musiałam latać jak głupia od gabinetu do gabinetu) ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
choć fakt, przy siedzeniu boli brzuch, to jednak lepsze to dla mnie niż bieganie. no i druga sprawa, że noszę buty a tu też wybór nie jest łatwy i pudełka nie za lekkie...ale prawda jest taka, że to zależy od człowieka- moja koleżnaka dostała zwolnienie dopiero w 5 miesiącu, bo jej nic nie ruszała taka praca, a znam i taką która do 9 latała i dostawy przyjmowała i układała gdzie trzeba (ja już ograniczałam się tylko do skanowania, noszenie zostawiając- na ich zachęte-innym ) ) widocznie jestem mięczak
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

- zapnij pasy Kochanie, przed nami wyboista droga 
chce już poczuć te ruchu no!! wiedzieć że mały tam jest (mała
)

tayka
dzięki ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)