|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Anglia :)
olka najbardziej brakowało mi książek ( i nadal brakuje)
Można kupić w polish books- zdzierają rzecz jasna straszliwie, ale w razie czego to jest wyjście takie raz na jakiś czasKsiążki siostra mi czasami przysyła. Ja kupuje polskie magazyny w polskim sklepie, gdyby nie to to pewnie zamówiłabym prenumeratę TV oglądam w inetrnecie- generalnie mają to co mnie interesuje. (nie mamy telewizora i mieć nie chcemy). radio też przez internet. a od pewnego czasu czytam książki po angielsku dość swobodnie. I pewnie za jakis czas zamiast prenumerować polski magazyn, zaprenumeruja coś angielskiego ![]() zwłaszcza,że mają ciekawe oferty
|
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
Vedmo [B]luno [B]
Niestety nie mogę słuchać radia ani oglądać Tv przez neta bo mi po prostu (póki co) łącze na to nie pozwala. Nie myślicie chyba że przy łączu 116 kb/s cokolwiek pójdzie? próbowałam ale nic z tego ![]() W książki na pewno się wyposażę jak pojadę do PL. Oj kupie ich i to sporo. Vedmo jak masz harrego po polsku tu w anglii to chętnie go odkupię ![]() Nad prenumeratą czasopisma na pewno się zastanowię. monko cyfrowy Polsat jest już w planach w mieście obok jest polak który za 250 funtów zakłada, stroi i podpisuje umowę na 12 miesięcyKtoś chyba czyta w moich myślach jakie mam rozterki i podpowiedział jak spróbować je rozwiązać. Jak nigdy w szkole musiałam odkurzyć bibliotekę. Skończyłam pracę więc się rozejrzałam po półkach. Zapomniałam że w tej szkole uczą się dzieciaki w wieku u nas szkoły średniej i co znalazłam w bibliotece.... ? Mnóstwo ulotek o kursach w regionie, o uniwersytetach i mnóstwo literatury która ma pomóc określić uczniowi kim może i chce być w przyszłości. Mnóstwo segregatorów z opisami stanowisk. W efekcie jutro idę o godzinę wcześniej do pracy, z zeszytem i ołówkiem aby zrobić notatki i ewentualnie później na ich podstawie się określić.
|
|
#2553 |
|
Zadomowienie
|
Olka 250 funtow to chyba za duzo. Wysoko sie ceni. Moja mama o ile sie nie myle placi lekko ponad 120 funtow za rok i to chyba za pelny pakiet. A my zamontowalismy antene( tylko dlatego, ze mieszkalismy w dole i nie mielismy odpowedniego sprzetu) za 30 funtow, Anglicy ze sklepu elektronicznego dali nam namiary. wszystko ustawili.
Jeszcze jedno, swietny pomysl, moze cos Ci podpowie, a przynajmniej da jakies swieze spojrzenie na wszystko A wogole to moja znajoma i jej chlopak zrezygnowali z wyjzdu do polski, bo podobno na lotnikach czekaja wojskowi, ktorzy sprawdzaja czy chlopcy maja odbyta sluzbe wojskowa, a jak nie, to nie ma mowy o powrocie do Anglii. ale to ci, ktorzy sa ciagle zameldowani. Podobno zgarneli tak wlasnie dwoch kolegow jej TZta. ile w tym prawdy nie wiem, ale moi znajomi napewno sie tym przejeli, bo nie leca, i to sporo ich zrezygnowalo.
|
#2554 |
|
Zakorzenienie
|
Olka tez mi sie wydaje ze te 250 f to duzo
Ja kupilam dekoder w pl za 100 zl , mam umowe na poltora roku a za antene i robocizne tez nie duzo .Sprawdz to lepiej albo kup sobie sama dekoder w pl albo niech ktos ci kupi i wysleSylwunia ale czad A na lotniskach w Pl czy Angli? Ja w niedziele widzialam po raz pierwszy jakis dwuch kolesi w srodku na lotnisku gatwik chodzili , normalnie bron mieli kamizelki itd Az sie wystraszylam ze jakis cynk z atakiem byl i sprawdzaj Strach normalnie latac teraz nigdy nie wiesz kiedy cos sie stanie.
|
|
|
|
#2555 |
|
Zadomowienie
|
W Polsce, ale jak juz mowilam nie wiem czy to prawda.
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
z tym wojskiem to trochę prawdy jest. wszyscy teraz będą czekać, aż zniosą obowiązkowa służbę
|
|
|
|
#2557 |
|
Zadomowienie
|
Tylko to moze troche potrwac. najlepiej w takim wypadku jechac samochodem, bo juz nie kontroluja na granicy polsko-niemieckiej.
|
#2558 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2559 |
|
Zakorzenienie
|
mój brat tu rok temu przyjechał i ani razu w Polsce nie był, bo sie boi
![]() A jak pojedzie to autobusem, tylko kiedy ![]() a mi siostra opowiadała, jak do urzedu miasta przyszedł chłopak, który pare lat w UK mieszkał, chciał sie z polskiego adresu wymeldować na pobyt w UK i co? Po paru dniach dostał wezwanie do wojska |
|
|
|
#2560 |
|
Zakorzenienie
|
250 funtów to opłata za instalacje, dekoder i roczny abonament. Uważacie że to nadal dużo? Czy nie bedzie problemu jak chcielibyśmy sami ustawić polsat?
Na szczęście mój TZ już się wymeldował bo też wojska nie ma odbytego
|
|
#2561 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj tez
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
a mój był w wojsku
|
|
#2563 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie, ze przy kontroli moga ich zlapac, a juz napewno ulatwia to posiadanie zyczliwych sasiadow np.
A szczegolnie teraz jesli to prawda z ta nagonka. Olka dalej uwazam, ze to duzo. Mysle, ze twoj TZ moze sam antene ustawic, mojej mamy TZ zrobil to bez zadnych problemow, a nie jest z niego zadna zlota raczka. zawsze mozna poprosic znajomego, ktory juz ma.
|
#2564 |
|
Zakorzenienie
|
olka nasi zanjomi zapłacili za założenie anteny i ustawienie kanałów jakieś 20 funtów
|
|
#2565 |
|
Zakorzenienie
|
aż z ciekawości weszłam na stronę polsatu cyfrowego i rzeczywiście wychodzi drogo. I to aż dwa razy tyle. Kurcze nie zdawałam sobie sprawy że to aż taka różnica. Chciałabym mieć tylko pewność że faktycznie TZ go tutaj dobrze ustawi. I czy potrzeba do tego talerza polsatu czy może być normalny, założony już na bloku?
|
|
#2566 | |
|
BAN stały
|
A no Nas capneli właśnie,już pod koniec Niemiec.To nic,że mamy strefe szengen,ale szwabole wyłapiują,tym bardziej auta na Polskich blachach.Tylko,że my jechaliśmy na angielskich.
![]() Cytat:
![]() Ja dzisiaj podkurzona jestem,bo angole w pracy mnie wpieniali.Niestety bylam na lini sama,jedna polka reszta angole noi wiadomo,niezbyt tolerują polaków. Specjalnie rozdzielają podczaas pracy polakow,abysmy nie gadali na nich.Szlag ich pewnie trafia że nie rozumieją co gadamy. Normalnie miałam dzisiaj dośc,dobrze że jutro wolne i dopiero w poniedzialek do pracy.
|
|
|
|
|
#2567 |
|
Zadomowienie
|
luna a na jakiej stronie internetowej ogladasz tv?bo ja kiedys szukalam ale znalazlam tylko itvp.
mi polskiej tv nie brakuje bo i tak nie ma tam nic do ogladania co mnie interesuje, zreszta nie mam nawet kiedy ogladac, szczerze powedziawszy to tak sie oduczylam ogladac ze mi szkoda czasu. jedyne do czego jestem pelna poswiecen to ogladanie Hollyoaks ![]() a co do ksiazek to czytam angielskie chociaz polskich mam troche na zbyciu - jakies thillery, przerobione z rok temu. . wczesniejsze przeczytane oddalam do biblioteki co by sobie inni poczytali![]() czytalam sage ludzi lodu ale skonczyly mi sie czesci przy 12 wiec reszte sciagnelam z neta i teraz czytam na kompie.
|
#2568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
,ale moge podac to co Ja ogládam:www.tvn24.pl/fakty.html oraz www.tvn24.pl to takie typowo informacyjne. Jeste jeszcze www.itvp.pl który znasz,ale podaje innym dziewczynom. Mam prosbe: jesli znacie jakies linki do stro gdzie mozna poogládac rozne seriale , informacje itd, itp po Polsku to podajcie linki, ja znalam kiedys jakies,ale nie moge sobie przzypomniec ![]() EDIT: OoOo.. przypmnialam sobie: kabarety: http://kabarety.tworzymyhistorie.pl/index.php
Edytowane przez Lovely_Girl Czas edycji: 2008-02-28 o 23:37 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#2569 |
|
Raczkowanie
|
Ola, na tych stronkach oglaszaja sie z Polsatem Cyfrowym. Sprzedaja, montuja. Poszukaj sobie i zadzwon i spytaj sie tak z ciekawosci jakie maja koszta.
http://ncl.to.pl/ http://www.polskachata.co.uk/
|
#2570 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Talerz moze byc byle jaki, najlepszy ten z dziurkami ( najlepszy na wiatry) , my mamy talerz Polsatu i jak mocniej zawieje wiatr, talerz nam lata i sygnal momentami zanika. A ostatnio byla taka wichura, ze caly dzien nie mielismy TV a mojej kolezance wyrwalo antene ze sciany
|
|
#2571 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ile wy piszecie
.Moj tez .Ale niefajne to co piszecie o lapankach na granicy. Takie cos chyba tylko w Polsce sie moze przydarzyc... Cytat:
(szczegolnie za kabarety, chetnie sobie z TZ poogladamy).Polskie ksiazki zamawiam w Merlinie, szybko przysylaja i wychodzi w sumie taniej niz z polskiej ksiegarni w Londynie. Czasem pojade sobie do biblioteki niedaleko, maja tam naprawde niezly wybor. Angielskie ksiazki tez czytam (chociaz generalnie z mniejsza przyjemnoscia niz polskie), ostatnio wzielam sie za Zadie Smith, polecam .
|
|
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
iwonka ja korzystam z www.itvp.pl
|
|
#2573 |
|
Zadomowienie
|
dzieki dziewczyny, dzisiaj sobie cos poogladam
jak oczywiscie wykroje troche czasu. poki co siedze w pracy, nudy. caly tyd sama, juz zaczynam gadac do siebie
|
#2574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2575 |
|
Zadomowienie
|
My nie mamy polskiej telewizji zw wzgledu na TZ. a poza tym to nie mam rowniez za bardzo kiedy ogladac.
Atka pewnie ze beda lapac auta na angielskich blachach w Niemczech, bo to raczej oczywiste, ze Polacy albo wracaja do Anglii i pewnie maja nielegalna ilosc papierosow, albo jada do Polski na wakacje. Anglicy raczej do Polski nie jezdza, a jak tak to przewaznie wybieraja samolot. komu by sie chcialo jechac tyle godz. Ja osobiscie juz bym sie na to nie zdecydowala, strata czasu i pieniedzy
|
#2576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie u nich się pytałam i wszyło z monterką i rocznym abonamentem 240 funtów
|
|
|
#2577 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja zawsze słucham radia internetowego,tak jak teraz właśnie.Zrobiłam pranie i jestem w szoku,bo pakinolek wyłożył mi moje pranie do miski.Łał No,ale musiał,bo sam chcial sobie wyprać swoje brudy. I pierze już chyba z 3 godziny.
|
|
|
|
|
#2578 |
|
Zadomowienie
|
Gdzie ty pierzesz?
|
#2579 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2580 |
|
Zadomowienie
|
Ooo, lapanki robia? To mnie zszokowalyscie! My wciaz jestesmy zameldowani w PL i TZ nie ma odbytej sluzby wojskowej, ale ma kategorie D, wiec chyba jestesmy bezpieczni, co?
![]() Mi juz w sumie obojetne, czy czytam polskie czy angielskie ksiazki, przyjemnosc ta sama, chociaz oczywiscie nigdy nie bede czytac po ang. tak szybko, jak po polsku. Ale juz sie z tym pogodzilam Tyle, ze zauwazylam, ze jak dlugo nie czytam nic po polsku, to mam problemy z budowaniem zdan w ojczystym jezyku, hyhy. Tak sie konczy przebywanie z anglikami 24/7, juz nawet do TZa czasem gadam po angielsku... tragedia...
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.

to jest wyjście takie raz na jakiś czas

ale czad A na lotniskach w Pl czy Angli? Ja w niedziele widzialam po raz pierwszy jakis dwuch kolesi w srodku na lotnisku gatwik chodzili , normalnie bron mieli kamizelki itd Az sie wystraszylam ze jakis cynk z atakiem byl i sprawdzaj Strach normalnie latac teraz nigdy nie wiesz kiedy cos sie stanie.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Jego pranie dalej się pierze.