Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-04, 19:08   #2551
aaricia8
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

smv, nie powinnaś się martwić. Skoro to tylko 2mm to po co wyrywać cały ząb? Skąd by wzieli z 6 innych mm do zatkania tej dziury?
Wyrywa się zęby jeśli są mocno ściśnięte.
A może w Twoim wypadku, jeśli to tylko kwestia jedynek, warto zrobić tylko licówki?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-04, 19:36   #2552
RoXi_7
Zadomowienie

Witam Chciałabym się do Was przyłączyć... 13 kwietnia będę miała zakładany stały aparat (dolny łuk) i hyrax. Dzisiaj byłam u orto, która założyła mi gumki separacyjne. Miałam ich 3: z lewej strony pomiędzy 5 i 6, 6 i 7, a z prawej tylko pomiędzy 6 i 7, bo mam jakiś ubytek, który trzeba wyleczyć. Po kilku godzinach od wizyty dwie gumeczki mi spadły została tylko jedna. Nie wiem co mam zrobić, do orto mam prawie 100 km, wiec napewno nie dam rady pojechać do niej przed założeniem aparatu Niby mówiła, że jeśli spadną to nic się nie stanie, bo to będzie oznaczało, że zęby mi się poluzowały, ale żeby po kilku godzinach Co o tym myślicie?
RoXi_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-04, 19:45   #2553
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez RoXi_7 Pokaż wiadomość
Witam Chciałabym się do Was przyłączyć... 13 kwietnia będę miała zakładany stały aparat (dolny łuk) i hyrax. Dzisiaj byłam u orto, która założyła mi gumki separacyjne. Miałam ich 3: z lewej strony pomiędzy 5 i 6, 6 i 7, a z prawej tylko pomiędzy 6 i 7, bo mam jakiś ubytek, który trzeba wyleczyć. Po kilku godzinach od wizyty dwie gumeczki mi spadły została tylko jedna. Nie wiem co mam zrobić, do orto mam prawie 100 km, wiec napewno nie dam rady pojechać do niej przed założeniem aparatu Niby mówiła, że jeśli spadną to nic się nie stanie, bo to będzie oznaczało, że zęby mi się poluzowały, ale żeby po kilku godzinach Co o tym myślicie?
ja miałam przed tygodniem gumeczki i też mi spadały w jednym miejscu raz przed to ,że za mocno szczotkowałam i na drugi dzien mi załozyła nową a drugi raz wypadła sama z siebie .... Jeśli nie bawiłaś się nią jezykiem i sama wypadła to mysle ze nie ma się co denerwowac ,a jeśli mas jakies obawy to zadzwoni do niej i powiedz co i jak.... Bo 100km to niezły kawałek ..jeśli moge spytać dlaczego tak daleko wybrałaś orto ? To straszny kłopot jaka odległość...
natalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-04, 20:00   #2554
RoXi_7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalli Pokaż wiadomość
ja miałam przed tygodniem gumeczki i też mi spadały w jednym miejscu raz przed to ,że za mocno szczotkowałam i na drugi dzien mi załozyła nową a drugi raz wypadła sama z siebie .... Jeśli nie bawiłaś się nią jezykiem i sama wypadła to mysle ze nie ma się co denerwowac ,a jeśli mas jakies obawy to zadzwoni do niej i powiedz co i jak.... Bo 100km to niezły kawałek ..jeśli moge spytać dlaczego tak daleko wybrałaś orto ? To straszny kłopot jaka odległość...

Uff troszkę mi ulżyło Ale myślę, że faktycznie może nic się nie stanie, bo moje zęby są z natury bardzo ruchome Orto wybrałam tak daleko, ponieważ moja koleżanka z kuzynką prostowały sobie u niej zęby i efekt mi się bardzo spodobał. Mieszkam w małym mieście i ortodonta, którego byłabym pewna był właśnie tak daleko Mogłam wybrać ortodonte 16 km od mojego miasta, ale nie wiem czy byłby sens, bo nie znałam nikogo komu wyprostowałby zęby No trudno jakoś będę musiała sobie dać radę.. Boję się troszkę 13 w piątek, nie dość, że pechowa data to jeszcze zakładanie aparatu Ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu, o którym od dawna marze...
Stary 2007-04-04, 20:05   #2555
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Uff troszkę mi ulżyło Ale myślę, że faktycznie może nic się nie stanie, bo moje zęby są z natury bardzo ruchome Orto wybrałam tak daleko, ponieważ moja koleżanka z kuzynką prostowały sobie u niej zęby i efekt mi się bardzo spodobał. Mieszkam w małym mieście i ortodonta, którego byłabym pewna był właśnie tak daleko Mogłam wybrać ortodonte 16 km od mojego miasta, ale nie wiem czy byłby sens, bo nie znałam nikogo komu wyprostowałby zęby No trudno jakoś będę musiała sobie dać radę.. Boję się troszkę 13 w piątek, nie dość, że pechowa data to jeszcze zakładanie aparatu Ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu, o którym od dawna marze...
też bałabym się isc do orto całkiem obcego ...hehe no ja mam dół zakładany 14 wszystko bedzie dobrze ....
Stary 2007-04-04, 21:05   #2556
*Ania**
Raczkowanie

Cytat:
Nie przejmuj sie, ja tez nosze stały aparat, juz od wrzesnia 2006 . Zakladanie nic nie boli, bo ortodonta tylko przykleja zamki do zębów. Póżniej zęby moga troszke bolec i nie będziesz mogła jeść twardych rzeczy . Ale efekty leczenia widać bardzo szybko. Ja zauważyłam je już po miesacu, bo stałym aparatem zeby prostuje się szybciej,niż sciąganym . POWODZENIA !
*Ania** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-04, 22:13   #2557
rina.k
Zadomowienie

witam wszystkich, nie wiedziałam, że jest taki wątek na wizażu
noszę aparat już prawie rok (dokładnie 10 miesięcy) i efekt jest już super teraz jestem na etapie zasuwania szpar, bo miałam usuwane czwórki.
a co do tych gumek separacyjnych to ja sobie sama je wyjmowałam, żeby dokładnie wyczyścić szczeliny, a zakładałam z powrotem za pomocą nici dentystycznych
...i inna biżuteria [][][]
rina.k jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-04, 22:18   #2558
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez rina.k Pokaż wiadomość
witam wszystkich, nie wiedziałam, że jest taki wątek na wizażu
noszę aparat już prawie rok (dokładnie 10 miesięcy) i efekt jest już super teraz jestem na etapie zasuwania szpar, bo miałam usuwane czwórki.
a co do tych gumek separacyjnych to ja sobie sama je wyjmowałam, żeby dokładnie wyczyścić szczeliny, a zakładałam z powrotem za pomocą nici dentystycznych
o kurcze no to gratuluje bo te gumeczki takie małe i mocne że ja sobie nie wyobrażam zakładać ich bez pomocy orto......
Stary 2007-04-04, 22:28   #2559
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalli Pokaż wiadomość
o kurcze no to gratuluje bo te gumeczki takie małe i mocne że ja sobie nie wyobrażam zakładać ich bez pomocy orto......
Ja tak samo, jak mi je zakładała to wiłam się na tym fotelu jak kot Ale naszczęście już jutro mi je wyciągnie w włoży pierścienie
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-04, 22:29   #2560
rina.k
Zadomowienie

dzięki jakoś mi się udawało je założyć z powrotem to najważniejsze
Stary 2007-04-04, 22:44   #2561
rina.k
Zadomowienie

po założeniu pierścieni ortodontka powiedziała, że to były największe jakie miała. podobno mam bardzo duże zęby :P
gumki mi przeszkadzały, to nie był ból, dopiero po przyklejeniu zamków i założeniu drucika, na drugi, czy trzeci dzień odczuwa się pradziwy dyskomfort :/ ale warto!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 06:42   #2562
alufa
Zakorzenienie

ja już po założeniu dołu teraz zastanawiam się, czy za kontrole obu łuków płaci się 70 zł czy tylko za jednego. ale jak znam życie to pewnie za jednego. ku mojemu zdziwnieniu jem w miarę normalnie nawet chleb ze skórką ten aparat jest taki delikatniutki. (mam górę i dół metalową) odpukać nic nie uwiera.

pozostaje tylko kontrolować się co miesiąc (około roku) i starać się zadbać o higiene a tego się obawiam, czesto psują mi się zęby...
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 08:01   #2563
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
ja już po założeniu dołu teraz zastanawiam się, czy za kontrole obu łuków płaci się 70 zł czy tylko za jednego. ale jak znam życie to pewnie za jednego. ku mojemu zdziwnieniu jem w miarę normalnie nawet chleb ze skórką ten aparat jest taki delikatniutki. (mam górę i dół metalową) odpukać nic nie uwiera.

pozostaje tylko kontrolować się co miesiąc (około roku) i starać się zadbać o higiene a tego się obawiam, czesto psują mi się zęby...
Dostając wosk dołączona była do niego intrukcja, co mogę jeść, czego używać i ceny wizyt 1 łuk -70zł 2 łuki - 100zł więc w twoim wypadku będziesz płacić teraz 100zł. Też się boję, że zęby moga mi się popsuć bo są słabe ale staram sie je myć po każdym posiłku...
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 08:07   #2564
smv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
smv, nie powinnaś się martwić. Skoro to tylko 2mm to po co wyrywać cały ząb? Skąd by wzieli z 6 innych mm do zatkania tej dziury?
Wyrywa się zęby jeśli są mocno ściśnięte.
A może w Twoim wypadku, jeśli to tylko kwestia jedynek, warto zrobić tylko licówki?
Na czym polega zalozenie licówek???
mam nadziej ze jednak obejdzie bez wyrywania, mam paniczny sytach przed wyrywaniem...i boje sie ze zeby mi sie poprzesuwaja nie w te strone co trzeba,moja dentystka powiedziaa ze w zyciu nie widziala tak ladnie uloznych zebow trzonowych czyli:4,5,6,7,8 rosna mi równiuśko dlatego szkoda mi wyrywac..chcoiaz zauwazylam ze 8ósemkami przygryzam sobie chyba policzki, a moze mi sie zdaje
smv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 08:08   #2565
rina.k
Zadomowienie

bardzo przydatne sa takie male szczoteczki - miedzyzebowe, mozna kupic w drogeriach np. rossmann, i zasuwac z malym lustereczkiem . no i nić dentystyczna, ale to katorga z ta nicią. mozecie sobie tez robic fluoryzacje, 1 na 2 tygodnie, tak dla ochrony.
ja tez mam slabe zęby. ale na razie nic sie powaznego nie dzieje. (odpukać )
Stary 2007-04-05, 08:10   #2566
rina.k
Zadomowienie

licówki to chyba takie nakładki na zęby. i wiąże się to chyba z piłowaniem zebów najpierw, żeby licówki dopasować, no i trzeba je co kilka lat wymieniać.
Stary 2007-04-05, 08:13   #2567
smv
Zakorzenienie

moj brat jest protetykiem i mowil mi ze zeby po apracie staym maja wieksza sklonnosc do próchnicy bo przeciez szkliwo jest wytrawiane zeby klej sie trzymał.
a czy po zdjeciu apratu orto robi cos zebami dla ochrony (lakierowanie etc?)
Stary 2007-04-05, 08:18   #2568
rina.k
Zadomowienie

nie pamietam, zeby mi ortodonta wytrawial zeby przed zalozeniem aparatu (moze nie wspomnial). a co po zdjeciu? jeszcze nie wiem, bo to przede mna ale pewnie zapytam lekarza o to, gdy przyjdzie pora.
Stary 2007-04-05, 08:26   #2569
smv
Zakorzenienie

Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

rinka a Ty wyrywalas zeby??? masz juz zeby madrosci?? masz jakies zdjecia swojego APARACIKU?? chcialabym zobaczyc jak to wyglada u was..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-05, 08:50   #2570
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
moj brat jest protetykiem i mowil mi ze zeby po apracie staym maja wieksza sklonnosc do próchnicy bo przeciez szkliwo jest wytrawiane zeby klej sie trzymał.
a czy po zdjeciu apratu orto robi cos zebami dla ochrony (lakierowanie etc?)
po zdjęciu u mojej orto zęby są obowiązkowo fluoryzowane
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 09:34   #2571
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rina.k Pokaż wiadomość
bardzo przydatne sa takie male szczoteczki - miedzyzebowe, mozna kupic w drogeriach np. rossmann, i zasuwac z malym lustereczkiem . no i nić dentystyczna, ale to katorga z ta nicią. mozecie sobie tez robic fluoryzacje, 1 na 2 tygodnie, tak dla ochrony.
ja tez mam slabe zęby. ale na razie nic sie powaznego nie dzieje. (odpukać )

a czym robić tą floryzację? mam tą szczoteczkę do działań pomiędzy zamkami ale jej nie używam. wydaje mi się, że zwykła szczoteczka daje sobie radę. nicią probowałam działać i mi się w zamki powkręcała tak więc niegdy więcej.

najgorsze jest to, że wszyscy mówią aby myć zęby po każdym posiłku ale przecież nie będę myć zębów w szkole! to raz, a dwa, nie mogę też głodować w szkole. zęby myję 3 razy dziennie i wieczorem płuczę płynem.
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 09:43   #2572
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
najgorsze jest to, że wszyscy mówią aby myć zęby po każdym posiłku ale przecież nie będę myć zębów w szkole! to raz, a dwa, nie mogę też głodować w szkole. zęby myję 3 razy dziennie i wieczorem płuczę płynem.

ja nie jem poprostu na uczelni czasami do 15 jestem tylko na jogurcie ...bo chodzenie co chwila do łazienki szczotkować zęby jest naprawde upierdliwe..
Stary 2007-04-05, 10:27   #2573
rina.k
Zadomowienie

ja używam takiego żelu do fluoryzacji - nazywa się "Fluormex" - polskiej firmy CHEMIA. Jej plusem jest to że zawiera aminofluorek oprócz fluorku. jest wydajna. Poprosiłam mojego stomatologa żeby mi ją przypisał, w sumie nie weim, czy można ją dostać bez recepty, pewnie tak normalnie się ją używa jak pastę do zębów, tylko trochę dłużej trzeba szczotkować zęby i się nie płucze jamy ustnej na koniec, no i potem nie należy pić i jeść, jak to po fluoryzacji

a co do mycia zębów po każdym posiłku - wiadomo, że nie da rady - dla mnie 3 razy dziennie to niezbędne minimum. a co do szkoły (czy uczelni) - zdarza mi się umyć a co....
Stary 2007-04-05, 10:31   #2574
rina.k
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
rinka a Ty wyrywalas zeby??? masz juz zeby madrosci?? masz jakies zdjecia swojego APARACIKU?? chcialabym zobaczyc jak to wyglada u was..

eh, trochę się namęczyłam z moimi zębami zanim założyłam aparat. oczywiście musiałam usunąć 8semki - na dole. po pierwsze - bo aparat, a po drugie - na zdjęciu panoramicznym dziwnie wyglądały - wcale mi nie urosły i siedziały sobie w dziąsłach. górne też jeszcze sobie siedzą, ale na razie nie przeszkadzają. przeżyłam koszmar podczas ich usuwania, ale to już za mną. potem usuwałam 4ki. tu już poszło gładko i bezboleśnie

co do fotek - lepiej nie pokazywać
Stary 2007-04-05, 11:10   #2575
Tataraczka
Rozeznanie

No dziewczyny, w końcu po latach oczekiwań dołącze do waszego grona Babcia zgodziła się zasponsorować aparat i koszty wizyt Jednak założę dopiero po maturach. Mam pytanie: czy ósemki które mi teraz wyrastają będa musiały zostać usuniętę?
Tataraczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 11:14   #2576
rina.k
Zadomowienie

Tataraczko, to zależy od Twojej wady, o tym decyduje lekarz. Wybierz się najpierw na konsultację. Na pewno będziesz musiała zrobić zdjęcie panoramiczne i boczne - z których lekarz obliczy kąty itp. Może usuwanie nie będzie konieczne
Stary 2007-04-05, 11:29   #2577
RoXi_7
Zadomowienie

Na początku moja ortodontka myślała, że nie trzeba będzie usuwać mi 4 czwórki, jednak po oliczeniu kątów okazało się, że obejdzie się bez usuwania Więc wszystkie ząbki zostają i mam takie pytanie, którym sposobem zęby szybciej się prostują? Wtedy kiedy jakieś się usuwa czy bez usuwania? Wczoraj miałam założone separatory i nie mogę lewą stroną jeść nic twardego, bo mnie zęby bolą
Stary 2007-04-05, 11:42   #2578
rina.k
Zadomowienie

moją wadą - nie wiem jak to się nazywa fachowo - było to, że zęby miałam i przednie i dolne wychylone do przodu. usunięcie 4rek, dało miejsce zębom, żeby ładnie w łuku prosto pod kątem prawie 90 stopni były ułożone. oczywiście mogłam nie usuwać 4rek. zęby były by równe, ale wychylone równomiernie - są i takie metody leczenia. Zależy jaki chcesz uzuskać efekt. jeżeli uda się zachować kąt prosty +/- bez usuwania to fajnie i nie wpłynie to raczej na czas trwania leczenia. czas zależy od tego, jak zęby szybko potrafią migrować i od przyłożonej siły - naciąg drucika. przynajmniej tak mi się wydaje
Stary 2007-04-05, 12:34   #2579
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ee nie wiem skad informacja ze osemki sie nie przesuwaja ja mialam usowane zeby w luku i dzieki temu osemki, ktore wyrosly w trakcie leczenia tez sie mieszcza, a stloczenia mialam duze, osemki sa teraz na miejscu siodemek, bo tyl przesunal sie troche do przodu zeby zamknac szczeliny po wyrwanych zebach. wszystko zalezy od indywidualnego ulozenia zebow w luku i tylko orto moze stwierdzic czy trzeba osemki wyrwac czy nie
Tak tak wszystko sie zgadza ja jak chodzilam do podstawówki również mialam usuniętą 7 i na tym miejscu wyrosła 8 ale mówiłam o sytuacji kiedy 8 już wyrosła, gdyby potem usunąć 7 to raczej nie ma mozliwości ją przesunąć w miejsce 7. no bo jak? zakładać aparat? i tak nie wiadomo czy tak daleko może przesunąć się ząb.
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-05, 12:57   #2580
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

Cytat:
Napisane przez jucha Pokaż wiadomość
do Posiadaczek aparatów kryształowych: czy zawsze macie zakładane gumki przezroczyste i czy Wam też one tak szybko się przebarwiają? mi bardzo szybko, tydzień po zmianie robią się zółte, choć zęby b.często myję, nie palę i nie jadam jakiś dziwnych zupek kolorowych...jest na to jakiś sposób, aby gumki długo zachowały swoją "przezroczystość"?

Jeśli gumki żółkną to zapytaj ortodonte czy mogłaby założyc Ci zamiast gumek takie cieniutkie druciki. Ja nosze takie już praktycznie 2,5 roku i jestem zadowolona. mimo, że wydaje mi się, że jeśli gumki są świeże i przeźroczyste lub białe może to początkowa lepiej wyglądać jednak jeśli gumki żółkną to napewno drucik wygląda lepiej.
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości