![]() |
#2551 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
|
![]() ![]() |
![]() |
#2552 |
Zakorzenienie
|
despa alez pech
![]() ![]()
#2553 |
Wtajemniczenie
|
DESPA - kciuki wielkie!
CATHLYN - a jaki to srodek przeciw mrowkom? My walczymy od dawna, plytki sa do dupy, a mrowki wlaza do bulek ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2554 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozostaje tłumaczyć tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć i oczywiscie nie pozwalać. z czasem minie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() biedna Ninka że się rozchorowała ![]() a dzieci i innych rodziców nie komentuje szkoda mi nerwów ![]() no tak ty masz cudowne dzieci, a innym się wybrakowane trafiły ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
nie uważam żeby to bylo potrzebne. lekarz nigdy nic nie mówił nie nadrobiłam jeszcze. już nadrobiłam ![]() my wracamy w niedziele to będe na bieżąco i opiszę co u mnie.
Edytowane przez Dragusia88 Czas edycji: 2014-08-16 o 13:57 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
Hej
Mam "dola" miala byc randka i w ost chwili odmowil - ze cos mu wypadalo gorzej ze ja juz wyszlam z domu - ide zapic smutka do kumpeli :-(. A jeszcze dzis mnie Emilian TESTOWAL ( ile rasy mamusia bedzie sie powtarzala ![]() --Milus wchodzil na parapet i stukal w okno - mowi raz "emilianku zejdz" drugi raz "emilianku tu nie mozna wchodzic, zejdz prosze" trzeci raz " milus prosze cie zejdz z parapetu" a ten za kazdym razem smial sie i Nie Nie - no to wzielam na rece i krokiem do sypialni otwieram dzwi - on juz wie co bedzie, wkaldam do lozeczka wychodze staje za dzwiami ( on mnje nie widzi ) 5seku d placzu potem zaintersowal sie zabawkami - odliczylam do 100 wykaldam. Ide podgrzac mu zupke - slysze mame "emilian zejdz z parapetu" i tak mialam w kolo chyba ze 7 razy - a jak mnie nosilo zeby go nie wyciagac z yego lozeczka ![]() Ale na szczescie zw chyba 8 razem po slowach " emilian zejdz z prapetu " Zszedl z usmiecham na twarzy Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wedlug mnie takie hasla nie maja wiekszego pokrycia ![]()
![]() |
#2559 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do testowania to dzieci testują nas i wymuszają mimo że masz na ten temat inne zdanie daj znać jak znajdziesz
![]() |
#2561 |
Rozeznanie
|
Tasia nie pamiętam nazwy to był jakis proszek opakowanie takie jak przyprawa grillowa ' plastikowe u gory dziurki jak sie przesunie wieczko. Zielone lub żółte opakowanie. Było napisane ze mrowki gina pi 21 dniach. U nas po kilku h.
![]() |
#2562 | |
Zakorzenienie
|
ja je odkurzam
![]() innych sposobow nie znam ![]() Cytat:
![]() ![]() jednak wole myslec o moim dziecku w pozytywny sposob, jak o malej istocie, ktorej musze pomoc zrozumiec swiat, niz o testujacym mnie wymuszaczu ![]() despa i jak samochod?
![]() |
#2563 |
Zakorzenienie
|
Jestem jestem. Bylo ciezko, obdzwonione wszystkie serwisy,dwa zaliczobe, w tym drugim gosc sie chyba nade mna zlitowal bo mial full ludzi ale nam zrobil. Tak ze godzine temu wyruszylismy z nadzieja ze nic sie juz nie spierdzieli i dotrzemy na miejsce. Juz bralismy pod ueage pociag gdyby sie nie udalo tak mi bylo Oliwki zal...
No ale kciuki nadal potrzebne. To jeszcze sie odniose( z nadzieja ze nie wywolam burzy) ;-). Ja sie zgadzam z Moderna. I ueazam ze tak male dzieci nie sa niegrzeczne i nie wymuszaja. Ucza sie swiata, po prostu. I o ile o starszej moge teraz powiedziec ze ma przy hormonach odpaly, to caly czas staram sie miec nadzieje ze bledu/ bledow nie popelnilam. I Kasia, co Milus rozumie z kary? Wg mnie nic,a wg Ciebie?
#2564 |
Zakorzenienie
|
Despa - mam nadzieje ze za ktoryms razem tam uda mu sie zapamietac ze tak nie wolno - i jest ta "kara".
Tak jak piszecie ile ludzi tyle opini - ja mysle bo uwazac to bym za bardzo nie pisala, ze od czasu do czasu mozna dziecku pokazac ze jak nest zle to bedzie kara. Pewnie na tym etapie zycia - i tak za duzo nie kuma, ale pozniej moze szybciej zatrybi. Nie to zebym Uwazala ze kary sa dobre - ale nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc - ja MIALAM MAAAASE KAR ( i jakos wyrosalan do dobrego "tak mysle" czlowiek ) Jedynie nie zgadzam sie z bicien dzieci - reszte zawsze mozna przedyskutowac ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2565 |
Zakorzenienie
|
Kasia jeszcze dlugo nie zrozumie. Dla niego to jest fajne,interedujace i dlatego se idzie popatrzec. Ty tez jsk zobaczysz cos ciekawego to ciagniesz w ta strne, co nie? Tak samo on.
A co do kar, to ja tez mialam kary, bo zbuntowany dzieciak na maksa ze mnie byl i traktowalam je jak zabawe. Zbroilam no i co bedzie kara,odstukam ja i znowu zrobie swoje. Tak ze wiesz.... i taka moja historia osobista, kiedys pare lat temu Oli mnie strasznie wkurzyla u moich rodzicow i jej powiedzialam ze za takie zachowanie bedzie kara. Na to moj tato mowi, ze to glupota dawac dziecku kare. Wiec powiedzialam to samo, ja mialam kary i zyje. I uslyszalam od ojca to byla glupota, to ze ja popelnialem ten blad nie znaczy ze Ty masz go powielac. Kopara mi opadla.
#2566 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Przepis ![]() ![]() despa kciuki trzymam, ale dobrze, że Wam się samochód popsuł perzed wyjazdem a nie np. w trakcie, wczoraj, bo wtedy byłaby kaplica, Co do buntu... Jestem zmęczona, gdy L. chce coś, czego ja nie pozwalam i jest histeria, ryk, nic nie pomaga. I wewnętrznie się wściekam, ale sobie staram się tłumaczyć, że to taki etap, że minie itd... Ale chciałam Wam napisać, że czytam ostatnio książkę jak funkcjinuje umyasł dzieci i jest bardzo fajny fragment o "wymuszaniu". Potem wstawię w klubie,a teraz w skrócie - dziecko na początku nie rozumiem że potrzeby innych ludzi moga być inne, dla dziecka jego potrzeby=potrzeby innych ludzi. Jak dziecko nie widzi rodzica, to myśli, że rodzic nie widzi jego. A potm, w okolicach 1,5 r dziecko zaczyna rozumieć, że rodzc ma inne potrzeby i tak jak naukowiec - daje hipotezę (rodzic ma inne potrzeby) i ją weryfikuje. I jak rodzic będzie mówił: nie ruszaj szklanki, todziecko z uśmiechem i patrzac prosto w oczy rodzica, który mówi nie, weźmie szklankę. Nie na złość, ale dlatego że sprawdza czy rzeczywiście porzebyjego i rodzica są inne. To jest potrzebne m.in po to, żeby potem dziecko mogło rozumieć , że inni ludzie lubi różne rzeczy, maja inne potrzeby, to jest pierwszy krok do zrozumienia innych ludzi i ich potrzeb wyrabiania empatii. posiłki Rozumiem potrzebę ciepłego posiłku w zimie, ale teraz nie wydaje mi się to konieczne. Ale żeby było jasne - nie jestem za podawaniem kanapek non stop, bo chleb, taki kupny, ma małe wartości odżywcze - ale sa placuszki, sałatki, surówki, warzywa, owoce itd. Chodziło mi bardziej o temperature posiłku, a nie o treść. cr mnie to w ogole naszlo na zastanawianie sie, czemu po x lat zwiazku/malzenstwa sa konflikty. U nas po urodzeniu L. naprawde jednej strony wiele rseczy zmienilo sie na plus, ale niestety wiele rzeczy jest gorzej. tak sie zastanawiam, czy moj zwiazek byl na tyle dojrzaly, mocny, stabilny ze przetrwa konflikty/problemy/zmiany spowodowane pojawieneim sie nowej istoty w naszym zyciu. cr fajnie ze traflas z opiekunka, wiem ze jest ciezko. Masz z ogloszenia? dobrze, że z jedzenem tez jest ok, bo to zawsze problematyczne... U nas bylo tak, ze mialam na zmiane z tż się opiekowac L. ale bede konczyc prace o 13-14 (nie pracuje na zmiany) a tz powinien wychodzic do pracy ok 13 (bedzie pracowal na 2 zmiane) wiec opiekunka by przysza chwile pzed, zeby mogl sie przyszykowac,a potem posiedzi z mala do mojego powrotu. Plus bede musiala popoludniami czasami pracowac, wiec sie przyda. To jest znajoma mojej kolezanki, wiec soba zaufana, myslalam juz o niej kiedys, ale miala opiekowac sie swoja wnuczka, wiec nie sadzilam ze sie uda - ale okazalo sie ze synowa jej wziela wychowawczy, wiec mam szczescie.
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam ksiazke Rozwoj psychiczny dziecka od 0 do 10 lat - i tez podobnie pisze, ze to przekorny wiek, i jest to normalne w rozwoju. (ale nie jestem do konca zadowolona z kasiazki, interesujacy dla mnie rozdzial to ledwo 40 czy 50 stron - szkoda, ze nie zajrzalam wczesniej do spisu tresci). Na rezste powaznych i mniej powaznych tematow odpisze pozniej ![]() panika kieeedy wracasz? tesciowa daje do wiwatu? ![]() despa ufff ulga, dobrze, ze juz jedziecie, oby bezpiecznie i do celu ! daj znac, jak bedziecie juz na miejscu! i milego urlopu! ![]()
![]() |
#2568 |
Zakorzenienie
|
Hej,
my wróciliśmy wczoraj z wakacji. Kalina to wodnik istny, wymarzony model na plażę - siedziała w swoim baseniku i bawiła się piachem, kamyczkami, wodą. Niestety pora posiłków to niezła bieganina - panna kończyła jeść po 5 minutach, rzucała wszystkim i same wiecie. Nogi ma czarne jak z Afryki. Dobrze, że nie napisałyście dużo. Tasia - GRATULUJĘ! Ania przepiękna!
#2569 |
Wtajemniczenie
|
#2570 |
Zakorzenienie
|
To co piszecie o straszeniu dzieci to kaszka z mleczkiem w porównaniu do sytuacji której byłam światkiem - lecimy sobie w podróż poślubną i po drugiej stronie przejścia w samolocie siadły 3 pary i chyba 5-6 dzieci w wieku tak na oko 2-6. Rodzice wychlali chyba wszystko co było do zakupu w strefie duty free, bo mieli problem z utrzymaniem się na nogach i zajęciem miejsc. Nie wiem jak przez odprawę przeszli. Cały lot darcie mord, dalsze chlanko i ogólnie żenada - a lot 4h.... W połowie samolot wpadł w dość konkretne turbulencje i dzieciaki zaczęły nieco panikować - co zrobili ich super rodzice? zaczęli je straszyć, że samolot zaraz spadnie/piorun w niego trafi/spali się/ wszyscy się w morzu potopią itd...
![]() ![]() ![]() ![]()
#2571 |
Zakorzenienie
|
Laski od jutra w Lidlu fajne promocje, my robimy napad na bucikii na dresy. W tamtym roku kupiłam lidlowe i byłam baaaardzo zadowlona,super sięnosiły,jeszcze lepiej prały, wygodne, oddychające,nie do zdarcia, aż K.wyrósł. Mam andzieję, ze te teztakie będą.
kasia,a czy łóżeczko to dobre miejsce na "karę"? Bo mi się wydaje,że łóżeczko,powino się kojarzyc ze snem, spokojem, odpoczynkiem, a tak to kojarzyć mu się może zle...Może warto znalezc jakies inne miejsce? |
![]() ![]() |
![]() |
#2572 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ciesze sie, ze urlop sie Wam udal! Cytat:
![]() przepis http://www.mojewypieki.com/przepis/b...breakfast-bars fajnie, ze mozecie pracowac na zmiany i miec opieke wymienna - ja pewnie traktowalabym ten okres przejsciowo do okolo 3 czy 4 roku zycia i pozniej myslala nad przedszkolem. Chesz w ogole Lile wyslac do przedszkola? w jakim wieku? Cytat:
moja mama dokarmiala mnie woda z glukoza - i zyje - ale czy to jest/bylo dobrym pomyslem? ![]() ja uwazam kary wrecz za szkodliwe, jezeli juz to przynoszace efekt tylko na chwile, pozniej dziecko moze robic to czego zabraniasz za Twoimi plecami, gdy mama nie patrzy, moze zacznie klamac?, moze bedzie robic to czego ty chcesz tylko dlatego, bo boi sie kary (a w glebi nie rozumie tego dlaczego,), niszczy zaufanie i zakoloca relacje miedzy Wami, kary to brak szacunku. Artykul Agnieszki Stein . Jak nie kary to co? http://agnieszkastein.pl/jak-nie-kary-to-co/ Oprocz tego na blogu, ktory juz kiedys polecalam (bardzo dobry, naprawde) autorka napisala krotki poradnik - taka mala pigulka o wychowaniu - polecam ![]() http://malybuntownik.dobrarelacja.pl..._buntownik.pdf choc nie wiem dlaczego, ale mam przeczucie, ze i tak nikt tego nie przeczyta (bo juz macie dosc pewnie linkow ode mnie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2573 |
Zakorzenienie
|
Piszecie i piszecie o tych karach to też coś dodam.... Nie mam co prawda argumentów psychologów konkretnych na poparcie, ale uważam, że karanie ma jednak pewien sens. Pewnie nie na etapie naszych dzieci jeszcze, gdzie kumatość faktów przyczyna - skutek jest jeszcze dość ograniczona, ale na późniejszym wg mnie tak. Wychowywanie tylko za pomocą nagród to wg mnie rozpieszczanie - jak osobnik kilkuletni coś przeskrobie, zwłaszcza jak to recydywa, to niech wie, że za "przestępstwo" są przykre konsekwencje - bo takie jest życie w końcu - jak pojadę setką przez miasto to policjant nie będzie mnie głaskał po główce i tłumaczył, że źle zrobiłam i dlaczego, ale portfel mi zelżeje. Welcome to the real world! Tylko kara też musi mieć jakiś sens - w zależności od dziecka, pewnie najlepsze jest pozbawienie go tego co lubi - z drugiej strony musi to być zrobione w jakiś mądry sposób no i kara nie powinna trwać z nieskończoność. Ja jako dziecko byłam raczej dość samotniczym typem, więc kara typu nie pójście na dyskotekę podstawówkową czy na dwór byłaby dla mnie nagrodą raczej i rodzice musieli się nieźle napocić co tu wymyśleć, żeby mi uprzykrzyć życie - i najczęściej nie wolno mi było czytać przez miesiąc, a ponieważ uwielbiałam to niesamowicie to dłużyło mi się w nieskończoność, a książki połykałam tonami... Myślę, że to była głupia kara i za długa w stosunku do moich "grzeszków", ale pole manewru mieli naprawdę niewielkie
![]()
#2574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cielesnych kar nie uznaje i wstyd mi przyznac, ale byla jedna awantura juz u nas mega, jak K. zrzucał doniczki z parapetu, tlumaczylismy, gadalismy,pokazywalismy i nic,raz z braku cierpliwosci tż uderzył Go po rące, lekko, bo lekko,ale uderzył, Kacper nawet nie poczuł, nie zareagował, ale ja byłam taka wściekła, wstyd mi było za tżta,że się poryczałam...tyle gadania o zasadach itp, a on taki numer...zawiodłam się po prostu. Oczywiście była awantur, potem rozmowa i wspolne ustalenia i juz ok.Ale sytuacja w pamieci została....Swoją drogą super p.prof. na studiach twierdziła,że klaps w sytuacjach zagrozenia dla dziecka(zrzuca coś na siebie, wklada go gniazdka itp.) to nic zlego.Super kobitka, super wiedza i doświadczenie, nie spodziewalabym się po niej takich teorii,a jednak. modrna ja to Cię podziwiam za taką wiedzę i oczytanie...po nocach nie śpisz czy co?Mi brak czasu i chcenia;p A link otworzylam w nowej karcie, pewnie potem orzeczytam bo mnie ten temat interesuje akurat ze wzgledu na prace zawodową.....bo wlasnie bo czy mając 20 dzieci da sie wychowwyać nez kar? starczy na dziś paplaniny ![]() a no wlasnie zgadzam się w większosć ze scarlet ![]() Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2014-08-17 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
eh ale jeżeli nawet uznaje że moje dziecko testuje moją cierpliwość czy co może to przecież ja go nie uważam za złego człowieczka, nie myśle o nim negatywnie. wiem, że musi poznać świat i musi ode mnie się dowiedzieć co można a co nie. Cytat:
![]() wreszcie w domu ![]()
![]() |
#2576 |
Zakorzenienie
|
Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Na dzis koniec pracy - szybko do domku i do spania / trza wstac o max 7 i znowu do pracy.
Jeszcze zgodzilam sie wziasc dwa dni w weekendzie za kolezanke ( bo nie moze wrocic z wakacji - pojechala do rodziny w Kurdystanie i maja problemy z samolatmi i atakami terrosystycznymi - wiec nie wiadomo Kiedy wroci ) - i tak oto tum sposobem robje na nast Niedzieli - szzescie ze Milus chodzi do przedszkola to sobie mama toche odpocznie - bd musiala do tulko odbierac ![]() Co do miejsca "kary" nie mam innego w salonie od razu myka do okna - a przeciez w lazience nie zamkne ![]() Jeszcze napisze z autopsji o mlodszej siostrze - ona byla chowana bez kar - wszystko jej bylo wolno ( jak cos przeskrobala - ja dostawalam za nia ) - i szczerze WYROSLA na osobe barfzo wyrachowana wyniosla i ogolnie bez wiedzy o "zyciu" nawet nje zmienia to faktu ze jest inteligenta i madra - ale rozpieszczona na Maxa zostal i jakos jej nie przechodzi. ( takie hasla jakie ona gada do rodzicow dIadko do mnie " szzegolnie jak zaszlam w ciaze " sorry mam juz prawie 30na karku i ja nawet tak bym nie pomslala o tum co ona mowi prosto w twarz.) fakt wina sa rodzice bo jej na to pozwalali/aja a ale to juz nie moja broszka. Cos jeszcze mialam pisac ale ziewnrlqm i mi z glowy wylecialo. Wiec slodkich snow ![]() Kocham Cie Emilianku Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2014-08-17 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2577 |
Zakorzenienie
|
klementyna, scarlett ale jak mozna porownywac wychowanie dziecka bez kar do nieprzestrzegania zasad spolecznych?
![]() dzieci ucza sie dopiero zasad (czy moze sa rodzice, ktorzy w wieku trzech lat wypisali wszystkie zasady dzeicku i ma ich przestrzegac? mysle, ze dzeicko uczy sie poprzez popelnianie bledow, w ocenie rodzicow "zle sie zachowuja" - i za to dostaja kare? Ja wiem, ze za przekroczenie szybkosci jest mandat, ale jestem po pierwsze osoba dorosla, zeby nauczyc sie tej zasady nikt nie musial mi wczesniej wystawic mandatu - swoja droga, ilu Was doroslych umyslnie lamie celowo przepisy, gdy policjant (w wychowaniu dziecka rodzic) nie widzi? Z nadzieja, ze sie nie zostanie przylapanym, ze uniknie nas kara? ![]() a gdyby tak z serca, ze zrozumieniem przyjac te zasady i ich po prostu nie lamac, niezaleznie od tego, czy jest za to kara czy nie? czyzby tak wlasnie dzialalo pokolenie, ktore bylo "wychowywane karami"? Wiecie co, wlasnie sobie cos mocno uswiadomilam, ze droga, ktora wybieram jest jednak wlasciwa ![]() Kasiu ja tak sobie mysle, ze Twoja siostra nie byla po prostu wychowywana, tzw. stresowe bezwychowanie ![]() Mysle, ze czesto sie blednie interpretuje wychowywanie bez kar, czy nagrod, bez konsekwencji (w wielu przypadkach), bez bicia, krzyku jako "wychowanie bezstresowe" (wstawialam link niedawno), a to nieprawda - bo trzeba odroznic wychowanie od jego braku. klementyna co do konsekwencji, to nie mam wyrobionego zdania - z jednej strony jestem na tak, z drugiej (chyba tej wiekszej) na nie - bo mysle, ze czasami nawet konsekwencje mozna naginac i po prostu porozmawiac z dzieckiem, ewentualnie cos wspolnie ustalic. jakos nie do konca przemawia do mnie: Jak za 5 minut nie skonczysz to sie to... - intuicyjnie mi sie to nie podoba, ale musze jeszzce zglebic temat ![]() Mam czas, bo na forum nic sie nie dzieje ![]() ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Dragusiu mi chodzi o negatywny wydzwiek slow wymuszanie czy testowanie, to naprawde diametralnie zmienia postrzeganie naszego dziecka, nastawienie do sytuacji, o nasze intencje. ---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Tylko nie bierzcie moich slow za wyrocznie, nie chce nikogo przekonywac, tylko nakreslic, ze mozna inaczej - wychowywac trzeba z glebi serca, z przekonania - nie z poradnika.
![]() |
#2578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2579 |
Zakorzenienie
|
ale pustki, nie ma co nadrabiać to trochę co u mnie napiszę
![]() wesele suuuuper!!! panna młoda piękna! makijaż, suknia, fryzura cud miód i orzeszki ![]() ale stres miała, dopiero w dniu ślubu wyluzowała, a tak to nie dało się z nią pożartować, tak biedna przeżywała. teraz już odpoczywają nad morzem i pierwsza historia ze zgubieniem obrączki za nimi. hehe. i powiem wam że trzeba dziecko uczyć współpracy, zabawy i dzielenia z innymi dziećmi bo potem jest TRAGEDIA. Florek się bawił głupim, zwykłym wieszakiem to jego 3,5 letnia kuzynka bawiąc się klockami lego duplo olewała klocki i leciała mu wyrwać ten wieszak bo ona też chciała ![]() byliśmy w piątek w Krasiejowie w Parku Dinozaurów, widziałam aktora z Na dobre i na złe Przemka Zapałę z córeczką. 3 godziny w kolejkach straciliśmy, wstęp, do kina, na karuzele eh... byliśmy tam 7,5godziny i przez kolejki brakło nam czasu na plac zabaw ;/ trzeba jechać znowu kiedyś ale w normalny nie świąteczny dzień i jak dzieciaki podrosną. aaa i kino 5d super ![]() no i co jeszcze hm... aaa i jeszcze trochę różnica wieku między dziećmi mi dała do myślenia.
#2580 |
Zakorzenienie
|
Wedlug mnie nie, bo wymuszanie i testowanie ma negatywne znaczenie, a przeciez dzieci z natury sa dobre, maja dobre intencje, tych zlych to chyba dopiero ucza sie od nas.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.