|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II
Cytat:
|
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
rise Twoi teściowie to masakra! :/
|
#2553 |
|
Konto usunięte
|
wiem
|
|
|
|
#2554 |
|
Konto usunięte
|
Rise
to jest rodzina, której sobie nie mogłaś wybrać, na szczęście Tż, którego wybrałaś jest zupełnie inny |
|
|
|
#2555 |
|
Zakorzenienie
|
tylko mi świruje wizaż?
|
|
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
mi działa normalnie.
|
#2557 |
|
Wtajemniczenie
|
Rise - o maaatko
Pewnie, ze bierz jogurcik i swoja herbate, a co! Moja babia tez gotuje dosc tradycyjnie, ale jest duzo bardziej otwarta na zmiany, dziadek tez (pija np teraz zielona herbate, po moich sugestiach). Ziemniaki sa w wiekszosci, ale sa tez kasze, ryz, zawsze sa surowki. Tylko ze porcje ogromne! tesknie strasznie za babcia ![]() U nas zawsze na Wigilii byla salatka jarzynowa, salatka sledziowa, sledz w oleju z cebulka (kocham sledzie!), karp (tez bardzo lubie!), jakas inna ryba w panierce dla osob nie lubiacych karpia, ryba po grecku, pierogi z kapusta i grzybami, barszcz z uszkami, makowiec, jakies inne babcine ciasta, wafelki mojej mamy, moje pierniczki (na talerzu a przede wszystkim na choince - wlasnie musze niedlugo sie za nie zabrac i zrobic) Tak wygladaly w 2012 r: (wiem, wszystkiemu robie sesje zdjeciowa, bzik fotografa
Edytowane przez lucyohlucy Czas edycji: 2014-11-13 o 00:16 |
|
|
|
#2558 |
|
Konto usunięte
|
Lucy też jestem wielbicielką śledzi
|
|
|
|
#2559 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie Wigilia to ogolnie jedynie pozeranie sledzi
![]() Spadam na silke
|
|
|
|
#2560 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
|
|
|
|
#2561 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
A dzisiaj po 10 na moim blogu wystartuje konkurs, gdzie będzie można wygrać wybraną kawę świeżo paloną, więc jeżeli są tu jakieś kawoszki to zapraszam
|
|
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
|
#2563 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2564 |
|
Konto usunięte
|
Dzień dobry! Dziś mały piątek
|
|
|
|
#2565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat z herbatami to u swoich nie mam problemów
![]() Kurczę, martwię się trochę, chomik coś mi się źle czuje. Mam wrażenie, że ją brzuszek boli, tak jakby podnosiła go do góry. Zauważylam to wczoraj koło 22. Dziś o 10 otwierają Weta który od niedawna jest koło nas, wiec kazałam iść TŻowi. |
|
|
|
#2567 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2568 |
|
Rozeznanie
|
Muszę wymyśleć menu na imprezę w sobotę. Dawno nie robiłam większej imprezy. Mam stresa, nie wiem jak wszyscy się mamy zmieścić. Na dodatek dwoje dzieci.
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Jakie dania robicie na imprezę dla znajomych? ---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- ten przepis na bigos cygański to na ile porcji? |
|
|
|
#2569 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
- grzybowa, barszcz czerwony z uszkami - pierogi z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, czasami krokiety - ryba ( nigdy karp - kluski z makiem
|
|
#2570 |
|
Konto usunięte
|
Agusiowata 2-3 sałatki, bigos cygański, wytrawne ciastka francuskie w przynajmniej dwóch wariantach, jakaś zapiekanka makaronowa, parówki z żółtym serem w cieście francuskim albo bułeczki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami, nie wiem jaka to ma być impreza bo jak taka stricte "przy stole" to można zrobić takie bardziej klasyczne dania, jakieś mięso pieczone itp. Na ile osób ta impreza?
![]() ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- wychodzi jeden duży garnek, na kilkanaście na pewno Dagunia muszę Mamę namówić żebyśmy zrobiły w tym roku rybę po grecku
|
|
|
|
#2571 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
małżeństwo ? jeśli uda im się przełożyć plany 2? para z dzieckiem 3, albo 2 koleżanka ma szkolenie 1 zależy o której skończy ? małżeństwo na 18, albo później 2 plus 4=13 plus my to 15 osób, a min 12 ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- takie bardziej klasyczne dania, to dla rodziny ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Macie jakiś fajny przepis na zapiekankę makaronową? |
|
|
|
|
#2572 |
|
Konto usunięte
|
Aga to może devolaye z żółtym serem, sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i selerem konserwowym (hit sałatkowy w mojej rodzinie
), krokiety z kapustą i grzybami, smażone pałki z kurczaka? z tym mi się kojarzy klasyczne menu imprezy rodzinnej |
|
|
|
#2573 |
|
Rozeznanie
|
impreza dla rodziny w następny weekend, teraz znajomi. Rodzina to tylko parę osób
|
|
|
|
#2574 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na zapiekankę makaronową przepisu nie mam, zawsze improwizuję i zawsze wychodzi pyszna może jakieś muszle makaronowe nadziewane mięsem albo serem i szpinakiem i zapieczone?
|
|
|
|
|
#2575 |
|
Zakorzenienie
|
dla znajomych robiliśmy sałatkę z fetą i mini caprese, plus domowe pizze plus wcześniej słodkości.
Dla rodziny zazwyczaj są devolaje, kotlety schabowe, gołąbki i zraziki.
|
#2576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie na imprezach ze znajomymi króluje pizza + jakieś sałatki np. porowa
Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2014-11-13 o 09:11 |
|
|
|
|
#2577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Też lubię śledzie, chociaż poza świetami niezbyt często jadam. Uwielbiam sałatkę ze śledzeniem i buraczkiem
![]() Cytat:
I masełko domowe, jaka pyszna maślanka była! ![]() Cytat:
* wrapsy z serkiem kanakowym i łososiem, szynką i dodatki * deska serów,kabanoski *jajka faszerowane *sałatka gyros, tuńczyk z pieczarkami, jajkiem ogorkiem i kukurydzą, sałatka ziemniaczana z kukurydzą *tarta ze szpinakiem/łososiem/kurczakiem *pałki z kurczaka zamarynowane posypane sezamem *pierś z kurczaka z suszonym pomidorem *szparagi ze słoika zawijane w szynke i serek topiony *nugetssy z kurczaka itd
|
|
#2578 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na wigilie było zawsze 12 potraw ale ... Ostatnia prawdziwa wigilie pamietam jak miałam jakieś 12 lat czyli ponad 20 lat temu.
Potem babcia zmarła w domu rodzinnym było coś czego wigilia nie nazwę bo bardziej awantury itd , potem sie wyprowadziłam mając 18 lat a potem to wiele lat nie miałam świat ( z ex jakoś nie świętowali), potem raz wigilia u cioci ( co mi przypomniało święta z babcia) i raz w innym regionie polski i jakieś było moje zdziwienie jak podali barszcz grzybowy. Nigdy nawet o czymś takim nie słyszałam wcześniej. Potem kilka lat w Irlandii gdzie prawie w każda wigilie pracowałam i tam w sumie nie obchodzą wigilii jak u nas mimo ze to bardzo katolicki kraj. Tak samo teraz we Fr , nie obchodzą jak my wigilii , niewiem nawet czy gdzieś idziemy czy z kolega zostajemy ( dla nich 25 . 12 jest świętem bardzo ważnym a wigilia to zwykły dzień choć jest i kolacja ale nie tak jak u nas ze 12 potraw itd. Niema opłatka ( ale to w sumie Polska tradycja i na Litwie tez maja i jeszcze chyba Słowacja o ile pamietam) . Potem zniosę komputer na dół to napisze co sie u nas jadło ale sałatkę i pierogi przerabialismy zawsze z mama i bratem.
|
|
|
|
#2579 |
|
Konto usunięte
|
no co Ty
moja Mama robi genialne pałki z kurczaka smażone we frytkownicy, wbrew pozorom nie są tłuste, bardzo wysoka temperatura oleju od razu zamyka mięso tak że w środku jest mięciutkie i soczyste a na wierzchu chrupiące no i robią się szybko bo raptem kilkanaście minut, rewelacja |
|
|
|
#2580 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Chyba wiem co będę robiła A u mnie króluje ta ryba Alvarego ale nie mogę na necie przepisu znaleźć żeby Wam pokazać. Jest pycha !
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.

wie siedzę cały dzień o wodzie bo nie kupią nawet jogurtu, smutne to. W ten weekend do nich jedziemy i wezmę swoją herbatę i jogurcik, może im się głupio zrobi? Ech...

to jest rodzina, której sobie nie mogłaś wybrać, na szczęście Tż, którego wybrałaś jest zupełnie inny
Pewnie, ze bierz jogurcik i swoja herbate, a co!
tesknie strasznie za babcia