Wrześniówki 2016 <3 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-02, 09:18   #2551
aisot
Rozeznanie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cytat:
Napisane przez kasia_wroc Pokaż wiadomość
Ja bardzo bym chciala poród w wodzie.

Mi tez sie marzy od kiedy zobaczyłam. To wspaniałe. Moc rodzic w domu w basenie albo nawet w szpitalu, w pokoju z mężem i położna. uważam ze najpiękniejsze jest to ze to matka wyjmuje dziecko i kładzie je od razu sobie na piersi.
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:22   #2552
kasia_wroc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aisot Pokaż wiadomość
Mi tez sie marzy od kiedy zobaczyłam. To wspaniałe. Moc rodzic w domu w basenie albo nawet w szpitalu, w pokoju z mężem i położna. uważam ze najpiękniejsze jest to ze to matka wyjmuje dziecko i kładzie je od razu sobie na piersi.
zgadzam się. poza tym taki poród zmniejsza ryzyko nacięcia.
małe marzenie
Stary 2016-02-02, 09:25   #2553
favianna
Zakorzenienie

Ja wciąż nie mam siły zmierzyć się z tematem porodu. Stwierdziłam że poczekam z zastanawianiem się do wyniku badań prenatalnych.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:30   #2554
Montii
Zakorzenienie

dzien dobry dziewczyny
u mnie z gardłem lepiej, bardzo sie bałam,że skonczy sie na antybiotyku....

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
Właśnie zobaczyłam jaki jest lincz w tematach na wizażu, kiedy tylko ktoś zapyta, gdzie robią c.c na życzenie

Ja już wspomniałam mojemu dżinowi, że o c.c będę zabiegać a czego nie dodałam, to w razie odmowy dzwonię do szpitali i szukam. Każdy poród mojej mamy był z komplikacjami, w rodzinie męża dwa przypadki komplikacji poporodowych zakończonych porażeniem mózgowym. Do tego mam rozwalony kręgosłup i czytałam, że to już kwalifikuje na c.c., ale jak się trafi taki "natchniony na nawracanie" lekarz, to uzna, że lepiej rozwalić jeszcze bardziej, ale s.n ma być i koniec, bo to najlepsiejsza opcja z opcji
A to jeszcze nie koniec, bo znajome położne wspominały mi, żebym nie dała się wrobić w znieczulanie w kręgosłup, bo ono jest robione dokładnie tam, gdzie ja mam uszkodzenia, zrosty i inne rzeczy. Niewielka pomyłka i nie będę chodzić do końca życia, nie powinno się robić w takich uszkodzeniach znieczulenia tego typu. Do każdej operacji jaką miałam miałam pełne uśpienie. Teraz boję się tych "porodowych pasjonatów"...

No nic. Za 1,5h wizyta, właśnie składam teczkę z badaniami oraz na wszelki wypadek już teraz opis na pół kartki A4 od ortopedy, jak bardzo rozwalony mam krzyż, żeby dżin miał czas nad tym podumać
tez zauwazylam,ze to drazliwy temat

Cytat:
Napisane przez aisot Pokaż wiadomość
Mi sie słabo robi na sama myśl o porodzie. Tzn w obecnym stanie wiem ze to konieczne i taka kolej rzeczy, ale juz chwile przed porodem pewnie będę przerażona. Naturalny, ochrona krocza, cc, znieczulenie czy bez. Koszmar! :O
Spokojnie ja miałam ciężki poród, drugiego tez sie obawiam, ale to na serio nie jest takie straszne
najwazniejsze - musisz wiedziec jak oddychac to ci bardzo pomoze
wsparcie partnera
kumata polozna

bedzie git

ja po porodzie naturalnym 5h po nim juz śmigałam szybko doszłam do siebie

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:41   #2555
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lianeska Pokaż wiadomość
już miałam mieć teraz tzn stara ropucha mnie chciała brac na stół ale zaś mój ginek był przeciwny. A gdzie wycinałas? całkowicie cię usypiali?
Na Kopernika i całkowicie usypiali

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
najwazniejsze - musisz wiedziec jak oddychac to ci bardzo pomoze
wsparcie partnera
kumata polozna
bedzie git
Właśnie słyszałam, że porządna położna jest ważniejsza od lekarza. Podobno mieć jakąś "zaznajomioną". Tylko gdzie taką znaleźć? Może np. w szkole rodzenia i szukać takiej, która pracuje w szpitalu, w którym zamierzamy rodzić? W ogóle się na tym nie znam.
Manddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:44   #2556
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Manddy Pokaż wiadomość
Na Kopernika i całkowicie usypiali

Właśnie słyszałam, że porządna położna jest ważniejsza od lekarza. Podobno mieć jakąś "zaznajomioną". Tylko gdzie taką znaleźć? Może np. w szkole rodzenia i szukać takiej, która pracuje w szpitalu, w którym zamierzamy rodzić? W ogóle się na tym nie znam.
Lekarz w zasadzie jest zbędny. Daje Ci spokój psychiczny, że '' masz lekarza z tego szpitala'' ale on stricte przy porodzie nie jest. Być może przyjmie Cię na dzien dobry tak jak mnie, i pojawi się na sam koniec, przy szyciu itp.
Jednak to położna była przy mnie ponad 10h , a nie lekarz, ona odbiera poród
najlepiej w internetach, z polecenia!
i znajomych pytać

[LEFT]
Stary 2016-02-02, 09:47   #2557
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Jednak to położna była przy mnie ponad 10h , a nie lekarz, ona odbiera poród
najlepiej w internetach, z polecenia!
i znajomych pytać
I można sobie taką położną opłacić? Spotykać się z nią jakoś wcześniej, żeby się poznać? Wiem, że to pewnie głupie pytania ale nawet nie wiem jak to ugryźć

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 09:48   #2558
Wilanka
Rozeznanie

Cześć dziewczyny, u mnie to chyba poranne rzyganko staje się tradycją, ale przynajmniej potem dobrze funkcjonuje przez resztę dnia. Tylko wieczorami czuje jakby mi coś na żołądku leżało, chociaż nic ciężkiego nie jem. Co do porodu to chciałabym naturalny, ale narazie o tym nie myślę bo mnie to przeraża :-P
Wilanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:50   #2559
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
I można sobie taką położną opłacić? Spotykać się z nią jakoś wcześniej, żeby się poznać? Wiem, że to pewnie głupie pytania ale nawet nie wiem jak to ugryźć
oczywiscie mozesz sobie oplacic i wtedy jest ''twoja'
wczesniej sie spotykacie, omawiacie wszystko,
mozesz do niej zadzwonic w kazdej chwili,

nawet ostatnio pisalam z moja kolezanka o moim gardle a ona '' czekaj napisze do mojej kasi '' czyli poloznej

a potem do niej dzwonisz jak sie akcja zaczna sredni koszt to tak +/- 800 zl w moim miescie

[LEFT]
Stary 2016-02-02, 09:54   #2560
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Dziewcxyny ja sie tak boje porodu, ze sadzilam iz wezme znieczulenie. Z drugiej strony, to ryzyko, powiklania.... Nie wiadomo, co zdecydowac.
Ilość powikłań po porodzie naturalnym źle poprowadzonym lub wymuszonym jest tak długa, że zestawiając to z ryzykiem jakie jest w przypadku znieczulenia wolę to drugie.
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 09:56   #2561
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
oczywiscie mozesz sobie oplacic i wtedy jest ''twoja'
wczesniej sie spotykacie, omawiacie wszystko,
mozesz do niej zadzwonic w kazdej chwili,

nawet ostatnio pisalam z moja kolezanka o moim gardle a ona '' czekaj napisze do mojej kasi '' czyli poloznej

a potem do niej dzwonisz jak sie akcja zaczna sredni koszt to tak +/- 800 zl w moim miescie
Dzięki za wyjaśnienie I to 800 zł to już za "pełen pakiet" jej usług?
Stary 2016-02-02, 09:57   #2562
weselna01
Zadomowienie

Cytat:

ja po porodzie naturalnym 5h po nim juz śmigałam szybko doszłam do siebie
Mnie nie przeszkadza kilka dni laby w szpitalu A próbuje mi to wiele osób sprzedać jako argument przeciw...że wyjdę nie po dobie czy kilku godzinach tylko po 3 dniach do tygodnia. Łaaa, jakie to strasznie, jakie okropne . Tak bardzo gorsze od zwiększenia ryzyka trwałej niepełnosprawności u dziecka w wyniku możliwych obciążeń genetycznych związanych z porodem.

Mój przeprowadza operacje w szpitalu w Poznaniu. Mogłam w sumie spytać czy c.c też robi.

Edytowane przez weselna01
Czas edycji: 2016-02-02 o 09:59
Stary 2016-02-02, 09:59   #2563
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie I to 800 zł to już za "pełen pakiet" jej usług?
u mnie tak, ale musisz się dopytywać u siebie
tam gdzie ja chce rodzic znam caly personel ,wiec nikogo sobie nie oplacam
( wspolpracuje z tym szpitalem,wiec znajomosci :P )
gdyby nie to to bralabym na 10000%

[LEFT]
Stary 2016-02-02, 10:01   #2564
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie nie przeszkadza kilka dni laby w szpitalu A próbuje mi to wiele osób sprzedać jako argument przeciw...że wyjdę nie po dobie czy kilku godzinach tylko po 3 dniach do tygodnia. Łaaa, jakie to strasznie, jakie okropne . Tak bardzo gorsze od zwiększenia ryzyka trwałej niepełnosprawności u dziecka w wyniku możliwych obciążeń genetycznych związanych z porodem.

Mój przeprowadza operacje w szpitalu w Poznaniu. Mogłam w sumie spytać czy c.c też robi.
Co to są obciążenia GENETYCZNE związane z porodem?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:02   #2565
Montii
Zakorzenienie

Cytat:

w szpitalu to nie laba
i nie znam żadnej osoby której byłoby obojętne czy wyjdzie po 3 dniach czy po tygodniu.
Jak dla mnie - możesz rodzić gdzie chcesz, cesarka, sn, w domu czy w taksówce.

[LEFT]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 10:02   #2566
chrupa
Zadomowienie

Ja się zupełnie teraz nad porodem nie zastanawiam. Odsuwam na razie w czasie, bo czasu jeszcze duuuużo. Niech mi miną mdłości i niemoc, to wtedy się pewnie zacznę zastanawiać
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:04   #2567
Samarinda
Zadomowienie

Cześć, kochane, melduję się cała i zdrowa. Małż ma infekcję wirusową, dalej ponad 38 stopni, do soboty zimuję u rodziców Zaraża podobno dopiero od wczoraj, więc jest szansa, że się uchowałam. Spałam w swoim panieńskim łóżku pierwszy raz od półtora roku, śmieszne uczucie

Coś mnie piersi przestały boleć, ale już kilka razy tak było. Przestały boleć, ale nie zmalały

Ja bym chciała rodzić naturalnie. Mam znajomą w tym szpitalu, w którym chcę rodzić, ale na innym oddziale (na noworodkach, a nie na porodówce), może mi się uda ją wywalczyć
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:05   #2568
Shanti90
Szczęśliwa Czerwcówka

Dziewczyny ratunku. Patrzę dziś w lustro a tam cała lewa powieka spuchnięta i oko takie małe, że szok. Często w młodości miewałam jęczmienie. Poleciałam do apteki, kobieta dała mi rumianek kazała mi przykładać i mówi, że działa przeciwzapalnie i opuchlizna powinna zejść. Może Wy znacie jakies sposoby?

Czekamy... 15/40 - 11.09.2016
Shanti90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:07   #2569
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shanti90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratunku. Patrzę dziś w lustro a tam cała lewa powieka spuchnięta i oko takie małe, że szok. Często w młodości miewałam jęczmienie. Poleciałam do apteki, kobieta dała mi rumianek kazała mi przykładać i mówi, że działa przeciwzapalnie i opuchlizna powinna zejść. Może Wy znacie jakies sposoby?
pocierałam złotem
babcine sposoby

[LEFT]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 10:07   #2570
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
Badania robiłaś prywatnie? Ja wybieram się w sobotę
Ja stwierdziłam, że nie będę panikowac, bo to do niczego nie prowadzi. Zaczekam do 11.02 na wizytę.
Właśnie dzwoniłam do Diagnostyki o ceny poszczególnych badań. Jakbyś była zainteresowana to pisz
Stary 2016-02-02, 10:07   #2571
martyyn
Raczkowanie

.

Pani tłumacz na swoim.

Kierowca in progress

Edytowane przez martyyn
Czas edycji: 2016-02-02 o 10:10
martyyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:08   #2572
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
pocierałam złotem
babcine sposoby
Nigdy nie próbowałam, nigdy nie miałam jęczmienia ale też słyszałam o tym sposobie
Stary 2016-02-02, 10:12   #2573
Samarinda
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &lt;3

U mnie to samo, też pocieranie złotem

Dziewczyny, jecie musztardę? Właśnie czytam skład francuskiej, a tam wino białe 4% :/
. /Sting

Edytowane przez Samarinda
Czas edycji: 2016-02-02 o 10:14
Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 10:16   #2574
weselna01
Zadomowienie

Mam już wyniki od dżina tak btw. Serce bije dostojnie, ale nie za głośno póki co. Ponoć dlatego, że się junior rusza Jak się rusza i bije to dla mnie na początek dobra informacja

Ma 1cm, dżin wprowadził korektę co do t.c. Ostatnio bez daty miesiączki i po wielkości pęcherzyka uznał, że to 6 i teraz byłby 8. Dziś skorygował, że to jest przełom 6 i 7 t.c. Termin na 21 września (przełom panny i wagi, bardzo mi pasuje taki układ ktoś w tym domu musi być pilny, spokojny i konwencjonalny )

Krwiak określił jako maleńki Odnośnie gór ujął to tak: jeśli nie planuje wypraw wysoko ponad poziom morza (czyt.klimat około tatrzański), noszenia jakiegokolwiek bagażu, chodzenia po czym innym jak wydeptana ścieżka (zwłaszcza łażenia po głębokim śniegu) i zamierzam spacerować a nie uprawiać sprint, to nie jest ani na nie ani na tak. Niby mogę, jak też mogłabym poczekać jeszcze z 1,5 tygodnia. Uzgodniliśmy, że nic nie dźwigam, spacer po rozjechanych ścieżkach i bezwzględnie out do schroniska gdybym poczuła się źle.
A tak mam funkcjonować jak normalny człowiek, bo krwiak jest malutki i się wchłania.

Czym tam się jeszcze chwalą po wizycie?

Co mnie martwi to że nastawiałam się na 150zł za wizytę a okazuje się, że liczy 200zł. I chce mnie widzieć znowu za 2 tygodnie, bo potem wyjeżdża. I z kompletem badań, które muszę zrobić sama.

I tu chciałabym Was prosić o poradę. Udało mi się złapać termin na jutro do ginekologa na NFZ o reputacji ogólnie ok, jak i bez szału. BTW to dowód na to, że kolejki.nfz.gov.pl dają radę, bo taki wolny termin mi pokazywały
Nie powiedziałam mojemu dżinowi, że mnie wydatek 400zł za dwie wizyty w miesiącu + badania + luteina przerośnie. Chciałabym spróbować dostać te skierowania na NFZ. Zastanawiam się tylko co powiedzieć jutro drugiemu dżinowi? Że chciałam szybko mieć badania to poszłam do prywatnego ale widzę, że nie będzie mnie stać więc przychodzę do niego, ale już mam wypisane badania, pierwsze USG i tak dalej...czy teraz muszę do niego odchodzić swoje, żeby mi wypisał skierowanie na badania (m.in Hiv i różyczka) czy mając już te wyniki jest szansa, że zleci je od ręki? Czy się oburzy że tak przychodzę od jednego do drugiego?

Edytowane przez weselna01
Czas edycji: 2016-02-02 o 10:27
Stary 2016-02-02, 10:16   #2575
Polta
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &lt;3

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość

Dziewczyny, jecie musztardę? Właśnie czytam skład francuskiej, a tam wino białe 4% :/
A ile tego wina będziesz miala w musztardzie na kanapke? Chyba, ze siedzisz ze sloikiem i lyzeczka.
Nie popadajmy w paranoje...
Polta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:17   #2576
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Co to są obciążenia GENETYCZNE związane z porodem?
Np. dziedziczysz pewną budowę miednicy. Ja mam bardzo wąską. Można mówić, że wiele osób ma wąską miednicę i rodzi. Ale jak masz przykład od własnej matki, że ona przez to miała 3 ciężkie porody i każdy z pewnymi powikłaniami - chciałabyś ryzykować? Ja nieszczególnie.
Stary 2016-02-02, 10:18   #2577
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość

10 sloikow chyba nie zjesz kochana

[LEFT]

REKLAMA
Stary 2016-02-02, 10:19   #2578
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
w szpitalu to nie laba
i nie znam żadnej osoby której byłoby obojętne czy wyjdzie po 3 dniach czy po tygodniu.
Jak dla mnie - możesz rodzić gdzie chcesz, cesarka, sn, w domu czy w taksówce.
Takie mam labowe podejście do leżenia w szpitalu Co do poznania to masz okazję poznać, mnie to obojętne. Dla c.c mogę leżeć i 1,5 tygodnia, nie przeszkadza mi to.
I dzięki Bo generalnie przez inność poglądów jestem na cenzurowanym u wielu mamusiek
Stary 2016-02-02, 10:22   #2579
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
I tu chciałabym Was prosić o poradę. Udało mi się złapać termin na jutro do ginekologa na NFZ o reputacji ogólnie ok, jak i bez szału. BTW to dowód na to, że kolejki.nfz.gov.pl dają radę, bo taki wolny termin mi pokazywały
Nie powiedziałam mojemu dżinowi, że mnie wydatek 400zł za dwie wizyty w miesiącu + badania + luteina przerośnie. Chciałabym spróbować dostać te skierowania na NFZ. Zastanawiam się tylko co powiedzieć jutro drugiemu dżinowi? Że chciałam szybko mieć badania to poszłam do prywatnego ale widzę, że nie będzie mnie stać więc przychodzę do niego, ale już mam wypisane badania, pierwsze USG i tak dalej...czy teraz muszę do niego odchodzić swoje, żeby mi wypisał skierowanie na badania (m.in Hiv i różyczka) czy mając już te wyniki jest szansa, że zleci je od ręki? Czy się oburzy że tak przychodzę od jednego do drugiego?
Mam cały czas ten sam dylemat
Stary 2016-02-02, 10:22   #2580
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Takie mam labowe podejście do leżenia w szpitalu Co do poznania to masz okazję poznać, mnie to obojętne. Dla c.c mogę leżeć i 1,5 tygodnia, nie przeszkadza mi to.
I dzięki Bo generalnie przez inność poglądów jestem na cenzurowanym u wielu mamusiek
Ja szanuję bardzo czyjeś poglądy, potrafię wymienić z kimś zdanie, nawet chcę często poznać jego argumenty ( ofc do momentu kiedy nie będzie gadki w stylu '' moja racja jest najlepsza " )
Ja np jestem ogromną fanką karmienia piersią itp. ale są osoby które w życiu tego nie będą robić, nie chcą i tyle. Nie śmiałabym ich krytykować. Ale też nie zniosłabym najeżdżania na naturalne karmienie. Niech każdy robi to co uważa, bez spiny itp

[LEFT]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości