|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Dla mnie też jest to przejrzyste, natomiast nie da się ukryć, że dla wielu osób aborcja jest skomplikowana pod względem etycznym. Co oczywiście nie oznacza, że powinna być zabroniona.
|
#2552 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No niestety z ciążą nie jest tak kolorowo, i płód jest zależny tylko i wyłącznie od kobiety, w której jest. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2554 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Istnieją jakieś magiczne okoliczności powstania ciąży, które gwarantują, że przebiegnie bezpiecznie i bezproblemowo? Można ustalić między sobą udany przebieg ciąży? To ciekawe. ![]() Porównanie ze zdradą jest jeszcze głupsze w tym kontekście. Cytat:
|
||
|
|
|
#2555 |
|
I tak powiem
|
Rozmawiamy o sytuacji gdzie ciąża nie zagraża życiu i zdrowiu, a potencjalna aborcja byłaby "na żądanie".
|
|
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
To że nie zagraża życiu i zdrowiu nie oznacza, że przebiega bezproblemowo. Żylaki nie zabiją, ale są problemem.
|
#2557 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2560 |
|
Zadomowienie
|
Wszyscy uważają, że dla kobiety ciąża to jest bezobjawowa i w ogóle bezproblemowa. A to g... prawda. Kobieta bardzo obrywa. I najmniej uciążliwe są poranne wymioty, szybkie męczenie się czy nietrzymanie moczu. A to są bardzo częste przypadłości.
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
|
#2561 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2562 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No, chyba że uważasz, że ciąża to takie hop siup, ale wtedy nie ma o czym rozmawiać. |
|
|
|
|
#2563 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie. Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_- |
|
|
|
|
#2564 |
|
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie.
Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_-[/QUOTE] Nawet Biblia nie patrzy na plod jako cos rownego z czlowikiem. Wyjscia 21: "☠22☠Gdyby mężczyźni bijąc się uderzyli kobietę brzemienną powodując poronienie, ale bez jakiejkolwiek szkody, to [winny] zostanie ukarany grzywną, jaką <na nich> nałoży mąż tej kobiety, i wypłaci ją za pośrednictwem sędziów polubownych.☠23☠Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie,☠24☠oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,☠25☠oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.☠" |
|
|
|
#2565 |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie. [/QUOTE]
Jazda autem też nie jest żadnym obowiązkiem, więc jeśli w wypadku nie ze swojej winy zmiażdżysz sobie nogi, to nie dzwoń po pogotowie—przecież znałaś ryzyko, wsiadając do auta. [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466] Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . [/QUOTE] Każda twoja komórka jajowa to potencjalny człowiek. Unikając współżycia uniemożliwiasz mu rozpoczęcie rozwoju. [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_-[/QUOTE] Tak, ból jest obecny w życiu... chyba że życia nie ma, to wtedy nie ma i cierpienia. Aborcja płodu z letalną wadą ma zapobiec właśnie temu—krótkiemu życiu wypełnionemu niewyobrażalnym cierpieniem, bez perspektyw na zmianę. Dla takiego płodu śmierć jest wybawieniem, ale ty mu śmierci odmawiasz, jakby życie było wartością ponad wszystko—niezależnie od jakości tego życia. |
|
|
|
#2566 | |
|
I tak powiem
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8056698 1]Przeciez ciaza to bulka z maslem. Ponosisz 9 miesiecy i nic Ci nie bedzie. Oczywiscie najwiecej o tym maja do powiedzenia mezczyzni, ktorzy nie maja szans zeby tego doswiadczyc i nie musza sie tego obawiac.[/QUOTE]
Za to czytając Wizaż można wywnioskować, że przebieg ciąży najlepiej znają bezdzietne feministki . Sorry, ale to jest tego typu gadanie. Nie jesteś czołgistą, nie wypowiadaj się o czołgach. Cytat:
Ps. Serio dyskusja zeszła na temat, skąd się biorą dzieci?
|
|
|
|
|
#2567 |
|
Konto usunięte
|
Tylko Ty żebyś się spękał, to nigdy w życiu się w takiej sytuacji nie znajdziesz. Blondhair, Kasia21, ja czy jakakolwiek inna kobieta może, nawet wbrew własnej woli.
|
|
|
|
#2568 |
|
I tak powiem
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8057878 6]Tylko Ty żebyś się spękał, to nigdy w życiu się w takiej sytuacji nie znajdziesz. Blondhair, Kasia21, ja czy jakakolwiek inna kobieta może, nawet wbrew własnej woli.[/QUOTE]
Dobrze że mnie uświadomiłaś, bo bym kurczę nie wiedział
|
|
|
|
#2569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Naprawdę uważasz, że osoby bzw nie mają gruntownie przerobionego tematu i z teoretycznej strony po prostu wiedzą z czego rezygnują? Przecież zanim powiem, że czegoś na pewno nie chce to muszę poczynić kroki by się dowiedzieć czym to jest. Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2018-01-17 o 11:39 |
|
|
|
|
#2570 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2571 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No chyba ,ze jestes ginekologiem I teoretycznie wiesz. W innych przypadkach brzmi to conajmniej zabawnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2572 | |
|
I tak powiem
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2573 | |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
... który obnażył twoją ignorancję na temat ciąży. Każda ciąża zagraża życiu i zdrowiu, niektóre mniej, inne bardziej, i nie da się przewidzieć, w której kategorii wylądujesz. Więc nawet aborcja "na żądanie" to nie jest aborcja "z wygody", "bo kobieta leniwa i nie chce dla dobra nowego życia ponosić trochę tego brzucha". |
|
|
|
|
#2574 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Logika jest taka, ze Tobie ciaza nie gorozi i nie masz sie czego obawiac. Tyle w temacie |
|
|
|
|
#2575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż tyle osób spowiada Ci się na temat tabu w Polsce? A bierzesz pod uwagę, że te, które nie żałują, bo dokonały, wg nich, dobrego wyboru, raczej nie będą tego obwieszczać na prawo i lewo, bo to nie jest akceptowalne społecznie? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2576 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli kobieta świadomie decyduje się na bycie matką, to wszystko jest OK, gdzie tu problem? W tym wątku rozmowa idzie chyba raczej o tym, że na to bycie matką się nie decyduje. Podstawowe fakty masz takie, handluj z tym: 1) Tylko kobieta może być w ciąży i tylko ona ponosi jej konsekwencje psychiczne i fizyczne, w tym ryzyko śmierci. 2) Tylko kobieta jest w stanie zapewnić rozwój płodu, więc "wiatropylność" i rola mężczyzny nie ma na tym etapie nic do rzeczy. 3) Tylko kobieta - jeśli uznaje się ją za pełnoprawnego człowieka - ma prawo decydować, czy chce podjąć ryzyko bycia w ciąży. "Przywilej" wynikający z ciężarów, jakie tylko kobieta ponosi. Przegadanie sprawy z partnerem jest kwestią odrębną i normalnym jest, że kobieta może swoją decyzję zmienić, bo to ona ponosi konsekwencje, jakich mężczyźni - na twoim przykładzie - nie są sobie w stanie wyobrazić i je bagatelizują. Pokazując tym samym, że nie uważają kobiet za istoty zdolne do samodzielnego decydowania o sobie. 4) Tylko kobieta podczas ciąży jest realnym człowiekiem, płód to człowiek potencjalny i całkowicie od kobiety zależny. Odmawianie kobiecie prawa do decydowania o ciąży jest zwyczajnym ubezwłasnowolnieniem. Wycieranie sobie gęby życiem płodu to nic innego jak dążenie do kontroli i władzy nad kobietami (nieistotne, czy przez męskie grono decydentów kościelnych, czy przez grupy kobiet i mężczyzn), a to z prostego powodu: 5) Tylko kobiety są w stanie rodzić dzieci, a mężczyznom nie podoba się ta "przewaga" - i to wcale nie dlatego, że chcieliby te dzieci rodzić. Wypadałoby się jednak pogodzić z faktem, że ciąża to sprawa tylko kobiety, która zgodnie ze swoją wolą może dzielić ją z partnerem. Co jest też dość nowym wynalazkiem w dziejach ludzkości. Ale wszelkie tłumaczenia na nic, jeśli panowie nie posiadają na tyle empatii, aby spróbować wczuć się w kobiety. Bo i po co mają to robić, no nie? Jak tu sobie wyobrazić, że ktoś odmawia mi prawa do decydowania o sobie i każe ryzykować życiem?
|
||
|
|
|
#2577 |
|
Przyczajenie
|
O aborcji można pisać książki. Tyle ile nas jest to tyle jest opinii... Ja nie jestem za aborcją!
|
#2578 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2579 |
|
I tak powiem
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8057966 1]Nie.
Logika jest taka, ze Tobie ciaza nie gorozi i nie masz sie czego obawiac. Tyle w temacie[/QUOTE] To jest fakt niepowtarzalny. Tyle że nadal zdaje się, że wiele osób nie do końca rozumie, że stosunek do aborcji nie zależy od płci, ani nawet od wiary tylko od światopoglądu. Przykładowo Oriana Fallaci była przeciwko aborcji, była kobietą i ateistką, a nawet i feministką
|
|
|
|
#2580 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.