Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-16, 16:34   #2551
ruda_beksa
Zakorzenienie

Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Wg mnie temat jednak wcale skomplikowany nie jest. Dla mnie to jasne i przejrzyste. Zabezpieczamy się, gdyż nie chcemy dziecka. Nie zacznę nagle chcieć dziecka, jak wpadnę mimo zabezpieczenia. Ciążę wiec usuwam, gdyż w wyniku ciąży rodzi się dziecko. Tyle.
Dla mnie też jest to przejrzyste, natomiast nie da się ukryć, że dla wielu osób aborcja jest skomplikowana pod względem etycznym. Co oczywiście nie oznacza, że powinna być zabroniona.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 16:42   #2552
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
Moja odpowiedź była adekwatna. Noworodek tak samo jak płód nie przeżyje bez karmienia itp. Obowiązek zapewnienia mu przetrwania spada na rodziców, bo są jego rodzicami, to oni go spłodzili. Gdzie tu jest jakaś większa różnica? Noworodek też, jak ty to mówisz nie wstanie i nie pójdzie sam zadbać o siebie itd.
Widzisz, noworodek jest zależny od człowieka, ale nie od jednej, konkretnej osoby. Tzn. Nakarmić, przewijać, opiekować się może każdy. Matka, ojciec, ksiądz, sąsiadka spod trójki.
No niestety z ciążą nie jest tak kolorowo, i płód jest zależny tylko i wyłącznie od kobiety, w której jest.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 17:19   #2553
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Moja odpowiedź była adekwatna. Noworodek tak samo jak płód nie przeżyje bez karmienia itp. Obowiązek zapewnienia mu przetrwania spada na rodziców, bo są jego rodzicami, to oni go spłodzili. Gdzie tu jest jakaś większa różnica? Noworodek też, jak ty to mówisz nie wstanie i nie pójdzie sam zadbać o siebie itd.
Że mogę to dziecko urodzić i kazać zabrać. I nikt mnie, nawet w tym kraju, nie zmusi do interesowania się nim, nawet jeśli potrzebuje mojego szpiku, żeby je ocalić i za 2 min. umrze.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 18:51   #2554
Autumna
Raczkowanie

Cytat:
To zależy w jakich okoliczność doszło do tej ciąży, co ludzie między sobą ustalali itd. To trochę podobny schemat jak ze zdradą. Jak ustaliliście z partnerem że macie związek monogamiczny, nie bawicie się w żadne związki otwarte, to podejrzewam, że gdybyś przyłapała go na zdradzie, nie za bardzo trafiałoby do Ciebie jego tłumaczenie "my body my choice"?
Myśl dalej.
Istnieją jakieś magiczne okoliczności powstania ciąży, które gwarantują, że przebiegnie bezpiecznie i bezproblemowo? Można ustalić między sobą udany przebieg ciąży? To ciekawe.
Porównanie ze zdradą jest jeszcze głupsze w tym kontekście.

Cytat:
W zasadzie powtórzę to, co już padło: noworodkiem dasz radę się zaopiekować. A teraz sięgnij po płód i się nim zajmij, powodzenia!
Autumna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 18:56   #2555
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez Autumna Pokaż wiadomość
Myśl dalej.
Istnieją jakieś magiczne okoliczności powstania ciąży, które gwarantują, że przebiegnie bezpiecznie i bezproblemowo? Można ustalić między sobą udany przebieg ciąży? To ciekawe.
Porównanie ze zdradą jest jeszcze głupsze w tym kontekście.
Rozmawiamy o sytuacji gdzie ciąża nie zagraża życiu i zdrowiu, a potencjalna aborcja byłaby "na żądanie".
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 19:06   #2556
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawiamy o sytuacji gdzie ciąża nie zagraża życiu i zdrowiu, a potencjalna aborcja byłaby "na żądanie".
To że nie zagraża życiu i zdrowiu nie oznacza, że przebiega bezproblemowo. Żylaki nie zabiją, ale są problemem.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 19:08   #2557
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Ale rozumiesz, że ciąża ma różne skutki uboczne, niekoniecznie takie, które zabijają? I te skutki uboczne są wystarczające, żeby nie chcieć w tej ciąży być?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 19:08   #2558
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Cytat:
Ale nie jest zalezny od tej konkretnej osoby. Jak ktos go porzuci, oddac do okna zycia to przezyje bez matki i bez jej ciala.
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 21:16   #2559
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Moja znajoma straciła 12 zębów. Wybacz, nie pisze się na to.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-16, 21:32   #2560
Shar14
Zadomowienie

Wszyscy uważają, że dla kobiety ciąża to jest bezobjawowa i w ogóle bezproblemowa. A to g... prawda. Kobieta bardzo obrywa. I najmniej uciążliwe są poranne wymioty, szybkie męczenie się czy nietrzymanie moczu. A to są bardzo częste przypadłości.

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-01-16, 21:35   #2561
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Wszyscy uważają, że dla kobiety ciąża to jest bezobjawowa i w ogóle bezproblemowa. A to g... prawda. Kobieta bardzo obrywa. I najmniej uciążliwe są poranne wymioty, szybkie męczenie się czy nietrzymanie moczu. A to są bardzo częste przypadłości.

Przeciez ciaza to bulka z maslem. Ponosisz 9 miesiecy i nic Ci nie bedzie. Oczywiscie najwiecej o tym maja do powiedzenia mezczyzni, ktorzy nie maja szans zeby tego doswiadczyc i nie musza sie tego obawiac.
Stary 2018-01-16, 21:40   #2562
Autumna
Raczkowanie

Cytat:
Nie, rozmawiamy o ryzykowaniu życia (i zdrowia), czyli o każdej ciąży, ponieważ - jak pisałam - nigdy nie ma pewności, czym się ona zakończy. Czytaj uważniej, zamiast produkować nieadekwatne porównania.
No, chyba że uważasz, że ciąża to takie hop siup, ale wtedy nie ma o czym rozmawiać.
Stary 2018-01-17, 10:46   #2563
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Mam do Ciebie pytanie, Kasiu. Całkiem serio.

Wyobraź sobie sytuację w drugą stronę. Każde dziecko, poza pierwszym należy usunąć.

Uważasz, że to fair?

Bo my chcemy wyboru, którego nam się nie daje. Jak byś się czuła w drugą stronę, gdybyś Ty nie miała wyboru i była zmuszona robić coś wbrew sobie?

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Nam chodzi. Projekt Ratujmy kobiety to wolność wyboru.

Projekt "rodź, żebyś miała zdechnąć" nie daje za wiele wyboru.

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Bardzo trafne.

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Jest tylko jeden problem.

Dziecko to kurewsko boli (przepraszam, naprawdę nie mam grzecznego przymiotnika, na oddanie, co takie dziecko musi czuć, bo przy zapaleniu ucha myślałam, że umieram, a co dopiero takie coś), i to jest fakt. A dawka morfiny, która mogłaby ten ból uśmierzyc jest zabójcza, więc nie wolno jej podać, trzeba patrzeć. To jest fakt.

Natomiast domysły są takie, że może będzie mu zależeć na pogrzebie, bo będzie patrzył z nieba. To jest domysł.

Więc za aborcja masz fakt, a przeciw domysły, że to dziecko w ogóle coś obchodzi pogrzeb i rodzina, kiedy jest martwe.

Jeśli twój Bóg popiera takie zachowania, a ty uważasz, że ma rację, to się Ciebie boję.

Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie.

Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_-
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 10:55   #2564
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie.

Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_-[/QUOTE]

Nawet Biblia nie patrzy na plod jako cos rownego z czlowikiem.
Wyjscia 21:
"☠22☠Gdyby mężczyźni bijąc się uderzyli kobietę brzemienną powodując poronienie, ale bez jakiejkolwiek szkody, to [winny] zostanie ukarany grzywną, jaką <na nich> nałoży mąż tej kobiety, i wypłaci ją za pośrednictwem sędziów polubownych.☠23☠Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie,☠24☠oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę,☠25☠oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.☠"
Stary 2018-01-17, 10:57   #2565
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]Aleź każda kobieta ma prawo wyboru Limonka -aktywność seksualna nie jest żadnym obowiązkiem i nikt nikogo nie zmusza do współżycia .Kobieta jest odpowiedzialna za życie drugiego człowieka i to ona decyduje czy te nowe życie się pojawi czy też nie -poprzez swoje decyzje i konkretne działania .Wiem że w dzisiejszych czasach kobieta stosując antykoncepcje uważa siebie za odpowiedzialną -widocznie każdy ma inną definicje odpowiedzialność. W moim odczuciu nie możemy robić w życiu co nam się żywnie podoba bo jesteśmy zależni od innych .Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Takie jest moje zdanie. [/QUOTE]

Jazda autem też nie jest żadnym obowiązkiem, więc jeśli w wypadku nie ze swojej winy zmiażdżysz sobie nogi, to nie dzwoń po pogotowie—przecież znałaś ryzyko, wsiadając do auta.

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]
Głównym problemem jest to że każdego potencjalnego człowieka powinno traktować się jak kogoś wartego walki o jego dalsze życie a nie jako kogoś do uśmiercania . [/QUOTE]

Każda twoja komórka jajowa to potencjalny człowiek. Unikając współżycia uniemożliwiasz mu rozpoczęcie rozwoju.

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80577466]A jeśli mówisz o bólu-jest on i będzie obecny w naszym życiu czy tego chcemy czy nie . Moja mama miała pół roku temu operacje na nerki bo od kilku lat ma problemy z kamienicą w tych obszarach . Jak się domyślasz musiała cierpieć i przed operacją jak i po niej a jednak nie zrezygnowała z niej bo boli-_-[/QUOTE]

Tak, ból jest obecny w życiu... chyba że życia nie ma, to wtedy nie ma i cierpienia. Aborcja płodu z letalną wadą ma zapobiec właśnie temu—krótkiemu życiu wypełnionemu niewyobrażalnym cierpieniem, bez perspektyw na zmianę. Dla takiego płodu śmierć jest wybawieniem, ale ty mu śmierci odmawiasz, jakby życie było wartością ponad wszystko—niezależnie od jakości tego życia.
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:16   #2566
MuchaLibre
I tak powiem

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8056698 1]Przeciez ciaza to bulka z maslem. Ponosisz 9 miesiecy i nic Ci nie bedzie. Oczywiscie najwiecej o tym maja do powiedzenia mezczyzni, ktorzy nie maja szans zeby tego doswiadczyc i nie musza sie tego obawiac.[/QUOTE]

Za to czytając Wizaż można wywnioskować, że przebieg ciąży najlepiej znają bezdzietne feministki . Sorry, ale to jest tego typu gadanie. Nie jesteś czołgistą, nie wypowiadaj się o czołgach.

Cytat:
Napisane przez Autumna
Nie, rozmawiamy o ryzykowaniu życia (i zdrowia), czyli o każdej ciąży, ponieważ - jak pisałam - nigdy nie ma pewności, czym się ona zakończy. Czytaj uważniej, zamiast produkować nieadekwatne porównania.
No, chyba że uważasz, że ciąża to takie hop siup, ale wtedy nie ma o czym rozmawiać.
Jeśli kobieta decyduje się na zostanie matką to świadomie wybiera bycie w ciąży, inaczej byłoby to niewykonalne, nie da się urodzić bez przejścia przez ciążę. W dodatku wiatropylna nie jest, potrzebny jej do tego chłop. Dlatego kobieta i mężczyzna wspólnie planują mieć dziecko, ustalają co by było w razie "wpadki" itd. Takie rzeczy są normalne.

Ps. Serio dyskusja zeszła na temat, skąd się biorą dzieci?
Stary 2018-01-17, 11:27   #2567
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Za to czytając Wizaż można wywnioskować, że przebieg ciąży najlepiej znają bezdzietne feministki . Sorry, ale to jest tego typu gadanie. Nie jesteś czołgistą, nie wypowiadaj się o czołgach.
Tylko Ty żebyś się spękał, to nigdy w życiu się w takiej sytuacji nie znajdziesz. Blondhair, Kasia21, ja czy jakakolwiek inna kobieta może, nawet wbrew własnej woli.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:37   #2568
MuchaLibre
I tak powiem

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8057878 6]Tylko Ty żebyś się spękał, to nigdy w życiu się w takiej sytuacji nie znajdziesz. Blondhair, Kasia21, ja czy jakakolwiek inna kobieta może, nawet wbrew własnej woli.[/QUOTE]

Dobrze że mnie uświadomiłaś, bo bym kurczę nie wiedział
Stary 2018-01-17, 11:38   #2569
Shar14
Zadomowienie

Cytat:

Jeśli kobieta decyduje się na zostanie matką to świadomie wybiera bycie w ciąży, inaczej byłoby to niewykonalne, nie da się urodzić bez przejścia przez ciążę. W dodatku wiatropylna nie jest, potrzebny jej do tego chłop. Dlatego kobieta i mężczyzna wspólnie planują mieć dziecko, ustalają co by było w razie "wpadki" itd. Takie rzeczy są normalne.

Powiem Ci tak. W moim otoczeniu ja będąc bezdzietną z wyboru wiem więcej na temat przebiegu ciąży, porodu i rozwoju płodu niż moje koleżanki, które albo są w ciąży albo tak radośnie mówią, że na pewno dzieci mieć będą. A później problem, bo wcale tak nie miało być i nikt im nie powiedział (ewentualnie dowiadują się na szkole rodzenia). Zdziwione wielce. Oczywiście nie wszystkie.
Naprawdę uważasz, że osoby bzw nie mają gruntownie przerobionego tematu i z teoretycznej strony po prostu wiedzą z czego rezygnują? Przecież zanim powiem, że czegoś na pewno nie chce to muszę poczynić kroki by się dowiedzieć czym to jest.

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2018-01-17 o 11:39
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:45   #2570
Konto usunięte

Cytat:
Dobrze że mnie uświadomiłaś, bo bym kurczę nie wiedział
No to po co piehdolisz od rzeczy o czołgistach?
Stary 2018-01-17, 11:45   #2571
Valtamerii
Zadomowienie

Cytat:
Powiem Ci tak. W moim otoczeniu ja będąc bezdzietną z wyboru wiem więcej na temat przebiegu ciąży, porodu i rozwoju płodu niż moje koleżanki, które albo są w ciąży albo tak radośnie mówią, że na pewno dzieci mieć będą. A później problem, bo wcale tak nie miało być i nikt im nie powiedział (ewentualnie dowiadują się na szkole rodzenia). Zdziwione wielce. Oczywiście nie wszystkie.
Naprawdę uważasz, że osoby bzw nie mają gruntownie przerobionego tematu i z teoretycznej strony po prostu wiedzą z czego rezygnują? Przecież zanim powiem, że czegoś na pewno nie chce to muszę poczynić kroki by się dowiedzieć czym to jest.

Serio ? Nie bedac w ciazy wiesz wiecej ? Ciekawe ,ciekawe...
No chyba ,ze jestes ginekologiem I teoretycznie wiesz. W innych przypadkach brzmi to conajmniej zabawnie

Valtamerii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:47   #2572
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:

To była ironia z mojej strony. Piszę właśnie o czymś odwrotnym. Można mieć wiedzę na jakiś temat nie znając tego osobiście. Natomiast z logiki niektórych osób wychodzi, że ginekolog nie zna się na ciąży, bo jest facetem. Każda kobieta z problemem zamiast do lekarza powinna zwrócić się do bezdzietnej Wizażanki, która w końcu jest kobietą
Stary 2018-01-17, 11:52   #2573
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
To była ironia z mojej strony. Piszę właśnie o czymś odwrotnym. Można mieć wiedzę na jakiś temat nie znając tego osobiście. Natomiast z logiki niektórych osób wychodzi, że ginekolog nie zna się na ciąży, bo jest facetem. Każda kobieta z problemem zamiast do lekarza powinna zwrócić się do bezdzietnej Wizażanki, która w końcu jest kobietą
Weź nie odbiegaj od tematu. Zaczęło się od komentarza:

Cytat:
... który obnażył twoją ignorancję na temat ciąży. Każda ciąża zagraża życiu i zdrowiu, niektóre mniej, inne bardziej, i nie da się przewidzieć, w której kategorii wylądujesz. Więc nawet aborcja "na żądanie" to nie jest aborcja "z wygody", "bo kobieta leniwa i nie chce dla dobra nowego życia ponosić trochę tego brzucha".
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 11:54   #2574
Konto usunięte

Cytat:
Nie.
Logika jest taka, ze Tobie ciaza nie gorozi i nie masz sie czego obawiac. Tyle w temacie
Stary 2018-01-17, 12:01   #2575
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blanaka Pokaż wiadomość
Nie wiem, może tak... jeszcze takiej nie spotkałam...

za to wiele, które żałują, że dokonały aborcji...

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Wydaje mi się, że zawsze jest to wybór kobiety, czy może raczej, rodziców dziecka... ale też wydaje mi się, że niestety nie zawsze wiedzą oni jakie będą konsekwencje ich wyboru...
nikt z nimi (nią) o tym nie rozmawia...
Dlatego ważna jest pomoc psychologiczna! A nie zakazywanie, bo procent kobiet żałuję decyzji...
Aż tyle osób spowiada Ci się na temat tabu w Polsce? A bierzesz pod uwagę, że te, które nie żałują, bo dokonały, wg nich, dobrego wyboru, raczej nie będą tego obwieszczać na prawo i lewo, bo to nie jest akceptowalne społecznie?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-17, 12:04   #2576
Autumna
Raczkowanie

Cytat:
Jak wyżej - nie jesteś kobietą, nie wypowiadaj się o byciu w ciąży.

Cytat:

Serio to ty nie umiesz dyskutować, odpowiadać na postawione pytania i nawet nie zamierzasz weryfikować swoich zapatrywań na sprawę. Więc ostatni raz.

Jeśli kobieta świadomie decyduje się na bycie matką, to wszystko jest OK, gdzie tu problem? W tym wątku rozmowa idzie chyba raczej o tym, że na to bycie matką się nie decyduje.

Podstawowe fakty masz takie, handluj z tym:
1) Tylko kobieta może być w ciąży i tylko ona ponosi jej konsekwencje psychiczne i fizyczne, w tym ryzyko śmierci.
2) Tylko kobieta jest w stanie zapewnić rozwój płodu, więc "wiatropylność" i rola mężczyzny nie ma na tym etapie nic do rzeczy.
3) Tylko kobieta - jeśli uznaje się ją za pełnoprawnego człowieka - ma prawo decydować, czy chce podjąć ryzyko bycia w ciąży. "Przywilej" wynikający z ciężarów, jakie tylko kobieta ponosi. Przegadanie sprawy z partnerem jest kwestią odrębną i normalnym jest, że kobieta może swoją decyzję zmienić, bo to ona ponosi konsekwencje, jakich mężczyźni - na twoim przykładzie - nie są sobie w stanie wyobrazić i je bagatelizują. Pokazując tym samym, że nie uważają kobiet za istoty zdolne do samodzielnego decydowania o sobie.
4) Tylko kobieta podczas ciąży jest realnym człowiekiem, płód to człowiek potencjalny i całkowicie od kobiety zależny. Odmawianie kobiecie prawa do decydowania o ciąży jest zwyczajnym ubezwłasnowolnieniem. Wycieranie sobie gęby życiem płodu to nic innego jak dążenie do kontroli i władzy nad kobietami (nieistotne, czy przez męskie grono decydentów kościelnych, czy przez grupy kobiet i mężczyzn), a to z prostego powodu:
5) Tylko kobiety są w stanie rodzić dzieci, a mężczyznom nie podoba się ta "przewaga" - i to wcale nie dlatego, że chcieliby te dzieci rodzić. Wypadałoby się jednak pogodzić z faktem, że ciąża to sprawa tylko kobiety, która zgodnie ze swoją wolą może dzielić ją z partnerem. Co jest też dość nowym wynalazkiem w dziejach ludzkości.

Ale wszelkie tłumaczenia na nic, jeśli panowie nie posiadają na tyle empatii, aby spróbować wczuć się w kobiety. Bo i po co mają to robić, no nie? Jak tu sobie wyobrazić, że ktoś odmawia mi prawa do decydowania o sobie i każe ryzykować życiem?
Stary 2018-01-17, 12:06   #2577
krejziona
Przyczajenie

O aborcji można pisać książki. Tyle ile nas jest to tyle jest opinii... Ja nie jestem za aborcją!
Stary 2018-01-17, 12:08   #2578
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez krejziona Pokaż wiadomość
O aborcji można pisać książki. Tyle ile nas jest to tyle jest opinii... Ja nie jestem za aborcją!
Fascynujące. Tyle to wniosło do dyskusji.
Stary 2018-01-17, 12:09   #2579
MuchaLibre
I tak powiem

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8057966 1]Nie.
Logika jest taka, ze Tobie ciaza nie gorozi i nie masz sie czego obawiac. Tyle w temacie[/QUOTE]

To jest fakt niepowtarzalny. Tyle że nadal zdaje się, że wiele osób nie do końca rozumie, że stosunek do aborcji nie zależy od płci, ani nawet od wiary tylko od światopoglądu. Przykładowo Oriana Fallaci była przeciwko aborcji, była kobietą i ateistką, a nawet i feministką
Stary 2018-01-17, 12:14   #2580
Konto usunięte

Cytat:
To jest fakt niepowtarzalny. Tyle że nadal zdaje się, że wiele osób nie do końca rozumie, że stosunek do aborcji nie zależy od płci, ani nawet od wiary tylko od światopoglądu. Przykładowo Oriana Fallaci była przeciwko aborcji, była kobietą i ateistką, a nawet i feministką
Mnie nie obchodzi czyjs stosunek do aborcji. Ludzie maja swoje zdanie w tym temacie. Ale chcec zakazywania wszystkim wedlug swojego swiatopogladu jest chore
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości