![]() |
#2551 |
Rozeznanie
|
Dot.: test gimnazjalny
lubie jak mi muzyka leci, dlatego nie wyłączam komputera
![]() już powtórzyłam całą 1 klase ![]()
![]() |
#2552 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 |
Rozeznanie
|
ja mam to szczescie, że z matmy pamietam wszystko
![]() jutro geografie bede musiała poczytać
![]() |
#2555 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też. Najlepiej całą od 1 klasy,trochę tego jest. Nie tykam wcale historii,chyba że będzie mi się baaaaardzo nudzić ![]() Mykam do matmy ![]() Aaa i chciałam się pochwalić,że właśnie wygrałam Big Milka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2556 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja mykam na dwór ![]() gratuluje i smacznego, mi sie nigdy nie udało wygrać big milka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
w sumie fakt jeszcze 10 dni ale ja jestem taka leeniwa ;p że trudno mnie będzie do nauki zagonić ;p
![]() |
![]() |
#2558 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja wygrywam bardzo często,jeśli moja mama kupuje lody. Ma kobita szczęście. ![]() Też bym pomknęła na dwór,ale wszyscy siedzą w rodzinnych gronach ![]() ja tak 3 dni przed zrobię sobie masową powtórkę ze wszystkiego ![]() I muszę koniecznie kupić Victora obecnego i przyszłego Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2559 |
Zakorzenienie
|
a ten Victor to tygodnik, czy miesięcznik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2560 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Ja wczoraj powtórzyłam geografie, szczególnie 1 klasę. Jeszcze mi zostały tam na mapie państwa europejskie itp ale to na samym końcu żebym miała na świeżo ![]() Dzisiaj powtórzyłam całą biologię. Nawet szybko poszło ![]() Chemie mam na bieżąco, bo powtarzamy w szkole. Matme tto samo. Chyba najbardziej z tego wszytskiego to mam super matme powtórzoną ![]() ![]() Została mi jeszcze historia, polski, fizyka, i z ang powtórze czasy i słówka które kułam przez cały rok:O Dzięki Wam się tak zmobilizowałam do powtórki ![]() ![]() No to przyjemnego powtarzania i mokrego Dyngusa:P Sweet: dwutygodnik ![]() ![]()
Edytowane przez Buskowianka Czas edycji: 2009-04-12 o 18:10 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2561 |
Zakorzenienie
|
dzięki ;* no właśnie ja też się zgapiłam, a Wy tutaj tak zachwalacie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2562 |
Zakorzenienie
|
Zebrałam wszystkie (mam nadzieję) najważniejsze informacje z chemii, może komuś się przyda
![]() ![]() CHEMIA ATOM – najmniejszy składnik materii, któremu można przypisać właściwości chemiczne Atomy składają się z jądra i otaczających to jądro elektronów. W jądrze znajdują się z kolei nukleony: protony i neutrony. Neutrony są cząsteczkami obojętnymi elektrycznie, protony noszą ładunek elektryczny dodatni, zaś elektrony – ujemny. CZĄSTECZKA – obojętne elektrycznie indywiduum chemiczne, złożone z więcej niż jednego atomu, które są ze sobą trwale połączone wiązaniami chemicznymi MIESZANINA – układ dwóch lub więcej pierwiastków lub związków chemicznych zmieszanych ze sobą w dowolnym stosunku i wykazujących swoje indywidualne właściwości Mieszaninę zasadniczo dzieli się na fazę dyspersyjną (otoczenie, w jakim następuje rozproszenie) i fazę zdyspergowaną (substancję rozproszoną). W roztworach fazą dyspersyjną jest rozpuszczalnik, a zdyspergowaną – substancjarozpuszczana. Wyróżnia się dwa rodzaje mieszanin:
METALE – pierwiastki chemiczne charakteryzujące się obecnością w sieci krystalicznej elektronów swobodnych (niezwiązanych); właściwości:
NIEMETALE – pierwiastki chemiczne lub regeneryczne, które nie wykazują żadnych właściwości metalicznych. Inaczej niż w przypadku metali, nie można podać jednoznacznych cech wszystkich niemetali, gdyż są one bardzo zróżnicowane; właściwości:
WĘGLOWODORY – to organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze tylko atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu węglowego (powiązanych z sobą atomów węgla) i przyłączonych do tego szkieletu atomów wodoru. Wzór ogólny węglowodorów to CxHy . Węglowodory ze względu na występowanie wiązań wielokrotnych węgiel-węgiel dzieli się na:
- alkiny – w których występują wiązania potrójne węgiel-węgiel (np. acetylen) - węglowodory aromatyczne – w których występują struktury ze specyficznie sprzężonymi układami wiązań podwójnych (np. benzen) WODORKI – związki chemiczne wodoru z innymi pierwiastkami Istnieją cztery rodzaje wodorków:
TLENKI – są to związki tlenu z innymi pierwiastkami. Wyróżnia się tlenki metali i tlenki niemetali. Tlenki można również podzielić w zależności od ich właściwości. Wyróżnia się następujące rodzaje tlenków:
Edytowane przez roxana222 Czas edycji: 2009-04-12 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2563 |
Zakorzenienie
|
KWASY –są to substancje składające się z jednego lub kilku atomów wodoru, oraz grupy atomów zwanych resztą kwasową. Wzór ogólny kwasów można zapisać następująco: HnR
Kwasy można podzielić na kwasy tlenowe i beztlenowe. Tlenowe powstają między innymi:
Przykłady kwasów tlenowych:
WODOROTLENKI – są to związki chemiczne składające się z metalu i jednej lub kilku grup hydroksylowych (wodorotlenowych) - OH. Wodne roztwory wodorotlenków nazywane są zasadami. Wodorotlenki można podzielić na:
SOLE –są to związki chemiczne, zbudowane zwykle z metalu i reszty kwasowej Wyróżnia się:
Najprostsze i najczęściej spotykane w życiu codziennym alkohole, to zawierające jedną grupę hydroksylową w cząsteczce, pochodne alkanów o wzorze ogólnym CnH2n+1OH - alkohole monohydroksylowe. Noszą nazwę alkanole (m.in. metanol, etanol, propanol). Analogiczne związki organiczne, w których grupa hydroksylowa połączona jest z węglem w hybrydyzacji sp˛ to fenole (hydroksylowe pochodne benzenu i innych związków aromatycznych) lub enole (hydroksylowe pochodne alkenów). tlenek wapnia ? CaO tlenek manganu (VII) ? Mn2O7 tlenek węgla (IV) ? CO2 tlenek węgla (II) - CO tlenek siarki (IV) ? SO2 tlenek siarki (VI) ? SO3 tlenek sodu ? Na2O tlenek chromu (III) ? Cr2O3 tlenek rubidu ? Rb2O tlenek baru ? BaO tlenek żelaza (II) ? FeO tlenek żelaza (III) ? Fe2O3 tlenek chromu (II) ? CrO tlenek chromu (III) ? Cr2O3 tlenek chromu (VI) ? CrO3 tlenek fosforu (V) ? P4O10 tlenek azotu (I) ? N2O tlenek azotu (II) ? NO tlenek azotu (III) ? N2O3 tlenek krzemu (IV) ? SiO2 tlenek azotu (V) ? N2O5 tlenek magnezu - MgO tlenek glinu ? Al2O3 tlenek ołowiu (II) - PbO tlenek rtęci (II) – HgO wodorek magnezu - MgH2 wodorek glinu ? AlH3 wodorek krzemu ? SiH4 wodorek fosforu ? PH3 wodorek sodu ? NaH wodorek krzemu (krzemowodór) ? SiH4 wodorek siarki (siarkowodór) ? H2S wodorek chloru (chlorowodór) – HCl wodorotlenek rubidu ? PbOH wodorotlenek żelaza (II) ? Fe(OH)2 wodorotlenek żelaza (III) ? Fe(OH)3 wodorotlenek glinu ? Al.(OH)3 wodorotlenek baru ? Ba(OH)2 wodorotlenek sodu ? NaOH wodorotlenek potasu ? KOH wodorotlenek wapnia ? Ca(OH)2 wodorotlenek magnezu ? Mg(OH)2 wodorotlenek glinu ? Al.(OH)3 wodorotlenek miedzi (II) ? Cu(OH)2 kwas węglowy (IV) ? H2CO3 kwas krzemowy (IV) ? H2SiO3 kwas azotowy (V) ? HNO3 kwas azotowy (III) ? HNO2 kwas ortofosforowy (V) ? H3PO4 kwas metafosforowy (V) ? HPO3 kwas pirofosforowy (V) ? H4P2O7 kwas fosforowy (V) ? H3PO4 kwas arsenowy (V) ? H3AsO4 kwas siarkowy (VI) ? H2SO4 kwas siarkowy (IV) ? H2SO3 kwas chlorowy (VII) ? HClO4 kwas chlorowy (V) ? HClO-3 kwas chlorowy (III) ? HClO2 kwas chlorowy (I) ? HClO kwas bromowywodorowy ? HBr(aq) kwas chlorowodorowy ? HCl(aq) kwas fluorowodorowy ? HF(aq) kwas siarkowodorowy ? H2S(aq) siarczan (VI) żelaza (III) ? Fe2(SO4)3 siarczan (VI) cyny (IV) ? Sn(SO4) siarczan (VI) miedzi (II) ? CuSO4 siarczan (VI) miedzi (I) ? Cu2SO4 siarczan (IV) miedzi (II) ? CuSO3 siarczan (VI) żelaza (II) ? FeSO4 siarczan (VI) chromu (III) ? Cr2(SO4)3 siarczan (VI) ołowiu (IV) ? Pb(SO4)2 siarczan (VI) sodu ? Na2SO-4 chlorek sodu - NaCl chlorek cynku (II) ? ZnCl2 chlorek strontu ? SrCl2chlorek arsenu (V) ? AsCl5 chlorek żelaza (III) ? FeCl3 węglan litu ? Li2CO3 węglan potasu ? K2CO3 węglan wapnia ? CaCO3 węglan glinu ? Al2(CO3)3 siarczek arsenu (V) ? As2S5 siarczek miedzi (I) ? Cu2S siarczek miedzi (II) ? CuS siarczek glinu ? Al2S3 siarczek miedzi (II) ? CuS azotan (V) srebra ? AgNO3 azotan (V) wapnia ? Ca(NO3)2 azotan (III) wapnia ? Ca(NO2)2 azotan (III) magnezu ? Mg(NO2)2 azotan (III) chromu (III) ? Cr(NO2)3 azotan (III) żelaza (II) ? Fe(NO2)2 bromek srebra ? AgBr jodek magnezu ? MgI2 fluorek wapnia ? CaF2 krzemian potasu ? K2SiO3 krzemian wapnia ? CaSiO3 krzemian potasu ? K2SiO3 fosforan (V) cyny (IV) ? Sn3(PO4)4 fosforan (V) glinu ? AlPO4 fosforan (III) sodu ? Na3PO3 fosforan (V) żelaza (III) ? FePO4 fosforan (V) litu ? Li3PO4 fosforan (V) potasu ? K3PO4 arsenian (V) sodu ? Na3AsO4 chloran (VII) potasu ? KclO4- chloran (III) baru ? Ba(ClO2)2 Edytowane przez roxana222 Czas edycji: 2009-04-12 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2564 |
Konto usunięte
|
chyba dwutygodnik
![]() ale ja mam zapłon . xD Ja dalej matmę powtarzam. Na szczęście lubię ten przedmiot i umiem,tylko funkcje kuleją i Tales, którego nie będzie. ^^ roxi ja też sobie drukne ![]() Edytowane przez 201607111632 Czas edycji: 2009-04-12 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2565 |
Zadomowienie
|
Rzygam fizyką!
![]() O ile ten materiał z pierwszej klasy był jakiś taki przyjemny, o tyle to z drugiej jest straszne. No i czuję presję czasu. Bo powinnam dzisiaj skończyć i 2, i 3 klasę fizyki. Ja Victora mam caaalutką kupkę. Ale przestałam zbierać jakoś w połowie drugiej klasy gimnazjum. W ogóle to mam wrażenie, że mój stan wiedzy z takich przedmiotów jak biologia i geografia jest zerowy. Jeśli chodzi o biologię, to wszystko ładnie i świetnie, ale na bieżąco. Przeto ja nie przechowuję jakichś nieprzydatnych mi informacji nie wiadomo, ile czasu. A geografia w pierwszej klasie (czyli ten materiał, który na egzaminie jest), to wyglądała tak, że chyba ani razu się niczego nie uczyłam. Na sprawdzianach i kartkówkach były wymiany opinii po klasie, wymiany sprawdzianami, otwieranie książek i zeszytów i kręcenie filmików i robienie zdjęć z podręcznika na telefonie na przerwie przed 'godziną 0'. Niektórym ciężko jest wytłumaczyć, czemu akurat się człowiek chce dostać do tego lepszego liceum. I jeden będzie się spierał, że człowiek jak chce, to się wszędzie nauczy, a drugi będzie utrzymywał, że bez dobrego liceum nie dostanie się na wymarzoną uczelnię itp. itd. Kurczę...tylko skoro wiem, że całkiem nieźle mi w tej szkole idzie, to czemu mam się trochę nie postarać, żeby się do tego lepszego liceum dostać? Ja na pierwsze miejsce kieruję klasę dwujęzyczną z językiem francuskim, profil humanistyczny (czyli później historia i geografia po francusku). Nauka trwa lat 4, w tym pierwszy rok polega głównie na nauce języka francuskiego. Szkoła sama w sobie jest bardzo dobra (w tamtym roku 3 miejsce w Łodzi, w tym roku 5 miejsce), a kiedy dochodzi do tego fakt, że wybrałam sobie klasę, która jest jedyną taką klasą w całym mieście, to poziom trudności wzrasta. Na drugim miejscu mam liceum (drugie miejsce w rankingu) z klasą, po pierwsze prawniczą, a po drugie dziennikarską. I na trzecim postawię najprawdopodobniej liceum przy Uniwersytecie Łódzkim (pierwszy rocznik w 09/10, dwie klasy po 24 osoby) klasę humanistyczną. Już taki ze mnie typ, że lubię celować troszkę wyżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2566 |
Zakorzenienie
|
a była już może wielka powtórka z przedmiotów humanistycznych ?? xd
![]() |
![]() |
#2567 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Świetne masz plany na przyszłość ![]() Ja dokładnie nie określiłam się jeszcze,ale to i tak dobrze,że jestem pewna co do profilu klasy w LO. U mnie w klasie są osoby,które do tej pory totalnie nie wiedzą,co by chciały robić w życiu.. Mnie się marzy medycyna lub chemia kosmetyczna. Wszystko przede mną. Dobrze,że w zanadrzu mam drugie świetne LO,gdzie próg jest zawsze troszkę niższy,niż do tego elitarnego a poziom nauczania wysoki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2568 |
BAN stały
|
Elo
![]() chyba w tego Victora zainwestuję ![]() to dobrze że z tego anglika tego głupiego zadania nie będzie ;/ Ja to się jednak najbardziej fizyki boję i mam nadzieję że nic takiego nie będzie z tej fizy bo mamy taką nauczycielkę że aż się przykro robi. Nawet nie wiem czy ona rozumie to co nam tłumaczy xD z fizą to ogólnie masakra ;/ chemia naawet, nawet. Biologii by mogło być dużo ![]() roxana222 pewnie że się przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2569 |
Zadomowienie
|
Jej...właśnie się dowiedziałam, że w środę 'taki jakby rozbójnik z 3 lat' z chemii...
![]() Ale podobno ma być wtedy jakiś konkurs z lektur. W trakcie gimnazjum przeczytałam tylko jedną - Syzyfowe prace (katorga, ale nie za długie i się przymusiłam, bo było wtedy wolne)...o nie! jeszcze Antygonę, ale będę improwizować. Lepszy konkurs niż rozbójnik z chemii. Nawet jeśli materiał będę mieć już powtórzony. Nie chcę dodatkowego stresu, dziwnych i wymyślnych zadań tej pani i kiepskiej oceny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2570 |
Raczkowanie
|
A ja bym chciala być architektem... Lubię projektować, często przeglądam gazety mamy w stylu "M jak mieszkanie" (jest architektem ;p ), no i lubię chodzić do IKEI oglądać, jak tam są urządzone te pokoje xD
laza, gratulacje ;p też bym chciała wygrać jakiś konkurs ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2571 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda egzamin mam za sobą, ale...
![]() ![]() Rok temu sama to przeżywałam, bałam się jak cholera, jakoś wielce się nie uczyłam, a teraz z całego mojego stresu chce mi się śmiać i same będziecie czuły to po fakcie, już "na trzeźwo". Sam egzamin "na sucho" jest banalnie prosty, więc "chill out" a napiszecie na pewno na maksimum możliwości ![]() ![]() A jaki jest efekt dostania sie do wymarzonej szkoly? (stres, zalamanie, brak czasu na wszystko, ciagla nauka, zmeczenie, lzy) Tego, mam nadzieje dowiecie sie w przyszlosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie dziękujemy oczywiście ![]() Tego się trochę obawiam ![]() Moja kumpela,która chodzi do tej naj szkoły na biol-chem nie ma czasu na nic,prócz nauki.. Na dwór i spotkania z przyjaciółmi ma czas tylko podczas dłuższego wolnego,całe weekendy zakuwa biolę i chemię. ![]() Taka wizja LO mnie przeraża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2573 |
Zakorzenienie
|
![]() też jestem ciekawa czy już coś powtarzałyście z polskiego i historii ![]() znalazłam taką stronkę fajną, gdzie większość lektur mniej więcej jest streszczona ![]() www.bryk.pl/lektury/ - 38k |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2574 |
Zakorzenienie
|
chodziło mi o to, czy w Victorze byłą już taka powtórka ;p ??
![]() |
![]() |
#2575 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2576 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2577 |
Zakorzenienie
|
dzięki ;* ja chciałabym być dietetykiem, bym musiała studiować w Poznaniu, dlatego chcę iśc do najlepszego LO w mieście.. tam jest np. biol i chemia w innym języku i ja chcę właśnie na biol-chem iść..;/
![]() |
![]() |
#2578 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, tak sie zastanawiam.. jakie to jest drzewo, które jest zielone zimą? czy coś takiego, bo to chyba jakiś wyjątek i może warto wiedzieć? bo wiem, że szyszka rosnąca do góry to sosna
![]()
![]() |
#2579 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2580 |
Zadomowienie
|
A ja już od daaawna marzę o tym by studiować prawo
![]() to się wszędzie nauczy. Bo nawet najlepsze liceum nie "włoży" nam nauki do głowy. Jakbym miała szanse na lepsze liceum blisko domu to jasne żebym poszła, no ale niestety muszę się pocieszyć takim jakie jest. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.