|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | |
Idiotka
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2552 |
Rozeznanie
|
no właśnie najgorsze są ropniaki a u Ciebie ich nie widzę.piszesz,że załatwiłas je sudocremem.Jak go stosujesz,tzn ilość częstość.Bo ja próbuję,ale mi nie pomaga
![]() Od nadmiaru tego wsyztskiego tzn tyle do wyboru peelingi,lasery maseczki nie wiem już co mam robić.Stać mnie na to,ale tak naprawdę czy w końcu coś mi pomoże ![]()
![]() |
#2553 |
Przyczajenie
|
Ja na noc punktowo smaruję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 |
Rozeznanie
|
i przez noc nie rozmazuje Ci się po całej twarzy?a że jest tłuste to właśnie strach że pozapycha pory dookoła pryszcza i będzie jeszcze gorzej.
![]() |
#2555 |
Zakorzenienie
|
Ja też używam Sudocremu i smaruje go cienką warstwą punktowo na pryszcze plus na blizny potrądzikowe - blizny są bledsze, pryszcze zanikają. Nic mi się przez noc nie rozmazuje, krem też nie wydaje się wcale taki bardzo tłusty - widziałam gorsze. Ale najwidoczniej nie każdemu pomaga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2556 |
Przyczajenie
|
Korzystał ktoś z Ziaja NUno? Bo mam krem i zastanawiam sie jak działa ta seria.
A mam pytanie do tych co stosowali maseczki, lub pilingu z płatkow owsianych. Miód nie zatyka wam porów? ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Maseczka z białka kurzego (oczyszczająco ściągająca) * Świeżo ubite białko nakładamy na skórę. Staramy się rozprowadzić możliwie równomiernie na całej powierzchni skóry poddanej zabiegowi. Maseczkę pozostawiamy do czasu aż białko zaschnie. * Zmywamy maseczkę wodą. Maseczka pozostawia odczucie oczyszczenie i napięcia skóry. Maseczka nie jest zalecana dla bardzo suchej cery. Maseczka z jabłka do cery tłustej z trądzikiem * Duże kwaśne jabłko umyć i zetrzeć na tarce, dodać dwie łyżki stołowe miodu pszczelego i dokładnie wymieszać, dodać drobnych płatków owsianych (łyżkę lub dwie jako zagęstnik ułatwiający utrzymanie maseczki na twarzy) i wymieszać, * Nałożyć maseczkę na twarz i pozostawić na 10 - 15 minut * Zmyć twarz chłodną wodą Maseczka banana i avocado do cery z trądzikiem Składniki: 1 mały banan 1 małe awokado 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu 2 - 3 krople witaminy E * Miksujemy razem banana i awokado do uzyskania jednolitej masy, dodajemy jogurt i witaminę E miksujemy ponownie do uzyskania jednolitego koloru. * Maseczkę nakładamy na przemytą twarz i pozostawiamy na 10 do 25 minut (zależnie od wrażliwości naszej skóry). * Zmywamy maseczkę z twarzy i po osuszeniu skóry nakładamy krem nawilżający. Maseczka z ogórka (stara jak świat) * Ogórek cały ze skórką pokrojony w plasterki układamy na twarzy, pozostawiamy na 10 - 15 minut. Jeżeli zamierzamy maseczkę położyc na dekolcie ogórek możemy zetrzeć na tarce, uzyskamy silniejsze działanie maseczki (na twarzy plasterki sprawdzają się lepiej, maseczka nie spływa) * Zmywamy maseczkę wodą. Maseczka przeznaczona do skóry tłustej, ma działanie nawilżające i wybielające. Tonik do twarzy i dekoltu * Do pół szklanki maślanki dodajemy jedną łyżkę stołową świeżego soku z cytryny i łużeczkę od herbaty miodu pszczelego. Dokładnie mieszamy wstrząsając. * Nakładamy tonik na skórę nasączoną watką lub tamponem kosmetycznym. * Po ok 10 minutach zmywamy tonik wodą Tonik przeznaczony jest do cery tłustej. Działa ochronnie i obniża wydzielanie sebum. Maseczka z drożdży jest naprawdę świetna i polecam gorąco,oprócz tego mozna wypróbować.. maseczki sa dla cery tłustej i trądzikowej Maseczka drozdzowa II: łyżkę drożdży wymieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Zmyć. Maseczka ma działanie złuszczająco-oczyszczające i wybielające. Maseczka z porzeczek: 2-3 kiście czerwonych i białych porzeczek, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Rozgnieć porzeczki, odsączyc sok, zmieszac z mąką. Papkę nałozyc na twarz, zmyc po 20 min. Zamyka rozszerzone pory przy tłustej cerze. Nie nadaje sie dla cery naczynkowej! Maseczka miodowo-jabłkowa: 1 łyżka płynnego miodu, jabłko. Zetrzec drobno jablko i zmieszac z płynnym miodem. Przygotowaną masę nałozyc na twarz na 20 min., następnie spłukac letnią wodą. Maseczka usuwa zanieczyszczenia skóry i wygładza cerę Maseczka miodowa z białkiem: 2 łyżeczki płynnego miodu, 1 białko. Ubic luźno białko z miodem. Przygotowaną masę nałozyc na twarz na 25 min., następnie spłukac letnią wodą. Maseczka działa przeciwzapalnie, gojąco i napinająco Maseczka z ziemniaka – przeciw blyszczacej skorze: Rozgnieciony, ugotowany ziemniak zmieszac z 2 lyzkami zimnego mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozlozyc na twarz, po 10 min. zmyc. Maseczka z maki (dla skory tlustej i mieszanej): Ok. 2 lyzki maki zmieszac z lyzeczka miodu i dodawac powoli (ciagle mieszajac) ciepla herbate rumiankowa, az powstanie pasta. Nalozyc ja na twarz, po 15 min. zmyc letnia woda. Maseczka wygladza i oczyszcza skore tlusta i mieszana. Maseczka jogurtowa I: 1/2 kubka jogurtu, 1/2 szklanki mleka. Nałozyc jogurt na twarz i zostawic do wyschnięcia. Zmyc letnim mlekiem, a następnie zimną wodą. Maseczka maślankowa: 1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki migdałowych otrębów, trochę świeżego soku z ogórków. Maślankę zmieszac z sokiem z ogórka i otrębami. Nałozyc na twarz, szyję i dekolt na pół godziny. Następnie dobrze spłukac i lekko natrzec mlekiem. Maseczka z pomidorow I: Maseczka dziala antybakteryjnie i rozjasniajaco: 1 dojrzaly pomidor zmiksowac z 2 lyzkami jogurtu i ˝ lyzeczki gliceryny. Nalozyc na twarz (oczy i usta pominac). Po 10 min. zmyc ciepla woda. Maseczka z pomidorow II: Nadaje się do cery tłustej lub trądzikowej. Nałozyc plasterki lub papkę z pomidorów na twarz i odczekac 15 minut. Zmyc ciepla woda. Maseczka jogurtowa I: Nalozyc jogurt (lub twarozek) na twarz jak maseczkę (można dodać łyżeczkę miodu) i pozostawic na 10-15 minut. Maseczka nawilża skórę i pomaga przy tradziku. Maseczka jogurtowa II: 2 lyzki jogurtu naturalnego zmieszac z lyzeczka miodu i/lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek, lyzeczka soku z cytryny i/lub lyzeczka herbaty rumiankowej. 20 min. trzymac na twarzy, zmyc duza iloscia cieplej wody. Maseczka drozdzowa: Działa oczyszczająco i wygładzająco. Wskazana przy cerze z trądzikiem, zwęża pory. Pare kropli cieplego miodu utrzec z 3 dag drożdży. Przy cerze suchej warto dodać 3-4 krople oliwy. Papkę nakładac na twarz i szyję. Po 15 min. zmyc letnią wodą (przegotowaną). Maseczka malinowa: Leczy zmiany trądzikowe, oczyszcza cerę z zaskórników i krost, zamyka pory, działa ściągająco. Ok. 10 malin rozgnieć na masę. Nałozyc na twarz i zmyc po 15 min. Przemyc twarz łagodnym tonikiem. Maseczka z cebuli: Dla cery trądzikowej doskonała jest maseczka z ugotowanej cebuli, roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nalozyc na twarz na ok. 30-45 minut i zmyc herbata rumiankowa. Maseczka migdalowo-herbaciana: 2 lyzeczki olejku migdalowego zmieszac z 4 kroplami olejku herbacianego. Nalozyc na 10 min., zmyc. Nie próbowałam wszystkich ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2557 |
Rozeznanie
|
Moje typu - maślankowa, drożdzowa oraz jogurtowa II
![]()
![]() |
#2558 |
Zakorzenienie
|
Moje typy to : maseczka drożdżowa , jogurtowa I , pomidorowa II , z mąki i z ziemniaka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2559 |
Przyczajenie
|
mam nadzieję, że sie przydało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2560 |
Przyczajenie
|
mnie osobiscie kusza porzeczki, zwłaszcza ze mam tego pod dostatkiem. ale poprobuje rożnych. tu jest tyle tego, z ekazdy dostosuje cos do siebie no i swoich kuchennych mozliwości ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2561 |
Przyczajenie
|
hej . Jestem chłopakiem i mam 17 lat . od roku mam właśnie problem z trądzikiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2562 |
Rozeznanie
|
Jeśli nie chcesz mieć śladów, nie wyciskaj.
Poszukaj informacji na forum o antybiotykach, lekach i domowych sposobach.... a tak najlepiej to idź do dobrego dermatologa. Zobaczy w jakim stadium jest trądzik i zastosuje odpowiednią kuracje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2563 |
Rozeznanie
|
Chciałabym Wam, drogie Wizażanki polecić krem o nazwie "ACNE-DERM". Miałam duże problemy z ropniakami, zaskórnikami, grudkami, przebarwieniami i śladami po wypryskach. Dermatolog zapisał mi "Skinoren", jednak nie stać mnie było w tym momencie na niego - kosztuje prawie 50 zł. Na własną rękę kupiłam więc acne. Jest dużo tańszy, więc na początku wątpiłam w jego skuteczność, ale pierwsze rezultaty poczułam już po dwóch dniach! Ropniaki wysychają, zaskórniki i grudki schodzą, cera stała się mniej tłusta i czystsza. Wiem, że to nie domowy sposób na trądzik, ale BARDZO serdecznie wam polecam ten krem
![]()
![]() |
![]() |
#2564 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2565 |
Przyczajenie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
Najlepszym sposobem na trądzik i blizny po nim jest 70 % kwas ten zabieg wykonuje lekarz kosztuje on w granicach od 200-300 zł.. efekt utrzymuje sie od 2-3 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2566 |
Przyczajenie
|
Agul14 a możesz powiedziec cos wiecej o tym zabiegu? jak to wyglada, czy robi sie to u dermatologa czy w zakładzie kosmetycznym? długo trzeba czekać? jeden zabieg wystarczy? i czy mozna robic w wakacje? bo, np mikrodermabrazja odpada w miesiace letnie... Miałas robiony taki zabieg?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2567 |
Rozeznanie
|
Właśnie, koniecznie podaj więcej informacji
![]()
![]() |
![]() |
#2568 |
Raczkowanie
|
hej, to nie agul, ale moge wam cos powiedziec o kwasach. jestem kosmetyczka i sama robie takie zabiegi, ale 70% to rzeczywiscie juz stezenie medyczne (mysle, ze agul miala na mysli 70% kwasu glikolowego). robi to lekarz, w prywatnym gabinecie. bezwzglednie nie wolno sie po tym opalac, na codzien tez trzeba nosic wysoka ochrone przecisloneczna, nawet jesli jest brzydka pogoda i nie przebywamy dlugo na zewnatrz (np. w samochodzie tez opala)
zwykle zabiegi z kwasami robi sie w seriach, ale nawet jeden daje widoczne rezultaty. przy tak wysokich stezeniach moze byc widoczne luszczenie sie skory przez kilka dni wiec warto to zaplanowac np. na czwartek wieczor, wtedy w piatek wyglada sie w miar ok, sobota i niedziela luszczenie, w poniedzialek juz lepiej. ale to zalezy od systemu, ktory lekarz zastosuje (kwasy wystepuja w roznych mieszankach). trzeba bardzo uwaznie sluchac zalecen i rokowan, jakie beda objawy po zabiegu. swietnie sprawdza sie przy tradziku takze kwas salicylowy, sa zabiegi 10-15%. warto sprobowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2569 |
Przyczajenie
|
Ja jak ma pryszcze to na noc przykładam sobie plaster cebuli. Rano odklejam i tam gdzie byl pryszcz, juz go nie ma. Potem myje mydlem antybakteryjnym ' Seba med" (14 zł) a nastepnie maścią cynkowa. Mi tto bardzo pomaga i juz nie mam ani jednego pryszcza.
A jeszcze 3 razy dziennie polykam tabletki drozdzowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2570 |
Rozeznanie
|
Bakteriobójcze właściwości cebuli - podobnie czosnek, ale ten zapach chyba nikogo nie zachęci
![]() ![]()
![]() |
#2571 |
Raczkowanie
|
ulozylam sobie taki plan i chcialabym sie dowiedziec czy moze byc skuteczny :
-tabletki drozdzowe - herbata z bratka i z pokrzywy -tonik (cytryna + woda) - krem z soraya nawilzajacy na blizny -mycie twarzy mydlem antybakteryjnym Protex rano i wieczorem no i dwa razy w tyg jakas maseczke(drozdzowa, cynamonowa) i raz w tyg piling z platkow owsianych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2573 |
Przyczajenie
|
ile kosztuje seria zabiegów kwasem glikolowym? i jakie jest prawdopodobienstwo ze to pomoze?
poza tym... dziewczyny, mam cos nowego. znalazłam pare ciekawych rzeczy. chwilowo bawie sie w alchemika i testuje na sobie, za tydzien podam jakie sa rezultaty bo wtedy bede wiedziała napewno... no coz co nas nie zabiej to nas wzmocni. ;] wogole dowiedziałam sie ciekawej rzeczy. tradzik w ogromnej mierze zalezy d przmeiany materii. nie znam osobyt ktora ma dobra przemiane materii i ma tracik, no chyba ze ma tłusta cere, to to zmienia postać rzeczy. wiec probuje taki zabieg kompleksowy, działam od zewnartrz moja lachemia i od wewnatrz pijac ziele fiołka trojbarwnego, pokrzywe i jakas tam cherbatke oczyszczajaca. zamierzam kupic sobie jescze tabletki ktora stosuje sie przy rznego rodzaju dietach, ale reguluja metabolism i własnie wpomagaja przemiane materii... mam jesczze cos. zaraz znajde i jz wysyłam ![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- jak szukałam jakiegos noweg sposobu, wyskoczył mi typ, ktory reklamowa swoja ksiazke w stylu jak pozbyc sie pryszczy w ciagu trzech dni. przejzałam co koles miał do powiedzenia, ale poadnik był płatny. okazało sie ze bazował on na badaniach amerykanskiego gościa, z podobnym problemem. znalazłam podrecznik tego człowieka http://www.filestube.com/a/acne+free+in+3+days <-- plik pdf z rapida. cos tu jest. troche nie wierze w ten system, badam opinie i komentarze, szukam wskazówek. na to musi byc jakis sposob... ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- kto jest dobry z angielskiego, zrozumie to i powie co to za 7 kroków do cery wolnej od trądziku? --> http://www.youtube.com/watch?v=RkdPU...eature=channel |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2574 |
Raczkowanie
|
ten filmik to zaproszenie na strone dziewczyny, ktora miala tradzik cystowaty, ale poradzila sobie z nim dzieki holistycznemu podejsciu. dosc to nawiedzone, ale na jej stronie jest duzo pozytecznych linkow. ale niestety wszystkie po angielsku.
ceny zabiegow z kwasem glikolowym bywaja rozne od 100 do 400 zlotych - zalezy od marki i gabinetu. roznie tez bywa z czestotliwoscia i iloscia zabiegow w serii, wiec zeby sie dokladnie dowiedziec o koszty musisz porozmawiac z konkretna kosmetyczka lub lekarzem, u ktorego zamierzasz to robic |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2575 |
Raczkowanie
|
Dzieki za rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2576 |
Przyczajenie
|
dziewczyny mam paranoje i błaga o pomoc. bo do tego wszytskiego pale. i to dużo. nie potrafie tego rzucic bo juz probowałam kilka razy, ale wiekszosc moich znajomych pali i nigdy sie jakos nie udaje. wiem ze to tez pogarsza sprawe, zeby nie powiedziec ze byc moze całkowicie powoduje. al enie umiem. czy ktoras z was tez pali? a jesli tak to podejmie sie rzucania razem ze mna? razem zawsze razniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2577 |
Raczkowanie
|
w gimnazjum miałam potworne problemy z trądzikiem.. dermatolog przepisała mi Physiogel i Zineryt - złoty środek naprawdę, dzięki niemu zniknęły mi wszystkie syfy
![]() ![]() nie mogę nie wycisać syfów, jak mam gdzieś wyjść a pojawia się taki z białym czubkiem to mam go zostawić ? w życiu, wyciskam aż pojawi się krew, przecieram spirytusem salicylowym i po problemie. aa i dodatkowo przecieram twarz Amolem, piecze okropnie przez jakieś 30 sekund a potem skóra jest gładziutka i do tego ślicznie pachnie cynamonem ![]() ja palę ale nie potrafię sie zmotywować do rzucenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2578 |
BAN stały
|
Ja palilam, ale rzucilam jakies 2 tygodnie temu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2579 |
Raczkowanie
|
mi się cera nie pogarsza przez papierosy raczej, przynajmniej nie zauważyłam.. no i rzucić jakoś nie mogę bo jak chce mi się jeść to wystarczy, że zapalę i po głodzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2580 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy ktoś już tutaj pisał o okładach z szałwii. Naprawdę pomagają!
Zaczęłam okładać twarz płatkami kosmetycznymi namoczonymi w zwykłej szałwiowej herbacie jakieś 3 dni temu. Na początku na moim czole znajdowała się "kaszka" a dziś? Mam gładką skórę, bez jakichkolwiek grudek. Jedynym minusem tej "terapii" jest to, że skóra jest trochę ściągnięta i trzeba ją dodatkowo nawilżać.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.