|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Pytanie grzecznosciowe w trybie WAZNE:
![]() - czy ktos tu kisil zur I moze powiedziec na jakiej mace?
![]() |
![]() |
#2582 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2583 |
|
Wow! Mikia, normalnie Cie kocham ![]() Masz troche u siebie? Nie wiem czy w Abu Dhabi mamy gdzies Ukrainskie produkty, chyba widzialam w Carrefour na Airport Road. Znasz jaka nazwa maki?
![]() |
![]() |
#2584 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Opakowanie już dawno wyrzucone, tylko że teraz sobie przypomniałam że to była pszenna mąka nie żytnia. Niestety żytnia tutaj to jak szukanie igły w stogu siana
![]() W Geancie w Ibn Battuta Mall na tyłach są alejki z "zagranicznym" jedzeniem. Szukaj na russian food, balkan czy coś w tym rodzaju. Jakie tam pyszne pierniczki kiedyś kupiłam ![]() A tę mąkę to zgarnęłam chyba z półki zwykłej z mąkami, tylko trzeba szukać po dolnych albo górnych półkach. W tym samym Geancie. W Waitrose w Dubai Mall ostatnio znalazłam kabanosy z Sokołowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2585 |
|
Zycie przynosi nam czasem smutne dni.
W Piatek 4-tego Wrzesnia podczas operacji Restoring Hope dowodzonej przez sily Arabii Saudyjskiej, zginelo 45 zolnierzy UAE, a 23 jest rannych. Bardzo przykra wiadomosc, ktora wstrzasnela kazdym z nas. Prezydent kraju Sheikh Khalifa oglosil 3 dniowa Zalobe Narodowa. Caly kraj pograzyl sie w smutku laczac sie w zalu z rodzinami ofiar. 45 bolesnych pogrzebow, bolesnych dla corek, synow, zon, siostr, braci, matek I ojcow, dla calych rodzin zegnajacych poleglych bohaterow wojennych. Czesc ich pamieci. Wierze, ze ich smierc nie pojdzie na marne, a Yemen z pomoca koalicji stanie sie w koncu bezpiecznym krajem wolnym od terrorystow. http://gulftoday.ae/portal/a92b89a1-...b47850678.aspx
![]() |
![]() |
#2586 |
Konto usunięte
|
Przepraszam, że ja tu tak bez żadnego związku z Emiratami, ale tak się zastanawiam - ostatnio pojawiła się historia "Laili Shukri", która to rzekomo jest żoną szejka w Emiratach Arabskich.
Tu jest wywiad z nią: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...na,180367.html Pomijając to co mówi i biorąc poprawkę na to, że "ukrywa swoją tożsamość" a prowadząca interesuje się możliwością odsłonienia twarzy - mam kilka idiotycznych pytań i nadzieję, że może ktoś mógłby mi odpowiedzieć. Czy to możliwe, żeby żona "szejka" nosiła tanie koronki? Bo to przecież są tanie koronki i byle jakie materiały - tak dla kamuflażu? I czy kobiecie, która jak można przypuszczać nosi się w ten sposób od lat zdarzyło się udzielić wywiadu nie zauważyła, że jej włosy spod tego kwefu wystają? Jakiś dziwny ten strój (nie żebym się znała), jakby naprędce na zapleczu skomponowany. Nie prościej i logiczniej by się było dla anonimowości ubrać po saudyjsku? ---------- Dopisano o 05:35 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- Tzn. zastanawiam się, czy ona jest "prawdziwa" chociażby w stopniu życia gdzieś na Bliskim Wschodzie, niekoniecznie jako żona szejka, bo jakoś mi się to nie klei. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2587 | ||||
|
Cytat:
Nie, nie jest to mozlwe. Prezentowana abaya wyglada jakby w Carrefour kupiona, poza tym zle nosi cala garderobe. Cytat:
Moglyby jej wystawac lekko wlosy z przodu typu zaczesana grzywka, ale wlosy z tylu swiadcza ze nie ma pojecia o ubiorze. Cytat:
Zdecydowanie jest dziwny I zgadzam sie, ze Saudyjski bylby najlepszy do kamuflazu, ale musialaby by wiedziec jak go zakladac. Cytat:
Prawde mowiac na 99% niemozliwe, zostawiam 1% na zaskoczenie ale wyjsc a maz za Sheikha wcale nie jest tak latwo. Chyba, ze miala Nikah Mutáh ale wtedy to nie bylby zaden Sheikh z Dubaju lecz ktos z Bahrajnu lub Arabii Saudyjskiej, ewentualnie Kuweitu gdzie sa Szyici. To co mowi, zupelnie nie ma sensu, czy ona w ogole byla w Dubaju dluzej niz na weekend? O czym jest ta ksiazka?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2588 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikah Mutáh chyba nie dałby jej okazji do poznania "tego świata od podszewki". Książki nie kupiłam, przejrzałam tylko czytając fragmenty w paru miejscach. Przemoc, molestowanie, gwałty i "koszmar życia" tej służącej, ale jakoś dziwnie opisywane, bardziej Danielle Steel wannabe niż Siba Shakib. To chyba jakaś kompletna fantastka. Właśnie znalazłam, że w zeszłym roku napisała książkę "Perska miłość". O dziewczynie, która wyjeżdża do Kuwejtu uczyć się angielskiego i błyskawicznie zapoznaje ichniego Christiana Greya. Daruję sobie lekturę. To takie bzdury, że mam wrażenie, że ona w ogóle nigdzie nie była poza basenem przy hotelu i ani z nikim nie rozmawiała, ani nawet niczego nie przeczytała. "Laila Shukri - ukrywająca się pod pseudonimem pisarka jest znawczynią Wschodu, Polką podróżującą i mieszkającą w krajach arabskich. Obecnie mieszka w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, ale już planuje swoją dalszą podróż. Niezależnie od tego, czy zatrzyma się na dłużej w położonej na pustyni oazie, czy w ociekającym luksusem hotelu, udaje jej się dotrzeć do najgłębszych sekretów świata arabskiego." To mnie rozłożyło kompletnie. Przepraszam za zamieszanie. Jednak Danielle Steel wannabe i zwracanie uwagi na poważne problemy społeczne okraszone gorącym romansem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2589 | |
|
Cytat:
Wyglada na to, ze pracowala w Kuwejcie pewnie jako sluzaca (no nie wiem, domniemywam), nasluchala sie historii typu 'legendy miejskie'', pozbierala je w kupe, wymieszala I wylala ten kubel lajna w postaci ksiazki. Nie wyglada aby znala kraje GCC od podszewki, raczej przespala sie z kilkoma lokalnymi mezczyznami I nabrala przekonania o byciu ekspertem. Taka z niej zona Sheikha jak z wielblada tancerka go-go. Tu na Watku jest Jumeirah, 100% Emiratka od urodzenia, pokazalam jej dzisiaj ten wywiad, tez uwaza ze to bzdura.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2590 | |
Rozeznanie
|
Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharja...
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez moonlightdancer Czas edycji: 2016-01-28 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2591 |
|
Gdyby ktos byl zainteresowany filmem:
The Embassy of the Republic of Poland cordially invites you to attend the screening of “Bogowie-Gods” (movie of the year 2014). Abu Dhabi, WTC Mall, Novo Cinema, 28 October 2015 (Wednesday), 8 p.m., screen 3 Dubai, Ibn Battuta Mall, Novo Cinema, 29 October 2015 (Thursday), 8 p.m., screen 19 A TRUE STORY ABOUT PROFESSOR ZBIGNIEW RELIGA (1938-2009), PROMINENT POLISH CARDIAC SURGEON AND POLITICIAN (MEMBER OF THE POLISH SENATE, MINISTER OF HEALTH OF THE REPUBLIC OF POLAND 2005-2007) VISIONARY, REBEL, AND DOCTOR WHO CHALLENGED NATURE. An incredible story about a rebel who challenged nature, the regime and his own shortcomings. It is a film about the first successful heart transplant in Poland performed by Professor Religa. Tragedy of failed surgeries, fight for each single heartbeat, grand ambitions and painful defeats, solitude of a genius who embarked on a single-handed quest against his mentors and sparked a revolution in Polish medicine. What was the price he had to pay for his success?
![]() |
![]() |
#2592 |
Przyczajenie
|
Witam Szanowne koleżanki ,nie mieszkam w Emiratach ale także jestem zaszokowany (mile) oczywiście miastem Abu Dhabi bo tam jestem co roku
![]() Cudowne miasto cudowni ludzie wg. mnie . Bywam w listopadzie bo o tej porze jest tam moja ulubiona dyscyplina czyli Królowa motor sporu F1 więc upały mi nie przeszkadzają bo ich nie ma tylko 32 st. ![]() Naprawdę super jak ktoś ma szczęście tam mieszkać .Takie moje skromne zdanie . POZDRAWIAM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2593 | |
|
Cytat:
Witaj Puervo ![]() Daj znac nastepnym razem jak bedziesz na F1... czyli za raptem kilka dni, jestes w Abu Dhabi teraz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2594 |
Przyczajenie
|
Cześć będę za tydzień od 25
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2595 |
BAN stały
|
O ludziach z obrzydliwie bogatych państw arabskich świadczy fakt, że mają gdzieś swoich braci z Syrii czy Libii i wolą przyjmować Hindusów czy Filipińczyków, którzy pracują za grosze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2596 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2597 |
|
Happy 44th National Day
![]() http://images.tapatalk-cdn.com/15/12...4e4e8ac12e.jpg Sent from my iPhone6+ using crap Tapatalk
![]() |
![]() |
#2598 |
DzoanaW
|
Podczytuję to fantastyczne forum od dobrych kilku miesięcy. Obecnie jesteśmy z mężem na etapie przeprowadzki do Abu Dhabi. M już jest w AD w hotelu, ja dojadę do niego przed Świętami. Ze względu na miejsce pracy męża, będziemy szukać mieszkania w okolicy Al Mushif czy Khalidiyah. Mam dwa pytania: w internecie agencje nieruchomości podają ceny wynajmu za rok, nieraz zmniejszając je w przypadku zapłaty jedną czy dwiema ratami. Jak to wygląda jeśli chodzi o płatność- czy jest możliwa płatność co miesiąc? Druga sprawa dotyczy internetu - czy jest powszechny na takiej zasadzie jak u nas, że można podłączyć w dowolnej lokalizacji? (w ogłoszeniach w cechach wynajmu mieszkania nie zawsze jest o tym mowa)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2599 | ||
|
![]() Cytat:
![]() Ceny za wynajem mieszkan sa podane na 12 miesiecy wynajmu I zwykle wynajmujacy zadaja jedna platnosc, czasem godza sie na 2 lub wiecej lecz wszystko zalezy od wlasciciela mieszkania. Pewna alternatywa w platnosci co-miesiecznej sa hotele Apartamenty, oferuja w pelni umeblowane mieszkania. Cytat:
Internet jest powszechny, mamy dwie firmy telekomunikacyjne. Najwieksza I najbardziej poszechna jest ETISALAT, natomiast jego "corka"w pewnym sensie jest DU. Osobiscie pomimo wysokich cen wole ETISALAT. Gdziekolwiek wynajmiesz mieszkanie, to podlaczenie Internetu nie bedzie problemem.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2015-12-09 o 01:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2600 |
Raczkowanie
|
Są w tej chwili sensowne ceny na przelot z Pragi do Dubaju, 1049zł z opłatami tam i z powrotem. Terminy od grudnia do maja.
![]() |
#2601 |
|
Uzyteczny link:
Emirates ID: All you need to know http://gulfnews.com/guides/life/law-...know-1.1504070
![]() |
![]() |
#2602 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ogłoszonko małe.
Szukam osoby chętnej do nauki angielskiego na poziomie CAE, bo się właśnie grupa rozwaliła i okazuje się że kurs nie ruszy, jeśli nie będzie przynajmniej 1 dodatkowej osoby. Kurs miesięczny, codzienny po 3 godziny. Zaufany, z wybranym dobrym lektorem - nie będzie to stracona kasa. Może być ktokolwiek, nie musi być to ktoś z Polski. Najlepiej jak najszybciej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2603 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! Jestem nowa na forum, więc przepraszam jeśli się powtarzam z pytaniem. Znacje jakiegoś dobrego ginekologa w Abu Dhabi? I czy orientuje się, któraś z Was czy dostępne są na rynku UAE pierścienie antykoncepcyjne lub ew. plastry? Niestety kogo nie pytam ze znajomych to nie chodzi tu raczej do ginekologa, a informacje w sieci są szczątkowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2604 |
Przyczajenie
|
Mikia ja bym bardzo chetnie dolaczyla..ale u mnie to angielski dla poczatkujacych, moze jakies oferty?
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Przepraszam ze nie napisalam paru slow o sobie....od miesiaca jestem w Abu Dhabi (Khalidiya) jako zona przy mezu, wiec zycie sama musze sobie zorganizowac. Wczesniej mieszkalam we Frankfurcie am Main, wiec i zostawilam moje niemieckie zycie..znajomi, prace. Nie bede narzekac na "inne zycie" ale brac sie do "pracy nad soba" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2605 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
![]() ![]() W Abu Dhabi bywam od czasu do czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2606 |
Przyczajenie
|
Mika, nie jestem az tak "bezradna" doswiadczenie z Niemiec
![]() ![]() Mika ja teraz jestem w trakcie meblowania mieszkania...przeczytalam twoj watek wczesniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2607 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2608 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2609 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2610 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.