Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-25, 10:56   #2581
NoisyGhost
Zadomowienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

taktaktoja pamiętaj o badaniach wątroby skoro tak długo bierzesz już tetralysal ja sobie nim rozwaliłam swoją...
NoisyGhost jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-25, 14:54   #2582
Villayla
Raczkowanie

GG do Villayla

Cytat:
Napisane przez NoisyGhost Pokaż wiadomość
taktaktoja pamiętaj o badaniach wątroby skoro tak długo bierzesz już tetralysal ja sobie nim rozwaliłam swoją...
Popieram. Ja ledwie pół roku brałam tetrę (do czerwca).
Wątrobe sobie wspomagam od 4 miesięcy, a w badaniach wciąż ledwo mieszczę się w górnych granicach norm.
Stary 2012-10-25, 21:35   #2583
jestemann
Rozeznanie

Ja brałam antybiotyk przez trzy miesiące - poprawa jest naprawdę duża. Teraz tylko co jakiś czas pojawiła mi się coś na policzku/żuchwie, ale na to stosuję już tylko Differin i Acnederm.

Niestety przy odstawianiu pojawiły się u mnie dziwne bóle głowy (trwały tydzień), ale teraz jest już OK! Także powodzenia dziewczyny!

Nowa torebka MICHAEL KORS ISADORE BLACK szuka domu
jestemann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 08:29   #2584
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
A ja zaczęłam znów kurację Tetralysalem :P Biorę go już naprawdę wiele lat,oczywiście z przerwami :P Mój trądzik jest za słaby na izotek itd., ale znowu jak nie biorę nic to mnie wysypuje :P i bądź tu mądry.Miałam przerwy jakieś 3 miesiące,i tak mnie wtedy wysypało,że przebarwienia leczę już drugi miesiąc.Niestety mam jasną karnacje,więc u mnie bardzo to widać.Mam 21 lat,na trądzik leczę się od jakoś 16ego roku życia,i śmieje się,że jak już mi się uda z nim skończyć,to wtedy zamiast niego będę martwić się zmarszczkami.Naprawdę,zaz droszczę wszystkim dziewczynom ,które mają ładne cery.To jest mój największy kompleks,przez który moja samoocena totalnie leci w dół.Wszystkim walczącym życzę powodzenia
Ale jakto za slaby na Izo... albo tradzik jest albo nie i skoro juz tyle lat sie z tym meczysz to nie rozumiem dlaczego sie z tym nie uporac raz a porzadnie... ilez mozna ladowac w siebie antybiotyk.

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 12:35   #2585
taktaktoja
Raczkowanie

Moim głównym problemem są zaskórniki zamknięte,nie sądzę,żeby dermatolog chciał mi przepisać na to tak silny lek jakim jest izo.
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 20:36   #2586
lily6789
Rozeznanie

Ja biorę lek od ponad 2 miesięcy (łącznie z Differinem) i szczerze nie widzę większej poprawy. Cały czas wyskakuje mi coś w okolicy ust oraz na brodzie. A napinając skórę widzę wiele zaskórników, które tworzą się na na nowo.
być może to zbyt wcześnie, ale obawiam się, że w moim przypadku Tetra nic nie wskóra..a tymbardziej boje się, iż po odstawieniu będzie jeszcze gorzej..
lily6789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 17:53   #2587
Fusaeing
Przyczajenie

Brałam ten lek przez 3 miesiące, niestety byłam zmuszona go odstawić, ponieważ stan mojej wątroby bardzo się pogorszył i często mnie "bolała". Efekty na twarzy były minimalnie widoczne, to znaczy, miałam trochę gładszą skórę i prawie żadnych wyprysków jednakże zaczerwienienia i przebarwienia nie ustąpiły. Efekty utrzymał się przez 2 tygodnie po czym nastąpił ponowny wysyp na twarzy... Było jeszcze gorzej... Jeśli miałabym skonfrontować efekt pozytywny leku a jego skutki uboczne nie tylko dla stanu cery, ale i dla zdrowia to niestety odradzam. Mimo wszystko to zależy od organizmu .
Fusaeing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-28, 11:46   #2588
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, ja brałam krótko tetra - 2 miesiące, bo po ślubie wyjechałam i zapomniałam o antybiotyku. Później już do niego nie wróciłam, bo powoli przygotowujemy się do dzidziusia. Ogólnie czułam się dobrze podczas kuracji, nic mi nie wyskakiwało, po odstawieniu miałam niezły wysyp, ale teraz jest lepiej, chociaż przed okresem wyskakują krostki, to jest ich mniej i nie są aż tak bolesne i ropne. Jestem zadowolona, bo we wrześniu było idealnie
malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 09:28   #2589
honey87
Raczkowanie

hej dziewczyny..ja stosuję tetra od miesiąca. Powodem pójścia do dermatologa były dokuczające, dziwne gule (bo to nawet nie wyglądało jak pryszcz, swędziało i za żadne skarby nie dało się wycisnąć) na linii żuchwy i tuż obok uszu. Dziwił mnie fakt, że czoło, broda i policzki są czyste. No może raz po raz pojawił się jakiś mały pryszczyk na policzku. Ale najbardziej uporczywe były te gule na żuchwie! Okazało się, że to trądzik. Derma przepisała mi tetra..no i kuruję się kazała mi przemywać te zmiany davercinem no i na to duac + oczywiście tetra. Przez 10 pierwszych dni miałam jeść 2x1 tab. a po tych 10 dniach 1x1 dziennie.
Za 2 tyg. idę do kontroli.. i tak się zastanawiam po czym derma stwierdzi, że te tabletki na mnie działają...bo te gulki nadal wychodzą, chociaż fakt, że są mniejsze...a u was po jakim czasie buźka była gładka?
Za te dwa tygodnie skorzystam też z jednego z zabiegów,które oferuje moja derma.. poleciła mi mikro+kwas pirogronowy.. mam też trochę przebarwień i małe blizenki na twarzy.. więc to tak przy okazji ma wspomóc kurację...ciekawa jestem efektów!! życzę wytrwałości w walce z trądzikiem.. wredne to świństwo jest!
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 11:52   #2590
jestemann
Rozeznanie

Ja brałam Tetratrysal przez 3 miesiące i prawdziwą poprawę (czyli zero pryszczy) zauważyłam po ok. 2 miesiącach. Skoro mówisz, że te gule są mniejsze, to antybiotyk działa.. Poza tym to jest lekarz, nie bez powodu kształcił się przez kilka lat, więc na pewno będzie umiał rozpoznać czy antybiotyk działa Także spokojnie..

Nowa torebka MICHAEL KORS ISADORE BLACK szuka domu
jestemann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 12:43   #2591
Visez
Zakorzenienie

Czy antybiotyk działał to wyjdzie dopiero po skończeniu kuracji... Jeśli pryszcze nie wrócą dopiero wtedy można zacząć się cieszyć
Stary 2012-10-31, 23:07   #2592
insomnia_92
Przyczajenie

Ja z trądzikiem walcze też już kilka lat. Raz było lepiej, raz gorzej. Najlepiej wspominam płyny "robione" w aptekach. Później był Davercin, Ancefan, Kremy siarkowe i z glinką wulkaniczną no i Differin. Żadna z tych maści nie pomogła, na chwilę trądzik ustępował a potem było tylko gorzej... Od dzisiaj zaczynam kurację antybiotykiem Tetralysal i tak po waszych opiniach nie wiem czy mam się bać czy cieszyć, że go dostałam. Mam łykać te tabletki a trądzik punktowo smarować Differinem w żelu. Zobaczymy jak to będzie... Trądzik to świństwo, które mnie strasznie dołuje. Chociaż mój narzeczony powtarza, że jestem piękna mimo tych bruzd na twarzy to ja jednak nie czuje się piękną....
insomnia_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 12:28   #2593
kill_your_darlings
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez honey87 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny..ja stosuję tetra od miesiąca. Powodem pójścia do dermatologa były dokuczające, dziwne gule (bo to nawet nie wyglądało jak pryszcz, swędziało i za żadne skarby nie dało się wycisnąć) na linii żuchwy i tuż obok uszu. Dziwił mnie fakt, że czoło, broda i policzki są czyste. No może raz po raz pojawił się jakiś mały pryszczyk na policzku. Ale najbardziej uporczywe były te gule na żuchwie! Okazało się, że to trądzik. Derma przepisała mi tetra..no i kuruję się kazała mi przemywać te zmiany davercinem no i na to duac + oczywiście tetra. Przez 10 pierwszych dni miałam jeść 2x1 tab. a po tych 10 dniach 1x1 dziennie.
Za 2 tyg. idę do kontroli.. i tak się zastanawiam po czym derma stwierdzi, że te tabletki na mnie działają...bo te gulki nadal wychodzą, chociaż fakt, że są mniejsze...a u was po jakim czasie buźka była gładka?
Za te dwa tygodnie skorzystam też z jednego z zabiegów,które oferuje moja derma.. poleciła mi mikro+kwas pirogronowy.. mam też trochę przebarwień i małe blizenki na twarzy.. więc to tak przy okazji ma wspomóc kurację...ciekawa jestem efektów!! życzę wytrwałości w walce z trądzikiem.. wredne to świństwo jest!
Trądzik umiejscowiony na tylko na żuchwie, brodzie, w ok. ust to nie trądzik młodzieńczy, tylko hormonalny. Jeśli 87 z twojego nicka to rocznik, to twój wiek też zdecydowanie podpowiada tę opcję. Na żuchwie pojawiają się napęczniałe miękkawe 'gule', które łatwo się sieją, na brodzie bolesne 'wulkany', trądzik zaostrza się przed okresem; z czasem pojawia się na dekolcie i plecach... Lekarz dermatolog w tym momencie niestety leczy cię jedynie objawowo, a nie przyczynowo - tetra powybija bakterie, podziała przez jakiś miesiąc, ale jak ją już odłożysz, to problem na 90% i tak wróci. Dlaczego tak czyni i nie informuje cię, że prawdopodobnie terapia i tak będzie nieskuteczna - pozostawiam twojej rozwadze... Prawda jest taka, że większość lekarzy wspomina o tym, dopiero gdy kolejna terapia antybiotykami, albo i retinoidami (sic!) zawiedzie. Tymczasem trądzik taki jaki opisujesz i u kobiety w twoim wieku jest prawie zawsze skutkiem podwyższonego stężenie androgenów (czyli męskich hormonów) w twoim organizmie - stąd właśnie umiejscowienie wykwitów w miejscach, w których mężczyźni mają zarost (!) - skóra po prostu jest tam najbardziej reaktywna na działanie tych hormonów. Często w parze z takim problemem może iść (choć nie musi... lub jeszcze nie idzie) nadmierne owłosienie - wszystko zależy od stopnia wrażliwości na hormony receptorów twojej skóry. Przyczyny są różne - nadmiar androgenów najczęściej jest skutkiem PCOS (leniwe jajniki), choć czasem też powoduje go przerost nadnerczy, a nawet guzki (dlatego właśnie powinno się badać hormony, jeśli są jakieś podejrzenie, że coś może być nie tak - nie tylko ze względów estetycznych, niestety). Zanim wydasz majątek na dermatologa, drogie peelingi, Tetrę i maści, zdecydwanie radziłabym ci przejść się do ginekologa, najlepiej na NFZ i poprosić go o badania (1) poziomu hormonów i (2) usg dopochwowe (tylko to badanie może wykluczyć lub potwierdzić PCOS). Lepiej pójść na kasę chorych, ponieważ prywatnie takie badania to razem z wizytami wydatek nawet rzędu ok. 500 zł. Sensowny lekarz powinien zlecić je bez problemu - jeśli boisz się, że cię zbyje, zawsze możesz trochę podkolorować, że nieregularnie miesiączkujesz. Można też wybrać się do endokrynologa, ale tam są kolejki są długaśne (rok czekania na wizytę na kasę chorych), a i tak pierwszą rzeczą jaką zrobi endo, będzie wysłanie cię do gina na usg jajników. Leczenie... to najczęściej pigułki anty; ale można też próbować innych sposobów.
Chałupniczo można obniżyć sobie androgeny popijając wierzbownicę (to takie zioło; napar poleca się panom po 40 na... prostatę powodowaną również nadmiarem męskich hormonów). Do kupienia w każdym sklepie zielarskim za grosze, pijesz jak herbatkę codziennie rano i wieczorem, a skutki powinny być widoczne po jakimś miesiącu stosowania (na wszystko trzeba poczekać). Tylko pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się jednak zbadać hormony, to nie możesz zacząć jej zażywać w danym cyklu, bo badania wyjdą zafałszowane.
I jeszcze jedna rzecz - czasem skóra jest tak reaktywna, że trądzik powoduje nawet mieszczące się w normie stężenie hormonów męskich. Nie zmienia to faktu, że najszybszą i najskuteczniejszą metodą, będzie obniżenie poziomu androgenów w twoim organizmie - kobiecie jako tako nie są i tak do niczego potrzebne, więc można je spokojnie i bezpiecznie obniżać bez względu na poziom wyjściowy, a skóra z pewnością to się poprawi.
kill_your_darlings jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 16:24   #2594
honey87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kill_your_darlings Pokaż wiadomość
Zanim wydasz majątek na dermatologa, drogie peelingi, Tetrę i maści, zdecydwanie radziłabym ci przejść się do ginekologa, najlepiej na NFZ i poprosić go o badania (1) poziomu hormonów i (2) usg dopochwowe (tylko to badanie może wykluczyć lub potwierdzić PCOS). Lepiej pójść na kasę chorych, ponieważ prywatnie takie badania to razem z wizytami wydatek nawet rzędu ok. 500 zł. Sensowny lekarz powinien zlecić je bez problemu - jeśli boisz się, że cię zbyje, zawsze możesz trochę podkolorować, że nieregularnie miesiączkujesz. Można też wybrać się do endokrynologa, ale tam są kolejki są długaśne (rok czekania na wizytę na kasę chorych), a i tak pierwszą rzeczą jaką zrobi endo, będzie wysłanie cię do gina na usg jajników. Leczenie... to najczęściej pigułki anty; ale można też próbować innych sposobów.
Chałupniczo można obniżyć sobie androgeny popijając wierzbownicę (to takie zioło; napar poleca się panom po 40 na... prostatę powodowaną również nadmiarem męskich hormonów). Do kupienia w każdym sklepie zielarskim za grosze, pijesz jak herbatkę codziennie rano i wieczorem, a skutki powinny być widoczne po jakimś miesiącu stosowania (na wszystko trzeba poczekać). Tylko pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się jednak zbadać hormony, to nie możesz zacząć jej zażywać w danym cyklu, bo badania wyjdą zafałszowane.
I jeszcze jedna rzecz - czasem skóra jest tak reaktywna, że trądzik powoduje nawet mieszczące się w normie stężenie hormonów męskich. Nie zmienia to faktu, że najszybszą i najskuteczniejszą metodą, będzie obniżenie poziomu androgenów w twoim organizmie - kobiecie jako tako nie są i tak do niczego potrzebne, więc można je spokojnie i bezpiecznie obniżać bez względu na poziom wyjściowy, a skóra z pewnością to się poprawi.
Wow! obszerna odpowiedź! dziękuję! 87 to rzeczywiście mój rocznik
Muszę przyznać, że jak zaczęły pojawiać się te problemy z krostami na linii żuchwy to zrobiłam wszystkie badania... to było jakiś nie cały rok temu...tarczyca, krew, hormony.. wszystko, co mogłam to zrobiłam!Gdy poszłam z wynikami hormonów do gina to stwierdziła, że nie potrzebnie robiłam bo jak biorę tabletki anty. to te wyniki są lekko sfałszowane.. no ale nie powiedziała nic, jakoby miało to wpłynąć na moją cerę.. i te krosty.
Jedyne co mi wyszło z tych badań nie tak to zwiększone trójglicerydy i to bardzo mocno. Gin mi powiedziała, że nie mogę brać już tabletek anty,bo to one powodują wzrost trójglicerydów i zaleciła spiralę lub evrę. Wybrałam plastry i stosuję je do dziś. Ale nie sądzę, aby evra miała powodować krostki, ponieważ jak wiadomo po hormonach zazwyczaj buzia się wygładza.
Jeżeli chodzi o usg dopochwowe to jest ok. Ostatnio miałam robione (ze względu na fakt, że biorę hormony to pilnuję wizyt u gina i jestem minimalnie raz w roku)
Cóż..nie wiem, co będzie dalej.. narazie zdecydowanie widzę, że te cysty są coraz mniejsze i pomału znikają..może po skończeniu terapii tetralysalem problem już nie powróci... marzę o tym!
Stary 2012-11-03, 12:36   #2595
kill_your_darlings
Raczkowanie

Niezamaco Może ktoś skorzysta z tych informacji, bo niestety dermatolodzy nie podchodzą do tematu kompleksowo i wolą taśmowo przepisywać Tetrę. Tymczasem u dorosłej kobiety, która okres pokwitania i burzy hormonów ma już było nie było dawno za sobą, problemy z trądzikiem na 90% wynikają z zaburzonej gospodarki hormonalnej, a na to na stałe nie zaradzą ani antybiotyki, ani nawet doustne retinoidy...
Badanie hormonów (płciowych, bo raczej nie tarczycy) podczas przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych niestety faktycznie mija się z celem - wychodzą całkowicie zafałszowane, bo czynność twoich jajników jest zablokowana i twój organizm nie wydziela normalnie hormonów (gdyby wydzielał, byłaby owulacja). Co do usg jajników to przyjmowanie pigułek też ma na nie wpływ (PCOS leczy się właśnie przez przyjmowanie antykoncepcji) - więc gdybyś kiedyś w przyszłości miała dłuższą przerwę w stosowaniu hormonów, to warto to wówczas to dodatkowo skontrolować.
Antyki w większości faktycznie pomagają poprawić stan skóry (zwłaszcza te działające antyandrogennie - silnie [z cyproteronem, np. Diana35, Sindi itd] lub słabiej [z etynestradiolem: Yasmin, Yasminelle itd.]. Ale czasem niektóre pigułki jeśli są źle dobrane, to mogą uaktywnić trądzik. Jak dobierać pigułki to niestety pytanie retoryczne - każdy organizm jest trochę inny, każdy reaguje inaczej; dlatego pozostaje eksperymentować i szukać takiej, jeśli dana pigułka źle na nas działa. W twoim przypadku trądzik to najprawdopodobniej przejściowa reakcja na zmianę z pigułki na plaster - organizm przyzwyczaja się do braku jednej substancji, a obecności drugiej. Często dzieje się tak, że po odłożeniu doustnej antykoncepcji stan skóry nagle bardzo znacznie się pogarsza - pisze o tym Różański na Łuskiewniku, możesz sobie wyguglać jeśli cię to interesuje (androgeny, trądzik). Chodzi w skrócie o gromadzenie się jakichś enzymów w skórze podczas przyjmowania pigułek, które następnie zaczynają aktywnie działać, kiedy odstawimy antykoncepcję - wiele dziewczyn na forach pisze o strasznym wysypie po odłożeniu np. wspomnianej Diany Może u ciebie zaszła właśnie taka reakcja, a dzięki zmianie na plaster wysyp był delikatniejszy. W tym wypadku Tetra lub inny antybiotyk faktycznie może pomóc skórze szybciej się oczyścić, bo to stan przejściowy. A tak nawiasem, dobrze, że nie łączysz jej z doustną pigułką, bo taki koktajl na dłuższą metę to prawdziwy killer dla wątroby...
kill_your_darlings jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 11:15   #2596
kiiicik
Zakorzenienie

Podpinam się pod wątek
Dziś 9 dzień z tetrą. Nie mam dużych problemów, głównie zaskórniki. Kiedyś brałam Sumamed + Epiduo i cerę miałam piękną, po dobrym pół roku problem powrócił jednak zdecydowanie łagodniej niż sprzed kuracji.
Derma zaproponowała mi Curacne. Powiedziała mi wprost, że po antybiotykach się nie uporam z problemem do końca. Bo jeśli po Sumamedzie miałam nawrót w jakimś stopniu, to teraz będzie tak samo. Póki co się nie zdecydowałam na doustną izotretynoinę.
Dostałam więc Tertralysal 300 mg 1 tabletka dziennie, a do smarowania Epiduo i Izotziaję. Biorę dodatkowo Sylivit 150 na wątrobę i probiotyk.
Póki co wyglądam gorzej niż przed braniem- myślę, że mnie wysypało, zobaczymy jak dalej

Ćwiczę
Dążę do wyznaczonych celów i zawsze je osiągam, to tylko kwestia czasu

kiiicik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 19:11   #2597
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Witam i się przyłączam Wykupiłam właśnie tetralysal + acnemycin płyn i tetracyclinum 3%.
Trądziku nie mam w tym momencie jakoś ekstremalnie nasilonego. Wcześniej przechodziłam już chyba wszystko - mazidła, hormony, curacne. Leczyło, ale po roku, dwóch problem powraca. Mam nadzieje, ze uda mi sie to znów zaleczyć, przynajmniej na trochę.
Najbardziej sie boje reakcji żołądka, bo niedawno leczyłam refluks.
Powodzenia wszystkim w leczeniu !
Stary 2012-11-07, 19:19   #2598
kiiicik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GhostInTheFog Pokaż wiadomość
. Wcześniej przechodziłam już chyba wszystko - mazidła, hormony, curacne. Leczyło, ale po roku, dwóch problem powraca.
Curacne Ci nie pomogło? A jak wyglądałaś po kuracji i jak ją zniosłaś? Gdybym miała pewność, że mi pomoże w 100%, to bym się zdecydowała, ale tak, to chyba nie ma sensu...

Ćwiczę

Stary 2012-11-07, 21:53   #2599
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Cytat:
Napisane przez kiiicik Pokaż wiadomość
Curacne Ci nie pomogło? A jak wyglądałaś po kuracji i jak ją zniosłaś? Gdybym miała pewność, że mi pomoże w 100%, to bym się zdecydowała, ale tak, to chyba nie ma sensu...
Curacne działa na mnie genialnie. Po 2 miesiącach cera jest czysta, ale oczywiscie brałam troche dłuzej.(raz 8 miesięcy, kolejny raz 5). Po kuracji do roku jest spokoj, a potem skóra zaczyna sie przetłuszczać tak mocno jak kiedys i wracają niespodzinaki. Niestety.
Podczas kuracji dokuczały mi troche stawy. W jednym kolanie do tej pory mi trzeszczy;/ Mam też podejrzenie, że to przez ten lek dorobiłam się refluksu, ale tu 100% nie mam. Z perpektywy nie żałuję, bo tradzik, chociaz powracał to już zdecydowanie słabszy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-07, 22:50   #2600
Villayla
Raczkowanie

GG do Villayla

Cytat:
Chałupniczo można obniżyć sobie androgeny popijając wierzbownicę (to takie zioło; napar poleca się panom po 40 na... prostatę powodowaną również nadmiarem męskich hormonów). Do kupienia w każdym sklepie zielarskim za grosze, pijesz jak herbatkę codziennie rano i wieczorem, a skutki powinny być widoczne po jakimś miesiącu stosowania (na wszystko trzeba poczekać).
Dziękuję Ci za wspomnienie o wierzbownicy. Miałam w domu to zioło i nie wiedziałam nawet, że ma takie działanie. Poczytałam w necie, poszukałam opinii i nie czekając zaczęłam popijać sobie trzy razy dziennie. Na razie oczywiście nie ma wiekszych efektów jeśli chodzi o trądzik (ale w sumie czego się można spodziewać po tygodniu). Ale jedno widzę! Tak jakby mniej się świecę. Dziś chociażby zdałam sobie sprawę, że tylko dwa razy w ciągu dnia użyłam chusteczek matujących. To było odkrycie o tyle zaskakujące, że zazwyczaj wieczorem wywalałam z torebki po 6-7 sztuk!

Tetra, hormony i wszelkie mazidła nie pomogły... ale naprawdę żywię nadzieję co do tego ziółka. Jeśli za miesiąc będzie znaczna poprawa to na pewno pochwalę się zdjęciami przed i po.
Trzymajcie kciuki dziełchy
Stary 2012-11-08, 19:13   #2601
honey87
Raczkowanie

Cytat:
Niezamaco Może ktoś skorzysta z tych informacji, bo niestety dermatolodzy nie podchodzą do tematu kompleksowo i wolą taśmowo przepisywać Tetrę.
Dokładnie! wiesz, u mnie jeszcze ten trądzik mógł być spowodowany ropnymi migdałami.. ale 2 tyg. temu miałam je usunięte.. także ja w sumie świeżo po zabiegu! derma mówiła, że jak najbardziej to może wpłynąć na cerę (byłam u niej przed wycięciem)
Buźka z dnia na dzień robi się ładniejsza.. więc myślę, że wycięcie migdałków, tetra i duac , naprawdę da świetne efekty jestem dobrej myśli
pozdrawiam!
Stary 2012-11-13, 12:30   #2602
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Jestem dopiero po 7 tabletce, a cera jest czysta. Grudki poznikały w ciągu 4 dni, cera jednak przetłuszcza się tak samo jak wcześniej, ale to mniej istotne.
Jedynym skutkiem ubocznym jest przetłuszczanie włosów. Nie wiem o co chodzi, nie rozumiem tego;/ I tak musiałam myć głowie codziennie, ale to co się dzieje teraz to juz jakis horror. W 5 godzin po wyschnięciu włosów u nasady zaczynają się świecić, a po kolejnych 10 godzinach wyglądają jak nie myte tydzień.
Stary 2012-11-13, 12:36   #2603
kiiicik
Zakorzenienie

U mnie wręcz odwrotnie. Jestem po 15 tabletce, a na buzi mam horror. Wyglądam 100 razy gorzej niż przed braniem. W dodatku na plecach też mi powychodziły bolące dziwactwa Całe szczęście mniej mnie żołądek boli, bo pierwszy tydzień był tragiczny, chciałam już z tym wszystkim skończyć.
Nie wiem kiedy u mnie przyjdzie jakakolwiek poprawa. Kiedyś jak brałam inny antybiotyk widziałam ją dosłownie po paru dniach.
Będę cierpliwie czekać i mam nadzieję, że w końcu się polepszy.
A Wam po jakim czasie tetra zaczynała działać?

Ćwiczę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 12:39   #2604
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Kiicik, a może wynika to z tego, ze miałaś mocno zanieczyszczoną skórę i teraz musi wszystko powychodzić?
U mnie nie było jeszcze tak źle, dlatego ten proces oczyszczania właściwie już sie skonczył.
Stary 2012-11-13, 12:51   #2605
kiiicik
Zakorzenienie

Właśnie aż ciężko mi uwierzyć, bo ja mam głównie zaskórniki, a teraz przybrały one postać większych bolących zmian Naprawdę takiego czegoś dawno nie miałam. Wcześniej po sumamedzie po miesiącu miałam gładką cerę, z tetrą 2 tyg. a z każdym dniem wyskakuje coś nowego

Ćwiczę

Stary 2012-11-14, 07:36   #2606
kropeczka9999
Przyczajenie

Witajcie! Już wcześniej na forum opisałam moją przygodę z tetrą - no cóż skończyła się nie za fajnie. Antybiotyk odstawiłam po tym jak wywaliło mi węzły chłonne wielkości połówek jajka kurzego a żołądek był w stanie opłakanym - bolał, nic nie mogłam jeść i w ogóle było nie ciekawie. Stosowałam tylko maści. Przez chwile było na prawdę dobrze a później wszystko wróciło i tak zaczełam się zastanawiać gdzie leży przyczyna moich 9 miesięcznych problemów - bez badań poszłam do zielarskiego kupiłam mieszankę ziół na regulację hormonów żeńskich - Pani mówiła że to taka uniwersalna i że na pewno nie zaszkodzi - miała rację wrócił mi apetyt, miesiączka się wyregulowała, napięcie przed o wiele mniejsze i poznikały krosty hormonalne z dołu buzi. Później stwierdziłam że to może pasożyty i znów poszłam do Pani zielarki dała mi Vernicadis - nalewkę na pasożyty i właśnie skończyłam pierwszą dawkę i znów widzę poprawę w nastroju i skórze. Czytając różne fora i porównując swoje dolegliwości stwierdzam że to może być nużeniec ludzki - zaczeło się to u mnie z dnia na dzień przy dużym nawet bardzo dużym stresie, swędzi jak nie wiem, ale nie zawsze. Kupiłam borasol, mydło siarkowe, sudocrem teraz jeszcze czekam na Sufrin - siarka w tabletka no i na wizyte u dermatologa żeby skierował na wymazy , albo podpowiedziała gdzie można takie badania zrobić. U mnie poprawa jest bardzo duża a to dopiero 3 tydzień mojej wymyślonej terapii. Uwierzcie buzia nie do poznania.

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Ziółka piję troszkę dłużej natomiast cała reszta tzn. nalewka, mydło siarkowe, kwas borowy są krócej, ale myślę że daje to jakieś efekty. Teraz zastanawiam się nad chińskimi produktami a głównie nad kremem na trądzik i nużeńca, ale drogi jak cholera.

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

...a i jeszcze jedno antybiotyki leczą skutki a nie przyczynę trądziku. Przyczyn może być bardzo wiele - stres, zła dieta, alergia, zaburzona gospodarka hormonalna, pasożyty wewnętrzne jak i zewnętrzne. Uważam że każdy z nas to inny przypadek a niestety dermatolodzy wszystkich nas traktują tak samo - mają 2,3 antybiotyki i na zmianę zapisują + parę maści bez zrobienia jakichkolwiek wymazów, badan hormonalnych czy testów alergicznych. Mam nadzieję że sama odnajdę przyczynę swoich problemów i że ją pokonam bo na lekarzy nie ma co liczyć oni potrafią tylko się nabijać i zdzierać kasę z człowieka.
kropeczka9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 17:54   #2607
wiolanda
Przyczajenie

Witam,
mam do sprzedania 2,5 opakowania Tetralysalu. Wykupiłam trochę bezmyślnie wszystkie opakowania z recepty, po czym mój lekarz zalecił zmianę na inne. Tak więc chętnie się pozbędę
Tak więc 2,5 opakowania oferuję za 40zł plus przesyłka. Chyba, że ktoś jest z Wrocławia to bez
Kontakt proszę pod numerem gadu 7266092 (zawsze jestem na niewidocznym)
wiolanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-28, 18:24   #2608
insomnia_92
Przyczajenie

jestem już na końcu kuracji tetrą... trądziku nie ma, sporadycznie pojawi się jakaś krostka ale szybko znika. jest jeden problem, plamy po trądziku. Differin ich nie zlikwidował. Może macie coś co ma dobre działanie złuszczające? i pomogłoby mi się pozbyć tych plam...
insomnia_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 22:00   #2609
wiolanda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wiolanda Pokaż wiadomość
Witam,
mam do sprzedania 2,5 opakowania Tetralysalu. Wykupiłam trochę bezmyślnie wszystkie opakowania z recepty, po czym mój lekarz zalecił zmianę na inne. Tak więc chętnie się pozbędę
Tak więc 2,5 opakowania oferuję za 40zł plus przesyłka. Chyba, że ktoś jest z Wrocławia to bez
Kontakt proszę pod numerem gadu 7266092 (zawsze jestem na niewidocznym)
Już nieaktualne
wiolanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 13:06   #2610
kiiicik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez insomnia_92 Pokaż wiadomość
jestem już na końcu kuracji tetrą... trądziku nie ma, sporadycznie pojawi się jakaś krostka ale szybko znika. jest jeden problem, plamy po trądziku. Differin ich nie zlikwidował. Może macie coś co ma dobre działanie złuszczające? i pomogłoby mi się pozbyć tych plam...
Brałaś tetrę tylko miesiąc i już się tego pozbyłaś??

Ćwiczę

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości