|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2611 | |
DzoanaW
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() Od kilkunastu dni mieszkamy w Abu Dhabi. Lokalizacja ostatecznie wypadła nam inna. Internet od Etisalat rzeczywiście daje radę, mimo, że wybraliśmy "słabszy" pakiet. Ogólnie jestem zachwycona Abu Dhabi, pewnie przyjazna teraz pogoda ma na to swój wpływ ![]() Chociaż dziś od rana była niesamowita mgła,istne "mleko"... Będziemy załatwiać dla mnie wizę (tzn mam być na wizie męża, ze względu na sytuację rodzinną w PL, do końca roku będę kilka razy stąd wyjeżdżać) - czy formalności powinniśmy załatwiać z pomocą firmy, w której mąż pracuje, czy też sami z kompletem dokumentów mamy wybrać się do urzędu? Akt naszego ślubu mamy przetłumaczony na język angielski, czeka mnie jeszcze wizyta u fotografa ![]()
![]() |
![]() |
#2612 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Firma Twojgo meza powinna zrobic wize dla Ciebie, niech sie spyta swojego PRO jakie dokladnie dokumenty potrzebuje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2613 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2614 |
DzoanaW
|
Eva, anna2016 - dziękuję za odpowiedzi.
Niestety, firma nie będzie pomagała w wyrobieniu wizy dla mnie. Czeka nas więc również załatwianie tego we własnym zakresie. "Salary certificate" mąż otrzymał od razu w dwóch językach. Musimy jeszcze poświadczyć angielską wersję aktu ślubu w ambasadzie i dopiero oddać do tłumaczenia. Mam nadzieję, że ambasadzie nie zajmie to wiele czasu. Czy ID i wizę można wyrabiać jednocześnie, czy też istotna jest kolejność?
![]() |
#2615 | |
Przyczajenie
|
Ja juz mialam to poswiadczone z Polski, dlatego ominela nas jeszcze wieksza biurokracja
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2616 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny z blond pasemkami, niedlugo moje odrosty dadza o sobie znac. Dobra fryzjerka, ktora nie boi sie blond pasemek robic, mozecie polecic kogos?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2617 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Potrzebny mi tłumacz przysięgły polsko-angielski. Robótka mała, ale ważna. Sprawa jest dość pilna.
Ktoś coś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2618 |
|
Hejka
![]() Mikia, poradzilas sobie? Ambasada powinna miec liste tlumaczy przysieglych. Anna, nie mam pasemek wiec nie moglam pomoc, znalazlas cos? Dzoana, jak wyglada sytuacja z Visa? Szukam dobrej kosmetyczki juz od lat, moze ktoras z nowo przyjechanych dziewczyn jest kosmetyczka?
![]() |
![]() |
#2619 |
Raczkowanie
|
jest polska kosmetyczka w Dubaju ,naprawde polecana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2620 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, dostalam oferte pracy w Dubaju, razem z mezem. on sie bardzo zapalil do tego pomyslu, a ja mam sporo watpliwosci. z jednej strony to szansa na cos nowego, ale z drugiej nigdy nie planowalam swojej przyszlosci w UAE, nie liczac przesiadek to nigdy nawet tam nie bylam, wiec nie wiem nic o zyciu i pracy tam. Moge Wam zadac kilka pytan?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2621 | |
|
![]() Cytat:
Pytaj Nesquiki. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2622 |
Raczkowanie
|
przede wszystkim chcialabym wiedziec co powinnam wiedziec o pracodawcy przed przyjazdem do UEA. powinien mi dac kontrakt do wgladu zanim sie tam pojawie? troche dziwi mnie, ze chce nas tak od razu zatrudnic, bez spotkania. on sie z nami skontaktowal jakos 3 tyg wczesniej (moj maz wyslal do niego cv, a podczas rozmowy tel. wyszlo ze ja tez pracuje w tej samej branzy, wiec zaproponowal ze zatrudni nas oboje), a po kilku dniach napisal smsa, ze jego plan na biznes nie wypalil i sorry, mamy nie przyjezdzac. wczoraj sie odezwal ponownie, ze przeskoczyl formalnosci i ze mamy przyjezdzac jak najszybciej i mamy juz rezerwowac bilety. ale ja sie obawiam, ze znow mu sie odwidzi, wiec postanowilismy ze na wszelki wypadek niech on kupuje te bilety no i on sie zgodzil, choc na poczatku nie chcial. ogolnie nie mam bladego pojecia jak mam to rozegrac zeby bylo ok, chyba powinnam dostac umowe do przeczytania na spokojnie, zanim tam pojade? w ogole teraz od kilku miesiecy podrozujemy i bardzo sie obawiam, ze przerwiemy podroz, nasze plany szlag trafi, a z Dubaju nic nie wyjdzie. a moja kolezanka mnie dodatkowo straszy niewolnictwem i handlem ludzmi!! juz sama nie wiem. Dziewczyny, napiszcie tak skrotowo co powinnam wiedziec przed wyjazdem, na co zwrocic uwage i ogolnie jak standardowo wyglada taki proces zatrudniania cudzoziemca. dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2623 |
Raczkowanie
|
niewolnictwo ,handel ludzmi ???usmialam sie ,napewno nie spotkasz sie tutaj z czyms takim.to bardzo bezpieczne miejsce ,bezpieczniejsze niz Polska
umowe warto miec oczywiscie ,tylko trzeba dobrze czytac te ostateczna bywa ze rozni sie od wstepnej pytaj o ubezpieczenie zdrowotne,pieniadze na mieszkanie,na szkole dla dzieci,urlop co roku ,bilety lotnicze , najlepiej przyjechac na 3 miesiace i potraktowac oferte jak maly przerywnik i rozejrzec sie .zazwyczaj 3-6 miesiecy trwa probny okres zatrudnienia . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2624 | ||||||
|
Cytat:
Zdecydowanie powinien wyslac pelna oferte, na tej podstawie podpisany bedzie kontrakt. Wiekszosc pracodawcow od razu przesyla umowe, aby sie dogadac z pracownikiem zanim ten przyjedzie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() No comments ![]() ![]() Cytat:
- oferta pracy - umowa do wgladu I do ewentualnej korekcji, co sie nie znajdzie w umowie, tego nie bedzie oczywiscie - wazne jest oplacenie mieszkania, zobacz przykladowe ceny za wynajem w watku. - jesli sa dzieci,to szkola... rocznie ok. 60 tys AED od 1 dziecka - samochod, telefon, laptop - bilet lotniczy powrotny dla pracownika, czasem tez dla dzieci 1 raz w roku - gwarantowany urlop miesieczny - wolne 2 dni weekend (wiele osob pracuje w Soboty) To tak z grubsza, przyjedzcie (na jego koszt oczywiscie) I sami zobaczcie, czy warunki Wam odpowiedaja. Zycze powodzenia.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2016-03-17 o 07:18 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2625 |
Przyczajenie
|
Hejka
![]() Moge prosic o jakies podpowiedzi gdzie szukac konkretnych ofert dla osob z Europy ? Na necie jest wiele ogloszen ale mam wrazenie ze wiekszosc kierowana jest do osob z Pakistanu,Egiptu itp (patrzac na zarobki ) Mozecie podzielic sie namiarami na jakies solidne agencje rekrutacyjne szukajace w branzy budowlanej? Moj maz jest inzynierem i szuka pracy przy obsludze budowy wiec chyba Emiraty lub qatar to dobry wybor ![]() Z gory dziekuje za pomoc . Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2626 | |
|
Cytat:
Kakusek, powyzej cytuje post z 2010 roku z tego watku.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2627 |
Raczkowanie
|
Dzieki Dziewczyny za odpowiedzi! nasz pracodawca bardzo odbiega od dubajskich standardow, ktore opisalyscie, wiec postanowilismy, ze nie jedziemy do niego. moze nastepnym razem. dzieki za pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2628 |
Przyczajenie
|
Eva dziekuje serdecznie
![]() ![]() W kazdym razie nie poddajemy sie i szukamy nadal szczescia ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Eva a mi teskni sie za sloncem ![]() Nie mozna tam kupic maki ziemniaczanej ? Kluski slaskie uwielbiam a za golabkami srednio przepadam (zbyt duzo roboty hahaha ) Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2629 |
|
Kakusek, nie wiem czy jest tu maka ziemniaczana, kiedys szukalam maki zytniej razowej aby zrobic zakwas na zur ale kupilam make I odechcialo mi sie zuru
![]() Nie lubie zadnych klusek, pierogow etc. Jest delikatnie mowic kryzys swiatowy I on tez dotyka Emiraty, wiele projektow zostalo wstrzymanych a nawet skasowanych, ludzie potracili prace. Firmy wola zatrudnic kogos z mniejszymi wymaganiami finansowymi, w sumie nie ma sie im co dziwic, kazdy chce przetrwac ten trudny okres. Nie poddawaj sie, szukaj nadal, nigdy nic nie wiadomo. Nesquiki, przykro mi ze nie wpalilo. Trzymam kciuki za znalezienie powaznego pracodwcy. Kochani, Swieta Wielkiej Nocy juz tuz, tuz. Od siebie skaladam serdeczne zyczenia wspanialych Swiat, smacznej Swieconki, mokrego Poniedzialku, blogoslawienstwa Bozego. Pozwole sobie wkleic informacje z Ambasady RP: Ambasada RP w Abu Dhabi uprzejmie informuje, że w czasie Świąt Wielkanocnych 2016 odbędą się Msze Święte, zgodnie z pon. harmonogramem: w dniu 26 marca 2016 r. o godz. 18:00 odbędzie się święcenie pokarmów w St. Mary`s Catholic Church, Main Hall w Dubaju, a w dniu 27 marca 2016 r. o godz. 09.00 - Msza Św. Wielkanocna w J.e.b.e.l. Ali w kościele prawosławnym oraz w dniu 28 marca 2016 r. o godz. 19:45 - Msza Św. Wielkanocna w St. Mary`s Catholic Church, Main Hall w Dubaju, jak również w dniu 26 marca 2016 r. o godz. 12:00 odbędzie się święcenie pokarmów w St. Joseph's Cathedral Church w Abu Dhabi a w dniu 27 marca 2016 r. o godz. 12:00 - Msza Św. Wielkanocna w St. Joseph's Cathedral Church w Abu Dhabi
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2016-03-21 o 05:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2630 |
Przyczajenie
|
cześć!
czy są tu lekarki? ![]() wątpliwości mnie naszły, bo pracy szukam 4 miesiące, 2 dobre specki, 15 lat doświadczenia, doktorat, doświadczenie za granicą.... i nic :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2631 | |
|
Cytat:
Bokam, od 4 miesiecy szukasz pracy jako lekarz w UAE I nie znalazlas ZADNEJ oferty? Powaznie? Co to za specjalnosc? DHA egzamin dotyczy tylko Dubaju, w Abu Dhabi jest HAAD egzamin. Podchodzi sie do egzaminow gdy ma sie oferte pracy. Zycze powodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2632 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zazdroszczę Wam pięknych widoków. Chciałabym kiedyś popracować w takim kraju.Przyznam, że jednak boję się takich systemów prawnych.
A jak tam jest w branży budowlanej, chodzi o projektowanie- wymagane doświadczenie, uprawnienia, zarobki, język. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2633 | |
|
Cytat:
Lokilook, podobnie jak na calym cywilizowanym swiecie, dlatego tak wielu cudzoziemcow pracuje I zyje tutaj normalnie. Bez wzgledu na rodzaj wyksztalcenia, trzeba miec potwierdzone w swoim kraju certyfikaty. Jezyk Angielski jest jezykiem biznesu, Jezyk Arabski jest jezykiem urzedowym, powszechna jest dwujezycznosc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2634 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2635 |
|
Jest bardzo duze zapotrzebowanie na kadre medyczna zarowno w Dubaju jak I w Abu Dhabi. Praktycznie kazdy lekarz sie zalapuje do pracy. Naturalnie zalezy jeszcze od specjalizacji, uprawnien I wymagan finansowych. Duzo trudniej jest z kadra techniczna inzynieryjna, wiele projektow zostalo wstrzymanych lub anulowanych. Nowe projekty (a jest ich zdecydownie mniej niz kiedys) wola zatrudnic ludzi juz bedacych tu na miejscu z doswiadczeniem w tym rejonie.
![]() |
![]() |
#2636 |
Przyczajenie
|
Ofert pracy dla mojej specki jest b. dużo. Rozesłałam wiele CV i do tej pory nie ma żadnych konkretów. Maile kończą się po pytaniu czy mam zdany DHA/HAAD albo po moich oczekiwaniach finansowych, które wcale nie są wygórowane (odpowiadają temu co oferują w ogłoszeniach).
Zastanawiam się czy ma to związek z obecną masową emigracją lekarzy z UK. Ich główną destynacją jest Australia i NZ, ale w mniejszym stopniu także Zatoka Perska. Nie ma co ukrywać, że Arabowie bardziej cenią lekarzy z UK niż z Polski... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2637 |
|
Ramadan Kareem
![]() ![]() http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...6801f52add.jpg Sent from my iPhone6+ using crap Tapatalk
![]() |
![]() |
#2638 |
Zakorzenienie
|
Dubaj.
Hej
![]() Czy mieszka ktoś z Was w Dubaju? ![]() Jeśli tak to moje pytania (mam możliwość wyprowadzić się tam, TZ dostał pracę): 1) czy trudno jest znaleźć pracę? Mam mgr z zarządzania projektami, znam angielski, studiowalam rok w Korei Pld, mam 2 lata dosw w pracy. 2) Jak są traktowane kobiety? Trafilam na artykul sprzed 3 lat temu o aresztowanej Norweżce. Zostala zgwalcona a rzad Emiratow skazal ją na kilka lat wiezienia za dopuszczenie się stosunkow przedmalzenskich. Rzad Norwegii interweniowal ale bezskutecznie. 3) Jak pogoda? Czy rzeczywiscie w wakacje nie da sie wyjsc na zewnątrz? Jak sobie z tym radzicie i to oceniacie? Czuje sie jak w wiezieniu czy to inaczej zupelnie sie odbiera? 4) Czy jest tam bezpiecznie? 5) Czy to prawda ze nie bede mogla nawet za rekę iść z mezem na zewnatrz? Zero okazywania emocji? 6) Czy jest cos jeszcze co powinnam wiedziec? 7) Jak Wam się tam żyje? Polecacie / odradzacie? 8) religia: wiem że jest zakaz. Przynajmniej wiem o religii Swiadkow Jehowy, ze nie mają prawa tam być i mieć swojej religii. Czy macie info ile osób rocznie idzie do więzienia za religię? Wiem że ŚJ idą. Bo jedyną dopuczalną jest islam tak? 9) wolność: czy kobieta może czuć się tam wolna? Mówą że Dubaj taki wyzwolony, europejski. Ale biorąc pod uwagę gwałty za które kobiety idą do więzienia, brak możliwości wyznawania swojej religii, brak mozliwosci chodzenia za rękę z mężem - to ta wolność zastanawiam się jak jest przez Was odbierana jeśli tam mieszkacie ![]() Z góry wielkie dziękuję!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2016-06-10 o 06:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2639 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Dubaj.
Friese - w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania, zachęcam do lektury
![]()
![]() |
![]() |
#2640 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dubaj.
Cytat:
Jestem po operacji oczu i nie moge spedzac za duzo czasu przed komputerem (po 30 min boli mnie okrutnie głowa, jestem ciągle na zwolnieniu) a decyzje o dubaju musze podjac w ciagu tygodnia. No ale moze uda mi sie oczy podgoić do tego czasu by przeczytać te ponad 2600 postów. Dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.