![]() |
#2641 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2642 |
Zakorzenienie
|
sonk rozmawialismy wczesniej na fotum o tym ze krople oczne robi tez technik a to ze tylko magister moze je robic to jest tylko plota
![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- doktorze wiem ze byla rozmowa juz tu w watku o tym ale mam pytanie to jak w koncu jesli trafia sie krople w warunkach jalowych napsiac tylko ze wczesneij wszystko wyjalowilismy i pisac wyjalowiona bagieka , w wyjalowionej zlewce itp. czy konketnie opisac to jak tam np dzien wczesniej wyjalawialismy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Zakorzenienie
|
zajrze tu jutro po egzaminie
![]() Dziewczyny zycze wszystkim 100% wyników z jutrzejszego egzaminu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- monia mikstura, albo krople ale nie jalowe;p |
![]() ![]() |
![]() |
#2644 |
Raczkowanie
|
Nie chce ci mieszac ale u nas nigdy nie mowili nic o żadnym nadmiarze.
Napisze ci jak mniej wiecej wykonać czopki w ungwatorze jak masz antybiotyk np nystatyne. Rp. Hydrocortisoni 0,005 Neomycini 0,1 Ephetonini 0,2 Benzocaini 0,15 Ol. Cacao q.s Mf suspp analia Dtd No 6 S 2xczopek Tytaj dawki ani stężenia nie zostały przekroczone wykonanie: Miejscem pracy jest lorza z nawiewem laminarnym, w tym celu na 15min przed przystąpieniem do pracy włączam lorzę i przecieram jej wnętrze 70% etanolem. Przed przystąpieniem do pracy zmieniam odzież wierzchnią zakładam jałową odzież, czepek, ochraniacze na stopy, maske na twarz, myję rece detergentem do łokci osuszam dezynfekuje i ubieram jałowe rękawiczki. Na wyjałowionej wadze proszkowej odważam substancje i przenoszę do mozdzierza, mieszając kliszką celuloidowa. Następnie do pojemnika odważam masło kakaowe i przesypuję do niego substancje lecznicze. Załączam mieszadło i przenoszę do ungwatora. Włączam ungwator ustawiam prędkość i czas. Włączam aparat. Po skończonej pracy wyciągam pojemnik z ungwatora, usuwam mieszadło i zakładam aplikator (oczywiście jałowy), następnie za pomocą tego aplikatora wyciskam masę do jałowych jednorazowych foremek, które owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki w celu zestalenia się masy. Moze ci się przyda ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Co do tych kropli ocznych to nie wiem moze i plota ale np u mnie w sączu sa tylko dwie apteki ktore mogą robić krople oczne, więc cos w tym jest. Ja akurat miałam to szczęście i byłam w takiej aptece i nawet pytałam po egzaminie tzn po tej nieszczęsnej standaryzacji czy moze technik robić te krople i mi mgr powiedziała ze absolutnie nie. Więc ja juz nie wiem, jeżeli faktycznie może technik robi a te gadały głupoty to jesteśmy dziewczyny w czarnej du...ie bo mogę przywalić na egzaminie takei krople ze się wcześniej na fioletowo posra...y niż to zdamy... Nie wiem ale zaczynam panikować |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Zakorzenienie
|
Nasza babeczka na stwierdzenie,że nie powtarzaliśmy kropel, maści powiedziała tak: To co Wam powiedziałam w zupełności Wam wystarczy.
Dlatego ja do kropli i maści nawet nie zaglądam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2646 |
Zakorzenienie
|
sonk moja pani mgr ktora mnie uczy i pan dr tutaj zaprzeczyli iz technicy nie moga wykonywac kropli ocznych.czyli jak najbardziej mozemy jak i inne leki w recepturze
PS. rozumiem twoje zdenerwowanie ale jednak obylo by sie bez tych brzydkich slow ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 |
Zadomowienie
|
Powodzenia jutro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2648 |
Raczkowanie
|
sonk - dziękuję Ci bardzo
![]() ja o kroplach ocznych też słyszałam, że technik MOŻE je wykonać, ale jednak nie spodziewam się ich na egzaminie. za to właśnie przejrzałam farmakologię na jutro i wcale nie jestem przekonana, że coś z niej umiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2649 |
Zadomowienie
|
Powodzenia wszystkim życzę
![]() ![]() Dobrej i spokojnej nocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2651 |
Przyczajenie
|
No taak, jak krople są z atropiną, to technik nie może ich zrobić ;p A wy placuszki nie srajcie się tak przed tym egzaminem, zresztą, jak już będziecie PO to same stwierdzicie że to banał. Nie powinniście narzekać. Za takie "coś" dają Wam zawód. Pozdrawiam, i nie stresujcie się tak
![]() Edytowane przez irisheye Czas edycji: 2011-06-13 o 00:54 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2652 |
Zakorzenienie
|
Powodzenia
![]()
![]() |
#2653 | |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Raczkowanie
|
nie wiem jak Was, ale mnie i tak bardziej stresuje środa
![]() dzisiaj - cóż, będzie co ma być i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2655 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym coś co było na standaryzacji nie pojawi się na egzaminie w tym roku, ni dajmy się zwariować. A mógłbyś napisać jak wypadła ta standaryzacja? - wyniki OKE zawsze przysyła do szkół. Może być na priv ![]() ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Cytat:
A jak nie masz w wykazie sprzętu unguatora, lub nie masz w ogóle wykazu sprzętu /tak jak było w tamtym roku/ to co robisz? Ad2 Kto Ci tak naopowiadał??? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2656 |
Zakorzenienie
|
Połamania długopisów!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2657 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2658 |
Raczkowanie
|
W przypadku kropel do ucha bądź nosa.. Jeżeli będzie signum 2 krople do nosa to jak to traktować? Do jednej dziurki czy do dwóch, Dj to 2 krople czy 4?
---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- w czym najlepiej wyjaławiać sprzęt i substancje, żeby było najprościej i poprawnie?
#2659 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
Zakładamy, że nie jest napisane w Signum "do ucha lewego" itd do lewej dziurki w nosie. Jeśli tego nie ma to traktujesz, że dawkę do jednego otworu i drugiego otworu nosowego. 2 krople do nosa to 2 do jednej i dwie do drugiej dziurki czyli w sumie cztery. Ale nie jest to takie dla Was ważne bo w kroplach do uz zewn. liczy się stężenie a nie dawka. Dawka jest w kroplach wewnetrznych!!! Ad2 Wyjaławiasz wszystko co sie nie stopi w suszarce, a termolabilne plastiki itd. przecierasz środkiem odkażającym np. spiryt 70% vol. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2660 |
Przyczajenie
|
Chcąc wyrażać się precyzyjnie, to leki podawane per nasi lub per auris aplikuje się odpowiednio do przewodu nosowego (P i/lub L) lub przewodu słuchowego (P i/lub L) nie do żadnych dziurek.
Posługiwanie się sprzętem wyjałowionym wymaga poddaniu go procesowi sterylizacji albo w przypadku sprzętu termolabilnego dezynfekcji wysokiego stopnia, bo samo przetarcie 70% alkoholem jest zwykłą dezynfekcją i na pewno nie zapewni temu sprzętowi odpowiedniego stopnia czystości mikrobiologicznej. Jest pewna różnica między dezynfekcją, a sterylizacją. Ja co prawda jestem z trochę innej bajki niż Farmacja, ale zasady aseptyki i antyseptyki obowiązują wszędzie te same lub są bardzo zbliżone i określenie „wyjaławianie” albo „sprzęt jałowy” wszędzie oznacza to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2661 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() P.S. Napiszcie coś na temat testu bo umieram z ciekawości co tam było!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2662 |
Zakorzenienie
|
wg mnie był dość trudny, zdać zdałam wiem, ale słabo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2663 |
Rozeznanie
|
Witam jestem juz po , mysle , ze wczesniejsze egzamniny byly latwiejsze ten taki nie byl , ale nie bylo tak zle, glowa do gory
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2664 |
Zakorzenienie
|
Też mysle, że poprzednie były łatwiejsze niektóre odp poprostu strzelałam w ciemno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2665 |
Raczkowanie
|
jak dla mnie szczegółowy, poprzedniejsze testy były łatwiejsze dużo łatwiejsze, ekonomia wiadomo na luzie, strach pomyśleć co wymyśli CKE w środe:/
#2666 |
Zakorzenienie
|
Myśle, że to wszystko tez jest celowe zbyt dużo już jest techników pracy coraz mniej troche osob musi oblać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2667 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez edytka8787 Czas edycji: 2011-06-13 o 14:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2668 |
Raczkowanie
|
ja wiem ze jest dużo techników, ale czy akurat nasz rocznik musi być puszczany na sito
![]() ![]() mnie osobicie zaskoczyły nie tyle nlpz co pytania o nie i pytanie 1 jak je zobaczylam to zgłupialam ![]()
#2669 |
Zadomowienie
|
U mnie też powinno być ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2670 |
Rozeznanie
|
Kalkulatorek mialam ze soba , ale zbytnio nie byl potrzebny ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.