Technik farmacji -warto? - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-12, 20:42   #2641
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
I ja i Wy i OKE i CKE doskonale wiemy, że gdybyście dostali na projekcie "oczne" to 90% z Was obleje egzamin. Teraz sami sobie odpowiedzcie na pytanie czy będą....

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Teraz sobie sami odpowiedzcie czy galenówka będzie na egzaminie...
Więc krople nie, galenówka nie (ale uczcie się jej na jutro,mówie Wam:P), czopki nie, maści też nie, proszki za często były. Jak nic będzie mikstura
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 20:42   #2642
agnes188
Zakorzenienie

sonk rozmawialismy wczesniej na fotum o tym ze krople oczne robi tez technik a to ze tylko magister moze je robic to jest tylko plotawiec nigdy nie wiadomo

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

doktorze wiem ze byla rozmowa juz tu w watku o tym ale mam pytanie

to jak w koncu jesli trafia sie krople w warunkach jalowych napsiac tylko ze wczesneij wszystko wyjalowilismy i pisac wyjalowiona bagieka , w wyjalowionej zlewce itp. czy konketnie opisac to jak tam np dzien wczesniej wyjalawialismy?

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 20:45   #2643
agnes188
Zakorzenienie

zajrze tu jutro po egzaminie

Dziewczyny zycze wszystkim 100% wyników z jutrzejszego egzaminu i ide spac;p bo chyba lepiej sie wyspac i myslec trzezwo

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

monia mikstura, albo krople ale nie jalowe;p

Stary 2011-06-12, 20:57   #2644
sonk
Raczkowanie

Nie chce ci mieszac ale u nas nigdy nie mowili nic o żadnym nadmiarze.

Napisze ci jak mniej wiecej wykonać czopki w ungwatorze jak masz antybiotyk np nystatyne.

Rp.
Hydrocortisoni 0,005
Neomycini 0,1
Ephetonini 0,2
Benzocaini 0,15
Ol. Cacao q.s
Mf suspp analia Dtd No 6
S 2xczopek

Tytaj dawki ani stężenia nie zostały przekroczone

wykonanie: Miejscem pracy jest lorza z nawiewem laminarnym, w tym celu na 15min przed przystąpieniem do pracy włączam lorzę i przecieram jej wnętrze 70% etanolem. Przed przystąpieniem do pracy zmieniam odzież wierzchnią zakładam jałową odzież, czepek, ochraniacze na stopy, maske na twarz, myję rece detergentem do łokci osuszam dezynfekuje i ubieram jałowe rękawiczki.
Na wyjałowionej wadze proszkowej odważam substancje i przenoszę do mozdzierza, mieszając kliszką celuloidowa. Następnie do pojemnika odważam masło kakaowe i przesypuję do niego substancje lecznicze. Załączam mieszadło i przenoszę do ungwatora. Włączam ungwator ustawiam prędkość i czas. Włączam aparat. Po skończonej pracy wyciągam pojemnik z ungwatora, usuwam mieszadło i zakładam aplikator (oczywiście jałowy), następnie za pomocą tego aplikatora wyciskam masę do jałowych jednorazowych foremek, które owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki w celu zestalenia się masy.

Moze ci się przyda

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Co do tych kropli ocznych to nie wiem moze i plota ale np u mnie w sączu sa tylko dwie apteki ktore mogą robić krople oczne, więc cos w tym jest. Ja akurat miałam to szczęście i byłam w takiej aptece i nawet pytałam po egzaminie tzn po tej nieszczęsnej standaryzacji czy moze technik robić te krople i mi mgr powiedziała ze absolutnie nie. Więc ja juz nie wiem, jeżeli faktycznie może technik robi a te gadały głupoty to jesteśmy dziewczyny w czarnej du...ie bo mogę przywalić na egzaminie takei krople ze się wcześniej na fioletowo posra...y niż to zdamy...

Nie wiem ale zaczynam panikować
sonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 21:06   #2645
moooniaaaa
Zakorzenienie

Nasza babeczka na stwierdzenie,że nie powtarzaliśmy kropel, maści powiedziała tak: To co Wam powiedziałam w zupełności Wam wystarczy.
Dlatego ja do kropli i maści nawet nie zaglądam
Stary 2011-06-12, 21:13   #2646
agnes188
Zakorzenienie

sonk moja pani mgr ktora mnie uczy i pan dr tutaj zaprzeczyli iz technicy nie moga wykonywac kropli ocznych.czyli jak najbardziej mozemy jak i inne leki w recepturze

PS. rozumiem twoje zdenerwowanie ale jednak obylo by sie bez tych brzydkich slow jednak sposob w jaki farmaceuta sie wypowiada daje obraz jego calego i to sie tyczy nie tylko farmaceutow

Stary 2011-06-12, 21:40   #2647
Jazzlyn
Zadomowienie

Powodzenia jutro
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 22:10   #2648
arteriosclerosis
Raczkowanie

sonk - dziękuję Ci bardzo

ja o kroplach ocznych też słyszałam, że technik MOŻE je wykonać, ale jednak nie spodziewam się ich na egzaminie.

za to właśnie przejrzałam farmakologię na jutro i wcale nie jestem przekonana, że coś z niej umiem
arteriosclerosis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 22:32   #2649
Yoanna21
Zadomowienie

Powodzenia wszystkim życzę Nie zapomnijcie o czarnych długopisach, dowodach os. i indywidualnych harmonogramach (jeśli je dostaliście wcześniej)

Dobrej i spokojnej nocy

Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 22:41   #2650
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Więc krople nie, galenówka nie (ale uczcie się jej na jutro,mówie Wam:P), czopki nie, maści też nie, proszki za często były. Jak nic będzie mikstura
Oby tak było!

Powodzenia wszystkim!

I spokojnej nocy bez nerwów
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 00:52   #2651
irisheye
Przyczajenie

No taak, jak krople są z atropiną, to technik nie może ich zrobić ;p A wy placuszki nie srajcie się tak przed tym egzaminem, zresztą, jak już będziecie PO to same stwierdzicie że to banał. Nie powinniście narzekać. Za takie "coś" dają Wam zawód. Pozdrawiam, i nie stresujcie się tak

Edytowane przez irisheye
Czas edycji: 2011-06-13 o 00:54
irisheye jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-13, 05:25   #2652
martynusia222
Zakorzenienie

Powodzenia
Stary 2011-06-13, 07:00   #2653
19agusia91
Zakorzenienie

Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 07:02   #2654
arteriosclerosis
Raczkowanie

nie wiem jak Was, ale mnie i tak bardziej stresuje środa

dzisiaj - cóż, będzie co ma być i tyle powodzenia wszystkim!
arteriosclerosis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 08:47   #2655
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sonk Pokaż wiadomość
No to doktorze po co dali to na standaryzacji?? Żeby zdemotytwować uczniow na miesiąc przed egzaminem?? No chyba że o to im chodziło bo u nas cały rok gdy otworzył arkusze i zobaczył krople oczne to powiedział chórem O KU...WA!!!
Wierzę Ci, u mnie napewno byłoby to samo... myślę, że CKE/OKE chce obwąchać sprawę, czyli sprawdzić czy by potrafili opisać wykonanie takiego czegoś.
Poza tym coś co było na standaryzacji nie pojawi się na egzaminie w tym roku, ni dajmy się zwariować.
A mógłbyś napisać jak wypadła ta standaryzacja? - wyniki OKE zawsze przysyła do szkół. Może być na priv

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
Napisane przez sonk Pokaż wiadomość
Z tego co nam mówili na egzaminie (a uczyła nas egzaminatorka) to jeźeli masz czopki i masz antybiotyk, i w wykazie sprzętu ungwator to robisz w ungwatorze i tyle.

U nas nigdy nie mówiono o jakimś dodatkowym czopku, bo tak jak dziewczyny pisały wcześniej nie udowodnisz im że podczas produkcji cos się z masą stało. więc luz

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

U mnie tak wyglądały ćwiczenia, babka sobie olała typowo, chyba nie chciała sobie robić konkurencji ale za to na wykładach mając z egzaminatorką (oczywiśćie nie bedzie ona sprawdzała moich prac ani innych z małopolski) przerobiliśmy bardzo dokładnie czopki, bardzo dokładnie prochy. I to z tabletkami które maja kilka składników.

Aseptykę lizneliśmy, tzn poznaliśmy jej zasady i takie tam, ale krople oczne olała twierdząc ze nie dadzą (mam nadzieje bo leże), no ale na standaryzacji były więc nie wiem co sądzić.

Kiedyś pytałam na innym forum czy na egzaminie mogą dać krople oczne, bo technik farmaceutyczny nie może ich wykonywać (tylko mgr i to z uprawnieniami), no ale mi odpowiedzieli niestety nie pocieszając mnie, ich odpowiedz brzmiała, nie musisz ich wykonywać ale zasady ich wykonania powinnas umieć napisać.
Ad1
A jak nie masz w wykazie sprzętu unguatora, lub nie masz w ogóle wykazu sprzętu /tak jak było w tamtym roku/ to co robisz?
Ad2
Kto Ci tak naopowiadał???
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 08:57   #2656
moooniaaaa
Zakorzenienie

Połamania długopisów!!!
Stary 2011-06-13, 09:14   #2657
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
sonk rozmawialismy wczesniej na fotum o tym ze krople oczne robi tez technik a to ze tylko magister moze je robic to jest tylko plotawiec nigdy nie wiadomo

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

doktorze wiem ze byla rozmowa juz tu w watku o tym ale mam pytanie

to jak w koncu jesli trafia sie krople w warunkach jalowych napsiac tylko ze wczesneij wszystko wyjalowilismy i pisac wyjalowiona bagieka , w wyjalowionej zlewce itp. czy konketnie opisac to jak tam np dzien wczesniej wyjalawialismy?
nA wstępie wykonania piszesz co wyjałowiłaś w jaki sposób, potem piszesz, że od tego momentu wszystkie czynności wykonujesz pod lożą, gdzie sobie wcześniej przygotowałaś jałowe/wyjałowione składniki leku i to wystarczy. Wiadomo, że jeśli wcześniej wyjałowiłaś sprzęt i umieściłaś go pod lożą i tam wszystko robisz to już nie musisz pisać że masz jałową bagietkę, bez przesady...
Stary 2011-06-13, 09:21   #2658
miodova
Raczkowanie

W przypadku kropel do ucha bądź nosa.. Jeżeli będzie signum 2 krople do nosa to jak to traktować? Do jednej dziurki czy do dwóch, Dj to 2 krople czy 4?

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

w czym najlepiej wyjaławiać sprzęt i substancje, żeby było najprościej i poprawnie?
Stary 2011-06-13, 09:40   #2659
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irisheye Pokaż wiadomość
No taak, jak krople są z atropiną, to technik nie może ich zrobić ;p A wy placuszki nie srajcie się tak przed tym egzaminem, zresztą, jak już będziecie PO to same stwierdzicie że to banał. Nie powinniście narzekać. Za takie "coś" dają Wam zawód. Pozdrawiam, i nie stresujcie się tak
Słuszny głos - technikowi nie wolno robić leków z wykazem A, niezależnie jakie to leki czy krople do oczy czy doustne, ale oczne bez wykazu A jak najbardziej...

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
W przypadku kropel do ucha bądź nosa.. Jeżeli będzie signum 2 krople do nosa to jak to traktować? Do jednej dziurki czy do dwóch, Dj to 2 krople czy 4?

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

w czym najlepiej wyjaławiać sprzęt i substancje, żeby było najprościej i poprawnie?
Ad1
Zakładamy, że nie jest napisane w Signum "do ucha lewego" itd do lewej dziurki w nosie. Jeśli tego nie ma to traktujesz, że dawkę do jednego otworu i drugiego otworu nosowego.
2 krople do nosa to 2 do jednej i dwie do drugiej dziurki czyli w sumie cztery. Ale nie jest to takie dla Was ważne bo w kroplach do uz zewn. liczy się stężenie a nie dawka. Dawka jest w kroplach wewnetrznych!!!
Ad2
Wyjaławiasz wszystko co sie nie stopi w suszarce, a termolabilne plastiki itd. przecierasz środkiem odkażającym np. spiryt 70% vol.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-13, 11:50   #2660
Amelie Catherine
Przyczajenie

Chcąc wyrażać się precyzyjnie, to leki podawane per nasi lub per auris aplikuje się odpowiednio do przewodu nosowego (P i/lub L) lub przewodu słuchowego (P i/lub L) nie do żadnych dziurek.

Posługiwanie się sprzętem wyjałowionym wymaga poddaniu go procesowi sterylizacji albo w przypadku sprzętu termolabilnego dezynfekcji wysokiego stopnia, bo samo przetarcie 70% alkoholem jest zwykłą dezynfekcją i na pewno nie zapewni temu sprzętowi odpowiedniego stopnia czystości mikrobiologicznej. Jest pewna różnica między dezynfekcją, a sterylizacją. Ja co prawda jestem z trochę innej bajki niż Farmacja, ale zasady aseptyki i antyseptyki obowiązują wszędzie te same lub są bardzo zbliżone i określenie „wyjaławianie” albo „sprzęt jałowy” wszędzie oznacza to samo.
Amelie Catherine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 13:57   #2661
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amelie Catherine Pokaż wiadomość
Chcąc wyrażać się precyzyjnie, to leki podawane per nasi lub per auris aplikuje się odpowiednio do przewodu nosowego (P i/lub L) lub przewodu słuchowego (P i/lub L) nie do żadnych dziurek.

Posługiwanie się sprzętem wyjałowionym wymaga poddaniu go procesowi sterylizacji albo w przypadku sprzętu termolabilnego dezynfekcji wysokiego stopnia, bo samo przetarcie 70% alkoholem jest zwykłą dezynfekcją i na pewno nie zapewni temu sprzętowi odpowiedniego stopnia czystości mikrobiologicznej. Jest pewna różnica między dezynfekcją, a sterylizacją. Ja co prawda jestem z trochę innej bajki niż Farmacja, ale zasady aseptyki i antyseptyki obowiązują wszędzie te same lub są bardzo zbliżone i określenie „wyjaławianie” albo „sprzęt jałowy” wszędzie oznacza to samo.
Napewno masz rację

P.S. Napiszcie coś na temat testu bo umieram z ciekawości co tam było!!!
Stary 2011-06-13, 13:58   #2662
kropelkaa
Zakorzenienie

wg mnie był dość trudny, zdać zdałam wiem, ale słabo
Stary 2011-06-13, 14:03   #2663
edytka8787
Rozeznanie

Witam jestem juz po , mysle , ze wczesniejsze egzamniny byly latwiejsze ten taki nie byl , ale nie bylo tak zle, glowa do gory
Stary 2011-06-13, 14:06   #2664
kropelkaa
Zakorzenienie

Też mysle, że poprzednie były łatwiejsze niektóre odp poprostu strzelałam w ciemno ogólnie jak dla mnie porażka...
Stary 2011-06-13, 14:07   #2665
wampa
Raczkowanie

jak dla mnie szczegółowy, poprzedniejsze testy były łatwiejsze dużo łatwiejsze, ekonomia wiadomo na luzie, strach pomyśleć co wymyśli CKE w środe:/
Stary 2011-06-13, 14:14   #2666
kropelkaa
Zakorzenienie

Myśle, że to wszystko tez jest celowe zbyt dużo już jest techników pracy coraz mniej troche osob musi oblać no wlasnie szczególy takie... ekonomia to jeszcze ok
Stary 2011-06-13, 14:17   #2667
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropelkaa Pokaż wiadomość
Myśle, że to wszystko tez jest celowe zbyt dużo już jest techników pracy coraz mniej troche osob musi oblać no wlasnie szczególy takie... ekonomia to jeszcze ok
Pewnie , ze tak za duzo jest technikow i ustalaja co roku jakis limit zdajacych , ekonomia tj dla mnie porabana ale tak szczegolowo bylo na tescie

Edytowane przez edytka8787
Czas edycji: 2011-06-13 o 14:19
edytka8787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 14:21   #2668
wampa
Raczkowanie

ja wiem ze jest dużo techników, ale czy akurat nasz rocznik musi być puszczany na sito nie mogli za rok tego zrobic?

mnie osobicie zaskoczyły nie tyle nlpz co pytania o nie i pytanie 1 jak je zobaczylam to zgłupialam
Stary 2011-06-13, 14:22   #2669
Yoanna21
Zadomowienie

U mnie też powinno być ok Ale już wyłapałam ze 3 głupie błędy, które zrobiłam, ale mimo tego powinno być dobrze A środy straaaasznie się boję...

Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 14:24   #2670
edytka8787
Rozeznanie

Kalkulatorek mialam ze soba , ale zbytnio nie byl potrzebny ;/

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości