|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy!
Polecam dietetyczne posiłki ze strony http://fitnessblog.com.pl/
Kiedyś była do kupna książka własnie z takimi dietetycznymi przepisami, ale jak narazie jej nie ma. Może administrator wstawi ją już niedługo bądźmy cierpliwi. |
|
|
|
|
#2642 |
|
Raczkowanie
|
Bloga dodaję do ulubionych, jestem strasznie na siebie zła! Pod nawałem pracy, wszystkie moje wysiłki dietetyczne i branie detocellu poszło na marne! Cellulit co prawda nie wrócił bo dalej ćwiczę ale przytyłam i mimo zbitego ciała nie mieszczę się w ciuchy;/ Myślę żeby zamawiać te dietetyczne kateringi, może zna ktoś jakiś dobry w Warszawie? Powstają jak grzyby po deszczu ale ja chcę jakiś co ma smaczne i dobre jakościowo jedzenie.
|
|
|
|
|
#2643 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nie potrafię!
Cytat:
a dlatego bieganie bo pamiętam że kiedyś bardzo lubiłam to uczucie po skończonym treningu i podobno na schudnięcie z nóg jest najlepsze...---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2644 |
|
Przyczajenie
|
Może spróbuj jakiś zajęć sportowych w grupie. Fajny jest na przykład aerobik. Grupa zawsze dodaje motywacji. Warto na przykład zabrać koleżanki.
|
|
|
|
|
#2645 |
|
BAN stały
|
[QUOTE=natasza 1 2;42340278]No właśnie z planem u mnie kiepsko..:/ale chciałam jeść 4 posiłki dziennie: śniadanie, przekąska, obiad i kolacja.
Ok chciałaś A jak jesz? Co dokładnie jesz? Co pijesz?Wieczorem bieganie.Do objadu umiem sie opanować i nie jem nic ponad miarę ale po zaczyna sie obżeranie. A jak już zjem za dużo to nie chce mi sie biegać bo mysle sobie ze teraz to i tak nie schudne Ale fajna wymówka Powinnaś w takim razie popracować z dwiema rzeczami - tym obżeraniem poobiednim (jeszcze nie znamy przyczyny) i tymi wymówkami - monologami w Twojej głowie, które hamują Cię przed treningiem. Powiedz mi jeszcze czym się zajmujesz - pracujesz? Co się dzieje po południu w Twoim otoczeniu? Co pomogłoby Ci jeść normalnie? Jak zaczyna się Twoja historia z obżeraniem się po południu? Napisz wszystkie stany, emocje i monologi wewnętrzne, które temu towarzyszą od początku - kiedy decydujesz się zjeść coś niezdrowego, przez moment kiedy jesz i po moment kiedy kończysz. |
|
|
|
|
#2646 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nawyki do wymiany powiem Ci. Jeśli chcesz jeść makaron, to razowy. Ciastka out - możesz raz w tygodniu sobie tak pozwalać, ale nie codziennie! Obiad pierś z kurczaka na parze, gotowana albo pieczona/grillowana. ziemniaczki bez tłuszczu ![]() A na śniadanie - jaka ta kanpka? Z białego pieczywa, czy ciemnego? Koniecznie ciemne musi być. I w sumie jedzenie w biegu też nie jest ok, bo nie koncentrujesz się na jedzeniu. Napisz więcej
|
|
|
|
|
|
#2647 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a jak pojdziesz biegac gwarantuje ci ze spalisz kalorie.. pamietaj rowniez o uzupelnianiu bialka i weglowodanow po treningu..w przypadku biegania wieczorem bialko wystarczy jesli robisz trening rano bialko+weglowodany najlepiej do 30min po.. Im wiecej dostarczasz organizmowi posilkow i cwiczysz tym szybszy metabolizm co sie wiaze z utrata tkanki tluszczowej i wzrostem masy miesniowej. powodzenia zycze.. najtrudniej zaczac..pozniej juz idzie wszystko z mechanizmu
|
|
|
|
|
|
#2648 |
|
Raczkowanie
|
Makaron najzwyklejszy na świecie, pieczywo jasne. Jeśli już rano zjem, to zazwyczaj kanapki z z takim wyrobem masłopodobnym typu Smakowita, z szyneczką. W kfc raczej frytki i minitwister. Ale kremu, bitej śmietany itp. nie lubię, więc ciasteczka to zwykłe, maślane :P
Kolacja zwykle około 2o. To jest takie standardowe, najczęściej się pojawiające menu, bo "najszybciej". Teraz właśnie zmusiłam wszystkich domowników do jedzenia chleba ciemnego. I troszkę wymuszam na sobie, żeby to śniadanie zjeść.
|
|
#2649 |
|
Przyczajenie
|
Nie schudniesz jak się będziesz głodziła. W najlepszym wypadku schudniesz na chwilę a potem szybko przekroczysz poprzednią wagę. Poza tym tego typu odchudzanie rozregulowuje metabolizm i w ogóle cały organizm. Moim zdaniem trzeba jeść 4-5 razy dziennie tylko w rozsądnych ilościach czyli jak jesz na obiad zupę i 2gie danie to rozdziel to na 2 posiłki, jak zjesz jabłko to też jest jako posiłek. Nigdy nie najadaj się do końca ,chodzi mi o to,że po skończonym posiłku dałabyś radę zjeść jeszcze jakąś małą przekąskę, a nie ,że wstajesz głodna od stołu. Ważna jest jeszcze regularność posiłków.
|
|
|
|
|
#2650 | |
|
Raczkowanie
|
Siemka. Nie czytałem wcześniejszych postów, jednak zajmuję się kulturystyką i dietetyką. Może uda mi się pomóc.
Przede wszystkim zacznę od tego, że efekt jojo wystąpił najprawdopodobniej z tego samego powodu, z którego nie mogłaś schudnąć. Z powodu Twoich głodówek. To jest błąd popełniany przez bardzo wiele kobiet, czasem i mężczyzn. Żeby schudnąć, nie trzeba się głodzić. Wystarczy obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i obciąć troszkę kalorii. Mówisz ,że przy takiej głodówce jeszcze ćwiczyłaś. Organizm potrzebuje energii do ćwiczeń, więc robiłaś sobie krzywdę. Mam nadzieję, że przestałaś. Pamiętaj, że Twój organizm potrzebuje energii również do procesów wewnętrznych. Do obiadu wytrzymujesz, a później nadrabiasz. Czyli pewno przed obiadem nie zbyt ciekawie jesz. Poczytaj troszkę o dietetyce, odżywianiu na forach sportowych, na pewno wiele ci to pomoże. Narazie mogę polecić ci czerwoną herbatkę, bez cukru oczywiście. Pomaga schudnąć. ![]() Co do biegania, to też nie jest taki łatwy temat. Potrzebujesz do tego energii. Jeśli będziesz tak mało jeść, będziesz palić mięśnie, nie tłuszcz. A wtedy, nawet jeśli na wadze spadnie kilka kg i tak nie będziesz wyglądać atrakcyjnie. Druga sprawa, biegając - chociaż może się wydawać, że to łatwe ćwiczenie - można się uszkodzić. Kontuzje, urazy. Pamiętaj o rozgrzewce (tak, przed biegiem również się rozgrzewamy), przed biegiem rozciąganie dynamiczne, po biegu rozciąganie statyczne. Ważna sprawa - buty do biegania. W zwykłych butach można się nabawić urazów, zniekształceń, degeneracji stawów. Ważna jest również nawierzchnia. Biegając po twardym asfalcie możesz łatwo uszkodzić kręgosłup czy stawy. Więc polecam tartan, ogólnie coś miękkiego. Jak się zmotywować? Cóż, nie wiem jak zmotywować się do schudnięcia. Ja ćwicząc boks, na siłowni, biegając słucham rapu. Pooglądaj filmiki motywujące na youtube, pooglądaj fotki jakichś fitnessek, wyobraź sobie, że posiadasz takie ciało. Na pewno pomoże.Pozdrawiam, w razie pytań możesz pisać na PW, chętnie pomogę, podrzucę jakieś pomysły, produkty, trening. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Dawno obalony mit z ilością posiłków. Poczytaj troszkę, później udzielaj nieprzydatne rady. I bez przesady, 1 jabłko to nie posiłek, przecież to nie ma praktycznie tłuszczu i białka, troszeczkę węglowodanów prostych, jednak fruktoza zawarta w owocach ma w miarę niski indeks glikemiczny, bo jest to około 20, więc jabłka, ogólnie owoce możesz jeść. Pamiętaj, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w owocach surowych, świeżych. Nie dotykaj rzeczy typu smażone w cukrze, jakieś słodkie daktyle, migdały czy coś.Kolejna sprawa, owoce i warzywa mają sporo witamin, jak zapewne każdy wie, ale niektóre mają też działanie pomocne w schudnięciu, a nawet działają przeciwrakotwórczo, chronią też od wielu innych poważnych chorób. Jbc dodam jeszcze, bo pewno wiele z was gotuje w oleju rzepakowym - wyrzućcie go do kosza, bo tak samo jak i masło - jest rakotwórczy. Lepiej zastąpić go olejem kokosowym, lub oliwą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#2651 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=diablo69;42349547]Siemka. Nie czytałem wcześniejszych postów, jednak zajmuję się kulturystyką i dietetyką. Może uda mi się pomóc.
Przede wszystkim zacznę od tego, że efekt jojo wystąpił najprawdopodobniej z tego samego powodu, z którego nie mogłaś schudnąć. Z powodu Twoich głodówek. To jest błąd popełniany przez bardzo wiele kobiet, czasem i mężczyzn. Żeby schudnąć, nie trzeba się głodzić. Wystarczy obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i obciąć troszkę kalorii. Mówisz ,że przy takiej głodówce jeszcze ćwiczyłaś. Organizm potrzebuje energii do ćwiczeń, więc robiłaś sobie krzywdę. Mam nadzieję, że przestałaś. Pamiętaj, że Twój organizm potrzebuje energii również do procesów wewnętrznych. Do obiadu wytrzymujesz, a później nadrabiasz. Czyli pewno przed obiadem nie zbyt ciekawie jesz. Poczytaj troszkę o dietetyce, odżywianiu na forach sportowych, na pewno wiele ci to pomoże. Narazie mogę polecić ci czerwoną herbatkę, bez cukru oczywiście. Pomaga schudnąć. ![]() Co do biegania, to też nie jest taki łatwy temat. Potrzebujesz do tego energii. Jeśli będziesz tak mało jeść, będziesz palić mięśnie, nie tłuszcz. A wtedy, nawet jeśli na wadze spadnie kilka kg i tak nie będziesz wyglądać atrakcyjnie. Druga sprawa, biegając - chociaż może się wydawać, że to łatwe ćwiczenie - można się uszkodzić. Kontuzje, urazy. Pamiętaj o rozgrzewce (tak, przed biegiem również się rozgrzewamy), przed biegiem rozciąganie dynamiczne, po biegu rozciąganie statyczne. Ważna sprawa - buty do biegania. W zwykłych butach można się nabawić urazów, zniekształceń, degeneracji stawów. Ważna jest również nawierzchnia. Biegając po twardym asfalcie możesz łatwo uszkodzić kręgosłup czy stawy. Więc polecam tartan, ogólnie coś miękkiego. Jak się zmotywować? Cóż, nie wiem jak zmotywować się do schudnięcia. Ja ćwicząc boks, na siłowni, biegając słucham rapu. Pooglądaj filmiki motywujące na youtube, pooglądaj fotki jakichś fitnessek, wyobraź sobie, że posiadasz takie ciało. Na pewno pomoże.Pozdrawiam, w razie pytań możesz pisać na PW, chętnie pomogę, podrzucę jakieś pomysły, produkty, trening. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Dawno obalony mit z ilością posiłków. Poczytaj troszkę, później udzielaj nieprzydatne rady. I bez przesady, 1 jabłko to nie posiłek, przecież to nie ma praktycznie tłuszczu i białka, troszeczkę węglowodanów prostych, jednak fruktoza zawarta w owocach ma w miarę niski indeks glikemiczny, bo jest to około 20, więc jabłka, ogólnie owoce możesz jeść. Pamiętaj, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w owocach surowych, świeżych. Nie dotykaj rzeczy typu smażone w cukrze, jakieś słodkie daktyle, migdały czy coś.Kolejna sprawa, owoce i warzywa mają sporo witamin, jak zapewne każdy wie, ale niektóre mają też działanie pomocne w schudnięciu, a nawet działają przeciwrakotwórczo, chronią też od wielu innych poważnych chorób. Jbc dodam jeszcze, bo pewno wiele z was gotuje w oleju rzepakowym - wyrzućcie go do kosza, bo tak samo jak i masło - jest rakotwórczy. Lepiej zastąpić go olejem kokosowym, lub oliwą. Pozdrawiam[/QUOTDziękuje za wyczerpującą wypowiedź. Podoba mi sie Twoje podejście a ja tak na śniadanie jem np. dwa jajka na twardo i kromka chleba białego ( bo nikt w domu nie jada innego). Dzisiaj też tak zjadłam. za dwie godziny około 10 śliwek. Na obiad duży talerz zupy kalafiorowej. Koło 17 znowu śliwki, jakieś 20 sztuk. Akurat dzisiaj tak poszalałam z tymi jajkami, zazwyczaj wieczorem jem jakąś kanapke. Na kolacje kromke chleba i 3 jajka na twardo. Później znowu 8 śliwek. ( te śliwki to moje przekleństwo, za bardzo je lubię) i jeszcze 6 herbatników. Jak zwykle wieczorem mi sie zaczyna ochota na podjadanie Biegałam tylko 10 minut bo ogólnie sie słabo czuje, gardło mnie boli. Moim problemem jest to że jak mniej jem to nie mam na nic siły, nic mi sie nie chce, nie chce mi sie iść pobiegać, no nic poprostu. Co do biegania to biegałam kiedyś w normalnych adidasach no i zdarzały sie kontuzje ale nie wiem czy opłaca sie kupować jakieś buty jak ja pobiegne dwa razy i dopada mnie leń ale teraz moge biegać po miękkiej nawierzchni więc może to wytarczy. Tylko kiedy ja sie wreszcie zbiore....
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rakotwórcze składniki wytwarzaja sie podczas poddawania obróbce cieplnej tłuszczy _nieoczyszczonych_ nie przystosowanych do smażenia w wysokiej temperaturze. masło klarowane i każdy olej/oliwa oczyszczone i przystosowane do smażenia w nich, sa o wiele bezpieczniejsze niż jakikolwiek nieoczyszczony tłuszcz. Smażenie na oliwie oczyszczonej - tak, smażenie na oliwie extravergin = wytwarzanie substancji rakotwórczych. To samo z masłem- na klarowanym można smażyć bezpiecznie, na normalnym- nie. BTW- tartan to bardzo twarde podłoże wbrew obiegowej opinii. Pod cienką warstwa pianki mającej dawać przyczepność, nie miekkość, jest beton. jakby bieżnie tartanowe były miękkie, to by pochłaniały energię i nie padłby na nich żaden rekord szybkości.
|
|
|
#2653 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=natasza 1 2;42356844]
Cytat:
Śliwki mają niski indeks glikemiczny, możesz jeść spokojnie. [COLOR="rgb(47, 79, 79)"]Choćbyś nie wiem jak duży talerz zupy zjadła, nawet i wiadro, to jest słaby obiad. [/COLOR][COLOR="rgb(255, 140, 0)"]To chyba niezdrowo [/COLOR]Podobno tłuszcz spalamy od 20tej minuty biegu. Poszukaj filmików motywacyjnych, tutaj też regeneracja i dieta mają na to duży wpływ. Minimum 8h snu, przed biegiem dobrze zjeść pasuje.;D Ech, coś zepsułem z kolorami, sorki nie chce mi się poprawiać. :P |
|
|
|
|
|
#2654 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=diablo69;42359160]
Cytat:
kiedyś biegałam po godzinie to teraz też musze dać rade więcej niż 20 minut, tylko dzisiaj taki wyjątek. Z tymi śliwkami to mnie pocieszyłeś bo je uwielbiam poprostu! |
|
|
|
|
|
#2655 |
|
Raczkowanie
|
Piszesz:
"ja tak na śniadanie jem np. dwa jajka na twardo i kromka chleba białego ( bo nikt w domu nie jada innego). Dzisiaj też tak zjadłam. za dwie godziny około 10 śliwek. Na obiad duży talerz zupy kalafiorowej. Koło 17 znowu śliwki, jakieś 20 sztuk. Akurat dzisiaj tak poszalałam z tymi jajkami, zazwyczaj wieczorem jem jakąś kanapke. Na kolacje kromke chleba i 3 jajka na twardo. Później znowu 8 śliwek. ( te śliwki to moje przekleństwo, za bardzo je lubię) i jeszcze 6 herbatników. Jak zwykle wieczorem mi sie zaczyna ochota na podjadanie Biegałam tylko 10 minut bo ogólnie sie słabo czuje, gardło mnie boli. Moim problemem jest to że jak mniej jem to nie mam na nic siły, nic mi sie nie chce, nie chce mi sie iść pobiegać, no nic poprostu. Co do biegania to biegałam kiedyś w normalnych adidasach no i zdarzały sie kontuzje ale nie wiem czy opłaca sie kupować jakieś buty jak ja pobiegne dwa razy i dopada mnie leń ale teraz moge biegać po miękkiej nawierzchni więc może to wytarczy. Tylko kiedy ja sie wreszcie zbiore...." Sniadanie ok, tylko chleb zmien, bo bialy to niewarto. Sliwki tez lubie, ale ty to pochlaniasz je w konkretnych ilosciach. Moze wiecej urozmaicenia wprowadzisz? I wiecej owocow do poludnia niz pozniej? Zupa kalafiorowa na obiad to marny obiad. A gdzie jakies miesko / rybka? Bialka w tym brakuje jak nic. Nie zakladaj ze skoro wcinasz tyle jajek to zaliczasz odpowiednia ilosc bialka. Serio, bardzo monotonnie to wyglada. Moze jakas piers z kury z warzywami, alboco? Mozna naprawde komponowac smaczne, tanie i mega zdrowe posilki. Troche wiecej fantazji I widze, ze na kolacje znowu jajka. Ja bym sie tym zanudzila.. ![]() Brak sil na bieganie jest oczywiscie wynikiem zlej diety. Co do samego biegania, to jesli ci srednio ida poczatki, to mieszaj bieg z marszem, na necie jest cala masa takich gotowych treningow (poszperaj na portalach dla biegaczy, nie chce podawac tu ich adresu, zeby nie bylo krypto reklamy). Te treningi w zalozeniu maja cie przygotowac do polgodzinnego ciaglego biegu w ciagu kilku tygodni. Ja tak zaczynalam, ale szybko przeskoczylam na wyzsze tygodnie, bo jak juz sie wkrecisz w bieganie, to az ci sie chce ![]() Co do butow - to jest mega wazna sprawa, serio. Muszisz miec dobra amotyzacje, a juz szczegolnie jesli bedziesz biegac na zwenatrz. Ale tez nie ma paniki, mozna kupic dobre buty do biegania za normalna cene (poczytaj na forum fitness, jest watek "zaczynamy biegac od podstaw), tak sa madre laski i duzo mozesz sie dowiedziec). Tyle ze wiesz jak to jest w odchudzaniu, zrdowa zbalansowana dieta to podstawan, a dopiero do tego dolaczasz treningi.
|
|
#2656 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bieganie zaczne jak mi minie przeziębienie i osłabienie, swoją drogą żeby w sierpniu chorować... |
|
|
|
|
|
#2657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2658 |
|
Raczkowanie
|
No gdyby nie stanowiło to dla mnie problemu to bym tu nie pisała... ale ja nie mam do zgubienia 20 czy 30 kg, max 5. Ale nawet to jest dla mnie problemem. Ponadto przez wcześniejsze głodówki boje się że mam rozwalony metabolizm i nie będzie tak łatwo.. Ale zastanawiam się też nad tym, czy miał ktoś tak że jedząc białe pieczywo, ziemniaki, jakieś słodkości, oczywiście w umiarkowanych ilościach, mieszcząc się w założonym dziennym limicie kalorii, do tego np. biegając i schudł? Czy naprawde konieczne jest zawsze zrezygnowanie z takich tradycyjnych produktów i przejście na te niby zdrowsze? Bo u mnie w rodzinie wszyscy jedzą białe pieczywo, ziemniaki, smażone mięsko, co niedziele ciasto i wogóle sie nie przejmują ale też nie obżerają jakoś specjalnie, tak normalnie żeby sie najeść i później o tym nie myślą i są szczupli, nikt nie ma nadwagi. Więc co z tego że przejde na czas diety na warzywka, ciemne pieczywo itp a już nigdy nie bede mogła jeść tegi co wszyscy tylko zawsze jakieś udziwnienia. Dla mnie to troche bez sensu... Za dużo już eksperymentowałam z dietami, mam już tego dosyć, chce żyć normalnie, cieszyć sie życiem a nie cały czas zastanawiać sie co by tu sobie przygotować bo przecież nie moge zjeść tego co wszyscy jeśli chce mieć wymarzoną wage...
|
|
|
|
|
#2659 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przez jakiś czas bałam się jedzenia, psychicznie tolerowałam tylko to, co było szczelnie zapakowane i z datą przydatności, którą sprawdzałam parę razy. Efekt - sporo słodyczy, jedzonych codziennie. Bilans nadal był jednak na minusie, chudłam. To jednak dość nietypowy przypadek. Po prostu wszystko jest dla ludzi, nawet ten kawałek ciasta (trzymając się planu 5 posiłków - jako JEDEN z nich, a nie dodatek...). |
|
|
|
|
|
#2660 |
|
Raczkowanie
|
5kg szybko się gubi, to jest kwestia mniej niż miesiąca, podaj swój wzrost i wagę jeśli mogę prosić? Bo zaraz się okaże, że wcale nie masz co gubić.
|
|
|
|
|
#2661 |
|
Raczkowanie
|
Jak czujesz ogromną pokusę podjadanie, to proponuję zjeść np. marchewkę lub dwie. Działa i dobrze zapycha.
|
|
|
|
|
#2662 |
|
Przyczajenie
|
dołączę się. próbuje schudnąć od 2 miesięcy. robie brzuszki ( ok 30 dziennie ), ograniczyłam słodycze, jem mniej. od czasu do czasu biegam ok 45min. a zamiast chudnąć to tyje. łykam suplementy diety. a do maja musze schudnąć ok 20kg...
„- I nagle coś pojawiło się na drodze. - Lis? - No, to było czerwone, ale nie przypominało lisa (...). - Wilk? - Masz na myśli wilkołaka? Nie, wilki są większe. To było coś pomiędzy jednym a drugim. - Limitowana edycja, co?” |
|
|
|
|
#2663 |
|
Raczkowanie
|
Prosimy o Twój jadłospis. Od czasu do czasu to jak często jest ?
|
|
|
|
|
#2664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2665 |
|
Przyczajenie
|
20 kg do maja jest całkowicie realne, dobrze że piszesz o tym teraz a nie w marcu
Na proces utraty wagi wpływ ma bardzo wiele czynników np:- nawyki żywieniowe - aktywność fizyczna - gospodarka hormonalna - wiek - dotychczas stosowane diety. Brzuszki nie są najlepszym ćwiczeniem od którego można zacząć. Póki pogoda jest przyjemna proponuję marszo-bieg. trnening interwałowy, dzięki któremu Twoje tętno nie przekroczy progu pracy beztlenowej. Najłatwiej orientacyjnie policzyć tętno treningowe posługując się wzorem (227 - wiek)x 65%. W tym zakresie tętne twój organizm będzie wykorzystywał tłuszcze jako źródło energii. Czas treningu 60 minut. W zależności od poziomu wytrenowania polecam 2 min biegu + 1 min marszu lub po 2 min biegu i marszu. Zobaczysz jak będzie zachowywało się Twoje tętno i wybierzesz Odnośnie nawyków żywieniowych porozmawiamy jak napiszesz jak wygląda Twoje odżywianie dziś. Pozdrawiam
|
|
#2666 |
|
Raczkowanie
|
.. post przeniesiony do wątku z poradam
|
|
|
|
|
#2667 |
|
Zakorzenienie
|
Z dietetykami to bywa różnie....
|
|
|
#2668 |
|
Przyczajenie
|
Mam 175cm wzrostu i 60kg na wadze. Chciałabym schudnąć 7kg. Wiem, że mam wagę idealną a nawet na pograniczu z niedowagą, ale mimo to nie czuję się dobrze we własnym ciele. Znacie jakieś metody aby szybko schudnąć kilka kilo? Próbowałam już A6W ale po 10 dniach przestałam
Byłabym wdzięczna za jak najwięcej informacji o dietach i ćwiczeniach. Mile widziane są też wasze opinie na tematy diet i ćwiczeń.
|
|
|
|
|
#2669 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak schudnąć 7 kg?
Skoro a6w znudziło ci się po 10 dniach to może być ciężko.. Brak motywacji? Spróbuj poczytać o crossficie i diecie np. low carb.
|
|
|
|
|
#2670 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak schudnąć 7 kg?
A6W nie spowoduje, że schudniesz polecam Ci treningi typu cardio : bieganie, rowerek, orbitrek. Odstaw słodycze, napoje słodzone i fast foody, dołóż sobie trening siłowy np. na siłowni i czekaj powoli na efekty. 7 kilo nie da się schudnąć np. w miesiąc to potrwa minimum 3 jeśli dobrze wszystko rozplanujesz.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

ZAPRASZAM

a dlatego bieganie bo pamiętam że kiedyś bardzo lubiłam to uczucie po skończonym treningu i podobno na schudnięcie z nóg jest najlepsze...
Powinnaś w takim razie popracować z dwiema rzeczami - tym obżeraniem poobiednim (jeszcze nie znamy przyczyny) i tymi wymówkami - monologami w Twojej głowie, które hamują Cię przed treningiem. 

ale teraz moge biegać po miękkiej nawierzchni więc może to wytarczy. Tylko kiedy ja sie wreszcie zbiore....