![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
zadalam to pytanie w wątku o Anglii ale widzę że tutaj dużo więcej osób zagląda więc i ponowie je tutaj
dziewczyny czy możecie mniej wiecej powiedzieć mi ile kosztuje was miesięczne życie w anglii i wasza struktura wydatkow np 500 f mieszkanie 200 f rachunki etc bo zamierzamy z TŻ wyjechać i ciekawi mnie czy dalibyśmy sobie radę przez miesiąc czasu gdyby np tylko TŻ pracował.
![]() |
#242 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
+ 40 f prad na miesiac - licznik na karte [ dwa kompy, czesto dogrzewamy lazienke grzejniczkiem itd. ] + 130 f na trzy miesiace za ogrzewanie gazowe w zimowych miesiacach. + 40 f. telefon na trzy miesiace abonament kosztuje na miesiac 11 f i rozmowy. + 120 f tax na miesiac chyba wszytsko ![]() Gdyby tylko TZ pracowal pewnie nie za ciekawie by to wygladalo, szczegolnie, ze wiekszosc rachunkow oplaca sie miesiecznie [ tylko niektore co 3 miesiace ] Chociaz tylko miesiac moze jeszcze jako tako daloby rade ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
ale taniooooooo w edi za 1 bedroom od 420 + rachunki+net+council tax od ok 100 na miesiac (jak sie podzieli roczna kwote)
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
a ja niedlugo wracam do Polski juppi. Edynburg lubie, ale nie bedzie mi go zal. Dla mnie prawdziwa Szkocja to Highland
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
Hej! Witam Bialostoczanke
![]() Pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Zapraszam do mnie do Musselburgh
![]() Dziewczyny znacie moze jakas dobra wizazystke z edi? W maju moj slub i intensywnie poszukuje odpowiedniej osoby Pzdr serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
o mieszkamy calkiem niedaleko siebie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#250 | |
perfumove love
|
Cytat:
Znam dziewczynę, która przechodziła rok temu przez kurs paznokciowy ![]() ![]() Ja podobno mam mieszkanko z widokiem na ogród botaniczny, nie mogę się doczekać, gdy je zobaczę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
u nas caly czas kogos szukaja, mozesz sie przejsc zostawiajac cv-Ryan's Bar, rog Hope St i Princess St. Miałabyś blisko, miła dzielnica-Stockbridge, daleka od wielkomiejskiego bałaganu, a cały czas śródmieście. Acha, u mnie tylko z bdb angielskim
![]() |
![]() |
#252 | |
perfumove love
|
Cytat:
Dzięki, pewnie zajdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1501160,12,item.html
w Szkocji zaginęła 23 - letnia Polka... może któraś z wizażanek ją zna i potrafi pomóc w odnalezieniu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
perfumove love
|
Cytat:
Nie wiecie, czy już ją odnaleziono? ![]() A w ogóle to co tutaj tak cicho? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
parę dni temu w Daily Mailpisali, ze ani widu ani słychu. W ogóle wczesniej nie wiedziałam, że to ta :zimowa twarz Szkocji". Ciekawe... oby odnalezion ja całą...niestety niecz esto się to zdarza...
Moj chłopak został własnie menadżerem w hotelu a ja dalej w tej barowej fabryce. Nienawidzę Ryana!!!!!!!!!!!Chce do domu:-( Za Edynburgiem nie bede tesknic, ale za Highlandem-tak. Tam jest cudnie i swietni ludzie.
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
witam
![]() ja co prawda jeszcze w polsce ale w maju wuruszam do edi. w szkocji ostatni raz bylam lata temu w okolicach perth zbieralam truskawki ![]() haha robota do kitu alw szkocja piekna zwiedzialam cos przy okazji. dotad mieszkalam w londynie , juz kilka lat tu jestem, ale zawsze myslalam zeby wyjechac do Edi. tym bardziej ze chce zaczac studia. zobacze jak bedzie z praca, jezeli nic nie znajde to wracam do londynu. boje sie tego co wszyscy mowia ze malo roboty i akcent szkocki. ale zobaczymy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
o a zbieralas truskawki moze w Blairgowrie? Ja tam kolegę odwiedzalam w czasach studenckich, mieli koszmarne warunki-karawany itp, podczas gdy my zajadalysmy sie stekami i mieszkalysmy w 300 letnim domu nad rzeka;-)O sszkockim akcencie mowia Ci, którzy mówią słabo po angielsku, ja od małego uczyłam sie języka i nie miałam nigdy problemów, choć wyjątki się zdarzaja;-)
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
ja zbieralam truskawki w miegle (miegle - nie pamietam juz pisowni) taka wioska kolo Dundee. my mieszkalismy w barakach w takim parku wszedzie byly rododendrony i rude krowy. od tego czasu moim marzeniem jest mieszkac w szkocji i hodowac te krowy
![]() ![]() co do angielskiego to mysle ze jest dobry, tyle ze wiesz ja sie nauczylam odrozniac rozne akcenty, zrozumiem hindusa nawet przez telefon ![]() ![]() zreszta akcentow strasznych jest wiele - kiedys w pubie mialam klientow z liverpoolu , robotnikow, zalamka rozumialam tak 50 % a jednego z nich to tylko pint of fosters ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
perfumove love
|
Zgadzam się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
no dokladnie. reka do gory kto rozumie jamajczykow. i tutaj znajomosc angielskiego nic nie pomaga. jak pracowalam na camden w londku to przychodzila taka grupa dealerow i nic nie rozumialam. nic, nic. zreszta jedne jamajczyk mnie zawsze przepraszal ze zapomnial sie przestawic na normalny angielski.
a jeden z tych gosci z liveroolu mial tescia polaka i opowiadal o jego losach i ja tak bardzo chcialam zrozumiec co on mowi a tu guzik. trzy po trzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
ja z e Szkotami nie mam problemow, za to z Walijczykami... zreszta niemile wrazenie sprawiaja, w przeciwienstwie do prostolinijnych Irlandczykow
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
wiem wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
perfumove love
|
Wyspy mają fajny klimat, to prawda. Serdeczni ludzie, piękna przyroda i taki spokój... Ha, do dzisiaj pamiętam plac zabaw dla dzieci na jednej z wysepek, gdzie stała tabliczka z napisem "zakaz korzystania z placu zabaw w niedziele"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
co do szkockiego akcentu, to ja sie nieraz spotkalam z sytuacja, gdzie szkot szkota nie rozumial, wiec jednak cos w tym jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Hej! Gotowa do slubu za bardzo nie jestem, jeszcze tyle rzeczy do zrobienia ;(, a to tylko 2 miesiace!
Przybywasz 30 hathayoga? Fajnie, trzeba bedzie sie spotkac Pozdrrawiam wszystkie wizazanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
BAN stały
|
dominikinha, ja dwa razy wakacje w okolicach Dundee spędziłam, też truskawki zbierałam, na szczescie tylko 10 dni, na farmie o nazwie w stulu Auchrenne czy jakoś tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() ![]() I tak mi jakoś dziwnie smutno. Wiem, że to minie po tygodniu, ale mimo wszystko - jest dziwnie. Na pewno umówimy się na spotkanie, nie mam jeszcze nagranej pracy, więc teoretycznie będę miała duuużo czasu (szczególnie na początku) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
dziewuchy jak dojechac-Lothianem- do Asdy? Wyszperalam na stronie bluzke, ktora muszę miec, a nigdy tam nie byłam. Wiem, że jedna w Jewel a druga w stronę lotniska. Czy ta druga to przy Gyle Center? W jaki autobus w centrum wsiąść? 22? Dziękiiiiiiiiiiiiii
![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
Wsiadz w 44, jedzie w strone Balerno, a ta Asda jest na Slateford Rd, do drugiej w The Jewel jedzie 2, 4, 49 i 5
Pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
dzięki-a w obu George? Bo z tego co wiem niekażda prowadzi? Super, bo 44 i 5 spod domu;-)
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.