Wrzesniowe mamusie - czy sa tu takie? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-01, 13:49   #241
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula
Dot.: Wrzesniowe mamusie - czy sa tu takie?

nazwa modelu to Turbo 4 i można z niego zrobić spacerowke.
Wyslałam wczoraj meila do allegrowicza ,który sprowadza inne modele tych wozkow od producenta ,zobaczymy co mi odpowie.
W kazdym bądź razie jestem prawie zdecydowana . troche kiepsko przedstawia się sprawa wagi wózka -16 ,5 kg ,ale jakoś damy radę.
gosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-03, 13:57   #242
mammaluki
Raczkowanie

Witam! Dwa dnie temu wrócilismy znad morza. Było cudownie. Łukaszek zachwycony wielką piaskownicą.. Ja sobie pooddychałam i nacieszyłam się pięknymi widokami . Za tydzień jedziemy w Bieszczady i chyba zostanę tam do końca sierpnia, wszystko zależy od pogody..
Linijko, co Ci jest?? Czemu szpital?
Pozdrawiam wszystkie mamy!
mammaluki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 19:21   #243
linijka
Rozeznanie

Hej!
Mammoluki zazdroszczę Ci tych wyjazdów , ale cieszę się, że dobrze się czujesz i pogoda dopisuje.
Jestem na ścisłej diecie ze względu na wysoki cukier, ale szpital przełożyłam na przyszły tydzień. Teraz się pakuję, bo w czwartek przeprowadzka. W poniedziałek ruszam na poszukiwanie lekarza i zobaczymy co to będzie, niestety moja pani gin. powiedziała, że bez pobytu w szpitalu się nie obejdzie Trochę mnie to wszystko przeraża, więc proszę o trzymanie kciuków. Dodam tylko, że przeprowadzam się w zupełnie nieznane dla mnie miejsce, 500 km od mojego domu, mąż sam wynajął mieszkanie, a ja widziałam tylko zdjęcia. Pociesza mnie jednak fakt, że przy okazji pobytu w szpitalu zwiiedzę sobie porodówkę i może jakieś znajomości nawiążę
Pozdrawiam mamusie
linijka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 13:23   #244
majorkaa
Raczkowanie

hej !
dawno mnei nie bylo...teraz przeczytalam wszytskie posty i znow jestem na biezaco
linijko- trzymam za ciebie kciuki!!nie martw sie- wszytsko bedzie dobrze!!
w ktory rejon sie przeprowadzasz- na polnoc czy na poludnie- moze ktoras z nas bedzie miec jakies wiesci na temat twojego nowego terenu!
oszczedzaj sie przy przeprowadzce- my wlasnie zakonczylismy i juz jest spokoj...le ile bylo roboty..teraz jak sobie pomysle,to bylam chyba bardzo glupia gipsujac sufit i malujac sciany!na szczescie nie odczulam tego wcale- wszytsko jest w porzadku- no i mieszkanko swieze!
mam juz w kartonie schowane ciuszki ktore systematycznie zdobywam....ale narazie nie pokazuje
upaly straszne....a tu na sloneczko nie warto sie wystawiac zeby nie spaliło...
pozdrawiam was wszytskie mamuski- jeszcze dwa miesiace!

a przyznam sie szczerze- taki mnei teraz stres z porodem ogarnął....strasznie sie boje..moja polozna powiedziala mi ze mam sobie zrobic badania na znieczulenie i przejsc sie do anestezjologa za wczasu- tak robi wiekszosc kobiet, podobno w tym szpoitalu 80% rodzi ze znieczuleniem!
oczywiscie zrobie je..a czy skorzystam.....nie wiem.
a wy? co o tym myslicie-tez was ktos zachecal?mam tyle watpliwosci..
a jak sobie pomysle o czaie "poporodowym" to juz wogole! chyba mniej mnie ten caly porod przeraza niz te kilkanascie dni po!
pocieszcie- szczegolnie te mamy ktore juz dugi raz beda mamami!!

buziaki
majorkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-07, 07:31   #245
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

Będę mama po raz drugi i dletego strasznie sie boję .Pierwszy raz nie wiedziałam jak to jest a teraz......
Przy pierwszym dziecku miałam robione vacum ,czyli próznociąg ,bo syn był zbyt duży ,ja zbyt wąska a na cesarkę było za późno.
W środe pani doktor powiedziała mi ,ze sa wskaznia do cesarki i nie wiem czy to dobrze ,czy źle .
Boje się samego porodu okropnie ,ale jak poczytałam jak to jest po cesarce ,to wolałabym urodzić bez tej przyjemności. Ale z drugiej strony jak mamy się z Ninką męczyć to chyba jednak cesarka będzie lepszym rozwiązaniem.

A tak z innej beczki obejzałam wczoraj nowe wózki chicco ,takie jak na wklejonym linku.
Są ładne ,wygodne ,lekkie i cena z fotelikiem to w sklepie niecąłe 1400 zł.
Jedny mankament to to ,ze sa wykonane z cienkich złączy i mają chyba słabe plastikowe częsci.
Stary 2006-07-07, 07:32   #246
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

oczywiście zapomniałam wkleić link
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=113267426
Stary 2006-07-09, 10:31   #247
ewagood
Raczkowanie

czesc Mamuski...
Linijka glowa do gory , na pewno bedzie dobrze...
My z zakupami jestesmy dawno w lesie.. mieslismy sie przeprowadzac i po przeprowadzce kupic wszytsko dla dzidziusia... bo w obecnym mieszkaniu nawet nie mamy gdzie tego trzymac, a wczoraj moj maz zadzwonil do goscia od ktorego bedziemy wynajmowac , ze chcemy juz podpisac umowe, a on nam mowi ze on ma kupca na to mieszkanie , i z wynajecia nici. super.. myslam ze sie zalamie.. do porodu dwa miesice a my ani mieszkania ani rzeczy dla dzizdiusia.. nie wiem jak to bedzie.. jescze mam dziwne uczucie ze bede rodzic przez terminem, no i oczywiscie jescze strach przed porodemi i przed przeprowadzka ktora bedzie na pewno ale dopiero za miesiac do poltora ( o ile znajdziemy mieszkanie)..jak sie wali to wszytsko.. pozdrawiam Was wszytskie
ewagood jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-10, 09:37   #248
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Hej Dziewczyny
widze ze juz co raz blizej i co raz powazniej na naszym forum..... Porodu boje sie niesamowicie - jak pewnie kazda z Was - ale odwiedzcie sobie ten watek
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=123064
jesli jeszcze teo nie zrobilyscie
Najbardziej boje sie pekniecia w kroczu.... a jeszcze wczoraj wyczytalam w broszurze z angielskiego NHS - ze jak sa male pekniecia lub naciecie - to nawet nie zszywaja - bo same sie zagoja Ale po czyms takim to moj maz chyba juz nie bedzie ze mnie mial przyjemnosci do konca zycia ....

ewagood
- a nie mozecie zostac w obecnym mieszkaniu? No i nie zalamuj sie, tylko kupuj gazety i przegladaj siec za innym mieszkankiem . NA pocieszenie powiem Ci ze czesto w takich sytuacjach gdzie nagle cos na co bardzo liczylismy nie wypala - okazuje sie sie po pewnym czasie - ze tak bylo lepiej Glowa do gory.
Mysmy remont planowali - taki wiekszy - bo bardzo chce sie pozbyc ochydnych wykladzin i miec ladna i latwa do utrzymania w czystosci panelowa podloge - ale potrzeba do tego zeby TZ dostal troche urlopu - a szef mu nie chce dac tez jestem wsciekla.

Ciuszki pomalutku kompletuje - ale jeszcze nic nie kupilam - dostaje od znajomych wszystko Martwie sie wozkiem - bo jest taki wybor ze zglupiec mozna. Sama nie wiem co jest najlepsze, na co patrzyc, przeczytalam caly watek o wozkach - i kurcze co dziewczyna to inna prawie opinia A do tego te ceny..... ehhh

Gosiula a ten wozek co wkleilas to ma kolka skretne? Wyglada fajnie i z tego co wyczytalam jest lekki co tez jest plusem. No i co bylo z poprzednim modelem nie tak? (tym Turbo)

pozdrawiam cieplutko wszystkie

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-10, 10:43   #249
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

jeszcze cos na poprawe humoru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image001.jpg (78,5 KB, 31 załadowań)

Stary 2006-07-10, 20:21   #250
Nakretka
Raczkowanie

No ładnie, pokażę TŻ, żeby się zaczął "moralnie" przygotowywać
Nakretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-11, 07:25   #251
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

Szczerze mówiąc nie pamiętam jakie ma kółka ,ale wydaje mi się ,ze są skrętne.
Jest za to dużo lżejszy od tego abc turbo ,no i w tej samej cenie ma jeszcze fotelik
Stary 2006-07-20, 20:09   #252
sylwiamaria
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do sylwiamaria GG do sylwiamaria

Cytat:
Napisane przez Ejva
jeszcze cos na poprawe humoru
Ejva skad masz ta fotke, nie mow tylko ,ze to u ciebie w rodzinie bylo to malowanie. A tak przy okazji to co slychac, juz po malu final.

1. " W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
George Bernard S

sylwiamaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-23, 09:04   #253
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Sylwiu - Foteczka przyszla mailem od znajomej i krazy zdaje sie po internecie takze mam nadzieje ze w moich rodzinnych genach nie bedzie takich rozrabiakow

Pogoda bardzo jest u mnie niesprzyjajaca - tzn. UPALY wrecz niemilosierne i caly czas mam nizutkie cisnienie co powoduje ze wiekszosc dnia chetnie spedzalabym na sofie. Ale jeszcze do konca sierpnia chodze do pracy i musze sie sila utrzymywac w pozycji siedzacej

A Wy dziewczyny jak znosicie upaly i ogolnie co slychac? Bo tak widze ze im blizej rozwiazania tym mniej czasu Wam sie chce spedzac przy komputerze

Stary 2006-07-24, 13:55   #254
linijka
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny!
Już jestem po przeprowadzce i żyję, ale co to za życie?
Po mału się przyzwyczajam, najbardziej brakuje mi mojego ogródka przy domu i leżakowania na świeżym powietrzu. Mieszkanko mamy teraz fajne, duże i słoneczne, co niestety przy obecnych temperaturach plusem nie jest. Okazało się, że ja jednak nieblokowa jestem.
Lekarza znalazłam, ale nie tak od razu. Pierwszy okazał się hurtownikiem - 2 minuty w gabinecie i wypad, buty zapinałam juz w poczekalni. Na szczęście za drugim razem trafiłam lepiej, pani doktor okazała się bardzo rzeczowa i dość sympatyczna. Dokładnie mnie o wszystko wypytała i zapoznała się z całą dokumentacją od mojej byłej ginki. Poświęciła mi naprawdę sporo czasu i poczułam się bezpiecznie (po raz pierwszy od kilku tygodni).
Pomijając upały i tęsknotę za mamusią (hihi) czuję się super. Mój cukier, dzięki diecie, trzyma się normy i oby tak dalej.

No to sobie pogadałam. Pozdrawiam i życzę zdrówka
Stary 2006-07-28, 09:34   #255
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

Oj dziewczyny. Widze ,że lenistwo Was ogarnęło,ledwie co pare dni któras skrobnie pare słów .A tak chętnie by sie poczytało co słychac u towarzyszek "niedoli".
musze się pochwalic ,ze od wczoraj zaszczytne miejsce w sypialni zajmuje piękny pojazd marki chicco. Nie wiem czy nie bede go przeklinac ,ale narazie jest świetny.
Leciutki ,sama wczoraj wnisołam na 2 piętro, z fotelikiem w komplecvie i ładny kolorystycznie ,dla mnie bomba.
Jeszcze ok miesiąca musi poczekac na swoją" kierowniczkę' ,ale jakoś to wytrzymamy,chociaz czasami mam wrażenie ,ze zaraz mi wyskoczy, tam sie kreci ,całymi dniami i jeszcze w nocy.
Stary 2006-07-28, 10:48   #256
Nakretka
Raczkowanie

gosiula, gratulacje
A który chicco kupiłaś?
U mnie w salonie stoi peg perego, Rodzice z Polski przywieźli, też razem z fotelikiem Jeszcze teoretycznie 8 tygodni, zanim sprawdze jak dziala, ale "na pusto" jest super i ma ogromną gondolę
Stary 2006-07-31, 12:02   #257
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

No prosze - a ja ciagle bez wozka

Wklejam fajny artykul - troche pozno go znalazlam - ale co tam
http://www.pinezka.pl/content/view/1944/299/

Stary 2006-08-02, 16:35   #258
Sucha_
Raczkowanie

Witam
wynalazłam sobie bardzo późny termin na debiut na tym forum ale do niedawna pracowalam jeszcze i nie mialam sil by przesiadywac w domku przed komputerem. Poza tym wychodzę z założenia że lepiej późno niż wcale. Termin mam na 15 września, ciąża pierwsza, no i będzie wg 99% pewności mojego lekarza córcia. I niech tak będzie bo nie mowimy do szkraba inaczej niź Lenka, a w przypadku chłopczyka imię Lenka nie za bardzosz...
Od 2 tygodni siedzę na L4 i rozsadza mnie energia. Czy Wy też czasem "zapominacie" że jesteście w ciązy targając jakiś cięższy koszyczek bądż sprzątając zbyt zajadle? Bo moj mąż planuje mi karteczki w domu porozwieszać "JESTEŚ W CIĄŻY".

Acha no i mam pytanko. Czy któraś z Was ma problemy z nadgarstkiem? Chodzi mi konkretnie o niemożność zgięcia paluchów u ręki. Mądrze się to ponoć nazywa "zespołem cieśni nadgarstka". Ja to mam i moze ktoś mi powie jak sobie z tym radzi. Bo lekarze standardowo odpowiadają regułą - leczyć nie można bo Pani jest w ciąży, przejdzie 2-3 tyg po porodzie.... A ja bym jeszcze TYLEEEE rzecy chciała w domku zrobić zanim się Lenka pojawi..

pozdrawiam serdecznie

Lena
Sucha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 17:22   #259
linijka
Rozeznanie

Witaj na forum Sucha! Lepiej późno niż wcale
Zazdroszczę Ci tych pokładów energii jakie w sobie nosisz. Mnie ostatnio dopadł straszny leń. Do tego mam dzisiaj kiepski dzień, Maleństwo strasznie się wierci i brzuch mi się stawia. Tak dość dużo mam dzisiaj tych skurczy, aż zaczęłam oddychanie przeponowe ćwiczyć Mam nadzieję, że przejdzie, jak nie to muszę chyba do lekarz się wybrać.
Nie mam problemów z nadgarstkami, więc nic nie mogę Ci doradzić
Pozdrawiam cieplutko
Stary 2006-08-02, 17:32   #260
Sucha_
Raczkowanie

hmm właśnie w szkole rodzenia mowiono nam o tzw. stawianiu macicy. Ja może ze 2 razy czułam ze mi brzuch twardnieje i się zastanawiałam czy to to? I czy nie za rzadko? Co prawda w środę rusza mi 34 tydzień.. ale żeby czuć skurcze to jeszcze absolutnie do nich nie dojrzalam - chyba.
A odnośnie pokładów energii to bywa różnie Do południa jestem ospała a szaleje wieczorami. Upały mnie przestawiły

Lena
Stary 2006-08-02, 18:02   #261
linijka
Rozeznanie

U mnie tez różnie bywa z tą chęcią do robienia wszystkiego i od razu. Jestem świeżo po przeprowadzce i chyba troche przesadziłam z porządkami itp. No i mam za swoje, ale podejrzewam, że to tylko mały dołek, bo jeszcze wiele mam do zrobienia. Mój Filip w brzuszku poprostu ma dzis dość aktywny dzień, ale jutro da mamusi trochę więcej luzu (mam nadzieję).
Aha czy któraś z Was wie cos może na temat ciał ketonowych w moczu? Mi się pojawiły (25) ale nic w necie nie moge znaleźć.
Stary 2006-08-03, 20:37   #262
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

Kochana Sucha ,nie przejmuj się ,ja także czuje sie jak reumatyk .Zwłaszcza rano nie moge wyprostować palców w obu rąk.Uczucie okropne i co ciekawe ,to w pierwszej ciąży tego nie miałam.

Dziewczyny ,mam pytanie jakie obowiązkowe badania przechodziłyście w ciąży , oprócz morfologi, moczu , glukozy i usg.
Chciałabym wiedzieć ,czy mam wszystko ,bo to w sumie już 9 m-c i w każdej chwili można się zacząć zbierac do szpitala
Stary 2006-08-04, 14:58   #263
Sucha_
Raczkowanie

ja miałam jeszcze robioną toksoplazmozę oba współczynniki. nie wiem tylko czy to badanie jest obowiązkowe (mam kota).
Na bank musisz zabrać ten wynik gdzie masz oryginał grupy krwi - u mnie np to był pierwszy który robiłam jeszcze ze stycznia. Z tego co kojarzę wynik HBs-Ag też jest potrzebny i trzeba go zabrać do porodu. Ale co to konkretnie jest to już nie pamietam Ogólnie wiąże się to z wirusowym zapaleniem wątroby i ja takie badanie miałam robione także w styczniu.

Lena
Stary 2006-08-06, 13:40   #264
linijka
Rozeznanie

Ja mam co jakiś czas sprawdzane przeciwciała anty RH, ale to ze względu na to, że mamy z mężem konflikt serologiczny, przez co mój synek zaraz po urodzeniu miał przetaczaną krew.
Stary 2006-08-06, 13:45   #265
Nakretka
Raczkowanie

Mnie się udało w zeszły czwartek zmusić ginkę, żeby zrobiła mi glukozę, bo uważała że nie ma potrzeby.
Wczoraj dostałam info, że wynik był za wysoki (ale nie wiem jaki !) i mam się zgłosić we wtorek na badanie uzupełniające.
Mówię wam, wysoki poziom opieki medycznej w Szwajcarii to mitologia!
Nie mam pojęcia ani czy jest coś nie tak, ani jak bardzo, ani od kiedy. To badanie powinnam mieć chyba robione prawie 2 miesiące temu...
Stary 2006-08-07, 12:47   #266
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Nakretko - ja jak czytam o wszystkich badaniach co dziewczyny mialy robione - to mi oczy na wierzch wychodza
Ja mam tylko badane siusiu przy kazdej wizycie no i krew no i usg dwa razy mialam. Jak powiedzialam lekarce ze nogi mi puchna i troche boli w jednym miejscu - czy to aby jakis zylak sie nie tworzy - to doradzila mi brac paracetamol

Co raz gorzej mi sie spi - moge jedynie na bokach a i tak mi nie jest zbyt wygodnie na dluzsza mete. Na plecach juz tez zle - bo ciezar dzidzi i calego brzucholka. A jak tam u Was?

Co to jest to 'stawanie' macicy

Skurcze w 7 m-cu moga sie pojawic - ale to jeszcze nie porod. One sie nazywaja Hicksa-Braxtona i maja nas przygotowac powoli do glownego celu

Stary 2006-08-07, 14:45   #267
sylwiamaria
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do sylwiamaria GG do sylwiamaria

Hej Ejva, skurcze Braxtona nie sa mnie obce , mam je juz od miesiaca. Uczucie malo przyjemne, ale co moge na to poradzic. Lekarz powiedzial, ze to kolejny etap ciazowy. jak sie pojawiaja to trzeba sie ruszac, tzn chodzic. Jezeli skurcze zaczelby sie pojawiac bardzo czesto to natychmiast musze isc do szpitala, bo to moze byc znak , na wczesny porod. Miejmy nadziej ,ze do tego nie dojdzie.

1. " W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
George Bernard S

sylwiamaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-07, 14:45   #268
Sucha_
Raczkowanie

"stawianie macicy" to potoczne określenie własnie skurczów przedporodowych - czyli ogólnie wszelkie ćwiczenia które macica sobie urządza
bynajmniej takim określeniem u mnie w szkole rodzenia położna się posługiwała, no ale co kraj to obyczaj... co region to inne określenia

Lena
Stary 2006-08-07, 17:56   #269
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Aaaa - no to juz wiem wszystko o skurczach i ich roznych nazwach

Sylwia - na zapas nie ma sie co martwic, bo jaka pozycje nie wezme to pisze ze skurcze Braxtona to zupelnie normalna rzecz, kazda kobieta je przechodzi - ale nie kazda nawet odczuwa

Trzymajcie sie dzielnie dziewczyny

Stary 2006-08-07, 18:33   #270
Nakretka
Raczkowanie

Ejva, na plecach to nie zalecają spać (ani w ogóle leżeć) już od 6go miesiąca, bo macica uciska na główną arterię (tę po prawej stronie) i mogą się właśnie tworzyć obrzęki i Dzidzia też mniej tlenu dostaje. Najzdrowiej jest ponoć właśnie na lewym boku, ale cały czas się tak nie da, więc prawy też czasami ujdzie
Co do tych skurczy - to one są zwykle bezbolesne, czasem trochę boli w dole brzucha, ale to nie jest jeszcze poród. Właśnie w zeszłym tygodniu przechodziłam szczegółowe szkolenie jak odróżnić ten prawdziwy poród od różnych innych objawów i mam niezły mętlik w głowie. Dobrze, że dostałam ściągawkę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości