![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode 7.07.2007r Czy któraś z Was też bierze ślub w tym dniu?
Ja tez tak bardzo chcialam te date, bo taka wyjatkowa i jesli jest tyle 7 to musi byc szczesliwy dzien
![]() ![]() ![]() ![]() W najgorszym wypadku zostanie mi 08.08.2008 bo tez chyba wypada sobota o ile pamietam, al etak dlugo czekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
My zaczęliśmy rozglądać sie za salą na początku marca i się troszkę zdziwiliśmy, bo już w kilku miejscach ten termin był zajęty (w jednym ponoć już od 2 lat jest zarezerwowany). Wydaje mi się, ze to zależy od miejscowości w której ma odbyć się wesele...nas interesował Poznań i okolice, więc tak naprawdę mieliśmy do wyboru wiele miejsc i udało nam się znaleźć to wymarzone gdzie jeszcze był wolny ten termin
![]() Masza_20 może rozglądnij się za inną salą...być może udaCi się poszukać jakąś równie fajną...A co do terminu to na pewno uda się coś jeszcze zarezerwować na 2007 rok, więć głowa do góry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
No niestety zmiana sali wiązała się z większym zainteresowaniem jej wynajęciem - i nie ma już wolnego 7 lipca. Więc będie 14
![]()
http://gallery.michalmech.pl/main.php http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070714290117.png http://abcslubu.pl/suwak/07_27_2007_14_7_2007_39.png 14 lipiec 2007 - Nie umrzemy nigdy...umiera tylko czas...
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: LIpcowe Panny Młode
Cytat:
![]() ![]() Macie już butki zakupione?Ja dzisiaj trochę biegałam po mieście i ...nic mi się nie podobało ![]() ![]() Chcę wygodne,stabilne butki w kolorze jasnego ecru-znajdę?gdzie szukać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
eh, AnnLee - stabilne, wygodne w kolorze jasnego ecru - moze kiecke tez mamy podobna??
![]() a powaznie - tez takich szukam i jeszcze nie widzialam. w akcie desperacji wpadlo mi do glowy zeby sie przejsc na nasz stoleczny JARMARK EUROPA ![]() w necie troche jest, ale jakos nic do mnie nie przemawia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
A ja własnie dostałam zaproszenia z cartalia.com ....
Miłe zaskoczenie - spodziewalam sie ich dopiero po długim weekendzie, a tu prosze juz są. Tylko ze o mały włos nie zaliczyłam bardzo niezrecznej sytuacji... Wydrukowali mi w trzech zaproszeniach dla współpracowników notke o zaproszeniu na wesele ... i tym sposobem prawie zaprosiłam byłą szefowa i jednego z kolegów z pracy na własne wesele. Ciekawe co by bylo gdybym im to dzisiaj wręczyła ![]()
#247 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() chociaż ja sama do końca nie wiem jak będzie wyglądać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() niestety-jeśli chodzi o butki to jestem wymagająca-tym bardziej,że mają być "do zadań specjanych" i chcę się w nich czuć jak w paputach ![]() ![]() ![]() No i stanik też muszę mieć na przymiarkę,ale to chyba łatwiejsze zadanie,mimo,że na 70C dostać to też nie lada wyczyn...wszystko u mnie musi się rodzić w bólach ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie które z Was może już maja spisany protokół ślubny. Czy możecie napisać jak to wygląda i jakie mniej więcej pytania zadaje ksiądz przy spisywaniu protokołu??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dobry staniczek to zawsze nie lada wyczyn - ja mam 75D - tez nie jest latwo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() znalazlam je gdzies na forum i jak spisywalismy protokol to prawie wszystkie sie powtorzyly i dzieki temu nic (PRAWIE ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA obejmuje:
I. Dane personalne 1. a) Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b) Imiona c) Imię i zawód ojca d) Imię, nazwisko panieńskie matki e) Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a) Data i miejsce urodzenia b) Data i adres parafii chrztu c) Rok i parafia i Komunii św. d) Rok i parafia bierzmowania 3. a) Miejsce i adres stałego zamieszkania b) Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania c) Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania d) Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a) Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b) Wykształcenie c) Zawód 5. a) Wyznanie (obrządek) b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c) Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d) Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e) Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a) Od jak dawna narzeczeni się znają? b) Czy i od kiedy są zaręczeni? c) Czy rodziny narzeczonych się znają? d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e) Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a) Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b) Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c) Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a) Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b) Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć? c) Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d) Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć? e) Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f) Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b) Co było powodem śmierci? c) Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091) Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093) Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094) Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087) Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088) Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW) Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b) Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c) Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d) Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a) Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b) Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c) Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a) Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b) Komu zależy na zawarciu tego związku? c) Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d) Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
![]()
Wow!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
Taaaaaaaaaaaak ja własnie wysłałam ten protokół mojemu TŻ jako lekture do podusi
![]()
#255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poszło szybko i sprawnie,adresy spisał na szczęście z naszych dowodów,kilka podstawowych pytań i chorobę psychiczną itp. ![]() ![]() ale większość wypisał sobie sam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może wkleicie swoje kiecuszki i wszystko,co macie?Lubię obrazki ![]() A do Kościoła to chyba też będę musiała o jakiejś "narzucie" pomyśleć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
A moja "narzutę" robi moja mama ... od jakichś 2 miesiecy ...i ciągle dzierga
![]()
#260 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale chetnie poogladam Wasze "skarby" ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Katarzyna R Czas edycji: 2006-04-28 o 11:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Ja tez poszukuje bucików, bo 27 maja ide do przymiarki sukni! Chodze po tych sklepach i nie widze fajnych butków
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiecka też jest bliżej nieokreślona-więc odpada reszta w toku może wkleję obrączki jakie mi się podobają,żeby nie było,że sama nic nie wklejam ![]() nic więcej nie wysupłam,bo nie mam pojęcia ![]() Cytat:
![]() chciałabym,żeby było tak 20-25'C i lekki,przyjemny wiaterek ![]() I tak ma być!!! Nie inaczej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja będę musiała się zadowolić jakimś woalem ![]() ![]() Na pewno będziesz się dzięki temu czuła wyjątkowa ![]() Ach...jakoś się roztkliwiłam... To pewno przez ten okres.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
29 "LIPCÓWKI"
Odliczanie trwa Zostały 3 miesiące!! ![]()
Edytowane przez marzka82 Czas edycji: 2006-04-30 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
Jestem po pierwszej przymiarce.
![]() ![]() Teraz kolejne punktu na naszej liście to gajerek dla TŻ oraz reszta formalności w biurze prafialnym...
#268 |
Rozeznanie
|
My dziś mieliśmy ciężki dzień, wybieraliśmy garnitur dla mojego TŻ. Oj, było ciężko
![]() Zdecydowaliśmy się na Wólczankę, ewentualnie Próchnik, tylko te dwie firmy miały w miarę szerokie nogawki od spodni, bo np. w Vistula opinała się okropnie na dupie nawet jak były dużo za luźne spodnie ![]() Oj nachodziliśmy się ![]() Pozdrawiam
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
Mój chciałby trzyczęściowy garnitur tj. z kamizelką w kolorze garnituru, a takie coś ciężko znaleźć - a jak są to nie bardzo w naszym guście
![]()
#270 |
Raczkowanie
|
![]()
[quote=marzka82]
29 "LIPCÓWKI"
Odliczanie trwa Zostały 3 miesiące!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.