![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie ze znaczną nadwagą
Zgadzam sie z eyo. Wtedy bylo tez inne jedzenie, wiec nawet jedzac duzo czlowiek mniej sobie szkodzil. Teraz jest inaczej i swiadomosc tego co sie je ma duze znaczenie. To, ze ktos majac duza nadwage nie ma dolegliwosci to wyjatek, a nie regula. Ja akurat wole zrobic tyle co moge dla swojego zdrowia i juz go nie niszczyc. Teraz jak jestem grubsza to niestety szybciej sie mecze nawet wchodzac na 3 pietro, szczuplejsza tak nie mialam i do tego wroce. No i ja nie waze i tak 100 kg, a 85, ale przy 170 i przy tym, ze najwiecej mi idzie w brzuch to duzo. Zgadzam sie tez, ze nie ma otylosci genetycznej, sa bardziej nawyki i moze sklonnosci do chorob, ale to nie znaczy, ze nie ma wyjscia i trzeba tez byc otylym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Za przeproszeniem piszesz takie bzdury, że mam wrażenie, że masz z 60 lat i zero pojęcia o odżywianiu.
Można ewentualnie odziedziczyć tendencję do tycia, a nie nadwagę. Cytat:
![]() to jakby mieć zepsute zęby i nie iśc do dentysty, tylko wziąć tabletkę.
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2017-04-03 o 17:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Nie chcę negować wszystkich skutków otyłości, ale przeginacie i jeszcze używacie argumentów zdrowotnych po to, by czuć się rozgrzeszonym i dalej komuś dokopywać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
#245 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Konto usunięte
|
Wiecie co mi sie zima kilka kilogramow przytylo, dodatkowo od dluzszego czasu stronie od sportu i kondycja spadla mi mocno.
Od jakiegos czasu mam psa i wiadomo, codzienne dlugie spacery to norma. Chodzimy dosyc szybko, czesto pod gorke, mamy stale trasy i na poczatku mnie to meczylo, zadyszka itd. Teraz po dwoch miesiacach widze, ze te same trasy pokonuje bez problemu i chodzimy coraz wiecej. Wiadomo - codzienny ruch, kondycja sie poprawia mimo ze nie schudlam ani kilograma. Tak wiele osob - nierzadko szczuplych - uwiazuje sie do samochodu, windy i innych takich, przeciez nadwaga i kondycja to sa dwie rozne sprawy, nie mozna od razu zakladac, ze kazda szczupla osoba jest wysportowana a kazda z nadwaga ma zerowa kondycje. Ja nie mowie tutaj o otylosci olbrzymiej, gdzie ludzie nie sa w stanie sie ruszac, bo to inna sprawa. A co do zdrowia to tak samo - osoba z nadwaga moze jesc duzo ale bardzo zdrowo, a osoba szczupla tylko gotowce I co? Kto ma lepsze wyniki krwi? Najbardziej mnie w tym watku dziwia komentarze typu "schudnij a dopiero potem bierz sie za szukanie faceta". I teksty typu "jak mozna kochac siebie z nadwaga? nie powinno sie kochac nadwagi" Moim zdaniem czlowiek powinien kochac siebie samego zawsze i wszedzie, a do milosci prawo ma kazdy. |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Można przeżyć swoje życie będąc grubym a nikomu nie być ciężarem.
Niech każdy żyje po swojemu jak mu wygodnie. Nie nękajcie grubasów, miejcie więcej tolerancji dla nich. Wasze docinki i rady w jaki sposób można schudnąć nic im nie dają oprócz dodatkowego stresu, który często ucisza się dodatkową porcją jedzenia, słodyczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Candy, plz, skończ już podkreślać swoją wyimaginowaną szlachetność, bo to się już robi niesmaczne
Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-04-03 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#249 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Baaaaardzo wysocy ludzie tez maja ten problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Konto usunięte
|
Gloria100 nie wiem czym tu się chwalić, z ta nadwaga w rodzinie i kiepskimi nawykami. chcesz ludziom wmawiać że 100 kg przy małym wzroście jest ok
![]() Wg. Po otyłych osobach z mojego otoczenia widzę, że niby akceptują siebie ale coraz któraś się odchudza albo jojczy że się musi za siebie wziąć. Zazwyczaj ich pianie, że tak bardzo dobrze im z nadwagą zaczyna się jak innej osobie marzy się odchudzanie. Grubasów dopada wtedy ból tyłka jak widzą, że kolejna osoba z silna wola odnosi sukces w odchudzaniu. I wtedy się zaczyna, "ale jakoś niezdrowo wyglądasz, chuda jesteś jak patyk, tabletkami się pewnie odchudzalas?" Sami by z chęcią schudli ale są za leniwi a komuś żałują. |
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Tak duzo zalezy od kondycji, ale osobiscie nawet bedac szczupla i bez kondycji meczylam sie wolniej niz teraz z nadwaga. Tzn na poczatku nie odczulam skutkow nadwagi, ale po paru latach juz tak. Problemy hormonalne raczej tez mi sie z tego powodu poglebily.
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
Hahaha jakie oburzenie, nie nienawidzę ich ale taka prawda czasem. Nie mówie że wszyscy.
Żadna gruba laska mi nic nie zabrała, ale zdarzało mi się słyszeć komentarze jak schudłam albo zabieralam się za ćwiczenia. Słyszałam tony komentarzy jak zmieniłam dietę na zdrowsza typu jak to można jesc, jak to bez mięsa, itp. Nie martwcie się, jak mam jakiś problem do danej osoby to mówię jej w twarz, nawet własnej babci, która przoduje w takich zachowaniach. Ona swoją drogą to od kiedy przytyła to dopiero niecierpi mojej drugiej babki która zawsze jest szczupła. Zawsze nam coś pojedzie. Może mam pecha do zawistnych ludzi przy tuszy. I żeby nie było nie mówię tu o rozm. 42 ani nawet 44 tylko większym. |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie co do lubienia siebie to powinno sie lubic lub chociaz akceptowac zawsze, tego nikomu nie odmawiam. Jednak mi juz ta nadwaga nie odpowiada i cos z tym zrobie, jak komus innemu odpowiada to ok. Tylko nie ma co tez oszukiwac na takim watku, ze nie ma wplywu na zdrowie.
---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Trzyrazy piec jaka wyimaginowana szlachetnosc? Pisze jak jest, a jako tez osoba z nadwaga raczej nie mam checi tym bardziej nikogo obrazac, a pomoc o ile mozna jak tylko pomoge tez sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-04-03 o 19:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio to takie dziwne że ktoś zwraca uwagę na konsekwencje zdrowotne otyłości? To nie jest jakiś wyimaginowany problem, ale fakt, że większość chorób współczesnego świata bezpośrednio wynika z otyłości albo jest powikłana otyłością i przez to trudniejsza do leczenia. Podobnie jest z paleniem papierosów. Te dwa czynniki wyeliminować i cukrzyca czy rak płuca stałyby się rzadkimi chorobami. Nikt tutaj zresztą nie pisze, że osoby z nadwagą czy otyłe należy gnębić, obrażać, krytykować, czy że są obleśne (nie wiem, nie czytałam każdego komentarza, ale zdecydowana większość nic takiego nie postuluje) tylko że warto zadbać o siebie dla zdrowia fizycznego i co za tym idzie psychicznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Ja nic nie mam, candy sama ciągle podkreśla, że ona z dobrej woli i troski
Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2017-04-03 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Ok moze niepotrzebnie to pare razy podkreslilam, ale zauwaz, ze to Ty i anna87 najbardziej nakrecacie ten temat. Gdybyscie ciagly nie pisaly, ze pewnie mamy zle intencje i w ogole niepotrzebnie o tym piszemy to napisalabym o kwestiach zdrowotnych 1 lub 2 posty. Nie chodziloby mi o to, by kogos na sile namawiac, ale by napisac cos ze swojego doswiadczenia. Wiesz ja po tym watku nie wiem czy autorka dobrze czuje sie ze swoja nadwaga. Jezeli tak, to najwyzej zignoruje te rady i ok.
Nie irytuje sie jezeli ktos jest szczesliwy i zadowolony z zycia. Wrecz przeciwnie - naprawde sie ciesze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Konto usunięte
|
GrubyCzarnyKot ty mowisz o naprawde duzych rozmiarach. Bo osoba noszaca rozmiar 50 juz bez dwoch zdan ma problemy ze zdrowiem i nie bedzie w stanie zachowac kondycji, nie ma takich ciuchow ktore to zamaskuja zeby ladnie wygladac. Jak ktos sie nie moze podmyc samemu przez wage to faktycznie trudno uwierzyc, ze dobrze sie z tym czuje. ale Candy_lips podala swoje wymiary, sama przyznala ile wazy, i wcale nie sa to jakies drastyczne wymiary, 85 kg przy 170 cm to waga przy ktorej mozna sie swobodnie ruszac i nawet ladnie sie ubrac maskujac to co nieestetyczne. Mowiac krotko i nawiazujac do tematu: to wymiary, przy ktorych kobieta moze sie ladnie ubrac na randke i dobrze sie czuc - owszem, stosujac kilka trickow, ale moze. W ogole Candy_lips ty potrafisz w jednym zdaniu odniesc sie do "bardzo otylych osob" i 85 kg przy 170 kg. To zdecyduj sie w koncu. Chcesz dawac rady bardzo_otylym w odniesieniu do siebie, jednoczesnie mam takie wrazenie ze chcesz sie tutaj pokazac jako ta, ktora ma nadwage, ale jest ponad tymi "naprawde otylymi" i w ogole wszystko na temat odchudzania wie.
"Tak duzo zalezy od kondycji, ale osobiscie nawet bedac szczupla i bez kondycji meczylam sie wolniej niz teraz z nadwaga" No jezeli ruszasz sie tyle samo co sie ruszalas a kilogramow przybylo, to nie zaczniesz magicznie wskakiwac na schody. Ale jak codziennie bedziesz wlatywac 10 razy na 5 pietro, to za miesiac bedzie ci latwiej wchodzic niz wtwdy gdy bylas szczupla, nawet jesli przez to nie schudniesz. Szkoda ze Autorka nie przyblizyla nam swoich wymiarow, wtedy mozna byloby jej cos poradzic w kontekscie poznania partnera, zamiast sie rozwodzic teoretycznie nad tematem; ogolnie mozna powiedziec: badz zadbana, usmiechnieta, otwarta na ludzi, a nie bedziesz miala mniejszych szans na poznanie faceta niz osoba szczupla. |
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty chcesz coś pisać ze swojego doświadczenia. Naprawdę jeśli 85 kilo przy wzroście 170 to jest taka znaaaczna nadwaga poważnie zagrażająca zdrowiu to ojacieniemogę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Najwiecej wazylam 88 kg przy 170-172 (roznie centymetr pokazuje, wiec podaje tak, ale 170 mam na pewno). Teraz waze 85 przy 170 i niby to nie jest otylosc, ale duza nadwaga juz tak. Tym bardziej, ze jak sama napisalam u mnie najwiecej tluszczu odklada sie niestety na brzuchu, biodrach, wiec brzuch jest u mnie niestety mocno widoczny. Raz jedna dziewczyna pomylila sie, ze jestem w ciazy i to tez dalo do myslenia hehe ;-) No i przez to moge wygladac nawet grubiej niz dziewczyna, ktora wazy pare kilogramow wiecej, ale lepiej sie i proporcjonalniej one rozkladaja. U mnie to po prostu dosc mocno widac.
Tak mozliwe, ze tak bylo, ale ja sama wazac tyle mam duzo mniej sily. Dlatego musze zaczynac delikatniej, zdrowiej jesc, a schudne i tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Już nie wspomnę, że i Ty, i parę innych osób tutaj, robicie dokładnie to samo, tylko w drugą stronę. Dokładnie, my nic nie mamy, to inni tutaj tak z troski... przynajmniej przez pierwsze kilka stron, teraz powoli przestają się maskować. Cytat:
Cytat:
Przypomnę, że rozmowa o skutkach zdrowotnych otyłości zaczęła się na pierwszej stronie, Elve w reakcji na chamski post Hanka_Moodiego (który pewnie przegapiłaś) napisała, że zna osobę gustującą w większych kobietach. W odpowiedzi na to Lua_Misterioza wysmarowała posta na temat skutków zdrowotnych i wspomniała, że nie można propagować samoakceptacji wśród otyłych czy też sugerować, że mogą tworzyć udany związek. W ostatnim zdaniu tego posta wyraziła słabo skrywany żal, że nadwagę się "usprawiedliwia", podczas gdy można by było pojeździć sobie jak po anorektyczkach, eh.... Linkować, czy sama sobie znajdziesz? |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Konto usunięte
|
No wiesz jedno z mojego rodzeństwa jest w rozm 44 i czasem nawet spodnie 46, przy niskim wzroście. i ja nie uważam tej osoby za gruba albo nieatrakcyjna albo niezadbana. No wiele zależy od konkretnej sytuacji i osoby.
Część jest zawistna niestety. Ja bym nie powiedziała nikomu kto mnie nie pytał o rade żeby się szedł odchudzać. Autorka zapytała więc napisałam co sądzę. Co wy z tą niby troska o szlachetnością się uczepilyscie? Mam w tyłku czyjeś zdrowie niech sobie i po 200 waża jak chcą, autorka zadała pytanie więc sie wypowiadam. Schudnąć? Tak, schudnij, może poczujesz się lepiej skoro nadwagą Ci przeszkadza Edytowane przez 201704240947 Czas edycji: 2017-04-03 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może gdyby ta świadomość istniała, to mniej byłoby dylematów "czy ludzie mnie zaakceptują, bo jestem gruba" a więcej "jak zrobić, żeby dożyć wielu lat w zdrowiu i dobrej kondycji". Wiedza a świadomość to dwie różne sprawy. Można "wiedzieć" że papierosy powodują raka płuc, ale myślę że zobaczenie na własne oczy ile realnie osób ginie w cierpieniu tylko z powodu wieloletniego nałogu palenia spowodowałoby, że sporo osób przemyślałoby dwa razy czy pakować się ten nałóg. W ogóle według mnie podejście na zasadzie "wyglądam okropnie, muszę to zrzucić" nie jest dobrym podejściem. Walka z otyłością powinna być walką z całym stylem życia który do niej doprowadził i długotrwałą zmianą po to, żeby czuć się i wyglądać lepiej. Ale też nie można udawać i zamiatać pod dywan że odkładanie tych zmian jest całkiem w porządku. To indywidualna decyzja, wymagająca zaangażowania, ale bardzo istotna w skali całego życia. Widzę jak wiele osób wpada na pomysł odchudzania z niedopowiednich pobudek, właśnie w przerażeniu że bycie grubym jest takie okropne i obrzydliwe. Nie widzę w tym nic obrzydliwego. Jest to problem, do którego należy podejść zadaniowo i bez negatywnych emocji. Co najwyżej z pozytywnymi - będę się lepiej czuć, lepiej wyglądać, będę mieć lepszą wydolność fizyczną i dłużej pożyję w zdrowiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |||
Konto usunięte
|
[
Cytat:
Ton, w jakim tu się niektóre osoby wypowiadały, nie daje cienia złudzeń, że o misję i chęć pomocy chodzi. To tylko wygodna wymówka dla niektórych, by móc sobie swobodnie używać. [ Cytat:
[ Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Konto usunięte
|
Czemu w tych wszystkich "np." w ktorych wymienia sie potencjalnie niebezpieczne uzywki nigdy nie pojawia sie alkohol? Zawsze to otylosc, papierosy, ewentualnir hodowane kurczaki. Nigdy alkohol.
Candy_lips urzekla mnie twoja historia odnosnie tego dlaczego wygladasz grubiej niz inne osoby o podobnym bmi, ale co w zwiazku z tym? Jedyne, co przekazalas to to, ze nie nasz pojecia odnosnie zdrowego odzywiania. Skoro nie masz pojecia to czemu dajesz rady innym? A co do problemow z hormonami to poczekaj co ci endokrynolog powie... ja dostalam problemow z tarczyca jak bylam super szczupla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zależy od osoby. Popalałam, ale uświadomienie sobie pewnych statystyk spowodowało, że nie tknęłam nic więcej zanim rozwinęłam nałóg. Istnieją środowiska w których mottem jest "trzeba na coś umrzeć", szkoda, że nikt nie dodaje że długo i w męczarniach, zazwyczaj. Myślę, że to nie nagły stres po przeczytaniu statystyk powoduje kontynuację nałogu, ale właśnie uśpienie w świadomości tych faktów i udawanie, że problemu nie ma. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
To nie jest tak, ze ja "tylko" wygladam grubiej, moja waga to tez juz jest obciazanie dla organizmu. Nie trzeba wcale miec problemow z myciem sie przez wage, by waga juz zagrazala zdrowiu. Mala nadwage to bym miala gdybym wazyla 78 kg. Wiesz ok napisze Ci, bylam juz kiedys u endokrynologa, ale zaniedbalam leczenie. Teraz juz na pewno tego nie zrobie. Na pewno mam zespol policystycznych jajnikow, a takze dobry poziom cukru, ale za duza insuline. Nie kazdy o tym wie, ale latwo o zbyt duzy poziom insuliny zwlaszcza przy nadwadze. To moze grozic cukrzyca. Problemy hormonalne zdecydowanie nasilily sie przy nadwadze. To naprawde jest problem, a nie takie byle co i nie przesadzam, ze i u mnie za dobrze nie jest.
Czemu nie mam wiedzy o zywieniu? Nie uloze posilku jak dietetyk, ale paru waznych rzeczy sie dowiedzialam. Jednak duzo jeszcze do nauczenia przede mna, bo to naprawde szeroki zakres wiedzy. Chociaz oczywiscie idealnie to raczej nie bede sie odzywiac, ale chociaz lepiej. Co do chamstwa w watku to ok cos tam bylo i rady typu schudnij, a potem szukaj faceta nie sa mile. Zauwazcie jednak, ze nie kazdy tak pisal, ja tak nie napisalam. Jedni faktycznie nie szanuja innych, inni faktycznie chca doradzic jak ja czy np januszpolak. Wszystko napisala madrze. ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- No i ja rozumiem, ze chamskie zwrocenie uwagi moze kogos zabolec. Ja tez jak uslyszalam taka uwage to mnie bolalo. No ale co innego chamska uwaga, a co innego kulturalne zwrocenie uwagi na problem co mysle, ze zrobilam i az dziwi mnie, ze przypisujecie mi inne intencje. Same osoby, ktore mnie znaja przyznaja, ze zawsze delikatnie pisze i nie chce nikogo urazic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.