|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Konto usunięte
|
Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras
Miałam i mam kondycję , lubiłam i lubię ruch, nigdy nie byłam pulchniutka, ale chyba w 1 klasie liceum miałam jedyną 3 z wf właśnie. Wychowawczyni jak to zobaczyła to zbaraniała. Nigdy nie unikałam wf, ćwiczyłam, nie miałam zwolnień. Nie mam żadnej traumy z tego powodu, bo generalnie już wtedy miałam dystans do ocen i w kolejnych latach opuściłam się z wielu przedmiotów, by poświecić się innym. Pamiętam, że chemiczka przepraszała mnie za 3, ale ja faktycznie nie uczyłam się tego przedmiotu. Dziś jak na ironię potrafię odszyfrowywać składy chemiczne w kosmetykach (ale wtedy tego nie uczyli).
Z perspektywy czasu widzę, że trafiłam w najlepszy czas funkcjonowania systemu. Idąc do klasy humanistycznej musiałam zdać egzamin wstępny z matematyki, polskiego i historii. Potem z matmą już był luz, bo logicznego myślenia uczyła łacina (przy okazji sprzyjająca uczeniu się innych języków, zwłaszcza romańskich). Na maturze w klasie humanistycznej obowiązkowy był polski, język obcy i historia. |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Skarpety w sandałach w kolejkę się pchają - Janusz z Grażyną do dyskusji zapras
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7483040 1]Dlatego niezmiennie dziwi mnie przekonanie, że te 4h wf-u to taki super ekstra hiper pomysł, "bo dzieci są coraz grubsze".
Fakt, są. Tylko, że po pierwsze, taki wf wiele dzieci skutecznie zniechęci do jakiegokolwiek sportu, czy ruchu w ogóle - co widać nawet po tym wątku. Po drugie, w walce z nadwagą/otyłością ruch ma znacznie mniejsze znaczenie niż prawidłowa dieta. Nawet przy zarąbistych lekcjach wf (podobno ktoś gdzieś kiedyś takie widział ![]() Mam w bliskim otoczeniu dwoje dzieci (podst. i gimn.) bardzo aktywnych fizycznie, dodatkowe zajęcia sportowe, dużo ruchu na świeżym powietrzu. Oboje ważą więcej ode mnie (nie razem, pojedynczo). Niestety nawet duża ilość ruchu nie równoważy beznadziejnego odżywiania. Wniosek? 4h wf-u to mniej więcej taka sama strata czas i pieniędzy jak 2h religii ![]() A to swoja drogą. Ruch pomaga budowac miesnie i szlifowac sylwetke ale przy duzej nadwadze najwazniesza jest dieta. Poza tym zamiast wfu w takiej formie jak w szkole, lepiej byloby to zorganizować jak na studiach, ze kazdy chodzi na to, co lubi. No i zlikwidowalabym oceny z wfu bo to wrucanie wszystkich do jednego wora a nikt nie bedzie sprawny pod kazdym katem, zwlaszcza zw normy ustalane sa pod wiek a nie wage i wzrost. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7483040 1]Dlatego niezmiennie dziwi mnie przekonanie, że te 4h wf-u to taki super ekstra hiper pomysł, "bo dzieci są coraz grubsze".
Fakt, są. Tylko, że po pierwsze, taki wf wiele dzieci skutecznie zniechęci do jakiegokolwiek sportu, czy ruchu w ogóle - co widać nawet po tym wątku. Po drugie, w walce z nadwagą/otyłością ruch ma znacznie mniejsze znaczenie niż prawidłowa dieta. Nawet przy zarąbistych lekcjach wf (podobno ktoś gdzieś kiedyś takie widział ![]() Mam w bliskim otoczeniu dwoje dzieci (podst. i gimn.) bardzo aktywnych fizycznie, dodatkowe zajęcia sportowe, dużo ruchu na świeżym powietrzu. Oboje ważą więcej ode mnie (nie razem, pojedynczo). Niestety nawet duża ilość ruchu nie równoważy beznadziejnego odżywiania. Wniosek? 4h wf-u to mniej więcej taka sama strata czas i pieniędzy jak 2h religii ![]() Na litość, w WF-ie nie chodzi tylko o masę ciała, a przede wszystkim o masę innych rzeczy: - siłę - zwinność - gibkosc - umiejętność współpracy w zespole - wzmocnienie mięśni głębokich, poprawa postawy - prewencja ciezkich kontuzji (np. narty osób prowadzących całkowicie siedzący tryb życia stanowczo za często kończą się operacjami kolan) - przerywnik w lekcjach wymagających pracy umysłowej, prewencja dekoncentracji i tak dalej Twoje argumenty o masie są może i słuszne ale jako generalny argument implikujacy bezsens WF-u to trafiłaś kula w płot totalnie. Te 4 h to i tak kropla w morzu potrzeb ale niech będą chociaż one. Traktowanie WF-u jako li tylko środek mający zapewnić prawidłowa masę ciała jest zwyczajne głupie. |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Wf jest bardzo ważny, chociaż uważam, że powinna zostać zmieniona jego forma, bo granie przez cały rok co lekcję w siatkę nie każdego musi wciągać. Może uczniowie sami powinni decydować jaką formę ruchu wybierają?
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Nigdy na wf, po za studiami, nie było mowy o teorii, fizjologii ruchu czy poprawnym wykonywaniu ćwiczeń, bo po co wuefista albo miał to w za dużym odwłoku albo sam się na tym nie znał. Prosta droga do uszkodzenia stawów, kalectwa i kontuzji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W dodayku ze sportów zespołowych pamiętam raczej podziały, śmiechy i dokuczanie słabszym a nie wspolprace. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Konto usunięte
|
Aż muszę sobie poszukać obecnej podstawy programowej z wf. Uważam, że wf jest naprawdę ważnym przedmiotem i aż nie chce mi się wierzyć w to, co piszecie, a na pewno jesteście o wiele młodsze ode mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Radze zejsc z chmurki na ziemie. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę być nawet i starsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Eh, dalej jestem w szoku. Szłam dzisiaj do Roska, przed sklepem przystanęłam na chwilę, żeby sprawdzić telefon. Przechodziła koło mnie para, około czterdziestki, i ów janusz mówi do mnie:
cześć, słoninko Oczy mi na wierzch wyszły ze zdumienia, laska go zaczęła okładać po głowie i zaciągnęła do banku obok. A ja stałam zszokowana i zastanawiałam się: - wtf? - słoninko? przegapiłam moment, w którym stałam się słoninką? - jak można być takim wsiurem? - jak można zaczepiać dziewczyny, gdy idzie się z partnerką? - czemu ta kobieta jest z takim wsiurem? No chyba jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło, bo nawet jak mnie zaczepiają na ulicy jakieś sebiksy chamsko to komplementy są zgoła inne. A takie zaczepki to pamiętam z gimbazy...
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórzy faceci to dno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żadnej z tych rzeczy nie mogę odnaleźć na moich lekcjach wuefu. Wręcz przeciwnie, złe wykonywanie ćwiczeń prawdopodobnie pogłębiło wadę (tak stwierdziła lekarka gdy pokazałam jej, jak kazali nam wykonywać ćwiczenia). Żaden z tego przerywnik miły, bo nie ma się jak umyć, więc nie ćwiczy się zbyt intensywnie, gwarantowane spóźnienie się na kolejne lekcje jeśli nie lecisz pędem. No przykro mi, te zajęcia to jest śmiech na sali, brakuje rzetelnej kontroli wykształcenia wuefistów, bo często gęsto robią tylko krzywdę dzieciakom. Już za przeproszeniem z youtube się nauczyłam lepiej wykonywać ćwiczenia niż w szkole ![]() Podstawa programowa swoje, a nauczyciele swoje, co mu się podoba i lubi, to będzie robił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To chyba Ty dałaś wcześniej bardzo fajną analogię do matematyka (macie piłkę i grajcie / macie zadania i róbcie). O ile nauczyciele wszystkich przedmiotów są różni - oczywiście bywają też beznadziejni matematycy czy poloniści - to jednak aż takiego poziomu olewactwa matematyka czy polonisty nikt by nie zniósł. A u wuefistów jest to na porządku dziennym akceptowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Konto usunięte
|
![]()
Ja mam 39 lat, a Ty ? Moje doświadczenia co do wfu wpisuja się w to co dziewczyny tu pisza. W Twoje też jak chodzi o egzaminy i maturę. Łacinę też miałam. I francuski. Oraz wiele innych fajnych przedmiotów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7483398 1]Ja mam 39 lat, a Ty ? Moje doświadczenia co do wfu wpisuja się w to co dziewczyny tu pisza. W Twoje też jak chodzi o egzaminy i maturę. Łacinę też miałam. I francuski. Oraz wiele innych fajnych przedmiotów.[/QUOTE]
Moje doświadczenia wf-owe są takie jak Wasze. Jestem starsza od Ciebie. Po prostu wydawało mi się, że obecnie jest nieco lepiej z tą indywidualizacją w nauczaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
No dobra to ja jestem jednak młodsza.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74835386]Ja niedawno kończyłam studia i miałam metodykę z wfu. O tym się uczy młodych studentów więc jak nauczyciel młody to jest jeszcze jakaś szansa. Niestety większość nauczycieli pamięta czasy dinozaurów i lubi na wf przyjść np. w szpilkach
![]() Już zgłupiałam i nie wiem czy to wina systemu czy czegoś innego. Nauczyciele stękają na zarobki i zwolnienia, a tymczasem takie kwiatki. |
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze uważałam, że i tak mam lepiej, bo z matmy ci mniej zdolni nie zdawali do następnej klasy, ja po prostu nie miałam super hiper średniej. Nigdy nie czułam się poszkodowana, że ocenia się mnie za to, jak daleko rzuciłam kulą czy jak szybko przebiegłam 100m. Inni byli lepsi i mieli do tego pełne prawo. ![]()
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, ja z dwutaktem miałam taki problem, że nikt nie zwracał uwagi, że jestem leworęczna i lewonożna i powinnam ten dwutakt robić inaczej.
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?" "That depends a good deal on where you want to get to." "I don't much care where –" "Then it doesn't matter which way you go.” Edytowane przez Shawtty Czas edycji: 2017-06-21 o 14:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.