|
|
#241 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kłótnia o samochód ...
Cytat:
Dla niej samochód jest jak dla Ciebie nogi. |
|
|
|
|
|
#242 |
|
BAN stały
|
A ona dostała amnezji co jej odpowiada a co nie jak mu ten samochód pożyczała? Widać po tej sytuacji do niego dotarło, że go to irytuje, tak samo jak po sytuacji z pożyczaniem do niej dotarło, że się z tym jednak czuje niekomfortowo. Ludzie to nie roboty, mogą zmieniać opinie i nastawienie, jedno to teoretyzować, a drugie faktycznie czegoś doświadczyć.
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#244 | |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;81825606]Ale to nie jest jej widzimisie i nie tykej bo beemka.
Dla niej samochód jest jak dla Ciebie nogi.[/QUOTE] I nie ma problemu z ryzykowaniem utraty tych nóg kiedy sama jest kierowcą. Jej prawo, jak już pisałam. A prawem jej partnera jest tego nie akceptować, bądź co bądź jej uczucia są irracjonalne (jeżeli faktycznie uważa, że jej partner jest dobrym kierowcą). Cytat:
Droga wolna, gdzieś tam na pewno znajdzie idealnego partnera, który zrozumie, że z pewnych przyczyn ma bana na niektóre sprzęty w domu.
|
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapomniałaś dodać, że Twoim zdaniem ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- mam nadzieję, że w końcu takiego znajdzie, bo nie wróżę jej obecnemu związkowi długiej przyszłości. |
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla Ciebie irracjonalne, dla mnie całkowicie zrozumiałe. |
|
|
|
|
|
#247 |
|
BAN stały
|
Irracjonalne ≠ niezrozumiałe.
Zakładanie, że ryzyko losowej stłuczki bez winy kierowcy jest większe jeżeli autorki nie ma w pobliżu JEST irracjonalne. A przy tym dla niektórych może też być zrozumiałe, to się nie wyklucza. |
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jej prawo, ale jego prawo poczuć się ujowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#249 |
|
Przyczajenie
|
W związku powinno się móc liczyć, że partner pomoże. W tym wypadku autorka chciała pomóc - odwieźć, więc nie powinien się czepiać. Nie ma obowiązku pożyczania samochodu jeżeli się tego nie chce z jakichkolwiek względów. Można napisać wiele argumentując zarówno za, jak i przeciwko... ale prawda jest taka, że druga strona nie ma prawa tego żądać.
p.s. Jeżeli u mnie wystąpiłaby taka sytuacja, to prawdopodobnie pożyczyłbym samochód żonie, ale czułbym się z tym niekomfortowo. W tym wypadku nie wchodzi w grę kwestia niepełnosprawności, czy kwestie finansowe... po prostu mam do mojego samochodu stosunek emocjonalny. |
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc nie pisz, że ryzyko wypadku (i jego konsekwencje) jest identyczne, niezależnie od tego, kto akurat trzyma kierownicę, bo to bzdura. poza tym nie wolno zapomnieć, że to auto jest dostosowane do Autorki i wszelkie udogodnienia są dopasowane do niej. a co dla jednego jest udogodnieniem, dla innego może być utrudnieniem. |
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie właśnie podejście tego chłopaka, czy to co piszą tu niektóre wizażanki, to podejście obrażonego dziecka.
Cytat:
Pomijając już do znudzenia przewijający się tu, acz całkowicie ignorowany fakt, że w związku naprawdę nie trzeba wspólnie korzystać z absolutnie wszystkich rzeczy. Dla kogoś to może być telefon, laptop, torebka, wspomnianie superduper słuchawki podróżne czy inny gadżet. IMHO w normalnym związku wygląda to tak, że jeśli te "dziwactwa" są ograniczone (a chyba na ogół tak jest) i nie dotyczą połowy fantów, to partnerzy szanują nawzajem te swoje preferencje i nie upierają się przy korzystaniu akurat z tej jednej jedynej rzeczy. |
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Podam Ci inny przyklad z mojego podworka.
Dobre nozyczki, to koszt samochodu. Kazdy szanujacy sie fryzjer nigdy nie pozyczy ich koledze po fachu nawet, zeby byl lepszy. Nozyczki pozyczane, juz nie beda tak samo pracowaly a upuszczone RAZ traca polowe. |
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8182732 1]Dla mnie właśnie podejście tego chłopaka, czy to co piszą tu niektóre wizażanki, to podejście obrażonego dziecka.
No a nawet jeśli to co? Dorosłej, dojrzałej osobie naprawdę uwłacza fakt, że może nie być we wszystkim świetna? Pomijając już do znudzenia przewijający się tu, acz całkowicie ignorowany fakt, że w związku naprawdę nie trzeba wspólnie korzystać z absolutnie wszystkich rzeczy. Dla kogoś to może być telefon, laptop, torebka, wspomnianie superduper słuchawki podróżne czy inny gadżet. IMHO w normalnym związku wygląda to tak, że jeśli te "dziwactwa" są ograniczone (a chyba na ogół tak jest) i nie dotyczą połowy fantów, to partnerzy szanują nawzajem te swoje preferencje i nie upierają się przy korzystaniu akurat z tej jednej jedynej rzeczy.[/QUOTE] facetowi Autorki najwyraźniej nie wolno powiedzieć, że czyimś zdaniem źle jeździ. może chodzi o bezstresowe wychowanie albo co. |
|
|
|
|
#256 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Co do wspomnianego przykładu słuchawek to jak najbardziej, niech sobie partner ma swoje ukochane, wymarzone słuchawki, ja mam swoje i nie muszę mu specjalnie ruszać. Ale jak mi się akurat w samolocie zepsują, a partner swoich aktualnie nie używa, ale mi nie da "BO NIE, ZA DROGIE BYŁY ŻEBYŚ ICH TERAZ UŻYWAŁA", no to nadal jestem na stanowisku, że zawiewa brakiem zaufania i egoizmem. |
||
|
|
|
|
#257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co cytujesz dotyczy kwestii, czy można/nie można mówić komuś, że źle jeździ. nikt nie roztrząsa, czy facet potrafi jeździć, czy nie, bo uwaga uwaga - żadna z nas z nim nigdy nie jechała, za wyjątkiem Autorki rzecz jasna. ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
gdyby Twój partner miał poważne problemy ze słuchem i nie słyszał bez specjalnego aparatu, który przyjmijmy na potrzeby tej dyskusji spełnia też funkcję zwykłych słuchawek, to nalegałabyś na to, żeby Ci je pożyczył, bo on śpi, a Ty nie możesz słuchać piosenek? gdzie koszt takiego aparatu idzie już w porządne kilkadziesiąt tysi. |
||
|
|
|
|
#258 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
"wydaje mi się więc, że tu nie chodzi o to komu pożycza, a o sam fakt pożyczenia" po czym zaraz sama sobie zaprzeczyłaś pisząc, że koleś słucha muzyki na full i ryzyko wypadku jest jednak wyższe kiedy on jest kierowcą. Czyli chodzi o to, komu pożycza jednak, tak? A nie o sam fakt pożyczenia, zwłaszcza jeśli pożyczała też już innym osobom, tylko nie jemu. Cytat:
A sama analogia też taka średnia, bo jakkolwiek bez aparatu człowiek jest uziemiony i nic nie usłyszy, tak po stłuczce autorka ma przynajmniej kilka możliwości poruszania się po mieście, w tym podwożenie jej przez partnera, co przecież jak ustaliłyśmy poniżające nie jest, a wręcz super wygodne. |
||
|
|
|
|
#259 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kierownica tak nie działa. Tyłka Na siedzeniu też tak dotkliwie nie odciśnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#261 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uważam, że w przypadku Autorki problem wynika bardziej z faktu, że ona ogólnie boi się pożyczania, a to komu pożycza schodzi na dalszy plan. w jej przypadku. uważam również - ja, ja uważam - że kierowca jeżdżący z muzyką ustawioną na full ma większe szanse nie uniknąć stłuczki, gdy ktoś nie z jego winy w niego wjeżdża. już rozumiesz? Cytat:
autobusy też odpadają ze względu na jej niepełnosprawność, taksówki raczej też, bo skoro auto faceta jest be to i taksa też będzie be. nie mam teraz czasu szukać Ci postów Autorki, ale może warto by zapoznać się z nimi ponownie? poza tym dziwi mnie to kwestionowanie informacji od Autorki na temat jej niepełnosprawności - to ona wie, jaką ma niepełnosprawność i jakimi środkami transportu może się poruszać. mówiła, że bez auta jest więźniem swojego mieszkania i nie ma jak dojeżdżać do pracy. ale nie, co ona tam wie, zawsze znajdzie się ktoś, kto wie lepiej, bo Autorka na bank udaje, że jej niepełnosprawność jest poważniejsza, niż w rzeczywistości. ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
nie twierdzę, że tak jest w przypadku faceta Autorki, ale jednak skoro nawet przy przejściu na automat ludzie potrzebują chwili, żeby się przyzwyczaić, to tym bardziej dzieje się tak w przypadku auta dostosowanego do osoby z niepełnosprawnością ruchową. |
|||
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
Ale gdzie jest informacja, że facet gorzej jeździ? Bo ja nie widziałam, może coś pominęłam.
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Jej choroba wiaze sie z pewnymi konsekwencjami w zwiazku i powinna byc traktowana z oczywistym zrozumieniem. Fakt jej niepelnosprawnosci staje sie wspolnym w momencie pojawienia sie partnera i zobowiazuje do pewnych wyrzeczen. W tym wypadku do odzielnego korzystania z aut.
|
|
|
|
|
#265 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Także wdech, wydech, przeczytaj jeszcze raz cały temat, bo troszkę rzeczy Ci umknęło i możemy wrócić do dyskusji. |
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Mój ojciec potrzebuje trochę czasu żeby ustawić auto pod siebie po tym jak ktoś inny nim jeździł i z tego powodu nie znosi pożyczać samochodu. Nie chce żeby mu ktoś coś poprzestawiał, bo potem zwyczajnie cholery dostaje jak musi znowu kombinować. No tak ma, trudno, jego dziwactwo, jego samochód, ma prawo. Bywało że potrzebowałam gdzieś dojechać jego samochodem, wolał mnie zawieźć niż dać kluczyki - nie miałam z tym problemu, wiem jaki on jest, wiem że coś, co dla mnie jest chwilą, jemu zajmuje więcej czasu i traci kupę nerwów, więc po co go mam narażać na to, skoro chce mnie zawieźć?
|
|
|
#268 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za rady na temat oddychania, nie wiem, jak ja żyłam do tej pory, zawsze robiłam dwa wdechy i jeden wydech ale masz rację, że 1:1 jest lepsze.Cytat:
nie mniej jednak co to zmienia właściwie w całej dyskusji? Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-03-02 o 10:58 |
||
|
|
|
|
#269 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie, pisała że ona nie jeździ (w sensie za kierownicą) jego samochodem, bo nie jest przystosowane. Ale wyjaśnienie dlaczego ogólnie nie jeżdżą jego (nawet z nim za kierownicą) to chyba nie padło. Pewnie dlatego, że jej jest wygodniejszy. No i ona płaci za paliwo.
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.

Droga wolna, gdzieś tam na pewno znajdzie idealnego partnera, który zrozumie, że z pewnych przyczyn ma bana na niektóre sprzęty w domu.

ale masz rację, że 1:1 jest lepsze.
dzięki