![]() |
#241 |
BAN stały
|
Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8615550 6]6 tys brutto to nie bedzie 5 tys netto tylko troszke ponad 4 tys[/QUOTE]
Cóż, autorka odrzuci kasjerów, magazynierów i studentów wykonujących prace na ćwierć etatu. Zostanie jeszcze szeroki wachlarz możliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem w takim razie, skoro mówicie, że dobre zarobki w Warszawie to 10000, jak utrzymują się tam ludzie, którzy zarabiają o wiele mniej czyli ci kasjerzy, nauczyciele czy pielęgniarki. Pewnie ich małżonkowie zarabiają ponad dychę to się wyrównuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli serio ludzie w Warszawie w wieku >30lat zarabiają 2-3tys na rękę to ja nie wiem jak udaje im się kupować mieszkania, wyjechać czasem na wakacje. No po prostu mi się to w ogóle nie spina w wyliczeniach. No ale jasne że jak trzeba to się da. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#244 | |
BAN stały
|
Cytat:
Więc co do danych Ariady też bym podchodził sceptycznie i dodał kilka stówek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo jest w branży medycznej. Wszędzie na świecie młoda lekarka/lekarz zarabia tyle, co młoda programistka/programista (wiem, bo sprawdzałam), a później analogiczne są stawki wzwyż w zależności od doświadczenia, przy czym w medycynie widełki są nawet szersze (np. specjalistka/specjalista z doświadczeniem 20+ zarobi więcej jako lekarka/lekarz, niż przy programowaniu z tym samym tylko doświadczeniem). Analogicznie w Polsce lekarka/lekarz się często nie stara, ale zgadnij, co się dzieje, jak lekarka/lekarz na etacie w szpitalu zaczyna się starać? Hmm pomyślmy... nic! A co, jeśli zaczyna sobie zlewać? No cóż... znowu nic. Nikt nie zwolni, bo są braki kadrowe. Które się wypełnia, nie dbając o jakość usług, bo jest ograniczenie budżetem NFZ. Więc to nawet nie zawód, a system w państwie decyduje, co się opłaca a co nie. Równie dobrze można by zamknąć programistów w gułagu i kazać im pisać za darmo. Na pewno bardzo by się starali. Poza tym niestety wiem, jak wygląda szkoła od wewnątrz i masz bardzo dużo racji. Tak właśnie wygląda szkoła, o zgrozo. Ale śmieszy mnie trochę podejście "nauczyciele są be bo szkoła jest be", kiedy w tym zawodzie też są ludzie którzy nie mają innych perspektyw i muszą za coś żyć. Gdybyś tam utkwił na pewno nie starałbyś się do swojej śmiesznej emerytury na tym samym poziomie, pewnie sam uwikłałbyś się z zapałem w kliki i tak byś funkcjonował w obrębie swojego kółka adoracji. Może zamiast winić ludzi czas wziąć sprawy w swoje ręce i zmienić system, w końcu on działa dzięki naszym podatkom i my jako obywatele podejmujemy decyzje o tym, jak on ma wyglądać. To, że ktoś nie ma dzieci czy nie jest nauczycielem, nie stanowi wymówki. System edukacji dotyczy nas wszystkich i jest po prostu zły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
BAN stały
|
Tak jak napisałam wyżej, dane z wynagrodzenia.pl nie opierają się na reprezentatywnej próbie. Żeby badaną grupę uznać za reprezentatywną, trzeba przebadać odpowiednią grupę osób z poszczególnych grup wiekowych i społecznych. Na tej stronie to tylko 19 tysięcy dobrowolnie wypełnionych ankiet. Jest tu na pierwszy rzut oka wyraźna nadreprezentacja pracowników z pewnych sektorów. W świetle podstaw statystyki nie ma to większej wartości poznawczej. Jeśli nie rozumiesz podstaw statystyki, to naprawdę dobrze, że nie uczysz już w szkole przedmiotów ścisłych, bo masz wyraźne braki.
Dlatego ja podaję dane z GUS, a nie z portali typu wynagrodzenia.pl. GUS ma dostęp do odpowiedniej ilości danych i podaje wyniki na podstawie reprezentatywnej próby (znaczy się wszystkich). Choć też warto wiedzieć, że GUS zawyża trochę dane. Średnią i medianę zarobków oblicza się na podstawie pracowników sektora prywatnego, pomija się budżetówkę, mikofirmy i samozatrudnionych. Robi się to celowo, żeby średnia zarobków wyszła wyższa, bo w budżetówce i w mikrofirmach zarabia się najmniej. Można więc uznać, ze nawet to, co podałam, jest z lekka zawyżone. Poza tym GUS ma dostęp do oficjalnych danych o zarobkach, wynagrodzenia.pl opierają się na anonimowych ankietach, w których każdy mógł wpisać, co chciał. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-11-22 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale milo że ktoś ma dokladnie to samo zdanie co ja. I oczywiście sie pod tym postem podpisuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#249 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wśród moich znajomych zarobki w Warszawie oscylują - minimum 4k netto, średnio 6k netto i trochę osób 10k+ z tym, że moi znajomi w Warszawie to głównie ludzie z branży IT i telekomunikacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
A to ludzie sami z siebie już nie mogą się starać, dla swojej satysfakcji, tak po prostu? Tylko zawsze muszą być jakieś gratyfikacje? Czy to premia, czy pochwała? Wszędzie tylko ta kasa taka ważna?
A jeszcze nauczyciel to chyba też z powodu innych ludzi czyli swoich podopiecznych. Czy to jest nic ?
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
Naprawdę, czytając wiżaz, czuję się jak życiowy przegryw. Nie mam fajnej pracy, nie mam dobrej pensji, nie mam szczęscia w przyjaźni i miłości, urody, figury - dno życiowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86156367]10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
[/QUOTE] Zarabia. http://www.prezydent.pl/prezydent/py...zi/page,1.html ostatnie pytanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86156367]10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
Naprawdę, czytając wiżaz, czuję się jak życiowy przegryw. Nie mam fajnej pracy, nie mam dobrej pensji, nie mam szczęscia w przyjaźni i miłości, urody, figury - dno życiowe[/QUOTE]Dlatego przeraża mnie trochę ten wątek. Ocenianie przez pryzmat zarobków, wypowiadanie się w pogardliwy sposób o pewnych zawodach (Edan). Zostałam trochę inaczej wychowana i szanuję ludzi na każdym stanowisku. Nie wiem co byśmy zrobili, gdyby zabrakło osób, które chcą być pielęgniarkami, nauczycielami czy choćby pracować na produkcji w firmach, których produkty kupujemy na co dzień. Nie każdy proces da się zautomatyzować ![]() Nigdy nie oceniałam też ludzi w kategoriach ich zarobków - zawsze bardziej przez pryzmat tego jacy są. I mimo, że nie związała bym się z każdym to nie dlatego, bo uważam się za lepsza. Po prostu nie każdy by mi pasował. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Już takie wątki były, że od ambicji autorki zeszło w końcu na gardzenie ludźmi co chociażby ulice i chodniki nam kładą. Autorka mize takiego faceta nie chcieć, ale co niektórzy co wypisują. Też pomyślałam o pielegniarkach, strazakach czy nauczycielach...
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
BAN stały
|
Czy ktoś może zacytować mnie gdzie kimś gardziłem? Kilka użytkowniczek zaczęło przekręcać złośliwie co pisałem a reszta przyjęła to jako prawdę objawioną, mimo że kilka razy poprawiałem. Potem mi się odechciało dyskusji z osobami które dyskusji odmawiają, nawet na priv.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Konto usunięte
|
megamag oklaski, że chciało Ci się odszukać - tyle pogardy ile ma ten troll dla innych ludzi i jak jad mu się uszami wylewa to szok, jakoś moderacja nie reaguje - a ja dostałam ostrzeżenie za atak na niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
BAN stały
|
Dziękuje za niektóre posty wyrwane z kontekstu gdzie nie wiadomo do czego się odwoływały, za pogrubienia w dziwnych miejscach, zwłaszcza mistrzowską manipulacja jest pogrubienie gdzie nie szanuję nauczycieli
![]() Całość ma nieco inny wydźwięk: ânie, nie będę szanować nauczycieli tylko dlatego, że są nauczycielami. â I tak z każdym cytatem. Brawo ![]() Polepszyłas mi humor na wieczór. Dziękuje raz jeszcze ![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- [1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86156913]megamag oklaski, że chciało Ci się odszukać - tyle pogardy ile ma ten troll dla innych ludzi i jak jad mu się uszami wylewa to szok, jakoś moderacja nie reaguje - a ja dostałam ostrzeżenie za atak na niego ![]() Dostałaś za wulgarny atak poniżej wszelkiej normy przyjętej w kulturalnej debacie publicznej. Co do pogardy to akurat jesteś ekspertka i dajesz wyraz w każdym poście tutaj. EOT, bo mi szkoda na dyskusje z osobami używającymi słownictwa, porównań poniżej poziomu o którym pisałem Edytowane przez edan84 Czas edycji: 2018-11-22 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Wtajemniczenie
|
Tak a propos nauczycieli i ich maluczkich problemików w stylu 'Jaś pociągnął Małgosię za warkocz'.
Jestem akurat tym 'szambonurkiem' w liceum (i to dobrym - dobrym liceum, znaczy się), i ogrom problemów młodzieży jest porażający - depresje, samookaleczenia, próby samobójcze lub samobójstwa, zaburzenia nerwicowe, zaburzenia lękowe i fobie społeczne, bullying, problemy z własną orientacją/transseksualizm i wynikające z tego problemy psychologiczne/społeczne. W szkole podstawowej pewnie jeszcze domy dysfunkcyjne, dzieci zaniedbane, niedożywione, bite, molestowane, gwałcone, prześladowane. Bułka z masłem. Problemiki. A, i co do tematu - chcę faceta ambitnego, bo sama taka jestem, inteligentnego, oczytanego, zainteresowanego światem (polityką i problemami globalnymi). Czy to ma przełożenie na zarobki? Nie zawsze. Mój facet jak go poznałam miał bliżej do 30tki niż dalej, i nie zarabiał dużo. Potem ja więcej od niego. A potem przeszłam do szkoły, bo to lubię i jest bliżej tego, co mnie interesuje, a to nadal nie koniec mojej 'kariery', a on za to potroił swoje zarobki. Jak to mówią - fortuna kołem się toczy ![]() Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2018-11-22 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Konto usunięte
|
wulgarny? Ty chyba nie znasz definicji tego słowa...
no nie mam więcej pytań - a w zasadzie mam - gdzie można włączyć ignorowanie postów konkretnego uzytkownika? jakoś nigdy nie potrzebowałam, a teraz pragnę gorąco by edan84 magicznie mi zniknął, jak to zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak: to sorry, to jednak Twoja praca; Nie: to sorry, masz od takich problemów aby nad nimi pracować specjalistę w szkole. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Dajmy na to - oczekuję, że mój partner będzie czytał książki i będzie brunetem (to z włosami chyba już nawet tutaj było przywoływane). Co nie oznacza z automatu, że gardzę tymi, co poprzestają na publicystyce, i blondynami. Po prostu nie każdy by mi pasował.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Konto usunięte
|
No tak, nauczyciel nic nie zrobi, uda że nie widzi, a potem w uwadze reporter będzie pytał po tragedii "kto to widział, kto pomógł" i będzie hejt na złych nauczycieli. Rozumiem, że jeśli widzisz w pracy, że twój podwładny ma problemy i wpływa to na jego pracę, to też olewasz sprawę, bo nikt ci za to nie płaci i akurat u ciebie w "kodzie" nie ma polecenia "pomóc drugiemu człowiekowi"? To nie jest narzekanie na te sprawy, tylko ich przedstawienie
Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2018-11-22 o 19:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
b) jestem nauczycielem i wychowawcą, co nie oznacza, że mnie te problemy dzieci nie dotykają. Nie, nie muszę być psychologiem szkolnym, żeby się dopiero tym przejąć, działać, widzieć, doświadczać itd. Ja tylko pokazuję, że problemy w szkole są znaczące, a nie jak to sprowadziłeś do absurdu 'chodzi o warkocze'. c) Twoja wypowiedź raczej świadczy o Twojej niskiej empatii, niskiej inteligencji społecznej i słabej znajomości psychologii w ogóle, i chyba zamiłowaniu do spychologii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86157114]No tak, nauczyciel nic nie zrobi, uda że nie widzi, a potem w uwadze reporter będzie pytał po tragedii "kto to widział, kto pomógł" i będzie hejt na złych nauczycieli. Rozumiem, że jeśli widzisz w pracy, że twój podwładny ma problemy i wpływa to na jego pracę, to też olewasz sprawę, bo nikt ci za to nie płaci i akurat u ciebie w "kodzie" nie ma polecenia "pomóc drugiemu człowiekowi"? To nie jest narzekanie na te sprawy, tylko ich przedstawienie[/QUOTE]
A Ty czytasz co cytujesz? Przecież to jasne, ze obowiązkiem nauczyciela jest poinformować psychologa szkolonego o problemie z takim a takim uczniem oraz poinformować wychowawcę. A wychowca zaprasza rodziców i ich informuje o problemach dziecka w szkole oraz ze ta sprawa zajął się psycholog. Ale nie sądziłem, ze to taki wielki problem. Są od zajmowania się już tym dzieckiem osoby (psycholog, rodzice) oraz w razie czego odpowiednie instytucje. Przecież nie prowadzi specjalistycznej terapii. Nie on od tego jest, bo może wręcz zaszkodzić. I tyle. To coś w stylu jakby na ulicy upadł człowiek i zaczął się dusić - tak obowiązkiem jest udzielić pierwszej pomocy i zadzwonić po pogotowie, ale nie - nie rolą przechodnia jest rozpoczęcie operacji chirurgicznej na chodniku. Są od tego ludzie i instytucje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
Szczerze mówiąc 5 tys. na rękę w wieku 30 lat jakieś 5 lat temu wydawało mi się jeszcze nieosiągalną kwotą, jakimś kosmosem. Rynek pracy się zmienił. Razem z moim facetem zarabiamy sporo powyżej 10 tys. zł na rękę. On faktycznie pracuje w Warszawie i zarabia te 2,5 tysiąca netto więcej ode mnie. Branże:ja finanse, on planowanie. Jesteśmy jeszcze kilka lat przed 30. Dlatego nie rozumiem oburzenia jakby to było niewiadomo jak wielkie wymaganie autorki. My oboje pochodzimy z niezamożnych rodzin, nikt nam nic nie dał, nikt nic nie załatwił. Nauka, nauka, nauka a później praca, praca, praca i da się.
Edytowane przez vilka1 Czas edycji: 2018-11-22 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nikt nie mówi, że to jest awykonalne - za to mówię, że to nie jest tak, że team leader jedynie li posiada umiejętności rozwiązywania konfliktów, negocjacji i inne miękkie, bo to problemy dorosłych, czyli te 'wielkie', a w szkole to się zajmuje ogólnie jakimiś popierdółkami w stylu 'on mi zabrał ołówek'. Jesteś tak zacietrzewiony w swojej argumentacji, że nawet nie zauważasz, co się Tobie przekazuje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.