Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-22, 13:03   #241
edan84
BAN stały

Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja

[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8615550 6]6 tys brutto to nie bedzie 5 tys netto tylko troszke ponad 4 tys[/QUOTE]

Cóż, autorka odrzuci kasjerów, magazynierów i studentów wykonujących prace na ćwierć etatu. Zostanie jeszcze szeroki wachlarz możliwości.
edan84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 13:03   #242
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
U
Zatem te 5 tys na rękę w Wawie, o ile nie jest się jakimś typowym magazynierem i innym przeciętnym kasjerem, idzie bez problemu wyszarpać. Co raczej potwierdza moją tezę, że wymaganie od faceta wieku lat 30 w Wawie zarobków minimum 5 tys zł jest żadnym wymaganiem, bo to ma w sumie większość.
I przeciętnym nauczycielem - zapomniałeś dodać.

Ciekawa jestem w takim razie, skoro mówicie, że dobre zarobki w Warszawie to 10000, jak utrzymują się tam ludzie, którzy zarabiają o wiele mniej czyli ci kasjerzy, nauczyciele czy pielęgniarki.
Pewnie ich małżonkowie zarabiają ponad dychę to się wyrównuje
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 13:04   #243
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Bardzo odpłynął. Mam niewielu znajomych, którzy w Warszawie zarabiają około 10 tys. i są to tylko dwie branże: IT i finanse. Inne branże nie osiągają takich dochodów. Większość moich znajomych zarabia więc mniej, a do tego większość ma już jakieś mieszkania na kredyt.

W prawdziwym świecie zarobki w Polsce kształtują się tak (brutto):

Pewnie tak jest. Chociaż żyję w prawdziwym świecie to rzeczywiście moje grono znajomych to finansiści, a znajomi mojego TŻ to programiści. I to pewnie zawyża oczekiwania zarobkowe.

Jeśli serio ludzie w Warszawie w wieku >30lat zarabiają 2-3tys na rękę to ja nie wiem jak udaje im się kupować mieszkania, wyjechać czasem na wakacje. No po prostu mi się to w ogóle nie spina w wyliczeniach.

No ale jasne że jak trzeba to się da.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 13:09   #244
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Pewnie tak jest. Chociaż żyję w prawdziwym świecie to rzeczywiście moje grono znajomych to finansiści, a znajomi mojego TŻ to programiści. I to pewnie zawyża oczekiwania zarobkowe.

Jeśli serio ludzie w Warszawie w wieku >30lat zarabiają 2-3tys na rękę to ja nie wiem jak udaje im się kupować mieszkania, wyjechać czasem na wakacje. No po prostu mi się to w ogóle nie spina w wyliczeniach.

No ale jasne że jak trzeba to się da.

Przecież Ariada pokazała, że te dane są kompletnie zmyślone. A ludzie w Polsce akurat to mają tendencję mówienia na odwrót, że oooo, jak im to się źle żyje, jak to źle zarabiają, że na nic ich nie stać i przekłamują zawsze w dół.
Więc co do danych Ariady też bym podchodził sceptycznie i dodał kilka stówek.
Stary 2018-11-22, 13:14   #245
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem, nie poszedłem do szkoły z powołania, raczej z potrzeby chwili. Tak mi się życie ułożyło, że po prostu nie miałem za bardzo wyboru, a szkoła przyjęła mnie z otwartymi ramionami (duża część tych osób sama mnie uczyła, a jedna z tych pań zrobiła ze mnie laureta olimpiady przedmiotowej). Więc przychodziłem nie jako anonim.
Jednak zderzenie się z tym jak szkołę się postrzega z perspektywy korytarza i ławki, a jak z perspektywy pokoju nauczycielskiego jest diametralnie różne.
Samo nauczanie mi odpowiadało (miałem pedagogiczny sukcesik dający komuś bolesny prztyczka w nos), ale w pracy nauczyciela to nawet nie połowa pracy. Użeranie się z dzieciakami jest nawet spoko, użeranie się ze skostniałą kadrą pedagogiczną to co innego. Tony papierów i biurokratycznej roboty zniechęca, zwłaszcza kiedy musisz produkować setki pism, których i tak nikt nigdy nie przeczyta, ale muszą być.
Nie wiem, może w małych szkołach jest inaczej. W molochu gdzie kadra to ponad 50 osób podzielonych na frakcje to mordęga. Zwłaszcza jak do żadnej z frakcji należyć nie chcesz. Wtedy każdy patrzy na Ciebie z wyrzutem i jak na zagrożenie dla jego godzin, czy dyżuru na przerwie w "lepszej" części szkoły.
Trzeba lubić się z określonymi osobami, które rozdzielają nowe klasy, tworzą plan, grafik, rozpiski. Trzeba się lubić z innymi aby liczyć na określone dodatki, "dobre" nadgodziny. Tematu godzin karcianych to już nie będę poruszać, bo to oddzielny obszerny rozdział "przysług".
Normą jest "odwdzięczanie się" za pewne traktowanie różnych spraw.
Komedią potrafią być rady pedagogiczne i taplanie się wtedy we własnych brudach i widzieć prawdziwe podziały wewnątrz kadry.

Szczytem wszystkiego jest to kiedy wiesz, że Twój uczeń nie powinien przejść do następnej klasy, bo nie opanował minimum programowego, który nie pozwoli mu zrozumieć materiału z następnej klasy. Uczeń podchodzi do komisa i nic, zero. No nie umie, nie opanował.
Ale na posiedzeniu rady dyrektor tłumaczy, że dla dobra szkoły, statystyk i EWD musi on otrzymać promocję. Wyrażasz swoją opinię, że jesteśmy dla ucznia i zrobimy mu krzywdę. Dochodzi do głosowania, jesteś jedyny przeciw i jesteś upominany, czy zdajesz sobie sprawę, że będzie z tego raport, kto jest przeciw. Zostajesz czarną owcą rady.

Tak wygląda rzeczywistość szkolna.
Nie wiem czy Ty zdajesz sobie sprawę w ogóle z czego wynika fakt, że nauczyciele są jacy są a szkoła wygląda jak wygląda, podczas gdy programiści są inni a ich miejsca pracy inne. Dlaczego programista np. nie udaje, że pracuje, nie mając umiejętności, albo dlaczego nauczyciel to robi. Wszystko przecież wynika tylko i wyłącznie z faktu, że edukacja jest prowadzona przez państwo, a nauczycielka absolutnie nic nie zyska, starając się. Można iść do klasy i klepać jedną formułkę albo bawić się w kalambury i ma się ten sam efekt, jak kiedy ktoś się doucza, stosuje nowatorskie metody, czy aktywizuje uczniów w sensowny sposób. Ten sam efekt - nie przełoży się to ani na zarobki, ani - często - na pochwałę z czyjejkolwiek strony. Jak programistka się przyłoży, to dostanie zaraz premię, potem podwyżkę, a potem wchłonie ją jeszcze lepsza firma. Przecież programiści nie pracują tak skrupulatnie, bo muszą odwalić 9-17 i do domu. To tylko kwestia szczęścia w wyborze branży, a nie indywidualnych predyspozycji. Myślę, że mielibyśmy przedszkolanki na miarę pani Montessori i to na pęczki, gdyby taka przedszkolanka dostała za to premię i podwyżkę na poziomie tego, co zarobi programista. A ona i tak dostanie swoje 1600 na rękę, choćby na rzęsach przed dziećmi stawała.

To samo jest w branży medycznej. Wszędzie na świecie młoda lekarka/lekarz zarabia tyle, co młoda programistka/programista (wiem, bo sprawdzałam), a później analogiczne są stawki wzwyż w zależności od doświadczenia, przy czym w medycynie widełki są nawet szersze (np. specjalistka/specjalista z doświadczeniem 20+ zarobi więcej jako lekarka/lekarz, niż przy programowaniu z tym samym tylko doświadczeniem). Analogicznie w Polsce lekarka/lekarz się często nie stara, ale zgadnij, co się dzieje, jak lekarka/lekarz na etacie w szpitalu zaczyna się starać? Hmm pomyślmy... nic! A co, jeśli zaczyna sobie zlewać? No cóż... znowu nic. Nikt nie zwolni, bo są braki kadrowe. Które się wypełnia, nie dbając o jakość usług, bo jest ograniczenie budżetem NFZ.

Więc to nawet nie zawód, a system w państwie decyduje, co się opłaca a co nie. Równie dobrze można by zamknąć programistów w gułagu i kazać im pisać za darmo. Na pewno bardzo by się starali.

Poza tym niestety wiem, jak wygląda szkoła od wewnątrz i masz bardzo dużo racji. Tak właśnie wygląda szkoła, o zgrozo. Ale śmieszy mnie trochę podejście "nauczyciele są be bo szkoła jest be", kiedy w tym zawodzie też są ludzie którzy nie mają innych perspektyw i muszą za coś żyć. Gdybyś tam utkwił na pewno nie starałbyś się do swojej śmiesznej emerytury na tym samym poziomie, pewnie sam uwikłałbyś się z zapałem w kliki i tak byś funkcjonował w obrębie swojego kółka adoracji. Może zamiast winić ludzi czas wziąć sprawy w swoje ręce i zmienić system, w końcu on działa dzięki naszym podatkom i my jako obywatele podejmujemy decyzje o tym, jak on ma wyglądać. To, że ktoś nie ma dzieci czy nie jest nauczycielem, nie stanowi wymówki. System edukacji dotyczy nas wszystkich i jest po prostu zły.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 13:14   #246
megamag
BAN stały

Cytat:
Ups i wychodzi, że anonimwe dane megamag są tyci przekłamane
Tak jak napisałam wyżej, dane z wynagrodzenia.pl nie opierają się na reprezentatywnej próbie. Żeby badaną grupę uznać za reprezentatywną, trzeba przebadać odpowiednią grupę osób z poszczególnych grup wiekowych i społecznych. Na tej stronie to tylko 19 tysięcy dobrowolnie wypełnionych ankiet. Jest tu na pierwszy rzut oka wyraźna nadreprezentacja pracowników z pewnych sektorów. W świetle podstaw statystyki nie ma to większej wartości poznawczej. Jeśli nie rozumiesz podstaw statystyki, to naprawdę dobrze, że nie uczysz już w szkole przedmiotów ścisłych, bo masz wyraźne braki.

Dlatego ja podaję dane z GUS, a nie z portali typu wynagrodzenia.pl. GUS ma dostęp do odpowiedniej ilości danych i podaje wyniki na podstawie reprezentatywnej próby (znaczy się wszystkich). Choć też warto wiedzieć, że GUS zawyża trochę dane. Średnią i medianę zarobków oblicza się na podstawie pracowników sektora prywatnego, pomija się budżetówkę, mikofirmy i samozatrudnionych. Robi się to celowo, żeby średnia zarobków wyszła wyższa, bo w budżetówce i w mikrofirmach zarabia się najmniej. Można więc uznać, ze nawet to, co podałam, jest z lekka zawyżone.

Poza tym GUS ma dostęp do oficjalnych danych o zarobkach, wynagrodzenia.pl opierają się na anonimowych ankietach, w których każdy mógł wpisać, co chciał.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2018-11-22 o 13:23
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 13:19   #247
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Nie wiem czy Ty zdajesz sobie sprawę w ogóle z czego wynika fakt, że nauczyciele są jacy są a szkoła wygląda jak wygląda, podczas gdy programiści są inni a ich miejsca pracy inne. Dlaczego programista np. nie udaje, że pracuje, nie mając umiejętności, albo dlaczego nauczyciel to robi. Wszystko przecież wynika tylko i wyłącznie z faktu, że edukacja jest prowadzona przez państwo, a nauczycielka absolutnie nic nie zyska, starając się. Można iść do klasy i klepać jedną formułkę albo bawić się w kalambury i ma się ten sam efekt, jak kiedy ktoś się doucza, stosuje nowatorskie metody, czy aktywizuje uczniów w sensowny sposób. Ten sam efekt - nie przełoży się to ani na zarobki, ani - często - na pochwałę z czyjejkolwiek strony. Jak programistka się przyłoży, to dostanie zaraz premię, potem podwyżkę, a potem wchłonie ją jeszcze lepsza firma. Przecież programiści nie pracują tak skrupulatnie, bo muszą odwalić 9-17 i do domu. To tylko kwestia szczęścia w wyborze branży, a nie indywidualnych predyspozycji. Myślę, że mielibyśmy przedszkolanki na miarę pani Montessori i to na pęczki, gdyby taka przedszkolanka dostała za to premię i podwyżkę na poziomie tego, co zarobi programista. A ona i tak dostanie swoje 1600 na rękę, choćby na rzęsach przed dziećmi stawała.

To samo jest w branży medycznej. Wszędzie na świecie młoda lekarka/lekarz zarabia tyle, co młoda programistka/programista (wiem, bo sprawdzałam), a później analogiczne są stawki wzwyż w zależności od doświadczenia, przy czym w medycynie widełki są nawet szersze (np. specjalistka/specjalista z doświadczeniem 20+ zarobi więcej jako lekarka/lekarz, niż przy programowaniu z tym samym tylko doświadczeniem). Analogicznie w Polsce lekarka/lekarz się często nie stara, ale zgadnij, co się dzieje, jak lekarka/lekarz na etacie w szpitalu zaczyna się starać? Hmm pomyślmy... nic! A co, jeśli zaczyna sobie zlewać? No cóż... znowu nic. Nikt nie zwolni, bo są braki kadrowe. Które się wypełnia, nie dbając o jakość usług, bo jest ograniczenie budżetem NFZ.

Więc to nawet nie zawód, a system w państwie decyduje, co się opłaca a co nie. Równie dobrze można by zamknąć programistów w gułagu i kazać im pisać za darmo. Na pewno bardzo by się starali.

Poza tym niestety wiem, jak wygląda szkoła od wewnątrz i masz bardzo dużo racji. Tak właśnie wygląda szkoła, o zgrozo. Ale śmieszy mnie trochę podejście "nauczyciele są be bo szkoła jest be", kiedy w tym zawodzie też są ludzie którzy nie mają innych perspektyw i muszą za coś żyć. Gdybyś tam utkwił na pewno nie starałbyś się do swojej śmiesznej emerytury na tym samym poziomie, pewnie sam uwikłałbyś się z zapałem w kliki i tak byś funkcjonował w obrębie swojego kółka adoracji. Może zamiast winić ludzi czas wziąć sprawy w swoje ręce i zmienić system, w końcu on działa dzięki naszym podatkom i my jako obywatele podejmujemy decyzje o tym, jak on ma wyglądać. To, że ktoś nie ma dzieci czy nie jest nauczycielem, nie stanowi wymówki. System edukacji dotyczy nas wszystkich i jest po prostu zły.
W wielu postach wcześniej właśnie dokładnie to samo pisałem.
Ale milo że ktoś ma dokladnie to samo zdanie co ja. I oczywiście sie pod tym postem podpisuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-11-22, 13:56   #248
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość

Wielkie brawa za ten post.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 14:28   #249
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Przecież Ariada pokazała, że te dane są kompletnie zmyślone. A ludzie w Polsce akurat to mają tendencję mówienia na odwrót, że oooo, jak im to się źle żyje, jak to źle zarabiają, że na nic ich nie stać i przekłamują zawsze w dół.
Więc co do danych Ariady też bym podchodził sceptycznie i dodał kilka stówek.
Dane GUSu są bardziej miarodajne, bo raportują do nich firmy zgodnie z tym co sami płacą ludziom. Portal wynagrodzenia rzeczywiście opiera się na dobrowolnie wypełnionych ankietach i w sumie kiedyś jak chciałam poznać raport dla jednego ze stanowisk musiałam najpierw wypełnić ankietę, by go zobaczyć, więc wypełniłam podając nieprawdziwe dane ale na pewno jakiś obraz to też daje.

Wśród moich znajomych zarobki w Warszawie oscylują - minimum 4k netto, średnio 6k netto i trochę osób 10k+ z tym, że moi znajomi w Warszawie to głównie ludzie z branży IT i telekomunikacji
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 16:36   #250
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

A to ludzie sami z siebie już nie mogą się starać, dla swojej satysfakcji, tak po prostu? Tylko zawsze muszą być jakieś gratyfikacje? Czy to premia, czy pochwała? Wszędzie tylko ta kasa taka ważna?
A jeszcze nauczyciel to chyba też z powodu innych ludzi czyli swoich podopiecznych. Czy to jest nic ?

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 16:37   #251
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
Naprawdę, czytając wiżaz, czuję się jak życiowy przegryw. Nie mam fajnej pracy, nie mam dobrej pensji, nie mam szczęscia w przyjaźni i miłości, urody, figury - dno życiowe
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-22, 16:40   #252
samotny_t
BAN stały

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86156367]10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
[/QUOTE]
Zarabia. http://www.prezydent.pl/prezydent/py...zi/page,1.html ostatnie pytanie
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 16:54   #253
Ariada
Wtajemniczenie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86156367]10 tys na rękę to chyba nawet prezydent nie zarabia. Ale on ma mieszkanie za darmo, więc odchodzi mu rata kredytu.
Naprawdę, czytając wiżaz, czuję się jak życiowy przegryw. Nie mam fajnej pracy, nie mam dobrej pensji, nie mam szczęscia w przyjaźni i miłości, urody, figury - dno życiowe[/QUOTE]Dlatego przeraża mnie trochę ten wątek. Ocenianie przez pryzmat zarobków, wypowiadanie się w pogardliwy sposób o pewnych zawodach (Edan). Zostałam trochę inaczej wychowana i szanuję ludzi na każdym stanowisku. Nie wiem co byśmy zrobili, gdyby zabrakło osób, które chcą być pielęgniarkami, nauczycielami czy choćby pracować na produkcji w firmach, których produkty kupujemy na co dzień. Nie każdy proces da się zautomatyzować
Nigdy nie oceniałam też ludzi w kategoriach ich zarobków - zawsze bardziej przez pryzmat tego jacy są. I mimo, że nie związała bym się z każdym to nie dlatego, bo uważam się za lepsza. Po prostu nie każdy by mi pasował.

Stary 2018-11-22, 16:57   #254
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Już takie wątki były, że od ambicji autorki zeszło w końcu na gardzenie ludźmi co chociażby ulice i chodniki nam kładą. Autorka mize takiego faceta nie chcieć, ale co niektórzy co wypisują. Też pomyślałam o pielegniarkach, strazakach czy nauczycielach...

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 17:03   #255
edan84
BAN stały

Czy ktoś może zacytować mnie gdzie kimś gardziłem? Kilka użytkowniczek zaczęło przekręcać złośliwie co pisałem a reszta przyjęła to jako prawdę objawioną, mimo że kilka razy poprawiałem. Potem mi się odechciało dyskusji z osobami które dyskusji odmawiają, nawet na priv.

Stary 2018-11-22, 17:50   #256
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy ktoś może zacytować mnie gdzie kimś gardziłem? Kilka użytkowniczek zaczęło przekręcać złośliwie co pisałem a reszta przyjęła to jako prawdę objawioną, mimo że kilka razy poprawiałem. Potem mi się odechciało dyskusji z osobami które dyskusji odmawiają, nawet na priv.

To po prostu bije z wielu Twoich wypowiedzi. Nie jestem w stanie przytoczyć konkretnego fragmentu, ale po lekturze tego wątku takie mam zdanie na Twój temat.

Stary 2018-11-22, 18:27   #257
megamag
BAN stały

Cytat:
Czy ktoś może zacytować mnie gdzie kimś gardziłem?
Cytat:
Ja osobiście bym unikał znajomosci z osobami z takiego światka. Super, że koleś ma dom, mieszkania, fury, plantację bawełny i katamaran.
Pablo Escobar też miał

Jednak nie chciałbym być w żaden sposób kojarzony ze podejrzanym światkiem. Dżesika możliwe, że też nie chciała poznawać smutnych kolegów z Ukrainy swojego faceta.
Cytat:
Akurat o pracy pielęgniarek, nauczycieli i wykładowców uniwersyteckich lub pracowników uczelni wyższych wiem sporo. I tyle ile tam jest marnowanych pieniędzy i przejadanych przez niekompetentne osoby i jaka jest tam patologia, to cud, że dostają aż tyle ile dostają.
I nie, nie robią nic doniosłego i ważnego czego przeciętny Mietek z ulicy by nie umiał.
Nie jestem pielęgniarką a nauczyłem się robić zastrzyki czy to dożylne, domięśniowe, podskórne; pielęgnowałem rodzica i wykonywałem ćwiczenia i rehabilitacje i szkoliłem nie raz i nie dwa pielęgniarkę jak zakładać wenflon ( o_0 ), czy inne podstawowe sprawy w kwestii opieki nad osobami starszymi i ćwiczeń.
Może są dobre polskie pielęgniarki, ale pewnie już dawno zarabiają za Odrą.
O pracy na uczelni, albo w polskim szkolnictwie lepiej się nie wypowiadaj jeśli nie pracowałaś w takich miejscach. Miejsca przeżarte kolesiostwem i pisania na wszystko tony dupochronów. W takich miejscach najmniej chodzi o nauczanie czy to ucznia, czy studenta. Każdy walczy o godziny, granty, bo nie liczy się kto jak naucza, tylko ile sobie załatwił i jak głęboko wszedł komuś w pupę.
Miejsca w sam raz dla szambonurków. I tak powinni zarabiać.

Tym bardziej, że na uczelni zostają ci co albo nie dostali się do komercyjnej dobrej pracy, albo jeszcze się tam nie dostali. Reszta o tym nie marzy, bo mają ciepłe krzesełko i dobre układy z opiekunem.
W szkole jest podobnie. Choć tam nieco większa patola, bo nauczyciela z powołania spotkałem jednego (bo jej mąż bardzo dużo zarabia, to sobie mogła pozwolić na fanaberię nauczania), a reszta to osoby, które niczego nie umieją robić i nigdy nie umiały, a uczelnię ktoś im kazał skończyć, więc aby coś robić, to poszły do szkoły.
Cytat:
Duża część przecież idzie na studia nie po to by zdobyć wykształcenie a fajnego, zaradnego i rokującego na dobre zarobki męża.
A dlaczego? Bo po szkole średniej jako dobra uczennica ze swojej pipidówy uważa, że to to jej ostatnia szansa zdobyć sensownego faceta, który da szansę się jej wyrwać z pipidówy, bo jak nie, to wróci do pipidówy, a tam najlepszą wolną partią jest szczerbaty Mietek na kuroniówce mający krowę i 2 ary pyrów.
Cytat:
A dodam jeszcze, że programiści na ogół mają specyficzny styl bycia, wielkie ego i są obrażalscy i zawsze są wyjątkowym płatkiem śniegu.
Cytat:
nie, nie będę szanować nauczycieli tylko dlatego, że są nauczycielami. Tak samo osób, które dorobiły się na niejasnych i na poły mafijnych znajomościach. I nie szanuję klepaczy kodu, którzy mienią się programistami (bo to każdy po miernym kursie umie robić), bo klepią kod.
Cytat:
Są jednak zawody, który przyciągają bardziej leni (bo gwarantują za małą kasę ciepły stołek przy minimalnym nakładzie pracy) oraz są zawody, gdzie bardzo ciężko udawać, że coś się robi.
I w związku z tym generalnie jest większy odsetek ludzi wśród programistów, którzy robią coś ważnego niż wśród nauczycieli.
(takie małe streszczenie dla psychiatry)
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 18:34   #258
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

megamag oklaski, że chciało Ci się odszukać - tyle pogardy ile ma ten troll dla innych ludzi i jak jad mu się uszami wylewa to szok, jakoś moderacja nie reaguje - a ja dostałam ostrzeżenie za atak na niego
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 18:45   #259
edan84
BAN stały

Dziękuje za niektóre posty wyrwane z kontekstu gdzie nie wiadomo do czego się odwoływały, za pogrubienia w dziwnych miejscach, zwłaszcza mistrzowską manipulacja jest pogrubienie gdzie nie szanuję nauczycieli
Całość ma nieco inny wydźwięk:
—nie, nie będę szanować nauczycieli tylko dlatego, że są nauczycielami. —
I tak z każdym cytatem. Brawo
Polepszyłas mi humor na wieczór. Dziękuje raz jeszcze

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86156913]megamag oklaski, że chciało Ci się odszukać - tyle pogardy ile ma ten troll dla innych ludzi i jak jad mu się uszami wylewa to szok, jakoś moderacja nie reaguje - a ja dostałam ostrzeżenie za atak na niego[/QUOTE]

Dostałaś za wulgarny atak poniżej wszelkiej normy przyjętej w kulturalnej debacie publicznej.
Co do pogardy to akurat jesteś ekspertka i dajesz wyraz w każdym poście tutaj.
EOT, bo mi szkoda na dyskusje z osobami używającymi słownictwa, porównań poniżej poziomu o którym pisałem

Edytowane przez edan84
Czas edycji: 2018-11-22 o 18:49

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-22, 18:48   #260
natash88
Wtajemniczenie

Tak a propos nauczycieli i ich maluczkich problemików w stylu 'Jaś pociągnął Małgosię za warkocz'.
Jestem akurat tym 'szambonurkiem' w liceum (i to dobrym - dobrym liceum, znaczy się), i ogrom problemów młodzieży jest porażający - depresje, samookaleczenia, próby samobójcze lub samobójstwa, zaburzenia nerwicowe, zaburzenia lękowe i fobie społeczne, bullying, problemy z własną orientacją/transseksualizm i wynikające z tego problemy psychologiczne/społeczne. W szkole podstawowej pewnie jeszcze domy dysfunkcyjne, dzieci zaniedbane, niedożywione, bite, molestowane, gwałcone, prześladowane.

Bułka z masłem. Problemiki.

A, i co do tematu - chcę faceta ambitnego, bo sama taka jestem, inteligentnego, oczytanego, zainteresowanego światem (polityką i problemami globalnymi). Czy to ma przełożenie na zarobki? Nie zawsze. Mój facet jak go poznałam miał bliżej do 30tki niż dalej, i nie zarabiał dużo. Potem ja więcej od niego. A potem przeszłam do szkoły, bo to lubię i jest bliżej tego, co mnie interesuje, a to nadal nie koniec mojej 'kariery', a on za to potroił swoje zarobki. Jak to mówią - fortuna kołem się toczy

Edytowane przez natash88
Czas edycji: 2018-11-22 o 18:51
natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 18:52   #261
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

wulgarny? Ty chyba nie znasz definicji tego słowa...
no nie mam więcej pytań - a w zasadzie mam - gdzie można włączyć ignorowanie postów konkretnego uzytkownika? jakoś nigdy nie potrzebowałam, a teraz pragnę gorąco by edan84 magicznie mi zniknął, jak to zrobić?
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 18:54   #262
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Tak a propos nauczycieli i ich maluczkich problemików w stylu 'Jaś pociągnął Małgosię za warkocz'.
Jestem akurat tym 'szambonurkiem' w liceum (i to dobrym - dobrym liceum, znaczy się), i ogrom problemów młodzieży jest porażający - depresje, samookaleczenia, próby samobójcze lub samobójstwa, zaburzenia nerwicowe, zaburzenia lękowe i fobie społeczne, bullying, problemy z własną orientacją/transseksualizm i wynikające z tego problemy psychologiczne/społeczne. W szkole podstawowej pewnie jeszcze domy dysfunkcyjne, dzieci zaniedbane, niedożywione, bite, molestowane, gwałcone, prześladowane.

Bułka z masłem. Problemiki.

A, i co do tematu - chcę faceta ambitnego, bo sama taka jestem, inteligentnego, oczytanego, zainteresowanego światem (polityką i problemami globalnymi). Czy to ma przełożenie na zarobki? Nie zawsze. Mój facet jak go poznałam miał bliżej do 30tki niż dalej, i nie zarabiał dużo. Potem ja więcej od niego. A potem przeszłam do szkoły, bo to lubię i jest bliżej tego, co mnie interesuje, a to nadal nie koniec mojej 'kariery', a on za to potroił swoje zarobki. Jak to mówią - fortuna kołem się toczy
I rozumiem, że jesteś psychologiem szkolnym, że narzekasz że musisz pracować nad takimi dziećmi?
Tak: to sorry, to jednak Twoja praca;
Nie: to sorry, masz od takich problemów aby nad nimi pracować specjalistę w szkole.
Stary 2018-11-22, 18:57   #263
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez Ariada Pokaż wiadomość
Dlatego przeraża mnie trochę ten wątek. Ocenianie przez pryzmat zarobków (...) Nigdy nie oceniałam też ludzi w kategoriach ich zarobków - zawsze bardziej przez pryzmat tego jacy są. I mimo, że nie związała bym się z każdym to nie dlatego, bo uważam się za lepsza. Po prostu nie każdy by mi pasował.
Dobrze, ale jest coś pomiędzy "uważaniem się za lepszego z uwagi na zarobki" czy też "ocenianiem przez pryzmat zarobków", a traktowanie zarobków jako jednego z naszych kryteriów.

Dajmy na to - oczekuję, że mój partner będzie czytał książki i będzie brunetem (to z włosami chyba już nawet tutaj było przywoływane). Co nie oznacza z automatu, że gardzę tymi, co poprzestają na publicystyce, i blondynami. Po prostu nie każdy by mi pasował.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 19:05   #264
Konto usunięte

Cytat:
I rozumiem, że jesteś psychologiem szkolnym, że narzekasz że musisz pracować nad takimi dziećmi?
Nie: to sorry, masz od takich problemów aby nad nimi pracować specjalistę w szkole.
No tak, nauczyciel nic nie zrobi, uda że nie widzi, a potem w uwadze reporter będzie pytał po tragedii "kto to widział, kto pomógł" i będzie hejt na złych nauczycieli. Rozumiem, że jeśli widzisz w pracy, że twój podwładny ma problemy i wpływa to na jego pracę, to też olewasz sprawę, bo nikt ci za to nie płaci i akurat u ciebie w "kodzie" nie ma polecenia "pomóc drugiemu człowiekowi"? To nie jest narzekanie na te sprawy, tylko ich przedstawienie

Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Czas edycji: 2018-11-22 o 19:06
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 19:13   #265
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
a) nie narzekam - nie wiem, gdzie to wyczytałeś.
b) jestem nauczycielem i wychowawcą, co nie oznacza, że mnie te problemy dzieci nie dotykają. Nie, nie muszę być psychologiem szkolnym, żeby się dopiero tym przejąć, działać, widzieć, doświadczać itd. Ja tylko pokazuję, że problemy w szkole są znaczące, a nie jak to sprowadziłeś do absurdu 'chodzi o warkocze'.
c) Twoja wypowiedź raczej świadczy o Twojej niskiej empatii, niskiej inteligencji społecznej i słabej znajomości psychologii w ogóle, i chyba zamiłowaniu do spychologii.

Stary 2018-11-22, 19:17   #266
edan84
BAN stały

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86157114]No tak, nauczyciel nic nie zrobi, uda że nie widzi, a potem w uwadze reporter będzie pytał po tragedii "kto to widział, kto pomógł" i będzie hejt na złych nauczycieli. Rozumiem, że jeśli widzisz w pracy, że twój podwładny ma problemy i wpływa to na jego pracę, to też olewasz sprawę, bo nikt ci za to nie płaci i akurat u ciebie w "kodzie" nie ma polecenia "pomóc drugiemu człowiekowi"? To nie jest narzekanie na te sprawy, tylko ich przedstawienie[/QUOTE]

A Ty czytasz co cytujesz? Przecież to jasne, ze obowiązkiem nauczyciela jest poinformować psychologa szkolonego o problemie z takim a takim uczniem oraz poinformować wychowawcę. A wychowca zaprasza rodziców i ich informuje o problemach dziecka w szkole oraz ze ta sprawa zajął się psycholog.
Ale nie sądziłem, ze to taki wielki problem. Są od zajmowania się już tym dzieckiem osoby (psycholog, rodzice) oraz w razie czego odpowiednie instytucje. Przecież nie prowadzi specjalistycznej terapii. Nie on od tego jest, bo może wręcz zaszkodzić. I tyle.
To coś w stylu jakby na ulicy upadł człowiek i zaczął się dusić - tak obowiązkiem jest udzielić pierwszej pomocy i zadzwonić po pogotowie, ale nie - nie rolą przechodnia jest rozpoczęcie operacji chirurgicznej na chodniku. Są od tego ludzie i instytucje.
Stary 2018-11-22, 19:18   #267
vilka1
Rozeznanie

Szczerze mówiąc 5 tys. na rękę w wieku 30 lat jakieś 5 lat temu wydawało mi się jeszcze nieosiągalną kwotą, jakimś kosmosem. Rynek pracy się zmienił. Razem z moim facetem zarabiamy sporo powyżej 10 tys. zł na rękę. On faktycznie pracuje w Warszawie i zarabia te 2,5 tysiąca netto więcej ode mnie. Branże:ja finanse, on planowanie. Jesteśmy jeszcze kilka lat przed 30. Dlatego nie rozumiem oburzenia jakby to było niewiadomo jak wielkie wymaganie autorki. My oboje pochodzimy z niezamożnych rodzin, nikt nam nic nie dał, nikt nic nie załatwił. Nauka, nauka, nauka a później praca, praca, praca i da się.

Edytowane przez vilka1
Czas edycji: 2018-11-22 o 19:24
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-22, 19:26   #268
Konto usunięte

Cytat:
A Ty czytasz co cytujesz? Przecież to jasne, ze obowiązkiem nauczyciela jest poinformować psychologa szkolonego o problemie z takim a takim uczniem oraz poinformować wychowawcę. A wychowca zaprasza rodziców i ich informuje o problemach dziecka w szkole oraz ze ta sprawa zajął się psycholog.
Ale nie sądziłem, ze to taki wielki problem. Są od zajmowania się już tym dzieckiem osoby (psycholog, rodzice) oraz w razie czego odpowiednie instytucje. Przecież nie prowadzi specjalistycznej terapii. Nie on od tego jest, bo może wręcz zaszkodzić. I tyle.
To coś w stylu jakby na ulicy upadł człowiek i zaczął się dusić - tak obowiązkiem jest udzielić pierwszej pomocy i zadzwonić po pogotowie, ale nie - nie rolą przechodnia jest rozpoczęcie operacji chirurgicznej na chodniku. Są od tego ludzie i instytucje.
To wytłumacz to innym ludziom, którzy w przypadku czegoś obarczają winą nauczycieli. Bo dla wielu ludzi przekazanie sprawy psychologowi to spychologia, a nie psychologia. Zresztą co ja tam wiem o życiu, jestem takim zerem totalnym przy programistach, bo zarabiam tylko 2100 zł brutto.
Stary 2018-11-22, 19:30   #269
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie prowadzi terapii - za to właśnie: rozmawia z rodzicami (uwaga: to jest często trudne zadanie, szczególnie jak rodzic jest przyczynkiem problemów psychicznych dziecka), stosuje kształcenie dostosowane/dostosowuje sposób traktowania dziecka do jego problemów/deficytów, współpracuje z instytucjami, innymi nauczycielami etc.
Nikt nie mówi, że to jest awykonalne - za to mówię, że to nie jest tak, że team leader jedynie li posiada umiejętności rozwiązywania konfliktów, negocjacji i inne miękkie, bo to problemy dorosłych, czyli te 'wielkie', a w szkole to się zajmuje ogólnie jakimiś popierdółkami w stylu 'on mi zabrał ołówek'. Jesteś tak zacietrzewiony w swojej argumentacji, że nawet nie zauważasz, co się Tobie przekazuje...

Stary 2018-11-22, 19:45   #270
3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce
Konto usunięte

Cytat:
Cytat:
uczniowie czesto nie ufaja psychologowi szkolnemu, wola zglosic problem zaufanemu nauczycielowi, a Ty wtedy umylbys raczki i powiedzial, ze od tego jest specjalista i wy.ebka, bo nie masz obowiazku mu pomoc. Empatia ponizej wszelkiego poziomu. Serio, dobrze ze zrezygnowales z pracy w szkole, bo kompletnie sie do tego nie nadajesz.

3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości