|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka
![]() Cytat:
Zwłaszcza ze śliwek, u nas nigdy się nie dodawało cukru do powideł z węgierek i ja co roku takie robię. Węgierek nawet nie trzeba bardzo długo gotować, inne owoce jednak będą wymagały więcej czasu. ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
![]() kierunek obierania robi różnicę. Od białego do ciemnego, w druga stronę robi ogórki gorzkawe. ![]()
![]() |
![]() |
#242 | |
jestem kotem
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
![]()
Nigdy nie pamiętam, jak to jest z tym obieraniem ogórków i nie jestem w stanie powiedzieć, w którą stronę obieram.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() [1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88072918]Nigdy nie pamiętam, jak to jest z tym obieraniem ogórków i nie jestem w stanie powiedzieć, w którą stronę obieram. ![]() Ja sobie nie przypominam gorzkiego ogórka, ale za to kwaśne (przejrzałe) tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Konto usunięte
|
![]()
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
![]()
Te ciemne końcówki często są gorzkie. Przecież to czuć nawet jak się je ogórka nieobranego. Oczywiście to zależy od ogórków, bo niektóre takiego problemu nie mają w ogóle, a niektóre to i czasem do połowy są gorzkie. Ale czy roznosi się tę gorycz odbieraniem, to nie sprawdzałam nigdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Konto usunięte
|
![]()
- Jak się ogoli włosy, to urośnie ich więcej.
- Jeśli nowe buty obcierają, to nosić, bo "stopa się przyzwyczai" i dzięki temu potem obcierać nie będą. - Nie można pić wody z kranu, bo będzie bolał żołądek albo będzie się chorym. Piję kranówę od 10 roku życia, nic mi nie jest. A żołądek po kranówie bolał mnie 2-3 razy, kiedy wypiłam ją po przefiltrowaniu w dzbanku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Dlatego w tym kontekście dziwi mnie fascynacja dieta IF- czy ludzie wierzą, że jak nie będą ileś godzin jedli, a potem zjedzą 3 tysiaki kalorii, to schudną? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dla mnie IF to kosmos, jak można tyle godzin głodnym chodzić ![]() Ja albo bym zemdlała, albo zabiła kogoś ze złości, że jestem głodna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
jestem kotem
|
![]()
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88073344]Jak sobie uregulujesz pracę hormonu głodu i insuliny, to ani głodna na IF nie chodzisz, ani nie mordujesz
![]() ![]() Ja w sumie czasem dość nieświadomie mam if, bo ogólnie wolę zjeść więcej rano, a wieczorem już nie mam ochoty na jedzenie. I jak zjem śniadanie o 8-9, to czasem się mój dzień kończy na kolacji o 17.
![]() |
#252 |
BAN stały
|
![]()
Dla mnie ta cała dieta IF to kolejna moda, która przeminie. Nie wyobrażam sobie nie jeść ileś tam godziny a potem nadrabiać w kilka. Jakoś trudno mi uwierzyć, że taka dieta może regulować gospodarkę cukrową i utrzymywać poziom insuliny w normie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]()
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88073344]Jak sobie uregulujesz pracę hormonu głodu i insuliny, to ani głodna na IF nie chodzisz, ani nie mordujesz
![]() Powiedzmy wyliczyłam sobie, że żeby schudnąć muszę jeść tylko 2 tysiące kalorii. Co ma za znaczenie, czy zjem je między 6-22 a 13-18? Bilans is bilans, żeby schudnąć musi być ujemny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Do składników wyziębiających należą: wieprzowina, banany, gruszka, arbuz, pestki dyni, witamina C, sól. Do ochładzających: jajka, truskawki, pomarańcze, ryż, pomidor, ogórek, ziemniaki, marchew, sałata, burak. To z tych, które spożywałam (prawie) codziennie, lista jest dłuższa. Tylko że z kolei w tych rozgrzewających są rzeczy, których moje jelita nie lubią typu cebula, czosnek, por, fasola. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
BAN stały
|
![]()
Mnie się podoba koncept diety IF ale to co mi się nasuwa jako korzyści z jej stosowania to to że organizm nie musi pracować ciągle w kontekście trawienia pokarmów. Jak jesz od 7 do 20 to wiadomo ciągle musi hulać a jak np. 10-18 to dostarczyć pokarm, strawić, dać odpocząć.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Wcale nie wiedźma!
|
![]() Cytat:
![]() Z tego, co słyszałam w domu: - nie powinno się jeść ciepłego ciasta (moja uwaga, że pizze je się na ciepło została zignorowana ![]() - ścięcie włosów spowoduje, że staną się gęstsze i silniejsze...
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
![]()
IF byłoby spoko dla samotnika - ja na pewno byłabym głodna widząc domowników, ludzi w pracy jak zajadają coś aromatycznego, nie mówiąc już o imprezach
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#259 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
jestem kotem
|
![]()
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88074266]Teoretycznie jest tak jak mówisz, ale... stosuje IF już ponad rok i zauważyłam, że nawet jak zdarzają mi się okresy, gdy jem niezdrowo i na pewno ponad moje zapotrzebowanie kaloryczne, ale trzymam się IF, to nie tyje. Jak zdarzy mi się tydzień, że nie przestrzegam IF i jednocześnie pofolguje sobie z jedzeniem, to od razu widać na wadze.[/QUOTE]Nie da się jeść ponad zapotrzebowanie i nie tyć, choćby się bardzo, bardzo chcialo i wierzyło w jakąś cud dietę
![]()
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
![]()
To ja zapytam o coś co mnie nurtuje. Czy dawanie ciepłych rzeczy do lodówki popsuje je ? Mam na myśli kompoty czy zupy. Nie gorące , a letnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
Lodówka będzie pracować dluzej i ciężej zeby utrzymac ustawiona temperaturę, wstawianie ciepłego do lodówki może powodując jej szybsze zużycie Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
cat lady
|
![]()
No cóż, nie wiem jak wy, ale ja w 8 godzin fizycznie nie jestem w stanie zjeść na tyle dużo żeby tyć
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
A czy to nie o to właśnie chodzi, żeby cały czas hulało ? Te wszystkie bebechy przecież po coś są i chyba powinny ciągle pracować ![]() Czy takie przerwy nie powodują przypadkiem spowolnienia metabolizmu i zaburzenia tego całego 'insulinowego' mechanizmu ? Nie znam się, pytam tylko. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2020-08-18 o 10:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88075111]A czy to nie o to właśnie chodzi, żeby cały czas hulało ? Te wszystkie bebechy przecież po coś są i chyba powinny ciągle pracować
![]() Czy takie przerwy nie powodują przypadkiem spowolnienia metabolizmu i zaburzenia tego całego 'insulinowego' mechanizmu ? Nie znam się, pytam tylko.[/QUOTE] Nie. Spowolnienie metabolizmu obserwuje sie dopiero po około 3 dobach znacznego niedoboru kalorycznego. Co lepsze, w te piersze 3 doby niedojadania, tempo metabolizmu_wzrasta_. Tłumaczt się to tym, ze w naturalnych warunkach te piersze 3 doby niedojadania, byly przeznaczone na intensywne poszukiwanie pożywienia i zdobycie go- przyspieszony metabolizm pobudza, człowiek jest nie tylko głodniejszy ![]() Mówi się że po posiłku metabolizm wzrasta i wiele osób rozumie to tak, ze wtedy schudnie szybciej. Ale to tylko złudzenie. Bo, metabolizm po posiłku wzrasta tylko krótkotrwale, niewiele- praktycznie bez znaczenia to jest i taki wzrost nie przekąlda się w ogóle na ogólne tempo metabolizmu danego organizmu- to jest tylko chwilowy skok zwiazany z e zwiekszonym zapotrezbownaiem energetycznym w zwiazku z trawieniem. tak samo skoki metabolizmu po wysiłku- owszem są, ale to tak samo chwilowe. A nawet, im bardziej wytrenowany organizm, tym wolniejszy metabolizm- to ma na celu trening długodystansowców- zuzyc jak najmniej energii wykonując okresloną pracę. natomiast- im wiecej masy miesniowej, tym szybszy metabolizm- bo miesnie sa dla organizmu kosztowne- strasznie dużo żrą. Dlatego tak trudno utrzymac duża mase mięsniową- jest zwyczajnie nieopłacalna. A tak łatwo wypracowac i utrzymać lub odnowić wytrzymałość- bo ta funkcja ludzkiego ciała jest dominująca i opłacalna w ogólnym rozrachunku energetycznym i po przeliczeniu możliwych do uzyskania z niej korzyści. oczywiście dotyczy to warunków naturalnych, nie wysokocywilizacyjnych.
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
jestem kotem
|
![]()
Dzięki cava za to wyjaśnienie, bardzo to ciekawe.
Mnie jeszcze zastanawia jak if wpływa na hormony, które odpowiadają za poczucie sytości i ogólnie na poczucie głodu - tzn jak się je 4h dziennie, to przez pozostałą część dnia jak to działa? Czuje się glod i się go ignoruje? Czy po jakimś czasie przestaje się go czuć w ogóle?
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88073238]
- Jeśli nowe buty obcierają, to nosić, bo "stopa się przyzwyczai" i dzięki temu potem obcierać nie będą. [/QUOTE] u mnie to prawda, na początku obcierają mnie praktycznie wszystkie nowe buty, nawet adidasy. Pochodzę tydzień, dwa i już nie mam problemów. Tak samo mam, jeśli po jakimś długim czasie np. roku czy dwóch wyciągnę na przykład sandały, w których chodziłam np. sezon czy dwa sezony temu. Na początku, póki stopa się na nowo nie przyzwyczai, to mnie obcierają.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2020-08-18 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.