|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88441733]No ale przecież GOPR jest po to, żeby pomagać właśnie takim ludziom.
A że musi poświęcać swoje cenne zasoby i energię na idiotów..[/QUOTE]Sama nie mam zdania na temat tego, czy pomoc w górach powinna być płatna czy nie, ale imo w wysokie tatry wchodzi wielu nieprzygotowanych "idiotów" i w sumie - idąc tym tropem - nie widzę powodu, dla którego ci niedzielni turyści mieli by taką pomoc otrzymywać za darmo. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli robisz coś takiego to w asyście innych ludzi, żeby Ci mogli w razie czego pomoc ( osób które nie biorą w tym udziału). To nie był zwykły spacer po gorach. Jesteś przygotowana na to, że coś może pójść nie tak, więc masz rzeczy w plecaku, cos na odmrożenia itp. To była klasyka idiotyzmu. I tego nic nie tłumaczy. Z tego co czytałam babka ma poważna hipotermię i odmrożone wszystkie kończyny. Być może przepłaci za tą głupotę życiem lub kalectwem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-01-17 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem za tym aby bylo ubezpieczenie, a jak nie to płacisz za akcje GOPR i nie ma zmiłuj.
Nieważne czy byłeś jakimś doświadczonym spacerowiczem górskim czy idiotą co idzie w góry w samych gaciach. Teraz to jest tak że ludzie mają wywalone, bo jak coś to przecież GOPR przyleci i ściągnie, nie? Przecież to ich zakichany obowiązek. A niektórzy to GOPR traktują jak taksówke. To nic że oni w takich sytuacjach zwłaszcza w zimie ryzykują zyciem aby ratować idiotów. Ludzie serio nie potrafią docenić gór. Swietnym przykładem jest burza w Tatrach z 2019. Pamiętam wypowiedz jednego ratownika, który widząc nadchodzącą burze i schodząc z gór ostrzegał turystów, ze bedzie burza i trzeba schodzić. Niektórzy turyści mieli to gdzieś i szli dalej. A kto potem ich ratował? Skoro do samego TPN jest rocznie 3mln wejść, to gdyby za kazde wejście było doliczane tylko 5zł na GOPR to rocznie byłoby 15mln. Skoro stać cie na wyjazd w góry to i na ratowników powinno cie stać. A wyszłoby to na dobre dla wszystkich. Dla GOPR bo miałby jeszcze wieksze możliwości i lepsze pensje by ratownicy mieli i dla nas bo byłoby ich np więcej albo by mieli więcej sprzetu. |
![]() ![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to chore. Ten 15 latek nie nadaje się do życia w społeczeństwie, powinni go zamknąć do końca życia. W żadne resocjalizację nie wierzę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Smutne jest dla mnie to że ludzie nie wierza w resocjalizację. Tak to niby wszyscy są pronaukowi a jakoś jak chodzi o socjologię czy resocjalizację to każdy jest specjalistą jak w przypadku piłki nożnej. No ludzie! Gdyby resocjalizacja nie działała to nie byłoby w ogóle takiej gałęzi nauki. Serio macie tak mało wiary w ludzi? Akurat poprawczak czy więzienie w obecnym kształcie jak to wygląda w Polsce nikogo nie naprawia (mało kogo naprawia). Jak słyszę o 15 latku który zabił dziewczynę to poza tym ze mną to wstrząsnęło to wyobrażam sobie ile w nim musiało być gniewu? Jak bardzo nie liczono się z nim w dzieciństwie? Jak bardzo nie został on wyposażony w jakieś podstawowe wartości, empatię, szacunek do ludzi. I na dodatek już nikt nie daje mu szansy, wszyscy go już skreślili. Nawet jakby jakimś cudem udało mu się z zakładu poprawczego wyjsc zdrowym na umyśle i zresocjalizowanym - i tak społeczeństwo już wydało wyrok. Niby wierzymy w prawo ale kochamy samosądy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wierze w resocjalizacje w przypadku gwaltow, pedofili czy zabojstw (z wyjatkiem afektu, obrony koniecznej czy potracenia po alkoholu). O ile jestem w stanie uwierzyc ze ktos zabil na pasach po pijaku, poszedl siedziec i zmadrzal, tak nie uwierze ze ktos kto celowo zabil I jeszcze powiedzial ze "ona go zmusila" Bedzie kiedykolwiek bezpieczny dla spoleczenstwa. To czy on byl skrzywdzony w dziecinstwie czy nie nie ma znaczenia pod jednym wzgledem. On stanowi niebezpieczenstwo dla innych. To ze ktos mial trudne dziecinstwo nie powinno sprawiac ze sie go usprawiedliwi, wroci do spoleczenstwa a potem znow bedzie tragedia. Chcialabys miec takiego faceta albo sasiada? On zabil dziewczyne w ciazy. Ona szansy od niego nie dostala, wiec on tez nie powinien jej miec Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj już jakaś część biletów do TPN finansuje TOPR, do działalności TOPR dopłaca państwo (czyli my z podatków). Przy GOPR pewnie działa to tak samo. Długo byłam za takim samym podejściem, żeby wykupić ubezpieczenie/płacić za akcje, ale kiedyś w jakimś wywiadzie, ratownicy TOPR wytłumaczyli, dlaczego ten pomysł nie jest dobrym rozwiązaniem, (jak dobrze pamiętam, to było chodzi o to, że utrzymanie TOPR jest drogie, więc same bilety i odpłatność za akcję nie utrzymałoby TOPRu, porównanie było też do tego, czemu idioci nie płacą służbom, gdy spowodują wypadek samochodowy). Sam TOPR jest przeciwny takiemu rozwiązaniu. Dlatego trzymam się ich wersji, bo wiedzą w sumie najlepiej ![]() Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo nie chodzi o to zeby panstwo przestało wtedy utrzymywać GOPR, ale żeby oni mieli też lepsze pieniądze. Po prostu panstwo dawałoby pieniądze plus pieniądze z ubezpieczeń. Państwo daje z podatków też pieniądze na muzea, filharmonie czy teatry, a jednak nie korzystamy z ich usług za darmo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem dlaczego koniecznie trzeba bez ubrania wbiegać na szczyt w czasie załamania pogody. Odczuwalne było -20 stopni.
Nie lepiej pobiegać po lesie? Można w pasie mieć zaczepione sanki z ubraniem, kocem i termosem. Jeżeli takie morsowanie jest aż tak popularne, czemu nie spotykamy morsów w parku, lesie i w drodze do pracy? Czemu biegają w górach? |
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce się kłócić, przedstawiam opinie samych ratowników TOPR i po tamtym wywiadzie zmienialam podejście, bo mają sporo racji. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, placisz za wejscie do parku, ale to nie oznacza ze z automatu placisz tez za to ze ktos cie z tego parku wyniesie. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Animal Liberation
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88442251]Nie rozumiem dlaczego koniecznie trzeba bez ubrania wbiegać na szczyt w czasie załamania pogody. Odczuwalne było -20 stopni.
Nie lepiej pobiegać po lesie? Można w pasie mieć zaczepione sanki z ubraniem, kocem i termosem. Jeżeli takie morsowanie jest aż tak popularne, czemu nie spotykamy morsów w parku, lesie i w drodze do pracy? Czemu biegają w górach?[/QUOTE]No ja sobie czasem wychodzę /biegam w swetrze po lesie z piątka wilczków, szczególnie jak jest śnieżnie, ale to blisko domu... Gdzie bym miała cisnąć po górach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Wtajemniczenie
|
Wilczków czy wilczaków, własnych?
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasami widzę sanie ciągnięte przez husky, lubię takie widoki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Animal Liberation
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Wtajemniczenie
|
A racja, niektóre to wręcz niedźwiedzie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno zwierzała się matce że nie ma okresu trzeci miesiąc i miały już umówiona wizytę u gina. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem specjalistką, ale interesują się kryminalistyką, tematyką seryjnych morderców i przede wszystkim to, co piszesz, jest bardzo krzywdzące dla rodziny sprawcy. Czasami rodzina w ogóle nie ma wpływu na to, że ich dziecko dokona zbrodni; nie wiem, czy w tym przypadku jego rodzina jest patologiczna, ale czasami osoba z zupełnie normalnej rodziny decyduje się na dokonanie takiego czynu. Przeczytaj sobie np. o Jasmine Richardson, naprawdę nie wiem, czym zawinili jej rodzice, że zasłużyli na to, żeby ich 12-letnia córka zleciła ich morderstwo i sama zabiła swojego brata. Chyba tylko tym, że zabronili jej się spotykać z szemranym typem i dali jej za to szlaban - no to rzeczywiście powód, żeby kogoś zamordować. Taka jest prawda, że często osoby, które np. za dziecka zabijały zwierzęta bez litości - a co dopiero ludzi - później powtarzają swoje zbrodnie. Uważam, że to głupota ze strony wymiaru sprawiedliwości, że takich osób się nie kontroluje, bo niekiedy fakt, że się łaskawie kogoś potraktuje i wierzy w resocjalizacje skutkuje tym, że później tych ofiar jest dużo, dużo więcej. W nastolatkach buzują hormony; i czasami to powoduje, że owszem, popełniają błędy, ale zamordowanie kogoś z zimną krwią, ze świadomością, że się nie zostanie ukaranym, bo zrobi się to dzień przed swoimi piętnastymi urodzinami, to nie jest po prostu "błąd", który się może komuś przydarzyć o tak przypadkiem. Przypadkiem to nastolatek się może nawet nawalić, wziąć niedozwoloną substancję, zrobić jakąś głupotę, ale no nie zabić kogoś z zimną krwią. Np. taka Morgan Geyser, która jako dziecko, zaatakowała swoją koleżankę nożem, dostała 40 lat w szpitalu psychiatrycznym i tak, sądzę, że to sprawiedliwa kara, a nie że chłopaka wypuszczą za kilka lat i będzie sobie żył normalnie. Szkoda że ta dziewczynka nie będzie nigdy żyć normalnie, bo ktoś jej odebrał życie w tak wczesnym wieku - i to osoba z najbliższego otoczenia. Skoro on nie miał dla niej litości, to dlaczego ktoś ma mieć litość dla niego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Konto usunięte
|
Ja to rozumiem, że fajnie wejść na górkę, mieć satysfakcję, że pokonało się jakieś swoje słabości itp. Jednak co by się nie robiło, to się ocenia swoje możliwości, przygotowuje się, zbiera sprzęt itp. No czasami wychodzi to lepiej, czasami gorzej, innym razem tragicznie i tak też się kończy, zdarza się jakiś wypadek itp. No nie bardzo czuję takie klimaty wchodzenia na górę mimo wszystko, no ale ok. Jednak tego włażenia w samych gaciach kompletnie nie rozumiem. Dlaczego ktoś uznał, że wchodzenie na górę w bieliźnie w kilkunastostopniowym mrozie to taki świetny pomysł? W jaki sposób to miało się udać?
Co następne? Skoki spadochronowe w huraganie? |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88443009]Ja to rozumiem, że fajnie wejść na górkę, mieć satysfakcję, że pokonało się jakieś swoje słabości itp. Jednak co by się nie robiło, to się ocenia swoje możliwości, przygotowuje się, zbiera sprzęt itp. No czasami wychodzi to lepiej, czasami gorzej, innym razem tragicznie i tak też się kończy, zdarza się jakiś wypadek itp. No nie bardzo czuję takie klimaty wchodzenia na górę mimo wszystko, no ale ok. Jednak tego włażenia w samych gaciach kompletnie nie rozumiem. Dlaczego ktoś uznał, że wchodzenie na górę w bieliźnie w kilkunastostopniowym mrozie to taki świetny pomysł? W jaki sposób to miało się udać?
Co następne? Skoki spadochronowe w huraganie?[/QUOTE]Bo widzieli fotki na fejsie i kołczowe tylko ty jesteś swoim ograniczeniem i prawdziwe niebezpieczeństwo i chwila próby pokaże jakim człowiekiem jesteś ![]() Ale ogólnie to pochodna popularnego "jakoś-to-będzie", braku planowania B, C, D i usilnego nadążania za grupą bez okazywania niewiedzy bo jeden się "zna i ma jakąś kondycję" a reszta cośtam ćwiczy, kiedyś była w zimnej wodzie i generalnie nie przyzna się że guano wie tylko podąży za tym pierwszym co może nawet miał coś na przebranie i założył że tamci wykonają swoją robotę i pomyślą za siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie kara nie ma być zemstą.
#270 |
Zakorzenienie
|
Średnio wierzę w resocjalizację, zwłaszcza kiedu ktoś popełnia taką zbrodnię.
A tak w ogóle to w wielu przypadkach byłabym za zasadą "oko za oko". Albo za jakimiś ciężkimi pracami, żeby jakoś przysłużyć się społeczeństwu i zrobić coś dobrego. A nie kara więzienia, w takich warunkach jak obecnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.