Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-06-19, 19:15   #241
czuczenka
Zakorzenienie

Dot.: Novynette+plamienie???

Takie objawy moga sie utrzymac nawet do 3 opakowania.widocznie twoj organizm tak dziala na te tabletki wiec spokojnie, jesli cie nic nie boli nie czujesz jakis mocnych mdlosci czy cos.. to trwaj dzielniejesli nie ustapi to w ciagu tych 3 miesiecy to trzeba bedzie zmienic tabletki na inne Ja jak zaczynalam brac Cilest to nie mialam zadnych plamien.. i odrazu mi podpasowaly te tabletki i byl to strzal w 10

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-19, 19:37   #242
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Zgadzam sie z Czuczenka Brałam kiedyś Novynette i tez miałam plamienie przez pierwszy miesiąc ale po kolejnym okresie juz nie wystapilo Wiec przeczekaj cierpliwie, u Ciebie moze byc podobnie
Stary 2006-06-19, 19:48   #243
wiosna9
Raczkowanie

Mam nadzieję! Poczekamy zobaczymy!
Stary 2006-06-19, 22:11   #244
Sovilo
Zakorzenienie

Przykro mi, ja po Novynette nie miałam zadnych objawów poza bólem piersi, ale ogólnei tabletki bardzo mi podpasowały. Ból piersi minął, mam więc nadzieję, ze plamienia też
Stary 2006-06-19, 22:14   #245
Guni
Wtajemniczenie

GG do Guni

biore Novynette juz dlugo dlugo i dobrze go toleruje, choc to oczywiscie sprawa indywidualna. Slyszalam jednak, ze takie objawy jak plamienie przy pierwszych opakowaniach (nawet do 3) moga sie pojawiac. Moj ginekolog rowniez mnie przed tym przestrzegal, wiec nie obawiaj sie i badz cierpliwa. gdyby to sie jednak przedluzylo (lub zwyczajnie stalo sie nie do zniesienia), to radze udac sie na wizyte kontrolna , bo to faktycznie moze byc troche irytujace szczegolnie w lecie Cierpliwosci zycze i nie martw sie

Jestem na: http://www.amundsen.pl/home/ Etap oceaniczny
http://nwpass.qnt.pl/
Guni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-24, 13:14   #246
misia-25
Przyczajenie

Ja biore Novynette od roku...bardzo regularnie...i mam teraz mały problem...od jakis 3 miesięcy cos nie tak jest...mam plamienia w trakcie przyjmowania pigułek...raz nawet nie dostałam krwawienia w 7-dniowej przerwie...I co ja mam powiedziec???czy to normalne???...Byłam ostatnio u mojej Pani ginekolog, ale podobno wszystko było ok...Nie wiem może przyczyna jest grzybek który u mnie sie pojawił???
misia-25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-24, 13:21   #247
misia-25
Przyczajenie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

Ja biore novynette od roku, bardzo regularnie...i teraz mam problem....od 3 miesięcy plamienia:-(...zanim skończe brac wszystkie pigułki...raz nawet brak krwawienia:-(...moja pani ginekolog wie o tym...ale mimo to nadal je dostaje...mam wykonywane badanie, cytologie, więc nie moge powiedziec o zaniedbaniu lekarza...ale czy one nie maja za mało hormonów dla mnie???co ja mam robic...ma nowe 3 opakownia...wizyta dopiero we wrzesniu...a to nie mały wydatek:-(...
misia-25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-24, 14:06   #248
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia-25
Ja biore novynette od roku, bardzo regularnie...i teraz mam problem....od 3 miesięcy plamienia:-(...zanim skończe brac wszystkie pigułki...raz nawet brak krwawienia:-(...moja pani ginekolog wie o tym...ale mimo to nadal je dostaje...mam wykonywane badanie, cytologie, więc nie moge powiedziec o zaniedbaniu lekarza...ale czy one nie maja za mało hormonów dla mnie???co ja mam robic...ma nowe 3 opakownia...wizyta dopiero we wrzesniu...a to nie mały wydatek:-(...

Dlatego nigdy nie wykupuje się od razu 3 opakowań.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-24, 14:44   #249
AguŚ87
Zakorzenienie

hmmm..

Ja jestem przy 12 tabletce i nie mam żadnych skutów ubocznych, kompletnie nic. Moze to jeszcze za wczesnie,,, niewiem narazie jest ok
Stary 2006-06-24, 14:52   #250
śliweńka
Zakorzenienie

No ja dziś wezme 7 tabletke Harmonetu. Jak brałam Novynette to już po paru źle się czułam teraz jak narazie moje libido nawet wzrosło mozna powiedzieć

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-06-24, 15:03   #251
Neni1984
Zakorzenienie

Ja brałam Novynette przez ponad rok. Czułam się dobrze, schudłam, tylko biust mi się niestety powiększył. Teraz przeszłam na Jasmin, przyuważyłam [po roku jakoś], że w połowie cyklu puchną mi palce u rąk. Tyle minusów, ogólnie byłam z nich bardzo zadowolona
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-24, 15:07   #252
Sovilo
Zakorzenienie

Dziwne, ze dopiero teraz organizma tak zareaagował. Szkoda, ze wykupiłaś 3 opakowania, ale ja też tak robie Myslę, że być może faktycznie maja dla Ciebie za mało hormonów i ''nie trzymaja Ci cyklu''. Nie wiedziałam, że organozm może najpioerw dostawać własnie takie małe dawki, póxniej sie przyzwyczaji i domaga ''wyzszej porcji''(?)
Stary 2006-06-24, 17:36   #253
śliweńka
Zakorzenienie

Mnie tak ginekolog pow że jak po tych drugich tabletkach będę czula się źle to znaczy że nie mogę przyjmować takich małych dawek hormonów. Bo po postinorze nie miałam krwawienia ani żadnych skutków ubocznych.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-06-24, 19:40   #254
AguŚ87
Zakorzenienie

hmm mam pytanie... a kiedy mogą wystąpic skutki uboczne ? po 1,2 tabletce czy np po 1 opakowaniu ?
Stary 2006-06-24, 20:03   #255
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez AguŚ87
hmm mam pytanie... a kiedy mogą wystąpic skutki uboczne ? po 1,2 tabletce czy np po 1 opakowaniu ?
minimum po pierwszym opakowaniu.

Co do novynette to brałam 3 lata i sama nie wiem dlaczego tak długo. Dopiero po odstawieniu zobaczyłam, ze źle na mnie działały. Tyłam, miałam okropne humory, byłam rozdrazniona a pod koniec miałam problemy ze snem. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy. Jesli chodzi o libido to nie spadło(to jedyne dobre)
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-24, 20:12   #256
Sovilo
Zakorzenienie

Na szczęście mi strasznie podpasowały(za wyjatkiem okresowego bólu piersi).
Stary 2006-06-25, 09:34   #257
śliweńka
Zakorzenienie

Ja miałam jesli dobrze pamiętam po Novynette po 7 tabletkach skutki uboczne a moje libido spadło. Teraz mój TŻ nie umie mnie poznać bo aż nie umiem dać mu spokoju. Chyba że to teraz ten komfort psychiczny tak na mnie wpłynął hmmm

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-06-25, 17:39   #258
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Niestety nie ma na to reguły jak będziesz sie czuła jak z libido.Róznie organizm moze zadziałac a tu dowiesz sie to jak jest u innych ale nie wiadomo czy akurat bedzie tak u Ciebie.Jedne dziewczyny chudna inne przybieraja na masie , innym woda sie w organizmie zatrzymuje a u innych nie

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 21:31   #259
atosia
Przyczajenie

problem z cyklem-czy to jest prawidłowa diagnoza ginekologa??

Witam,
Troche zawily ten tytul, ale juz pisze o co chodzi. Chcialabym uslyszec Wasza opinie, rowniez Pana Doktora z tego forum na temat diagnozy mojej ginekolog.

Przez 6 lat bralam cilest, 2 lata temu odstawilam. Zrobilam wtedy hormony i progesteron mialam bardzo wysokie - ok. 60,34 - jak kobieta w ciazy - a w ciazy nie bylam. Co miesiac powtarzalam pogeseron, powoli spadal. NIe wrocilam do tabl antykoncepcyjnych.

Jakies pol roku temu w 12-13 dniu cyklu zaczal mnie bolec brzuch, uczucie podobne do wzdęcia, i pojawiło się ciemno-brunatne plamienie. PO 2-3 dniach mijało. Wraz z tym rozregulował mi się cykl i okres pojawiał się nawet co 3 tygodnie. Poszłam więc do pani ginekolog. Niestety nie mogła sprawdzić plamień bo wizyty są umawiane z tygodniowym wyprzedzeniem i akurat podczas wizyty plamienia nie było. Pani dokotor przepisała mi luteinę mówiąc, że związane jest to z progesteronem. Brałam lutieinę od ok 16 dnia cyklu. Plamienia na miesiąc ustały potem się pojawiły znowu. Więc brałam lutieinę znowu. Na 2 miesiące pomogło. Niestety plamienie wróciło. Poszłam więc do niej znowu. Tym razem stwierdziła, że naprostszy sposób to tabletki antykoncepcyjne, bo one wyregulują wszystko.

I tu się pojawia moje pytanie - po 1. nie zaleciła żadnych badań hormonalnych, tylko poleciła Mercilon. Powiedziała, że nawet jak 1 miesiąc będę źle znośić to mam wytrzymać. Po 2 nie chce brać piguł ( nie mówiłam jej tego bo nie zamierzam do nie wracać) i wydaje mi się, że zanim cokolwiek lekarz zaleci, powienien jakieś badania zrobić.
Czekam na Wasze opinie i z góry dziękuję za odpowiedź.
atosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 21:56   #260
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia-25
Ja biore Novynette od roku...bardzo regularnie...i mam teraz mały problem...od jakis 3 miesięcy cos nie tak jest...mam plamienia w trakcie przyjmowania pigułek...raz nawet nie dostałam krwawienia w 7-dniowej przerwie...I co ja mam powiedziec???czy to normalne???...Byłam ostatnio u mojej Pani ginekolog, ale podobno wszystko było ok...Nie wiem może przyczyna jest grzybek który u mnie sie pojawił???
Moim zadaniem powinnaś iść jeszcze raz do lekarza i powiedzieć jak się sprawy mają U mnie też coś takiego sie pojawiło, po około pół roku. Poszłam do swojego ginekologa i stwierdził że najwidoczniej nie są dla mnie i przepisał mi inne. Więc może Tobie też tak naprawdę do końca nie podpasowały?
Stary 2006-06-27, 08:35   #261
Sovilo
Zakorzenienie

Ja też kiedyś nie dostałam okresu w 7 dniowej przerwy i okazało się, ze w ogóle można nie krwawić- wszystko zależy od organizmu, rozumiesz, jednej dziewczynie krwawienia sie nie zmniejszą i nadal będą obfite, a takij jak mnie- okes to lekkie plamienie lub wcale(a ile nerwów...)
Stary 2006-07-02, 20:34   #262
atosia
Przyczajenie

Dot.: problem z cyklem-czy to jest prawidłowa diagnoza ginekologa??

Czy nikt nie chce sie wpowiedziec? Nawet pan doktor, kotry moderyje ten dzial?????
Stary 2006-07-06, 15:56   #263
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Nie mam możliwości odpowiadać na forum non stop.
Nie uważam że powinna zmuuszać się Pani do brania tabletek antykoncepcyjnych. Co prawda jest to pozornie najprostszy sposób na osiągnięcie regularnych krwawień, ale jest to jedynie działanie objawowe
niepozbawione niekiedy skutków ubocznych (patrz ulotka!!).
Ale często jest to jednak najkorzystniejsze rozwiązanie problemu, przynajmniej na pewien czas, do momentu podjęcia starań o posiadanie potomstwa.
Ja bez robienia badań mogę napisać, że najprawdopodobniej występują u Pani zaburzenia owulacji oraz drugiej fazy cyklu. Oczywiście dla ustalenia podłoża tego stanu rzeczy bez wykonania dokładniejszych badań nie obyłoby się.
Największy sens byłoby oczywiście spowodować owulację, ale ponieważ takie działanie jest działaniem inwazyjnym to w grę wchodzi pozostawić sprawę tak jak jest, często po pewnym czasie wszystko samoistnie wraca do normy.
Drugim rozwiązaniem są właśnie opisane powyżej doustne tabletki antykopncepcyjne (lub nawet niekiedy leki stosowane w hormonalnej terapii zastępczej).
Co do zrobienia badań hormonalnych to oczywiście można to ze swoim lekarzem przedyskutować albo wykonać je na własną rękę.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-07, 06:25   #264
atosia
Przyczajenie

Bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.
Stary 2006-07-09, 19:36   #265
ginger20
Raczkowanie

GG do ginger20
Dot.: Mercilon - efekty uboczne?

jestem w pierwszym opakowaniu mercilonu i juz sie zaczynalam martwic bo okres mi sie nie skonczyl po 7 dniach tak jak powinien tylko przeszedl w plamienia ktore chyba nie maja zamiaru sie skonczyc czy jest jakas szansa ze one sie skoncza po pierwszym opakowaniu?? poza tymi plamieniami zadnych skutkow ubocznych nie mam <na szczescie>
ginger20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-16, 13:46   #266
byasia
Raczkowanie

Ból brzucha przy Mercilonie

Biore go juz 6 miesiąc w w tym cyklu od skonczenia 2. tygodnia boli mnie brzuch. Dość mocno, tak jak na miesiaczkę. Nigdy wcześniej przy tabletkach, rownież innych, nie miałam takiego problemu, a taki ból to kojarzę tylko z początkiem ciąży
Czy to żle dobrane pigułki moga powodować ból brzucha?
Pozdrawiam
byasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-17, 17:14   #267
giganciara
Rozeznanie

GG do giganciara
Dot.: Ból brzucha przy Mercilonie

tez biore mercilon i zdarzyło mi sie ze kolo 15, 16 tabletki bolał mnie brzuch jak przy okresie, ale po 2 dniach to minęło... nie wiem czym to moze byc spowodowane :/ przylaczam sie

"uczę się sztuki życia, hip-hop to mój sensei.."

giganciara jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-19, 17:11   #268
Maripossa
Zakorzenienie

Tez biore Mercilon...brzuch mnie przy nim nie bolal, chyba ze tylko podczas okresu, ale po ok.3 latach brania tych pigulek przestalam miec ochote na seks ehh...wiec sa i plusy i minusy...
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-20, 11:52   #269
pallmall
Raczkowanie

GG do pallmall

hejka! jak ja brałam Mercilon to nie tyle bolał mnie brzuch co żołądek to codziennie, do tego też nie miałam ochoty na seź i wcale nie po trzech latach. generalnie nie polecam, chociaż co do skueczności nie mam zarzutów pozdrawiam papa
pallmall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-20, 13:12   #270
byasia
Raczkowanie

Mercilon na Marvelon -jest szansa, ze plamienie ustąpi?

Przy Mercilonie mam ciagłe plamienia tak mniej więcej od 10-13 tabletki. Czy Jeśli zmienię na Marvelon z większa dawką EE to plamienia ustapią? Może któras z Was też tak zmieniła tabletki?
Pozdrawiam
byasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości