![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: sześćdziesiątki z plusem
Babygia, robisz sałatke ziemniaczaną? Tu gdzie mieszkam to podstawa pożywienia , jedza ja na obiad albo kolacje (nie wiem, moze i na sniadanie)
z kiełbaskami na gorąco albo z pieczenią. Czasami robie,ale taka szwabska,mysle ze w Bawarii tez podobnie ja robia,gotowane ziemniaki,rosol do smaku,smazona cebulka(jak na oleju to oleju juz wiecej nie dodaje,zdziebko octu,pietruszka i pieprz-no i sol rzecz jasna. Tez tu wcinaja do wszystkiego.Szwabi kochaja maultasze-takie czworokatne pierogi ze szpinakiem i mieswm,kwestia gustu,ja polka na naszych pierogach chowana, do dzis na to nosem troche krece...Ale w rosole albo podsmazone z cebulka i jajkiem zjadliwe.Moj maz,szwab redzenny(na szczescie tylko z pochodzenia,bo z charakteru to anty-szwab,ale sie przyznac za skarby nie chce),spozywa te specyjaly z wielka luboscia. Milego wieczorka!O moim pobycie tu napisze pozniej,bo akurat wrocilam z pracy,zmienilam posciel i w kuchni szaleje. Buziaczki
#242 |
Zadomowienie
|
Bardzo dziękuje wszystkim za zyczenia
![]() LUBka-----heee,,,ale ci się skojarzylo,,,,,ciasto smakowało,,,nawet przyszlo ok.20 osob,,,az się bałam ,,ze zabraknie. Dzis byl kolejny stresowy dzien,,,,przybylo az 4 ludzi do tzw.uzdrowienia firmy,,,,nie wiem co dalej bedzie,,,,,, ps.pochwale się prezentem dostałam bardzo ładny zestaw skl.się z 19 czesci obiadowy ,,,,przyda się ,bo wszystkie stare skorupy mi juz się rozlatują.... Podam wam ,przepis na pyszna sałatke selerowa,,nie wiem moze juz byla na wizazu,,,,,to sorrki Skladniki: 1 seler naciowy./najlepiej holenderski/polski niestety jest gorzki 2.30 dag sera zołtego 3.ogorek kiszony lub konserwowy/0k.6 srednich/ 4.puszka kukurydzy 5,majonez 6.czosnek Seler pokroic w kostki takie 0,5-o,5 ogorki na kostke taka srednia ser na kostkę majonez wymieszac z 2 ząbkami czosnku dodac do sałatki Mowie Wam pycha,,,szybko się robi,,,a najlepsze na drugi,,,trzeci dzien jak sie konczy.Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
hallo Starsza Pani,ja tez jestem juz starsza,mam 52 lata,chetnie porozmawiam o zyciu.Mieszkam w NRW.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Oj jak fajnie Toma,że do nas wpadłaś.Tylko jedna uwaga;jaka starsza,jaka starsza?Starsza to niestety ciągle jestem ja,potem długo,długo nikt-same małolaty. 52 lata to żaden wiek.Gdybym inaczej myślala popadłabym w czarną rozpacz.
Toogra,jak tam w pracy? W środę miało się wyjaśnić co dalej. Proszę,napisz szybciutko chociaż pare słów.Nie dostałam selera holenderskiego ale i tak sałatka super. Luba,ponieważ moja synowa jest wegetarianką mogę podrzucić Ci kilka ciekawych przepisów.Na początek placek z rokpolem-świetny ![]() 30 dag mąki,15 dag masła(może być pół na pół z margaryną),troszkę zimnej wody.Wyrobić szybko ciasto,włożyć na minimum pól godziny do lodówki. Sos:150 ml śmietany,8-10 dag rokpola,1 jajko,troche kminku.Smietanę wymieszać z rozbitym jajkiem.Ser rozetrzeć w śmietanie (np.widelcem), dodać kminek. 1,5 lub 2 duże cebule zeszklić na oleju.Ostudzić.Cebula nie może być ani za miękka ani za twarda.Ciastem wylepić posmarowaną masłem dużą blachę (35 x35 cm).Ponakłuwac.Wstawić do gorącego (200 stopni) piekarnika.Piec 5 minut.Cebulę wymieszać z sosem,posolić,popieprzyć. Rozłożyć równomiernie na cieście.Piec jeszcz około 20 minut,aż się zarumieni.Moi przyjaciele i rodzina zajadają się. ![]() ![]()
Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie. ![]() Edytowane przez starsza pani Czas edycji: 2006-10-18 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Rozeznanie
|
Starsza Pani dziękuję za małolatę
![]() ![]()
#246 |
Zadomowienie
|
42 letnia malolata jestem!!Cudownie!!!Moj maz by Ci zaraz racje dal!!!
Fafix,jak zycie?Toogra,a w pracy???? ![]() ![]() ![]()
#247 |
Zadomowienie
|
Kochane oj dzieje się dzieje,,,,,,,narazie nic konkretnego nie wiem,,,ale juz wam pisze
ZLA KOBIETA Ten tytuł to o mnie,,,,,,dziś się dowiedziałam ,,,,że taka jestem,,,,i jakoś się nie przejełam.Mam pewne zasady ,których przestrzegam,,,,staram się być rzetelna i uczciwa,,,niezaleznieod tego czy kogoś lubie czy nie,,,,Mierzę każdego równą miarą....Zauwazyłam ,,ze w mojej firmie pewne sprawy jakoś wymknęły się spod kontroli....jak okazało się mój szef doskonale o tym wiedział,,,a udawał,,,że NIE. Dziś jak się domysliłam ,na czym to wszystko polega luzak ...Zadziałałam,,,w godzinę załatwiłam ........poza szefem to czego On nie załatwiał od wieków.Przez jego luzackie nastawienie do tego problemu,,firmie przeciekały duże ilości kasy.Nie bede kryc'bandy"kombinatorów,, ,,,to,,ze Ja nie zarabiam dużo to nie znaczy,,,ze z pracy wynosze biurka,,,czy komputery....bo muszę 'dorobić'Tak u nas własnie niektorzy tłumaczą przekręty niektórych pracowników fizycznych.Malo zarabiają to niech dorobią na boku!!!!!!!A potem te sytuacje ,,ze mamy braki i grożą nam zwolnienia......Wiem,,,że otworzyłam puszkę Pandory,,,,chyba tak się mówi,,,,,ale być może ,,,,trzeba bylo się odwazyc????Może bede gorzko żałowac....może nie....Musiłam gdzies o tym powiedziec,,,,,i czułam,,,że tu mogę..................... ................ ps.o mało by mnie przejechal dzis autobus,,,,,ale zyję,,,byl to wypadek w pracy,,,,heee dziwnie się złozyło........a to pech......... Starsza Pani ciesze,,,sie ze smakuje salatka,,ale jest najlepsza,,jak duzo ma czosnku i postoi ze 2 dni. Edytowane przez Toogra Czas edycji: 2006-10-18 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
A'propos wypadku Toogry przypomniała mi się pewna Wielka Sobota roku 1963.Mieszkaliśmy Na Głębokim- odległej dzielnicy Szczecina.Moja maleńka Córeczka miała 1,5 miesiąca i została ze swoim Tatą bo ja musialam pojechać do centrum po ostatnie świąteczne zakupy.Zbliżała się pora karmienia,bardzo sie więc spieszyłam.Obładowana siatkami próbowałam wskoczyć do ruszającego tramwaju.Trzymałam się uchwytu przy drzwiach ale tramwaj już nabierał prędkości,zakupy ciążyły,nie zdołałam wskoczyć na schodki. Przewróciłam się,tramwaj ciągnął mnie za sobą.I wtedy usłyszałam przerażliwy krzyk kobiety :O Boże,noga!!! Odruchowo podkurczyłam stopy.Tramwaj zerwał mi lewy but i zmiażdżył zupełnie.Na chwilę straciłam przytomność. Kiedy otworzyłam oczy-leżałam na ulicy w jednym bucie ale z dwoma całymi nogami. Wokół mnie tłum ludzi,rozsypane pomarańcze i płacząca Starsza Pani dzięki której żyję.Nie znam Jej,nigdy potem nie miałam z Nią kontaktu ale mam nadzieję, że Pan Bóg o Niej pamiętał.
#249 |
Rozeznanie
|
Halo!!! Co tu tak cicho ostatnio, myślicie, że jak mi jest dobrze to was nie potrzebuję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#250 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Dziewczęta,tak Wam żle czy tak Wam dobrze ![]()
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Jestem, jestem! Tylko tak jakos zaganiana. Teraz tez nie mam czasu, ale muszę się pochwalić! Wczoraj dostalismy list ze szkoły syna (tu jest troche inaczej i on juz chodzi do takiej szkoły w której bedzie zdawał maturę, po 4 lub 5 klasie zmieniaja szkoły). Okazuje sie, ze 18 osob z jego szkoly moze pojechac na tygodniowa wycieczke do Londynu. Wybrali 18stu najlepszych uczniów z całej szkoły. I okazuje, że nasz syn jest w tej osiemnastce! Powiem Wam, ze się wczoraj popłakałam z radości. Kiedy tu przyjechalismy syn miał 6 lat, nie znał ani słowka po niemiecku a tu musiał iść od razu do szkoły. Ciężko mu było na poczatku, duzo musielismy pracować, ale widać efekty. Naprawde jestem z niego dumna. Tylko teraz musimy podjąć decyzję, czy ma jechać na tę wycieczkę. On jest na razie niezdecydowany, widzę, że sie trochę boi (zabiłby mnie, gdby to przeczytał
![]() ![]()
#252 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"więcej rób, albo mniej chciej" ![]() Edytowane przez Fafix Czas edycji: 2006-10-22 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
Luba,nie możesz tego Dziecku zrobić.Jak to? ON !!! w 18-ce najlepszych uczniów szkoły ,a Ty go chcesz zostawić w domu? Pozbawić nagrody? Wiesz co?Ja też poczułam sie dumna. Nasz chłopak-Polak dał po nosie niemieckim kolegom.Całuję mocno Twego Syna.
Tooma,czekamy,odezwij się ,napisz coś o sobie.
#254 |
Zadomowienie
|
[quote=Fafix;2927208]Halo!!! Co tu tak cicho ostatnio, myślicie, że jak mi jest dobrze to was nie potrzebuję
![]() ![]() ![]() Wiesz jestem zła w oczach tych ,ktorym ukrociłam oszustwa...a pod autobus,,no cuz,,,,wysiadałam z autobusu i kierowca zostawił otwarte drzwi ,,i te drzwi mnie uderzyły,,bo za szybko ruszył,,,,,Narazie w pracy mam przez tą sprawe same nieprzyjemnosci,,,,,zresz ta teraz w firmie duzo zmian,,,mają byc redukucje,,,wiec może teraz takiej"złej"się pozbędą,,,w koncu moj szef w tych przekretach mieszał,,,,, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Nutka nie gryzie!
|
Luba 12 lat to juz duzy chlopak!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziekuję za gratulacje!!! No, ja wiem, ze Mlody jest juz duży i pojedzie jak bedzie chciał. Tak szczerze mówiąc to w Londynie już bylismy parę razy i sama wycieczka nie robi na nim wiekszego wrażenia. Bardziej to, ze ma takie dobre wyniki.
Ja jak tu przyjechałam, to własnie uderzyło mnie to, że tu sie z dziećmi nie cackają (czyli mam odwrotne wrażenie niz Nutka, ale to chyba dlatego, że to Bawaria). W przedszkolu czy szkole nie ma siedzenia w murach, tylko w każda pogode wychodzenie na dwór, chodzenie na wycieczki. Ilez to razy moja córka przychodziła mokra, bo w przedszkolu bawili sie w kałuży! Ale nikt sie tym nie bulwersuje i tylko trzeba dawać dzieciom specjalne ubrania, takie nieprzemakające spodnie i kurtki. Z takiej jakby ceraty, nie wiem jak to wytłumaczyć, bo w Polsce takich nie widziałam. Dzieci same chodzą wszędzie, tylko jesli muszą gdzies iść w nocy czy wieczorem, to są wożone autem. Jak juz wczesniej pisałam 10latki zmieniaja szkole i potem same jeżdżą do nowej.- Mój syn jedzie do innego miasta i musi sie raz przesiadac. Wlasnie wydawalo mi sie , że dzieci w Polsce są bardziej pilnowane i nadzorowane, a tu musza sobie same radzic. Ani mama ani pani w szkole nie pilnują i nie trzymaja za ręke. Ale wiem tez, że pod tym względem Bawaria jest troche inna niz reszta Niemiec, zresztą system edukacji tez maja inny. I ja sie chyba dlatego tak martwię, bo wiem, że opiekunowie nie bedą ich tam specjalnie pilnować. W Polsce jak dziecko jedzie na kolonie, to wiesz, że pani dopilnuje. A tu każdy sobie rzepke skrobie. Rozpisałam sie ale jeszcze dodam jedna historyjke. Przyjechalismy tu w październiku, Młody bez jezyka, dopiero tu się uczył. W szkole mieli w grudniu wycieczkę, pojechali na pare godzin do sasiedniego miasta. Poszli do muzeum a potem na dwie godziny dostali czas wolny. To były 6 letnie dzieci, w tym jedno bez znajomości jezyka. Ktos sie tym przejął? Wcale. Zostawiono ich na rynku i powiedziano, że za dwie godziny jest zbiórka. I pani sie zmyła. Nikt sie nie zgubił, ani nie spóźnił, bo te dzieci sa do tego przyzwyczajone, że musza sobie same radzić. A mój syn sprytnie trzymał sie dwóch kolegów i tez sobie poradził ![]() Ja wiem, że on sobie poradzi, ale co mi szkodzi sie troche pomarwić ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2006-10-21 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale postanowiłam że na twoje ziemniaczki musze w przyszłym tygodniu zaleźć czas. I na pewno bedą pyszniutkie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Luba nie martw się o syna,,,bedzie oki ja tez tak panikuje,,,,i boje się jak gdzies dalej ma isc czy jechac,,,,,a ma juz 14 lat.
Pozdrawiam reszte dziewczyn z topiku ![]() Dzis niespodziewanie ide na imieniny do kolezanki,,,,obeszłam cale miasto aby kupic cos naprezent.....takiego fajnego i w miare dobrej cenie,,bo z kasą u mnie dosc krucho ostatnio i znalazałm bardzo fajną bluzeczke w Housie z letniej wysprzedazy..../sama chetnie bym chciała taka miec/mam nadzieje ze znajomej sie spodoba. |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
Wspaniały wątek, bardzo mądre wypowiedzi, które czyta się z przyjemnością. Miło, że wkradły sie przepisy na dania wege, bo sama tez nie jem mięsa ;P Mimo że mam tylko 15 lat, bardziej bliskie mi sa Wasze problemy niż problemy moich rówiesniczek, np z wątku "rocznik 91". Obiecuję, że będę tu zaglądać
![]()
#261 |
Zadomowienie
|
issunko,nawet nie wiesz ile radości sprawiłaś mi tymi słowami. Jestem starszą,doswiadczoną w bojach z życiem a przy tym kochająca ludzi (dobrych ludzi) kobietą.Moimi tragediami ale i radościami mogłabym obdzielić pułk wojska.Tworząc ten wątek nie przypuszczałam,że będą chciały zadomowić się w nim tak mądre,życzliwe, otwarte na świat,chętne do niesienia pomocy choćby wsparciem psychicznym (jakżeż nam często jest nam ono potrzebne) Dziewczęta.Piszę dziewczęta bo zastanawiałam się już nad zmianą tytułu wątku. "sześćdziesiątki +" to tylko ja, Reszta to młodzież.Cieszę się jednak,że jesteście ,że chcecie ze mną być.Każde Wasze odezwanie to dla mnie wielka radość. Wiem,że jak w piosence "Gawendy" "...niczego nas nie nauczy starszych przestroga,będziemy błądzić ,będziemy kluczyć na własnych nogach..." ale moze jednak...? Może ktoś dzięki naszemu doswiadczeniu nie potknie się na prostej drodze? A poza tym tak dobrze czuć,że komuś na tobie zależy.Więc issunko , wpadaj do nas ,czekamy.O choroba,ale się rozrzewniłam.
#262 |
Zakorzenienie
|
starsza pani, to w ogromnej mierze twoja zasługa,że panuje tu tak fantastyczna atmosfera-w końcu jestes załozycielką wątku i stale obecną w nim duszyczką. I super że coraz więcej fajnych osóbek to zagląda...
Nie mam ostatnio prawie wcale czasu na nic (szkoła,praktyki nauczycielskie,praca w weekendy,korepetycje,przy gotowanie do zajęć w swojej szkole,przygotowanie do zajęc ,które prowadzę...i jeszcze mąż,pies i dom)....więc wizaz raczej czytam niz piszę,ale tu musiałam cosik napisać. i oczywiście pozdrawiam was wszystkie ![]()
![]() |
#263 |
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"więcej rób, albo mniej chciej" ![]() Edytowane przez Fafix Czas edycji: 2006-10-22 o 17:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
![]()
Evitka jak czytam twój post to tak jakbym widziała siebie wiele lat wstecz.Dziwię się jak to wszystko razem mogłam wówczas pogodzic ,bo teraz nie pracuję i nie mam czasu,a na dokładkę jestem czasem zmęczona i to bardzo.Obowiązków nie ubyło tylko sie zmieniły np dzieci na wnuki, praca w szkole na sprzedaż jako konsultantka.Tylko prace domowe bez zmian.
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie,potrzebuję Waszej pomocy.Sprawa jest bardzo poważna i trudna. Dotyczy przyjaciółki,której niestety nie umiem udzielić rady.Oto problem:Wnuk mej przyjaciółki(nazwijmy ją dla prostoty zapisu Elą) ma 21 lat i jest dzieckiem po porażeniu mózgowym,które uwidacznia się nie w niedowladach mięśni jak to jest u innych chorych lecz w zniszczeniu ośrodków odpowiadających za pisanie i czytanie.Jest to chłopiec wysoki,przystojny ale bardzo chudy, chorowity,mówiący mało wyrażnie.Ma dobrą pamięć i świetnie sobie zdaje sprawę ze swego kalectwa. Obecnie chodzi do tzw. szkoły życia.Jest bardzo skryty,nacierpiał się dużo od rówieśników.Nie ma żadnych przyjaciół ani kolegów.I tu jest właśnie problem,ktorego nie umiemy z Elą pokonać.Jak znależć mu grupę rówieśniczą-człowiek przecież nie może być ciągle sam.A w tej chwili wygląda to tak,że idzie rano do szkoły,w której nic nie robi bo nie umie pisać ani czytać.Potem przychodzi do pustego domu (rodzice pracują)
i znowu nic nie robi -telewizji nie ogląda bo bolą go oczy, gazeta-nie, koledzy-nie, jakies prace fizyczne-nie.Więc co? W dodatku jest chyba leniwy.Bardzo,bardzo mi Eli szkoda,a Tomka jeszcze więcej. Chłopak marzy o jakiejś koleżance,tworzy sobie mity.Czy są jakieś organizacje zajmujące się takimi problemami? O rolę rodziców nie pytajcie bo to zupelnie inna sprawa. PS.Tomek chciałby coś znaczyć,np.był na obozie dla dzieci chorych i pomagał wychowawcom w opiekowaniu sie mało sprawnymi.
Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie. ![]() Edytowane przez starsza pani Czas edycji: 2006-10-23 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#267 |
Nutka nie gryzie!
|
Może rodzice(babcia) tego chlopca powinni poszukac kontaktu z innymi rodzinami majacymi takie dziecko..Wspólne spotkania,grill,rozmowy przy kawie ,obchodzenie urodzin,dzielenie sie doswiadczeniam odnosnie choroby..a przy okazji dzieci nie byly by samotne..
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Rozeznanie
|
Starsza Pani, ja pomyślałam o p.Ani Dymnej tu jest link do jej fundacji http://www.mimowszystko.org/ , wprawdzie jest to Kraków, ale może oni dadzą namiar na jakieś grupy wsparcia. Widziałam kiedyś reportarz o niewidomych, którzy zbierali sie w grupie i wykonywali ręcznie jakieś przedmioty. Nie pamiętam co robili, ale to przecież nie ważne, ważne jest, że się spotykali. Ja kupuję kartki świąteczne od artystów malujących rękami i ustami , wydawnictwo "Amun", ale to zupełnie co innego, bo oni mają nie sprawne ręce, albo wogóle ich nie mają. I też nie są z Warszwy, tylko z Raciborza. Poszukam jeszcze w internecie, może coś znajdę, ale myślę, że najprościej byłoby poszukać towarzystwa tam gdzie on już chodzi. Zapytać opiekunów, czy ktoś mieszka blisko Tomka, a jeśli nie to oni powinni mieć namiary na inne organizacje. Może są jakieś zajęcia popołudniowe, żeby sam nie siedział w domu, może jakiś sport. Przykro patrzeć na takich ludzi, bo cóż oni winni. Kuzynce mojego męża został uszkodzony mózg podczas porodu, ma już 50 lat. Na wózku, w papersach, tyle, że sama przeżuwa jedzenie. Czasami coś powie, ale tylko bliscy są w stanie zrozumieć o co chodzi. Pozdrawiam, a jeśli coś znajdę to napiszę.
#269 |
Zadomowienie
|
No wreszcie Robótko dotarłaś po dłuuuugiej przerwie..A nie spotkałaś gdzieś po drodze elsi,damurka,dajanę 3,Ewę eM,babygia lub jeszcze inne nasze znajome,które zostawiły nas na pastwę jesiennego losu? Fafix,Nutka,Luba-dziękuję.
#270 |
Zadomowienie
|
Nie,nie zostawilam.Mialam troche meczacy tydzien,nawal pracy,pozniej remanent w tejze,nalatalam sie nadzwigalam i naliczylam-i stwierdzilam,ze praca caly czas na stojaka-Boze,kto tak pracowac musi,tego podziwiam!!!
Nogi skrocily mi sie chyba o pare centymetrow...W ostatnim dniu bylo najlepiej,z kolega schowani miedzy regalami liczylismy instrukcje obslugi,i opowiadalismy sobie anegdotki z poprzednich miejsc pracy.Pracowal kiedys w meblowym i przy okazji remanentu wyszlo im,ze zgubili pare MEBLOSCIANEK!!!!! Wpadli w panike zrobili kipisz w papierach,i wyszlo ze te meble poszly na reklamacje,ale ktos zapomnial odpisac!!! Bylo wesolo...Poza tym ten kolega zawsze wydawal mi sie dosyc nimily,a on mnie mial za nieco trzepnieta i arogancka(natychmiast stawiam kolce jak jezozwiez,jezeli jakis mezczyzna z gory zaklada,ze jestem glupiutka blondyneczka),a okazalo sie-ze potrafimy sie swietnie dogadac!Jak to pozory myla... Moj syn ma dzis 18 te urodziny!!!!! Wysciskalam jubilata juz o 1: 30 w nocy,bo jakos nie moglam spac...On tez nie i bardzo sie ucieszyl... jak ten czas leci!!!! Ide szukac zmarszczek ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.