sześćdziesiątki z plusem - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-17, 16:00   #241
Babygia
Zadomowienie

Dot.: sześćdziesiątki z plusem

Babygia, robisz sałatke ziemniaczaną? Tu gdzie mieszkam to podstawa pożywienia , jedza ja na obiad albo kolacje (nie wiem, moze i na sniadanie)
z kiełbaskami na gorąco albo z pieczenią.

Czasami robie,ale taka szwabska,mysle ze w Bawarii tez podobnie ja robia,gotowane ziemniaki,rosol do smaku,smazona cebulka(jak na oleju to oleju juz wiecej nie dodaje,zdziebko octu,pietruszka i pieprz-no i sol rzecz jasna.
Tez tu wcinaja do wszystkiego.Szwabi kochaja maultasze-takie czworokatne pierogi ze szpinakiem i mieswm,kwestia gustu,ja polka na naszych pierogach chowana, do dzis na to nosem troche krece...Ale w rosole albo podsmazone z cebulka i jajkiem zjadliwe.Moj maz,szwab redzenny(na szczescie tylko z pochodzenia,bo z charakteru to anty-szwab,ale sie przyznac za skarby nie chce),spozywa te specyjaly z wielka luboscia.
Milego wieczorka!O moim pobycie tu napisze pozniej,bo akurat wrocilam z pracy,zmienilam posciel i w kuchni szaleje.
Buziaczki

NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad

FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile
Babygia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-17, 17:24   #242
Toogra
Zadomowienie

Bardzo dziękuje wszystkim za zyczenia))))
LUBka-----heee,,,ale ci się skojarzylo,,,,,ciasto smakowało,,,nawet przyszlo ok.20 osob,,,az się bałam ,,ze zabraknie.
Dzis byl kolejny stresowy dzien,,,,przybylo az 4 ludzi do tzw.uzdrowienia firmy,,,,nie wiem co dalej bedzie,,,,,,
ps.pochwale się prezentem dostałam bardzo ładny zestaw skl.się z 19 czesci obiadowy ,,,,przyda się ,bo wszystkie stare skorupy mi juz się rozlatują....

Podam wam ,przepis na pyszna sałatke selerowa,,nie wiem moze juz byla na wizazu,,,,,to sorrki

Skladniki:
1 seler naciowy./najlepiej holenderski/polski niestety jest gorzki
2.30 dag sera zołtego
3.ogorek kiszony lub konserwowy/0k.6 srednich/
4.puszka kukurydzy
5,majonez
6.czosnek
Seler pokroic w kostki takie 0,5-o,5
ogorki na kostke taka srednia
ser na kostkę
majonez wymieszac z 2 ząbkami czosnku dodac do sałatki
Mowie Wam pycha,,,szybko się robi,,,a najlepsze na drugi,,,trzeci dzien jak sie konczy.Smacznego
Toogra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-18, 12:39   #243
toma
Przyczajenie

hallo Starsza Pani,ja tez jestem juz starsza,mam 52 lata,chetnie porozmawiam o zyciu.Mieszkam w NRW.Pozdrawiam
toma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-18, 16:25   #244
starsza pani
Zadomowienie

Oj jak fajnie Toma,że do nas wpadłaś.Tylko jedna uwaga;jaka starsza,jaka starsza?Starsza to niestety ciągle jestem ja,potem długo,długo nikt-same małolaty. 52 lata to żaden wiek.Gdybym inaczej myślala popadłabym w czarną rozpacz.
Toogra,jak tam w pracy? W środę miało się wyjaśnić co dalej. Proszę,napisz szybciutko chociaż pare słów.Nie dostałam selera holenderskiego ale i tak sałatka super.
Luba,ponieważ moja synowa jest wegetarianką mogę podrzucić Ci kilka ciekawych przepisów.Na początek placek z rokpolem-świetny do piwa (ale bez piwa też).Podawałam go już "w moim gotowaniu "ale pewnie Ci umknął.
30 dag mąki,15 dag masła(może być pół na pół z margaryną),troszkę zimnej wody.Wyrobić szybko ciasto,włożyć na minimum pól godziny do lodówki.
Sos:150 ml śmietany,8-10 dag rokpola,1 jajko,troche kminku.Smietanę wymieszać z rozbitym jajkiem.Ser rozetrzeć w śmietanie (np.widelcem), dodać kminek.
1,5 lub 2 duże cebule zeszklić na oleju.Ostudzić.Cebula nie może być ani za miękka ani za twarda.Ciastem wylepić posmarowaną masłem dużą blachę (35 x35 cm).Ponakłuwac.Wstawić do gorącego (200 stopni) piekarnika.Piec 5 minut.Cebulę wymieszać z sosem,posolić,popieprzyć. Rozłożyć równomiernie na cieście.Piec jeszcz około 20 minut,aż się zarumieni.Moi przyjaciele i rodzina zajadają się.

Edytowane przez starsza pani
Czas edycji: 2006-10-18 o 21:41
starsza pani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-18, 16:36   #245
Fafix
Rozeznanie

Starsza Pani dziękuję za małolatę , hihi. Toogra, no właśnie, co u ciebie .
Stary 2006-10-18, 17:21   #246
Babygia
Zadomowienie

42 letnia malolata jestem!!Cudownie!!!Moj maz by Ci zaraz racje dal!!!
Fafix,jak zycie?Toogra,a w pracy????

Stary 2006-10-18, 18:01   #247
Toogra
Zadomowienie

Kochane oj dzieje się dzieje,,,,,,,narazie nic konkretnego nie wiem,,,ale juz wam pisze
ZLA KOBIETA
Ten tytuł to o mnie,,,,,,dziś się dowiedziałam ,,,,że taka jestem,,,,i jakoś się nie przejełam.Mam pewne zasady ,których przestrzegam,,,,staram się być rzetelna i uczciwa,,,niezaleznieod tego czy kogoś lubie czy nie,,,,Mierzę każdego równą miarą....Zauwazyłam ,,ze w mojej firmie pewne sprawy jakoś wymknęły się spod
kontroli....jak okazało się mój szef doskonale o tym wiedział,,,a udawał,,,że NIE.
Dziś jak się domysliłam ,na czym to wszystko polega luzak ...Zadziałałam,,,w godzinę załatwiłam ........poza szefem to czego On nie załatwiał od wieków.Przez jego luzackie nastawienie do tego problemu,,firmie przeciekały duże ilości kasy.Nie bede kryc'bandy"kombinatorów,, ,,,to,,ze Ja nie zarabiam dużo to nie znaczy,,,ze z pracy wynosze biurka,,,czy komputery....bo muszę 'dorobić'Tak u nas własnie niektorzy tłumaczą przekręty niektórych pracowników fizycznych.Malo zarabiają to niech dorobią na boku!!!!!!!A potem te sytuacje ,,ze mamy braki i grożą nam zwolnienia......Wiem,,,że otworzyłam puszkę Pandory,,,,chyba tak się mówi,,,,,ale być może ,,,,trzeba bylo się odwazyc????Może bede gorzko żałowac....może nie....Musiłam gdzies o tym powiedziec,,,,,i czułam,,,że tu mogę..................... ................
ps.o mało by mnie przejechal dzis autobus,,,,,ale zyję,,,byl to wypadek w pracy,,,,heee dziwnie się złozyło........a to pech.........

Starsza Pani ciesze,,,sie ze smakuje salatka,,ale jest najlepsza,,jak duzo ma czosnku i postoi ze 2 dni.

Edytowane przez Toogra
Czas edycji: 2006-10-18 o 18:29

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-18, 22:22   #248
starsza pani
Zadomowienie

A'propos wypadku Toogry przypomniała mi się pewna Wielka Sobota roku 1963.Mieszkaliśmy Na Głębokim- odległej dzielnicy Szczecina.Moja maleńka Córeczka miała 1,5 miesiąca i została ze swoim Tatą bo ja musialam pojechać do centrum po ostatnie świąteczne zakupy.Zbliżała się pora karmienia,bardzo sie więc spieszyłam.Obładowana siatkami próbowałam wskoczyć do ruszającego tramwaju.Trzymałam się uchwytu przy drzwiach ale tramwaj już nabierał prędkości,zakupy ciążyły,nie zdołałam wskoczyć na schodki. Przewróciłam się,tramwaj ciągnął mnie za sobą.I wtedy usłyszałam przerażliwy krzyk kobiety :O Boże,noga!!! Odruchowo podkurczyłam stopy.Tramwaj zerwał mi lewy but i zmiażdżył zupełnie.Na chwilę straciłam przytomność. Kiedy otworzyłam oczy-leżałam na ulicy w jednym bucie ale z dwoma całymi nogami. Wokół mnie tłum ludzi,rozsypane pomarańcze i płacząca Starsza Pani dzięki której żyję.Nie znam Jej,nigdy potem nie miałam z Nią kontaktu ale mam nadzieję, że Pan Bóg o Niej pamiętał.
Stary 2006-10-20, 10:42   #249
Fafix
Rozeznanie

Halo!!! Co tu tak cicho ostatnio, myślicie, że jak mi jest dobrze to was nie potrzebuję Togra, kto o tobie powiedział -"zła kobieta" wrrrr i czy w oczy, czy ktoś "życzliwy" ci doniósł, bo wiesz jak czasami bywa z informacjami z "drugiej ręki". No i co z tym autobusem, jak to "o mało by mnie przejechal dzis autobus", zamyśliłaś się, czy kierowca gapa . Babygia, coś już wiadomo w sprawie pracy dla syna i co u ciebie, "poszły" twoje ciuszki w ebayu . Wczoraj oglądałam reportaż z wyborów miss. O tytuł najpiękniejszej ubiegały się, hihi, krowy z całej Bawari, Luba, jak tam pięknie, transportowali niektóre krowy łodziami po rzece, o rany jakie cudne widoki, od razu mi się przypomniał serial "Doktor z alpejskiej wioski", czy jakoś tak. Ja mieszkam na totalnym "platfusie", więc jak widzę takie zielone góry, to mi opada. Starsza Pani, a gdzie to cię jeszcze los prowadził, czyżby twój mąż w mundurze, jak mojej siostry . Pozdrawiam
Stary 2006-10-20, 14:56   #250
starsza pani
Zadomowienie

Thumbs up Dot.: sześćdziesiątki z plusem

Cytat:
Napisane przez Fafix Pokaż wiadomość
Halo!!! Co tu tak cicho ostatnio, myślicie, że jak mi jest dobrze to was nie potrzebuję Starsza Pani, a gdzie to cię jeszcze los prowadził, czyżby twój mąż w mundurze, jak mojej siostry . Pozdrawiam
Uff,odetchnąłam,bo już myślałam,że sama będę ze soba rozmawiać w tym wątku.Fafix,rozwiń jeśli można to pierwsze zdanie.Mąż wykonał obrót o 180 stopni?(czu na klawiaturze jest skrót oznaczający stopień?).A jak kontrola w firmie? Etat "małego mechanika jest już Twój? A finanse?-rzeczywiście tragedia? Co do mych wędrówek po kraju;nie Mąż nie mundurowy.Co nie co zamieściłam na 3 stronie naszego wątku w poście z 19 września. Fafix ,fajny ten nowy avatarek.Poprzedni kiedyś szczegółowo analizowalam i nijak nie mogłam go rozszyfrować.
Dziewczęta,tak Wam żle czy tak Wam dobrze,że "...wielkieś mi uczyniła pustki w domu moim...."
Stary 2006-10-20, 15:18   #251
Luba
Zakorzenienie

Jestem, jestem! Tylko tak jakos zaganiana. Teraz tez nie mam czasu, ale muszę się pochwalić! Wczoraj dostalismy list ze szkoły syna (tu jest troche inaczej i on juz chodzi do takiej szkoły w której bedzie zdawał maturę, po 4 lub 5 klasie zmieniaja szkoły). Okazuje sie, ze 18 osob z jego szkoly moze pojechac na tygodniowa wycieczke do Londynu. Wybrali 18stu najlepszych uczniów z całej szkoły. I okazuje, że nasz syn jest w tej osiemnastce! Powiem Wam, ze się wczoraj popłakałam z radości. Kiedy tu przyjechalismy syn miał 6 lat, nie znał ani słowka po niemiecku a tu musiał iść od razu do szkoły. Ciężko mu było na poczatku, duzo musielismy pracować, ale widać efekty. Naprawde jestem z niego dumna. Tylko teraz musimy podjąć decyzję, czy ma jechać na tę wycieczkę. On jest na razie niezdecydowany, widzę, że sie trochę boi (zabiłby mnie, gdby to przeczytał ja juz sie martwię, a on jeszcze nigdzie nie pojechał. On ma dopiero 12 lat! Jest bardzo samodzielny, to prawda, do szkoły dojeżdża sam (do innego miasta) itd. Wyjeżdżał już sam ale to na dwa, trzy dni a nie na tydzień. I to do obcego kraju!. wiem, że panikuje ale nic na to nie poradzę. Mój mąż nie ma watpliwości, ze syn powinien jechać. A ja sie boję. No, dobrze, że na decyzje mamy jeszcze troche czasu, musimy tez porozmawiac powaznie z synem co on o tym mysli. bo w końcu to on ma jechać, niech decyduje My mu mozemy najwyżej doradzić. No i to koniec chwalenia sie, bo mój drugi geniuszek musi jechac na tenis. Trzymajcie sie wszystkie cieplutko!!!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-20, 15:35   #252
Fafix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez starsza pani Pokaż wiadomość
Uff,odetchnąłam,bo już myślałam,że sama będę ze soba rozmawiać w tym wątku.Fafix,rozwiń jeśli można to pierwsze zdanie.Mąż wykonał obrót o 180 stopni?(czu na klawiaturze jest skrót oznaczający stopień?).A jak kontrola w firmie? Etat "małego mechanika jest już Twój? A finanse?-rzeczywiście tragedia? Co do mych wędrówek po kraju;nie Mąż nie mundurowy.Co nie co zamieściłam na 3 stronie naszego wątku w poście z 19 września. Fafix ,fajny ten nowy avatarek.Poprzedni kiedyś szczegółowo analizowalam i nijak nie mogłam go rozszyfrować.
Dziewczęta,tak Wam żle czy tak Wam dobrze,że "...wielkieś mi uczyniła pustki w domu moim...."
Niestety sama nie wiem, czy jest stopień na klawiaturze, ja go nie mogę zlokalizować, ale jeszcze "ciemna" jestem w obsłudze komputera, a mąż trochę się wystraszył i na razie jest spokojnie. Niestety na razie nie pracuję nawet w swojej firmie, czekam aż się mąż przeniesie do nowej, a może trafi się coś wcześniej. Dziękuję za pochwałę awatarka, ściągnęłam go z tej str. http://www.avatarsland.com/free_avat...?file2=avatars (strasznie długo się otwiera), poprzednio była, hihi, myszka w ceramicznej (tak sądzę) obudowie, z uszami jak u prosiaczka, ja ją nazwałam "myszka skarbonka". Ok. kończę, bo muszę jeszcze posadzić truskawki (może się jeszcze przyjmą) , które dostałam od mamy i różę, bo niedługo moje imieniny . Hihi, brylanty i futra proszę przesyłać gołębiem pocztowym. O już coś przyszło , eee no nie turkusów i szmaragdów mam już dosyć .

Edytowane przez Fafix
Czas edycji: 2006-10-22 o 12:51
Fafix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-21, 07:04   #253
starsza pani
Zadomowienie

Luba,nie możesz tego Dziecku zrobić.Jak to? ON !!! w 18-ce najlepszych uczniów szkoły ,a Ty go chcesz zostawić w domu? Pozbawić nagrody? Wiesz co?Ja też poczułam sie dumna. Nasz chłopak-Polak dał po nosie niemieckim kolegom.Całuję mocno Twego Syna.
Tooma,czekamy,odezwij się ,napisz coś o sobie.
Stary 2006-10-21, 07:29   #254
Toogra
Zadomowienie

[quote=Fafix;2927208]Halo!!! Co tu tak cicho ostatnio, myślicie, że jak mi jest dobrze to was nie potrzebuję Togra, kto o tobie powiedział -"zła kobieta" wrrrr i czy w oczy, czy ktoś "życzliwy" ci doniósł, bo wiesz jak czasami bywa z informacjami z "drugiej ręki". No i co z tym autobusem, jak to "o mało by mnie przejechal dzis autobus", zamyśliłaś się, czy kierowca gapa

Wiesz jestem zła w oczach tych ,ktorym ukrociłam oszustwa...a pod autobus,,no cuz,,,,wysiadałam z autobusu i kierowca zostawił otwarte drzwi ,,i te drzwi mnie uderzyły,,bo za szybko ruszył,,,,,Narazie w pracy mam przez tą sprawe same nieprzyjemnosci,,,,,zresz ta teraz w firmie duzo zmian,,,mają byc redukucje,,,wiec może teraz takiej"złej"się pozbędą,,,w koncu moj szef w tych przekretach mieszał,,,,,
Stary 2006-10-21, 08:37   #255
Nutka
Nutka nie gryzie!

Luba 12 lat to juz duzy chlopak!! Moja Lila od 7 r.ż jedżi na kolonie a wycieczki to norma.ja wiem ze dzieci w Niemczech sa bardzie wycackane bo mam przyjaciółke w Berlinie.Ona nawet z synem chodzila wyrzucac smieci...Taka okazja !Do Londynu!! MOja mloda skakala by po sufit z radości!! Gratuluje synka!!
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-21, 10:07   #256
Luba
Zakorzenienie

Bardzo dziekuję za gratulacje!!! No, ja wiem, ze Mlody jest juz duży i pojedzie jak bedzie chciał. Tak szczerze mówiąc to w Londynie już bylismy parę razy i sama wycieczka nie robi na nim wiekszego wrażenia. Bardziej to, ze ma takie dobre wyniki.

Ja jak tu przyjechałam, to własnie uderzyło mnie to, że tu sie z dziećmi nie cackają (czyli mam odwrotne wrażenie niz Nutka, ale to chyba dlatego, że to Bawaria). W przedszkolu czy szkole nie ma siedzenia w murach, tylko w każda pogode wychodzenie na dwór, chodzenie na wycieczki. Ilez to razy moja córka przychodziła mokra, bo w przedszkolu bawili sie w kałuży! Ale nikt sie tym nie bulwersuje i tylko trzeba dawać dzieciom specjalne ubrania, takie nieprzemakające spodnie i kurtki. Z takiej jakby ceraty, nie wiem jak to wytłumaczyć, bo w Polsce takich nie widziałam. Dzieci same chodzą wszędzie, tylko jesli muszą gdzies iść w nocy czy wieczorem, to są wożone autem. Jak juz wczesniej pisałam 10latki zmieniaja szkole i potem same jeżdżą do nowej.- Mój syn jedzie do innego miasta i musi sie raz przesiadac.
Wlasnie wydawalo mi sie , że dzieci w Polsce są bardziej pilnowane i nadzorowane, a tu musza sobie same radzic. Ani mama ani pani w szkole nie pilnują i nie trzymaja za ręke. Ale wiem tez, że pod tym względem Bawaria jest troche inna niz reszta Niemiec, zresztą system edukacji tez maja inny. I ja sie chyba dlatego tak martwię, bo wiem, że opiekunowie nie bedą ich tam specjalnie pilnować. W Polsce jak dziecko jedzie na kolonie, to wiesz, że pani dopilnuje. A tu każdy sobie rzepke skrobie.

Rozpisałam sie ale jeszcze dodam jedna historyjke. Przyjechalismy tu w październiku, Młody bez jezyka, dopiero tu się uczył. W szkole mieli w grudniu wycieczkę, pojechali na pare godzin do sasiedniego miasta. Poszli do muzeum a potem na dwie godziny dostali czas wolny. To były 6 letnie dzieci, w tym jedno bez znajomości jezyka. Ktos sie tym przejął? Wcale. Zostawiono ich na rynku i powiedziano, że za dwie godziny jest zbiórka. I pani sie zmyła. Nikt sie nie zgubił, ani nie spóźnił, bo te dzieci sa do tego przyzwyczajone, że musza sobie same radzić. A mój syn sprytnie trzymał sie dwóch kolegów i tez sobie poradził

Ja wiem, że on sobie poradzi, ale co mi szkodzi sie troche pomarwić dobra, kończe juz , bo cos mi klawiatura nawala.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2006-10-21 o 23:35
Stary 2006-10-21, 10:12   #257
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fafix Pokaż wiadomość
Niestety sama nie wiem, czy jest stopień na klawiaturze, ja go nie mogę zlokalizować, ale jeszcze "ciemna" jestem w obsłudze komputera, a mąż trochę się wystraszył i na razie jest spokojnie. Niestety na razie nie pracuję nawet w swojej firmie, czekam aż się mąż przeniesie do nowej, a może trafi się coś wcześniej. Dziękuję za pochwałę awatarka, ściągnęłam go z tej str. http://www.avatarsland.com/free_avat...?file2=avatars (strasznie długo się otwiera), poprzednio była, hihi, myszka w ceramicznej (tak sądzę) obudowie, z uszami jak u prosiaczka, ja ją nazwałam "myszka skarbonka". Ok. kończę, bo muszę jeszcze posadzić truskawki (może się jeszcze przyjmą) , które dostałam od mamy i różę, bo niedługo moje imieniny . Hihi, brylanty i futra proszę przesyłać gołębiem pocztowym. O już coś przyszło , eee no nie turkusów i szmaragdów mam już dosyć .
Fafix, kiedy masz te imieninki? Już teraz najlepsze życzenia!!!!

Stary 2006-10-21, 11:48   #258
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Poczekajmy czy
Evitka nie wytoczy mi sprawy sądowej.
ha ha ha ,na pewno nie. Dawno tu nie zaglądałam-nie mam na nic czasu.
Ale postanowiłam że na twoje ziemniaczki musze w przyszłym tygodniu zaleźć czas. I na pewno bedą pyszniutkie

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-21, 13:59   #259
Toogra
Zadomowienie

Luba nie martw się o syna,,,bedzie oki ja tez tak panikuje,,,,i boje się jak gdzies dalej ma isc czy jechac,,,,,a ma juz 14 lat.
Pozdrawiam reszte dziewczyn z topiku
Dzis niespodziewanie ide na imieniny do kolezanki,,,,obeszłam cale miasto aby kupic cos naprezent.....takiego fajnego i w miare dobrej cenie,,bo z kasą u mnie dosc krucho ostatnio i znalazałm bardzo fajną bluzeczke w Housie z letniej wysprzedazy..../sama chetnie bym chciała taka miec/mam nadzieje ze znajomej sie spodoba.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-21, 22:25   #260
issunka_html
Raczkowanie

GG do issunka_html

Wspaniały wątek, bardzo mądre wypowiedzi, które czyta się z przyjemnością. Miło, że wkradły sie przepisy na dania wege, bo sama tez nie jem mięsa ;P Mimo że mam tylko 15 lat, bardziej bliskie mi sa Wasze problemy niż problemy moich rówiesniczek, np z wątku "rocznik 91". Obiecuję, że będę tu zaglądać
Stary 2006-10-22, 08:16   #261
starsza pani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez issunka_html Pokaż wiadomość
Wspaniały wątek, bardzo mądre wypowiedzi, które czyta się z przyjemnością. Mimo że mam tylko 15 lat, bardziej bliskie mi sa Wasze problemy niż problemy moich rówiesniczek, np z wątku "rocznik 91". Obiecuję, że będę tu zaglądać
issunko,nawet nie wiesz ile radości sprawiłaś mi tymi słowami. Jestem starszą,doswiadczoną w bojach z życiem a przy tym kochająca ludzi (dobrych ludzi) kobietą.Moimi tragediami ale i radościami mogłabym obdzielić pułk wojska.Tworząc ten wątek nie przypuszczałam,że będą chciały zadomowić się w nim tak mądre,życzliwe, otwarte na świat,chętne do niesienia pomocy choćby wsparciem psychicznym (jakżeż nam często jest nam ono potrzebne) Dziewczęta.Piszę dziewczęta bo zastanawiałam się już nad zmianą tytułu wątku. "sześćdziesiątki +" to tylko ja, Reszta to młodzież.Cieszę się jednak,że jesteście ,że chcecie ze mną być.Każde Wasze odezwanie to dla mnie wielka radość. Wiem,że jak w piosence "Gawendy" "...niczego nas nie nauczy starszych przestroga,będziemy błądzić ,będziemy kluczyć na własnych nogach..." ale moze jednak...? Może ktoś dzięki naszemu doswiadczeniu nie potknie się na prostej drodze? A poza tym tak dobrze czuć,że komuś na tobie zależy.Więc issunko , wpadaj do nas ,czekamy.O choroba,ale się rozrzewniłam.
Stary 2006-10-22, 11:51   #262
evitka21
Zakorzenienie

starsza pani, to w ogromnej mierze twoja zasługa,że panuje tu tak fantastyczna atmosfera-w końcu jestes załozycielką wątku i stale obecną w nim duszyczką. I super że coraz więcej fajnych osóbek to zagląda...

Nie mam ostatnio prawie wcale czasu na nic (szkoła,praktyki nauczycielskie,praca w weekendy,korepetycje,przy gotowanie do zajęć w swojej szkole,przygotowanie do zajęc ,które prowadzę...i jeszcze mąż,pies i dom)....więc wizaz raczej czytam niz piszę,ale tu musiałam cosik napisać.

i oczywiście pozdrawiam was wszystkie

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-22, 12:47   #263
Fafix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Fafix, kiedy masz te imieninki? Już teraz najlepsze życzenia!!!!
Bardzo dziękuję , ale nie powiem kiedy, bo łatwo się moża by było domyślić jak mam na imię , hihi. U nas dzisiaj piękna pogoda, słońce takie, że aż nie mogę wysiedziec w domu, mąż oczywiście w pracy, a ja sama. Czasem coś powiem do mojej suni, a ona patrzy i słucha, ciekawe, czy myśli "zaszczekaj kobieto coś normalnie, a nie jakoś tak, po chińsku" Z żółwiami też się nie da pogadać, wkońcu głuche, ale ostatnio, jak Gienia wyszła rano spod pieca, to jej powiedziałam, z szerokim rozłożeniem rąk -DZIEŃ DOOOBRY, hahaha, odbija mi. Starsza pani, odświeżyłam informacje o twoich perypetiach, na swoją obronę mam tylko to, że zapadła mi w pamięć wiadomość o Ukraińcach. Moi dziadkowie też "swoje" przeszli, w końcu przyjechali tu z Jagielnicy, może kojarzysz to miasto i co się tam stało. Luba, wiesz, że ja nie mam dzieci, ale mam własne doświadczenia z wyjazdów. Jak miałam 12-cie lat, pojechałam z "oazą" w góry, na trzy tygodnie. I chociaż opieka była bardzo dobra, bo mieszkałyśmy w małej wsi pod Krościenkiem( niedaleko Zakopanego), to musiałyśmy np; prać sobie same, dodam tylko, że w potoku (woda była tak zimna, że proszek się nie chciał zozpuścić) i były dyżury w kuchni, gdzie przygotowywało się jedzenie dla wszystkich. Oczywiście to jest inna sytuacja, daleka droga, inny język, a przede wszystkim dla mnie jest dziwne to zostawianie dzieci samym sobie. No bo niby co sześciolatek ma sam robić przez dwie godziny. Jeszcze rozumię na jakimś placu zabaw, albo czymś w tym rodzaju, ale w rynku ? Dobrze, że twój syn już parę lat takiego wychowania ma za sobą, a może to na dobre wychodzi , tylko ty możesz to ocenić. Gratulacje dla niego i dla ciebie, a to, że się martwisz, to twoje prawo. Jak moja siostra była w ciąży i groziło jej poronienie, bardzo się zmartwiła, a moja mama powiedziała jej -"już się tego strachu nie pozbędziesz do końca życia". Pozdrawiam wszystkie wizażanki . Ps. A gdzie to sie podziewa elsi

Edytowane przez Fafix
Czas edycji: 2006-10-22 o 17:24
Fafix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-22, 21:46   #264
robótka
Zadomowienie

Red face Dot.: sześćdziesiątki z plusem

Evitka jak czytam twój post to tak jakbym widziała siebie wiele lat wstecz.Dziwię się jak to wszystko razem mogłam wówczas pogodzic ,bo teraz nie pracuję i nie mam czasu,a na dokładkę jestem czasem zmęczona i to bardzo.Obowiązków nie ubyło tylko sie zmieniły np dzieci na wnuki, praca w szkole na sprzedaż jako konsultantka.Tylko prace domowe bez zmian.
robótka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-22, 22:32   #265
starsza pani
Zadomowienie

Słuchajcie,potrzebuję Waszej pomocy.Sprawa jest bardzo poważna i trudna. Dotyczy przyjaciółki,której niestety nie umiem udzielić rady.Oto problem:Wnuk mej przyjaciółki(nazwijmy ją dla prostoty zapisu Elą) ma 21 lat i jest dzieckiem po porażeniu mózgowym,które uwidacznia się nie w niedowladach mięśni jak to jest u innych chorych lecz w zniszczeniu ośrodków odpowiadających za pisanie i czytanie.Jest to chłopiec wysoki,przystojny ale bardzo chudy, chorowity,mówiący mało wyrażnie.Ma dobrą pamięć i świetnie sobie zdaje sprawę ze swego kalectwa. Obecnie chodzi do tzw. szkoły życia.Jest bardzo skryty,nacierpiał się dużo od rówieśników.Nie ma żadnych przyjaciół ani kolegów.I tu jest właśnie problem,ktorego nie umiemy z Elą pokonać.Jak znależć mu grupę rówieśniczą-człowiek przecież nie może być ciągle sam.A w tej chwili wygląda to tak,że idzie rano do szkoły,w której nic nie robi bo nie umie pisać ani czytać.Potem przychodzi do pustego domu (rodzice pracują)
i znowu nic nie robi -telewizji nie ogląda bo bolą go oczy, gazeta-nie, koledzy-nie, jakies prace fizyczne-nie.Więc co? W dodatku jest chyba leniwy.Bardzo,bardzo mi Eli szkoda,a Tomka jeszcze więcej. Chłopak marzy o jakiejś koleżance,tworzy sobie mity.Czy są jakieś organizacje zajmujące się takimi problemami? O rolę rodziców nie pytajcie bo to zupelnie inna sprawa.
PS.Tomek chciałby coś znaczyć,np.był na obozie dla dzieci chorych i pomagał wychowawcom w opiekowaniu sie mało sprawnymi.

Edytowane przez starsza pani
Czas edycji: 2006-10-23 o 13:35
starsza pani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-23, 07:53   #266
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starsza pani Pokaż wiadomość
Słuchajcie,potrzebuję Waszej pomocy.Sprawa jest bardzo poważna i trudna. Dotyczy przyjaciółki,której niestety nie umiem udzielić rady.Oto problem:Wnuk mej przyjaciółki(nazwijmy ją dla prostoty zapisu Elą) ma 21 lat i jest dzieckiem po porażeniu muzgowym,które uwidacznia się nie w niedowladach mięśni jak to jest u innych chorych lecz w zniszczeniu ośrodków odpowiadających za pisanie i czytanie.Jest to chłopiec wysoki,przystojny ale bardzo chudy, chorowity,mówiący mało wyrażnie.Ma dobrą pamięć i świetnie sobie zdaje sprawę ze swego kalectwa. Obecnie chodzi do tzw. szkoły życia.Jest bardzo skryty,nacierpiał się dużo od rówieśników.Nie ma żadnych przyjaciół ani kolegów.I tu jest właśnie problem,ktorego nie umiemy z Elą pokonać.Jak znależć mu grupę rówieśniczą-człowiek przecież nie może być ciągle sam.A w tej chwili wygląda to tak,że idzie rano do szkoły,w której nic nie robi bo nie umie pisać ani czytać.Potem przychodzi do pustego domu (rodzice pracują)
i znowu nic nie robi -telewizji nie ogląda bo bolą go oczy, gazeta-nie, koledzy-nie, jakies prace fizyczne-nie.Więc co? W dodatku jest chyba leniwy.Bardzo,bardzo mi Eli szkoda,a Tomka jeszcze więcej. Chłopak marzy o jakiejś koleżance,tworzy sobie mity.Czy są jakieś organizacje zajmujące się takimi problemami? O rolę rodziców nie pytajcie bo to zupelnie inna sprawa.
PS.Tomek chciałby coś znaczyć,np.był na obozie dla dzieci chorych i pomagał wychowawcom w opiekowaniu sie mało sprawnymi.
Nie wiem co Ci powiedziec, bo naprawde nie wiem jak to w Polsce wygląda. Tutaj pomoc dla takich ludzi jest bardzo duża, tzn sa spotkania na których oni mogą sobie kawe wypić i pogadać jakies popołudnowe zajecia itd. Ale prawdę mówiąc nigdy się tym nie interesowałam. Może w Polsce też jest coś takiego? Własnie popołudnowe świetlice, jakies zajęcia... trzeba byłoby popytac, podzwonić. a może on mógłyby dalej pomagać przy chorych dzieciach, tak jak na obozie? Mógłby pomagać w jakimś osrodku, jako wolontariusz? Naprawdę nic mi nie przychodzi do głowy...

Stary 2006-10-23, 08:34   #267
Nutka
Nutka nie gryzie!

Może rodzice(babcia) tego chlopca powinni poszukac kontaktu z innymi rodzinami majacymi takie dziecko..Wspólne spotkania,grill,rozmowy przy kawie ,obchodzenie urodzin,dzielenie sie doswiadczeniam odnosnie choroby..a przy okazji dzieci nie byly by samotne..
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-23, 09:56   #268
Fafix
Rozeznanie

Starsza Pani, ja pomyślałam o p.Ani Dymnej tu jest link do jej fundacji http://www.mimowszystko.org/ , wprawdzie jest to Kraków, ale może oni dadzą namiar na jakieś grupy wsparcia. Widziałam kiedyś reportarz o niewidomych, którzy zbierali sie w grupie i wykonywali ręcznie jakieś przedmioty. Nie pamiętam co robili, ale to przecież nie ważne, ważne jest, że się spotykali. Ja kupuję kartki świąteczne od artystów malujących rękami i ustami , wydawnictwo "Amun", ale to zupełnie co innego, bo oni mają nie sprawne ręce, albo wogóle ich nie mają. I też nie są z Warszwy, tylko z Raciborza. Poszukam jeszcze w internecie, może coś znajdę, ale myślę, że najprościej byłoby poszukać towarzystwa tam gdzie on już chodzi. Zapytać opiekunów, czy ktoś mieszka blisko Tomka, a jeśli nie to oni powinni mieć namiary na inne organizacje. Może są jakieś zajęcia popołudniowe, żeby sam nie siedział w domu, może jakiś sport. Przykro patrzeć na takich ludzi, bo cóż oni winni. Kuzynce mojego męża został uszkodzony mózg podczas porodu, ma już 50 lat. Na wózku, w papersach, tyle, że sama przeżuwa jedzenie. Czasami coś powie, ale tylko bliscy są w stanie zrozumieć o co chodzi. Pozdrawiam, a jeśli coś znajdę to napiszę.
Stary 2006-10-23, 13:14   #269
starsza pani
Zadomowienie

No wreszcie Robótko dotarłaś po dłuuuugiej przerwie..A nie spotkałaś gdzieś po drodze elsi,damurka,dajanę 3,Ewę eM,babygia lub jeszcze inne nasze znajome,które zostawiły nas na pastwę jesiennego losu? Fafix,Nutka,Luba-dziękuję.
Stary 2006-10-23, 15:02   #270
Babygia
Zadomowienie

Nie,nie zostawilam.Mialam troche meczacy tydzien,nawal pracy,pozniej remanent w tejze,nalatalam sie nadzwigalam i naliczylam-i stwierdzilam,ze praca caly czas na stojaka-Boze,kto tak pracowac musi,tego podziwiam!!!
Nogi skrocily mi sie chyba o pare centymetrow...W ostatnim dniu bylo najlepiej,z kolega schowani miedzy regalami liczylismy instrukcje obslugi,i opowiadalismy sobie anegdotki z poprzednich miejsc pracy.Pracowal kiedys w meblowym i przy okazji remanentu wyszlo im,ze zgubili pare MEBLOSCIANEK!!!!!
Wpadli w panike zrobili kipisz w papierach,i wyszlo ze te meble poszly na reklamacje,ale ktos zapomnial odpisac!!!
Bylo wesolo...Poza tym ten kolega zawsze wydawal mi sie dosyc nimily,a on mnie mial za nieco trzepnieta i arogancka(natychmiast stawiam kolce jak jezozwiez,jezeli jakis mezczyzna z gory zaklada,ze jestem glupiutka blondyneczka),a okazalo sie-ze potrafimy sie swietnie dogadac!Jak to pozory myla...
Moj syn ma dzis 18 te urodziny!!!!!
Wysciskalam jubilata juz o 1: 30 w nocy,bo jakos nie moglam spac...On tez nie i bardzo sie ucieszyl...
jak ten czas leci!!!!
Ide szukac zmarszczek

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości