![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Dot.: Różności na maszynie dziewiarskiej.
Witam!Mam maszyne dziewiarska Veritas 360 i niestety nie mam zielonego pojecia jak sie za nia zabrac.Nie mam instrukcji obslugi,a maszyna jest w czesciach(dostalam ja od znajomego)i nie wiem co do czego!Czy jest ktos,kto moze mi pomoc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
witaj , jesli ciężko chodzi , to broń Boże nic na siłę , bo pozrywasz wewnątrz tam jest taka spręzynka ,albo powykrzywiasz igły .
Zdejmij "wózek czyli to wozidło"- zobacz pod tym w srodku co jest czy nie ma tam kurzu i innych końcówek nitek i etc , Łatwo sie rzokręca srubokreecikiem takim do kompików ![]() Wymyj ,albo popsikaj tym odłuszczczem , mozna takie kupić w sklepach i skręc . Pózniej sama maszyna ta podstawa, nieraz w te szczeliny wchodzi pelno "syfków".Tez trzeba ja przeczyścić . Zobacz najpierw z tej strony od haczyków, gdzie zacepiasz włóczkę czy tam nie ma pełno "rózności " póxniej ja wyszoruj . ja miałam szczotkę z włosiem i szczotkowałam . ale kiedy kategorycznie moja maszyna odmówiła współpracy : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przyznam sie szczerze i bez bicia ,ale ze wstydem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale jak nasmarowałaś to jeśli amszyna jest czysta to powinna sie rozchodzić , ja tez tak nieraz miałam . Tylko smaruj ją systematycznie olejem wazelinowym , moze sie porozchodzi : ![]() Pozdrawiam , Dorota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Witaj tynka2225
Mam nadzieję że oliwki do maszyn a nie oleju jadalnego bo i takie przypadki spotkałem w swojej karierze. Prponuję zastosować olej silikonowy w sprayu. Psiknąć delikatnie na płytę. Po wyschnięciu daje warstwę poślzgową między płytą a igłami. Dużo lżej przerabia się przędza jak jest dodatkowo parafinowana przy przewijaniu. pozdrawiam andrzj44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Przyczajenie
|
mam mnóswto rzeczy , które wykonałam , od torb , placaki , czapki , bluzki , sukienki , po rekawki , getry . spróbuje wrzucic kilka rzeczy ,abyście zobaczyły,ze naprawde warto i szybko sie wykonuje , a ja nawet powiem,ze zaczynalam bez instrukcji :
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Przyczajenie
|
tutaj dołaczam jeszcze kilka fotek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
a tutaj kilka czapek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Oczywiście maszyna dwupłytowa. Wykonujesz na niej bez problemów różnego typu ściągacze 1/1; 2/1; 2/2 bez spuszczania i mozolnego przerabiania ręcznie oczek. Możesz wykonywać ścieg angielski i perełkę. Możesz dziac na okrągło tzw. rękaw. Jeżeli maszyna ma programowaną górną płytę ( kartówki lub elektroniki ) to dodatkowo znacznie zwikszają sie możliwośći wzornicze. Przy zastosowaniu zmieniacza kolorów możesz wykonywać wzory żakardowe ( bez przeciąbniętej przędzy na lewej stronie ). pozdrawiam andrzej44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
rastafarianka bikini i ta biala czapa -damska - piekne, slicznie zrobione, top tez jest bardzo ladny
![]() |
#249 |
Przyczajenie
|
Witam.
Znlazłam na strychu podczas pożądków maszyne dziewiarską Veritas 360, nawet z instrukcją ale w języku niemieckim.Maszyna jest kompletna, wygląda jak nowa. Niestety ja nie znam niemieckiego. Szukałam w internecie, ale nic nie potrafiłam znależć. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Przyczajenie
|
Andrzej 44, z nieba mi spadles.
Mam pytanie do Ciebie. Kupilam sobie Brathera KH890 na eBay'u i jeszcze sobie nie porobilam a juz zepsulam. Rorobilam probki i na azurkach zerwal, a wlasciwie rozlaczyl mi sie taki czerny, metelowy pas z dziurkami. Mysle, ze to ten ktory ciagnie mechanizm do zmiany igiel. Przy okazji sie troche pogial, rozprostowalam go i wyglada to troche lepiej. Myslisz, ze musze kupic nowy, czy ten by sie nadal. A poza tym, czy trudno to wymienic, czy raczej potrzebuje fachowca. Niestety najblizszy serwis maszyn dziewiarskich jest 100km dalej. Bardzo, bardzo, bardzo prosze o opinie. Oczywiscie nie tylko Andrzeja, wiem z doswiadczenia, ze dziewczyny sa rownie poinformowane. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Bozenaka Czas edycji: 2009-03-23 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() powinnam gdzies miec czesc instrukcji, sam poczatek jak zaczac, przetlumaczony, ale recznie spisany na kartce, mam nadzieje, ze czytelny. Jak znajde, to zrobie zdjecie i wkleje. Tez mam zamiar sie zabrac wreszcie za mojego Veritasa, bo lezy i sie kurzy, wiec bede szukac do skutku ![]() Przy okazji mam pytanie, moze ktos mi podpowie, czy do Ady potrzebny jest grzebien obciazajacy? probowalam robic bez i oczka spadaja albo sie placza. moze ja cos zle ustawilam? robilam wg instrukcji, ale laik jestem, wiec moglam cos zle doczytac. jak zalazylam takie male pazurki z ciezarkami, to w tych miejscach ladnie szlo, ale dalej znow platanina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Przyczajenie
|
Znalazlam te instrukcje do Veritaska, podstawy jak zaczac. Niestety nie mam skanera, a na zdjeciach lepiej widac przy wiekszej rozdzielczosci niz po pomniejszeniu nadajacym sie do skopiowania na forum, dlatego jak ktos chce, to prosze o informacje, wysle na maila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Przyczajenie
|
WITAM,
maszyna juz naprawiona. Naprawili mi ja w punkcie naprawy maszyn do szycia (za grosze) i na dodatek poinformowano, ze maszyna jest bardzo malo uzywana mimo ze nr fabryczny wskazuje na min 15lat a moze i wiecej. Ciesze sie berdzo i biore sie za robotki. Juz mam tyle pomyslow i nie moge sie doczekac kiedy zasiade do niej. Juz ja prawie rozgryzlam, ale mam problem z azurkami. Czy jest ktos kto wie jak uzyc suwaka do robienia azurkow i karty jednoczesnie. Bo "na piechote to mi nawet idzie, ale pochlania wiele czasu, no i trzeba bardzo uwazac. ISIA-AA, ja ucze sie na mojej maszynie na podstawie DVD, ktore kupilam na eBay'u. Oczywiscie zagladam tez do instrukcji i jakos idzie (oprocz azurkow, bo w instrukcji jest jakos tak tylko wspomniane a na DVD jest to pominiete) Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Edytowane przez Bozenaka Czas edycji: 2009-03-27 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
bozenaka na tym linku sa instrukcje obslugi brotherow w jezyku angielskim ftp://ftp.brother.ca/ENGLISH/KNITTINGMACHINE/
jest tam na liscie KH891 sciagnij i studiuj, sa tez zdjecia tylko skany nie wyrazne, ale na szybko to sprobuje ci podpowiedziec, wozek do azurow ma na srodku taki guziczek co nim mozesz przelanczac w gore "N"czyli normalny azur i w dol "F"czyli fajny azur- taki bez dziurek. na poczatek zrob pare rzedow jersejem naloz grzebien zeby dobrze obciagnac robotke , wloz karete perforowana do maszyny nastaw na start, na wozku azurow ustaw ten guzik na "N" i ten wozek z lewej strony igiel przed magnesem, normalny wozek ten do dziania po prawej stronie maszyny i ustaw go na KC-I ,przejedz azurowym z lewej na prawa strone i igly sie wyselekcjonuja i z powrotem ,jesli igly stoja w pozycji D, znow azurowym i z powrotem, jesli igly wroca na pozycje B wtedy z prawj na lewa i z powrotem normalnym wozkiem, na karcie powinnas widziec kiedy znow masz uzyc i ile rzedow masz zrobic azurowym wozkiem, jesli to samo zrobisz jak poprzednio tylko na azurowym ten srodkowy guziczek ustawisz na "F"wyjdzie ci tez azurek tylko bez dziurek
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich.
Mam wspaniałą wiadomość - dobra dusza przesłała mi na pocztę całą polskojęzyczną instrukcję do maszyny Veritas 360. Jeszcze tą drogą składam jej serdeczne podziękowania. Co prawda do świąt to chyba sobie nie porobię (wdałam się w remont(!) ), ale zaczynam zaraz po... Wesołych Świąt dla wszystkich ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
Bardzo Ci dziekuje VERSCA.
Robisz piekne rzeczy na swojej maszynie. Te instrukcje dostalam razem z maszyna i wydawala mi sie nie do konca jasna, ale twoje wyjesnienie bardziej mi pomoglo. Poza tym sciagnelam sobie mase wzorow, ktore w pszyszlosci z pewnoscia natchna mnie do dzialania. Pozdrawiam Edytowane przez Bozenaka Czas edycji: 2009-03-29 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
to se ciesze ze na cos sie przydalam i mam nadzieje ze zobaczymy niedlugo twoje sweterki wydziergane na maszynie
![]() |
#258 |
Przyczajenie
|
Dot.: Posiadam wzory , wykroje i instrukcje do maszyn dziewiarskich
Witam! szukam instrukcji do maszyny dziewiarskiej veritas 360! misza.aska@vp.pl oczywiście odpłatnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj prześlę ci instrukcję na pocztę, oczywiście nieodpłatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
A czy ja również mogłabym prosić o polską instrukcję do maszyny Veritas 360? Mój email to: epiphany@gazeta.pl
Będę wdzięczna niezmiernie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Witam mam pytanie a raczej prośbę czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat tej maszyny Dopleta 382 jest to czeska dwupłytówka przymierzam się do jej zakupu ale nie mam zielonego pojęcia o obsłudze maszyn dziewiarskich
![]() Edytowane przez Betti11 Czas edycji: 2009-05-04 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich! Chcialabym sie dowiedziec gdzie najlepiej kupic nowa maszyne dziewiarska dwuplytowa, moze ktos wie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
http://www.norsy.no/Polsk/indexpl.htm
rozmawiałam z Panem,ale okazuje się, że on już nie zajmuje się takimi rzeczami, w każdym razie można sobie zamówić w Norwegii, koszt to około 3500 zł (ok. 600 eur) + przesyłka, ja mieszkam w stargardzie więc przesyłka to 300 zł. nie wiem jak alej w Polskę ale mówią o 600 zł. Ostatecznie nie kupiłam jej jeszcze na razie trenuję na zabytku (nie trenuję bo właśnie mam rękę w gipsie, ale będę trenować) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
ja zaopatruje sie na angielskim ebayu
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_t...All-Categories bo tu u mnie w holandii strasznie drogo jest(nowe jak i uzywane),a i serwis z dostawa do domu jest dosc szybki, kupowallam w zeszlym tygodniu dola plyte (KR 850)nowa z ebaya za 104e , koszta przesylki placilam 25e , po 4 dniach przyszla paka do domu wiec polecam. kupowalam duzo czesci zamiennych do brothera od chinczyka http://stores.ebay.co.uk/Hong-Kong-K...sxQ3asstQQtZkm i jedynie moge zachwalac, tanio i szybko, przejrzyj sobie spokojnie, porownaj ceny, poszukaj na necie jeszcze, rozejrzyj sie, ebay, allegro,...
http://www.ravelry.com/projects/daska Edytowane przez wesca Czas edycji: 2009-05-22 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Przyczajenie
|
Witam.
Tez mam problem z instrukcja do veritas 360 w jezyku polskim. Czy moglabym prosić o przeslanie mi jej na maila: j.barczynska@wp.pl. Z gory ogromnie dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
Dot.różności na maszynie dziewiarskiej
mam prośbę czy mógłby mi ktos przesłac instrukcje polską do maszyny Veritas 360. mój email to kasia2111@interia.pl z góry dziekuje
Edytowane przez kasia2111 Czas edycji: 2009-07-03 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dziewczyny napiszcie mi, czy maszyna na załączonych przeze mnie zdjęciach, jest jedno czy dwu płytowa oraz, czy jest kompletna. Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Przyczajenie
|
witam; moze ktos mi pomoze ,kupiłam maszyne uzywana dwupłytowa w dobrym stanie veritas5443ale równiez instrukcja jest po niemiecku,jak by ktos miał troszke wiadomosci jak zdobyc polska instukcje,bardzo prosze o pomoc,z góry bardzo dziekuje; mój Emeil ;lucia.marcelek@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Przyczajenie
|
Witam. Maszyna jest jednopłytowa. Prawdopodobnie rodzaj Mody, choć do końca nie wiem czy jest kompletna. Widać, że jest licznik rzędów, co jest bardzo przydatne. Mam taką maszynę w domu, niestety licznik jest zepsuty. Moja trochę szwankuje i muszę dać ją do naprawy. Może ktoś wie gdzie się znajduje punkt naprawy w okolicach Nowego Sącza lub w Krakowie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Kupiłam mamie maszynę dwupłytową Brothera.Kiedyś jakieś 30lat temu pracowała na polskiej maszynie. Ma to jej pomóc pokonać życiowy dołek. Ale niestety bez instrukcji po polsku nie damy rady. Proszę więc życzliwe osoby o pomoc. Jeśli ktoś z Was ma instrukcje po polsku lub wszelkie wskazówki jak poradzić sobie z maszyną to będę wdzięczna za pomoc. dii2@o2.pl bk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.