Rasowy=Rodowodowy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 11:28   #241
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75
Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
a po co w ogole je rozmnażaja, malo jest piesków niechcianych, to po co jeszcze takie cos robic ze swoimi ?
Jak mozna mysleć, ze ktos lubi zwierzeta i dlatego je rozmnaza. To chyba jest odwrotnie.
Dla mnie to zadna roznica, rasowy czy rodowodowy, ale zgadzam sie z tym, ze powinny byc tylko profesjonalne hodowle, zarejestrowane, podlegajace kontroli. A reszta nie, bo po pierwsze meczy sie zwierzeta, po drugie prowadzi lewe interesy, a po trzecie jak pisalam na początku, malo jest tych piesków nie chcianych w schroniskach, wyrzucanych, bo cos tam...?
Kochajmy zwierzeta za to, ze sa, a nie za to jakie są, jakies rasy itd., bo to od nas i tak zalezy.
jak ktos chce naprawde przyjaciela, chce pomóc , idzie do schroniska i bierze stamtąd jakies milusinskiego. Ale niestety z psami jest tak jak np. z samochodami, ze na cos moda, to akurat te sa rozmnazane i kupowane na czarno.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2008-08-22 o 11:54
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 11:47   #242
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Falabello - popraw mnie, jeżeli się mylę, ale jak pies ma dokumenty a nieraz nie ma rodowodu? czyli dokumenty są sfałszowane?
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 09:02   #243
eleeri
Zakorzenienie

Dwa tygodnie temu spotkałam na jarmarku kolegę, był ze swoją dziewczyną, kupili właśnie psa… Dali 900 zł za kundla, który ma być w przyszłości chihuahua . Sprzedawca chciał 1000 zł, ale ostatecznie opuścił na 900. Nie wytrzymałam nerwowo i może troszkę za ostro zaczęłam wyjaśniać, na czym polega różnica między psem rasowym, a takim kupowanym na targu, ale panienka stwierdziła, że rasowe są po dwa tys. i dla niej za drogie . Jak wróciłam do domu z ciekawości zaczęłam szukać rasowych i wiecie, że znalazłam za 1350 zł. Nawet niedaleko, bo na Śląsku. Cóż, na głupotę i upór nie ma rady. Mam tylko nadzieję, że pies jak dorośnie nie będzie w niczym przypominał chihuahua`ły i będę miała okazję do złośliwości.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 10:06   #244
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Ja widziałam ostatnio u weterynarza ogłoszenie o sprzedaży yorków bez rodowodu z amatorskiej hodowli. Bardzo mnie zdziwiło, że u weterynarza można takie ogłoszenia zawieszać.

A swoją drogą - czy takimi rzeczami nie zainteresowałby się Urząd Skarbowy jakby jakaś życzliwa osoba o tym doniosła?
Stary 2008-08-23, 20:22   #245
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
Falabello - popraw mnie, jeżeli się mylę, ale jak pies ma dokumenty a nieraz nie ma rodowodu? czyli dokumenty są sfałszowane?
O ile mi wiadomo psy mają metrykę (koty rodowód). O jakich dokumentach ty mówisz? o metryce właśnie? Jeżeli jest z naklejką i stemplem to trudno podejrzewać, żeby była sfałszowana.
Stary 2008-08-24, 09:54   #246
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza_87 Pokaż wiadomość
O ile mi wiadomo psy mają metrykę (koty rodowód).
O ile się orientuję to wszystkie rasowe maja metryki, a na ich podstawie wystawia się rodowód. Za wystawienie rodowodu w związku kynologicznym się płaci, a jest on potrzebny, np. do wystawienia zwierzęcia na wystawie (a nie każdy chce to robić). Można też kupić zwierze niewystawowe (z jakąś drobną wadą, np. zgryzu), która dyskwalifikuje zwierzę na wystawie, ale nadal ma ono metryczkę – bo jest z hodowli.

Stary 2008-08-24, 09:57   #247
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Ja widziałam ostatnio u weterynarza ogłoszenie o sprzedaży yorków bez rodowodu z amatorskiej hodowli. Bardzo mnie zdziwiło, że u weterynarza można takie ogłoszenia zawieszać.

A swoją drogą - czy takimi rzeczami nie zainteresowałby się Urząd Skarbowy jakby jakaś życzliwa osoba o tym doniosła?

Pomysł z tym Skarbowym jest dobry . Może warto wypróbować

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-24, 10:04   #248
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
O ile mi wiadomo psy mają metrykę (koty rodowód). O jakich dokumentach ty mówisz? o metryce właśnie? Jeżeli jest z naklejką i stemplem to trudno podejrzewać, żeby była sfałszowana.
nie interesuję się kynologią - przepraszam za pomyłkę. chciałam otrzymać wyjaśnienie od falabelli, która napisała że psy mają dokumenty, ale nieraz nie mają rodowodu. nie zrozumiałam, jak rasowy kot/pies może mieć rodowód/metrykę a nie mieć dokumentów.
Stary 2008-08-24, 10:11   #249
KrystynaO
Rozeznanie

Wyjaśnijcie mi proszę taką sprawę. Kupiłam kotkę rasową z legalnej hodowli z rodowodem.
Koteczce niczego nie brakuje, ale przy kupnie zadeklarowałam, ze kotka jest tylko do kochania, a nie do hodowli, i cena za nia była niższa. Ja nie oszukiwałam, kotka jest wysterylizowana, ale można sobie wyobrazić, że nie, dogaduję się z właścicielami kocurka tej samej rasy, również wziętego niby na kolanka, i nielegalnie produkujemy rasowe kotki, tylko że bez rodowodu. Może stąd się biorą te nielegalne hodowle?
KrystynaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 14:57   #250
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
nie interesuję się kynologią - przepraszam za pomyłkę. chciałam otrzymać wyjaśnienie od falabelli, która napisała że psy mają dokumenty, ale nieraz nie mają rodowodu. nie zrozumiałam, jak rasowy kot/pies może mieć rodowód/metrykę a nie mieć dokumentów.
Cytuję za http://arka.strefa.pl/rasa.html
"Co to jest metryka?

Metryka jest to dokument świadczący o pochodzeniu psa. Otrzymuje ją każde szczenię z zarejestrowanego w Związku Kynologicznym miotu, którego rodzice posiadali tzw. "uprawnienia hodowlane". Zapisane jest w niej imię i przydomek hodowlany psa, jego data urodzenia, umaszczenie i numer tatuażu oraz imiona i przydomki jego rodziców, a także nazwisko i adres hodowcy. Metryka musi być zawsze wydana kupującemu wraz ze szczenięciem. Sprzedawca, który zapewnia, że "dokumenty dośle później", po prostu kłamie.

Co to jest rodowód?

Rodowód to dokument, który możesz psu wyrobić w Związku Kynologicznym na podstawie otrzymanej od hodowcy metryki. Sporządzany jest na podstawie zapisów w Polskiej Księdze Rodowodowej Psów Rasowych i oprócz danych zapisanych w metryce zawiera także informacje dotyczące przodków szczenięcia (na ogół do czwartego pokolenia). Dokument ten uprawnia psa do udziału w wystawach psów rasowych oraz otwiera możliwość uzyskania przez niego "uprawnień hodowlanych", dzięki czemu będzie mógł w przyszłości stać się szczęśliwym rodzicem zdrowego, pięknego i w pełni rasowego potomstwa.
Jeżeli jednak nie interesują Cię wystawy ani tym bardziej hodowla, to posiadanie przez psa rodowodu absolutnie do niczego Cię nie zobowiązuje. Jeżeli nie chcesz, nie musisz chodzić na wystawy, stawiać się na testy psychiczne ani nawet tego rodowodu wyrabiać. Masz po prostu możliwości, a czy z nich skorzystasz to już wyłącznie Twoja sprawa. "

Tak więc pies może mieć metrykę (poświadczenie, że jego rodzice byli rasowi) ale nie musi mieć rodowodu (uprawniającego do wystaw oraz hodowli). Mój Golden Retriever ma właśnie metrykę, ale rodowodu mu nie wyrabiałam, bo nie nadaje się na wystawy (poza tym nawet jakby się nadawał to i tak bym mu nie wyrabiała, bo na wystawy bym nie chodziła ani o rozmnażaniu go bym nie mylała).

Cytat:
Napisane przez KrystynaO Pokaż wiadomość
Wyjaśnijcie mi proszę taką sprawę. Kupiłam kotkę rasową z legalnej hodowli z rodowodem.
Koteczce niczego nie brakuje, ale przy kupnie zadeklarowałam, ze kotka jest tylko do kochania, a nie do hodowli, i cena za nia była niższa. Ja nie oszukiwałam, kotka jest wysterylizowana, ale można sobie wyobrazić, że nie, dogaduję się z właścicielami kocurka tej samej rasy, również wziętego niby na kolanka, i nielegalnie produkujemy rasowe kotki, tylko że bez rodowodu. Może stąd się biorą te nielegalne hodowle?
Między innymi stąd, bo pseudohowca nie podlega takim obostrzeniom co do hodowli jak hodowca zrzeszony w związku (pseudohowca robi z kotką właściwie co chce - może ją rozmnażać według własnych upodobań męcząc jej organizm licznymi ciążami podczas gdy prawdziwy hodowca moze dopuścić do 3 ciąż w ciągu 2 lat) .

Gdybyś jednak oszukała hodowcę i wbrew temu do czego się zobowiązałaś w umowie (czyli do wykastrowania/wysterylizowania zwierzaka) rozmnażała kota, hodowca może wystąpić na drogę sądową o odszkodowania związane ze złamaniem przez ciebie podpisanej umowy.
Stary 2008-08-24, 15:04   #251
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
W przypadku psów sa po prostu 2 dokumenty(metryka i rodowód) + uprawnienia hodowlane, by móc rozmnażać psy i aby one miały metrykę (czyli były rodowodowe)

W przypadku kotów istnieje jedynie rodowód - tam sa zapisani rodzice, dziadkowe, pradziadkowe i prapradziadkowie ( a niekiedy jeszcze jedno pokolenie wstecz), do tego o ile się nie mylę jest okreslone, czy kot może być wystawowym kotem. Licencja hodowlana jest przyznawana dopiero później gdy koty biorą udział w kilku (bodajże 2 czy 3) wystawach i otrzymują odpowiednie oceny sedziów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-24, 15:07   #252
loss_lauri
Zakorzenienie

aha. więc pewnie o to chodziło w tym poście
Stary 2008-08-24, 18:56   #253
kacuchowyniun
Przyczajenie

Cool Czy to york?

Hej dziewczyny.planuje kupic malenkiego yorka(bez rodowodu) od znajomej :p ale po obejzeniu zdjec matki mam pewne watpliwosci czy to aby napewno jest to o co mi chodzi ...jesli ktoras z was sie na tym zna prosze o pomoc.byc moze suczka jest zanidbana i dlatego wcale nie przypomina yorka?jesli juz mam wydac jakies pieniadze to chcialabym wiedziec na co ale jesli okaze sie ze to jakis kundelek to tez bede go kochala licze na Was dziewczyny tu daje pare fotek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20082008(004).jpg (57,7 KB, 256 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 21082008.jpg (81,4 KB, 205 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20082008.jpg (59,0 KB, 183 załadowań)
kacuchowyniun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 19:02   #254
shiral
Zadomowienie

Dot.: Czy to york?

matka pieskow jest jak najbardziej yorkiem a gdzie zdjęcie ojca? bo też jest ważne
Stary 2008-08-24, 19:31   #255
kacuchowyniun
Przyczajenie

ooo to fajnie jutro bede miala wiecej zdjec rodzicow to napewno wrzuce tylko jeszcze kolor siersci tej suni mnie zastanawia ... a moze to jest biewier a nie typowy york?
Stary 2008-08-24, 20:01   #256
shiral
Zadomowienie

kolor sierści jest taki bo pewnie mama nie dostaje marchewki która wybarwia włos yorczka
Stary 2008-08-24, 20:25   #257
kacuchowyniun
Przyczajenie

to powinna dostawac? ale mowisz powaznie czy zartujesz?:P
Stary 2008-08-24, 21:48   #258
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
prawdziwy hodowca moze dopuścić do 3 ciąż w ciągu 2 lat)
niezupełnie- może pokryć sukę raz w roku, a dokładniej: 1 cieczka-ciąża, 1 cieczka-odpoczynek. Oczywiście musi mieć specjalne uprawnienia hodowlane. Chyba, że to o kotach, to się nie znam : P
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 06:31   #259
shiral
Zadomowienie

pisze poważnie. Jak kupisz malca to mu ja podawaj ale nie gotowana itp tylko surową. Będzie miał wtedy złocisty kolor a nie taki wyblakły.
Stary 2008-08-25, 07:42   #260
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

e?? czy to odpowiedni dział na takie pytanie???
chyba nie....
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 11:18   #261
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
niezupełnie- może pokryć sukę raz w roku, a dokładniej: 1 cieczka-ciąża, 1 cieczka-odpoczynek. Oczywiście musi mieć specjalne uprawnienia hodowlane. Chyba, że to o kotach, to się nie znam : P
o kotach kotki trzymane w domu mogą mieć ruje nawet co 2 tygodnie (ruja to nie do końca to samo co cieczka, ale tylko w jej trakcie kotka może zajść w ciąże po dopuszczeniu kocura). I dopuszczalne są 3 ciąże na 2 lata.
Stary 2008-08-25, 12:08   #262
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Jeśli pies nie ma rodowodu, nie jest rasowy. W tym przypadku tego pieska nie można nazwać yorkiem...

K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 17:53   #263
shiral
Zadomowienie

k@sieńka równie dobrze piesek może nie mieć rodowodu tylko dlatego że jego pra pra pra dziadek był mieszańcem.
Stary 2008-08-25, 18:58   #264
kukis
Zadomowienie

shiral - a wiesz w ogole co to jest rodowód?? Chyba ne... Rodowod daje pewnosc, że wszycy przodkowie pieska byli rasowi. Nie ma zadnych wyjątków.

A ty kacuchowyniun zanim kupisz tego psa to przejdz sie do schroniska i zobacz co wyniknelo z kupowania psow z bezsensownego krycia kundli... żalosne..
kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 19:28   #265
Smutna_Myszka
Raczkowanie

Za ile ta znajoma chce Ci sprzedać tego pieska?? bo jeśli za ponad 1000 zł to za tyle kundelka bym nie kupiła, lepiej poczekać odłożyć i kupić pieska rodowodowego.
Smutna_Myszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 19:40   #266
Nerchie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smutna_Myszka Pokaż wiadomość
Za ile ta znajoma chce Ci sprzedać tego pieska?? bo jeśli za ponad 1000 zł to za tyle kundelka bym nie kupiła, lepiej poczekać odłożyć i kupić pieska rodowodowego.
co prawda to prawda.
masz tez wiekszy wglad w to co wyrosnie z pieska. mozesz popytac czy rodzice na cos chorowali, po prostu wieksza pewnosc, lepsza inwestycja. no i nowe hobby, moze wystawy?

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 07:42   #267
shiral
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
shiral - a wiesz w ogole co to jest rodowód?? Chyba ne... Rodowod daje pewnosc, że wszycy przodkowie pieska byli rasowi. Nie ma zadnych wyjątków.
Mam psa z rodowodem z którym jeździ się na wystawy. Nie rozumiem Twojej ironii w stosunku do mnie.
Z tego co widzę nie zrozumiałaś mojego poprzedniego postu, albo ja go źle zinterpretowałam
Stary 2008-08-26, 07:47   #268
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kacuchowyniun Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.planuje kupic malenkiego yorka(bez rodowodu)
nie kupuj psa bez rodowodu

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 07:49   #269
shiral
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
nie kupuj psa bez rodowodu
Motylku chyba miałaś przykrą sytuacje z pieskiem bez rodowodu
Jeślibyś napisała jaką pomogłabyś autorce wątku podjąć decyzję.
Stary 2008-08-26, 08:05   #270
motylek1007
Zakorzenienie

osobiscie nie mialam takiej sytuacji bo nie mam i nie mialam psa, ale kolezanka kupila yorka bez rodowodu, bo jak sie wydawalo to tylko papierek.....z poczatku wszystko bylo oki, nawet byl yorkopodobny ale pozniej zaczely sie jego problemy zdrowotne. Zaczelo sie od zębów, gdzie wyszlo ze ma wszystkie podwójne (oczywiscie poczatkowo pies byl zdrowy i nikt nic nie wiedzial). Mial usuwane pod narkozą..... ciagle problemy z pecherzem....ale co najwazniejsze i najgorsze mial wypadają tchawice. Dokladnie nie umiem powiedziec co i jak, bo jak mowilam nie moj pies, ale ona czasami mu wypadala i pies sie dusil....po czym zazwyczaj sie ustawila odpowiednio, az pewnego dnia nie i pies umarl, mimo ze mial dopiero pare lat......

na poczatku oczywiscie ta pani zarzekala sie ze pies zdrowy i w ogole i tylko papierka nie ma......ale tak sie konczy rozmnazanie psów nie rasowych/
Zostawmy to doswiadczonym hodowcą z certyfikatami

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości