|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wooooow ja jestem maniaczką firankową i muszę powiedzieć,że to jest świeeeetne ![]()
|
|
|
#242 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje
Przelotki zakupiłam na allegro te do samodzielnego montażu. Zasłonkę zszyłam z dwóch materiałów ecru i ciemny brąz, a następnie do pasa materiału(ten z przelotkami) w który wcześniej wprasowałam taśmę klejową do przelotek ( to taka jakby flizelina pokryta z obu stron klejem) która fajnie to usztywnia. A jeszcze bym zapomniała napisać, dziury pod przelotki robiłam takim wycinakiem specjalnie do przelotek, zakupiony też na allegro u tego samego sprzedawcy, jest drogi bo zapłaciłam za niego około 40zł, ale po przeliczeniu wyszło mi że zaoszczędziłam około 100 zł niż gdybym miała zanieść to do zakładu krawieckiego. A poza tym mam zamiar zrobić firankę w kuchni też na przelotki.
aram55 masz rację karnisz jest pojedynczy, ale znalazłam i na to sposób. Zakupiłam w sklepie drążek do firan, trochę grubszy niż te do zazdrosek i położyłam go na podpórki karniszy. Wprawdzie były w zestawie haczyki do mocowania do ściany, ale nie chciałam robić nowych dziur w ścianie. Cieszę się że wam się podoba
|
|
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym kupić białe, gładziutkie firanki, które nie wymagają prasowania i ładnie się układają. Jeśli macie doświadczenia w tym temacie, bardzo proszę o podpowiedź. Zwykle wieszam mokre, ale niestety nie każde ładnie wyglądają bez prasowania.
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jedne jedyne z którymi spotkałam się to morka firmy ADO. mam ją niemal w każdym oknie w domu. Po praniu wieszam odwirowane na mokro. Niestety zupełnie gładkie to one nie są/ ciężko to opisać/jest bez żadnych wzorów, podobna do markizety, nie wiem czy się orientujesz?Poza tą właśnie firanką jest jeszcze jedna- bardziej dostepna. To tzw. kresz woalowy, czyli pognieciony fabrycznie woal. Teoretycznie nie powinno się go prasowac wcale, w praktyce też czasem prasuję. Pozdrawiam Aga www.6plus.gda.pl |
|
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
A tą markizetę trzeba prasować?W sklepach panie zachwalają różne firanki, że nie wymagają prasowania a poźniej okazuje się, że niestety trzeba je prasować. Kreszowe niebardzo mi pasują. Ja firanek nigdy nie wiruję, bo sie boję że będą bardzo pogniecione. Wieszam nad wanną i jak obciekną, wtedy zawieszam na okno. |
|
|
|
|
#246 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
przytoczyłam jedynie przykład firanki do niej podobnej. Jest miła w dotyku (miękka), wygląda jak woal z delikatnymi kropeńkami, które są praktycznie niewidoczne z daleka. Wieczorem nie połyskuje sie praktycznie wogole. Wystepuje w kolorze bialym i rozbielonym ecru. Układa sie rewelacyjne uszyta na taśmie w kontry. Jeśli chcesz sprawdze jej symbol i wpisze go Ci na forum.Bedziesz mogla sobie sprawdzic w pierwszym lepszym dobrym sklepie z firanami. To jest firanka na zamówienie/niestety. U mnie sie na nią czeka do 2tygodni.Jesli chodzi o firanki polecane przez Panie w specjalistycznych sklepach,..wierz mi..nie zawsze polecają firanki które same powiesilyby sobie w oknie ![]() ale to juz inna historia.Pamietam tez, ze ta firanka jest niedroga jak na produkt firmy ADO. Przy wys. 260cm jej cena to ok.60zł. za mb. ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do pań polecających - no własnie nie mam do nich zaufania, dlatego prosilam o pomoc na forum. Do tej pory nie prasowałam tylko firanek żakardowych, ale nie chce już takich. Mam nadzieję, że te o których piszesz są trochę lżejsze. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#248 | ||
|
Przyczajenie
|
Dot.: firanki
Cytat:
czy masz jakieś formy na lambrekin w kształcie wody..? bardzo bym prosiła o porady jak ułożyć te zakładki, bo mi nie wychodzi .. z góry dziękuję i pozdrawiam ;* ![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
z góry dziękuję za przesłane formy pozdrawiam
|
||
|
|
|
|
#249 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
W poniedziałek wieczór będziesz wiedziała ![]() pozdrawiam aga www.6plus.gda.pl |
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#251 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie do annach- czy miałaś jakiś problem ze ściśnięciem tych dwu połówek przelotek? Kiedyś tez kupiłam przelotki, ale do moich grubych zasłon przelotki sie nie nadawały. Czy miałas przelotki specjalne do grubszej wartwy materiału?
|
|
|
|
|
#252 |
|
Przyczajenie
|
Przelotki kupiłam do zasłon mają milimetrową przerwę, może kupiłaś do firan ,te nie mają prawie żadnej są na styk. Nie miałam problemu ze swoimi, ładnie się zatrzaskiwały. Jeśli masz jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem.
|
|
|
|
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
Wtajemniczenie
|
znalazałm coś fajnego na allegro
Magnetyczne zapinki do firan i zasłon może komuś sie przyda |
|
|
|
|
#255 |
|
Wtajemniczenie
|
myślę nad taką firanką do kuchni (obszycie miedziany rudy) oraz do sypialni (obszycie pomarańcz)
|
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
mam wszędzie zasłony mięta tafta (gładkie i haftowane) gdy je upiorę i załóżmy wyschną to po powieszeniu są za długie o ok 15 do 30 cm
wymyśliłam patent - susze je powciskane w rajstopy czy ktoś zna lepszy sposób? |
|
|
|
|
#261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W tym wątku, dziewczyny wymieniają się doświadczeniem i radami dotyczącymi szycia lambrekinu typu "warkocz". http://www.wizaz.pl/forum/showthread...4#post11663674 |
|
|
|
|
|
#262 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,. troszkę odkopię watek. Potrzebuje rady. mam w mieszkaniu wielkie okna. 2 to wyjscia na balkon. jutro albo dzisiaj wkleje jakies fotki moze bedzie lepiej bo nie umiem dokladnie wytlumaczyc. nie chce zaluzji tylko wlasnie jakies firanmi i do tego jakies zaslonki
|
|
|
#263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jako ze podczytuje i staram sie skopiowac interesujace mnie schematy posiadam schemat do lambrekinu warkocz. dodaje go w zalaczniku. z tego co pisaly dziewczyny to najlepiej wychodzi gdy kwadraty maja boki o dlugosci 15 do max 20 cm. strzalki pokazuja ktore punkty laczyc ze soba aby po zmarszczeniu wyszdl taki lambrekin. do laczenia mozna uzyc nitki ale nalezy pilnowac aby kazdy odcinek nitki mial taka sama dlugosc. kilka dziewczyn wykozystuje do tego metkownicy iglowej. dostepne na allegro za okolo20 zl przy uzuwaniu pistoletu nie trzeba pilnowac dlugosci bo plastikowe igielki juz to robia za nas. dodatkowo praca przy laczeniu punktow jest latwiejsza. http://allegro.pl/item585902225_metk...lacznikow.html tyle wiem na temat lambrekinu mama nadzieje ze pomoglam
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png Edytowane przez tiaara Czas edycji: 2009-03-31 o 07:28 |
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
Rozeznanie
|
A czy któraś z Was jest w stanie polecić mi jakis sklep z firanami w warszawie? Tutaj ceny w niektorych sa przerazajace a ja nie chce niczego mega wyjatkowego ale sama nie uszyję
Szukam w sklepu w ktorym doradza i moga uszyć a ceny nie beda zbyt wygorowane. Z gory dziekuje
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zadomowienie
|
Hej ! Ja marze o takiej "ozdobie okna" innej niz firanki i zaslony.
Czy spotkalyscie sie Drogie Wizazanki z takim czyms( niewiem jak to sie nazywa ) Takie zaslonki na sztandze.Ja znalazlam je w Niemczech,w Polsce szukalam i nie znalazlam.Moze ktoras z Was takie cos ma na oknie ? Pozdrawiam
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze, ale boskie te zasłony.,
To się chyba nazywa panele, ale nie jestem pewna. Te ostatnie śliczne.
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
|
|
|
|
#268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zadomowienie
|
Tak sa to panele.A te na allegro -nic specjalnego.Proste,bez ciekawych wzorow itp.Bardziej mi chodzi o takie jak na tych zdjeciach co dodalam.I jak dobrze widzialam to te z allegro inaczej mocowane (chyba) sa.
Edytowane przez monika1001 Czas edycji: 2009-04-16 o 02:05 |
|
|
|
|
#270 |
|
Wtajemniczenie
|
sa też salony firan zarówno w necie jak i tzw. tradycyjne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.

A tą markizetę trzeba prasować?
ale to juz inna historia.