Zasłony, firany - upięcia, zdjęcia, propozycje - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-02, 11:22   #241
iza251
Zakorzenienie

Thumbs up Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje

Cytat:
Napisane przez annach2311 Pokaż wiadomość
Witam, to i ja chcę się czymś pochwalić. To jest mój ostatni pomysł na okna w salonie, w planie jest jeszcze uszycie firan do pokoi dzieci, kuchni i pokoju przez nas zwanego komputerowym.

wooooow ja jestem maniaczką firankową i muszę powiedzieć,że to jest świeeeetne
Stary 2009-03-03, 09:12   #242
annach2311
Przyczajenie

Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje

Przelotki zakupiłam na allegro te do samodzielnego montażu. Zasłonkę zszyłam z dwóch materiałów ecru i ciemny brąz, a następnie do pasa materiału(ten z przelotkami) w który wcześniej wprasowałam taśmę klejową do przelotek ( to taka jakby flizelina pokryta z obu stron klejem) która fajnie to usztywnia. A jeszcze bym zapomniała napisać, dziury pod przelotki robiłam takim wycinakiem specjalnie do przelotek, zakupiony też na allegro u tego samego sprzedawcy, jest drogi bo zapłaciłam za niego około 40zł, ale po przeliczeniu wyszło mi że zaoszczędziłam około 100 zł niż gdybym miała zanieść to do zakładu krawieckiego. A poza tym mam zamiar zrobić firankę w kuchni też na przelotki.
aram55 masz rację karnisz jest pojedynczy, ale znalazłam i na to sposób. Zakupiłam w sklepie drążek do firan, trochę grubszy niż te do zazdrosek i położyłam go na podpórki karniszy. Wprawdzie były w zestawie haczyki do mocowania do ściany, ale nie chciałam robić nowych dziur w ścianie.
Cieszę się że wam się podoba
annach2311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 10:12   #243
aram55
Raczkowanie

Chciałabym kupić białe, gładziutkie firanki, które nie wymagają prasowania i ładnie się układają. Jeśli macie doświadczenia w tym temacie, bardzo proszę o podpowiedź. Zwykle wieszam mokre, ale niestety nie każde ładnie wyglądają bez prasowania.
aram55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 13:45   #244
agaagna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aram55 Pokaż wiadomość
Chciałabym kupić białe, gładziutkie firanki, które nie wymagają prasowania i ładnie się układają. Jeśli macie doświadczenia w tym temacie, bardzo proszę o podpowiedź. Zwykle wieszam mokre, ale niestety nie każde ładnie wyglądają bez prasowania.
To szczerze powiem, będziesz miała problem Jedne jedyne z którymi spotkałam się to morka firmy ADO. mam ją niemal w każdym oknie w domu. Po praniu wieszam odwirowane na mokro. Niestety zupełnie gładkie to one nie są/ ciężko to opisać/jest bez żadnych wzorów, podobna do markizety, nie wiem czy się orientujesz?
Poza tą właśnie firanką jest jeszcze jedna- bardziej dostepna. To tzw. kresz woalowy, czyli pognieciony fabrycznie woal. Teoretycznie nie powinno się go prasowac wcale, w praktyce też czasem prasuję.
Pozdrawiam
Aga

www.6plus.gda.pl
agaagna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-08, 16:36   #245
aram55
Raczkowanie

Dzięki A tą markizetę trzeba prasować?
W sklepach panie zachwalają różne firanki, że nie wymagają prasowania a poźniej okazuje się, że niestety trzeba je prasować.
Kreszowe niebardzo mi pasują.
Ja firanek nigdy nie wiruję, bo sie boję że będą bardzo pogniecione. Wieszam nad wanną i jak obciekną, wtedy zawieszam na okno.
Stary 2009-03-08, 23:03   #246
agaagna
Przyczajenie

Cytat:
W sklepach panie zachwalają różne firanki, że nie wymagają prasowania a poźniej okazuje się, że niestety trzeba je prasować.
Ja firanek nigdy nie wiruję, bo sie boję że będą bardzo pogniecione. Wieszam nad wanną i jak obciekną, wtedy zawieszam na okno.
Ta "markizeta" nie do końca nią jestprzytoczyłam jedynie przykład firanki do niej podobnej. Jest miła w dotyku (miękka), wygląda jak woal z delikatnymi kropeńkami, które są praktycznie niewidoczne z daleka. Wieczorem nie połyskuje sie praktycznie wogole. Wystepuje w kolorze bialym i rozbielonym ecru. Układa sie rewelacyjne uszyta na taśmie w kontry. Jeśli chcesz sprawdze jej symbol i wpisze go Ci na forum.Bedziesz mogla sobie sprawdzic w pierwszym lepszym dobrym sklepie z firanami. To jest firanka na zamówienie/niestety. U mnie sie na nią czeka do 2tygodni.
Jesli chodzi o firanki polecane przez Panie w specjalistycznych sklepach,..wierz mi..nie zawsze polecają firanki które same powiesilyby sobie w oknieale to juz inna historia.
Pamietam tez, ze ta firanka jest niedroga jak na produkt firmy ADO. Przy wys. 260cm jej cena to ok.60zł. za mb.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
A propo's prasowania. Ja ją wieszam odwirowana na mokro i nie prasuje WCALE
Stary 2009-03-09, 06:25   #247
aram55
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agaagna Pokaż wiadomość
Ta "markizeta" nie do końca nią jestprzytoczyłam jedynie przykład firanki do niej podobnej. Jest miła w dotyku (miękka), wygląda jak woal z delikatnymi kropeńkami, które są praktycznie niewidoczne z daleka. Wieczorem nie połyskuje sie praktycznie wogole. Wystepuje w kolorze bialym i rozbielonym ecru. Układa sie rewelacyjne uszyta na taśmie w kontry. Jeśli chcesz sprawdze jej symbol i wpisze go Ci na forum.Bedziesz mogla sobie sprawdzic w pierwszym lepszym dobrym sklepie z firanami. To jest firanka na zamówienie/niestety. U mnie sie na nią czeka do 2tygodni.
Jesli chodzi o firanki polecane przez Panie w specjalistycznych sklepach,..wierz mi..nie zawsze polecają firanki które same powiesilyby sobie w oknieale to juz inna historia.
Pamietam tez, ze ta firanka jest niedroga jak na produkt firmy ADO. Przy wys. 260cm jej cena to ok.60zł. za mb.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

A propo's prasowania. Ja ją wieszam odwirowana na mokro i nie prasuje WCALE
Jeśli możesz to napisz symbol tej firanki, będę bardzo wdzięczna.
Co do pań polecających - no własnie nie mam do nich zaufania, dlatego prosilam o pomoc na forum.
Do tej pory nie prasowałam tylko firanek żakardowych, ale nie chce już takich. Mam nadzieję, że te o których piszesz są trochę lżejsze.
Pozdrawiam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-12, 14:12   #248
konradwb
Przyczajenie

Dot.: firanki

Witaj czy masz jakieś formy na lambrekin w kształcie wody..? bardzo bym prosiła o porady jak ułożyć te zakładki, bo mi nie wychodzi .. z góry dziękuję i pozdrawiam ;*

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Chciałam dodać, że mój adres e-mail to : karola059@wp.pl
z góry dziękuję za przesłane formy
pozdrawiam
konradwb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-13, 07:55   #249
agaagna
Przyczajenie

Cytat:
Jeśli możesz to napisz symbol tej firanki, będę bardzo wdzięczna.
Co do pań polecających - no własnie nie mam do nich zaufania, dlatego prosilam o pomoc na forum.
Do tej pory nie prasowałam tylko firanek żakardowych, ale nie chce już takich. Mam nadzieję, że te o których piszesz są trochę lżejsze.
Pozdrawiam.
Przepraszam Cie aram za zwłokę, od tamtego czasu nie dotarłam do pracy jeszcze, a numeru tej firany na pamięć nie znam.
W poniedziałek wieczór będziesz wiedziała
pozdrawiam
aga

www.6plus.gda.pl
Stary 2009-03-13, 12:05   #250
aram55
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agaagna Pokaż wiadomość
Przepraszam Cie aram za zwłokę, od tamtego czasu nie dotarłam do pracy jeszcze, a numeru tej firany na pamięć nie znam.
W poniedziałek wieczór będziesz wiedziała
pozdrawiam
aga

www.6plus.gda.pl
Dziękuję bardzo, czekam z niecierpliwością
Stary 2009-03-13, 15:55   #251
lucyna2
Przyczajenie

Mam pytanie do annach- czy miałaś jakiś problem ze ściśnięciem tych dwu połówek przelotek? Kiedyś tez kupiłam przelotki, ale do moich grubych zasłon przelotki sie nie nadawały. Czy miałas przelotki specjalne do grubszej wartwy materiału?
lucyna2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-16, 10:36   #252
annach2311
Przyczajenie

Przelotki kupiłam do zasłon mają milimetrową przerwę, może kupiłaś do firan ,te nie mają prawie żadnej są na styk. Nie miałam problemu ze swoimi, ładnie się zatrzaskiwały. Jeśli masz jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem.
annach2311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 20:28   #253
jula6606
Przyczajenie

Witam jestem tu nowa i nie bardzo orientuje sie jak pisać posty i gdzie czego szukać. Szyję sama firanki też i dowiedziałam sie od Was że można kupić przelotki! To cudownie bo bardzo potrzebne mi do zasłonek. Mam jeszcze pytanie, wie może któraś jak szyje sie taki lambrekin , warkocz przeplatany? Nie mam pojęcia jak to jest zrobione? Proszę o pomoc.
jula6606 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 13:06   #254
sunshain
Wtajemniczenie

znalazałm coś fajnego na allegro

Magnetyczne zapinki do firan i zasłon

może komuś sie przyda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg magnetyczne.jpg (30,7 KB, 344 załadowań)
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 13:23   #255
sunshain
Wtajemniczenie

myślę nad taką firanką do kuchni (obszycie miedziany rudy) oraz do sypialni (obszycie pomarańcz)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fira005.jpg (26,3 KB, 467 załadowań)
Stary 2009-03-22, 13:27   #256
aram55
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
myślę nad taką firanką do kuchni (obszycie miedziany rudy) oraz do sypialni (obszycie pomarańcz)
Podoba mi się
A wiesz jak rozwiazać stronę techniczną? tzn. jak to zwijać w razie potrzeby?
Stary 2009-03-22, 13:38   #257
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Podoba mi się
A wiesz jak rozwiazać stronę techniczną? tzn. jak to zwijać w razie potrzeby?
ja będę je miała tak jak na rysunku, mam żaluzje w okanch w kolorze okien więc nie muszę zwijać i rozwijać firanek
Stary 2009-03-22, 13:42   #258
aram55
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
ja będę je miała tak jak na rysunku, mam żaluzje w okanch w kolorze okien więc nie muszę zwijać i rozwijać firanek
Aha
Jak uszyjesz to pochwal się
Stary 2009-03-22, 15:04   #259
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha
Jak uszyjesz to pochwal się
planuje je zakupić kwiecień/maj chyba, że znajdę coś ciekawszego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-28, 16:45   #260
sunshain
Wtajemniczenie

mam wszędzie zasłony mięta tafta (gładkie i haftowane) gdy je upiorę i załóżmy wyschną to po powieszeniu są za długie o ok 15 do 30 cm

wymyśliłam patent - susze je powciskane w rajstopy

czy ktoś zna lepszy sposób?
Stary 2009-03-28, 23:34   #261
iza73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jula6606 Pokaż wiadomość
Witam jestem tu nowa i nie bardzo orientuje sie jak pisać posty i gdzie czego szukać. Szyję sama firanki też i dowiedziałam sie od Was że można kupić przelotki! To cudownie bo bardzo potrzebne mi do zasłonek. Mam jeszcze pytanie, wie może któraś jak szyje sie taki lambrekin , warkocz przeplatany? Nie mam pojęcia jak to jest zrobione? Proszę o pomoc.

W tym wątku, dziewczyny wymieniają się doświadczeniem i radami dotyczącymi szycia lambrekinu typu "warkocz".
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...4#post11663674
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 15:11   #262
sylwusiaaniolek
Wtajemniczenie

GG do sylwusiaaniolek

Hej,. troszkę odkopię watek. Potrzebuje rady. mam w mieszkaniu wielkie okna. 2 to wyjscia na balkon. jutro albo dzisiaj wkleje jakies fotki moze bedzie lepiej bo nie umiem dokladnie wytlumaczyc. nie chce zaluzji tylko wlasnie jakies firanmi i do tego jakies zaslonki

Uczę się szyć na maszynie

Moje małe "dzieła" Galeria - zajrzyj
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=737889
sylwusiaaniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 07:27   #263
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

Cytat:
Napisane przez jula6606 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytanie, wie może któraś jak szyje sie taki lambrekin , warkocz przeplatany? Nie mam pojęcia jak to jest zrobione? Proszę o pomoc.
witam
jako ze podczytuje i staram sie skopiowac interesujace mnie schematy posiadam schemat do lambrekinu warkocz. dodaje go w zalaczniku. z tego co pisaly dziewczyny to najlepiej wychodzi gdy kwadraty maja boki o dlugosci 15 do max 20 cm. strzalki pokazuja ktore punkty laczyc ze soba aby po zmarszczeniu wyszdl taki lambrekin. do laczenia mozna uzyc nitki ale nalezy pilnowac aby kazdy odcinek nitki mial taka sama dlugosc. kilka dziewczyn wykozystuje do tego metkownicy iglowej. dostepne na allegro za okolo20 zl przy uzuwaniu pistoletu nie trzeba pilnowac dlugosci bo plastikowe igielki juz to robia za nas. dodatkowo praca przy laczeniu punktow jest latwiejsza.
http://allegro.pl/item585902225_metk...lacznikow.html

tyle wiem na temat lambrekinu mama nadzieje ze pomoglam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg e1ec6e8b4664f35cmed.jpg (31,2 KB, 246 załadowań)
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png

Edytowane przez tiaara
Czas edycji: 2009-03-31 o 07:28
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 20:42   #264
barambasek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nysza Pokaż wiadomość
Ja dosyć sporo szyję firanek dla własnego użytku więc podzielę się moimi spostrzeżeniami , co do woalu jeśli ma to być taka firaneczka prosto wisząca, to polecam z ołowianką(czyli z tym obciążnikiem na dole), natomiast jeśli firaneczka będzie jakość podpinana, drapowana - wówczas ołowianka przeszkadza

szyjąc firankę (ja bynajmniej tak robię i zawsze jest pięknie i sąsiadeczki podziwiają) odcinek , na którym ma wisieć firanka x2 = długość firanki jaką mam kupić

i zawsze kupuję długość odc. x2 bez względu na wzór jaki jest na firanie - bo nie ma nic gorszego niż skąpa ilość firany, która wygląda potem nieatrakcyjnie w naszym oknie,

zwróć uwagę w sklepach jak eksponują firany, bez względu na gęstość wzoru - zawsze są pięknie przymarszczone i wyglądają tak bogato i atrakcyjnie

co do taśmy to pięknie firany układają się na taśmie 1:2 kontrafałda

i doradzam kupić taśmę nie na tkaninie tylko na takiej drobnej siateczce plastykowej - pięknie układają firany

pozdrawiam i powodzenia
Witam właśnie kupiłam taką siateczkę plastikową ale do marszczenia pionowego i teraz nie wiem jak ją mam wszyć proszę o pomoc
barambasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 11:15   #265
kaja-sz
Rozeznanie

A czy któraś z Was jest w stanie polecić mi jakis sklep z firanami w warszawie? Tutaj ceny w niektorych sa przerazajace a ja nie chce niczego mega wyjatkowego ale sama nie uszyję Szukam w sklepu w ktorym doradza i moga uszyć a ceny nie beda zbyt wygorowane. Z gory dziekuje
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 15:40   #266
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

Hej ! Ja marze o takiej "ozdobie okna" innej niz firanki i zaslony.
Czy spotkalyscie sie Drogie Wizazanki z takim czyms( niewiem jak to sie nazywa ) Takie zaslonki na sztandze.Ja znalazlam je w Niemczech,w Polsce szukalam i nie znalazlam.Moze ktoras z Was takie cos ma na oknie ?
Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 410_Teba_Flaechenvorhang_1.jpg (35,2 KB, 367 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg flaechenvorhang.jpg (19,9 KB, 268 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hs-teba02.jpg (141,1 KB, 449 załadowań)

Papierowo-zapraszam http://papierowyzakatek.blogspot.com/
monika1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 21:54   #267
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

o kurcze, ale boskie te zasłony.,
To się chyba nazywa panele, ale nie jestem pewna.
Te ostatnie śliczne.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 23:35   #268
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika1001 Pokaż wiadomość
Hej ! Ja marze o takiej "ozdobie okna" innej niz firanki i zaslony.
Czy spotkalyscie sie Drogie Wizazanki z takim czyms( niewiem jak to sie nazywa ) Takie zaslonki na sztandze.Ja znalazlam je w Niemczech,w Polsce szukalam i nie znalazlam.Moze ktoras z Was takie cos ma na oknie ?
Pozdrawiam
na allegro są
Stary 2009-04-16, 02:02   #269
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

Tak sa to panele.A te na allegro -nic specjalnego.Proste,bez ciekawych wzorow itp.Bardziej mi chodzi o takie jak na tych zdjeciach co dodalam.I jak dobrze widzialam to te z allegro inaczej mocowane (chyba) sa.

Papierowo-zapraszam http://papierowyzakatek.blogspot.com/

Edytowane przez monika1001
Czas edycji: 2009-04-16 o 02:05
monika1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 08:39   #270
sunshain
Wtajemniczenie

sa też salony firan zarówno w necie jak i tzw. tradycyjne
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości