![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Dot.: Usuwanie plam- wątek zbiorczy
witam mam bardzo wielka prosbe i prosze o pomoc.Wczoraj przypadkowo wylalam kilka kropel kleju super glue na kuchenny blat i zaczelam to rozcierac szmatka w wyniku czego powstala wielka plama na pol blatu,blat jest pokryty bezbarwnym lakierem.Czy jest jakis sposob na pozbycie sie tego??? Pomocy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
![]()
Rodzaj plamy:
Antyperspiranty - tkaniny nadające się do prania: sporządź pastę z sody oczyszczonej i soli, potem nałóż na plamę. Spłucz po 15 min i namocz ubranie w ekologicznym proszku do prania ![]() Atrament - tkaniny nadające się do prania: jeśli plama jest an białej bawełnie posyp solą i potrzyj cytryną przekrojoną na pół, spłucz i upierz. Jeśli plama jest na tkaninie kolorowej namocz plamę w lekko podgrzanym mleku, wypłucz i upierz. Natomiast tkaniny nie nadające się do prania: usuń plamę delikatnie przykładając do niej ściereczkę zwilżoną denaturatem. Błoto - tkaniny nadające się do prania: odczekaj aż błoto wyschnie i bardzo dokładnie wyczyść je szczotką. Upierz ubranie zgodnie z zaleceniami producenta. Natomiast tkaniny nie nadające się do prania: Zostaw do wyschnięcia i dokładnie wyszczotkuj błoto. Wyczyść plamę wodą z proszkiem do prania. Mam jeszcze kilka ! ale to następnym razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Witam, otóż mam parę kropek na białej koszuli z krótkim rękawem, po tym jak wybuchła mi farba w sprayu (nie są one drobne, 5-8) są średnio widoczne, ale bardzo je widać jak się przyjrzy z bliska, proszę o pomoc
![]()
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
warto jednak zrobić test na dolnym kawałku materiału. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
![]() pomóżcie mi z plamą z granata ![]() zaciapałam sobie trochę koszulkę która jest z 95% wiskozy i 5% lycry... nie wiem kompletnie jak to usunąć ![]() ![]()
![]() |
#246 |
Wtajemniczenie
|
do bialeJ koszuli najlepszy jest wybielacz-CHLOR.ja wszystkie plamy wybielam i sie puszczaja oczywiscie na bialym bo kolorowe wybieli na amen i jest plama :/
Ja za to bym byla wdzieczna gdyby mi ktos doradzil czym moglabym wyczyscic pobrudzona pisakiem gumowa lalke mojej coreczki??
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ Edytowane przez ulla6 Czas edycji: 2008-11-17 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
Dzięki, a czym to można wybielić
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myślałam,że tylko rozpuszczalnikiem ![]() mazaki sprobuj spirytusem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
no najlepiej jak spytasz w sklepie o wybielacz do tkanin to doradza
![]() TmargoT, ja wszystko wybielam farby i inne trudne plamy ![]() ![]() Jesli chodzi o laleczke to juz probowalam spirytusu i wogole roznych rzeczy i ...nic nie pomoglo ![]()
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może farbę plakatową? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
a co z plamą z mango??
![]() ![]() koszulka jest w czerne paski więc boje sie że wyblakną (100% bawełna) .... ![]() doradzcie coś ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=195 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
no zalezy jaka farba...mozna zawsze najpierw rozpuszczalnikiem lub benzyna a potem jak zostana jakies plamy to jeszcze wybielaczem....nie wiem tylko czy material wytrzyma tyle dobroci
![]() ![]()
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
hej wszystkim
![]() moim problemem jest kilka plamek z pisaka-mazaka-flamastra na kurtce skórzanej czerwonej. nie mam zielonego pojecia jak je usunąć:/ prałam w mydlinach,wybawialam zmywaczem, gliceryną, dezodorantem, spirytusem, kwaskiem cytrynowym i NIC!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
Jakiś czas temu zostawiłam mój płaszczyk w wodzie z proszkiem na noc. Po wyschnięciu okazało się, że zrobiły się odbarwienia (a ubranie nie było prane z innymi). Próbowałam już wszelkich środków i NIC. Drogie wizażanki, czy jest jakiś sposób na usunięcie tych plam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Wtajemniczenie
|
No to ja tez sie poradze... Mam taka o to plamke na sweterku i nie wiem jak ja usunac. Nie wiem czym ja zrobilam, ale uwielbiam ten sweterek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
Witam!Koniecznie prosze o odp.
Kupiłam sukienke, całą w cekinach.Postanowiłam poodczepiać cekiny ale został klej na całej sukience.Jak się jego pozbyć?Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Dzisiaj muszę już się z tym uporać bo niedługo wyjeźdzam
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Moze sa tu jakies madre glowy ktore mi powiedza jak usunac odbarwienie bialych spodni z syntetycznego materialu od plynu do plukania tkanin. Jak robilam pranie troche tego plynu soie wylalo i mam takie szarawe plamy. wybielacz nie dziala :S |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
Witam.
Miałam problem z pralką, która brudziła mi ubrania. Zostawały brzydkie plamy, widoczne dopiero po wysuszeniu tkaniny. Zazwyczaj pojawiały się na wiskozie lub bawełnie. Do tej pory nie wiem, czy były to plamy od płynu do płukania czy może pleśń, bowiem kilka razy zamknęłam pralkę po praniu, nim zdążyła wyschnąć. Plamy nie schodziły Vanishem ani innymi super-odplamiaczami. Ale udało mi się ich pozbyć! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Jeśli ktoś ma problem z GUMĄ DO RZUCIA przyklejoną do materiału to najlepiej nalać trochę gorącej, prawie wrzącej wody do miski, włożyc ubranie tym fragmentem gdzie jest guma, poczekać kilka sekund i szczyścić np szczoteczką do zębów
![]() ![]() ![]() ![]() Kilka razy wpadałam spodniami na swoje gumy więc juz się wprawiłam w ich wywabianiu ![]() życzę powodzenia w usuwaniu plam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Przyczajenie
|
![]()
z tego co czytalam na biale plamy jest dobry spirytus salicylowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polecam wybielacze do kolorów,lub szukac cos na perfumy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
A ja wczoraj wyprałam moją nową brązową szmizjerkę i po wyschnięciu okazało się, że zostały plamy od antyperspirantu. Wściekłam się i od razu zaczęłam szukać na necie jak to sprać. Trafiłam na ten wątek, przeczytałam od początku do końca. Ktoś napisał o szarym mydle, a że tylko to miałam pod ręką, więc spróbowałam.
Natarłam (oczywiście z lewej strony, bo się bałam) tkaninę mydłem, trochę to spieniłam i spłukałam w zimnej wodzie. Dzisiaj szmizjerka już wyschła i nie ma plam. ![]() Ale polecam szare mydło i zimną wodę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
![]()
Jeśli chodzi o zszarzałe lub zżółkłe białe bluzki (lub inne części garderoby) polecam, gdyż sama stosuje, WYGOTOWAĆ.
Potrzebne będzie: Garczek Trochę proszku do białego prania kuchenka gazowa/elektryczna ![]() Jakieś narzędzie do mieszania np. chochelka ![]() 1. Do gotującej się wody wsyp trochę proszku do prania białych rzeczy. 2. Wrzuć w/w części garderoby. 3. Gotuj 10-30 min od czasu do czasu mieszając. Lub dłużej w zależności od potrzeby. 4. Wyjmij garderobę i wypłucz w letniej wodzie. Sprawdzałam tę metodę na poszarzałych koszulach, biustonoszach itp. Efekt był zaskakująco dobry. Wszystkie koszule w jednakowej BIELI. Nie zauważyłam, żeby wpłynęło to niekorzystnie na materiał. Być moze dlatego, że nie stosuję tej metody często. PS. Może to chyba wpłynąć także na plamy od potu lub antyperspirantu. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#267 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żółte zabarwienie bluzek pod pachami:-((((
Cytat:
ja robie tak. Bluzke do cieplej wody i nacieram te plamy szarym mydlem. Potem zostawiam na pol godziny w tej wodzie i piore. Powinno pomoc. Skuteczne jest tez pranie na sucho. Moczysz odrobine mydlo i trzesz. Ja wszystkie plamy tak usunelam ![]()
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żółte zabarwienie bluzek pod pachami:-((((
moze wiecie czym usunac plame po kleju z naklejki na plastikowym materiale
![]()
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
ja tez mam problem
![]() po praniu okazalo sie ze farbuje. i efeklt jest taki ze biale paski staly sie czerwone...:| oczywiscie nie wszystkie. zalezy mi na tej torbie ale nie wiem co zrobic. myslalam o wybielaczu ale moze zejsc kolor prawda? i torba bedzie wygladala na wyplowiala. mozna tez wyprac z czerwonymi rzeczami zeby wszystkie paski byly czerrwone ale mysle ze wygladalo by to glupio i widac by bylo ze cos nie wyszlo. i cot u poczac? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
mam problem bo przed chwilą poplamiłąm obraz oliwką it wycierałam to, suszyłąm suszarką, i plama dalej jest.. ;( obraz ma z tyłu tekturę więc chyba jest drukowany na jakimś papierze czy coś..da się cos z tym zrobić ? chociaż, żeby trochę zeszło ;( ?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.