![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wzruszające książki...
Ahern Cecelia - Na końcu tęczy
Piękna opowieść o przyjaźni... Która dużo umie zdziałać w życiu człowieka. ![]() Czytając ją raz płakałam, raz się śmiałam.
![]() |
#242 | |
astro-loszka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Tak w ogóle - świetny wątek! Oprócz wymienionych już wcześniej pozycji moge dodac od siebie: Nie jestem już waszą córką - Monika B. (o molestowaniu seksualnym przez ojca i braci, mocne!) Bidul - Mariusz Maślanka Dom duchów - Isabelle Allende Kaska Kariatyda, O czym się nie mówi, O czym się nawet myśleć nie chce - Gabriela Zapolska Opowieść podręcznej - Margaret Atwood Sekretne życie pszczół - Sue Kidd Monk Gehenna - Helena Mniszkówna John Saul - Drugie dziecko Pozwólcie nam krzyczeć - Stanisława Fleszarowa-Muskat Hrywda, Wrzos - Maria Rodziewiczówna
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Mnie bardzo bardzo podobała się książka Goldena "Wyznania gejszy".. kilka momentów b wzruszających.. I oczywiście SAMOTNOŚĆ W SIECI Wiśniewskiego polecam polecam, bardzo czesto do niej wracam i ryczę jak bóbr
![]() |
#244 |
Rozeznanie
|
Bardzo wzruszyła mnie "Pobby i Dingan" Bena Rice'a - historia niezwykłej, ale jednocześnie całkiem "zwyczajnej" przyjaźni i o miłości rodzeństwa, miłości, która zmienia postrzeganie świata. Nad "Frankensteinem" też uroniłam parę łez, ale z doświadczenia wiem, że nie każdy ma takie odczucia jak ja w związku z tą książką
![]()
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
rewelacyjna jest ksiazka Cien Wiatru oraz Oskar i Pani Roza choc ta ostatnia jest na godzinke czytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Tak mam, że właściwie wszystkie ksiązki jakoś mnie wzruszają, ale jeśli miałabym wskazać na coś, co wyciska łzy, to:
1) BEZ MOJEJ ZGODY J.PICOULT (akurat niedawno, kiedy byłam na "Coco..." w kinie, reklamowali adaptację-chyba od sierpnia na ekranach, ale nie wiem, czy pójdę, nie bardzo lubię właściwie taki typ wzruszeń); 2) MOULIN ROUGE P.LA MURE (biografia T.Lautreca, przepiekna opowieść o nieszczęśliwym człowieku); 3) DZIENNIKI A. FRANK |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See. Dawno tak nie płakałam czytając.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Rozeznanie
|
płakalam czytając "Pianistę"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Mnie poruszyła "Osobowość ćmy" K. Grocholi, nie w sensie płakania (choć moja kumpela przy niej uroniła niejedną łze) ale pod kątem spojrzenia na nasze życie i relacje z ludźmi, na zdefiniowanie słowa przyjaźń. Uważam, że warta jest przeczytania - dla takich własnie rfleksji, które można przełożyć na nasze życie - tak aby stało się lepsze ... choć lepsze to pojęcie wzgędne i dla każdego znaczy co innego.
M.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Buc
|
Wszystkie książki Guillaume Musso.
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
Alexander Dumas Dama Kameliowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
"Bez mojej zgody" Jodi Picoult- pierwsza i chyba jedyna książka przy której płakałam. Wątpię czy film będzie w stanie oddać ten klimat :/
![]() |
#255 |
Rozeznanie
|
"Szkarłatna róża" Marjorie Farrell.
![]()
![]() |
#256 |
stary jednooki dachowiec
|
Naprawdę poruszające, po których długo się otrząsałam:
Baczak Zapiski z nocnych dyżurów Tochman Jakbyś kamień jadła
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
BAN stały
|
-Jeszcze jeden dzień-Mitch Albom
Szczerze polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam. Czytalam te wspomnienia. Wszystkie trzy czesci sa zebrane razem, tak wiec tworza jeden wolumin. Wspomnienia Amerykanina, o strasznym dziecinstwie, jaki zgotowala mu wlasna matka. Ja nie lubie amerykanskiego spojrzenia na swiat, rozni sie ono bardzo od europejskiej wrazliwosci. Niezrecznie to brzmi, co mowie, tak wiec innymi slowy: bardzo smutna opowiesc, ale i koszmarnie kiczowata. Autor robi z siebie poniekad bohatera i ten typowy amerykanski duch parcia do przodu, walki, sily i zadufania w sobie jest ciezki do zniesienia. Ogolnie rzecz biorac, NIE POLECAM. Sa inne, zdecydowanie wartosciowe powiesci, czy tez autobiografie. Przepraszam za skwitowanie, ale, na te pozycje szkoda czasu. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
Dasz rade, bo napisana jest bardzo prostym jezykiem, pewnie na poziomie przecietnego Amerykanina. Jezyk rozni sie od angielszczyzny z Wyspy - wiem, bo na co dzien posluguje sie brytyjskim angielskim. Wypowiedzialam sie juz tutaj na forum odnosnie tej ksiazki. NIE POLECAM. Tutaj w Anglii roi sie az od tego typu literatury i nie dziwie sie, ze uchodzi ona za te z "niskiej polki". Przepraszam, ale jesli ktos chce czytac czyjes wspomnienia przerysowane do granic mozliwosci, by zaszokowac czytelnika uciekajac do mialkich trikow, to jak najbardziej. Jest tyle wartosciowych powiesci, ze naprawde, zainteresuj sie czyms innym. Jesli lubisz wglebiac sie w psychike ludzka i "obserwowac" ludzi to polecam Tomasz Manna "Czarodziejska gora". Albo sprawdzona i piekna klasyka rosyjska, jak chocby "Anna Karenina", wspomniana juz tutaj powyzej. Albo Solzenicyn "Cichy Don" - przepiekna i jakze prawdziwa saga Kozacka. Isabel Allende "Paula". I wiele innych, ale nie chce sypac jak z rekawa, bo za duzo tego byloby na raz! ![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Jestem fanką Williama Whartona i z wielkim entuzjazmem sięgnęłam po jedną z jego najbardziej osobistych książek : Niezawinione śmierci. Opowiada ona o tragicznym wypadku, w którym pisarz stracił córkę, dwoje wnucząt i zięcia. Historia ta wzruszyła mnie do łez i jak dotąd płakałam tylko przy niej.
![]() |
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
niedawno przeczytalam ksiazke danielle stell: jak grom z nieba
![]() ![]()
Warto wierzyć w miłość bo gdzieś jest ktoś kto też w nią wierzy! ![]() ![]() 18.04.2015 - 14:00 sakramentalne tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
![]()
Jestem w trakcie czytania "Milosci w czasach zarazy" Marqueza. Zainteresowalam sie nia, bo przemyka sie tutaj na forum co i rusz, no i autor jest noblista. Ahhh, rozczarowalam sie. Nie podoba mi sie. Watek mnie nie wciagnal, jezyk nie zachwycil. Doczytam do konca tylko dlatego, ze nie lubie zostawiac ksiazek "rozbabranych". Moja pierwsza i ostatnia powiesc tego autora. Za "100 lat samotnosci" nawet sie nie zabiore. Wystarczy.
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Waris Dirie - Kwiat pustynii , poruszająca do łez ksiazka o okaleczaniu kobiet w Somalii i nie tylko ...
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
Wymieniam po raz kolejny "Spotkamy się pod drzewem ombu". Płakałam czytając tą książkę, rewelacyjnie opisana historia niespełnionej miłości nie mająca związku z tanim romansidłem. Długo nie mogłam się otrząsnąć po przeczytaniu... baaardzo gorąco polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Ja szczerze polecam
"Nostalgię anioła" Alice Sebold, "PS. Kocham Cię" Cecylia Ahorn "Weronika postanawia umrzeć", "Nad brzegiem Piedrdy usiadłam i płakałam" Paulo Coehlo "Jezioro osobliwości" Krystyna Siesicka Bardzo wzruszające i głębokie książki, które czyta się jednym tchem!
Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakies drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Norma Klein "Słoneczny brzeg"
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
Przepiękne opowiadanie Schmitta z cyklu Odette i inne historie miłosne. Tytuł: Obca. Nie mogę napisać, o czym, bo zdradzę zbyt wiele, ale warto, naprawdę dawno nic tak mnie nie zaskoczyło jednocześnie chwytając za serce. Myślę, że gdy ktoś zna zakończenie, odbiór będzie już bez porównania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
Większość została już wymienionych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
Pewnie ten tytuł już gdzieś się tu pojawił, ale ja polecam "List w butelce" Sparksa.
![]() Nie mniej jednak moim wzruszającym numerem jeden jest "Tajemnica Brokeback Mountain" Annie Proulx. Polecam z całego serca...
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
Polecam Tysiąc wspaniałych słońc. Piękna, wzruszająca i mądra książka.
"Tajemnica szczęścia leży nie w posiadaniu rzeczy, ale w umiejętności rozkoszowania się nimi." MÓJ BLOG książkowy ![]() WYMIANKA wszystkowątek nowy Oszczędzam i staram się nie zaglądać na wątek wspólnozakupowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.