Wspomnienia z Dominikany - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 00:31   #241
angie4
Przyczajenie

Dot.: Wspomnienia z Dominikany

Cytat:
Napisane przez shanty87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem tutaj nowa mam nadzieje ,ze bedziecie dla mnie wyrozumiale ,otóż postanowiliśmy ostatecznie ,ze bierzemy ślub ja i Tż cywilny skromny do granic mozliwości i na drugi dzien wycieczka na Dominikane ,chcielibysmy poleciec jak najtaniej ale nie wiem czy sie uda ,slyszalam ze z niemiec sa tansze loty ale my jezyk nie bardzo umiemy.
Otoz ze mamy już dziecko 2 letnie i nie chcemy je za dlugo zostawiac u babci ,wiec polecimy na gora 8-9 dni ... znalazlam takie tanie oferty czy ktos z was zna to biuro? czy to jakas sciema ze za 3 tys mozna juz poleciec od osoby??

http://www.traveligo.pl/travel.php/4...inclusive.html

podroz planujemy na listopad ,bede wdzieczna ze wszelkie rady i wskazowki
Hej! To moze lepiej znacie angielski? Ja z moim Tz'em jedziemy z angielskim biurem thomas cook za 3tyg.. Za 7nocy z all w 4*hotelu w punta cana dalismy 12500funtów z ubezpieczeniem czyli nieco ponad 5tys. w przeliczeniu. Np. na listopad mają z tego co widze jeszcze taniej:
http://www.thomascook.com/search/hol...questid=418561

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ----------

shanty87: a tego biura nie znam, jednak moge Ci poswiadczyc ze najwieksze angielskie biura to pełen profesjonalizm i jestem zawsze zadowolona z wakacji
angie4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 11:21   #242
shanty87
BAN stały

Cytat:
Napisane przez angie4 Pokaż wiadomość
Hej! To moze lepiej znacie angielski? Ja z moim Tz'em jedziemy z angielskim biurem thomas cook za 3tyg.. Za 7nocy z all w 4*hotelu w punta cana dalismy 12500funtów z ubezpieczeniem czyli nieco ponad 5tys. w przeliczeniu. Np. na listopad mają z tego co widze jeszcze taniej:
http://www.thomascook.com/search/hol...questid=418561

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ----------

shanty87: a tego biura nie znam, jednak moge Ci poswiadczyc ze najwieksze angielskie biura to pełen profesjonalizm i jestem zawsze zadowolona z wakacji

Dziękuje bardzo za wszelkie wskazówki i pomoc ,własnie znalzlam swietne biuro ,ktore sprzedaje oferty z niemiec ,ceny sa rewelacyjnie nieskie ,biuro pomaga rowniez w wszelkich formalnosciach i tlumaczeniach na jezyk polski także na 99% jedziemy z nimi dziewczyny wklejajcie zdjecia z waszych wycieczek,hoteli

my najprawdopodbniej lecimy do

Hotel Grand Palladium Bavaro Resort & Spa 5* / Punta Cana

może był ktoś tam?
shanty87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 12:46   #243
Sahira
Rozeznanie

No ja właśnie byłam w tym hotelu, opisywałam już go, ale jeszcze w paru słowach - to bardzo rozległy kompleks. Prawdopodobnie będziecie zakwaterowani w którejś z wielu willi, składających się z kilku pokoi/apartamentów. Pokoje są dość duże lub bardzo duże, dwupoziomowe, najczęściej z wanną pośrodku. W kompleksie znajduje się kilka dużych restauracji ze szwedzkim stołem i kilka a la carte - możecie korzystać ze wszystkich bez ograniczeń. Jedzenie jest bardzo urozmaicone, każdy znajdzie coś dla siebie. Na terenie resoru jest też całodobowy bar z fastfoodami, jakby ktoś zgłodniał po dyskotece. Jest też duże centrum sportowe - korty, minigolf, siłownia. Codziennie w amfiteatrze odbywają się fajne animacje - warto się na nie wybrać. Plaża jest przepiękna i czysta, niestety, zatłoczona. Jest kilka pięknych basenów - jeden naprawdę bajeczny. Przy każdym basenie jest bar - możesz wypić drinka w wodzie. A drinki są przepyszne. Obsługa jest naprawdę fantastyczna. Warto zostawiać pokojówkom napiwek, dzięki temu mieliśmy wymieniane ręczniki nawet 2 razy dziennie.
Jak TŻ wróci, postaram się wrzucić parę zdjęć - choć kilka umieściłam już w wątku.
Ech... zabierzcie mnie ze sobą...
Sahira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 08:47   #244
shanty87
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sahira Pokaż wiadomość
No ja właśnie byłam w tym hotelu, opisywałam już go, ale jeszcze w paru słowach - to bardzo rozległy kompleks. Prawdopodobnie będziecie zakwaterowani w którejś z wielu willi, składających się z kilku pokoi/apartamentów. Pokoje są dość duże lub bardzo duże, dwupoziomowe, najczęściej z wanną pośrodku. W kompleksie znajduje się kilka dużych restauracji ze szwedzkim stołem i kilka a la carte - możecie korzystać ze wszystkich bez ograniczeń. Jedzenie jest bardzo urozmaicone, każdy znajdzie coś dla siebie. Na terenie resoru jest też całodobowy bar z fastfoodami, jakby ktoś zgłodniał po dyskotece. Jest też duże centrum sportowe - korty, minigolf, siłownia. Codziennie w amfiteatrze odbywają się fajne animacje - warto się na nie wybrać. Plaża jest przepiękna i czysta, niestety, zatłoczona. Jest kilka pięknych basenów - jeden naprawdę bajeczny. Przy każdym basenie jest bar - możesz wypić drinka w wodzie. A drinki są przepyszne. Obsługa jest naprawdę fantastyczna. Warto zostawiać pokojówkom napiwek, dzięki temu mieliśmy wymieniane ręczniki nawet 2 razy dziennie.
Jak TŻ wróci, postaram się wrzucić parę zdjęć - choć kilka umieściłam już w wątku.
Ech... zabierzcie mnie ze sobą...

super właśnie się cofnełam do poprzednich stron a czy na terenie tego hotelu moglas korzystać rowniez z innych? 16 dni to sporo my bedziemy tylko 6 rzeczywistych ,no ale nie mozemy dluzej dziecka zostawiać.

Masz jakies fotki z hotelu ,czy sa jakies dania z kurczaka? - nie lubie wolowiny ,czy pokoje maja jacuzzi czy tylko wybrane? , orientujesz sie jaka tam bedzie pogodoa w listopadzie woda w morzu karaibskim zimna? sorki za tyle pytań.. ale bede wdzieczna
shanty87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 16:45   #245
Sahira
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez shanty87 Pokaż wiadomość
super właśnie się cofnełam do poprzednich stron a czy na terenie tego hotelu moglas korzystać rowniez z innych? 16 dni to sporo my bedziemy tylko 6 rzeczywistych ,no ale nie mozemy dluzej dziecka zostawiać.

Masz jakies fotki z hotelu ,czy sa jakies dania z kurczaka? - nie lubie wolowiny ,czy pokoje maja jacuzzi czy tylko wybrane? , orientujesz sie jaka tam bedzie pogodoa w listopadzie woda w morzu karaibskim zimna? sorki za tyle pytań.. ale bede wdzieczna
Nie ma sprawy.
Możesz korzystać ze wszystkich restauracji, barów, basenów, wszelkich atrakcji na terenie kompleksu, z wyjątkiem jednej części - nazywa się chyba Turquoise czy jakoś tak i jest oddzielona od reszty - chyba jest jakaś megaluksusowa. Natomiast nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o teren 3 hoteli: Punta Cana, Bavaro i Palace. Zresztą określenie "hotel" nie pasuje do Palladium, bo to po prostu ogromny kompleks willi rozrzuconych w tropikalnym ogrodzie.
Z tego, co się orientuje nie wszystkie pokoje mają jacuzzi w pokoju (my mieliśmy), niektóre mają w łazience.
Co do pogody to nikt Ci niestety jej nie zagwarantuje - to sezon huraganów jeszcze, choć tę okolicę raczej omijają. Natomiast o temperaturę wody nie musisz się martwić - na pewno będzie ciepła, tak jest przez cały rok.
Życzę udanej podróży, na pewno będzie super.
Sahira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 15:28   #246
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuza Pokaż wiadomość
no więc wróciliśmy, szczęśliwi i opaleni, ale zostawiliśmy tam serca W przyszłym roku będzie trzeba tam po nie wrócić
Jak już wcześniej pisałam byliśmy na Samanie, El Portillo dokładnie. Zjechaliśmy większość wybrzeża i nic się wg nas nie równa Samanie!!!!! Pd wschód to resort na resorcie (Bavaro, Punta Cana), na pn plaże troszkę bardziej żółte i woda nie ma tego niepowtażalnego odcienia, a Samana to raj!!!!!!!! Prawie 2 godzinna podróż z lotniska do hotelu to uczta dla oczu!!!!!!!! Byliśmy w Gran Bahia Principe El Portillo (który z resztą z całego serca polecam za dosłownie wszystko!!!!!!!!!!!!!). Dziewicza plaża, patrząc w lewo i prawo same lasy palmowe, jasny piasek i ani jednego ludzika. Wszyscy oglądający zdjęcia pytali, czy byliśmy na bezludnej wyspie, bo na zdjęciach ani jednego człowieka, tylko widoki, widoki, widoki i my. A to plaża przyhotelowa, która ciągnie się na kilometry w obu kierunkach.
Dla tych, którzy boją się pająków (jak mój mężuś ) i innych stworów: na Dominikanie nie ma żadnego śmiertelnie jadowitego robala, gada itd. Jaszczureczki są małe i w miarę przyjemne, tylko kraby troszkę straszą, bo się wtapiają w tło w piasku i ich nie widać za bardzo Zresztą wszystkie te istotki boją się ludzi bardziej niż my ich, więc schodzą z drogi.

Udaaga3, co do samolotu, to ponoć teraz First Choice w długie trasy lata liniami Thomson Airways wyłącznie, trochę to zamieszane, bo samolot miał jak byk wielkie First Choice wymalowane na całej długości W zeszłym roku lecieliśmy z nimi na Cypr, też z Londynu i mieliśmy lecieć z kolei liniami FC, a był Thomson, więc ja już nic nie wiem... Może szkoda im kasy na przemalowanie
W każdym razie w klasie premium jest naprawdę dużo miejsca (przynajmniej jeśli porówna się z klasą standard czy liniami Virgin), rozpieszczają na maxa, w obie strony dostajesz hamper bag z kosmetykami L'Occitane, skarpetki, szczoteczki do zębów itp. Ogólnie full wypas. Jest duży wybór filmów i programów, również tych dla dzieci, więc da się przetrwać. Nasz 22-miesięczny synek zniósł loty i transfery rewelacyjnie. Uwielbia samoloty i gdy jest dużo akcji, więc był zachwycony. Spakowałam mnóstwo małych prezencików niespodzianek i treats jak rodzynki, soki owocowe, batoniki z suszonych owocków, krakersy i był cały szczęśliwy, bo na codzień tego nie dostaje Podobała mu się szczególnie zabawa pilotem do tv w samolocie, przełączał sobie filmy i miał frajdę. Przenośne dvd, które kupiliśmy przed wylotem, odpaliliśmy może na pół godzinki. Były ciekawsze rzeczy W drodze powrotnej w premium klasie było kilka wolnych miejsc, więc steward zaproponował, że możemy się przenieść do rzędu 3 foteli na samym tyle (normalnie mieliśmy 2 siedzenia w rzędzie pod oknem i mały na kolanach), więc synek usiadł między nami na własny fotel i już sam ten fakt mu się podobał, jeździł sobie resorakami po stoliczku, miał własny ekran, a my mogliśmy rozprostować nogi i obejrzeć spokojnie jakieś filmy. Ogólnie przez te 2 tyg. dziecko nie do poznania, zachwycony, że mamusia i tatuś są z nim cały czas, sam wymyślał sobie zabawy. Animatorzy go uwielbiali, więc wszędzie go wyciągali i za nimi latał.

Gdybyśmy lecieli bezpośrednio z Dublina zabralibyśmy więcej plażowych zabawek (większe koparki, wywrotki itp.), bo w First Choice Premier niemowlę do lat 2 ma 10 kg bagażu. Niestety musieliśmy do Londynu dolecieć Ryanair'em, a każdy wie jak tu jest :/ Jeśli jednak macie możliwość to polecam dla takich maluszków jak mój synek zabrać porządny sprzęt na plażę, zajmie malucha na godziny.

Ach! I chyba najważniejsze!!! Pogoda! Ponieważ to pora deszczowa itd. obserwowałam prognozy jakiś czas przed wylotem i wg nich codziennie były thunderstorms. Burze, burze i burze. Pierwszy nasz dzień był lekko zachmurzony, w nocy lało i trzaskało, jak jeszcze nigdy nie widziałam. Drugi dzień to deszczyk około lunchu, jakieś 5 minutek, a potem bezchmurne niebo przez 2 tyg. Może jeszcze ze 2 razy w nocy lało, tak około 2-4 rano. Śladu po tych ulewach rano nie było.

Jeśli chodzi o ubranie, to dla męża zabrałam 1 długie spodnie (wymagane i faktycznie przestrzegane w restauracjach) i dla każdego po sztuce czegoś lekkiego z długim rękawem. Z tego wszystkiego z długim rękawem/nogawką przydały się tylko te spodnie do restauracji, reszta niepotrzebnie zabrała miejsce w bagażu. Noce bardzo ciepłe.
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiało. Ja polecam z całego serca Samanę!!!!! Raj na Ziemi.

Pozdrowionka
fajnie,ze opisalas wszystko tak szczegółowo.lecimy na Samane 3 wrzesnia 2010 z First Choice bedziemy w Gran Bahia principe Cayacoa.mielismy dylemat miedzy tym a Twoim hotelem.
btw mam nadzieje,ze wyspa jest romantyczna, bo mam zamiar wyjsc tam za maz
pozdrawiam serdecznie
Stary 2009-09-10, 10:53   #247
kasiutka79
Przyczajenie

Wink Dot.: Wspomnienia z Dominikany

Witam drogie wizażanki!
Kilka dni temu spełniło się moje marzenie i razem z mężem kupiliśmy wycieczkę na Dominikanę (Punta Cana). Jedziemy w lutym 2010 i jestem pewna że będzie cudownie, bo ja po prostu kocham Karaiby (byliśmy w podróży poślubnej na Kubie).
Martwi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie czy rzeczywiście jest tam zagrożenie malarią (taką info dostaliśmy z biura już po zabukowaniu wycieczki). Boję się, że będę musiała brać jakieś tabletki (co już oczywiście wyczytałam w necie), a my chcemy tam zacząć starać się o dzidzię, więc leki odpadają!!!
Napiszcie mi proszę co sądzicie na ten temat i czy wy jakieś leki brałyście podczas pobytu tam.
kasiutka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-25, 16:59   #248
galaktyka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiutka79 Pokaż wiadomość
Witam drogie wizażanki!
Kilka dni temu spełniło się moje marzenie i razem z mężem kupiliśmy wycieczkę na Dominikanę (Punta Cana). Jedziemy w lutym 2010 i jestem pewna że będzie cudownie, bo ja po prostu kocham Karaiby (byliśmy w podróży poślubnej na Kubie).
Martwi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie czy rzeczywiście jest tam zagrożenie malarią (taką info dostaliśmy z biura już po zabukowaniu wycieczki). Boję się, że będę musiała brać jakieś tabletki (co już oczywiście wyczytałam w necie), a my chcemy tam zacząć starać się o dzidzię, więc leki odpadają!!!
Napiszcie mi proszę co sądzicie na ten temat i czy wy jakieś leki brałyście podczas pobytu tam.
Witam!
Byłam na Dominikanie z angelskim biurem Tomas Cook.Było rewelacyjnie.Nic o malarii nie słyszałam,zadnych tabletek nie bralismy.Nikt z nas(10 osób-ślub siostry) nie miał nawet najmnieszych niestrawnosci itp.Klimat....gorąco i bardzo,bardzo wilgotno,czuje się to zaraz po wjściu z samolotu.W tm cały urok,bo jest "inaczej".Będziesz zachwycona.Raj na ziemi to dobre określenie.Aaaa weź kilka strojów kąpielowych bo mimo upału ,pranie wciaz niedosuszone.
galaktyka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 11:14   #249
angie4
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiutka79 Pokaż wiadomość
Witam drogie wizażanki!

Hej! Wróciłam dwa dni temu z Punta Cana cała i zdrowa. Nic mi nie było wiadomo o zadnej malari (napewno to i lepiej). Jedzonko, desery, owoce- wszytsko oki. Pilismy drinki z lodem i tez nic nam nie było wiec bez obaw Jedyne co nam dokuczało to lekkie przeziebienie wiec warto wziac lekarstwa,syrop i tabletki na gardełko. Po wyjsciu z klimatyzowanego samolotu czujesz sie jakbys weszła do sauny i to uczucie nie przemija Jak juz poprzedniczka wspominała warto wziąc kilka strojów (przez wysoką wilgotnośc nic nie chce schnąć) klika filtrów (od 50 do np 20 czy 15) i cos na ramiona do okrycia, no i klika balsamów po opalaniu bo te zwykłe nie mają takiej "mocy nawilzającej" :p Sweterek przydał mi sie tylko w samolocie. Pidzamy tez zbedne
Stary 2009-09-26, 11:40   #250
angie4
Przyczajenie

wybrałam kilka fotek
Stary 2009-09-26, 11:50   #251
angie4
Przyczajenie

mam tez fotki z miasta jakbyscie chciały zobaczyc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 14:37   #252
udaaga3
Przyczajenie

ja tez bylam z angielskiego biura i bralismy tabletki na malarie bylismy z dwujka malych dzieci ( prawie 4 lata i rok ) wszyscy lykalismy tabletki , co tydzien po jednej wiesz malaria jest nadal niebezpieczna i szkoda by bylo zeby sie cos przytrafilo i z tego co wiem nie maja one zadnego wplywu na ciaze a choroba moze sie rozwijac do 6 miesicy wiec dla bezpieczenstwa waszych "planow "radzilabym sie skonsultowac z lekarzem , my tez sie szczepilismy i uwazam ze warto wyeliminowac wszelkie ryzyko zeby cieszyc sie wakacjami ..
ja bylam w maju tego roku z cala rodzina ... Thomson czyli Tui
zycze udanego wypoczynku
udaaga3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 09:36   #253
Galatasaray
Raczkowanie

Kasiutka, podobno leki na malarię to najgorsze świnstwo jakie moze byc. Ja na Twoim miejscu bym ich nie brała. Nie przesadzajmy. Ostatnio moja przewodniczka w Meksyku mowila mi, ze w jej grupie byla dziewczyna, ktora brala te tabletki i z dnia na dzien slabla coraz bardziej. Wyladowala w szpitalu bo doszli ze bierze jakies tabletki. Akurat jej organizm tak zareagowal. I tez lekarz powiedzial jej o zagrozeniu malarii w Meksyku co jest akurat bzdurą.

Poczytaj sobie forum wakacje.pl Jest tam sporo osob jezdzacych na Dominikane i Karaiby. Szukaj dziewczyny o niku bepi Ona ma duza wiedze. Zreszta tam jest naprawde sporo przeróżnych info o Dominikanie.
Galatasaray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 14:56   #254
thebestme82
Raczkowanie

Hej. No i już po wakacjach Było cudownie. Dominikana przecudne miejsce. Jak się dowiedzielismy po przyjeździe od naszego rezydenta to malarii na Dominikanie nie ma, a my tabletki zaczelismy brać przed wycieczką. Przez tydzień miałam wszystkie skutki uboczne jakie były wymienione na ulotce. Szkoda, że tak późno się dowiedziałam, żę nie były one konieczne.
Co do rad jakie bym udzieliła to warto zabrać z sobą cos na komary (strasznie nas pogryzły). W hotelu (Oasis Canoa -Bayahibe) wszystko było strasznie drogie np paczka Pringles kosztowała 25$, bikini po 90$ także radzę nic nie zapomnieć ;-)
Pogoda była przepiękna. Padało jedynie w nocy, czasem w dzień były chmurki na niebie, co było całkiem przyjemne podczas takiego upału. Słońce opala nawet przez chmury. Pierwszego dnia było bardzo pochmurnie wiec wogóle sie nie smarowalismy olejkami, ku naszemu zdziwieniu wieczorem okazało się, że całkiem nieźle się spieklismy. Warto zabrać jakies plastry bo łatwo o skaleczenia o kamienie w wodzie lub o obtarcia podczas uprawiania sportów na piasku(siatkówka) oraz jak już wspomniano leki na przeziębienia.
Polecam wycieczkę na Saonę. Raj na ziemi. Lepiej jechać z miejscowymi wychodzi taniej niż Thomson o 40$ na pare.
Jesli chodzi o to ile zabrać pieniędzy dodatkowo to zależy oczywiscie od tego co zamierzacie robić. Pamiątki są wyjątkowo tanie jesli potraficie się targować, a można zapłacić nawet 25% ceny początkowej, więc warto. Dwa tygonie cały czas na terenie hotelu są, pomimo wielu atrakcji, dosć nudne więc warto skorzystać z wycieczek. Koszt od 45 -120 $ za osobę. Brać tylko dolary, a najlepiej wypłacać na miejscu w bankomacie - najlepszy przelicznik.
Jesli macie jakies pytania to chętnie odpowiem.
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 18:04   #255
Ada1986
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Razem z chłopakiem chcemy wybrać się gdzies na wakacje w marcu lub kwietniu. Myślałam o Dominikanie...niestety w polskich biurach ceny są niec wygórowane...Myśle o kupnie z jakiegoś biura niemieckiego.Niestety nie mam zielonego pojęcia jakie mają tam ceny i jakie biuro brać pod uwagę Bardzo was proszę o poradę gdzie szukać?? w jakich cenach?? i w jakie miejsce na tej rajskiej wyspie najlepiej sie wybrać... licze na szybką pomoc
Ada1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 11:05   #256
Zuza
Raczkowanie

odn. malarii przed wyjazdem czytałam sporo o zagrożeniu na Dominikanie (lecieliśmy z prawie 2letnim synkiem) i wg WHO malaria na Dominikanie występuje - kolor żółty (na 3kolorowej mapie świata, gdzie zielony-brak, żółty-istnieje ryzyko, czerwony-bardzo duże ryzyko), z tym, że zagrożenie występuje w głębi kraju i przy granicy z Haiti, na zachodzie. W rejonach turystycznych dbają, żeby wszystko było ok, bo biznes musi się kręcić. Spryskują wszystko czymś przeciw insektom. W naszym hotelu nie widziałam przez 2 tyg. ani jednego komara, użądliła mnie za to zwykła, pospolita pszczoła Jeśli się zapuszcza w tereny mniej turystyczne, to pewnie warto brać tabletki, szczególnie jeśli podróżuje się z dziećmi. Jedyne komary jakie widzieliśmy były na wycieczce do Parku Nar. Los Haitises, ale tak się cała grupa Anglików wypsikała odstraszaczami, że żaden komarek nie podleciał blisko

Leki na malarię to nie jest wit. C i jeśli planujecie starać się o dziecko, to radziłabym porozmawiać z lekarzem od chorób tropikalnych. 3 lata temu byliśmy zmuszeni je zażywać w Wietnamie i chociaż były to jedne z najdroższych opcji po kilkaset euro (ponoć najmniej efektów ubocznych), to ja chodziłam przez 2 tyg. jak pijana, zwolnione reakcje, poty i bębniące serce. Wiadomo, że każdy organizm reaguje inaczej i może to tylko ja i bardzo gorący klimat, ale mąż wcale nie czuł się o wiele lepiej :/ Nie sądzę więc, że takie leki nie mają wpływu na płód lub kobietę przygotowującą się do ciąży!!!

Co do lodu, to wiem, że w biurach podróży mówią, żeby nie pić nic z lodem itd., ale najlepiej zapytać rezydenta z jakiej wody jest robiony lód. W naszym hotelu na samym początku nas poinformowano, że na terenie całego ośrodka lód jest bezpieczny, z wody butelkowej. Nie ma co panikować na wszystko co wypisują ludzie, dobrze poczytać lub popytać, a uniknie się wielu absurdalnych sytuacji
Muszę tu napisać, że w naszym hotelu mieli bzika na punkcie czystości i higieny. Dezynfekowali nam pokój kilka razy w tygodniu, wszędzie na terenie ośrodka stały butelki z żelem antybakteryjnym do mycia rąk i przed wejściem do restauracji wymagano i pilnowano jego używania. Słomki w barach były pakowane indywidualnie, więc miało się pewność, że nikt ich nie dotyka brudnymi łapami i że nie są używane po raz kolejny (jak np. w niektórych hotelach w Egipcie czy Tunezji :[ )

Dominikana to piękny kraj i wystarczy się dobrze przygotować, żeby korzystać w pełni z jego cudów bez niemiłych niespodzianek i niepotrzebnego stresu
Pozdrawiam
Zuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-21, 09:09   #257
witek_bronx
Przyczajenie

Drodzy...aw zasadzie drogie "forumowiczki"
Wylatuję na Dominikane za miesiac do Hotelu Rui Bambu.
Prosze osoby które spedzaly tam wakacje o jakieś refleksje oraz przydatne porady dotyczące zachwań, zwyczajów, wycieczek ale i przedewszystkim pakowania walizki POZDRAWIAM
witek_bronx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-21, 10:15   #258
thebestme82
Raczkowanie

Hej.
Nie byłam w tym hotelu ale postaram się podać ci kilka mam nadzieję przydatnych informacji. Co do pakowania to koniecznie olejki, słońce opala tam nawet przez chmury. Ja mam dosć ciemną karnację i łatwo sie opalam, nie mam problemu z poparzeniami ale po dwóch tygodniach na Dominikanie skóra mi torszkę schodziła bo przesadziłam ze słońcem. Warto wziąć cos nawilżającego po opalaniu, może być zwykły balsam. Polecam wziąć tabletki na zatrucie pokarmowe, jakies plastry na obtarcia, cos na przeziębienie(łatwo o ból gardła w pokoju z klimą). Tam wszystko jest potwornie drogie.
Nie bierz nic z długim rękawem, chyba że na siebie bo w samolocie zimno jak włączą klimę. Przydadzą się długie spodnie i w miare eleganckie buty, bo bywa tak, że na terenie hotelu są fajne restauracje ale wpuszczaja w odpowiednim stroju. Kobiecie radzę wziąć kilka stroji kąpielowych, bo to główne ubranie na codzień.
Jesli zamierzacie wybierać się na wycieczkę kładami to wygodne ciuchy będą potrzebne i takie które można pobrudzić.
Potrzebna będzie przejsciówka do kontaktu. Na malarię nic nie trzeba b o jej nie ma na Dominikanie(chyba że wybieracie się na wycieczkę na Haiti).
Ja wiele ze swoich rzeczy zostawiłam tamtejszym ludziom, pracownikom hotelu i sprzedawcom na straganach. Ze sprzedawcą dobilismy handlu wymiennego: nasze ciuchy za pamiątki z jego stoiska. A jesli chodzi o obsługę to pytali sie niektórzy czy jak będziemy wyjeżdżać to nie moglibysmy zostawić im rzeczy których nie potrzebujemy. Chcieli nawet w połowie zurzyte kosmetyki, szampony, balsamy. Ja zostawiłam prawie wszystko dziewczynom z obsługi łącznie z kosmetykami do makijażu. Jaka była ich radosć.
A jadąc w głąb kraju fajnie mieć cos dla biednych dzieci, jakiegos lizaka, czy cukierka. Widziałam jak ludzie oddawali zabawki, które ich dzieci przywiozły na wycieczkę. Nie dziwię się bo widok dziecka bawiącego sie kilkoma patykami jest naprawdę smutny.
Nie wiem co jeszcze chciałbys wiedzieć jak cos to pytaj.
Życzę udanego urlopu - napewno będzie, tam jest przepięknie.
Stary 2009-11-22, 07:39   #259
witek_bronx
Przyczajenie

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
Pyta tu siedząca obok moja dziewczyna bardziej o siebie: Na wycieczkach...adidasy? czy mozna działać w klapeczkach, czy kobiety też muszą się jakoś stroić na te kolacje...a wogóle odnośnie wycieczek to możesz jakies polecić a jakieś odradzić??? POZDRAWIAM
witek_bronx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-23, 21:48   #260
thebestme82
Raczkowanie

Hej.
O te kolacje to chodzi głównie o to aby nie isc tak jak na plażę czy podczas opalania. W dzień możesz prosto z wody, taki w cieknącym stroju, kobiety w bikini, niektórzy w reczniku wokół bioder isc i zjesć i nikt ci nic nie powie ale wieczorem wymagają trochę więcej kultury osobistej. Dla kobiety wystarczy jakas zwykła sukienka, klapeczki... jak nie nosisz sukienek to tez nie szkodzi, spodenki też przejdą.
Na wycieczki moga być klapki ale jesli wybieracie się na kłady to przydały by się adidasy lub jakies sandały bo nie spadną podczas jazdy.
Z wycieczek polecam wyspę Saona.Cos pięknego, raj na ziemi nie skażony cywilizacją.My mielismy dosć blisko bo katamaranem płynelismy ok 1.5 - 2 godzin. Zależy w jakiej częsci Dominikany będziecie.Na katamaranie i na wyspie dalej obowiązuje all inclusive jesli bierzecie, a bierzcie bo inaczej to chyba nie warto bo ceny sa okropnie wysokie na terenie hotelu.
Nie polecam wyspy Catalina(chyba tak to się pisało?). Bardzo podobna do Saony a mniej atrakcji. Plusem tej wycieczki było nurkowanie, ale nie głębinowe tylko tzw snorkeling czyli z maską pływasz sobie. Widoki przepiekne.Bardziej polecam Saonę a snorkeling możecie wziąć sobie osobno bez wycieczka na Catalinę.
Warto pojechać na Safarii -tzw Monster Truck, poznacie prawdziwe życie na wyspie, którego nie zobaczycie w hotelu, zobaczycie rzekę gdzie kręcono Anakondę, wodospady, trochę dzikiej Dominikany.
Słyszałam o fajnych wycieczkach do delfinarium ale nie byłam.
Wycieczki można smiało kupować od tamtejszych sprzedawców, jadąc z waszym przewoźnikiem płacicie więcej, a wiadomo, że najlepiej pokażą Domonikanę jej mieszkańcy. Koszt wycieczek jesli dobrze pamietam to 60$ za osobę na Saonę na cały dzień, Catalina ze snorkelingiem 45$ za pół dnia, Safarii było droższe bo od przewoźnika (Thomson) 120$ osoba na cały dzień, Kłady chyba 70$, a delfinarium nie pamiętam bo nie byłam ale cos ok 100$.
Stary 2009-12-30, 09:44   #261
limetka87
BAN stały

Dominikana marzec

Witam w marcu wraz z mężem wybieramy się na Dominikanę ,będzie to nasza podróż poślubna i jedna z najdalszych podróży jak dotąd... . W związku z tym mam do was kilka pytań i mam nadzieję ,że otrzymam odpowiedzi.

1.Jaka temperatura powietrza/wody jest tam o tej porze?
2.Czy trzeba sie na cos szczepić /bądz powinno się
3. Ile wziąść ze sobą pieniędzy (tydzien-6-8dni)?
4.Z jakich wycieczki polecacie na miejscu?,ktore warte sa swojej ceny i ile kosztują?
5.Jak długo trwa lot z Berlina ?na Dominikane
6.Czy był ktoś w hotelu Iberostar Bavaro (punta cana
) bądz grand palladium bavaro &Spa (punta Cana) - proszę opisać dany hotel
7.Czy jedzenie jest zjadliwe(tzn .czy jest kurczak?)
8.Co warto ze sobą zabrac i na co zwrócić uwagę?
9.czy są tam rekiny???
10. Czy woda jest faktycznie taka lazurowa jak na zdjęciach?

bardzo dziękuję... za odpowiedzi..
limetka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 07:41   #262
maatra
Wtajemniczenie

po Twoich pytaniach widac,ze nie przeczytalas nawet jednego postu na tym watku cofnij sie kilka postow wstecz, a znajdziesz odpowiedzi.
Stary 2010-01-21, 07:41   #263
edekzkrainykredek
Przyczajenie

Hej. Czy możecie napisać coś o zakwaterowaniu w hotelach? Wiem, że u każdego może być inaczej ale ogólnie jak to wygląda? Mamy ochotę wybrać się w podróż poślubną na Dominikanę. Czy pokoje np. z jackuzi itp są drogie? Poproszę o opinie osób które mieszkały w ciekawych hotelach z wyższym standardem. Dzięki za pomoc.Pozdrawiam.
edekzkrainykredek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 14:01   #264
digi
Raczkowanie

Jesli chodzi o hotele o wyzszym standardzie to polecam Grand Palladium lub Gran Bahia Principe..ja bylam Bahi i moge szczerze polecic planowalam z poczatku Palladium ale tak sie zlozylo ze Bahie trafilam za dobra cene wiec z mezem polecielismy do tego hotelu..hotel 5 gwiazdek ogromny po ktorym jezdzi ciufcia co 5 min jesli niemasz ochoty chodzic po calym kompleksie na nogach...pokoje sa rozne i nawet te z jacuzzi,ale moim zdaniem bezsensu poniewaz w tym pokoju wogole sie niesiedzi i niema sensu wykupowac opcji z takim wyposazniem pokoju..ogolnie to na dominikanie sa raczej same wielkie hotele po prawie kazdych jezdza ciuchcie..i prawie kazdy hotel ma rozne standardy pokoi noa le tak juz juz mowie to szkoda bo naprawde ale to naprawde w tym pokoju to sie tylko spi..sa baseny w niektorych hotelach co maja jacuzzi akurat a bahi jest wiele basenow i miedzy innymi z jacuzzi..takze szczerze zazdroszcze wam wyjazdu bo to piekny kraj mozna sie zakochac od pierwszego wejzenia ja bylam w pazdzierniku 2009 wiec doslownie pare miesiecy temu wiec sluze pomoca jesli chodzi o jakiekolwiek pytania..ale hotel polecam bo jest rewelacja..jedzonko i wogole wszytsko ..niebylo rzeczy do ktorej moglibysmy sie przyczepic..takie 5 gwiazdek to takie naprawde 5 gwiazdek...ahh super..a jezeli chodzi o zakwaterowanie to tu niema nic trudnego wiadomo ze w kazdym hotelu wyglada to inaczej ale z liotniska wiezie was bus lub autobus to juz zalezy od biura z jakiego jedzieci ..zawoza was do hotelu na recepcji dajecie swoje bilety dostajecie klucze i zmykacie do pokoju..przewaznie was ktos zaprowadzi lub zawiezie w naszym hotelu z racji tej ze byl ogromny to nas zawiezli pod same drzwi malym samochodzikiem.a za dolara lub dwa to i bagaze wam wniosa do pokoju..
digi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 09:25   #265
lunka83
Przyczajenie

Hej! Siedziałam dosyć długo i czytałam wszystkie posty bardzo interesujace i pomocne.
Ja z mężem wybieamy sie 03 marca z biura z UK, jedziemy ponieważ moja młodasz siostra była tam aż 2 razy i za każdym razem wspaniale sie bawiła zreszta tym razem tez jedzie z nami poleciła nam Hotel (Riu Bambu)w którym juz byla i co nie co może na ten temat powiedziec Zdjecia z samego pobytu ma przepiekne, az żal było by nie pojechac
Kto jedzie w Marcu ?- do zobaczenia na jednej z niesamowitych imprez ...
lunka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 16:52   #266
Serdelekk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez thelila Pokaż wiadomość
Hola

Jeśli na Dominikane to koniecznie rejon PUNTA CANA jeśli zależy Ci na tych prawdziwie rajskich plażach. Ja byłam w hotelu Grand Paradise Bavaro, który naprawde polecam; plaża szeroka i czyściutka, pokoiki świeżo wyremontowane i o wysokim standardzie, jedzenia mnóstwooooo i nawet najbardziej wybredni maja w czym wybierać i przebierać Minusem dla naszej wakacjującej czwórki (byliśmy w tym hotelu z przyjaciółmi) była grupa animatorów- osoby arogancckie, z noskiem wysoko zadartym :/
Będąc w tym miejscu napewno warto wybrać się na Wyspe Saona- cuuuuudnie!!

Plażowanie na Karaibach najlepiej planować w miesiącach od września do konca maja, w pozostałych miesiącach występuje pora deszczowa i zagrożenie huraganami.

Korzystaliśmy z usług angielskiego biura podróży- Thomas Cook. Nawet po doliczeniu kosztow przejazdu do UK wycieczka jest ciągle o polowe tańsza niż w Polsce!! Tanie oferty można znalez również w innych angielskich biurach np. First Choice. Warto troszke poszperać w necie

Jeśli masz nadal jakieś pytania to służe radą
Wlasnie tam sie wybieram Juz nie moge sie doczekac. Lece 7kwietnia Obawiam sie sie troszke o hotel..slyszalam rozne opinie.
Czy jest ktos kto tam byl ostatnio?

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Napisane przez thebestme82 Pokaż wiadomość
Hej. No i już po wakacjach Było cudownie. Dominikana przecudne miejsce. Jak się dowiedzielismy po przyjeździe od naszego rezydenta to malarii na Dominikanie nie ma, a my tabletki zaczelismy brać przed wycieczką. Przez tydzień miałam wszystkie skutki uboczne jakie były wymienione na ulotce. Szkoda, że tak późno się dowiedziałam, żę nie były one konieczne.
Co do rad jakie bym udzieliła to warto zabrać z sobą cos na komary (strasznie nas pogryzły). W hotelu (Oasis Canoa -Bayahibe) wszystko było strasznie drogie np paczka Pringles kosztowała 25$, bikini po 90$ także radzę nic nie zapomnieć ;-)
Pogoda była przepiękna. Padało jedynie w nocy, czasem w dzień były chmurki na niebie, co było całkiem przyjemne podczas takiego upału. Słońce opala nawet przez chmury. Pierwszego dnia było bardzo pochmurnie wiec wogóle sie nie smarowalismy olejkami, ku naszemu zdziwieniu wieczorem okazało się, że całkiem nieźle się spieklismy. Warto zabrać jakies plastry bo łatwo o skaleczenia o kamienie w wodzie lub o obtarcia podczas uprawiania sportów na piasku(siatkówka) oraz jak już wspomniano leki na przeziębienia.
Polecam wycieczkę na Saonę. Raj na ziemi. Lepiej jechać z miejscowymi wychodzi taniej niż Thomson o 40$ na pare.
Jesli chodzi o to ile zabrać pieniędzy dodatkowo to zależy oczywiscie od tego co zamierzacie robić. Pamiątki są wyjątkowo tanie jesli potraficie się targować, a można zapłacić nawet 25% ceny początkowej, więc warto. Dwa tygonie cały czas na terenie hotelu są, pomimo wielu atrakcji, dosć nudne więc warto skorzystać z wycieczek. Koszt od 45 -120 $ za osobę. Brać tylko dolary, a najlepiej wypłacać na miejscu w bankomacie - najlepszy przelicznik.
Jesli macie jakies pytania to chętnie odpowiem.
Chcialam sie dowiedziec co do przelicznika, czy zawsze przelicznik wychodzi lepiej z bankomatu?

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:
Napisane przez thelila Pokaż wiadomość
Na Punta Cana zajdziesz mnóstwo cudownych hoteli, napisz które masz do wyboru Osobiście moge szczegółowo opisać Grand Paradise Bavaro.

Jedzenie jest naprawde suuuper, mnóstwo kuchni do wyboru i wątpie by ktoś chodził głodny- przynajmniej tak było u mnie.

Luty i marzec to najlepsze terminy urlopowania na Dominikanie, nie macie co się obawiać deszczy, które wrecz są bardzo przyjemne i będziecie o nie jeszcze prosic
Opisz ten hotel prosze..jestem strasznie ciekawa. I czy jest latwo dostepny bankomat i gdzie sie barzdiej oplaca wymienic pieniadze? I czy co do wycieczek zorganizowanych..jakie sa koszta i czy lepiej zarezerwowac je z biura podrozy czy prywatnie od kogos?
Bede wdzieczna za wszystkie informacje..i za zdiecia tez!

http://emigracjadoswiadczenia.blogspot.com/

http://ac46dikvuzbl8l0kvdzf07z6bw.ho...REEENERGYTESLA
Serdelekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:24   #267
thebestme82
Raczkowanie

Cytat:
Chcialam sie dowiedziec co do przelicznika, czy zawsze przelicznik wychodzi lepiej z bankomatu?

My jak wypłacalismy 2 razy to sie bardziej oplacało ale czy tak jest zawsze to nie wiem. Weź z sobą dolary.
Co do wycieczek to ja polecam bardziej te z miejsowymi, są o wiele tańsze. Czesto stosują promocje, możesz cos stargować. My jak znależlismy inne 2 osoby na wycieczke to stosowali promocję 4 osoby w cenie 3. Jakoscia myslę, że nie odbiegają od tych od przewoźnika. Też obowiązuje all inclusive(przynajmniej u nas tak było, warto spytać co jest w cenie) więc nie trzeba się martwić o napoje czy wyżywienie.
Oczywiscie rezydent bedzie starał sie was odwiesc od tego pomyslu mówiąc, ze ubezbieczenie nie obejmuje takich wycieczek i inne ale oni chca namówić do kupna wycieczki od nich. Wybór pozostaje Twój.

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
Stary 2010-03-04, 14:06   #268
Serdelekk
Wtajemniczenie

Cytat:

My jak wypłacalismy 2 razy to sie bardziej oplacało ale czy tak jest zawsze to nie wiem. Weź z sobą dolary.
Co do wycieczek to ja polecam bardziej te z miejsowymi, są o wiele tańsze. Czesto stosują promocje, możesz cos stargować. My jak znależlismy inne 2 osoby na wycieczke to stosowali promocję 4 osoby w cenie 3. Jakoscia myslę, że nie odbiegają od tych od przewoźnika. Też obowiązuje all inclusive(przynajmniej u nas tak było, warto spytać co jest w cenie) więc nie trzeba się martwić o napoje czy wyżywienie.
Oczywiscie rezydent bedzie starał sie was odwiesc od tego pomyslu mówiąc, ze ubezbieczenie nie obejmuje takich wycieczek i inne ale oni chca namówić do kupna wycieczki od nich. Wybór pozostaje Twój.
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz
A gzie znalazlas ludzi, ktorzy oferowali Wam wycieczki? Dwal lata temu bylam na Kubie i pamietam, ze wydalam majatek na wycieczki, bo chcialam zobaczyc jak najwiecej, ale wszystkie byle z biura podrozy. Nie chce sie znowu splukac... I pamietam, ze jakos nikt sie nie napatoczyl z oferta wycieczek
Marzy mi sie znow plywanie z delfinami, tego nie odpuszcze, chcialabym tez zobaczyc wyspe, i Park Narodowy i moze te wieloryby..i nie chce wydac majatku

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Napisane przez lunka83 Pokaż wiadomość
Hej! Siedziałam dosyć długo i czytałam wszystkie posty bardzo interesujace i pomocne.
Ja z mężem wybieamy sie 03 marca z biura z UK, jedziemy ponieważ moja młodasz siostra była tam aż 2 razy i za każdym razem wspaniale sie bawiła zreszta tym razem tez jedzie z nami poleciła nam Hotel (Riu Bambu)w którym juz byla i co nie co może na ten temat powiedziec Zdjecia z samego pobytu ma przepiekne, az żal było by nie pojechac
Kto jedzie w Marcu ?- do zobaczenia na jednej z niesamowitych imprez ...
A dzis jest 4/03 to juz sie pewnie lenisz
Ale masz sie fajnie
Zdaj relacje koniecznie po powrocie!
Pozdrawiam
papa

Stary 2010-03-04, 19:42   #269
thebestme82
Raczkowanie

[
Cytat:
QUOTE=Serdelekk;17626121]Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz
A gzie znalazlas ludzi, ktorzy oferowali Wam wycieczki? Dwal lata temu bylam na Kubie i pamietam, ze wydalam majatek na wycieczki, bo chcialam zobaczyc jak najwiecej, ale wszystkie byle z biura podrozy. Nie chce sie znowu splukac... I pamietam, ze jakos nikt sie nie napatoczyl z oferta wycieczek
Marzy mi sie znow plywanie z delfinami, tego nie odpuszcze, chcialabym tez zobaczyc wyspe, i Park Narodowy i moze te wieloryby..i nie chce wydac majatku
Widzisz moze to kwestia hotelu, ale u nas poprostu chodzili wokól basenu, zaczepiali na plaży itp. Podobnie było w Egipcie. Tylko, ze tam to nie zdecydowałam się na żadną wycieczkę od miejscowych bo się obawiałam- to były moje pierwsze wakacje w ciepłych krajach. Nie wiem od czego to zależy.

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
Stary 2010-03-05, 09:27   #270
Serdelekk
Wtajemniczenie

Cytat:
[
Widzisz moze to kwestia hotelu, ale u nas poprostu chodzili wokól basenu, zaczepiali na plaży itp. Podobnie było w Egipcie. Tylko, ze tam to nie zdecydowałam się na żadną wycieczkę od miejscowych bo się obawiałam- to były moje pierwsze wakacje w ciepłych krajach. Nie wiem od czego to zależy.

Slyszlam, ze na Dominikanie duzo ludzi zaczepia, i ze jest sporo zebrakow wyciagajacych kase z turystow. To prawda?
Ja bylam w Egipcie w zeszlym roku i pogadalismy z kelnerem, ktory zalatwil nam taksowkarza i jeszcze z jeda para pojechalismy do miasteczka najblizszego od hotel Alkazair czy cos takiego, nie wiem jak to sie pisze. Ale tez milama stracha. Wszyscy sie na nas gapili, a ja glupia wybralam sie w szortach i bluzeczce na ramiaczka z dekoltem( byl straszny upal, nie do zniesienia) ale zalowalam, bo kazdy sie gapil czulam sie nie sowjo, zwlaszcz biorac pod uwage fakt, ze wszystkie kobiety na ulicach byl od stop do glow pozakrywane jak zakonice w czarne szaty. W banku byl facet z bronia, naprawde bylo strasznie. Jak pojechalismy do mekki, to taksowkarz, ktory byl Chrzescijaninem cay sie pocil i bynajmniej nie z temperatury..tylko z nerwow. Jako kobieta nie moglam tam wejsc i nawet zle wygladalo, ze stoje na schodkach przy wejsciu, zwlaszcza w tych szortach. Kierowca powiedzila nam, ze jakby ktos z muzulmanow nas tu zobaczyl z nim jak ktoras z kobiet weszlaby do mekki, to mogliby go zasztyletowac nastepnego dnia. Tam sa straszne walki religijne. A w miasteczku w ktorym bylismy niestety Chrzescijan byla mniejszosc.
Ale sie rozpisalam nie na temat. sorki.
Chcialabym sie jeszcze dowiedziec o rafie koralowej i o rekinach?? Ostatnio wyczytalam na necie, ze rekiny sie tam pojawiaja..widzieliscie jakiegos? Orientujesz sie moze co z esprzetem do snorklingu, za ile mozna wyporzyzyc pletwy i okolary? Zastanawiam sie czy kupic, mysle jeszcze o materacu takim dmuchanym, byloby przyjemnie poplywac tylko nie za daleko, bo martwia mnie te rekiny

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości