Humanistyczne studia - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-16, 16:09   #241
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Humanistyczne studia

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Nieee...
Tak generalnie mówiłam o sensowności niektórych zajęć na kierunkach humanistycznych.
Ładnie się to nazwie, atrakcyjnie opisze i...na tym się kończy.
Dla mnie zabrzmiało to jasno...
Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko
Właśnie dlatego poszłam na prawo, żeby nauczyć się czegoś konkretnego i zdobyć wiedzę, za którą mi ktoś zapłaci, a nie jakieś rozważania pseudointelektualne.
innymi słowy: nie na filologię/etnologię/filozofię, gdzie się pseudointelektualnie rozważa i niczego konkretnego nie uczy.
Przecież nie mówimy generalnie, tylko o kierunkach studiów "zapewniających" godziwy byt, prawda?
Aha...Gdyby nie filozofia, nie byłoby żadnej innej nauki, wiecie to jak mniemam? Więc apeluję o minimum respektu

Cytat:
Napisane przez Fresa
Więc-po co było studiować .
Oj, Fresa, na prawdę pytasz czy co? Tłuczemy tu ciągle i tłuczemy argumenty, a Ty o jednym i tym samym wciąż...
Stary 2007-06-16, 16:09   #242
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
A żeby było najsmieszniej (wczoraj biedny polski, dziś: biblioteki ) - to jakoś tak w 2002,3, czy 4 gdy przeglądalam stronki UJ, to na bibliotekoznawstwo było więcej chętnych niż indeksów; coś chyba z 2os/I.

Widzę, że to bibliotekoznawstwo nie daje Ci spokoju i pewnie spać po nocach nie możesz rozgryzając ten fenomen
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:10   #243
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
A żeby było najsmieszniej (wczoraj biedny polski, dziś: biblioteki ) - to jakoś tak w 2002,3, czy 4 gdy przeglądalam stronki UJ, to na bibliotekoznawstwo było więcej chętnych niż indeksów; coś chyba z 2os/I.
A jakie jest zapotrzebowanie na świeżo upieczonych bibliotekarzy?
Bo to jest ważniejsze,niż ilu chętnych na jedno siedzenie .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:12   #244
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Jak ktoś skończył bibliotekoznawstwo, to świetnie, może pracować m. in. w bibliotece. Ale jeśli pracodawca ma do wyboru osobę po bibliotekoznawstwie i osobę po studium bibliotekarskim, kogo wybierze? To jak z innymi kierunkami.
.
Chyba niejasno sie wyrazam.
Moim zdaniem nie powinno byc wcale studiow. Tylko studium. Wtedy pracodawca nie mialby w czym (a raczej w kim) wybierac, bo byloby tylko studium i wszyscy by je konczyli.
Bo bede sie upierac (jak glupia, wiem), ze nie do wszytskiego potrzebny jest papierek... Do niektorych zawodow wystarcza w zupelnosci trzy lata studium

I nie do kazdego zawodu jest ten papierek potrzebny. Sama matura juz sie deprecjonuje, a kiedys ktos kto mial mature, to naprawde byl juz kandydatem na "wyksztalciucha". I zdanie matury bylo powodem do dumy. A teraz? Tez mi duma....

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:14   #245
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
No ale taka polska mentalność, polski "romantyzm", wiara w jakieś ideały i chyba posocjalistyczna niewiara, że można się dorobić uczciwie i trzeba na to ciężko pracować. (Lepiej posiedzieć w czytelni i pomądrować potem o egzystencjalizmie i o wyścigu szczurów za kasą, w którym nasza wrodzona godność nie pozwala wziąć nam udziału..)
ta wypowiedź jest bardziej w stylu komunistycznym/socjalistycznym, bo
studenci, inteligencja = pseudointeligencja, darmozjady, niebieskie ptaki, nie trzeba nam ich tu
ludzie czynu, dzieki którym mamy mosty, Trasę Łazienkowską = chluba narodu, sól ziemi

tak napradę niech kazdy robi to co lubi, niech nikt nikomu w indeks nie zagląda, niech nie porównuje wagi egzaminów... ja tam nie dzielę społeczeństwa na lepszych i gorszych. Jest wolność wyboru, otwarty rynek pracy.

I jeszcze coś - moja przyjaciółka ukończywszy kierunek humanistyczny zajmuje sie sferą typowo ekonomiczną
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:15   #246
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Co do bibliotekoznawstwa jeszcze- u nas na Uniwerku na dziennych jest obowiązek studiowania jako drugiego kierunku bibliotekoznawstwa właśnie, jeśli chce się uczyć w szkole i mieć kurs pedagogiczny. Moja przyjaciółka właśnie to robi, nie ma dla siebie chwili czasu, szlag ją trafia, bo wolałaby już równolegle studiować jakiś ciekawy przedmiot, skoro tak bardzo chce uczyć w szkole, ale taki był odgórny nakaz głupi i już Bibliotekoznawstwo to jest 3 letnie.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie powinno byc wcale studiow. Tylko studium. Wtedy pracodawca nie mialby w czym (a raczej w kim) wybierac, bo byloby tylko studium i wszyscy by je konczyli.
Bo bede sie upierac (jak glupia, wiem), ze nie do wszytskiego potrzebny jest papierek... Do niektorych zawodow wystarcza w zupelnosci trzy lata studium

I nie do kazdego zawodu jest ten papierek potrzebny. Sama matura juz sie deprecjonuje, a kiedys ktos kto mial mature, to naprawde byl juz kandydatem na "wyksztalciucha". I zdanie matury bylo powodem do dumy. A teraz? Tez mi duma....
Całkowicie się zgadzam. Wkurza mnie, że w tej chwili tak łatwo mieć maturę czy dyplom magistra, bo przez to nie mają one już takiej wartości. W tej chwili studia ma prawie każdy młody człowiek i dlatego tak ciężko o pracę, pracodawcy mają w czym wybierać, więc już jeden kierunek nie wystarcza. Niedługo trzeba będzie mieć doktorat, żeby być coś wartym na rynku pracy
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:15   #247
Aeterna
Zakorzenienie

:d
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:16   #248
Fresa
Zakorzenienie

Cheer - w zasadzie to naprawdę pytam.
Bo ciekawi mnie szczerze-po co pani sprzątającej dyplom?

Stary 2007-06-16, 16:16   #249
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
ta wypowiedź jest bardziej w stylu komunistycznym/socjalistycznym
Mówisz, że tak gierkowsko-gomułkowsko pojechałam
Kurde, niedobrze.
Już niedługo jak stare babcie i długodystansowi bezrobotni będę nawijać, że za komuny było lepiej...
Stary 2007-06-16, 16:19   #250
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ja rozumiem o co Tobie chodzi. Tylko nie umiem niestety powiedzieć jak uważam, że powinno być, bo ja nie wiem co się studiuje na bibliotekoznawstwie. Ale jeśli ono jest, to po to by potem móc pracować np. w bibliotece.

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Cheer - w zasadzie to naprawdę pytam.
Bo ciekawi mnie szczerze-po co pani sprzątającej dyplom?
Nie wierzę, że na prawdę o to pytasz, ale odpowiem: bo któż mógł przewidzieć, że pomimo dyplomu, pracy i tak nie będzie miała (kierunek: ekonomia)? Przecież chyba nikt nie marzy o pracy w sprzątaniu i tym marzeniem się kieruje przy decyzji o dalszym kształceniu.
Stary 2007-06-16, 16:19   #251
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

I jeszcze coś - moja przyjaciółka ukończywszy kierunek humanistyczny zajmuje sie sferą typowo ekonomiczną
Więc,po co studiowała na kierunku humanistycznym-no raczej w sferze ekonomicznej,to jej wykształcenie humanistyczne się nie przydaje .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-16, 16:22   #252
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Więc,po co studiowała na kierunku humanistycznym-no raczej w sferze ekonomicznej,to jej wykształcenie humanistyczne się nie przydaje .
No, ale skąd ona - zakładamy że nie ma zdolności do przewidywania przyszłości - w wieku 19 lat miała wiedzieć, gdzie będzie pracować?

Sorry, że się wcinam
Stary 2007-06-16, 16:22   #253
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wierzę, że na prawdę o to pytasz, ale odpowiem: bo któż mógł przewidzieć, że pomimo dyplomu, pracy i tak nie będzie miała (kierunek: ekonomia)? Przecież chyba nikt nie marzy o pracy w sprzątaniu i tym marzeniem się kieruje przy decyzji o dalszym kształceniu.
To nie było lepiej od razu ,po maturze iść do pracy ?
Zawsze to już by było tych kilka lat więcej/szybciej do emerytury .
A tak-zmarnowany czas na studia,z których i tak pożytku nie ma.
No niestety,ale tak to wygląda.

Stary 2007-06-16, 16:23   #254
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Bibliotekoznawstwo to jest 3 letnie.
No i bosko!
Ktos pomyslal w koncu, bo za moich czasow to byly studia 5letnie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:24   #255
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
No, ale skąd ona - zakładamy że nie ma zdolności do przewidywania przyszłości - w wieku 19 lat miała wiedzieć, gdzie będzie pracować?

Sorry, że się wcinam
Pewnie stąd miała wiedzieć,że jak się decydowała na "humana" ,to z ekonomią on raczej wiele wspólnego nie ma.
Więc-po co było iść na tego humana.Kolejne zmarnowane lata .
Fakt faktem-tylko dyplom został.

Stary 2007-06-16, 16:25   #256
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
O czym Ty mówisz?! 25 lat pracowała w księgowości.

Impersono - bibliotekoznawstwo 3-letnie chyba jest na licencjata, a potem, jeśli ktoś chce, to 2-letnie uzupełniające na mgr.
Stary 2007-06-16, 16:25   #257
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Oh kochana, skąd taki pragmatyzm Skoro mogła pracować w zawodzie, do którego się nie kształciła, to niczego nie zmarnowała. A nabyta wiedza się nie liczy? Zdobyła przez 5 lat nowe doświadczenia, dowiedziała się wielu ciekawych rzeczy, jeśli ją to faktycznie interesowało. Dla mnie to nie jest zmarnowanie czegokolwiek, bo przecież niczego nie straciła, nie musiała studiować innego kierunku i i tak ma pracę
Stary 2007-06-16, 16:26   #258
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Całkowicie się zgadzam. Wkurza mnie, że w tej chwili tak łatwo mieć maturę czy dyplom magistra, bo przez to nie mają one już takiej wartości. W tej chwili studia ma prawie każdy młody człowiek i dlatego tak ciężko o pracę, pracodawcy mają w czym wybierać, więc już jeden kierunek nie wystarcza. Niedługo trzeba będzie mieć doktorat, żeby być coś wartym na rynku pracy
To nie tak.
Nie chodzi o tytuły, że trzeba mieć doktora i 100 fakutletów, tylko o doświadczenie, osobowość i coś poza ukończonymi studiami. To ma człowieka wyróżniać, a nie tam sam tytuł dumnie brzmiący.
Stary 2007-06-16, 16:27   #259
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Bo studia humanistyczne ją interesowały, bo studiowała kierunek, który sprawaił jej wielką radość, bo dobrze się w nim orientowała, bo osiągała w tej dziedzinie sukcesy.

A dlaczego sfera ekonomiczna - bo nigdy nie wiadomo, gdzie nas pchnie życie, bo spróbowała, poszła na rozmowę i dostała pracę. Poza tym miała statystykę na swoich humanistycznych zajęciach...
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 16:29   #260
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
O czym Ty mówisz?! 25 lat pracowała w księgowości.
Wcześniej o tym nie pisałaś.
A tym bardziej jestem teraz zdziwiona.

Cytat:
Oh kochana, skąd taki pragmatyzm Skoro mogła pracować w zawodzie, do którego się nie kształciła, to niczego nie zmarnowała. A nabyta wiedza się nie liczy? Zdobyła przez 5 lat nowe doświadczenia, dowiedziała się wielu ciekawych rzeczy, jeśli ją to faktycznie interesowało. Dla mnie to nie jest zmarnowanie czegokolwiek, bo przecież niczego nie straciła, nie musiała studiować innego kierunku i i tak ma pracę
Nabyta wiedza a i owszem-liczy się.Ale wtedy,gdy do czegoś się przydaje/gdy można tą wiedzą zarobić na życie.
Bo taki jest raczej cel studiów-a nie posiadanie wiedzy samo w sobie (żeby ją tylko posiąść).
Wiedzę można też posiąść samemu-z książek .Nawet tą ekonomiczną,czy inną fizyczną .
Chcieć to móc
A jeśli o ten pragmatyzm pytasz-samo życie Impersono,samo życie
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.A ja teraz siedzę w innym punkcie-niż gdy miałam lat 20 .

Stary 2007-06-16, 16:30   #261
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
To nie tak.
Nie chodzi o tytuły, że trzeba mieć doktora i 100 fakutletów, tylko o doświadczenie, osobowość i coś poza ukończonymi studiami. To ma człowieka wyróżniać, a nie tam sam tytuł dumnie brzmiący.
I tutaj sama sobie zaprzeczasz koniec końców, ale masz rację.

Cytat:
Napisane przez Fresa
Wcześniej o tym nie pisałaś.
A tym bardziej jestem teraz zdziwiona.
Ale to jest chyba jasne. Znasz kogoś, kto marzył o sprzątaniu i to zaważyło na jego decyzji o dalszym kształceniu/nie-kształceniu się? Mnóstwo ludzi z wyższym wykształceniem sprząta. Jeśli nie ma pieniędzy, to się idzie zarabiać tam, gdzie można zarobić i nikt o żadnych ukończonych studiach wtedy nie myśli.
Stary 2007-06-16, 16:31   #262
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
To nie tak.
Ja wiem o co Ci chodzi Mi tylko jest dziwnie, że właśnie wartość posiadania wyższego wykształcenia się obniżyła, bo o nie nie trudno. Kiedyś z byle powodu można było wylecieć ze studiów, teraz można brać 100 warunków i warunków od warunków albo zapłacić te 200 zł nawet na państwowej i nawet głąb dyplom dostanie.
Jak byłam mała to magistrów było na tyle niewielu, że w książce telefonicznej nawet przed nazwiskiem figurowało mgr czy inż. i było ich ze 3 na stronę.Teraz co drugi musiałby mieć taki tytuł w książce

Fresa Nie zgadzam się z Tobą. Nabyta wiedza ma wartość niekoniecznie wtedy, kiedy można nią zarobić, ale kiedy można ją wykorzystać w każdy inny sposób, chociażby w interesującej dyskusji. Wykształcenie służy nie tylko do przygotowania do zawodu. Kilkaset lat temu ( ) wysyłało się panny do szkół po to, żeby były ozdobami dla mężów i potrafiły ciekawie poprowadzić konwersację
Dla mnie wiedza nabyta przeze mnie jest niezwykle cenna- nie wszystko, bo np odmiana paradygmatu jakiegoś tam w języku prasłowiańskim raczej mi się nie przyda, ale są takie rzeczy, z których jestem dumna , że o nich wiem, nawet jeśli nie wykorzystam tego w pracy
Ilość przeczytanych przeze mnie książek też wpływa na moje słownictwo, wizję świata itd
Stary 2007-06-16, 16:36   #263
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem o co Ci chodzi Mi tylko jest dziwnie, że właśnie wartość posiadania wyższego wykształcenia się obniżyła, bo o nie nie trudno. Kiedyś z byle powodu można było wylecieć ze studiów, teraz można brać 100 warunków i warunków od warunków albo zapłacić te 200 zł nawet na państwowej i nawet głąb dyplom dostanie.
Jak byłam mała to magistrów było na tyle niewielu, że w książce telefonicznej nawet przed nazwiskiem figurowało mgr czy inż. i było ich ze 3 na stronę.Teraz co drugi musiałby mieć taki tytuł w książce
Właśnie o to chodzi.
Studia i dyplomy nie mają teraz takiej wartości-jak kiedyś.
Dziś (o czym już wcześniej pisałam),po maturze,każdy idzie na studia -choć nie każdy się do tego nadaje (bądźmy szczerzy ) .

No,ale fakt.
Kto by chciał pracować na budowie,czy na kasie.
Każdy w biurze by chciał siedzieć .
Niedlugo dojdzie do tego,że jak będziemy chlebuś chcieli-to sami go sobie będziemy musieli upiec,bo piekarz zrobi fakultet i do biura pójdzie .
A za nim-szwec,krawcowa i kasjerka ...

Stary 2007-06-16, 16:47   #264
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Mnóstwo ludzi z wyższym wykształceniem sprząta. Jeśli nie ma pieniędzy, to się idzie zarabiać tam, gdzie można zarobić i nikt o żadnych ukończonych studiach wtedy nie myśli.
A widzisz .
Jednak samymi ideałami ,jak na przykład studiowanie-bo wszyscy studiują,bo lubię literaturę,bo coś/tam coś/tam -żołądka się nie nakarmi .

Cytat:
Fresa Nie zgadzam się z Tobą. Nabyta wiedza ma wartość niekoniecznie wtedy, kiedy można nią zarobić, ale kiedy można ją wykorzystać w każdy inny sposób, chociażby w interesującej dyskusji.
Impersono.
Litości,że tak powiem .
Jeśli będę chciała podyskutować o filozofii,czy ekonomii-to poszukam sobie takiego tematycznego forum.
Tutaj przychodzę porozmawiać z normalnymi ludźmi na normalne tematy .
Z normalnymi-czyli wszyscy jesteśmy na jednym poziomie.Nieważne,że ktoś może tu mieć 10 fakultetów-a ktoś jest po lub w gimnazjum.Dla mnie liczy się to,żeby osoby z którymi dyskutuję miały własne zdanie na dany temat,żeby potrafiły samodzielnie myśleć ,dyskutować na poziomie ,pisać poprawnie (tak-poprawne pisanie-jak widzę abslowentki wyższych uczelni,ktore piszą z prostymi bykami,to ręce załamuję i myslę sobie-"kto ci dał dyplom" ?-a są na forum młode Wizażanki,które piszą piękną,poprawną polszczyzną)i posiadać kulturę osobistą.
A nie posiadane dyplomy .
Bo nie one o człowieku świadczą.

Cytat:
Ilość przeczytanych przeze mnie książek też wpływa na moje słownictwo, wizję świata itd
Ale przecież czytanie książek nie jest zarezerwowane li i wyłącznie dla posiadaczy indeksów i dyplomów.
Na szczęście .

Stary 2007-06-16, 17:00   #265
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
[

Impersono.
Litości,że tak powiem .
Jeśli będę chciała podyskutować o filozofii,czy ekonomii-to poszukam sobie takiego tematycznego forum.
Tutaj przychodzę porozmawiać z normalnymi ludźmi na normalne tematy .
Z normalnymi-czyli wszyscy jesteśmy na jednym poziomie.Nieważne,że ktoś może tu mieć 10 fakultetów-a ktoś jest po lub w gimnazjum.Dla mnie liczy się to,żeby osoby z którymi dyskutuję miały własne zdanie na dany temat,żeby potrafiły samodzielnie myśleć ,dyskutować na poziomie ,pisać poprawnie (tak-poprawne pisanie-jak widzę abslowentki wyższych uczelni,ktore piszą z prostymi bykami,to ręce załamuję i myslę sobie-"kto ci dał dyplom" ?-a są na forum młode Wizażanki,które piszą piękną,poprawną polszczyzną)i posiadać kulturę osobistą.
A nie posiadane dyplomy .
Bo nie one o człowieku świadczą.
Nie chodzi mi o zwykłe dyskusje. Chodzi mi o takie, kiedy rozmawiam z ciekawymi dla mnie ludźmi np. na jakimś sympozjum i wiem o czym oni mówią, mogę dyskutować na interesujący mnie temat, nawet się z nimi nie zgodzić, bo mam na dany temat wiedzę. Lubię czasem ot choćby porozmawiać o fenomenie pamięci i przytaczać Bergsona, czy udowadniać, że Proust racji nie miał, za to miał ją Iwaszkiewicz. Ot dla Ciebie i innych może i pierdoły, mnie to bardzo interesuje

Cytat:
Ale przecież czytanie książek nie jest zarezerwowane li i wyłącznie dla posiadaczy indeksów i dyplomów.
Na szczęście .
Oczywiście, ale nikt by mi nie kazał przeczytać pewnych książek gdyby nie studia, nie sięgnęłabym po wiele pozycji, bo choćby o nich nie wiedziałam. Nie mówię, że nad wszytskimi się zachwycam, ale wiele z nich dużo mi dało. Poza tym na studiach po przeczytaniu książki się je głębiej analizuje, szuka odniesień, nawiązań, można podyskutować ciekawie, poznać historię świata, która stanowi tło książki.
Wiem, że nie dla każdego to jest ciekawe Brat mojej przyjaciółki (prawnik) kiedy np. dyskutujemy zawzięcie mówi "zawracanie du**, zamknijcie się, zajmijcie się czymś pożytecznym". Niestety z nim można porozmawiać jedynie o prawie i polityce. na inne tematy jego zdanie brzmi "zawracanie d***" , nawet muzyki żadnej nie słucha, nie odróżnia rapu od disco polo i mówi, że go od dźwięków głowa boli
Stary 2007-06-16, 17:05   #266
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
A widzisz .
Jednak samymi ideałami ,jak na przykład studiowanie-bo wszyscy studiują,bo lubię literaturę,bo coś/tam coś/tam -żołądka się nie nakarmi .
Nie widzę. Skończyła ekonomię, kierunek chyba uważany przez Was za "przyszłościowy", czy nie? Ja tylko potwierdzam to, co powiedziałam wcześniej, że człowiek nie może przewidzieć niczego, nie może przewidzieć tego, co go kiedyś spotka, co przyjdzie mu w życiu robić, jak się ułoży. Dlatego uzależanianie tego wszystkiego od kierunku studiów (i ślepa wiara w to, że na pewno po tym "przyszłościowym" kierunku będzie miał pracę), jest porażką na samym już starcie!
"Bo wszyscy studiują" to jest dla Ciebie ideał?

Zgadzam się poza tym w całej rozciągłości z Impersoną, no, ale ktoś kto się nawet nie otarł o jakiekolwiek studia nie może tego (z)rozumieć.
Stary 2007-06-16, 17:11   #267
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widzę. Skończyła ekonomię, kierunek chyba uważany przez Was za "przyszłościowy", czy nie? Ja tylko potwierdzam to, co powiedziałam wcześniej, że człowiek nie może przewidzieć niczego, nie może przewidzieć tego, co go kiedyś spotka, co przyjdzie mu w życiu robić, jak się ułoży. Dlatego uzależanianie tego wszystkiego od kierunku studiów (i ślepa wiara w to, że na pewno po tym "przyszłościowym" kierunku będzie miał pracę), jest porażką na samym już starcie!
"Bo wszyscy studiują" to jest dla Ciebie ideał?

Zgadzam się poza tym w całej rozciągłości z Impersoną, no, ale ktoś kto się nawet nie otarł o jakiekolwiek studia nie może tego (z)rozumieć.
Szczerze?
Wolałabym się nie "otrzeć" o żadne studia niż być dyplomowaną panią sprzątającą .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-16, 17:17   #268
nellana
Raczkowanie

Czytam i czytam te wszystkie posty i nadziwić się nie mogę,po co ta cała sprzeczka,kto jest lepszy-humanista czy ścisłowiec?Jasne jest,że nie ma na to pytanie odpowiedzi-bowiem każdy jest potrzebny,by świat jakoś funkcjonował.Sama studiuję filologię polską i nie żałuję swojego wyboru.Z przedmiotów ścisłych jestem tzw."noga" i wiem,że w życiu bym sobie nie poradziła na takich kierunkach.Jestem typowym humanistą i bardzo zazdroszczę tym,którzy są wszechstronnie uzdolnieni(tzn.są zarówno humanistami jak i ścisłowcami).Nieprawdą jest,że po studiach filologicznych można zostać tylko nauczycielem-wciąż się spotykam z takim myśleniem.Ja osobiście wybrałam edytorstwo jako specjalizację-otwiera mi to drogę do pracy np. w wydawnictwach jako korektor tekstów.Jednaknie jest powiedziane,że po skończeniu studiów trzeba pracować w takim a nie innym zawodzie-mam mnóstwo znajomych,których praca diametralnie różni się od tego co studiowali,bowiem nigdy nie wiadomo,co nam życie przyniesie.Jeśli ktoś jest zaradny,inteligentny, to nie ważne co studiował lub nawet tych studiów nie ma-poradzi sobie w życiu ze wszystkim.Najważniejsze jest robić to,co się lubi,a jeśli przy tym przynosi to korzyści materialne-pełnia szczęścia.A tak nawiasem mówiąc do tych wszystkich,którzy czepiają się filozofii,że to kierunek bez perspektyw, nie przynoszący pieniędzy,to chciałam zauważyć,że wielu polityków jest po filozofii(a wszyscy wiemy ile oni zarabiają).Tak więc nie oceniajmy książek po okładkach.Buziaczki
nellana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 17:24   #269
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nellana Pokaż wiadomość
że wielu polityków jest po filozofii(a wszyscy wiemy ile oni zarabiają).
O_o, to wiele wyjaśnia.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-16, 17:24   #270
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze?
Wolałabym się nie "otrzeć" o żadne studia niż być dyplomowaną panią sprzątającą .
Tego nie przewidzisz. Nikt nie przewidzi. Zresztą powtarzam się, a wciąż jak grochem...
Wg Twojego toku myślenia, jak mi się wydaje i jak wynika, co innego można robić bez studiów? Przecież jeśli się studiuje, jak twierdzisz, po to, by pracować w tym konkretnym zawodzie, którego się wyuczyło, to jeśli się go nie wyuczyło, to gdzie ma się człowiek podziać?
Tak wynika z tego, co piszesz i wydaje mi się, że wcale tak nie myślisz, chcesz tylko za wszelką cenę być kontra, nawet za cenę pisania od rzeczy.
Eot.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości