![]() |
#241 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Humanistyczne studia
Cytat:
Cytat:
Przecież nie mówimy generalnie, tylko o kierunkach studiów "zapewniających" godziwy byt, prawda? Aha...Gdyby nie filozofia, nie byłoby żadnej innej nauki, wiecie to jak mniemam? Więc apeluję o minimum respektu ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#242 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Widzę, że to bibliotekoznawstwo nie daje Ci spokoju i pewnie spać po nocach nie możesz rozgryzając ten fenomen ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to jest ważniejsze,niż ilu chętnych na jedno siedzenie ![]()
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem nie powinno byc wcale studiow. Tylko studium. Wtedy pracodawca nie mialby w czym (a raczej w kim) wybierac, bo byloby tylko studium i wszyscy by je konczyli. Bo bede sie upierac (jak glupia, wiem), ze nie do wszytskiego potrzebny jest papierek... Do niektorych zawodow wystarcza w zupelnosci trzy lata studium I nie do kazdego zawodu jest ten papierek potrzebny. Sama matura juz sie deprecjonuje, a kiedys ktos kto mial mature, to naprawde byl juz kandydatem na "wyksztalciucha". ![]()
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
studenci, inteligencja = pseudointeligencja, darmozjady, niebieskie ptaki, nie trzeba nam ich tu ludzie czynu, dzieki którym mamy mosty, Trasę Łazienkowską = chluba narodu, sól ziemi tak napradę niech kazdy robi to co lubi, niech nikt nikomu w indeks nie zagląda, niech nie porównuje wagi egzaminów... ja tam nie dzielę społeczeństwa na lepszych i gorszych. Jest wolność wyboru, otwarty rynek pracy. I jeszcze coś - moja przyjaciółka ukończywszy kierunek humanistyczny zajmuje sie sferą typowo ekonomiczną |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Co do bibliotekoznawstwa jeszcze- u nas na Uniwerku na dziennych jest obowiązek studiowania jako drugiego kierunku bibliotekoznawstwa właśnie, jeśli chce się uczyć w szkole i mieć kurs pedagogiczny. Moja przyjaciółka właśnie to robi, nie ma dla siebie chwili czasu, szlag ją trafia, bo wolałaby już równolegle studiować jakiś ciekawy przedmiot, skoro tak bardzo chce uczyć w szkole, ale taki był odgórny nakaz głupi i już
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
:d
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Cheer - w zasadzie to naprawdę pytam.
Bo ciekawi mnie szczerze-po co pani sprzątającej dyplom? ![]()
![]() |
#249 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wierzę, że na prawdę o to pytasz, ale odpowiem: bo któż mógł przewidzieć, że pomimo dyplomu, pracy i tak nie będzie miała (kierunek: ekonomia)? Przecież chyba nikt nie marzy o pracy w sprzątaniu i tym marzeniem się kieruje przy decyzji o dalszym kształceniu.
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#252 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Sorry, że się wcinam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze to już by było tych kilka lat więcej/szybciej do emerytury . A tak-zmarnowany czas na studia,z których i tak pożytku nie ma. No niestety,ale tak to wygląda.
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
No i bosko!
![]() Ktos pomyslal w koncu, bo za moich czasow to byly studia 5letnie.
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc-po co było iść na tego humana.Kolejne zmarnowane lata ![]() Fakt faktem-tylko dyplom został.
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Impersono - bibliotekoznawstwo 3-letnie chyba jest na licencjata, a potem, jeśli ktoś chce, to 2-letnie uzupełniające na mgr.
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie chodzi o tytuły, że trzeba mieć doktora i 100 fakutletów, tylko o doświadczenie, osobowość i coś poza ukończonymi studiami. To ma człowieka wyróżniać, a nie tam sam tytuł dumnie brzmiący. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego sfera ekonomiczna - bo nigdy nie wiadomo, gdzie nas pchnie życie, bo spróbowała, poszła na rozmowę i dostała pracę. Poza tym miała statystykę na swoich humanistycznych zajęciach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Wcześniej o tym nie pisałaś.
A tym bardziej jestem teraz zdziwiona. Cytat:
Bo taki jest raczej cel studiów-a nie posiadanie wiedzy samo w sobie (żeby ją tylko posiąść). Wiedzę można też posiąść samemu-z książek .Nawet tą ekonomiczną,czy inną fizyczną . Chcieć to móc ![]() A jeśli o ten pragmatyzm pytasz-samo życie Impersono,samo życie ![]() Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.A ja teraz siedzę w innym punkcie-niż gdy miałam lat 20 ![]()
![]() |
![]() |
#261 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak byłam mała to magistrów było na tyle niewielu, że w książce telefonicznej nawet przed nazwiskiem figurowało mgr czy inż. i było ich ze 3 na stronę.Teraz co drugi musiałby mieć taki tytuł w książce Fresa Nie zgadzam się z Tobą. Nabyta wiedza ma wartość niekoniecznie wtedy, kiedy można nią zarobić, ale kiedy można ją wykorzystać w każdy inny sposób, chociażby w interesującej dyskusji. Wykształcenie służy nie tylko do przygotowania do zawodu. Kilkaset lat temu ( ![]() ![]() Dla mnie wiedza nabyta przeze mnie jest niezwykle cenna- nie wszystko, bo np odmiana paradygmatu jakiegoś tam w języku prasłowiańskim raczej mi się nie przyda, ale są takie rzeczy, z których jestem dumna , że o nich wiem, nawet jeśli nie wykorzystam tego w pracy ![]() Ilość przeczytanych przeze mnie książek też wpływa na moje słownictwo, wizję świata itd ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studia i dyplomy nie mają teraz takiej wartości-jak kiedyś. Dziś (o czym już wcześniej pisałam),po maturze,każdy idzie na studia -choć nie każdy się do tego nadaje (bądźmy szczerzy ) ![]() No,ale fakt. Kto by chciał pracować na budowie,czy na kasie. Każdy w biurze by chciał siedzieć ![]() Niedlugo dojdzie do tego,że jak będziemy chlebuś chcieli-to sami go sobie będziemy musieli upiec,bo piekarz zrobi fakultet i do biura pójdzie ![]() A za nim-szwec,krawcowa i kasjerka ...
![]() |
![]() |
#264 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak samymi ideałami ,jak na przykład studiowanie-bo wszyscy studiują,bo lubię literaturę,bo coś/tam coś/tam -żołądka się nie nakarmi ![]() Cytat:
Litości,że tak powiem ![]() Jeśli będę chciała podyskutować o filozofii,czy ekonomii-to poszukam sobie takiego tematycznego forum. Tutaj przychodzę porozmawiać z normalnymi ludźmi na normalne tematy . Z normalnymi-czyli wszyscy jesteśmy na jednym poziomie.Nieważne,że ktoś może tu mieć 10 fakultetów-a ktoś jest po lub w gimnazjum.Dla mnie liczy się to,żeby osoby z którymi dyskutuję miały własne zdanie na dany temat,żeby potrafiły samodzielnie myśleć ,dyskutować na poziomie ,pisać poprawnie (tak-poprawne pisanie-jak widzę abslowentki wyższych uczelni,ktore piszą z prostymi bykami,to ręce załamuję i myslę sobie-"kto ci dał dyplom" ?-a są na forum młode Wizażanki,które piszą piękną,poprawną polszczyzną)i posiadać kulturę osobistą. A nie posiadane dyplomy ![]() Bo nie one o człowieku świadczą. Cytat:
Na szczęście . ![]()
![]() |
![]() |
#265 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, że nie dla każdego to jest ciekawe ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Bo wszyscy studiują" to jest dla Ciebie ideał? Zgadzam się poza tym w całej rozciągłości z Impersoną, no, ale ktoś kto się nawet nie otarł o jakiekolwiek studia nie może tego (z)rozumieć.
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolałabym się nie "otrzeć" o żadne studia niż być dyplomowaną panią sprzątającą ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
Czytam i czytam te wszystkie posty i nadziwić się nie mogę,po co ta cała sprzeczka,kto jest lepszy-humanista czy ścisłowiec?Jasne jest,że nie ma na to pytanie odpowiedzi-bowiem każdy jest potrzebny,by świat jakoś funkcjonował.Sama studiuję filologię polską i nie żałuję swojego wyboru.Z przedmiotów ścisłych jestem tzw."noga" i wiem,że w życiu bym sobie nie poradziła na takich kierunkach.Jestem typowym humanistą i bardzo zazdroszczę tym,którzy są wszechstronnie uzdolnieni(tzn.są zarówno humanistami jak i ścisłowcami).Nieprawdą jest,że po studiach filologicznych można zostać tylko nauczycielem-wciąż się spotykam z takim myśleniem.Ja osobiście wybrałam edytorstwo jako specjalizację-otwiera mi to drogę do pracy np. w wydawnictwach jako korektor tekstów.Jednaknie jest powiedziane,że po skończeniu studiów trzeba pracować w takim a nie innym zawodzie-mam mnóstwo znajomych,których praca diametralnie różni się od tego co studiowali,bowiem nigdy nie wiadomo,co nam życie przyniesie.Jeśli ktoś jest zaradny,inteligentny, to nie ważne co studiował lub nawet tych studiów nie ma-poradzi sobie w życiu ze wszystkim.Najważniejsze jest robić to,co się lubi,a jeśli przy tym przynosi to korzyści materialne-pełnia szczęścia.A tak nawiasem mówiąc do tych wszystkich,którzy czepiają się filozofii,że to kierunek bez perspektyw, nie przynoszący pieniędzy,to chciałam zauważyć,że wielu polityków jest po filozofii(a wszyscy wiemy ile oni zarabiają).Tak więc nie oceniajmy książek po okładkach.Buziaczki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg Twojego toku myślenia, jak mi się wydaje i jak wynika, co innego można robić bez studiów? Przecież jeśli się studiuje, jak twierdzisz, po to, by pracować w tym konkretnym zawodzie, którego się wyuczyło, to jeśli się go nie wyuczyło, to gdzie ma się człowiek podziać? Tak wynika z tego, co piszesz i wydaje mi się, że wcale tak nie myślisz, chcesz tylko za wszelką cenę być kontra, nawet za cenę pisania od rzeczy. Eot.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.