Storczyk (Orchidea) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-21, 14:27   #241
tancerkaGd
Rozeznanie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

naładowałam już akumulatorki więc dosyłam zdjęcia moich nowych storczyków niestety jakość nie jest najlepsza mój aparat nie jest już najnowszej daty ))
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk 003.jpg (128,1 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk 005.jpg (165,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk 006.jpg (239,4 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk 007.jpg (135,5 KB, 28 załadowań)
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 15:06   #242
frida110
Zakorzenienie

TancerkaGD - śliczne. Ja też chorowałam na białe z ciemnoróżową warżką. ( teraz mam takie 2).
A przy robieniu zdjęc spróbój użyc funkcji MAKRO w aparacie - nawet te "starsze" powinny to miec.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 17:52   #243
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez tancerkaGd Pokaż wiadomość
naładowałam już akumulatorki więc dosyłam zdjęcia moich nowych storczyków niestety jakość nie jest najlepsza mój aparat nie jest już najnowszej daty ))

bardzo ładne okazy tez uwielbiam te białe z różowymi srodkami no i te klasyczne tzw "białe ćmy", sa bardzo ozdobne

to ja też sie pochwale swoja kolekcja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg birthday phal.jpg (313,3 KB, 69 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg birthday phals.jpg (321,8 KB, 88 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00372.jpg (111,1 KB, 132 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00469.jpg (102,5 KB, 122 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mniejszy phalaenopsis.jpg (68,1 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nowa orchidea od Tima.jpg (96,4 KB, 50 załadowań)
Stary 2008-05-21, 17:59   #244
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

moje co prawda nie sa z biedronki tylko z moreton garden park
jeden z falenopsisow to kwitnie tak dlugo ze zdazyl juz wypuscic trzeci ped pełen pąkow a na starych pedach wciaz utrzymuja sie kwiaty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00514.jpg (76,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00511.jpg (66,6 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00510.jpg (99,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00378.jpg (113,9 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg phalenopsis.jpg (92,5 KB, 78 załadowań)
Stary 2008-05-21, 19:17   #245
platynka80
Rozeznanie

Titanio droga, co Ty robisz ze swymi storczykami, ze tak kwitna i maja po trzy pedy?????
Stary 2008-05-21, 19:25   #246
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania
własciwie to nie robie z nimi nic nadzwyczajnego tylko jeden z nich kwitnie na 3 pedach jednoczesnie, taki ewenement reszta ma po 2 pedy, teraz niektore budza sie i czekam aż otworza paki, 2 z mojej kolekcji udały sie w stan spoczynku.
nawadniam je co 7-10 dni woda z rozpuszczonym w niej nawozem dla falenopsisow a miedzy podlewaniami zamgławiam zeby nie przesuszyc korzeni. to wszystko
Aaaa i zawsze po przekwitnieniu zostawiam ped az uschnie naturalnie zeby zobaczyc czy falenopsis przypadkiem nie bedzie chciał zakwitnac ponownie.

Jesli ktos ma ochote obejrzec fantastyczne zdjecia falenopsisow w we wszystkich wariantach kolorystycznych to zapraszam na swoja stronke, mam na niej 2 albumy ze zdjeciami poswiecone tym kwiatom
http://www.zorpia.com/Titaniaaa/albums

Edytowane przez SpanishMyszka
Czas edycji: 2008-05-21 o 20:45 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "Edytuj"!
Titania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 23:37   #247
tancerkaGd
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
moje co prawda nie sa z biedronki tylko z moreton garden park
jeden z falenopsisow to kwitnie tak dlugo ze zdazyl juz wypuscic trzeci ped pełen pąkow a na starych pedach wciaz utrzymuja sie kwiaty

jakie piękne masz te kwiaty!! Cudowne...

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
TancerkaGD - śliczne. Ja też chorowałam na białe z ciemnoróżową warżką. ( teraz mam takie 2).
A przy robieniu zdjęc spróbój użyc funkcji MAKRO w aparacie - nawet te "starsze" powinny to miec.

dziekuje ) co do funkcji MAKRO...hmm to nie wiem gdzie tego szukac ale postaram sie - obiecuje

Edytowane przez SpanishMyszka
Czas edycji: 2008-05-22 o 09:50 Powód: Post pod postem - proszę wreszcie zacząć korzystać z funkcji "Edytuj" i multicytowanie !!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-22, 08:08   #248
frida110
Zakorzenienie

Titania oglądając Twoje storczyki mogę powiedziec tylko tyle

A moje "biedronkowe" chyba mają sie dobrze, rozkwitają następne pąki.

A ja oczywiście nie przeżyję jak czegoś nie zrobię . Ubzdurałam sobie, że trzy z nich mają za bardzo rozłożone podłoże - i chyc zaczęłam przesadzac do nowego podłoża. A teraz chodzę i zaglądam czy nic się z pąkami i kwiatami nie dzieje - oby nic nie opadło. Dodam, że podłoże było takie w miarę. Jedyny plus to taki, że przez to sprawdziłam korzenie, a dzięki obecnemu podłożu widzę je o wiele lepiej ( w starym prawie nie było nic widac).

TancerkaGd - Makro powinno byc gdzies w głównych ustawieniach aparatu w opcji robienia zdjęc. Ustawiasz na ikonkę z kwiatkiem , a potem przy robieniu zdjęcia przytrzymujesz przycisk aparatu, żeby sam złapał ostrosc na "modelu". Trzeba tylko uważac na tło, bo jezeli jest niejednolite i wystepuja na nim ostre kolory - to aparat moze łapac ostrośc właśnie na tło, a nie na sam "model".
Stary 2008-05-22, 08:09   #249
ola04_2006
Raczkowanie

O jejciu!! Ja znowu pobiegłam do BILLI i nabyłam giganta za 20 zł.Kwiaty są piękne, białe z bordowym środkiem.Okaz zdrowiutki z ładnymi korzeniami no i prawie dwa razy większy od Biedronkowego.Chyba oszalałam bo to 6 w ciągu tygodnia.Na szczęście Mąż nic nie mówi tylko dzielnie sam je dzwiga do domu.(wiem,że też ma na nie oko )
ola04_2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 08:20   #250
frida110
Zakorzenienie

Ola04_2006 - widzę że zakupocholizm storczykowy postępuje. A tempo kupna masz niesamowite.
Ja narazie omijam szerokim łukiem ekspozycje storczyków. W najbliższych planach mam zakup szklanych doniczek do moich kwiatów, nowe podłoże ( bo zapas juz sie skopnczyl), keramzyt i szklane tace do niego.
Jak już zrobie wszystkie te zakupy to moze następny storczyk do kolekcji??? Ostatnio wpadły mi w oko bordowe.
Stary 2008-05-22, 10:38   #251
tancerkaGd
Rozeznanie

frida110 - po Twojej wiadomosci dot. makro sciagnelam sobie instrukcje obslugi aparatu i juz wiem ! nawet robilam tak zdjecia (nie wiedzialam tylko ze ta opcja tak sie nazywa) tylko ze najczesciej zdjecia sa wtedy zamazane....i to na jednolitym tle.. moze to brak lampy tak robi? albo moje rece sie trzesa

ja wczoraj zainwestowalam w szklane oslony na doniczki dla storczykow - z taka wypustką w srodku . Narazie kupilam tylko dwa bo na 3 zabralko pieniedzy w portfelu - nio ale moze jutro ..

tez zastanawiam sie nad przesadzeniem jednego felka..nie widac w nim korzeni...a niektore sa pewnie suche i do wyciecia....boje sie troche tego 'zabegu'...hmm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-22, 12:13   #252
frida110
Zakorzenienie

Ja też mam narazie dwie szklane osłonki. Czyli zostało mi do kupienia jeszcze 5. Czaję się na kolejne podłoże z Orchidsklepiku, ale cena przesyłki sprawia, że podłoże zamiast ok. 9 zł kosztuje prawie 30. Mimo to trzeba będzie zainwestowac raz a dobrze.

Bo już kiedyś kupiłam "podłoże" do storczyków w kwiaciarni. To wcale nie było podłoże do storczyków. To przypominało ściółkę leśną. Zbite, mokre, nie przepuszczające powietrza, jedyne co to kawałki kory były w miarę ok. Ale poczekam na wypłatę ( już w przyszłym tygodniu ) i skończą się moje rozterki finansowe.
Stary 2008-05-22, 16:12   #253
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Titania oglądając Twoje storczyki mogę powiedziec tylko tyle
Cytat:
jakie piękne masz te kwiaty!! Cudowne...

Dzieki dziewczyny!
osobiscie marzy mi sie jeszcze caly bordowy falenopsis wyglada bardzo originalnie i reprezentatywnie ale ciezko jest spotkac go w sklepach
pzdr!

ps. ja do fotografowania roslin, kwiatow i malych zwierzatek uzywam funkcji Micro focus w aparacie
Stary 2008-05-22, 16:36   #254
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Och teraz mnie długo nie było ależ macie sliczności - u mnie w Biedronce albo nie było albo po znajomych poszło bo nikt nic nie wiedział
Ale pokażę te co mam bo jestem z nich bardzo dumna

Pierwsze dwa zdjęcia to rozpoczęcie i kwitnięcie - aż mu płatki wyblakły
3-4 ten zakwitł ale szybko zrzucił i od nowa wypuścił i pięknie kwitnie
ten ostatni natomiast zrzucił kwiatki w lutym /od sierpnia/ i odpoczywa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03448 storczyk 2.JPG (28,9 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04331.JPG (83,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03502.JPG (29,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04329.JPG (62,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03455 storczyk 1.JPG (34,7 KB, 11 załadowań)
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 18:40   #255
tancerkaGd
Rozeznanie

a ja mam takie pytanko jak Wasze storczyki stoja na parapecie to kwiatkami do pokoju czy do szyby?
Stary 2008-05-22, 18:47   #256
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
a ja mam takie pytanko jak Wasze storczyki stoja na parapecie to kwiatkami do pokoju czy do szyby?

hehe tez ciekawe pytanie moje stoja różnie, obracam je co jakis czas- raz do okna a raz do pokoju, no co! sama tez je chce popodziwiac a nie tylko dla ludzi ze dworu poza tym w ten reguluje im doplyw promieni slonecznych i kazdy kwiat ma go w odp ilosci.
tak naprawde to ja zakochałam sie w falenopsisach własnie poprzez takie jedno okno z kwiatami w domu ktory czesto mijałam po drodze do pracy. własicielka miała kilka pieknie kwitnacych falenopsisow ustawionych w rzedzie na parapecie. co przechodziłam pod tym oknem to wzdychałam az w koncu dopiełam swojego i po przyjezdzie do walii zaczełam je nałogowo kupowac az zbrakło mi parapetow chciałam miec kazdy kolor w kolekcji strasznie mi sie to okno podobało!
Stary 2008-05-23, 07:55   #257
pszczolcia
Przyczajenie

Witam Was dziewczynki, wlasnie widzialam reklame, że w Tesco są po 20 zl i natknelam sie na forum a te z Biedronki rzeczywiscie sa wysmienite. ja mam z Liroy Merlin od stycznia, mial sporo kwiatkow, ale wszystkie zaczely w szybkim tempie opadac. Stopniowo pojawiaja sie paczki i kwiatuszki Wlasnie od kilku dni obserwuje jak sie rozwijaja dzis rozwinie sie 1 paczek i bedzie kolejny duzy piekny kwiat! chyba wybiore sie do Tesco, bo przepiekne sa te kwiatki.
Jesli chodzi o doniczke tzn ta oslonke przezroczysta, to 2 dni temu w tv widzialam jak kobietka zajmujaca sie kwiatami wyjela z oslonki i powiedziala, ze musi postac bez, wtedy ladnie wszystko sie wchlonie i nie bedzie gnilo. Rzeczywiscie ja tak robie, wyjmuje w ciagu dnia na troche, bo mam wrazenie ze ma caly czas mokro. Podobno dla nich lepiej jak sie troszke przesusza. Gdzies czytalam, że jesli podlewac, to tylko rano, zeby w ciagu dnia moglo wszystko wchlonac, ale.. ja juz kilka dobrych dni nie podlewam, bo ma morko. I chyba lepiej go przesuszac, niz przelac.
Czytam Wasze wypowiedzi, zobaczymy co nowego sie dowiem
dzieki za wszystkie rady
Pozdrawiam Was wszystkie Mamusie Storczykow
pszczolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 16:16   #258
tancerkaGd
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
hehe tez ciekawe pytanie moje stoja różnie, obracam je co jakis czas- raz do okna a raz do pokoju, no co! sama tez je chce popodziwiac a nie tylko dla ludzi ze dworu poza tym w ten reguluje im doplyw promieni slonecznych i kazdy kwiat ma go w odp ilosci.
tak naprawde to ja zakochałam sie w falenopsisach własnie poprzez takie jedno okno z kwiatami w domu ktory czesto mijałam po drodze do pracy. własicielka miała kilka pieknie kwitnacych falenopsisow ustawionych w rzedzie na parapecie. co przechodziłam pod tym oknem to wzdychałam az w koncu dopiełam swojego i po przyjezdzie do walii zaczełam je nałogowo kupowac az zbrakło mi parapetow chciałam miec kazdy kolor w kolekcji strasznie mi sie to okno podobało!

ja tez zaraziłam się storczykami widząc te piekne kwiaty u ludzi na parapetach.....pieknie to wyglada...no i wlasnie stad moje pytanie bo wszyscy maja storczyki kwiatkami do dworu...ja tez tak na poczatku postawilam i potem stwierdzilam ze przeciez ja chce je ogladac - i postawilam je do siebie teraz ladnie patrza na mnie
Stary 2008-05-23, 16:25   #259
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
ja tez zaraziłam się storczykami widząc te piekne kwiaty u ludzi na parapetach.....pieknie to wyglada...no i wlasnie stad moje pytanie bo wszyscy maja storczyki kwiatkami do dworu...ja tez tak na poczatku postawilam i potem stwierdzilam ze przeciez ja chce je ogladac - i postawilam je do siebie teraz ladnie patrza na mnie
a niektore kwitna z obustron wiec sprawa rozwiazana

a dzisiaj zauwazylam troche smutna rzecz: jeden z moich falenopsisow od jakiegos czasu usilował wypuscic drugi nowy ped (jeden juz wyrosł i ma nowe pąki gotowe do otwarcia) ale czubek tego 2-giego peda jest wciaz wrosniety w rosline i utworzyla sie z niego taka petla, ktora rosła i rosła az do momentu az samoczynnie pekła i teraz pewnie z drugiego nowego pędu nici. zobaczymy co bedzie dalej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-23, 16:44   #260
liber
Raczkowanie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea)

Cześć dziewczyny. Dopiero zaczynam kolekcjonować i mam dylemat bo zdania są podzielone. Czy obcinać pędy po kwitnieniu czy nie.
liber jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 16:53   #261
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

wg mnie: NIE OBCINAĆ z 2 powodow:
1. ped (usychajacy lub jeszcze swiezy zawsze mozna wyciac, to kwestia minuty)
2. falenopsis moze jeszcze chciec zakwitnac na tym samym pedzie albo wypuscic keiki a jak go wytniesz to sie nigdy tego nie dowiesz.
lepiej jest wiec poczekac i wstrzymac sie z wycieciem

pzdr
Stary 2008-05-23, 16:58   #262
frida110
Zakorzenienie

No to ja też należę do grona ZAGLĄDAJĄCYCH LUDZIOM W OKNA!!!! Wstawiam obiecane zdjęcia wczorajszego prezentu, a przy okazji moją dzisiejszą radosną twórczośc Trochę tych zdjęc będzie, bo nie mogłam się zdecydowac, które wstawic.
2 pierwsze to najnowszy nabytek, a potem cała reszta.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-06-16 o 16:39
Stary 2008-05-23, 17:00   #263
frida110
Zakorzenienie

C.d.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-06-16 o 16:39

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-23, 17:02   #264
liber
Raczkowanie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea)

Dzięki Titania mam jasność sytuacji.
liber jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 17:03   #265
frida110
Zakorzenienie

I jeszcze

Zdjęcia siódmego storczyka nie ma, bo mieszka w innym pokoju i tam się musi zaklimatyzowac

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-06-16 o 16:34
Stary 2008-05-23, 17:03   #266
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
C.d.
Frida! fantastyczne falenopsisy! takie swieze i zdrowo wygladajace, pieknie wygladaja w oknie w sloncu. baaaardzo ladna kolekcja! zaczynam zazdroscic!
Stary 2008-05-23, 17:08   #267
frida110
Zakorzenienie

Dzięki. A dzisiaj zauważyłam, że jak świeci im słonko bezpośrednio w kwiatki to one błyszczą tak jakby je ktoś posypał brokacikiem. Zresztą widac to na niektórych zdjęciach.

Titania - to ja Tobie zazdroszczę
Stary 2008-05-23, 17:12   #268
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Dzięki. A dzisiaj zauważyłam, że jak świeci im słonko bezpośrednio w kwiatki to one błyszczą tak jakby je ktoś posypał brokacikiem. Zresztą widac to na niektórych zdjęciach.

Titania - to ja Tobie zazdroszczę

haha niepotrzebnie, mamy to samo!
powinnismy załozyc Klub pod Falenopsisem na wizazu i tam wrzucac foty
a widziałas zdjecia najpiekniejszych falenopsisow? wejdz na moja stronke, mam tam 2 albumy ze zdjeciami http://www.zorpia.com/Titaniaaa/albums
to dopiero sa orchidee!
Stary 2008-05-23, 19:31   #269
kulbit
Zakorzenienie

To i ja się pochwalę swoja skromną "kolekcją" Pokzauje 2 szt bo 3 storczyk jest w stanie spoczynku czekam co z niego wyrosnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00532.jpg (175,1 KB, 89 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00537.jpg (117,0 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00538.jpg (111,5 KB, 36 załadowań)

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 22:41   #270
tancerkaGd
Rozeznanie

Cytat:
C.d.

cudowne!!!! az sie nie moge napatrzyc......zastanawia m sie kiedy ja bede miala taką kolekcje...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości