![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
naładowałam już akumulatorki więc dosyłam zdjęcia moich nowych storczyków
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
TancerkaGD - śliczne. Ja też chorowałam na białe z ciemnoróżową warżką. ( teraz mam takie 2).
A przy robieniu zdjęc spróbój użyc funkcji MAKRO w aparacie - nawet te "starsze" powinny to miec. |
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo ładne okazy ![]() ![]() to ja też sie pochwale swoja kolekcja ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
moje co prawda nie sa z biedronki tylko z moreton garden park
![]() jeden z falenopsisow to kwitnie tak dlugo ze zdazyl juz wypuscic trzeci ped pełen pąkow a na starych pedach wciaz utrzymuja sie kwiaty
![]() |
#245 |
Rozeznanie
|
Titanio droga, co Ty robisz ze swymi storczykami, ze tak kwitna i maja po trzy pedy?????
#246 |
Zakorzenienie
|
własciwie to nie robie z nimi nic nadzwyczajnego
![]() ![]() nawadniam je co 7-10 dni woda z rozpuszczonym w niej nawozem dla falenopsisow a miedzy podlewaniami zamgławiam zeby nie przesuszyc korzeni. to wszystko ![]() Aaaa i zawsze po przekwitnieniu zostawiam ped az uschnie naturalnie zeby zobaczyc czy falenopsis przypadkiem nie bedzie chciał zakwitnac ponownie. Jesli ktos ma ochote obejrzec fantastyczne zdjecia falenopsisow w we wszystkich wariantach kolorystycznych to zapraszam na swoja stronke, mam na niej 2 albumy ze zdjeciami poswiecone tym kwiatom http://www.zorpia.com/Titaniaaa/albums
Ponad to Bloguję ![]() Moje preferencje wymiankowe After Hours. My life in crafts (angielska wersja językowa) ![]() Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-21 o 20:45 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "Edytuj"! |
![]() ![]() |
![]() |
#247 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
jakie piękne masz te kwiaty!! Cudowne... Cytat:
dziekuje ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-22 o 09:50 Powód: Post pod postem - proszę wreszcie zacząć korzystać z funkcji "Edytuj" i multicytowanie !!! |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Titania oglądając Twoje storczyki mogę powiedziec tylko tyle
![]() A moje "biedronkowe" chyba mają sie dobrze, rozkwitają następne pąki. A ja oczywiście nie przeżyję jak czegoś nie zrobię ![]() TancerkaGd - Makro powinno byc gdzies w głównych ustawieniach aparatu w opcji robienia zdjęc. Ustawiasz na ikonkę z kwiatkiem , a potem przy robieniu zdjęcia przytrzymujesz przycisk aparatu, żeby sam złapał ostrosc na "modelu". Trzeba tylko uważac na tło, bo jezeli jest niejednolite i wystepuja na nim ostre kolory - to aparat moze łapac ostrośc właśnie na tło, a nie na sam "model". |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
O jejciu!! Ja znowu pobiegłam do BILLI i nabyłam giganta za 20 zł.Kwiaty są piękne, białe z bordowym środkiem.Okaz zdrowiutki z ładnymi korzeniami no i prawie dwa razy większy od Biedronkowego.Chyba oszalałam bo to 6 w ciągu tygodnia.Na szczęście Mąż nic nie mówi tylko dzielnie sam je dzwiga do domu.(wiem,że też ma na nie oko )
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Ola04_2006 - widzę że zakupocholizm storczykowy postępuje.
![]() ![]() Ja narazie omijam szerokim łukiem ekspozycje storczyków. W najbliższych planach mam zakup szklanych doniczek do moich kwiatów, nowe podłoże ( bo zapas juz sie skopnczyl), keramzyt i szklane tace do niego. Jak już zrobie wszystkie te zakupy to moze następny storczyk do kolekcji??? Ostatnio wpadły mi w oko bordowe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
frida110 - po Twojej wiadomosci dot. makro sciagnelam sobie instrukcje obslugi aparatu i juz wiem !
![]() ![]() ![]() ![]() ja wczoraj zainwestowalam w szklane oslony na doniczki dla storczykow - z taka wypustką w srodku . Narazie kupilam tylko dwa bo na 3 zabralko pieniedzy w portfelu ![]() ![]() tez zastanawiam sie nad przesadzeniem jednego felka..nie widac w nim korzeni...a niektore sa pewnie suche i do wyciecia....boje sie troche tego 'zabegu'...hmm |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam narazie dwie szklane osłonki. Czyli zostało mi do kupienia jeszcze 5. Czaję się na kolejne podłoże z Orchidsklepiku, ale cena przesyłki sprawia, że podłoże zamiast ok. 9 zł kosztuje prawie 30.
![]() Bo już kiedyś kupiłam "podłoże" do storczyków w kwiaciarni. To wcale nie było podłoże do storczyków. To przypominało ściółkę leśną. Zbite, mokre, nie przepuszczające powietrza, jedyne co to kawałki kory były w miarę ok. Ale poczekam na wypłatę ( już w przyszłym tygodniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny! ![]() osobiscie marzy mi sie jeszcze caly bordowy falenopsis ![]() pzdr! ps. ja do fotografowania roslin, kwiatow i malych zwierzatek uzywam funkcji Micro focus w aparacie
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Och teraz mnie długo nie było ależ macie sliczności - u mnie w Biedronce albo nie było albo po znajomych poszło bo nikt nic nie wiedział
![]() Ale pokażę te co mam bo jestem z nich bardzo dumna ![]() Pierwsze dwa zdjęcia to rozpoczęcie i kwitnięcie - aż mu płatki wyblakły 3-4 ten zakwitł ale szybko zrzucił i od nowa wypuścił i pięknie kwitnie ten ostatni natomiast zrzucił kwiatki w lutym /od sierpnia/ i odpoczywa
#255 |
Rozeznanie
|
a ja mam takie pytanko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe tez ciekawe pytanie ![]() ![]() ![]() tak naprawde to ja zakochałam sie w falenopsisach własnie poprzez takie jedno okno z kwiatami w domu ktory czesto mijałam po drodze do pracy. własicielka miała kilka pieknie kwitnacych falenopsisow ustawionych w rzedzie na parapecie. co przechodziłam pod tym oknem to wzdychałam az w koncu dopiełam swojego i po przyjezdzie do walii zaczełam je nałogowo kupowac az zbrakło mi parapetow ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Przyczajenie
|
Witam Was dziewczynki, wlasnie widzialam reklame, że w Tesco są po 20 zl i natknelam sie na forum
![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o doniczke tzn ta oslonke przezroczysta, to 2 dni temu w tv widzialam jak kobietka zajmujaca sie kwiatami wyjela z oslonki i powiedziala, ze musi postac bez, wtedy ladnie wszystko sie wchlonie i nie bedzie gnilo. Rzeczywiscie ja tak robie, wyjmuje w ciagu dnia na troche, bo mam wrazenie ze ma caly czas mokro. Podobno dla nich lepiej jak sie troszke przesusza. Gdzies czytalam, że jesli podlewac, to tylko rano, zeby w ciagu dnia moglo wszystko wchlonac, ale.. ja juz kilka dobrych dni nie podlewam, bo ma morko. I chyba lepiej go przesuszac, niz przelac. Czytam Wasze wypowiedzi, zobaczymy co nowego sie dowiem ![]() dzieki za wszystkie rady ![]() Pozdrawiam Was wszystkie Mamusie Storczykow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez zaraziłam się storczykami widząc te piekne kwiaty u ludzi na parapetach.....pieknie to wyglada...no i wlasnie stad moje pytanie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a dzisiaj zauwazylam troche smutna rzecz: jeden z moich falenopsisow od jakiegos czasu usilował wypuscic drugi nowy ped (jeden juz wyrosł i ma nowe pąki gotowe do otwarcia) ale czubek tego 2-giego peda jest wciaz wrosniety w rosline i utworzyla sie z niego taka petla, ktora rosła i rosła az do momentu az samoczynnie pekła ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
![]()
Cześć dziewczyny. Dopiero zaczynam kolekcjonować i mam dylemat bo zdania są podzielone. Czy obcinać pędy po kwitnieniu czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
wg mnie: NIE OBCINAĆ z 2 powodow:
1. ped (usychajacy lub jeszcze swiezy zawsze mozna wyciac, to kwestia minuty) 2. falenopsis moze jeszcze chciec zakwitnac na tym samym pedzie albo wypuscic keiki a jak go wytniesz to sie nigdy tego nie dowiesz. lepiej jest wiec poczekac i wstrzymac sie z wycieciem pzdr
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
No to ja też należę do grona ZAGLĄDAJĄCYCH LUDZIOM W OKNA!!!! Wstawiam obiecane zdjęcia wczorajszego prezentu, a przy okazji moją dzisiejszą radosną twórczośc
![]() 2 pierwsze to najnowszy nabytek, a potem cała reszta. ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-16 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-16 o 16:39 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzięki Titania mam jasność sytuacji.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze
Zdjęcia siódmego storczyka nie ma, bo mieszka w innym pokoju i tam się musi zaklimatyzowac ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-16 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Dzięki. A dzisiaj zauważyłam, że jak świeci im słonko bezpośrednio w kwiatki to one błyszczą tak jakby je ktoś posypał brokacikiem. Zresztą widac to na niektórych zdjęciach.
Titania - to ja Tobie zazdroszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
haha niepotrzebnie, mamy to samo! powinnismy załozyc Klub pod Falenopsisem na wizazu ![]() ![]() a widziałas zdjecia najpiekniejszych falenopsisow? wejdz na moja stronke, mam tam 2 albumy ze zdjeciami http://www.zorpia.com/Titaniaaa/albums to dopiero sa orchidee!
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
To i ja się pochwalę swoja skromną "kolekcją"
![]() ![]()
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.