|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
W czasie Ramadanu zycie zamiera.... lepiej przyjedz w Pazdzierniku. U mnie w pracy, tak jak wszedzie przestrzega sie postu, jednak niemuzulmanie moga jesc i pic jesli nie robia to publicznie. Ja zamykam drzwi od swojego biura i wtedy moge cos zjesc i wypic kawe. Ciekawostka: zakaz obejmuje tez niewinna gume do zucia, ktorej nie wolno zuc nawet we wlasnym samochodzie.... palic papierosow rowniez.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
no to niezle ![]() ![]() A wiecie moze jak to jest, jak zalatwie sobie prace siedzac w Dublinie to jak mam znalezc tam mieszkanie? czy mam poprosic firme o znalezienie mieszkania? O i nasunelo mi sie pytanie, ile zazwyczaj czasu potrzeba aby znalezc mieszkanie? Bo tutaj w Dublinie miesiac spokojnie sie szuka.... i to jest droga przez meke :/ Bardzo prosze, mozecie mi to jakos nakreslic? Pozdrowionka!!!!!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
niezle maja z tym Ramadanem! Ja na pewno nie przyjade we wrzesniu! hehe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Ja tez chyba jednak we wrzesniu nie przyjade.
Chyba odloze swoj wyjazd do pazdziernika,tyle tylko,ze bysmy sie ponad dwa mce nie widzieli. Ja to jestem raczej wariat!!!!! i nie wiem,czy wytrzymam.Juz i tak tyle na telefony wydajemy,ze kupic bilet i sie spotkac ,to w sumie taniej wyjdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Evcia jak to wspaniale ze tak dzielnie odpowiadasz na wszystkie pytania
![]() Ja tez pamietam jak mialam tu przyjechac to Eva byla niezwykle mila i odpowiadala na wszystkie moje pytania DZiekuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
Wrocilam z Dubaju i szok!!!
Tam straszny upal,a tu w Sztokholmie od wczoraj deszcz:-( Juz tesknie za tym miastem, a bylam pewna,ze to NIEMOZLIWE.... Wracam w pazdzierniku,okolo 10ego. tak zadecydowalam ze wzgledu na Ramadan,nie mialabym tam co robic. Musze tylko zarezerwowac bilety.Wiecie moze dokladnie kiedy sie konczy Ramadan? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Przyczajenie
|
zgadza sie! Wielkie 'Dziekuje' za wszystkie odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
|
Cytat:
Ramadan, czyli swiety miesiac podczas ktorego obowiazuje post jest ustalany wg. Ksiezyca i jest oglaszany oficjalnie, ze sie zaczyna.... trwa przez caly miesiac i jego zakonczenie tez nie jest znane, tak mniej wiecej z dokladnoscia do dwoch dni, oficjalnie ustalona wstepnie data, to od 1 wrzesnia do 30 wrzesnia tego roku, czyli 1429 roku muzulmanskiego. Po Ramadanie przez trzy dni wolne od pracy trwa swieto zwane Idy.... tak, ![]() Co do Twojego zapytania frostis, to polecam Ci przylot do Dubaju 28-go lub 29-go wrzesnia, wtedy mialabys okazje poczuc troszke atmosfery Ramadanu i zobaczyc Idy, a to sympatyczne swieto ![]() Martka78, dziekuje Matrusiu za mile slowa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Przyczajenie
|
JORDANIA SERDECZNIE POZDRAWIA EMIRATY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
|
Witaj BO66 !
Co porabiasz w Jordani? Praca, czy glos serca? Milo, ze jestes ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#252 |
Przyczajenie
|
Glos serca kochanie.Serce juz slabe,ale glos jeszcze pozostal.Pozdrawiam was goraco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Przyczajenie
|
![]()
Czesc dziewczyny
![]() Sluchajcie, juz wiem na pewno,ze sie wybieram do Abu Dhabi, wiec zaczynam caly ten balagan z przeprowadzka yyh Mozecie mi powiedzic jakie najcieplejsze rzeczy ubieracie w grudniu? To niby taki proste pytanie i temp moge sprawdzic na necie,ale jak to jest w praktyce? Bo musze sie spakowac w 1walizke wiec selekcja ubran bedzie porzadna hehe ![]() Czy zabierac kurtke skorzana wogole? Czy tam sie przyda jakis sweter? No pewnie dla wiekszoscie z Was to jest smieszne,ale bardzo prosze o jakies wskazowki!! Bede wdzieczna za porady ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
|
Na przelomie grudnia / stycznia i lutego ubieram sie tak jak we wrzesniu / pazdzierniku w Polsce, tzn. cieplo ale nie zimowo, np. poncho, kurtka.
Wiekszosc czasu spedza sie we wnetrzach klimatyzowanych, ja w domu mam 22 stopnie i jak czytam dluzej ksiazke to na dres zakladam tez sweter bo jest mi chlodno, nawet dzisiaj jak na dworze jest 46 stopni upal. Niektorzy ludzie otwieraja okna aby bylo im cieplej, ja tak nie robie bo nie lubie wilgoci, ktora wtedy osadza sie w domu. W zimie nie widzialam nigdy nikogo w futrze, ale lekkie korzuszki mozna spotkac, poza tym czasem ktos zabiera tez cieply kombinezon i narty.... bo mozna pozjezdzac w Dubaju przez caly rok na stoku w Mall of Emirates. Dodaje kilka zrobionych przeze mnie zdjec.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-08-12 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
To tylko na bliskim wschodzie nie wiedza kiedy sie konczy i zaczyna Ramadan, wystarczy sprawdzic na internecie i na wiele lat do przodu jest to powiedziane. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Kolo starego carrefura, jest jeden z Rotana hotelow i tam jak wejdziesz od tylu jest sklep alkoholowy. Nawet nie pytaja o licencje. Ja nie pije, ale mnostwo znajomych sie tam zaopatruje. Pozdrawiam, Zuzia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
|
Cytat:
![]() Wprawdzie nikogo nie pytają o licencję, jednakże w świetle prawa należy taką licencje posiadać ![]() Właśnie zaczął się Ramadan..... tak więc wszystkim Wizażankom a zwłaszcza Emirackim Emigrantkom życzenia: Ramadan Kareem يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِڪُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ O you who believe! Observing As-Saum (the fasting)[] is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may become Al-Muttaqûn (the pious - see V.2:2). (2:183)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
|
Witam !
A co tu tak cicho? Ramadan się skończył.... Pogoda piękna, 36 stopni i wspaniałe warunki do pływania i opalania się.... czyli popularnego nicnierobienia.... a ja w pracy ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Przyczajenie
|
hejka! Ja juz w Abu Dhabi. Juz sie powoli odnajdujemy tutaj z mezem. Moja polowka szuka na razie pracy i w miedzyczasie pisze blog o Emiratach. Jakbyscie chcialy poczytac to zapraszam http://lostinheat.blogspot.com/
Pierwsze odcinki sa na samym dole - to tak, jakby ktos chcial sie dowiedziec o wszystkich naszych przygodach od poczatku pobytu tutaj ![]() No tak... piekna pogoda a ja tez w pracy ehhhh zycie jest ciezki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
|
Cytat:
Wasze spostrzezenia sa bardzo trafne.... Mieliscie stluczke 12-go na Cornichu, przejezdzalam kolo Was. Tutaj kupuje sie duze auta, a nawet baaardzo duze auta, bo kto ma wieksze ten ma pierwszenstwo i moze nawet na czteropasmowej drodze ustawiajac sie na trzecim pasie z prawej skrecac w lawo..... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Na razie mamy wypozyczone auto,wiec wzielismy najtansze ale mocno nas wkurza jego 'moc' a wlasciwie jej brak
![]() Ale takiego zageszczenia wielkich samochodow, to faktycznie jeszcze nigdzie nie widzialam! Mowisz,ze przejezdzalas kolo nas hehe no niezle, to prawie sie poznalysmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Przyczajenie
|
sluchajcie dziewczyny, czy znacie moze jakies fryzjerki dobre w Abu Dhabi?
Wszystko jedno czy Polski czy nie, ale jakis dobry salon plisss ![]() Z gory dziekuje za wskazowki itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
|
Cytat:
Dobre tez salony sa w Dubaju, na watku Emigrantki z bliskiego i dalekiego wschodu pisalo cos na ten temat. http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...9&postcount=67
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja najbardziej lubie fryzjerki filipinki. Znam naprawde fajny (chociaz malo znanly salon). Na rogu Najda i Electra. (czyli ulicy nr. 7 i 6 jesli znasz numery). Idac od Elektra, po prawej stronie zobaczysz sklep (Green House - taki z tanimi ciuchami). W tym samym budynku sa jakies furnished apartments. Jesli od tylu miniesz ten budynek, to w nastepnym na 1 lub 2 pietrze (dawno nie bylam wiec nie pamietam) jest salon fryzjerski. Polecam. Pozdrawiam, Zuzia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Przyczajenie
|
dzieki wielkie!! Musze sie tam wybrac, bo ostatnio troche zaroslam heheheheheh
![]() Pozdrowionka!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
CZeśc dziewczyny ja juz w listopadzie tez wyjezdzam do Abu Dhabi, będzie to moja pierwsza przygoda z tym krajem poprzednio mieszkaliśmy w Irlandii , bylo by milo jakbysmy mogły sie kiedys spotkac po moim przyjeździe
by the way, czy trudno znaleźc prace poza sektorami z branzy techniczno -budowlanej pozdrawiam Monia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
|
Cytat:
O jaki zawod konkretnie pytasz?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Przyczajenie
|
skonczylam turystyke ale cos mi sie zdaje ze nie jest to poplatne tam zajecie , w Dublinie pracowalam w administracji ,
a mam inne pytanie wlasnie czekam na wize wiec moze wiesz jak dlugo mozna na nia jeszcze cz\ekac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
|
Cytat:
Na wizę jeśli przedstawi się komplet dokumentów czeka się ok. 2 godziny.... rozumiem, że na wizę czeka Twój mąż, bo to on będzie tutaj pracował a Ty będąc na jego wizie spokojnie poszukasz sobie pracy. Pewnie lada dzień tą wizę otrzymacie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Przyczajenie
|
Moj maz juz tam prauje ok 2 m-cy , a ja czekam od 3 tyg na wize i mam nadzieje ze to juz niedlugo , a i jeszcze jedno maz szuka mieszkania dla nas , ale podobno b. trudno cos znalezc, w dorej dzielnicy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.