|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
probowalam zrobic zdjecia glonojadom ale kiepsko idzie, chowaja sie (chociaz widze ze coraz czesciej buszuja w ciagu dnia) a pozatym moj aparat jest do d....
jedyne co udalo mi sie zrobic to takie zdjecie, szkoda ze nieostre ale generalnie fajnie sie ustawily, mozna porownac wielkosc samca afry i malego groszka
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Ale świetny groszek! Cudny!
|
|
|
|
|
#243 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie będę oryginalna: cudny!
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
magrest kobieto gdzies Ty sie podziewala
Ivone juz wsyslo na dobre ![]() dzieki dziewczyny wiecie jaki on jest smieszny zwyklych glonojadow to nawet nie widac na fotkach wklejam jeszcze jedno jakie udalo sie zrobic i tyle Malla fajna ksywke mi podsunelas
|
|
|
|
|
#245 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ja tylko użyłam określenia "w grochy", to Magrest podsunęła "groszka". A nie jest groszek? A jest!
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#247 |
|
Konto usunięte
|
Wszystkich wyssało
Dziewczyny - potrzebuję Waszej rady. Dopadły mnie krasonosty, zielenice i resztki sinic - jakies mieszanki tych glonów. Co jest dobre na nie ? Zaciemnić akwarium na dwa dni ? Nie chciałabym stosowac chemii, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, to będe zmuszona. Wodę zmieniam regularnie co 2 tygodnie 10%. Za mało? Te glony to siedzą głównie na roślinkach, na szybach prawie sie pozbyłam. Czekam na Wasze cenne rady
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
jaki masz zbiornik? ile litrów? ile rybek? jakie oswietlenie.
10% na 2 tygodnie to za rzadko powinno być 10 % tygodniowo normalnie.' Krasnorosty nie lubia zadbanego zbiornika, regularnych podmian. Takze zmniejsz nawóz, jesli uzywasz, rob małe podmiany (10%) dwa razy w tygodniu, ogranicz karmienie, recznie usun glony lub zainfekowane liscie.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#249 |
|
Konto usunięte
|
112l, 15neonek, 3 glonojady i te dwie niezidentyfikowane. Karmienie ograniczam, maja przynajmniej jeden dzień głodówki w tygodniu. Oki - będę większą ilosć wody zmieniać
Póki co to zasłoniłam akwarium i poczekam 2 dni.
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
awia ma racje
tak ja napisala - mniejsze podmiany a czesciej na sinice - zaciemnienie calkowite akwa na pare dni, innym glonom tez pomoze - tylko taka kuracja jest fajna dla zbiornikow bez roslin raczej ![]() ja za to nie mam glonow juz praktycznie wcale 4 glonojady jednak robia swojemoje ryby sa jednak smieszne wczoraj sobie lezalam na wyrku i patrzylam co one wyprawiaja - jeden z samcow notorycznie sprzata swoje lokum, kiedys jak robilam podmiany to przewracalam mu jego lokal do gory nogami, mieszalam piach i biedak musial zaraz po moim sprzataniu urzadzac sobie wszystko od nowa wiec po pewnym czasie przestalam mu tam zagladac i nie ruszam mu niczego, ale porzadek musi byc i wczoraj widzialam ze tam cos porzadkowal, w pewnym momencie zauwazylam ze ma na pysku cos bialego, plywal tak z tym jakis czas az w koncu postanowilam zwlec swoj tylek z wyra i zobaczyc co on zmajstrowal - okazalo sie ze wbila mu sie w zeby kuleczka ze styropianu ![]() glonojady - 2 ancistrusy jak tylko na siebie sie natkna zaczynaja sie puszyc i czasami nawet zaczepiac, natomiast z tymi nowymi zyja za pan brat, siedza w jednym miejscu ba nawet ostatnio siedzialy prawie ze na sobie...hm moze te nowe to samice ![]() samiec afry ma przekichane ostatnio, odkad zdetronizowala go samica innego gatunku nie moze odzyskac swojej pozycji ani mieszkania, a jak wiadomo - nie ma mieszkania to nie ma i bara bara wczoraj dwoil sie i troil, probowal powynosic te wszystkie nieczystosci, nawet skorzystal z przyspieszonej metody porzadkow czyli brzuch do piachu i machanie pletwami co powodowalo istna burze piaskowa...ale nic z tego natomiast rzecz ktora mnie zaskoczyla najbardziej - po kilku latach skrywania sie jeden samiec ujawnil swa prawdziwa plec - cale te lata bylam pewna ze to samica, po tym jak zdetronizowal dotychczas przewodzacego w stadzie samca i zaczal zabawiac sie z samicami nie mam juz watpliwosci...to musi byc przezycie, tyle lat maskowac sie i udawac samice
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Konto usunięte
|
To rzeczywiście masz śmieszne rybki
az sie uśmiałam Ja mam 3 glonojady ( 2 młode i jedna samica dorosła/dojrzała ). I co - obijają się Samica to już totalny l4eń, siedzi tylko w kacie i nic nie robi :P A te dwa małe od czasu do czasu widzę jak ssą szybkę Zastanawiam się czy nie kupic kosiarek ? Cytat:
No tu juz sie całkiem roześmiałam
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#252 |
|
Przyczajenie
|
Wiecie co........ mam akwarium i miałam glonojada, odebrałam dziwne wrażenie, że on łapie małe rybki ( gubiki, mieczyki, molinezje) i ........złapałam go na tym i na drugi dzień odniosłam do sklepu. Ale miałam go przez 4 lata i wyrósł na duuuuuuużegoooooooooooooo potworka hehehe
jak myslicie czy to możliwe?
|
|
|
|
|
#253 |
|
Konto usunięte
|
Mięsożerny glonojad ?
Ja w to nie wierzę, choć cuda natury się zdarzają. Widocznie brakowało mu mięsnego jedzonka. Miał dosyć roślinności. |
|
|
|
|
#254 |
|
Przyczajenie
|
mięsożerny czy nie ale rybki mi zjadał, złapałam go na tym. reszta moich domowników w to nie mogla uwierzyc dopuki nie zobaczyła na własne oczy!
|
|
|
|
|
#255 |
|
Konto usunięte
|
A to jakie rybki Ci zdajał? Duże, małe ?
|
|
|
|
|
#256 |
|
Wtajemniczenie
|
Kama przeczytałam Twoją wiadomość o nowym tajemniczym zakupie i... przyleciałam
żeby zobaczyć . Jaki fajnyJa dziś wylałam całą wodę i zrobiłam remanent, jutro sadzę rośliny od nowa, wszystkie rybki w małym akwa, przed chwilą jedna z kosiarek mi wyskoczyła, dobrze ze usłyszałam że coś się trzaska i uratowałam w odpowiednim czasie. Edit : o kurcze 666 w mej wiadomości-niedobrze. Edit 2: gdzie ja miałam oczy jak proporczykowiec wyskoczył, znalazłam jego zasuszone zwłoki, za późno przykryłam male akwa. Aleście się rozpisały - fajnie, jest co poczytać. Ja ostatnio jakoś odeszłam od tematu akwarium, kiedyś siedziałam, czytałam, ogladałam, a teraz...jestem zielona w te klocki hehehehe. Kama widziałam zoologiczny w Auchan - no niestety. Pojechałam ostatnio pooglądać sobie paletki - myślałam że sie trafi jakiś fajny okaz - a tu taka niespodzianka, akwarystyczny zredukowany do minimum.
Mój podwodny świat Edytowane przez Ivon.a Czas edycji: 2008-01-24 o 05:56 |
|
|
|
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
Witaj Ivon.a
![]() Ty zielona? Nie wierze w to. Dzis kupiłam BIO FLORIN w sklepie ogrodniczym i to za pół ceny niż na serwisach internetowych sprzedaują. Tylko nie wiem czy nie poczekac z nim aż nie wygram z glonami. Bo ten nawóz ma azot i potas Akwarium stoi przyciemnione, a wszyscy się dziwią co mi odbiło No to każdemu musiałam tłumaczyć |
|
|
|
|
#258 |
|
Nie depcze krokusów
|
Pani Ivon.a się po prostu na Naszej Klasie zasiedziała, tam ją wsysło ;]
ka_ma - świetne masz rybki, a już samce najlepsze!
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze chce zapytać o te podmiany. Wiem, że powinno się je robić co tydzień 10-20% i staram sie tego trzymać (co nie zawsze mi wychodzi, bo nie zawsze mi sie chce), ale niemal każda osoba która się o to pyta robi minę --->
i dziwi sie że tak często podmieniam. Niemal każda osoba odpowiada, że ona to podmienia raz na pół roku, jak się syf zrobi.... I ja nie wiem zupełnie jak przy takiej rzadkiej wymianie wody ci ludzie nie mają problemu z glonami,a ja przy dość częstej (w porównaniu do nich) nadal mam I np. po takich dwóch tygodniach to jest co szorować, oj jest No nie wiem ![]() Kama pyszczak z białą kulką styropianu na zębie wymiata Ty to masz ubaw z tymi rybami. A tak wogóle to po co ten styropian pod piachem?Nika u mnie bioflorin kosztuje 3 zł w kwiaciarni ![]() A Ivona znowu przemeblowanie robi w akwa. Że Ci sie kobieto tak chce
|
|
|
|
|
#260 |
|
Konto usunięte
|
Magrest Ale to ile ml? Bo u mnie 5 zł za 1000ml.
Ja tez nie wiem co z tymi glonami. Widocznie nie mają warunków w akwariach, których woda jest rzadziej podmieniana. |
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Ivona no nareszcie
mam nadzieje ze nie zwiejesz z powrotem lada moment ![]() wsrod tych setek gatunkow glonojadow wbrew pozorom sa osobniki miesozerne ![]() Malla ja wczoraj tez sie zalogowalam na nasza klase, dlugo sie opieralam ale w koncu uleglam bo wszyscy dookola dawno juz tam sa, nadal mam zdanie ze to jedna wielka obluda i wyscig szczurow magrest styropian dalam pod piach aby zniwelowac ewentualne naprezenia wywolane ciezkimi kamieniami, nawet jedno malenkie ziarenko piasku moze byc niebezpieczne kiedy dziala na nie ogromna sila, koncepcja mi sie zmienila ale styropian nie zawadzi nie chcialo mi sie juz wyciagac a poza tym nigdy nie wiadomo na jaki pomysl wpadne za jakis czas podmieniania wody raz na pol roku zdecydowanie nie popieram, to jakas paranoja
|
|
|
|
|
#262 |
|
Nie depcze krokusów
|
ka_ma - zgadzam się co do NK, chociaż przyznaję, że nieraz się uśmiałam do łez (to miłe widzieć, gdy osoba, której nie lubisz, ma gorzej...), spotykając ludzi, z którymi byłam blisko związana wiele lat temu, a nie widziałam ich nawet od 10-15 lat.
Mój tata podmienia połowę wody 3x w roku, a jak się robi brudno, trochę wyparuje lub się rozchlapie, to dolewa do odpowiedniego poziomu albo zmienia jakieś 5%. Filtr na co dzień robi swoje. Woda odstana zawsze w domu jest, podlewa się nią kwiatki.
|
|
|
#263 |
|
Konto usunięte
|
Malla- i nie ma problemów ?
A ja sie muszę śmiać z mego ojca Był zdziwiony, ze zaciemniłam akwarium. To ten jeszcze roletę spuszcza na cały dzień - to już mają ryby - egipskie ciemności Tylko dziwne dla mnie jest to, ze mam za mało watów w żarówkach świetlnych, a tu glony wyskoczyły. No ale sama sobie zawiniłam z tą podmianą wody. Ach te uczenie się na błędach
|
|
|
|
|
#264 |
|
Nie depcze krokusów
|
nika - w ostatnim roku nie mam problemów, woda przejrzysta. Ale i ryb mniej, bo 2 pary plus 2 single plus 2 glonki.
|
|
|
#265 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama muszę wybrać się na zakup bio florinu, bo rosliny z innym nawozem mi zmarniały oooCytat:
, szukałam tez Kamy, ale Kama się nie zapisała chyba :PJak sie ożenię z Rubikiem to będę Pani, Pani Magdo :P Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jak to sie życie fajnie toczy
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Niko - po zaciemnieniu nie mozesz normalnie swiecic
bo dopiero wtedy sie dowiesz, co to jest inwazja glonow ![]() musisz zaczac powoli, od 2-3 godzin i codziennie o godzine wydluzac az dojdziesz do normalnej liczby godzin
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#267 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chciałam świecić od niedzieli, ale dobrze, że mi powiedziałaś. To bym miała dopiero zabawę. Cytat:
Czyli dalej nawozić. Tylko u mnie poprzednim nawozem był Aqua Plant B. Teraz zmieniam. Ale zobaczymy. Pewnie chodzi ci o glony pędzelkowate ?
|
||
|
|
|
|
#268 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze widzę że nie jestem w temacie, Nika Ty walczysz widzę z jakimiś glonami, a ja tu piszę jak ni w pięść ni w oko o tym nawożeniu. Ja kiedyś walczyłam z sinicami, przestalam oświetlać akwa, przestałam nawozić, codziennie robiłam duże podmiany i pomogło. Jak sinice ustąpiły, zaczęłam znów nawozić, ale malutkimi dawkami. A sinice to miała pięknę w małym akwa, aż dziw że się rybki nie podusily
Muszę chyba sie nauczyć czytać e zrozumieniem ![]() Pędzelkowate, ale w sumie raczej nazwałabym je krzaczasto - drzewiaste - szkoda że nie zrobiłam fotki ![]() Tak się dzieje jak się akwarium zaniedba , zaniedba się podmiany wody itd. Tragedia. Mało co już się wtedy da zrobić sensownego.Tak sobię myślę że Kama to mogłaby założyc swojego bloga i na nim opisywać zachowania swoich ryb - ten blog byłby bardzo ciekawy!
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę ,że o glonkach [i glonach :P]. Ja zawsze do nich czułam chyb największy dystans przy odławianiu [omijając sumy i duże pielęgnice :P],ale zakochałam się w swoim gibbicepie [piękny, z ogromną płetwą grzbietową...tylko troche agresywny w porze karmienia] i chyba nawet wyciągnęłabym go ręką
![]() Właśnie-czy gonek może coś zrobić przy wyciąganiu -czyt. potraktować 'tarką', jaimś kolcem ,który skądśtam wysunie [8=] ?
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
zapisala sie zapisala
i zaraz poda Ci namiary na PW ![]() wczoraj siedzialam tam do 2.30 w nocy serwery smigaja az milo Cytat:
czy ciekawy - nie wiem
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.

Ivone juz wsyslo na dobre 
wiecie jaki on jest smieszny 

4 glonojady jednak robia swoje
i zobaczyc co on zmajstrowal - okazalo sie ze wbila mu sie w zeby kuleczka ze styropianu 

I np. po takich dwóch tygodniach to jest co szorować, oj jest 
Ty to masz ubaw z tymi rybami. A tak wogóle to po co ten styropian pod piachem?

ooo