|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
|
Sztuka Krakowa
Witam, w ostatnim czasie bardzo pilnie poszukuję informacji o sztuce Krakowa. Wiem ,że moj temat będzie tu lekko odrębny od innych. Lecz czy któras z Was nie wie gdzie znajde choćby najmniejsze inf? Potrzebuje informacje od dawnych czasow, niestety nie tylko wspolczesnych - gdzie inf. w necie jest pełno. oj, byłabym bardzo wdzieczna za pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sztuka Krakowa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Wtajemniczenie
|
Hmmm...potrzebuje to , poniewaz mam na poczatku czerwca egzaminy do szkoły plastycznej. Dostałam wykaz zagadnien do ustnej wypowiedzi na temat wybranej dziedziny sztuki czy zjawiska kulturalnego (w sumie 22 zagadnienia) i za nic w świecie nie mogę znaleść nic sensownego akurat na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Motyw rodziny w baśniach
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam
![]() Oglądał z Was ktoś może filmy "Strach" z Reese Witherspoon oraz "Zła miłość" z Jennifer Stanton?? Jeśli tak to znacie może jakieś inne filmy, które mają podobną fabułę?? Jeśli tak to poprosiłabym o tytuły ![]()
![]() |
#249 |
Przyczajenie
|
Dot.: Motyw latania w kulturze - POMOCY!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Dot.: :) szukam...
stare, ale jare: Aqua xDDDD
a szczególnie Barbie Girl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
![]()
Potrzebuję więcej zespołów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
![]()
od dluzszego czasu szukam pewnej ksiazki lub cokolwiek co mnie zblizy do jej znalezienia
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Dot.: POMOCY! szukam ksiazki, tytulu, autora...cokolwiek na jej temat!
Witam!
![]() Podejrzewam, że chodzi o "Gałązkę z drzewa słońca" Jerzego Ficowskiego.
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
margarettka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeju to ta ksiazka !!!!!!!! jak tak trafnie wpadlas na to ze to ta ksiazka?????!!!!! dziekuje ci jestes cudna! az sie poplakalam jak znalazlam ja na alledrogo( mialam tylko ciemniejsza okladke). pamietam jak mi ja babcia czytala!moja ulubiona! chce ja czytac mojemu synkowi ! dziekuje ze wzruszenia moge tylko tyle powiedziec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Moja mama wiele razy opowiadala mi o tej książce,stąd też jej tytuł wyrył mi się wyraźnie w pamięci. Niestety nie było mi dane jej przeczytać bo egzemplarz, który moja mama posiadała gdzieś sie zagubił lata świetlne temu....
W sumie chciałabym Ci również podziękować, bo zainspirowałaś mnie do zrobienia cudownego podarunku mojej mamie! ![]()
![]() |
#257 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam, czy kojarzy ktoś piosenkę, której nigdzie nie mogę znaleźć? Śpiewa to kobieta takim cienkim głosem i z tego co ja zrozumiałam to leci to mniej więcej tak "I love when you make me cumshoot"? Czy ktoś wie o co mi chodzi i może mi podać tytuł i wykonawce tej piosenki?
PS. Nie jestem pewna do końca czy te słowa dobrze zrozumiałam.
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Piosenka, cumshoot??
Cytat:
![]() |
![]() |
#259 |
Rozeznanie
|
Dot.: Piosenka, cumshoot??
Nie spiesz się w łapaniu za głowę bo nie jestem w stanie stwierdzić, czy chodzi o cumshot, czy cam shot.
![]()
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam podobnych filmów.. :)
Chyba nikt nie zna podobnych filmów albo nie ma takich
![]()
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
piosenka PILNE!!!!!!!!1
ej w tamtym roku leciala taka piosenka : taki refren szybki w zwrotkach koels spiewa spokojniea jeszce po refernie spiewala babka tak yyyiyyyyiyyyyy jakby indianka czy cos takiego? plis!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Dot.: piosenka PILNE!!!!!!!!1
po cholere dwa wątki? spokojnie. zajrzyj na tamten. tam ci dziewoje odpisały
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
Dot.: Malarstwo - szukam obrazu...
Ja również szukam pewnego obrazu. Znałam nawet tytuł ale teraz początek wyleciał mi z głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Poszukuje tytułu książki
Poszukuję tytułu książki a właściwie pamiętnika Marii Magdaleny. Była to Żydówka która zgineła w czasie II wojny światowej. Te pamiętniki zawierają też opracowanie które napisał znajomy dziadka Marii Magdaleny. Czy ktoś wie jaki tytuł nosi ta książka bo ja szukam jej ale nadal nic nie znalazłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poszukuje tytułu książki
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
Może chodzi o Marię Magdalenę Gostomską, tę z Początku Szczypiorskiego?
![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
vogelku - postaraj się wprowadzić więcej informacji to postaramy się pomóc
![]() Hmmm..na 100% bohaterka nazywa się Maria Magdalena? Pierwsza książka, która przyszła mi do głowy to pamiętniki Maryli, Żydówki, która zginęła na Majdanku - tytuł 'Patrzyłam na usta. Dziennik z warszawskiego getta.' Cytat: "O autorce znalezionego na Majdanku dziennika pisanego w warszawskim getcie wiadomo bardzo niewiele. Miała na imię Maryla i najprawdopodobniej zginęła podczas pacyfikacji powstania w getcie albo niewiele później, w obozie. Z zapisanych przez nią zeszytów ocalał w całości tylko jeden, obejmujący ostatnie dni marca i kwiecień 1943 roku. Notatki urywają się, gdy stłoczeni w bunkrach ludzie czekają, nasłuchując zamierających odgłosów walk. To jedno z nielicznych zachowanych bezpośrednich świadectw czasu Zagłady ma unikalną wartość historyczną, ale również literacką. Książka została wydana przez wydawnictwo Homini we współpracy z Państwowym Muzeum na Majdanku. Edycja obejmuje całość ocalałego oryginału. Przyjęto zasadę minimalnej, ale widocznej ingerencji w jego formę i w jego treść. Wygląd autografu został potraktowany jako wartość sama w sobie. Tekst przedstawiono w dwóch postaciach. Z lewej strony pokazano fotokopię autografu, z prawej — drukowaną rekonstrukcję. Tekst oryginału został podany wiernie. Zachowano układ stronic i wierszy. Nie poprawiono też popełnionych pomyłek. Rekonstrukcję uzupełniono jednak o znaki stosowane przy cytacjach ad litteram, zaznaczając skreślenia. Przypisy dotyczące wzmiankowanych postaci i sygnalizowanych zdarzeń znajdują się na końcu tekstu. Na początku umieszczono natomiast sporządzone w latach sześćdziesiątych z dużymi trudnościami, sztukowane streszczenie poprzedniego brulionu. Wtedy był on częściowo zwęglony, teraz jest zniszczony całkowicie. Odczytane wówczas oderwane fragmenciki, tworzące pełne zdania, umieszczono razem po tekście kompletnego dziennika. Ich ilustracją są dwa nadpalone, nieczytelne już kawałki zeszytu." Pozdrawiam i czekam na informacje ![]() Veris
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
Veris, nie na 100% ale tak mi mówiły kilka osób jednak po twoim opisie tej książki zwątpiłam. I raczej te osoby myliły się. Naprawdę nie wiem jak Ci dziękować teraz mogę szukać pozostałych książek do prezentacji. Bardzo Ci dziękuję, nawet nie wiem jak mogłabym Ci się odwdzięczyć
![]()
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
SZUKAM - książka z maturą? w tytule, ze szkołą
Szukam 2 książek, nie nowości. Czytałam je kilka/kilkanaście lat temu, pamiętam ogólnie okładki, wiem, że polscy autorzy je napisali (autorki?).
Pierwsza - dość gruba, na pewno ponad 300 stron. Białą okładka, na górze strony niewielkie litery tytułu - telepie mi się po głowie, że 3 słowa, coś ze szkołą chyba. Dla dorosłych. Druga - dla młodzieży, w tytule cóż z maturą - nie wiem, czy nie był to egzamin dojrzałości? Ale jest grupka nastolatków maturzystów, którzy są razem na jakimś wyjeździe też. Błagam o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
Dot.: SZUKAM - książka z maturą? w tytule, ze szkołą
Jedyne co mi przychodzi do głowy to Szatan z siódmej klasy, Kornela Makuszyńskiego, ale nie wiem czy podchodzi pod Twoje kategorie.
No jeśli powiedziałam źle to podbijam Ci wątek ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.