SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-24, 08:47   #241
DollyChrist
Wtajemniczenie

Sztuka Krakowa

Witam, w ostatnim czasie bardzo pilnie poszukuję informacji o sztuce Krakowa.
Wiem ,że moj temat będzie tu lekko odrębny od innych. Lecz czy któras z Was nie wie gdzie znajde choćby najmniejsze inf?
Potrzebuje informacje od dawnych czasow, niestety nie tylko wspolczesnych - gdzie inf. w necie jest pełno.

oj, byłabym bardzo wdzieczna za pomoc.
DollyChrist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 08:57   #242
tulipanna.
Zakorzenienie

Dot.: Sztuka Krakowa

Cytat:
Napisane przez DollyChrist Pokaż wiadomość
Witam, w ostatnim czasie bardzo pilnie poszukuję informacji o sztuce Krakowa.
Wiem ,że moj temat będzie tu lekko odrębny od innych. Lecz czy któras z Was nie wie gdzie znajde choćby najmniejsze inf?
Potrzebuje informacje od dawnych czasow, niestety nie tylko wspolczesnych - gdzie inf. w necie jest pełno.

oj, byłabym bardzo wdzieczna za pomoc.
Internetem nie ma co sie sugerowac, bo moze byc w nim wszystko - niekoniecznie wiarygodne zrodla. Ja zaczelabym od zarejestrowania sie w Jagiellonce i szukania pod haslami odpowiednich pozycji. Warte przeczytania są książki-przewodniki Rożka traktujace o Krakowie - chyba najlepsze na rynku. Odnosnie sztuki wspolczesnej - zajrzyj w repertuar teatrow i poszukaj recenzji. Poczytaj o Mitoraju - byl jakis czas temu swietny wywiad z nim na lamach Polityki...Zajrzyj do Galerii Sztuki Wspolczesnej...Na jaki cel jest Ci potrzebne to co robisz? Bo nie bardzo wiem, czy to ma byc powazna, rzetelna, sensowna praca czy wypracowanie do szkoly?
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 09:06   #243
DollyChrist
Wtajemniczenie

Hmmm...potrzebuje to , poniewaz mam na poczatku czerwca egzaminy do szkoły plastycznej. Dostałam wykaz zagadnien do ustnej wypowiedzi na temat wybranej dziedziny sztuki czy zjawiska kulturalnego (w sumie 22 zagadnienia) i za nic w świecie nie mogę znaleść nic sensownego akurat na ten temat.

DollyChrist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 12:58   #244
milcia8
Przyczajenie

Dot.: Motyw rodziny w baśniach

Cytat:
Napisane przez Insomnia89 Pokaż wiadomość
Mi się kojarzy baśń o kobiecie, która podąża za dzieckiem, które jej zabrała śmierć. Po drodze ogrzewa swoim sercem ciernisty krzak, oddaje swoje oczy rzece, poświęca się, by odnaleźć syna. Piekne opowiadanie o miłości matki do dziecka. chyba tez pasuje jako motyw rodziny? Tytułu dokładnego nie znam, chyba coś z mamą zwiazane...
Bardzo dziękuję za pomoc
milcia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 14:39   #245
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DollyChrist Pokaż wiadomość
Hmmm...potrzebuje to , poniewaz mam na poczatku czerwca egzaminy do szkoły plastycznej. Dostałam wykaz zagadnien do ustnej wypowiedzi na temat wybranej dziedziny sztuki czy zjawiska kulturalnego (w sumie 22 zagadnienia) i za nic w świecie nie mogę znaleść nic sensownego akurat na ten temat.

W takim razie zajrzyj do przewodników Rożka i cos powybieraj (to nie sa typowe przewodniki po miescie). Zajrzyj tez tu http://www.krakow-online.com/Kultura-97.html
Stary 2008-06-03, 07:38   #246
iza808
Przyczajenie

Witam Mam do Was ogromną prośbę. Czy któraś z Wizażanek ma może nagranie koncertu fortepianowego C-dur Mozarta, Preludium i fugi C-dur z Das Wohltempierte Klavier Bacha, Strawińskiego balet "Święto wiosny" cz. I "Uwielbienie Ziemi", Moniuszki fragmenty ze Strasznego dworu: Arię Polonezową Miecznika, finałowy Mazur, Chopina Nokturn Des-dur i Mazurki z op.17: nr. 1 B-dur, nr. 2 e-moll, nr. 3 A-dur, nr.4 a-moll i z op. 33 nr.1 g-moll, nr. 2 D-dur, nr. 3 C-dur, nr.4 b-moll?? Jeśli macie chociaż część z tego to mogłybyście to wrzucić na www.odsiebie.com ? Chodzę do szkoły muzycznej i muszę to przesłuchać do czwartku(!), bo mam z tego egzamin. Błagam o szybką odpowiedź! Pozdrawiam
iza808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-03, 15:19   #247
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza808 Pokaż wiadomość
Witam Mam do Was ogromną prośbę. Czy któraś z Wizażanek ma może nagranie koncertu fortepianowego C-dur Mozarta, Preludium i fugi C-dur z Das Wohltempierte Klavier Bacha, Strawińskiego balet "Święto wiosny" cz. I "Uwielbienie Ziemi", Moniuszki fragmenty ze Strasznego dworu: Arię Polonezową Miecznika, finałowy Mazur, Chopina Nokturn Des-dur i Mazurki z op.17: nr. 1 B-dur, nr. 2 e-moll, nr. 3 A-dur, nr.4 a-moll i z op. 33 nr.1 g-moll, nr. 2 D-dur, nr. 3 C-dur, nr.4 b-moll?? Jeśli macie chociaż część z tego to mogłybyście to wrzucić na www.odsiebie.com ? Chodzę do szkoły muzycznej i muszę to przesłuchać do czwartku(!), bo mam z tego egzamin. Błagam o szybką odpowiedź! Pozdrawiam
Wybacz parszywą sugestię, ale nie posiadasz eMule?
Stary 2008-06-13, 18:11   #248
agusiia69
Zakorzenienie

Smile Szukam podobnych filmów.. :)

Witam
Oglądał z Was ktoś może filmy "Strach" z Reese Witherspoon oraz "Zła miłość" z Jennifer Stanton?? Jeśli tak to znacie może jakieś inne filmy, które mają podobną fabułę?? Jeśli tak to poprosiłabym o tytuły
Stary 2008-06-14, 20:22   #249
*Rusałka*
Przyczajenie

Dot.: Motyw latania w kulturze - POMOCY!!!!

http://bezkomentarza.livejournal.com/
*Rusałka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 17:52   #250
Andzia Kaka
Raczkowanie

GG do Andzia Kaka
Arrow :) szukam...

Witajcie Czy znacie podobne zespoły do zespołu Lucky Twice ??? Coś w stylu pop-dance jakieś fajne wesołe piosenki
Andzia Kaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 19:01   #251
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana
Dot.: :) szukam...

stare, ale jare: Aqua xDDDD
a szczególnie Barbie Girl.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-17, 14:21   #252
Andzia Kaka
Raczkowanie

GG do Andzia Kaka
Smile Dot.: :) szukam...

Potrzebuję więcej zespołów
Andzia Kaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 20:09   #253
olunek
Zadomowienie

GG do olunek
Smile POMOCY! szukam ksiazki, tytulu, autora...cokolwiek na jej temat!

od dluzszego czasu szukam pewnej ksiazki lub cokolwiek co mnie zblizy do jej znalezienia tytulu, autora ... sa to bajki lub basnie . ksiazka jest dosc stara pochodzi z przed lat 77-79 napewno . pamietam tylko tyle z niej ze okladka byla gruba i twarda kolory raczej ciemne.zbior bajek. pamietam tez ze byla tam bajka o cygance ktora na koniec plynela statkiem. pamietam jeszcze jedna ilustracje: ciemny las wlasciwie kartka cala czarna a na srodku male dziecko( chyba dziewczynka) w bialej koszuli\sukience. ksiazka byla ciut mniejsza niz a4. i tyle tylko pamietam wiem ze to niewiele ale cuda sie zdarzaja i moze ktos pomoze bede wdzieczna za kazdy trop

DOKĄDKOLWIEK PÓJDE, PONIOSĘ ZE SOBĄ TWÓJ PIERWSZY KRZYK....
paula darcy

dukan
68......67.....65..... .63....61.....58.....57:l ove:.....55
olunek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 21:01   #254
Margarettka
Raczkowanie

Dot.: POMOCY! szukam ksiazki, tytulu, autora...cokolwiek na jej temat!

Witam!
Podejrzewam, że chodzi o "Gałązkę z drzewa słońca" Jerzego Ficowskiego.
Stary 2008-07-21, 21:42   #255
olunek
Zadomowienie

GG do olunek

margarettka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeju to ta ksiazka !!!!!!!! jak tak trafnie wpadlas na to ze to ta ksiazka?????!!!!! dziekuje ci jestes cudna! az sie poplakalam jak znalazlam ja na alledrogo( mialam tylko ciemniejsza okladke). pamietam jak mi ja babcia czytala!moja ulubiona! chce ja czytac mojemu synkowi ! dziekuje ze wzruszenia moge tylko tyle powiedziec:cm ok::cmo k:

DOKĄDKOLWIEK PÓJDE, PONIOSĘ ZE SOBĄ TWÓJ PIERWSZY KRZYK....
paula darcy

dukan
68......67.....65..... .63....61.....58.....57:l ove:.....55
olunek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 17:22   #256
Margarettka
Raczkowanie

Moja mama wiele razy opowiadala mi o tej książce,stąd też jej tytuł wyrył mi się wyraźnie w pamięci. Niestety nie było mi dane jej przeczytać bo egzemplarz, który moja mama posiadała gdzieś sie zagubił lata świetlne temu....
W sumie chciałabym Ci również podziękować, bo zainspirowałaś mnie do zrobienia cudownego podarunku mojej mamie! Wiem, że dla niej ta książka również wiele znaczyła!
Stary 2008-08-06, 11:40   #257
SztuczkaMagiczka
Rozeznanie

Red face Piosenka, cumshoot??

Witam, czy kojarzy ktoś piosenkę, której nigdzie nie mogę znaleźć? Śpiewa to kobieta takim cienkim głosem i z tego co ja zrozumiałam to leci to mniej więcej tak "I love when you make me cumshoot"? Czy ktoś wie o co mi chodzi i może mi podać tytuł i wykonawce tej piosenki?

PS. Nie jestem pewna do końca czy te słowa dobrze zrozumiałam.

SztuczkaMagiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 12:36   #258
mOna01
Zakorzenienie

Dot.: Piosenka, cumshoot??

Cytat:
Napisane przez SztuczkaMagiczka Pokaż wiadomość
Witam, czy kojarzy ktoś piosenkę, której nigdzie nie mogę znaleźć? Śpiewa to kobieta takim cienkim głosem i z tego co ja zrozumiałam to leci to mniej więcej tak "I love when you make me cumshoot"? Czy ktoś wie o co mi chodzi i może mi podać tytuł i wykonawce tej piosenki?

PS. Nie jestem pewna do końca czy te słowa dobrze zrozumiałam.
Omg... Tekst już widzę że ma "ciekawy" ;]

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 12:46   #259
SztuczkaMagiczka
Rozeznanie

Dot.: Piosenka, cumshoot??

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Omg... Tekst już widzę że ma "ciekawy" ;]
Nie spiesz się w łapaniu za głowę bo nie jestem w stanie stwierdzić, czy chodzi o cumshot, czy cam shot.

SztuczkaMagiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-06, 18:37   #260
agusiia69
Zakorzenienie

Dot.: Szukam podobnych filmów.. :)

Chyba nikt nie zna podobnych filmów albo nie ma takich
Stary 2008-08-07, 20:05   #261
czipsi1990
Raczkowanie

piosenka PILNE!!!!!!!!1

ej w tamtym roku leciala taka piosenka : taki refren szybki w zwrotkach koels spiewa spokojniea jeszce po refernie spiewala babka tak yyyiyyyyiyyyyy jakby indianka czy cos takiego? plis!!
czipsi1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-07, 20:46   #262
kiniaczeq
Zakorzenienie

Dot.: piosenka PILNE!!!!!!!!1

po cholere dwa wątki? spokojnie. zajrzyj na tamten. tam ci dziewoje odpisały
Stary 2008-09-05, 19:52   #263
FanaYa
Przyczajenie

Dot.: Malarstwo - szukam obrazu...

Ja również szukam pewnego obrazu. Znałam nawet tytuł ale teraz początek wyleciał mi z głowy To było coś w stylu "....nad umierającym pokutnikiem" a scena przedstawiała bodajże pewnego pana a nad nim STWORY, paskudne postaci, upiory z powykrzywianymi mordami i chytrymi uśmieszkami. Jeśli ktokolwiek zna autora i tytuł obrazu to proszę o odpowiedź, już wychodzę z siebie a wciąż nie mogę znaleźć ;(
FanaYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 20:46   #264
vogelek
Raczkowanie

Poszukuje tytułu książki

Poszukuję tytułu książki a właściwie pamiętnika Marii Magdaleny. Była to Żydówka która zgineła w czasie II wojny światowej. Te pamiętniki zawierają też opracowanie które napisał znajomy dziadka Marii Magdaleny. Czy ktoś wie jaki tytuł nosi ta książka bo ja szukam jej ale nadal nic nie znalazłam.
vogelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-11, 20:51   #265
doloresd
Wtajemniczenie

Dot.: Poszukuje tytułu książki

Cytat:
Napisane przez vogelek Pokaż wiadomość
Poszukuję tytułu książki a właściwie pamiętnika Marii Magdaleny. Była to Żydówka która zgineła w czasie II wojny światowej. Te pamiętniki zawierają też opracowanie które napisał znajomy dziadka Marii Magdaleny. Czy ktoś wie jaki tytuł nosi ta książka bo ja szukam jej ale nadal nic nie znalazłam.
To jakaś lektura ma być? Bo mi się imię Maria i II wojna światowa kojarzy z opowiadaniem "Pożegnanie z Marią" , tylko ta fabuła, którą podajesz mi się nie zgadza, nic innego nie przychodzi mi do głowy.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-12, 00:11   #266
parva
Rozeznanie

GG do parva

Może chodzi o Marię Magdalenę Gostomską, tę z Początku Szczypiorskiego?
Rozumie mowę kwiatów i niemych przedmiotów!"

Charles Baudelaire
LC
parva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-13, 10:11   #267
Veris
Zadomowienie

vogelku - postaraj się wprowadzić więcej informacji to postaramy się pomóc.

Hmmm..na 100% bohaterka nazywa się Maria Magdalena?

Pierwsza książka, która przyszła mi do głowy to pamiętniki Maryli, Żydówki, która zginęła na Majdanku - tytuł 'Patrzyłam na usta. Dziennik z warszawskiego getta.'

Cytat:

"O autorce znalezionego na Majdanku dziennika pisanego w warszawskim getcie wiadomo bardzo niewiele. Miała na imię Maryla i najprawdopodobniej zginęła podczas pacyfikacji powstania w getcie albo niewiele później, w obozie. Z zapisanych przez nią zeszytów ocalał w całości tylko jeden, obejmujący ostatnie dni marca i kwiecień 1943 roku. Notatki urywają się, gdy stłoczeni w bunkrach ludzie czekają, nasłuchując zamierających odgłosów walk. To jedno z nielicznych zachowanych bezpośrednich świadectw czasu Zagłady ma unikalną wartość historyczną, ale również literacką. Książka została wydana przez wydawnictwo Homini we współpracy z Państwowym Muzeum na Majdanku.

Edycja obejmuje całość ocalałego oryginału. Przyjęto zasadę minimalnej, ale widocznej ingerencji w jego formę i w jego treść. Wygląd autografu został potraktowany jako wartość sama w sobie. Tekst przedstawiono w dwóch postaciach. Z lewej strony pokazano fotokopię autografu, z prawej — drukowaną rekonstrukcję. Tekst oryginału został podany wiernie. Zachowano układ stronic i wierszy. Nie poprawiono też popełnionych pomyłek. Rekonstrukcję uzupełniono jednak o znaki stosowane przy cytacjach ad litteram, zaznaczając skreślenia. Przypisy dotyczące wzmiankowanych postaci i sygnalizowanych zdarzeń znajdują się na końcu tekstu. Na początku umieszczono natomiast sporządzone w latach sześćdziesiątych z dużymi trudnościami, sztukowane streszczenie poprzedniego brulionu. Wtedy był on częściowo zwęglony, teraz jest zniszczony całkowicie. Odczytane wówczas oderwane fragmenciki, tworzące pełne zdania, umieszczono razem po tekście kompletnego dziennika. Ich ilustracją są dwa nadpalone, nieczytelne już kawałki zeszytu."

Pozdrawiam i czekam na informacje,
Veris

This moment is your LIFE!

Veris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 18:14   #268
vogelek
Raczkowanie

Veris, nie na 100% ale tak mi mówiły kilka osób jednak po twoim opisie tej książki zwątpiłam. I raczej te osoby myliły się. Naprawdę nie wiem jak Ci dziękować teraz mogę szukać pozostałych książek do prezentacji. Bardzo Ci dziękuję, nawet nie wiem jak mogłabym Ci się odwdzięczyć
Stary 2008-09-18, 20:08   #269
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

SZUKAM - książka z maturą? w tytule, ze szkołą

Szukam 2 książek, nie nowości. Czytałam je kilka/kilkanaście lat temu, pamiętam ogólnie okładki, wiem, że polscy autorzy je napisali (autorki?).

Pierwsza - dość gruba, na pewno ponad 300 stron. Białą okładka, na górze strony niewielkie litery tytułu - telepie mi się po głowie, że 3 słowa, coś ze szkołą chyba. Dla dorosłych.

Druga - dla młodzieży, w tytule cóż z maturą - nie wiem, czy nie był to egzamin dojrzałości? Ale jest grupka nastolatków maturzystów, którzy są razem na jakimś wyjeździe też.

Błagam o pomoc
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-20, 10:34   #270
LuvMSI
Rozeznanie

Dot.: SZUKAM - książka z maturą? w tytule, ze szkołą

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Szatan z siódmej klasy, Kornela Makuszyńskiego, ale nie wiem czy podchodzi pod Twoje kategorie.
No jeśli powiedziałam źle to podbijam Ci wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości