|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II
Buziaki dla małych jubilatów.
![]() Czekamy na gości. Powiedzcie mi co jest, jak Krzyś śpi sam w dzień w łóżeczku to budzi się nawet już po 15 min. a jak leżę obok niego to śpi 2 albo 3 godz. Jak zaczyna się kręcić to go przytulam i jest już dobrze. Mogą to być ząbki? Wczoraj oglądałam z mężem film i on usłyszał, że Krzyś się wierci w łóżeczku, poszłam zobaczyć a on już się uspokajał. Władował sobie sam smoka nasz AS, który leżał już wypluty wcześniej. Od dzisiaj już mu go nie będę wyciągać z łóżeczka. Nie chciało mi się dzisiaj gotować, więc my zjedliśmy po kebabie, a synek obiadek ze słoiczka (zaczął marudzić więc nie otwierałam drugiego). Nawet mu smakował, ale nie najadł się tak małą porcją, bo cyca zaraz ciągał.
#242 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam dziś Oliwce zubkę jarzynowa i większość wypluła, ale jak bym dała jej jabłuszko to by jadła aż uszy by się trzęsły
![]() Kurcze mało dziś piszecie nie ma co czytać ![]() I co jescze, a no Oliwka dalej płacze przy usypianiu i to chyba będzie niekończąca się opowieść ![]() ![]() ![]() Kasia Powoli Krzysiu się usamodzielnia, A co do marudzenia to nie mam pojęcia, może rzeczywiście ząbki. |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Adi oglada z tata "gdzie jest nemo" a ja robie kolacje
![]() dzis kupilismy dywanik do pokoju.. Adi lubi na nim lezec ![]()
#244 |
Zakorzenienie
|
lea co do kaszki to zmienilismy strategie
![]() ![]() ![]() kupiłam dziś marchewkę z ziemniakami i kilka deserków, jabłko z jagodami, jabłko z marchewką, jabłko z bananem, banan, sliwka. Jak mu podejdzie marchewka z ziemniakami to pokusze sie na ziemniaki ze szpinakiewm lub brokułami ![]() ale generalnie to warzywek dla 4 miesiaca jest mało ![]() ![]() wkurzyłam sie bo nie było w Carrefourze aventowego niekapka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
DZIEWCZYNKI A CO wY NA najnowsze wytyczne dot. ekspozycji maluszków na gluten?karmione piersią w 5 miesiącu podawac 2 gramy glutenu 1 raz dziennie / w postaci kaszki np.pszennej do zupki- bo tez zaleceją podawc/ a karmione sztucznie zaczac w 6 miesiacu. ma to zapobiegac celiakii.
#246 |
Rozeznanie
|
Uffff no to jesteśmy w domku, nareszcie
![]() Jak się wypuściliśmy rano z TZ-tem i Oliwcią to dopiero przywiało nas z powrotem teraz ![]() Byliśmy u teściów, na bazarze (płaszczyk sobie kupiłam ![]() ![]() ![]() Obiadek wcieliśmy na mieście więc dzisiaj trzymam się z dala od kuchenki. dyta nie daj się, będę trzymała za Ciebie kciuki ![]()
#247 |
Konto usunięte
|
Kanciu, to ja się z kaszką wstrzymam do poniedziałku, bo jutro jadę z TŻ na zakupy, więc maluszek będzie z babcią, rano dam mu tylko mleko, przed południem deserek.
![]() A jak podasz tą kaszkę? Na gęsto łyżeczką? czy dodasz tylko troszkę do mleka? A jeśli butelką to przez jaki smoczek? taki zwykły do mleka czy trójprzepływowy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Rozeznanie
|
iwka też właśnie o tym słyszałam ale to chyba dotyczy tylko dzieciaczków bez alergii.
#249 |
Zakorzenienie
|
IGORKU, OLAFKU, OSKARKU DUŻO SŁONKA I UŚMIECHU NA BUŹKACH
![]() ![]() ![]() iwka no właśnie ja chcę porozmawiać z pediatrą o tym glutenie jak pójdziemy na kontrolę i szczepienie 17-go ![]() Mąż weekend pracujący, byłam z Hanią na zakupach, potem była moja mama na chwilkę, wypiłśmy kawkę, poklachałyśmy. Tak rozmawialiśmy z mężem i chyba w lutym wybierzemy się w góry na 2-3 dni, a na wiosnę jak będzie ciepło to chcemy lecieć na 1 dzień do Paryża lub Rzymu ![]() ![]() ![]() Ja nie mogę uwierzyć, że już jest grudzień, że za 13 dni Hania będzie miała pół roczku ![]() To spotkanie po Nowym Roku - już nie mogę się doczekać ![]()
#250 |
Konto usunięte
|
Paryż... hmmm, ale romantycznie.
![]() Nasze plany wakacyjne to albo pobyt w Hiszpanii u mojej przyjaciółki, albo gorące źródła, albo Chorwacja we wrześniu. Kanciu, Maks oprócz marchewki z jabłkiem przed południem, jeszcze popołudniu wypił z aventowskiego niekapka 50ml sok jabłkowego klarownego. ![]() O co chodzi z tym glutenem?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
minisia - kupiłam dziś ten płyn do kąpania, wieczorem zdam relację z pierwszych wrażeń. A jeszcze kupiłam taką śmieszną gumową kaczuchę z trzema małymi kaczątkami na plecach. Żeby Ala miała się czym bawić w wannie
![]() ![]() iwka - ja będę Ali podawać kaszkę manną jak skończy pół roku. Zacznę od płaskiej łyżeczki. Tylko zastanawiam się na jakim mleku, czy bebilon można gotować? I od kiedy daje się dziecku mleko krowie?? EDIT: Może gotować kaszkę na wodzie i potem dodać bebilon??? O, to jest pomysł, tylko nie wiem czy dobry ![]()
#252 |
Zakorzenienie
|
Xantia to czekam na relację
![]() ![]() No i niezłą masz gromadke do "obróbki" ![]() A z tym mleczkiem to ja ci niestety nie pomogę ![]() Próbowałam dać Hani kaszkę ryżową z banankami i zjadła 2 łyżeczki i potem plucie i płacz, piure ryżowe z marchewką i groszkiem też nie podeszło i Silnac jako kaszka też nie ![]() ![]() A powiedzcie czym się różni w smaku kaszka ryżowa od ryżowo-kukurydzianej ![]() A swoją drogą to Hania dziś zjadła 260 g zupki - 2 słoiczki ![]() EDIT: oto nowi przyjaciele Hanutki ![]()
![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/dcaff89e30.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png Edytowane przez minisia Czas edycji: 2007-12-01 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Minisia, ja daję Ali kaszkę ryżową z bananami, jabłkami, malinami, ogólnie wszystkie smaki, ale ja dodaję do mleka (bebilonu) bo te kaszki są bez gotowania.
#254 |
Zakorzenienie
|
lea zaczne od jednej łyzeczki i dodam do mleczka
![]() ![]() i na Twoim miejscu podałabym kleik kukurydziany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Wykąpałam Alę w tym nowym płynie z Rossmanna. Zapach ma dość przyjemny, pieni się nieźle, ale czy on natłuszcza to ja nie wiem
![]() ![]() Poza tym znów dostałam @. I to znów na maxa obfitą ![]() Ala dziś bawiła się u taty na kolanach łańcuszkiem do mocowania smoczka i wsadziła sobie do buzi plastikowego misia z klipsem do mocowania, przekręciła go w poprzek, że zablokowała sobie otwartą buzię i nie mogłam jej go wyciągnąć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Hello mamuśki !
![]() My byliśmy dzisiaj w odiedzinach u cioci i wujka, ktorzy widzieli Kacpra we wrzesniu i dziwili sie ze on tak urosl. Kacper dostal od nich prezent na Mikolaja, pluszowego misia i slodycze. Oczywiscie slodycze ja zjem, a on je w mleczku dostanie. Wlasnie go wykapalam, wmłócił 150 ml kaszki kukurydzianej (teraz mu daje tylko taka bo chyba najbardziej mu smakuje, a jablkowa ja zjem) i teraz zasypia. dyta - Z Kacprem jest taki problem , że ok 10 deserek je bez problemu, a potem jak ma jesc obiadek (obojetnie co to jest) to jest ryk, bo po 2 godz spaniu on jest bardzo glodny i chce szybko sie najesc, ale jak mu sie do buzi wladuje lyzeczke to je, tylko dla niego to jest za wolno. Dzisiaj jadl zupke jarzynowa z hippa, a na II sniadanko jablka z winogronami w różanym (z dzikiej róży) puree z bobovity. Narazie zjada 3/4 sloiczka. |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Xantia to spoko z tym płynem, ale z tym natłuszczaniem to może to też zależy od skóry
![]() eve ty pytałaś o ten bogracz ![]() To dam przepis: w dużym garnku smażysz mięso na pieczeń lub łopatkę bez kości pokrojone w kosteczki razem z cebula - ja daję zawsze tak 3-4 cebule. Jak zmięknie dodaję pieprz, delikat do mięs, troszkę kminku, przeciśniete przez praskę 3 ząbki czosnku, paprykę sypką, słoiczek koncentratu pomidorowego i zalewam to wodą tak do pół gara, dodaje pokrojone w kosteczke ziemniaki i gotuję razem. Potem zagęszczam to wszystko mąką jak ziemniaczki zmiękną. Do tego zawsze robię kluseczki - woda, mąka, sól (ale może być z samymi ziemniaczkami). Wyrabiasz z tego ciasto takie, zeby się nie kleiło i kulasz kluseczki podłużne takie na dł 2cm, gotujesz osobno w wodzie i jak nie będą superowe w środku to dodajesz do bograczu ![]() ![]()
#258 |
Rozeznanie
|
Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych jubilatów!!!!
![]() ja chyba się rozkładam, mam nadzieję, że tymek się nie zarazi, nachylam się nad nim i rozmawiam z nim z bliska, a to przecież gardło... no i podoga fatalnie depresyjna....
#259 |
Konto usunięte
|
barwa wracaj do zdrowia.
![]() minisiu, Hania śliczna. ![]() ![]() ![]() Kanciu, więc zacznę od tego kukurydzianego czegoś, chyba że jutro coś kupię innego. Jedziemy z TŻ zawieźć kumpla na lotnisko, a potem na zakupy, mam zamiar obkupić się już na święta, porobić zapasy napoi, jedzonka, itp. Bo przed samymi świętami jechać do supermarketu, to dla mnie masakra, za dużo ludzi. Chciałam oszukać mojego urwisa i podałam mu herbatkę w niekapku. Pomyślałam, że skoro soczek tak szybko wypił, to może herbatka tez z kubka mu podejdzie... ale nic z tego. Nie wiem, czemu on nie lubi tych herbatek. Zmykam przed TV. Dobranoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Buziaki dla bliźniaków: Olafa i Igora oraz dla Oskara
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
A to co w słoiczkach smakuje i pachnie według mnie jak mokre siano ![]() Fajnych ma Hania przyjaciół ![]() Mikołajowi dziś zjadł pół na pół szpinak z ziemniakami i dynię z ziemniakami, bo sam szpinak jakoś mu nie podchodził, a na deser miał brzoskwinie. Fotki: 1. udana premiera picia z niekapka 2. Miki bawi się nóżkami
![]() |
#261 |
Rozeznanie
|
Hania jest śliczna i taka słodziutka
![]() Miki zaś to prawdziwy przystojniak i do tego jaki wysportowany ;-) minisia dziękuje za przepis ![]() ![]() barwa mnie właśnie przeszło przeziębienie, a ponieważ Oliwcia była po szczepieniu kiedy ja chorowałam pediatra powiedziała żebym zakładała maseczkę, mała się nie zaraziła, może pomogło ![]() ![]()
#262 |
Zakorzenienie
|
Ojjjj barwa buziaczki i zdrówka życzę
![]() Obu Tymek się nie zaraził ![]() Xantia właśnie na TVN Turbo leci program o Xantii ![]() Spijcie dobrze - do jutra ![]()
#263 |
Rozeznanie
|
minisia ty też śpij dobrze
![]() ja też zmykam, Oliwcia śpi czas uśpić męża ![]() KOLOROWYCH SNóW ![]()
![]() |
#264 |
Wtajemniczenie
|
No poczytałam o glutenie i zdania sa bardzo podzielone
![]() ![]() A i jeszcze znalazłam,że w 4-5 miesiącu dzieci "cycuchowe" zaczynają się w nocy częściej budzic na jedzonko i to jest norma.W 6 m-cu częstotliwośc maleje. ![]() minisiu- Hanutka cudna i jakie ma piękne pluszaczki, bogracz musi byc pyszny, ale ja niestety ze względu na tę dużą ilośc cebuli muszę póki co odpuścic ewa.nea-Miki jak zwykle w świetnej formie barwa- kuruj się, gdy ja z TŻ bylismy równocześnie chorzy Mała się nie zaraziła ![]() ![]() xantia- pamiętam,że próbowałaś odbudowac laktację, udało się? Również zmykam. A chciałam się położyc razem z Małą o 20.00, bo zmęczona jakaś jestem, no i masz jak mi się udało...
#265 |
Zadomowienie
|
Jestem po wizycie znajomych. W końcu się spotkaliśmy.
![]() Zapaliłam dzisiaj świeczkę zapachową. Sama zasnęłam z Krzysiem, a TŻ w pokoju ze świeczką też przykimał. Wchodzę, a tam nakopcone. Później siedzieliśmy w tym pokoju, który wietrzyłam i załączyła wentylator taki do wywietrzania w ścianie. Ja do mycia Krzysia, zaglądam do nosa a tam czarno ![]() A co do kaszek to mi osobiście lepiej smakują te ryżowe smakowe niż kukurydziana na naszym mleczku Bebilon Pepti. Ja to się boję z tym glutenem.
#266 |
Zadomowienie
|
No to moja Olivka znowy jest pionierką
![]() ![]() Padam na pysk, dzisiejszy wypad do Warszawki mnie wykończył, ale warto było ![]() ![]()
#267 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny z ciekawości dlaczego tak sie spieszycie z tym glutenem? wiem ze to zalecenia nowe, ale one nie są wogóle badaniami potwierdzone ...
![]()
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
iwka nie musisz dawać cebuli do tego bograczu
![]() ![]() miniaw jakiej postaci podajesz ten gluten ![]() Patrilla ja nie spieszę się z glutenem, bo sama nie wiem co i jak, są różne opinie i najpierw będę to konsultować z naszą pediatrą ![]() Hania poszła spać o 21:00, wstała o 7:00 na cycucha i spała do 9:30. Zjedliśmy z mężem niedizelne śniadanko i poszedł do pracy ![]() ![]()
#269 |
Konto usunięte
|
miniu, zmówiłyście się z kropka na obcięcie włosów, czy co?
![]() Moje dwa samczyki wciąż śpią (oczywiście była pobudka na mleczko przed 8:00), a ja czekam aż się pranie wypierze. ![]() Dość ładna pogoda się zapowiada, chyba przed wyjazdem ubiorę Maksa , wpakuje w wózek i wyśle z teściową na spacer. A do jedzenia podam mu dziś jabłko z bananem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
A mój mąż wczoraj obudził się Apaczem
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.