![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
nawet i sporo więcej..zależy od umiejętności, kreatywności, rozwijania się i samodzielności w biurze rachunkowym.Jeżeli ktoś już zna dobrze przepisy to stawka jest wysoka.
![]() |
#242 |
Wtajemniczenie
|
witam
przebrnęłam przez cały wątek ![]() od paru miesięcy zastanawiam się czy nie spróbować swoich sił w księgowości. obecnie jestem na 4 roku turystyki i rekreacji (zaocznie) ale te studia to kompletny nie wypał ![]() wiem ze przedemna bylaby ciezka droga, ale mysle ze dla chcacego mic trudnego ![]() zastanawiam sie na poczatek nad kursem w SKWP http://www.skwp.com.pl/aktualnosci.htm "mała księgowość" znalazłam też kurs w Oświacie http://kursy.oswiata.wroc.pl/CMS/ksi...hukowoscI.html no i mam dylemat z tego co pisałyście to kursy w SKWP sa bardziej cenione i co najwazniejsze dobre, ale z drugiej strony w Oświacie jest ponad dwa razy wiecej godzin (100) i niższa cena (chociaż to nie jest aż takie ważne). zastanawiam sie tez czy po turystyce i rekreacji moge robic podyplomowe z rachunkowosci? czy moze lepiej wybrac sie na AE ? a moze lepiej zainwestowac w kursy i starac sie zdobywac doswiadczenie ?? sory za wiele watpliwosci, chce w koncu zajac sie czyms co lubie, ale mam problem jak sie do tego zabrac. za wszelkie rady bardzo dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dziewczyny, ja oprócz prowadzenia księgowości mam się zajmować również kadrami i płacami. Czy możecie mi powiedzieć czy jest to dużo obowiązków i dużo pracy? Firma zatrudnia 18 pracowników.
Z tego co narazie się zorientowałam, to do moich obowiązków będzie należało przygotowywanie umów o prace, wpisywanie urlopów i zwolnień lekarskich, oraz zajmowanie się wynagrodzeniami. Co jeszcze będe musiała robić? Czy trudno pogodzić prowadzenie księgowości z kadrami i płacami? Jakiego wynagrodzenia moge się spodziewać w małej firmie, jeśli będe wykonywać wszystkie te obowiązki. Dodam, że obecnie dopiero się tego ucze, bo pracuje jeszcze księgowa, która ma zostać zwolniona, także mój pracodawca nie ma ze mnie żadnego pożytku. Narazie była mowa że dostane 1000 zł, ale obowiam się, ze moge dostać najniższą krajową ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Wtajemniczenie
|
Wiem o osobach, które robiły podyplomowe po kierunkach technicznych (po politechnice) i teraz pracują w księgowości, więc żadnych formalnych przeszkód chyba nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie w pracy jest dziewczyna, która skończyła telekomunikację i pracuje w dziale księgowości ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Wtajemniczenie
|
Też mi się wydaje, że w dużym mieście wystarczy znajomość języków i dyspozycyjność. Ta ostatnia jest dużo ważniejsza od doświadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
|
Dziewczyny, jeśli na koncie towary w magazynie mamy daną kwote po stronie Wn oraz inną kwote po stronie Ma, to jaki jest stan magazynu?
A może należy podać sume zespołu kont Materiałów i Towarów? Tylko czy ze strony Wn czy Ma? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
a do czego Ci to potrzebne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Aha
![]() A masz odchylenia od cen ewidencyjnych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
|
Wypisze ci cały zespół kont "Materiały i towary"
towary koszty i usługi rozliczenie inwestycji ROZLICZENIE ZAKUPU materiały reklamowe ZAPAS MATERIAłóW towary w przerobie TOWARY W PRZEROBIE towary w magazynie magazyn 02 magazyn 03 TOWARY W MAGAZYNIE ZESPół KONT Także odchyleń od cen ewidencyjnych nie widze. Dodam, ze na wszystkich wymienionych przeze mnie kontach kwoty są zarówno po stronie Wn jak i Ma. Od obecnej księgowej słyszałam również że szefowa często się pyta jaki jest zysk firmy. Ja rozumiem, ze szefowa ma na mysli wynik finansowy, (czyli razem przychody- razem koszty) który obecnie jest ujemny w mojej firmie, co oznacza, ze firma obecnie ponosi straty. Czy dobrze to rozumiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
jeśli chcesz znac wartośc aktualną materiałow, jaka posiadasz to nalezy dodać:
- materiały(towary w drodze) w drodze - materiały (towary) na składzie- czyli salda koncowe - plus naliczony Vat Wyjdzie Ci aktualna wartosc materialow jaka posiadasz. Nieste na chwile obecna, nie mam sie kogo upewnic czy mowie prawde, ale wydaje mi sie,ze dobrze mowie ![]() nie masz w domu jakiejs ksiazki od rachunkowosc? Przeciez mialas chyba na finansach caly rok finansowa, wie chcyba nie zrobilas porzadkow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
|
Cytat:
Powiedz mi - materiały(towary w drodze) w drodze- to u mnie towary w przerobie?? Jaka strone brać pod uwage? - materiały (towary) na składzie- czyli salda koncowe- tu mnie towary w magazynie? i saldo końcowe będzie po której stronie, po Ma? - plus naliczony Vat- Chodzi tu o cały vat naliczony? Lemoorko, poleć mi jakąs dobrą książke o rachunkowosci, taka która przyda się w pracy! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-Materialy w drodze- to towary na ktore masz faktury, ale jeszcze nie dojechaly, zwiazane jest to z kontem rozliczenie zakupow materialow/towarow, - Skoro materialy i towary to konta aktywne, to po jakiej stronie masz salda konocwe, oczywiscie po winien, no bo jak po ma- wiecesz wydasz niz masz ![]() - tak chodzi o vat naliczony odnsonie towarow w drodze i na skladzie. Bo chyba na kontach 3 ksiegujesz bez vatu, dlatego nalezy dodac vat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Prosze bardzo, ale łba sobie uciac nie dam, bo nigdy na zywo takich rzeczy nie robiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
|
Cytat:
http://allegro.pl/search.php?string=...6224&country=1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Podajesz mi same zbiory zadan, zbiory tez CI sie przydadza,bo ejst duzo przykladow. Ale teroia tez byw apotrzebna, ja korzystam z tej:
http://www.ksiegarniaekonomiczna.com...t=1&store_id=2 Tylko pomylili się, jak sie cofniesz to zobaczysz, że zły obrazek dali zmaiats podrecznik to zbior zadan ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pamietam, to sie jakos kosmicznie i ilus tam etapowo liczy z uwagi na to, co pisza tutaj - http://pl.wikipedia.org/wiki/Koszty_rachunkowe ![]() A tak w ogole nie wiem czy pisalam - moj dziadek byl ksiegowym, tata byl ksiegowym, ja tez kiedys pracowalam przy prostej ksiegowosci, ale kompletnie mnie to nie wciagnelo. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
Jutro ide na rozmowę w sprawie pracy
![]() ![]()
![]() |
#263 |
Wtajemniczenie
|
bravvurka, powodzenia
![]() Sama musze zacząć się za czymś rozglądać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
Okazało się, że te stanowisko nie dla mnie
![]() ![]()
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
dziewczyny ja jeszcze nie ksiegowa, ale stoje przed dylemtem wybrania studiow...
chce isc na rachunkowosc.... myslicie, ze to dobry wybor czy lepiej zrobic zarzadzanie i kurs rchunkowosci :/ ? pytam was bo wy jestescie juzw tej branzy i mozecie cos powiedziec o tej dziedzinie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Wtajemniczenie
|
Dominicana, bazując tylko na studiach trudno nauczyć się rachunkowości. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Wiele przedmiotów z rachunkowości (u mnie) było na średnim poziomie. Oczywiście były niektóre bardzo dobre, wręcz świetne. Patrząc z perspektywy czegoś naprawdę pożytecznego nauczyłam się na dwóch, maksymalnie czterech przedmiotach związanych z rachunkowością. Na reszcie (czyli ośmiu - dziesięciu) nauczyłam się niewiele, co nie oznacza że nic - wiele informacji było też "zbyt" teoretycznych aby przygotować do zawodu księgowego. Tylko że oczywiście studia nie przygotowują do takiego zawodu.
Nie oznacza to, że studia na rachunkowości to strata czasu, ale z drugiej strony chyba więcej praktycznych rzeczy można się nauczyć na kursach i podczas praktyki oraz czytając literaturę i prasę fachową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
ja studiuję ekonomie ale na moim wydziale w tym roku otworzyli nowy kierunek- rachunkowosc i prawda jest taka ze uczą prawie tego samego na ekonomii- moze jeden przedmiot wiecej związany z rahunkowoscią a reszta taka sama- a dodam ze ekonomia nie należy do najprostszych studiów... dlatego przemyśl sama a my ci tu damy wskazówki- ja powiem ci że to ze studia nazywają się rachunkowość to nie znaczy ze bedziesz miala 5 przedmiotów z rachunkowosci i reszta nic.. właśnie bedziesz miala duzi przedmiotów nie związanych z rachunkowoscią.. u mnie na uczelni jest masakryczna ilosc matematyki- a nie sądzę żeby księgowy liczył bilans przez całki, arcusy sinusy, różniczki i inne tragiczne rzeczy.. pozatym makro i mikroekonomia to podstawa! no a dodając jeszcze historię gospodarczą, historię myśli ekonomicznej, międzynarodowe stosunki gospodarcze, spółdzielczość, finanse publiczne i 12 nowych przedmiotów co semestr wychodzi całkiem małopasjonujący zestaw.. ja nie widzę siebie na innym kierunku dlatego potulnie uczę się wszystkiego i powiem szczerze ze to wciąga ale taki wniosek wyciągnelam dopiero na 3 roku
![]()
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
A ja bedę mieć podczas tych wakacji praktyki w biurze rachunkowym(troche mi sie nie chce ale moze naucze sie czegos pozytecznego)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
ale Ci fajnie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.