Chcę mieć psa - pytania, problem z wyborem, jak się przygotować - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-12, 14:24   #241
lain
Zakorzenienie

Dot.: czy powinnam kupić sobie psa? poważnie

Cytat:
Napisane przez gosik79

Pies jak czlowiek, trafi się psychiczny i normalny, tyle, ze jeżeli chodzi o psy to można wybierać kierując się rasą, charakterem, rodzicami, tym czy jest z uznanej hodowli czy ze schroniska. [...]

Nwet jeżeli psa stabilnego psychicznie weźmie osoba nieodpowiednia to i zwierzę nabierze niewłaściwych cech.
to widocznie kundle i boksery sa psychiczne. albo poprostu ja sama, krewni i sasiedzi jesesmy psychiczny

w kazdym badz razie uraz i to olbrzymi pozostal i raczej nigdy nie zniknie
a jak slysze szczekanie to mnie az trzacha. tak nie lubie tego dzwieku, ze szczekajacego psa najchetniej zmiotlabym wzrokiem z powierzchni ziemi (ciagle szczekajacy bokser sasiadow doprowadza mnie do szewskiej pasji)
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 14:45   #242
gosik79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain
to widocznie kundle i boksery sa psychiczne. albo poprostu ja sama, krewni i sasiedzi jesesmy psychiczny

w kazdym badz razie uraz i to olbrzymi pozostal i raczej nigdy nie zniknie
a jak slysze szczekanie to mnie az trzacha. tak nie lubie tego dzwieku, ze szczekajacego psa najchetniej zmiotlabym wzrokiem z powierzchni ziemi (ciagle szczekajacy bokser sasiadow doprowadza mnie do szewskiej pasji)

Eeee Lain zaraz dostaniesz w tyłek. Wierzę ci, wierzę - ja też znam psy o spaczonej psyche - nie piję do ciebie ześ też taka hehe.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 17:09   #243
kasiunia`18
Zadomowienie

GG do kasiunia`18

jezeli bedziesz miała dla niego odpowiednio duzo pracy i nie znudzi ci sie(a wydaje mi sie,ze nie)jezeli masz odpowiednie warunki to czego nie

Majusia 19.01.2012r **
kasiunia`18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 18:37   #244
201804200947
Konto usunięte

Pysiaczko,Rachela ma racje.
Zaczekaj z ta decyzja poniewaz chodzi tu o zywe stworzenie.
Zorientujesz sie ile zostaje Ci wolnego czasu,ktory moglabys poswiecic zwierzaczkowi.
Byc moze po odliczeniu studiow,nauki w domu,wyjazdow do mamy,odpoczynku i wykonywaniu innych obowiazkow,zostanie go tak malo,ze bedziesz juz tak zmeczona aby jeszcze zajmowac sie zwierzeciem.
Bo nie wystarczy wyjsc z na spacer i dac jesc.
Trzeba go uczyc,pielegnowac,bawic sie-zapewniac odpowiednia ilosc ruchu,odwiedzac regularnie weterynarza,pamietac o szczepieniach no i oczywiscie odpowiednio karmic.
Co jezeli okaze sie ze jednak to byl zly pomysl?
Co jezeli nikt nie bedzie mogl tego zwierzaka przygarnac?
Zostaje wtedy schronisko o ktore walczymy aby byly w nich lepsze warunki...
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 14:37   #245
bellissa
Zadomowienie

GG do bellissa
buldog francuski

Czy któraś z was ma pieska tej rasy? Bo mi się bardzo podobają i planuję od jakiegoś czasu sobie kupić. Moża któraś z was ma doświadczenie z tymi pieskami?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg French_Bulldog_Cybele1.jpg (13,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images%5Cfrenchie.jpg (28,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2071_edited-1.jpg (49,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Fiona13.jpg (26,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg french-bulldog.jpg (83,2 KB, 18 załadowań)
bellissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 14:40   #246
quality
Rozeznanie

Dot.: buldog francuski

Boskie sa te pieski !! takie malutkie trolle

Nie ważne co robisz.
Ważne jak wyglądasz.
quality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 14:51   #247
Kaisandra
Wtajemniczenie

świetne są te pieski...takie małe brzydale hehe śmiesznie chrąchają jak świnki, piszcą i nie szczekaja

up chetnie się również czegoś o nich dowiem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-28, 15:05   #248
Pomadka
Zakorzenienie

Już wiem jaka to rasa.
Stary 2006-10-28, 15:06   #249
Basia21
Rozeznanie

ja mam http://www.dogomania.pl/forum/showth...18327&page=171 i juz pisze do Ciebie na gg
Stary 2006-10-28, 15:08   #250
thougful-girl
Zadomowienie

jednego z takich piesków znam osobiście faktycznie tak śmiesznie charczą jakoś, i te uszy ogólnie mi sie podobaja

thougful-girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 15:16   #251
Basia21
Rozeznanie

a tutaj dla zainteresowanych wszytsko o buldozkach
http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=92

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-28, 15:27   #252
karateczka000
Zakorzenienie

a czy nie powinien to byc watek na wiZOOŻ???

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 15:37   #253
izapp1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karateczka000 Pokaż wiadomość
a czy nie powinien to byc watek na wiZOOŻ???

To samo chciałam napisać
izapp1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 15:53   #254
Sonata_ona
Rozeznanie

ja też
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 16:33   #255
cheer
Zakorzenienie

Już pewnie Basia21 jako posiadaczka buldożka wszystko Ci napisała, ja ze swojej strony dodam tylko, że kiedyś na jednym z moich wakacyjnych wyjazdów, taki buldog był atrakcją całego ośrodka. Pamiętam, że dosyć "charczał", sapał, chrapał - to, co mówiły dziewczyny i ogólnie dosyć męczył się na słońcu. Ogólnie, to jest specyficzny psiak i trzeba stale mieć na oku te jego specyficzne cechy
Stary 2006-10-28, 17:40   #256
_doraaa_
Rozeznanie

GG do _doraaa_

Ja słyszalam,ze one po schodach nie mogą chodzic i trzeba je znosica lekkie nie są

_doraaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-28, 17:58   #257
Little Angel
Wtajemniczenie

Te buldozki sa piekne,choruje na takiego Ale posiadanie dwoch kotow to juz i tak duzo,a pies do tego...
Little Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 11:58   #258
Basia21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _doraaa_ Pokaż wiadomość
Ja słyszalam,ze one po schodach nie mogą chodzic i trzeba je znosica lekkie nie są
to nie prawda a co do chrapania owszem chrapia ale to jest raczej slodkie mruczenie : do ktorego mozna sie przyzwyczaic
Stary 2006-10-29, 13:01   #259
Flofferek
Zakorzenienie

sliczne sa ja kocham wszystkie pieski
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-29, 13:47   #260
bellissa
Zadomowienie

GG do bellissa
Smile Bedę miała szczeniaczka (buldożka francuskiego)-pomóżcie-jak się nim zajać?

Już niedługo zawita prawdopodobnie do mojego domu buldożek francuski juz nie moge się doczekać Jest tylko jeden problem- nie mam dużego doświadczenia a chciałabym o niego zadbać jak najlepiej. Więc moze troszke mi pomożecie? Piesek bedzie miał 2 miesiące więc będzie zupełnie malutki Kupuję go z hodowli więc będzie szczepiony ale nie wiem kiedy powinnam iść z nim znowu do weterynarza na jakieś kolejne szczepienia? Nie wiem też czym najlepiej karmic takiego małego szczeniaczka? Szukałam różnych informacji ale niewiele znalazłam Czy może być to suchy pokarm dla szczeniaczków np. royal (gdzieś czytałam żeby zamaczać go w wodzie albo mleku?) i oprócz tego mięsko (np gotowana wołowinka, kurczak itp.) + ryż+ marchewka? Oprócz tego czytałam że można podawać takie dania dla niemowlat w słoiczkach np. grebera (np kurczak z warzywami itp.)? Czy są one odpowiednie dla szczeniaczka? Tego gerbera są też zupki, moze też można dawać coś takiego? Oprócz tego myślałam o jakiś jogurtach naturalnych np z żółtkiem (słyszałam że dobrze podawać żółko?)
Nie wiem czy można takiemu 2 miesięcznemu pieskowi dawać też surowe mięsko? Albo pokroić chlebek z szynką?
Oprócz tego mam pytanie odnośnie wyprowadzania na siusiu. Przypuszczam, że jak piesek zjawi się u mnie może juz leżeć śnieg i być zimno więc czy można takiego małego pieska normalnie wyprowadzać juz od początku? I jak często?
Przepraszam za może głupie pytania ale naprawdę nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o pieski a chciałabym się zająć moim jak najlepiej Mam nadzieję, że niedługo będę mogła wkleić jego zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie
bellissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 14:22   #261
aneecia
Rozeznanie

Dot.: Bedę miała szczeniaczka (buldożka francuskiego)-pomóżcie-jak się nim zajać?

ja tez nie mam zbytniego doświadczenia co do malych piesków ale mysle ze znajdziesz cos na dogomanii tam jest duzo tych róznych informacji. Mozesz tez poszukac na google trzymam mocno kciuki za cieie i pieska pzdr.
aneecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 14:29   #262
karateczka000
Zakorzenienie

Dot.: Bedę miała szczeniaczka (buldożka francuskiego)-pomóżcie-jak się nim zajać?

po co zakładałas drugi wątek o buldożku francuskim-juz tamten pierwszy z plotkowego został tu przeniesiony i mogłas dalej tam pisać.......

ja rok temu dokładnie o tej porze(jesień-zima) tez dostałam szczeniaka teraz ma on juz 9 miesięcy

na poczatku nie chodziłam z nim na dwór, siusiał na gazety( to też z racji tych strasznych mrozów zeszłej zimy...) ale potem idealnie sie przestawił z gazet na trawkę i nie było z tym więkrzych problemów.

dawałam mu na początku do jedzenia( miał 7 tyg.) ryż, kaszke manną, mięsko ugotowane z marchewką i rozdrobnione- dopiero póżniej przeszedł na gotowe karmy, ale i tak w zasadzie daje mu "samorobne jedzonko"

do weterynatrra poszłam tak po miesiącu od kupna-dopiero wtedy miał wszystkie szczepienia, ale jakby od razu chodził na dwór to powinien iść na szczepienie wcześniej.

nie wiem czy dokładnie odpowiedziałam na to co chciałaś- więc pytaj jak czegoś nie wiesz

Stary 2006-10-29, 14:50   #263
Viris
Zakorzenienie

Na wiekszosc z tych pytan odpowie Ci hodowca. W niektorych hodowlach wydawane sa psy po jednym szczepieniu, w niektorych i po 3 szczepieniach. Hodowca tez powie Ci kiedy psa musisz odrobaczyc i kiedy zaszczepic ponownie. Powinnas dostac tez ksiazeczke zdrowia i jesli Hodowca karmil sucha karma szczeniaczka to powinnas dostac nazwe dokladna tej karmy albo troche samej karmy na poczatek. jesli karmil gotowanym to powinnas dostac instrukcje co dostawal gotowanego psiak.

Sucha karme szczeniakowi nalezy namoczyc w cieplej wodzie i pozostawic do ostygniecia i napecznienia. Okolo 3 miesiaca zycia mozna wprowadzac karme sucha bez namaczania.

Piesek gdy trafi do Ciebie i nie bedzie mial skonczonych szczepien powinien miec kwarantanne. Zero wychodzenia na dwor, siusianie i kupkanie w domu. Tylkko do weta mozna wyjsc, ale tez szczeniaczek na rece a nie po ziemi.

Jak psiak jest maly to mozna go przyzwyczajac do obrozy czy szelek. Mozna zakladac mu to zeby biegal sobie po domku pozniej dodac smycz i uczyc chodzic przy nodze.

Im wczesniej zaczniecie nauke tym lepiej. Nauka nie jest obowiazkowa, ale jest to fajna zabawa zarowno dla wlasciciela jak i dla psiaka. Dodatkowo jesli zamnierzasz psa wystawiac na wystawach to uczysz go chodzenia po lewej stronie plus pozycji wystawowej itp.

Na pewno przydadza sie :

miseczki na wode i na jedzonko
duuuuzo gryzakow na caly okres kiedy zeby beda sie wyzynac i kiedy zgubi mleczaki i beda wyrastac zeby stale
kocyki, ale najlepiej kupic psie, jesli kupisz takie np dla dzieci to musisz je uprac bo moga do oczu szczeniaka dostac sie "kłaczki"
szczoteczka i pasta psia do zebow - nauczycie od malego ze sie zabki myje to nie bedzie protestowac jako starszy
plyn do czyszczenia uszu - polecam plyn OTEX ktory sie krapla do ucha a psiak go wytrzepuje
Ogrom ciasteczek "junior" czyli koniecznie szczeniaczkowych. Cokolwiek szczenie zrobi dobrze (siusiu na gazete, dzielnie zniesie czyszczenie uszu) powinien dostac nagrode
Plyn do przemywania oczu - najlepiej z apteki BORASOL (3 zl chyba)
gaziki do przemywania oczu
masc cynkowa do wysuszania faldek na pysku

To na razie tyle co pamietam. Dobry hodowca wymienilby mniej wiecej to samo.

Do weta wybralabym sie najszybciej, i radze znalesc weterynarza ktory zna specyfike tej rasy. Dobry wet nauczy was jak dbac o uszy, oczy, faldki i pokaze jak czyscic zeby.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 14:56   #264
Viris
Zakorzenienie

Aha - najlepiej zeby przez jakis czas szczenie jadlo to samo co u hodowcy bo bedziesz miala zas*** sciany i wszystko w okolo. Jesli masz dywan tez go raczej usun, przynajmniej na jakis czas

Aby przygotowac posilki na caly dzien odmierz mniej wiecej kubek suchej karmy i zalej go woda, to podziel na 5 porcji. Szczenie je 5 posilkow dziennie. Gdy bedzie mial okolo 10 tygodni mozesz zmniejszyc na 4 razy dziennie.
Jesli szczenie nie zje z miski w ciagu 10 minut od kiedy postawisz miske z jedzeniem, zabierz miche i daj dopiero wtedy kiedy mialby byc kolejny posilek. To nauczy psa jak nbalezy jesc i powinno uchronic przed wybrzydzaniem.

Nie karm szczeniecia z reki bo bedziesz to robic do konca zycia
Kupo poslanko i nie pozwol buldozkowi wejsc do lozka i tam spac. Jesli pozwolisz, czeka Cie 10-15 lat spania z nosem w tyleczku buldozka, wachanie pierdkow i gramolenia sie w nocy. Spychanie z lozka, wchodzenie na glowie i wiercenie lapami w brzuchu o naj mniej odpowiednich porach

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 16:49   #265
karateczka000
Zakorzenienie

Ja z moim szczeniakiem przez pierwsze 2 miesiące walczyłam jak tylko mogłam, sama nie spałam zeby tylko pilnowac zeby nie wlazł na łóżko, byłm konsekwentna do bolu i nauczył sie spać w swoim koszyku ale ostatnio sie zepsulo- Zasypia u siebie, ale w nocy i tak przechodzi do mnie

Stary 2006-11-25, 12:13   #266
pamoma
Przyczajenie

Pieski miniaturki

Witam wszystkie wizażanki!!!

Mam bardzo mały dom. Poszukuję małego pieska do 20cm, najwięcej 25cm. Może znacie rasy piesków spełniające te wymiary? Może macie zdjęcia? Piszcie, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam!!!
Stary 2006-11-25, 12:54   #267
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Pieski miniaturki

??
jak mały masz dom O_o?
co do piesków-
Wzorzec chihuahua dopuszcza wysokość w kłębie od 17 do 23 cm i masę ciała od 1,3 do 3 kg. Masa 1,5 kg jest dolną granicą dla zdrowego, żywotnego psa. Niestety spotyka się hodowców, którzy usiłują wyhodować pieski o bardzo małej wadze, drogą nieprawidłowego żywienia. Takie pieski są rachityczne, z dużym niezrośniętym ciemiączkiem, często krzywicą, nawet niegroźna infekcja może się tragicznie dla nich skończyć - u tak małych okazów problemy hodowlane i zdrowotne bardzo się nasilają.
yorkshire terrier- Wzrost:
22 do 24,5 cm.
czyli masz juz dwie rasy do wyboru
tylko...jesli kupisz pieska bez rodowodu, moze nie wiedziec czemu dorosnąć do kolan, więc http://rodowodowy.xt.pl/

skąd sie biorą yorki miniaturki ? http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=alkoholem

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 13:58   #268
MartiniBianco
Raczkowanie

hmmmm ja ze swojej strony moge polecic latlerki-pinczerki są małe i zgrabne... jeżeli jesteś ze śląska (ok. bielska, katowic) jeszcze pare dni temu były takie pieski do sprzedania już zaszczepione bez rodowodu ale rodzice znani
pozdrawiam
Stary 2006-11-25, 14:09   #269
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartiniBianco Pokaż wiadomość
hmmmm ja ze swojej strony moge polecic latlerki-pinczerki są małe i zgrabne... jeżeli jesteś ze śląska (ok. bielska, katowic) jeszcze pare dni temu były takie pieski do sprzedania już zaszczepione bez rodowodu ale rodzice znani
pozdrawiam
to chyba były bardzo "latlelki pinczerki", bo pies bez rodowodu nie jest rasowy, a to, że rodzice znani, to nic nie znaczy akurat
poza tym http://www.pinczer.net.pl/wzo_pm.htm
Wysokość Mierzona w kłębie 25 - 30 cm.
czyli ponad 25 cm...Pamoma, na takiej wysokosci masz stolik na kawę, czy co, bo to baardzo szczegółowe wyliczenia...

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 14:18   #270
pamoma
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi!!!

Odnośnie piesków to raczej nie chciałabym latlerków-pinczerków ani Chihuahua. Wolę pieski z dłuższą sierścią. Pozdrawiam!!!

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości