|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy powinnam kupić sobie psa? poważnie
Cytat:
![]() w kazdym badz razie uraz i to olbrzymi pozostal i raczej nigdy nie zniknie ![]() a jak slysze szczekanie to mnie az trzacha. tak nie lubie tego dzwieku, ze szczekajacego psa najchetniej zmiotlabym wzrokiem z powierzchni ziemi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee Lain zaraz dostaniesz w tyłek ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
jezeli bedziesz miała dla niego odpowiednio duzo pracy i nie znudzi ci sie(a wydaje mi sie,ze nie)jezeli masz odpowiednie warunki to czego nie
![]() |
#244 |
Konto usunięte
|
Pysiaczko,Rachela ma racje.
Zaczekaj z ta decyzja poniewaz chodzi tu o zywe stworzenie. Zorientujesz sie ile zostaje Ci wolnego czasu,ktory moglabys poswiecic zwierzaczkowi. Byc moze po odliczeniu studiow,nauki w domu,wyjazdow do mamy,odpoczynku i wykonywaniu innych obowiazkow,zostanie go tak malo,ze bedziesz juz tak zmeczona aby jeszcze zajmowac sie zwierzeciem. Bo nie wystarczy wyjsc z na spacer i dac jesc. Trzeba go uczyc,pielegnowac,bawic sie-zapewniac odpowiednia ilosc ruchu,odwiedzac regularnie weterynarza,pamietac o szczepieniach no i oczywiscie odpowiednio karmic. Co jezeli okaze sie ze jednak to byl zly pomysl? Co jezeli nikt nie bedzie mogl tego zwierzaka przygarnac? Zostaje wtedy schronisko o ktore walczymy aby byly w nich lepsze warunki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
buldog francuski
Czy któraś z was ma pieska tej rasy? Bo mi się bardzo podobają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
Dot.: buldog francuski
Boskie sa te pieski !! takie malutkie trolle
![]()
![]() |
#247 |
Wtajemniczenie
|
świetne są te pieski...takie małe brzydale
![]() ![]() up chetnie się również czegoś o nich dowiem ![]()
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Już wiem jaka to rasa.
![]()
![]() |
![]() |
#249 |
Rozeznanie
|
ja mam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
jednego z takich piesków znam osobiście
![]() ![]()
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
a tutaj dla zainteresowanych wszytsko o buldozkach
![]() ![]() ![]() http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=92
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
a czy nie powinien to byc watek na wiZOOŻ???
![]() ![]()
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Rozeznanie
|
ja też
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Już pewnie Basia21 jako posiadaczka buldożka wszystko Ci napisała, ja ze swojej strony dodam tylko, że kiedyś na jednym z moich wakacyjnych wyjazdów, taki buldog był atrakcją całego ośrodka. Pamiętam, że dosyć "charczał", sapał, chrapał - to, co mówiły dziewczyny i ogólnie dosyć męczył się na słońcu. Ogólnie, to jest specyficzny psiak i trzeba stale mieć na oku te jego specyficzne cechy
![]()
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Ja słyszalam,ze one po schodach nie mogą chodzic
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#257 |
Wtajemniczenie
|
Te buldozki sa piekne,choruje na takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
sliczne sa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Zadomowienie
|
![]()
Już niedługo zawita prawdopodobnie do mojego domu buldożek francuski juz nie moge się doczekać
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy można takiemu 2 miesięcznemu pieskowi dawać też surowe mięsko? Albo pokroić chlebek z szynką? Oprócz tego mam pytanie odnośnie wyprowadzania na siusiu. Przypuszczam, że jak piesek zjawi się u mnie może juz leżeć śnieg i być zimno więc czy można takiego małego pieska normalnie wyprowadzać juz od początku? I jak często? Przepraszam za może głupie pytania ale naprawdę nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o pieski a chciałabym się zająć moim jak najlepiej ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Rozeznanie
|
Dot.: Bedę miała szczeniaczka (buldożka francuskiego)-pomóżcie-jak się nim zajać?
ja tez nie mam zbytniego doświadczenia co do malych piesków ale mysle ze znajdziesz cos na dogomanii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bedę miała szczeniaczka (buldożka francuskiego)-pomóżcie-jak się nim zajać?
po co zakładałas drugi wątek o buldożku francuskim-juz tamten pierwszy z plotkowego został tu przeniesiony i mogłas dalej tam pisać.......
![]() ja rok temu dokładnie o tej porze(jesień-zima) tez dostałam szczeniaka ![]() na poczatku nie chodziłam z nim na dwór, siusiał na gazety( to też z racji tych strasznych mrozów zeszłej zimy...) ale potem idealnie sie przestawił z gazet na trawkę i nie było z tym więkrzych problemów. dawałam mu na początku do jedzenia( miał 7 tyg.) ryż, kaszke manną, mięsko ugotowane z marchewką i rozdrobnione- dopiero póżniej przeszedł na gotowe karmy, ale i tak w zasadzie daje mu "samorobne jedzonko" do weterynatrra poszłam tak po miesiącu od kupna-dopiero wtedy miał wszystkie szczepienia, ale jakby od razu chodził na dwór to powinien iść na szczepienie wcześniej. nie wiem czy dokładnie odpowiedziałam na to co chciałaś- więc pytaj jak czegoś nie wiesz ![]() ![]()
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Na wiekszosc z tych pytan odpowie Ci hodowca. W niektorych hodowlach wydawane sa psy po jednym szczepieniu, w niektorych i po 3 szczepieniach. Hodowca tez powie Ci kiedy psa musisz odrobaczyc i kiedy zaszczepic ponownie. Powinnas dostac tez ksiazeczke zdrowia i jesli Hodowca karmil sucha karma szczeniaczka to powinnas dostac nazwe dokladna tej karmy albo troche samej karmy na poczatek. jesli karmil gotowanym to powinnas dostac instrukcje co dostawal gotowanego psiak.
Sucha karme szczeniakowi nalezy namoczyc w cieplej wodzie i pozostawic do ostygniecia i napecznienia. Okolo 3 miesiaca zycia mozna wprowadzac karme sucha bez namaczania. Piesek gdy trafi do Ciebie i nie bedzie mial skonczonych szczepien powinien miec kwarantanne. Zero wychodzenia na dwor, siusianie i kupkanie w domu. Tylkko do weta mozna wyjsc, ale tez szczeniaczek na rece a nie po ziemi. Jak psiak jest maly to mozna go przyzwyczajac do obrozy czy szelek. Mozna zakladac mu to zeby biegal sobie po domku pozniej dodac smycz i uczyc chodzic przy nodze. Im wczesniej zaczniecie nauke tym lepiej. Nauka nie jest obowiazkowa, ale jest to fajna zabawa zarowno dla wlasciciela jak i dla psiaka. Dodatkowo jesli zamnierzasz psa wystawiac na wystawach to uczysz go chodzenia po lewej stronie plus pozycji wystawowej itp. Na pewno przydadza sie : miseczki na wode i na jedzonko duuuuzo gryzakow na caly okres kiedy zeby beda sie wyzynac i kiedy zgubi mleczaki i beda wyrastac zeby stale kocyki, ale najlepiej kupic psie, jesli kupisz takie np dla dzieci to musisz je uprac bo moga do oczu szczeniaka dostac sie "kłaczki" szczoteczka i pasta psia do zebow - nauczycie od malego ze sie zabki myje to nie bedzie protestowac jako starszy plyn do czyszczenia uszu - polecam plyn OTEX ktory sie krapla do ucha a psiak go wytrzepuje Ogrom ciasteczek "junior" czyli koniecznie szczeniaczkowych. Cokolwiek szczenie zrobi dobrze (siusiu na gazete, dzielnie zniesie czyszczenie uszu) powinien dostac nagrode Plyn do przemywania oczu - najlepiej z apteki BORASOL (3 zl chyba) gaziki do przemywania oczu masc cynkowa do wysuszania faldek na pysku To na razie tyle co pamietam. Dobry hodowca wymienilby mniej wiecej to samo. Do weta wybralabym sie najszybciej, i radze znalesc weterynarza ktory zna specyfike tej rasy. Dobry wet nauczy was jak dbac o uszy, oczy, faldki i pokaze jak czyscic zeby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
Aha - najlepiej zeby przez jakis czas szczenie jadlo to samo co u hodowcy bo bedziesz miala zas*** sciany i wszystko w okolo. Jesli masz dywan tez go raczej usun, przynajmniej na jakis czas
![]() Aby przygotowac posilki na caly dzien odmierz mniej wiecej kubek suchej karmy i zalej go woda, to podziel na 5 porcji. Szczenie je 5 posilkow dziennie. Gdy bedzie mial okolo 10 tygodni mozesz zmniejszyc na 4 razy dziennie. Jesli szczenie nie zje z miski w ciagu 10 minut od kiedy postawisz miske z jedzeniem, zabierz miche i daj dopiero wtedy kiedy mialby byc kolejny posilek. To nauczy psa jak nbalezy jesc i powinno uchronic przed wybrzydzaniem. Nie karm szczeniecia z reki bo bedziesz to robic do konca zycia ![]() Kupo poslanko i nie pozwol buldozkowi wejsc do lozka i tam spac. Jesli pozwolisz, czeka Cie 10-15 lat spania z nosem w tyleczku buldozka, wachanie pierdkow i gramolenia sie w nocy. Spychanie z lozka, wchodzenie na glowie i wiercenie lapami w brzuchu o naj mniej odpowiednich porach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Ja z moim szczeniakiem przez pierwsze 2 miesiące walczyłam jak tylko mogłam, sama nie spałam zeby tylko pilnowac zeby nie wlazł na łóżko, byłm konsekwentna do bolu i nauczył sie spać w swoim koszyku
![]() ![]()
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
Pieski miniaturki
Witam wszystkie wizażanki!!!
Mam bardzo mały dom. Poszukuję małego pieska do 20cm, najwięcej 25cm. Może znacie rasy piesków spełniające te wymiary? Może macie zdjęcia? Piszcie, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam!!! ![]()
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pieski miniaturki
??
jak mały masz dom O_o? co do piesków- Wzorzec chihuahua dopuszcza wysokość w kłębie od 17 do 23 cm i masę ciała od 1,3 do 3 kg. Masa 1,5 kg jest dolną granicą dla zdrowego, żywotnego psa. Niestety spotyka się hodowców, którzy usiłują wyhodować pieski o bardzo małej wadze, drogą nieprawidłowego żywienia. Takie pieski są rachityczne, z dużym niezrośniętym ciemiączkiem, często krzywicą, nawet niegroźna infekcja może się tragicznie dla nich skończyć - u tak małych okazów problemy hodowlane i zdrowotne bardzo się nasilają. yorkshire terrier- Wzrost: 22 do 24,5 cm. czyli masz juz dwie rasy do wyboru tylko...jesli kupisz pieska bez rodowodu, moze nie wiedziec czemu dorosnąć do kolan, więc http://rodowodowy.xt.pl/ skąd sie biorą yorki miniaturki ? http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=alkoholem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
hmmmm ja ze swojej strony moge polecic latlerki-pinczerki
![]() ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym http://www.pinczer.net.pl/wzo_pm.htm Wysokość Mierzona w kłębie 25 - 30 cm. czyli ponad 25 cm...Pamoma, na takiej wysokosci masz stolik na kawę, czy co, bo to baardzo szczegółowe wyliczenia... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi!!!
Odnośnie piesków to raczej nie chciałabym latlerków-pinczerków ani Chihuahua. Wolę pieski z dłuższą sierścią. Pozdrawiam!!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.