|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia.
Cytat:
![]()
"Przyjdź, śmierci, lecz tak skrycie, żebym nie czuł twego nadejścia, ponieważ przyjemność umierania mogłaby mnie przywrócić jeszcze do życia." -Salvador Dali "Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem" -Martin Lechowicz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Naka - jak mnie pamięć nie myli, to : a)masz już ponad 18 lat, b)Twoja choroba trwa kilka lat. Więc rodzina być może: a)uznaje, że jesteś dorosła i sama powinnaś podejmować odpowiedzialność za siebie, b)może być już po prostu zmęczona chorobą i własną bezradnością. Nie analizuje na ogólnym dokładnie problemu Ty&Rodzina, bo to by wymagało wypytywania Cię o wiele szczegółów, których możesz nie chcieć tu ujawniać - stawiam tylko hipotezę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś może korzystał z terapii u B. Włodawca bądź E. Kołakowskiej w Warszawie?
Byłabym również wdzięczna za namiary na godnego polecenia psychologa w Warszawie ![]()
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
nie wiem jak to możliwe ze AŻ tyle przytylam w ciągu miesiąca, ale to zasługa mojego MŻ jadłam po 2-3 razy tyle co on i jeszcze mnie pilnowal, żebym nie wymiotowala, ale i tak mi się czasem udawalo. utylam 8 kg! Nie wytrzymuję ze sobą i chyba nie chce już iść na oddział, wstydzę się i boję się że mnie nie potraktuja poważnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli odpowiedz będzie: chudnąć, objadać się i wymiotować, to nadal masz powód żeby iść do szpitala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
Właśnie wróciłam od psychiatry i dostałam skierowanie na konsultacje do doktora Curyły na oddział ambulatoryjny leczenia nerwic i zaburzeń odżywiania. Chciałabym tam jutro przedzwonić i się umówić na jakiś termin, tylko nie mogę znaleźć nigdzie numeru na oddział. Długo się czeka na konsultacje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A z dodzwonieniem się do dr Curyło nie jest tak łatwo ![]()
![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
to prawda, ja dzwoniłam do niego 3 lata temu w marcu, a na kosultacji byłam 14 września, a do tego czasu trafiłam do szpitala pod warszawą, gdzie spędziłam 2 miesiące. wróciłam stamtąd w piątek, a w poniedziałek miałam konsultacje
![]()
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Mój lekarz co prawda polecił mi doktor Curyło,ale mówił,że jak będzie się ciężko dostać to mogę do innego specjalisty, podobno jest ich tam dużo. Do każdej osoby są takie kolejki czy tylko do tego lekarza?
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Ja dostałam taką propozycję bo w moim mieście nie ma terapii, najbliższa jest w Krakowie. Lekarz mówił,że z racji tego,że do Krakowa mam 40 km, to prawdopodobnie zaproponują mi,żebym została na oddziale,a nie dojeżdżała codziennie na terapie. Czy ktoś wie jak to wszystko wygląda? jak wygląda ambulatoryjny oddział? Czy muszę tam jeść czy tylko przychodzę na terapie i wracam? Jeszcze jedno pytanie; Skoro mam skierowanie to muszę dzwonić i się umawiać czy mogę już przyjechać na konsultacje? kto oprócz doktora Curyło jest godny polecenia? Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2012-05-22 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
Mogłybyście polecić sprawdzonego terapeutę z Wrocławia?
![]()
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
A ja właśnie wyszłam ze szpitala w Łodzi.
Z tego co wiem, to teraz nie ma kolejki i szybko przyjmują. Hmm od czego zacząć? Jedzenie jest mniej więcej podobne jak w większości szpitali, jednak w późniejszym czasie, szczególnie po odstawieniu odżywek trzeba dojadać żeby waga rosła. Przykładowy jadłospis dzienny: 8:00 - 1 śniadanie: zupa mleczna (od poniedziałku do piątku) manna/zacierka/ryżowa, itp., w sobotę jogurt, w niedzielę brak; kajzerka, 2 kromki tzw. angielki, masło, szynka (czasami dodają marmoladę, jajko na twardo, twaróg, sałatę) 10:30 - 2 śniadanie + odżywka: Nutridrink, kisiel/budyń/serek homogenozowany/jogurt (125-150g) 13:00 - obiad: zupa pomidorowa z makaronem/ krupnik/ rosół/barszcz, itp., na drugie zwykle ziemniaki gotowane lub kasza jaglana, mięso (bitka wołowa, pulpet, klops,itp), sos, warzywa gotowane. W piątki ryż z musem jabłkowym, kluski leniwe z cynamonem i cukrem, kluski z serem 15:30 - podwieczorek + odżywka: Nutridrink + jak na 2 śniadanie, w środy drożdżówka z serem 17:30 - kolacja: tak jak na śniadanie, ale bez zupy mlecznej 20:00 - odżywka Po głównych posiłkach - 30 min leżenia Początkowo na 3 dni dostaje się 1/2 porcji, później 3/4 i całe (ale to zależy od tempa wzrostu wagi). Przy pełnych porcjach i 3 odżywkach - przyrost masy ok 200-300g dziennie. Ważenie codziennie o 6:15, o 21 chowa się jedzenie, picie i pojemniki, można zostawiać np kawę w proszku i pół szklanki wody czy soku. Po przyjściu do szpitala jest tzw. nadzór łazienki, tzn. sikanie i prysznic przy uchylonych drzwiach, ale personel nie lapmi się chamsko. Terapii jako takiej nie ma. Ja byłam tam ok 5 tygodni i nie dostałam psychologa, ale jeżeli jest się dłużej to są 2 panie psycholog i jedna psychiatra. Codziennie są zajęcia po ok 30 min: psychoedukacja, ćwiczenia oddechowe, relaksacja, joga, itp. Do szpitala, w zależności od BMI w momencie przybycia , trafia się z określonym stadium lub etamen (kontrakt anorektyczny lub bulimiczny). Kontrakt anorektyczny jest kilogramowy: po uzyskaniu odpowiedniej wagi przechodzi się do kolejnego, przy bulimicznym jest czasówka - etapy trwają 1-2 tygodnie. Przy bulimii jest się tak 6-8 tygodni, przy anoreksji 2-3 miesiące. Personel jest super. Można pośmiać przy posiłkach. Łazienki są otwierane jak pacjentki chcą, przed posiłkami są otwarte ok 30 min. Codziennie rano i wieczorem są obchody - lekarze (rano) patrzą na wagę, pytają czy coś trzeba (np. leki przeciwbólowe, czopki). Jak coś jeszcze to piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jadę na rozmowę w piątek, nie wiem co mam robić, tak bardzo chciałabym zostać w domu, tym bardziej że wcale nie stoję w miejscu. Owszem, czasami choroba wygrywa ze zdrowym rozsądkiem ale kroczek po kroczku, przy wsparciu terapeutki, posuwam się do przodu. Cytat:
Cytat:
Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj... Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2012-05-29 o 20:17 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
szok czy nie szok na pewno warto iść i sie leczyc
Edytowane przez Paprykowa89 Czas edycji: 2012-05-30 o 05:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może Ci być tam trochę ciężko przybrać, bo tam jest dieta lekkostrawna, wysokobiałkowa i teoretycznie wysokokaloryczna. Catering podaje że całe porcje, 2 ś, podwieczorki i odżywki to ok 4000 kcal, a różnie to bywa, szczególnie jak np na podwieczorek przyjdzie jabłko... Czasami byłyśmy przejedzone a kalorycznie było malutko i waga spadała. Jak dla mnie to idź na konsultację (Pani dr Śmiech to super babka, tylko od początku musisz być z nią szczera, bo nie lubi kręcenia) i zobaczysz co dr CI powie. Zawsze możesz wypisać się na żądanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak właśnie zrobię, pójdę, porozmawiam i wszystko się okaże. Szkoda, że nie ma tam psychoterapii - gdyby nie to, pewnie miałabym mniejsze wątpliwości i jednak od razu zdecydowała się na oddział. A tak, to trochę szkoda mi przerywać to, co zaczęłam rozgrzebywać wraz ze swoją terapeutką... A Ty Sherrie miałaś kontrakt bulimiczny, tak? Jaka atmosfera panuje między dziewczynami? Chcą wyzdrowieć czy raczej oszukują? Czy bardzo dużo rozmawiają o jedzeniu i niejedzeniu? Nie nakręcają się chorobowymi myślami? Nie rywalizują, która jest szczuplejsza? To moja kolejna wątpliwość - słyszałam, że czasami tak to wygląda i wcale mi się to nie podoba...
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
A dlaczego na tym oddziale nie ma zajęć z terapeutami i psychologami?
gdyby były to zaraz bym tam się rzuciła... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do gadania to praktycznie anoreksja i jedzenie to był jeden temat, szczególnie z "nowymi" w niskich stadiach. Owszem, były dziewczyny z którymi gadałyśmy o wszystkim tylko nie o ed ![]() Rywalizacji nie było, na szczęście. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zadomowienie
|
Nie chcę być złym prorokiem, ale taki pobyt da mniej więcej tyle samo, co zostanie w domu pod restrykcyjną opieką kogoś bliskiego i jedzenia tego samego, co w szpitalu.
A problemy które spowodowały ED jak były tak są. I co teraz z tą wagą co przyrosła vs że kłopoty zostały a jedyną metodą ich opanowania było jedzenie lub nie jedzenie ? ![]() Warto teraz szybko iść do poradni zdrowia psychicznego i dostać skierowanie na terapię. A jak będą duże kolejki to zobaczyć, czy w innej nie ma mniejszych. Jak nie ma - czy stać Cię na terapię prywatną (ok.80zł za spotkanie, min. raz w tygodniu). A nie było tam oddziału dziennego ? Może masz możliwość chodzenia tam na dzień ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
Chciałam Wam powiedzieć, że jutro będę zamknięta w szpitalu na przymusowym dożywianiu, żeby poprawić stan mojego organizmu i mózgu przede wszystkim, a pomimo mojej niskiej wagi, ale CHĘCI, PRAWDZIWYCH do podjęcia terapii, mój lekarz w trybie natychmiastowym załatwił mi przyjęcie na oddział stacjonarny, gdzie będę miała codziennie terapię..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zadomowienie
|
Chciałabym rzec - wreszcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
pilnowanie samej siebie nie jest łatwe, tak bardzo czekałam na przeprowadzkę, ze będę mogła jeść jak chce , co chce ( w planach to było zdrowe smaczne jedzenie) ale okazało się , że pilnowanie samej siebie jest czasem niewykonalne ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Bardzo dużo (i czasem dobrze) piszecie o szpitalach dla dorosłych. A te, w których leczy się osoby do 18 r.ż.? Nrazie rzucił mi się na oczy tylko DSK gdzieś na początku wątku. Znacie jakieś inne? Chyba będę musiała gdzieś się "oddać", przede wszystkim chodzi o zatrzymanie spadku wagi. Ale przy tym zależy mi, aby nie był to kolejny kilkutygodniowy pobyt (piąty ; / ), zakończony fiaskiem, gdzie ani razu nie przedstawiono mi nawet psychologa... Chciałabym, żeby była możliwość podjęcia terapii... Polecicie coś ?
A słyszał ktoś o fundacji Drzewo Życia? Kolejny turnus niebawem, jeszcze dwa miejsca, ale to wszystko wygląda tak sztucznie, zbyt poetycko jak dla mnie... www.cpp.info.pl - taki ośrodek ? Macie jakieś doświadczenia ? Pomooocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Rozeznanie
|
Dziewczyny! proszę o pomoc. nie wiem co robić
![]() I : 5 łyżek pł.owsianych z serkiem wiejskim, 2 marchewki, kromka razowca z serkiem kanapkowym i ogórkiem, II - szkoła - jedna przerwa - 2 kromki razowca z tym co na śniadanie - zwrócone - druga przerwa- jabłko - też wylądowało w wc Obiad : młode ziemniaczki, jajko sadzone, surówka Po : jabłko, kubek mocnego cappucino Podwieczorek : kubek budyniu śmietankowego słodzone 1 łyżeczką miodu - też zwymiotowałam 1h jazdy na rowerze Kolacja : 50g chudego twarogu z jog.nat.180g i wkroiłam trochę pomidora i ogórka, 2 marchewki, duży kubek zupy ogórkowej 30min spaceru z psem, 30min hula hop, 100 brzuszków po kolacji miałam odruchy wymiotne .... nie wiem co robić . jak jesć , a przede wszystkim jak nie wymiotować ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
Zauważam pewną ciekawą rzecz im dłużej tu jestem. Że są osoby jak np. Nikol które nie wychodzą z grubsza poza szukanie diety-cud która zmieni ich wagę i życie poprzez jedzenie (jednocześnie szukając drogi jak nie myśleć o jedzeniu dzień i noc), które długi czas zbierają baty od wszystkich użytkowniczek za taką postawę. Na jakiś czas milkną a potem zaczynają takie pisanie od nowa. Nie wiem - może w nadziei że doszły nowe użytkowniczki, które znają już odpowiedź na to pytanie ?
Nikol - żadne jabłko, serek, grahamka i mleko 0% nie sprawią, że poczujesz się piękniejsza, kochana, akceptowana i spełniona. Przykro mi. Przybranie na wadze lub jej strata też tego nie sprawi. Skoro problemy wywołały skutki na wadze, to tylko ich rozwiązanie doprowadzi do zmiany wagi. Chcesz skupiać się na jedzeniu i przybieraniu - no to zacytuje jakie są tego póki co efekty: " od 3 lat zmagam się z ed". Tematu co to jest "waga w normie" to już się nawet boję ruszać. Lepiej spytam: jak tam dzisiaj wygląda Twoja sympatia do samej siebie? Co możesz o sobie powiedzieć miłego ? Jak bardzo czujesz się kochana? Jak bardzo wolna i szczęśliwa ? I to jest moim zdaniem ważniejsze, niż ile gram bułki zjeść. No chyba że ta "waga w normie" to przybranie z 30 do 40kg i powolna agonia umęczonego organizmu , to wtedy temat dla lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-06-17 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zadomowienie
|
Myślę że to bardzo dobry pomysł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
A jak wygląda jedzenie ? tz. ile musiałabym mniej więcej jeść ( jak ktoś był to jadłospis poproszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko zostało napisane, jadłospisy szpitalne także są opisane, poszukaj. masz wagę w normie? jeśli tak, to będziesz na jadłospisie, na którym bardzo możliwe, że po jakimś czasie zaczniesz chudnąć. Ale unormujesz dietę, znormalizujesz nawyki żywieniowe, przyzwyczaisz organizm do pełnowartościowych posiłków jedzonych regularnie.przestaniesz fundować ciału takiego rozpie.dolu, zadbasz o siebie, dostarczysz potrzebnych Ci składników, witamin, itd. itp. jeżeli masz za niskie BMI, to oprócz wyżej wymienionych plusów, unormujesz też wagę.
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2012-06-17 o 21:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
W lipcu mam konsultację w Krakowie u dr Curyło i tu pytanie do osób, które już na takowej były. Czy muszę mieć ze sobą skierowanie od psychiatry?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.