Dlaczego nie chcemy miec dzieci? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-17, 06:45   #241
gosiaczek6
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

no a czego sie spodziewałas? zapewne byl to watek..jak bardzo kocham swoje dzieci i chce miec własne przedszkole
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 07:23   #242
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
właśnie wyczytałam na innym watku, że kobiety nie lubiące dzieci sa nienormalne i pozbawione ludzkich uczuć..
Taki znajomy kiedyś w licznym towarzystwie powiedzial-
''Kobieta która nie chce mieć dziecka jest jak drzewo które nie daje owoców-powinno się je ściąć''
Mimo że mnie to nie tyczyło myślałam ,ze mu dam w twarz.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 07:49   #243
gosiaczek6
Zakorzenienie

i to jeszcze facet taki mądry
Stary 2008-08-17, 08:45   #244
lapus
Wtajemniczenie

No bo faceci przecież sie najwięcej narobią przy wychowywaniu dziecka więc swoje 3 grosze trzeba powiedzieć

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 09:38   #245
gosiaczek6
Zakorzenienie

hah tez racja
Stary 2008-08-17, 11:04   #246
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapus Pokaż wiadomość
No bo faceci przecież sie najwięcej narobią przy wychowywaniu dziecka więc swoje 3 grosze trzeba powiedzieć
Oj, moga się narobić. Weźmy pod uwagę to, że 60% polskich kobiet nie pracuje
(a ja czekam na dzień, w którym skończą się emerytury "po mężu" i dla gospodyń domowych na emeryturę ich własny mąż pieniądze na jakiś specjalny fundusz wpłacac będzie)
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 12:07   #247
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
właśnie wyczytałam na innym watku, że kobiety nie lubiące dzieci sa nienormalne i pozbawione ludzkich uczuć..
Moge poprosic o linka? Chetnie sie dowiem jaka to jestem nienormalna

Cytat:
Napisane przez lapus Pokaż wiadomość
Dokladnie
Czytalam gdzie ze kobiecie w momencie gdy zamieszka z mezczyzna dochodzi 7godzin prac domowych tygodniowo, nie chce wiedziec jak wyglada ta statystyka po urodzeniu dzieci

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
(a ja czekam na dzień, w którym skończą się emerytury "po mężu" i dla gospodyń domowych na emeryturę ich własny mąż pieniądze na jakiś specjalny fundusz wpłacac będzie)
Nie wiedzialam ze az tak duzo
Z tymi emeryturami to madry pomysl, w ogole powinni wiek zawyzyc zeby ludzie troche wysilku wlozyli a nie po 40 i siedziec w domu przed telewizorem.
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-17, 12:35   #248
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nask Pokaż wiadomość
Nie wiedzialam ze az tak duzo
Z tymi emeryturami to madry pomysl, w ogole powinni wiek zawyzyc zeby ludzie troche wysilku wlozyli a nie po 40 i siedziec w domu przed telewizorem.
No ja także szoku doznałam. Problem zwiazany jest z tym, że potem te kobity nie wypracuja sobie własnej emerytury, dlatego moim zdaniem bycie tzw. kurą domową powinno być luksusem dla żon NAPRAWDĘ dobrze zarabiajacych mężczyzn, którzy by odłozyli na emeryturę dla żony, bo aktualnym sposobem system emerytalny w Polsce się załamie, skoro np. żony wojskowych, w dawniejszych czasach przeważnie niepracujące, otrzymają całą lub prawie całą emeryturę po mężu, a pani, co całe życie w spożywaczaku pracuje, o wiele mniej pieniędzy dostanie.
Ale to już wywody na inny temat.
To jak te baby już tak w domach siedza, niech chociaż dzieci rodzą, ku chwale ojczyzny
Stary 2008-08-17, 14:46   #249
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
wychowują dzieci,piorą,sprzątają,po dają pod nos swojemu panu,a jak sie znudzi biorą nowszy ,młodszy model,a starą zostawiają w skarpetkach-"bo przecież ona tego nie zarobiła.nic jej się nie należy"alimentow nie można się doprosić,szukac chłopa po kraju i świecie i żebrać z zapomogi.
albo pracują na dwuch etetach.w domu i w pracy zawodowej.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 08:53   #250
awia
Zakorzenienie

Kolejny argument za nieposiadaniem dzieci
http://wiadomosci.onet.pl/1810187,11,item.html

W tym chorym kraju juz nawet cesarka bedzie zakazana (poza wskazaniami medycznymi)
takze pozostają tylko prywatne kliniki.

ale wkurza mnie to strasznie, ze KRAJ ciagle decyduje o ciązy kobiety.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 09:00   #251
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość

W tym chorym kraju juz nawet cesarka bedzie zakazana (poza wskazaniami medycznymi)

Jak się zakaże cesarki to jeszcze dojdzie do tego, że w przypadku komplikacji przy porodzie, czegoś nieoczekiwanego będą się bali ja wykonać, bo zakazana, bo nie wolno, nie zastanawiając się nad tym jakie to może mieć konsekwencje dla zdrowia matki i... przede wszystkim dziecka
Biorąc pod uwagę, że juz teraz opieka nad kobietami w ciąży czasami woła o pomstę do nieba, to chyba juz nie może być gorzej.

No, ew. znieczulenia też zakażą stosować...
Stary 2008-08-20, 09:08   #252
awia
Zakorzenienie

I jeszcze lekarz powie, ze kobieta to nie walizka, ktorą się zamyka i otwiera.
myslaby kto, ze tak sie o kobiety martwia.

Jak juz sie zdecyduje na dziecko to czemu do diabla mam cierpiec i rodzic silami natury?
czmu znowu inni mają decydowac JAK mam rodzic.
antykoncepcja jest dosc trudno dostepna, wiec nie kazda kobieta moze sie dobrze zabezpieczyc.
zakazana aborcja, wiec rodzic trzeba.
rodzic trzeba naturalnie, bo tak sobie wymyslili.
niedlugo wymysla, ze kazda kobieta ma zajsc w ciaze do 25 roku, bo inaczej popelni zbrodnie przeciwko narodowi.
gosh, gorzej niz w chinach

Stary 2008-08-20, 09:10   #253
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, strasznie sie martwią, ale jak później dziecko ma różnorakie problemy z powodu niedotlenienia podczas powodu, bo lekarz cesarki nie chciał zrobic tylko kazał rodzić "siłami natury" to juz odpowiedzialności za to na siebie nie wezmą

Eh, emocjonalnie podchodzę do sprawy, ale zbyt wiele widziałam dzieci uposledzonych i opóźnionych i zbyt wiele matek nienawidzących lekarzy, którzy przyjmowali porody "siłą natury"...
Stary 2008-08-20, 09:25   #254
201710120930
Konto usunięte

I znowu argumenty zdrowo przesadzone
To NIE jest argument by nie mieć dzieci raczej by glosować w wyborach na kogo trzeba lub spakować walizki i próbować szukać swego szczęscia gdzie indziej(...w Chinach ? zyczę powodzenia )
Tak na poważnie-artykuł jest przerażający i mam nadzieję ,ze przez resztkę rozsądnych ludzi zostanie ta propozycja zablokowana ale jeszcze raz podkreslam- utrwalanie sobie każdym głupim pomysłem naszych światłych rzadzących swoich z góry ustalonych światopoglądów jest troszke nie teges.
Jak ktos dzieci mieć nie chce to zawsze będzie przeszkadzać sytuacja polityczna/ finansowa/rodzinna itp itd a jak ktos chce to dokładnie odwrotnie-nic go od tego nie odwiedzie nawet pani Kopacz.
Z trudnością dostepu do atykoncepcją tez bym polemizowała-to,ze nie rozdają za darmo przy ulotkach Reala to jeszcze nie argument
Stary 2008-08-20, 09:34   #255
awia
Zakorzenienie

Łajko- dla ciebie przesadzone, dla mnie nie.
Przez to, co sie w kraju dzieje naprawde strach jest w tą ciąże zajsc.
strach, ze ci odmówia aborcji nawet jesli bedziesz mogla stracic zdrowie lub zycie, strach, ze umrzes przy porodzie bo zmuszą cie do rodzenia siłami natury.

dla mnie to jest argument. i nie rozumiem czemu się czepiasz

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 09:39   #256
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Łajko- dla ciebie przesadzone, dla mnie nie.
Przez to, co sie w kraju dzieje naprawde strach jest w tą ciąże zajsc.
strach, ze ci odmówia aborcji nawet jesli bedziesz mogla stracic zdrowie lub zycie, strach, ze umrzes przy porodzie bo zmuszą cie do rodzenia siłami natury.

dla mnie to jest argument. i nie rozumiem czemu się czepiasz
Szczerze mówiąc przez kilka wątków wizażowych ostatnio zagłębiłam się w różne artykuły i awia masz rację, że strach zajść w ciążę, bo lekarze cenią wyżej zdrowie dziecka od matki - matki nie będą badać, bo mogą dziecku zaszkodzić, a że matka może mieć poważne problemy to juz pikuś - lepiej odpowiadać na to, że matka umarła niż żeby choćby cien podejrzenia padł, że zaszkodziło się zdrowiu dziecka. Jak się nie ma kasy na prywatką opiekę lekarską podczas ciąży, to z ta opieką i badaniami w publicznej służbie kiepskawo (no jak ja muszę prosić o zwykłą kontrolną cytologię co roku to przepraszam), a teraz jeszcze okazuje się, że jeśli wystąpią komplikacje podczas porodu to... może się okazac, że lekarz cesarki nie wykona, bo będzie się bał, w efekcie czego dziecko może urodzic się z poważnymi uszkodzeniami mózgu (bo to mało się czyta, widzi i słyszy?), ale nikt nie będzie winny, bo takie prawo...

Po prostu najlepiej w Polsce zrobić wszystko, aby nie miec nic wspólnego ze służbą zdrobia
Stary 2008-08-20, 09:47   #257
201710120930
Konto usunięte

Czepiam się ? może
Po prostu liznęłam życia z innej strony / chwała bogu nie z autopsji/ i znam kobiety które pragną mieć dziecko tak bardzo ,ze podpisałby pakt z diabłem byle tylko mieć to zagwarantowane.
Moja dość bliska znajoma jest większość roku w klinikach leczących bezpłodność ,tabletek wszelkiej maści zjadła chyba wagon ,o finansach nie wspomnę więc jak czytam ,że dla kogoś zakaz/no jeszcze go nie ma/ cesarki jest aż nadto powodem by nie mieć dzieci to żal serce sciska.
Uwierz są kobiety dla których poród trwający 69 godz nie jest zadnym ale
Uderzyłam w ckliwy ton? może ,ale i taki bywa dramat w prywatnych czyichś scianach.

Przyjaciółka jest po aborcji -miała cięzko uszkodzony płód i wierz czy nie odbył się bez problemów zadnych ,ale wiadomo sensancją jest jak pan pogryzie psa a nie odwrotnie dlatego poszczególne przypadki są tak /odmowa aborcji/ nagłosnione

Zresztą awio Ty nie chcesz nie chcesz mieć dzieci,prawda?

Podkreslam co napisałam post wyzej -sam pomysł jest durny ale to nie jest powód by nie mieć dzieci
Stary 2008-08-20, 09:54   #258
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Czepiam się ? może
Po prostu liznęłam życia z innej strony / chwała bogu nie z autopsji/ i znam kobiety które pragną mieć dziecko tak bardzo ,ze podpisałby pakt z diabłem byle tylko mieć to zagwarantowane.
Moja dość bliska znajoma jest większość roku w klinikach leczących bezpłodność ,tabletek wszelkiej maści zjadła chyba wagon ,o finansach nie wspomnę więc jak czytam ,że dla kogoś zakaz/no jeszcze go nie ma/ cesarki jest aż nadto powodem by nie mieć dzieci to żal serce sciska.
Uwierz są kobiety dla których poród trwający 69 godz nie jest zadnym ale
Uderzyłam w ckliwy ton? może ,ale i tak bywa,ze w prywatnych czyichś scianach.

Przyjaciółka jest po aborcji -miała cięzko uszkodzony płód i wierz czy nie odbył się bez problemów zadnych ,ale wiadomo sensanją jest jak pan pogryzie psa a nie odwrotnie dlatego poszczególne przypadki sa tak /odmowa aborcji/ są nagłosnione

Zresztą awio Ty nie chcesz nie chcesz mieć dzieci,prawda?

Podkreslam co napisałam post wyzej -sam pomysł jest durny ale to nie jest powód by nie mieć dzieci
ŁAJKO to, co ja napisałam jest oczywiście przejaskrawione i napisane w takim, a nie innym tonie celowo, bo ja osobiście wiem, że jak ktoś pragnie miec dziecko, to nic go nie powstrzyma i nie przestraszy, a jak ktoś dzieci nie chce mieć, to to co tam wypisałam tylko utwierdza go w tym, że ewentualna ciąża to same problemy
Stary 2008-08-20, 10:02   #259
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hihi
ewentualna ciąża to same problemy
........iii tam
zaczynam prawie 8 miesiąc
chuchają na mnie ile wlezie lekarze w Polskiej Służbie Zdrowia /i nie tylko na mnie / doslownie strach cos powiedzieć bo z marszu na badania do szpitala chcą wysyłać

tyle
Stary 2008-08-20, 10:07   #260
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
........iii tam
zaczynam prawie 8 miesiąc
chuchają na mnie ile wlezie lekarze w Polskiej Służbie Zdrowia /i nie tylko na mnie / doslownie strach cos powiedzieć bo z marszu na badania do szpitala chcą wysyłać

tyle
O!!
Jak 8 miesiąc, to juz niedługo przyjdzie na świat Krasnal

Oby było zdrowe i mamusi życie tylko uprzyjemniało
Stary 2008-08-20, 11:16   #261
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:

No właśnie założyłam o tym wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=273480

A sama nie wiem, czy chcę mieć dziecko / dzieci, kiedyś pewnie tak, ale... jeszcze nie teraz. Teraz nie stać mnie na to ani psychicznie, ani finansowo. A że jestem z tych martwiących się i wymyślających problemy, to chyba bym w Tworkach wylądowała na początku, a potem to bym robiła wszystko, żeby dać sobie radę i już. Jakbym wpadła to teraz bym chyba ciąży nie usunęła, chyba że byłoby zagrozenie chorobą, ale jeżeli dziecko miałoby byc zdrowe to urodziłabym. Ale na razie się zabezpieczam i jeżeli zdecydowalibyśmy się z TŻtem na dziecko, to wolałabym odstawić tabletki i przez rok jeszcze zabezpieczać się prezerwatywą, żeby oczyścić organizm z hormonów. Ale na razie nie śpieszy mi się do rozmnażania się
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 11:19   #262
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
No właśnie założyłam o tym wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=273480

A sama nie wiem, czy chcę mieć dziecko / dzieci, kiedyś pewnie tak, ale... jeszcze nie teraz. Teraz nie stać mnie na to ani psychicznie, ani finansowo. A że jestem z tych martwiących się i wymyślających problemy, to chyba bym w Tworkach wylądowała na początku, a potem to bym robiła wszystko, żeby dać sobie radę i już. Jakbym wpadła to teraz bym chyba ciąży nie usunęła, chyba że byłoby zagrozenie chorobą, ale jeżeli dziecko miałoby byc zdrowe to urodziłabym. Ale na razie się zabezpieczam i jeżeli zdecydowalibyśmy się z TŻtem na dziecko, to wolałabym odstawić tabletki i przez rok jeszcze zabezpieczać się prezerwatywą, żeby oczyścić organizm z hormonów. Ale na razie nie śpieszy mi się do rozmnażania się
Lecę i tam!
Stary 2008-08-20, 11:51   #263
VampIrzyca
Zadomowienie

ja również nie chcę mieć dzieci. jestem jeszcze b. młoda i nikt raczej nie traktuje tego poważnie, ale ja swoje wiem i wiem, czego chcę w zyciu. wszystkie powody zostały wymienione już wcześniej. dodam tylko jeszcze jeden, taki mój
mam okropny nos i został mi on dany w genach moja babcia taki ma, moja mama i teraz ja identyczny. jestem pewna, że nawet gdybym miała TŻta z najsliczniejszym noskiem na świecie,moje dziecko i tak odziedziczyłoby nos po mnie. dl;atego nie chcę krzywdzić potencjalnego potomka szkoda, że tak ciężko znaleźć faceta, który nie chce mieć dzieci
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 12:10   #264
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
Ale na razie się zabezpieczam i jeżeli zdecydowalibyśmy się z TŻtem na dziecko, to wolałabym odstawić tabletki i przez rok jeszcze zabezpieczać się prezerwatywą, żeby oczyścić organizm z hormonów. Ale na razie nie śpieszy mi się do rozmnażania się
Aż rok jest niepotrzebny, starczą jakieś 2-3 miesiące.
Stary 2008-08-20, 20:04   #265
Brook
Zakorzenienie

eee tam nosy mozna latwo zoperowac ja nie wachalabym sie

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 20:25   #266
gosiaczek6
Zakorzenienie

oj nie tak łatwo
Stary 2008-08-20, 20:47   #267
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Całego wątku czytać mi się nie chce
Ale już na pierwszej stronie znalazłam to, pod czym się mogę podpisać

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Nie czuję takiej potrzeby i nigdy nie czułam.
W tym roku kończę 30 lat, o ile ma to jakieś znaczenie.
Acha, i niczego póki co nie przegapiłam, a kandydat na tatusia jest od 5 lat u mego boku. On na razie też nie myśli o ojcostwie. Pewnie kiedyś będzie chciał mieć dzieciaka. No, może i mi się zachce. Chociaż nie przypuszczam.
Nie mam z tym żadnego problemu. Nawet w PL. Nikomu nic do mojej prokreacji, a jak myśli, że jest inaczej, to szybko prostuję, że jest w błędzie
więc zasadniczo się podpisuję
I 30 skończyłam już :P
Instynkt się nie obudził, budzić się nie ma zamiaru.
U Lubego instynkt też się nie budzi
A jak się obudzi za parę lat i będzie za pózno? Trudno, jestem przygotowana na konsekwencje swojej decyzji i tyle.

Ale z drugiej strony - jak się jakimś cudem okaże, że "wpadliśmy", też jestem w stanie ponieść tego konsekwencje i szat rwać nie będę, tylko wychowamy, jak potrafimy. Proste Jesteśmy dorosłymi ludźmi
Stary 2008-08-20, 21:44   #268
Ata77
Zakorzenienie

Osoby z mojego otoczenia podają powody:
- brak ustabilizowanej sytuacji zawodowo/finansowo/mieszkaniowej
- brak instynktu rodzicielstwa/syndromu gniazda
- brak "godnego" partnera/partnerki
- wygodnictwo....
- nosicielstwo choroby

Całe szczęscie,że MNIE TO NIE DOTYCZY.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 22:00   #269
nask
Zadomowienie

Cytat:

Jak juz sie zdecyduje na dziecko to czemu do diabla mam cierpiec i rodzic silami natury?
czmu znowu inni mają decydowac JAK mam rodzic.
antykoncepcja jest dosc trudno dostepna, wiec nie kazda kobieta moze sie dobrze zabezpieczyc.
zakazana aborcja, wiec rodzic trzeba.
rodzic trzeba naturalnie, bo tak sobie wymyslili.
niedlugo wymysla, ze kazda kobieta ma zajsc w ciaze do 25 roku, bo inaczej popelni zbrodnie przeciwko narodowi.
gosh, gorzej niz w chinach
Podpisuje sie lapami i nogami
Ja mialam OGROMNE problemy z dostepem do antykoncepcji, zanim dostalam pigulki, to musialam przez pol godziny sluchac ze jestem za mloda (18-latka!) i jakie to jest niezgodne z organizmem kobiety (z tym sie akurat zgodze po czesci) i bla bla bla. Oczywiscie testow hormonalnych zadnych nie bylo, Pani zobaczyla 2 pryszcze na moim czole w skutek czego dala mi Diane 35 i w pryszcze nie znikly, bo mloda bylam a przytylam za to 10kg w ciagu roku

Dla mnie to jest troszke paranoja, ze antykoncepcja darmowa (albo chociaz latwo dostepna) nie jest, a jak cos pojdzie nie tak, to aborcji tez nie ma. I potem mamy mnostwo mlodych matek ktorym ulubionym zajeciem jest malowanie pazurkow, borsukowaniem sie i chodzenie na dyskoteki.

Dodam jeszcze ze edukacja seksualna to akurat w Polsce jest na niskim poziomie i ja nie czulam sie w pelni uswiadomiona.

Ech
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 22:38   #270
DariaKom
Zakorzenienie

A ja marzę o dziecku, ale jak myślę, że miałabym mu zgotować życie w wynajętej kawalerce...nie pracować, a tym samym być zdaną na utrzymanie się w 3 os z tego co zarobi mój tż...a jest to głodowa pensja, to muszę niestety uciszyć mój instynkt macierzyński i poczekać na lepsze czasy...tylko kiedy te nadejdą???
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości