|
|
#241 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...
ja dostalam krwawienie tego dnia co bralam trzecia tabletke. jak zaczelam nowy blister to krwienie ustapilo. czyli tak plus minus 3 dni je mialam. nie moge znalezc ulotki, gdzies ja wcisnelam w ktoras torebke, bo niepamietam skutkow ubocznych, ale wczoraj zakrecilo mi sie w glowie i stracilam przytomnosc. mam nadzieje, ze to nie jest spowodowane tymi tabletkami, czy tabletkami, bo przestraszylam sie troche...;/
|
#242 |
|
Przyczajenie
|
wiecie moze czy podczas przyjmownia yaz mozna brac tabletki przeciwbolowe typu np apap? czy one zmniejszaja dzialanie yaz? a i czy mozna brac skrzypowite? prodze o jakies odpowiedzi
|
|
|
|
#243 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#245 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
właśnie sie zarejestrowałam na forum i chciałam zapytać o YAZ. skończyłam brać yasminelle i teraz mam przerwe. Ginekolog przepisal mi yaz i nie wiem jak mam zaczac go brac.... czy tak jak yasminelle, w dniu kiedy powinnam zacząć nowe opakowanie czy juz teraz kiedy zacznie mi sie okres?? proszę o szybka odpowiedz bo juz niedługo powinno mi sie zacząć krwawienie i nie wiem czy ma to duza różnice kiedy zacznę nowe tabletki?? pozdrawiam![]()
Edytowane przez ANIA18111 Czas edycji: 2009-02-18 o 13:50 |
|
|
|
#246 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(lista ta sporządzona była pod yasminelle, ale yaz to przecież to samo )A poniżej lista leków: (nie = niema wpływu, tak = obniża skuteczność) Aspiryna - nie Amotaks - tak Amertil - nie Augmentin - tak Ascorutical - nie Azitromycyna - nie Apap - nie Azimycin - nie Amotaks Dis - nie Algesan naklofen - nie Azitrox - nie Amotax - tak Acodin - nie Amoksycylina - tak Bioxetin - nie Bactrim - nie Bromergon - tak Bactum - nie Bioracef - nie Biostymin - nie Biseptol - nie Bioparox - nie Codipar - nie Ceroxim - nie Cholinex - nie Cisaprid - nie Cynarex - nie Cyclonamin - nie Ciprobay uro - nie Clarytromycyna - nie Chrom - tak Cefuroksym - nie Calcium - nie Clenbuterol - nie Doxycyclin - tak Doxycylinum - tak Deprim - tak Diclac - nie Digenzym - nie Duomox - tak Encorton - nie Engystol - nie Euthyrox - nie Fervex - nie Furaginum - nie Froprinosin - nie Flukonazol - nie Flavamed - nie Fluimucil - nie flucanozol - nie Flucofast- nie Forcid - tak Faringosept - nie Gripex - nie Gardan - nie Ginkoprim - nie Groprinosin - nie Hiconcil - tak Heviranem - nie Hemofer - nie Hydroksyzinum - nie Hascosept - nie Ibuprom - nie Ibuprofen -nie Ketonal - nie Keflex - tak Ketoresem - nie Klacid Uno - nie Klindamycyna - tak Ketonal forte - nie Lacidofil - nie Laremid - nie Letrox - nie Lecytyna - nie Mannitol - nie Meloksam - nie Myconafina - tak Mięta - nie Nystatyna-nie Naproxen-nie Nurofen forte - nie Nifuroksazyd - nie Nervomix - nie Nolicin - nie No-spa - nie Omeprazol- nie Ossillococclinum - nie Ospamox - tak Oranex - nie Oeparol - nie Urogran - nie Urosept - nie Uteina - nie Upsarin - nie Paracetamol - tak (powyżej 3g/24h, czyli 6 tabletek na dobę) Polopiryna - nie Pseudoefedryna- nie Pulmicort - nie Rutokal C - nie Rulid - nie Rovamycine - nie Relanium - tak Radical - nie Rutinoscorbin - nie Rutinacea - nie Sachol - nie Spiramycyna - nie Silica - nie Sinupret - nie Siemie lniane - nie Stoperan - nie Solpadeine - nie Sylimarol - nie Spiramycyna - nie Tegretol - tak Taromentin - tak Tetracyklina - tak Tabcin - nie Tegretol - tak Tramadol - nie Tinidazol - nie Thuya Occidentalis 15 - nie Vitaral - nie Verdin - nie Voltaren - nie Valerin - nie Węgiel - tak Witamina C - nie (ale w dopuszczalnej ilości!) Ziele dziurawca - tak Zinnat - nie Zyrtec - nie Żeń-Szeń - nie (w dawkach powszechnie stosowanych!) ---------- Napisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
Jestem w tej samej sytuacji, zmieniam yasminelle na yaz. Moja gin. powiedziała, że mam skończyć blister (21tabl.) poczekać na okres (u mnie ok.2dni) i w pierwszym dniu krwawienia zażyć pierwszą tabletkę yazu. A propos, dziś kupiłam yaz. Zaczynam w przyszłym tyg. zapłaciłam 42zł (szczecin) czy któraś z was upolowała może w naszym mieście taniej? |
||
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=anez00;11039350]Znalezione na wizażu
(lista ta sporządzona była pod yasminelle, ale yaz to przecież to samo )Napewno to samo?Hmmm Mój ginekolog powiedział,że to nie jest to samo ponieważ dawki hormonów są inne.Owszem koncern produkujący tabletki jest ten sam.Co nie znaczy,że one są te same.
“Maybe we like the pain. Maybe we're wired that way. Because without it, I don't know; maybe we just wouldn't feel real. What's that saying? Why do I keep hitting myself with a hammer? Because it feels so good when I stop." |
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=MeredithMer;1104034 8]
Cytat:
sposób podawania - inny.
|
|
|
#249 |
|
Przyczajenie
|
hej! jestem po 10tej tabletce Yaz - piguly biore pierwszy raz po czterech latach przerwy (wczesniej Harmonet i Microgynon). czuje sie dobrze, chociaz 3go dnia brania wzroslo mi cisnienie i przez pierwszy tydzien mialam wrazenie 'opuchniętej głowy'
![]() co do zmniejszania skuteczności - przede wszystkim uwaga na dziurawiec (Deprim, wszystko co ma w nazwie i składzie 'Hyperici', również część kropli żołądkowych), leki psychotropowe takie jak Estazolam, Oksazepam, Relanium. no i antybiotyki - te z wymienionych powyżej, przy czym AMOTAKS DIS też moze zmniejszać skutecznosć. co do ceny - wydaje mi sie że spadnie z czasem, póki co w gdańsku kupiłam Yaz za 37,50 w aptece koło Akademii Medycznej.
|
|
|
|
#250 |
|
Przyczajenie
|
czy konieczne sa proby watrobowe przy braniu tabletek bo moj lekarz mi tego nie zalecil nawet nie wspomnial.....?
---------- Napisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- a czy mozna znalezdz taka liste ze srodkami ziołowymi? typu skrzypowita Edytowane przez miraclum Czas edycji: 2009-02-18 o 19:39 |
|
|
|
#251 |
|
Przyczajenie
|
witam. zainteresował mnie wątek więc postanowiłam się zrejestrować
![]() ja też jestem w trakcie zmiany Yasminelli na Yaz. gin tez dał mi do wyboru co wolę i wybrałam Yaz i coraz bardziej sie zastanawiam czy dobrze zrobilam. bo nie wiem czy te 4 dni wystarcza na wystapienie krwawienia, czy to nie za duze obciążenie organizmu (wada serca) itd. czytałam, że większości z Was polecono zaczęcie Yaz w 1 dniu miesiaczki, a czy stanie sie cos tak naprawde jesli wezme ja w 8 dzien po koncu yasminelli tzn po normalnej 7 dniowej przerwie? bo akurat tego mi lekarz nie powiedzial. btw ceny, poki co 47,5... wiec dorgo... Edytowane przez przytupierniczek Czas edycji: 2009-02-18 o 19:47 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#252 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
ale czy cos sie stanie jesli wezme to teraz?
no juz i tak musztarda po obiedzie. zobaczymy. wspolzyc i tak na razie nie zamierzam wiec nie mam co sie w tej kwestii zastanawiac. ale czy nie bede miec problemu z krwawieniem wyjatkowo bolesnym przed tabl. Edytowane przez przytupierniczek Czas edycji: 2009-02-18 o 20:08 |
|
|
|
#254 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki Śliczne
bałam sie trochę zmieniać tabletki ale po przeczytaniu postów jestem trochę spokojniejsza
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
koniecznie-niekonieczne, dobrze jest je zrobić.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie jak to jest z tym braniem... Ja też zmianiam Yasminelle na Yaz i mój gin powiedział mi że mam brać jakbym zacyznała brać Yasminelle czyli po 7 dniowej przerwie... Dużo dziewczyn pisze, że 1 dnia okresu, w ulotce jest troszkę dziwnie napisane, że można to zrozumieć na opak i zgłupiałam już. Przerwa kończy mi się w sobotę(wtedy biorę pierwszą tabletkę Yaz), dzisiaj dostałam okres, to kiedy mam wziąć tą tabletkę? każdy mówi co innego
|
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() masz wybor - albo po ostatniej tabletce tej, ktorej teraz bierzesz, na drugi dzien od razu rozpoczynasz Yaz albo robisz normalnie 7 dni przerwy i 8 dnia bierzesz pierwsza tabletke. moim zdaniem lekarze, ktorzy mowia swoim pacjentkom, zeby wziely Yaz w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia [w przypadku zmianie tabletek!] robia to, by organizm przyzwyczajac juz do krotszych przerw w Yazie. oczywiscie mozna tak zrobic, bo przy tabletkach typu yasminelle i innych [branych w cyklu 21+7] mozna skracac przerwe.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#258 |
|
Przyczajenie
|
No ja tak an początku zrozumiałam, że normalnie tak jakbym robila sobię przerwę w braniu Yasminelle, czyli zacząć nowy blister po 7 dniach,ale niektóre tak tu namąciły, że lekarze mówili inaczej itp i że tak trzeba to sięp okręciło i zgłupiałam:P ale jednak miałam rację:p dzieki;d
|
|
|
|
#259 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam dziś rozpocząć nowe opakowanie. Krwawić nie zaczęłam, nie wiem czy to nie za krótka przerwa te 4 dni.
Jeżeli nie dostane okresu po następnym opakowaniu będę musiała zmienić tabletki |
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Mam już dosyć
od 3 tygodni biore tabletki aa nagle dzisiaj znowu dostałam okres ;/ czy to jest normlane ??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytaj ulotkę.
|
#262 |
|
Przyczajenie
|
Hm...pierwsze opakowanie Jasmin...5 dzien brania ..i nastroj do du...okres obfity a powinien juz sie konczyc..bol brzucha...czy ktoras to z was miala..Kiedy to minie....czy pomyslec o innych tabletkach...hm???
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
ulotka, ulotka i jeszcze raz ulotka.
|
|
#264 |
|
Przyczajenie
|
Wiem ze ulotka.....ale ja juz bym chciala czuc sie super
Kurde wszystkie uboczne ..to ja A ten okres to mi sie kiedys skonczy ha ha
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#266 |
|
Przyczajenie
|
cześc dziewczyny
też zaczełam brać tabletki Yaz, są to moje pierwsze tabletki anty, więc porównania nie mam. Dziś wezmę 15 pigułkę i w sumie wszystko ok, oprócz tego że bardzo bolą mnie piersi, niekiedy to aż tak kują ale widze, że nie tylko mnie i troszkę mnie to uspokoiło.
|
|
|
|
#267 |
|
Rozeznanie
|
Hej, ja przechodzę z microgynonu na yaz, ale boje sie bo ten micro jest mocniejszy i nie wiem cz będzie ok jak przejdę na słabsze...
No i dziś mam 1 dzień przerwy, gin powiedział żebym zaczęła dziś Yaz, a w ulotce jest napisane że następnego dnia po zakończeniu przerwy po stosowaniu poprzednich tabletek i mam dylemat;/ |
|
|
|
#268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też zmieniałam, ale z Novynette i lekarz mi kazał nie robić przerwy. Wszystko ok tylko nie dostałam krwawienia |
|
|
|
|
#269 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, na bolący biust - MASTODYNON, w aptece bez recepty
|
|
|
|
#270 |
|
Rozeznanie
|
hopp dziewcznki pomocy bo nie wiem co robić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

właśnie sie zarejestrowałam na forum i chciałam zapytać o YAZ. skończyłam brać yasminelle i teraz mam przerwe. Ginekolog przepisal mi yaz i nie wiem jak mam zaczac go brac.... czy tak jak yasminelle, w dniu kiedy powinnam zacząć nowe opakowanie czy juz teraz kiedy zacznie mi sie okres?? proszę o szybka odpowiedz bo juz niedługo powinno mi sie zacząć krwawienie i nie wiem czy ma to duza różnice kiedy zacznę nowe tabletki?? pozdrawiam