![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża i poród w Irlandii
Cytat:
no to mnie zaskoczylas.... pamietam ze dopiero co urodzilas, a to juz 6 tygodni ![]() ![]() ![]() boziu... ale ten czas leci... a malutki rzeczywiscie rosnie szybciutko ![]() ja nie szaleje z ciuszkami bo trudno mi cokolwiek kupic... nie wiem jaki bedzie... moj tz wysoki a ja niska ![]() ![]() pozdrawiam Ciebie i maluszka ![]() ![]()
![]() |
#242 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może w tym tkwi problem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny!!
Gratuluje Wszystkim szczęśliwym mamusiom! Ja jestem nowa w tym temacie, rozwiązanie dopiero 03.10, ale juz teraz chciałabym wszystko wiedzieć odnosnie ciąży i porodu w IE ![]() Zatem Ciesze się ze was znalazłam ![]() ![]() Ciekawi mnie sprawa opieki szpitalnej podczas ciąży, mój GP dał mi referral letter i ide go zanieść we czwartek do szpitala, nie wiecie ile się czeka na pierwszą wizytę, czy może to zależy od szpitala? czy w razie jakby cos sie działo tj plamienia czy cokolwiek niepokojącego to można walić do szpitala? Ja jestem teraz w 12tc i miałam już usg i jest wszystko wporzo, mialam wybrać sie do pol gina na usg z przeziernoscią w 15 tyg ale chyba sobie daruje bo co ma byc to i tak będzie ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez DobraDusza Czas edycji: 2009-03-17 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Spróbuję coś napisac
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale później się wszystko zmienia, powyżej chyba 26-28 tygodnia prowadzą ciążę dość dokładnie - robią badania, sprawdzają i jest ok, tylko na początku miozna odnieśc wrażenie, że mają wszystko gdzieś... Ale mam nadzieję, że i z Tobą i z Maluszkiem będzie wszystko ok ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
ja mialAM USG TYLKO 3 wg nich wplyw fal na plod nie jest dostatecznie zbadany i wola nie ryzykowac
badan na toxo tez nie robia
#247 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W moim przypadku po stwierdzeniu ciazy przez mojego GP na poczatku pazdziernika, otrzymaniu listu do szpitala ( wybralam Rotunde) pierwsza wizyte w szpitalu mialam 17 grudnia. Na pierwszej wizycie bedziesz miala robione badania typu; mocz, krew, usg i oczywiscie - 5 min spotkanie z lekarzem ![]() Pozdrawiam, mam nadzieje ze troszke pomoglam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Dziewuszki za informacje!!
![]() Ze mną to jest tak że ja miałam pierwsze usg robione w szpitalu ok 8tc, wcześniej z tego wzgledu że jestem po jednym poronieniu (tj pusty pęcherzyk ciążowy, poronienie wywołane), teraz lekarz stwierdził że z dzidziem wszystko ok, serducho bije, uznali że moja ciąża nie wyglada na ciąże większego ryzyka.Pielęgniarka mówiła że nastepną wizytę to już przez lekarza GP tak ok 19-20tc. Byłam też na prywatnej wizycie w 10tc u polskiego gina, przepisał mi luteine, dupka i nospe bo że macica troche twarda i tak na wszelki wypadek żeby uniknąć poronienia do końca pierwszego trymestru bo potem to juz powinno być ok, no i jest ok, za jakiś tydzień kończe 1trymestr ![]() ![]() ![]() Uffff ale sie rozpisałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Jeśli chodzi o badania to chyba też zalezy w jakiej przychodni ma sie gp i od samego gp, pierwszy raz byłam u polki ale w irl przychodni a teraz jestem w polskiej przychodni w waterford tez u pol gp tyle że czasem odnosze wrazenie że braku kompetencji... a jestem tam tylko dlatego ze na miejscu jest ginek. Zrobie chyba tak ze jak dostane wiadomośc ze szpitala to wizyte u polskiego gina uzaleznie od wizyty w szpitalu, jesli wyznaczą niebawem w szpitalu to zrezygnuje z wizyty u pol gina, jesli bede miła czekac 2 miechy to jednak sie wybiore ![]() Troche tu motam i wprowadzam zamieszanie hehe ale nie gniewajcie sie na mnie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zadomowienie
|
ja powiem tyle oid siebie, po poronieniu tutaj w irl jak juz zaciazylam drugi raz chodzilam tylklo do irl lekarzy, bralam tylko kwas foliowy a zelazo dopero pod koniec ciazy jak mi wyslali list ze szpitala po morfologii
w 19tc na wakacjach na ukrainie poszlam do tamtejszego gina na usg, bo tutaj w szpitalu w limeryku bylam bardzo zwiedziona-ona nic nie umiala z usg wyczytac albo zalozyla ze nie musze wiedziec szczegolow jesli wszytsko jest ok ![]()
#250 |
Raczkowanie
|
![]()
Czesc dziewczyny
![]() Jestem w 17 tygodniu ciazy. Na to malenstwo czekalismy z mezem ponad 2 lata az wkoncu sie udalo. Nadal pracuje,ale zamierzam przejsc na chorobowe juz w przyszlym miesiacu gdyz moj lekarz GP powiedzial, ze lozysko jest nisko polozone i musze szczegolnie na siebie uwazac. Pierwsza wizyte w szpitalu mam 31 marca w Rotundzie i strasznie sie tym denerwuje. Juz chcialabym miec to nasze malenstwo przy sobie... Z niecierpliwoscia czekamy tez na wiadomosc o plci naszego dziecka... wszystkie przyszle mamuski pozdrawiam serdecznie. Ciesze sie,ze moglam do was dolaczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ten wcześniejszy trzymał mnie na fotelu dobrych kilkadziesiąt minut, zrobił dokładne badanie ginekologicznne, dokładnie psprawdził przez USG wszystkie narządy maluszka, byliśmy bardzo zadowoleni z badania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Przyczajenie
|
Dot.: Witam wszystkie przyszle mamusie :)
Gratulacje ania168 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Edytowane przez mamamaj Czas edycji: 2009-03-24 o 07:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Judy 21, ja nie miałam okazji spotkac się z zadnym irl lekarzem
![]() ![]() ania168 gratulacje i powodzonka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jak zaczynasz krwawić, to dają Ci miednicę, żeby spokojnie się wykrwawić... Moja bratowa zaczęła krwawić w 5 tygodniu - pojechała na usg do tutejszego szpitala - według irlandzkich lekarzy wszystko było w porządku ..., nad ranem drugi raz zaczęła krwawić, no to pojechali do polskiego ginekologa, przepisał progesteron i powiedział, że trzeba czekać, bo fasolka jeszcze za mała... Wkurzyła się i poleciała do Polski - a tam na dokładnych badaniach okazało się, że w macicy ma krwiaka, który blokuje zagnieżdżenie się zarodka... zwiększyli dawkę tabletek... A teraz po krwiaku śladu nie ma, łożysko pięknie przylega i najważniejsze, że dzidzia rozwija się prawidłowo... Gdyby nie te tabletki, to już pewnie po fasolce by było.... a oni tutaj do niej, że ma nie brać żadnych tabletek ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Judy 21, powszechnie widomo ze oni tutaj nie traktuja ciąży powaznie, przynajmniej w pierwszym trymestrze jak jest pózniej to wiecie już wy : mamusie, ja dopiero się dowiem
![]() ![]() Edytowane przez DobraDusza Czas edycji: 2009-03-25 o 13:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po trzeciej ![]() Moja koleżanka pierwszą ciążę poroniła, nie mogła do siebie dojść, ale po dwóch latach postanowili jeszcze raz spróbować... znowu poroniła, gdy teraz ją zapytasz, czy będzie próbować, mówi, że nie... I wcale się jej nie dziwię...
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Zadomowienie
|
moj TZ i jego byla poronili 3x ostatni raz w 4tym mieisiacu....i co zrobili w szpitalu jak przyszli z bolami i krwawieniem? wyslali do domu, wszystko bedzie dobrze
jego byla zaszla potem jeszcze raz i juz urodzila..na szczescie nie jest to mojego TZta ![]() mnie tez wyslai do domu jak zaczelam krwawic a wiedzieli juz ze pronienie, no sciemniali na usg ze to moge ciaza pozamaciczna, ze to ze tamto, w koncu spytalam wprost i sie dowiedzialam Q! wrozbiarstwo uprawiaja a nie medycyne
trying so hard lots of things not to do Edytowane przez pani z herbata Czas edycji: 2009-03-25 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
W głowie mi sie nie mieszczą te opowieści i az strach mysleć co by było gdyby....
Pani z herbatą, jak to ściemnali że może ciąża pozamaciczna, to co nie byli pewni?? Qrka przecież jesli byłoby cos takego i odesłali by Cie do domu to aż strach pomysleć... ![]() Dziewczęta ale żesmy sobie kraj wybrały... albo to kraj wybrał nas? ![]() Ja zaczynam myśleć pozytywnie żeby nie stresować stworka mojego ![]() A powiedzcie mi jeszcze ile sie czeka na list ze szpitala, (z terminem wizyty), bo u mnie juz 2 tydzień leci i nic.....skrzynka pusta! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a w ktorym jestes tc?? ja wybralam szpital w 16 i dostalam zaproszenie zeby w 20 tc zrobic wszzystkie badania... tak ok miesiac wczesniej wysylaja listy.... a ja mam pytanko ... dziewczynki, znacie jakies fajne sklepy gdzie mozna znalesc poscielki dla dzieci??? ja sie rozgladam wlasnie ale oczy az mnie bola od cen... najtansza jaka znalazlam 4 elem. za 99 euro ![]() ![]() ![]()
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
sprobuj w guinneys
nie jest typowo dzieciecy ale wszystkiego po trochu ja tam kupilam przescieradla do kolyski
#262 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- ochraniacz mi nie potrzebny (łózeczko turystyczne); - kołdry nie będę używała, bo mam śpiworek i kocyk; - poduszka wiadomo dlaczego odpada; ![]() Czasami można fajne rzeczy upolować.... ale np my byliśmy w Mamas&Papas i strasznie wielkiego wyboru nie mieli... i ceny kosmiczne ![]() Dobra dusza, nie denerwuj się, na pewno dojdzie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
Pakusia ja jestem w 13 teraz, sadze że wizyte wyznaczą mi k 18 tyg, póki co cierpliwie czekam na list ze szpitala.....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze masz czas na badania ![]() kurcze tak teraz rozmyslam bo kolezanka z watku urodzila .... i tak sobie mysle ... pamietam jak ja bylam w 13 tc ![]() ![]() ![]() ![]() jeszcze chwila i bede MAMA !!! ![]() ![]() ![]() SZOK!!!! ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() musze tylko kupic przescieradelka bo mam tylko 1 ![]()
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
pakusia po porodzie czas leci jeszcze szybciej
![]() ![]()
#266 |
Zakorzenienie
|
twoja malutka ma juz 2 miesiace ![]() ![]() a dopiero co rodzilas ![]() ![]() ![]()
#267 |
Raczkowanie
|
Pakusia mam nadzieje że i mnie tak szybko zleci....chociaz jeszcze niedawno robiłam test w 5 tyg...
![]() ![]() ![]() Wczoraj dziewczynki dostałam w końcu liścik ze szpitala, termin wizyty mam na 7maja, czyli tak jak przypuszczałam bedę już w 19tc. W dalszym ciągu myśle o wizyce u polskiego gina, ale z małżem stiwerdziliśmy że chyba damy sobie spokój, jakoś przetrzymamy troszkę ponad miesiąc ![]() Dziewczyny ale ja bym już chciała mieć tego szkraba przy sobie, niech ten czas leciii! ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- aha, teraz dopiero widze że Kubuś ma 32 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, kolejne pytanko
![]() ![]() Tak z czystej ciekawości chce zapytac czy cos polecacie, gdzie kupowałyscie na co warto zwrócic uwage itp, no i czy sa szanse kupić tu w miare dobry wózek za przyzwoitą cene? Pytanie dotyczy także łóżeczka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a termin masz fajny tego badania, bo w moje urodzinki ![]() my chcielibysmy zeby sie Kubus urodzil tak kolo 16-19 maja ![]() ![]() ![]() a z polskim giniem to popieram... ja na poczatku chodzilam i powiem szczerze ze strasznie przezywalam wizyty... nie spalam po nocach bo sie balam ze cos nie tak z dzidzia... od stycznia przestalam chodzic i mam spokojne serduszko... ![]() ![]() ![]() Cytat:
poczatkowo chcialam zamowic w polsce bo taniej wychodzilo, nawet z przywozem tutaj, ale jak znajoma zapytala czy nie chcialabym wozeczka i lozeczka po jej synku to sie zgodzilam...
![]() |
#270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A łóżeczko mamy turystyczne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.