![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
Ja tu tak tylko chciałam coś sprostować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prawosławni uznają boskość Ducha Świętego, między innymi różnice w pochodzeniu Ducha były przyczyną schizmy. Nie powiedziałabym też, że odrzucają Wniebowzięcie NMP. Nie mają po prostu takiego dogmatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
no być może
![]() ![]() a właśnie! Mam pytanko! Nie moge znaleźć dokładnej informacji o tym czy protestanci wierzą w Niepokalane Poczęcie Maryji czy nie? Bo raz piszą że nie a potem że tak. Pogłubilam się już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Nie wierzą. Nie ma o tym ani słowa w PŚ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Wtajemniczenie
|
Lassunslaufen Poczytam o tym co mi napisałaś
![]() Nija_ Słuchałam dziś kazania "O robotnikach w winnicy". Niezwykle mi się podobało ![]() Troszeczkę Ci zazdroszczę tego że masz parafię dość niedaleko. Ja gdy się zdecyduje będę musiała jechać około 4 godzin samochodem (a że raczej pojadę sama, czyli bez samochodu, podróż będzie jeszcze dłuższa) Nie mam dziś sił by coś więcej napisać. ![]()
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę nie ma parafii gdzieś bliżej Twojego miejsca zamieszkania? Myślałam, że raczej wszędzie są parafie Ewangelicko-Augsburskie. Tzn., że jest do nich powszechny dostęp, nie tak, że trzeba jechać kilka godzin ![]()
![]() |
![]() |
#248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie ma bliżej. Zależy mi na Polskiej Parafii (przyznam szczerze że mój angielski jest ograniczony, cały czas się uczę). Najbliższą taką mam w Leeds. Wiem że się tam napewno wybiorę, tylko nie mam pojęcia kiedy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#250 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie mogę znaleść w spisie kazania "Nie czyń sobie podobizny". Czy mogłabyś mi napisać mniej więcej jak to data ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#252 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Słuchałam dzisiaj kazania 22.02.2009 Johna Bentona (nie pamiętam tytułu bo po ściągnięciu w tytule mam tylko date) Piękne kazanie. Moim zdaniem w idealnym momencie drogi na nie trafiłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Polecam szczególnie część kazania tak po 15. minucie (albo od 19. - kult obrazów i później o tym, jak człowiek wyobraża sobie Boga), bo początek jest dość "historyczno-biblijny", choć też ciekawy. Druga część jest bardziej "życiowa".
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2010-07-30 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Wtajemniczenie
|
Wysłuchaliśmy (TZ też, cieszy mnie to ogromnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do sprawy rozwodów to tutaj nie wszystko jest takie czarne lub białe. Moja babcia się rozwiodła a jest bardzo wierzącą osobą. Dlaczego? Dziadek był alkoholikiem i niesamowicie się nad nią znęcał, niejednokrotnie dochodziło do poważnych obrażeń. Nie pomagały leczenia, rodzina, policja - NIC. Czy uważasz, że jest godna potępienia? Miała dać się zabić, bo rozwód jest zły? No wybacz, ale to co najmniej nierozsądne. Aha dodam, że nie wyszła ponownie za mąż i nie miała już innego partnera.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie rozwodów- znam osoby z wielu środowisk, także bardzo restrykcyjne i ci najbardziej radykalni powiedzieliby, że w takiej sytuacji rozwód jest dopuszczalny, ale wykluczają ponowne małżeństwo, więc zrobiliby tak jak Twoja babcia. Ja też uważam, że w takiej sytuacji rozwód jest dopuszczalny. Co innego, kiedy człowiek się rozwodzi, bo mu się partner znudził i nie chce mu się o małżeństwo walczyć.
Dobrze, że nie rezygnujesz z czytania i nabożeństw, to by było najgorsze, co byś mogła zrobić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do rozwodów z powodu "odwidziało mi się" to też jestem na nie. Co innego gdy powodem jest chęć obrony życia swojego i dzieci. No i dziękuję za wsparcie i za to, że mimo wszystko nie zrównałyście mnie z ziemią ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem chodzi głównie o pieniądze, może o wrażenia estetyczne też. Ignorancja swoją drogą. Biblię pewnie znają, ale nie wiem dlaczego się do niej nie stosują... Jeśli chodzi o przyciągnięcie jak największej liczny wiernych to jednak bym się nie zgodziła. Np. w kwestii antykoncepcji czy celibatu księży KK nie chce zmienić stanowiska, a to są poważne problemy dla społeczeństwa, o tym ludzie głośno mówią. Chociaż z drugiej strony większość katolików przestała uznawać w swoim sumieniu np. seks przedmałżeński czy antykoncepcję za grzech i po prostu się z tego nie spowiadają = nie ma problemu ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#260 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ależ skąd; nie smiem oceniać ani tym bardziej potępiać kogokolwiek. Nie to jest moim zamiarem. Po prostu chcę pokazać, co mówi Słowo Boże - a to Ono powinno być dla nas-wierzących autorytetem prawda? Każdy z nas upada; ale co innego zgadzać się z tym co mówi Biblia i upadać przez naszą słabosć, a co innego uważać, że Biblia się myli, bo dla nas cos na grzech nie wygląda i robić to z "usmiechem na twarzy" . 1Kor. 7 ![]() Kobieta może odejsć od męża - separacja np. w takim własnie przypadku jak pisałas. Podczas separacji powinna przecież modlić się za męża, o łaskę nawrócenia dla niego. Dla Pana Boga nie ma rzeczy niemożliwych, a "wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego". Natomiast rozwód jest zakazany. Dopuszczony tylko w przypadku "wrzeteczeństwa"-"nierządu". Mąż i żona są związani tak długo, jak żyje jedno z nich. Po smierci jednego z nich, drugi małżonek jest wolny i może ponownie slubować. Pozdrawiam PS. Absolutnie nie rezygnuj z czytania Biblii. W żadnym wypadku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Nija_ ja też jestem wege (9 lat) a nawróciłam się rok wcześniej jeszcze. I całe swoje chrześcijańskie życie zmagam się z tym problemem (stosunku ludzi do zwierząt) i z zagadnieniem przyzwolenia na zabijanie zwierząt. I do tej pory mi się nie udało tego do końca zrozumieć ani zaakceptować. I chyba do końca życia tak będzie. Często powtarzam, że po śmierci stanę przed Nim i gdy zapyta o to, powiem "tak oto stoję, inaczej nie mogę" (cytat z Lutra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do rozwodów, babcia nawet po śmierci dziadka (a nie żyje już 17lat) z nikim nie ułożyła sobie życia, bo mimo zła, które jej wyrządził nadal opowiada jak bardzo go kochała i kocha. Ja ją za to podziwiam, bo chyba bym tak nie umiała. Akisia ciężko Ci było zostać wegetarianką? Ja jem b.mało mięsa i głównie drób, ale nie wiem czy bym potrafiła być wegetarianką. Przede wszystkim dlatego, że nie umiałabym zastąpić produktów zwierzęcych innymi przez co mogłabym się nabawić jakichś niedoborów. (przepraszam za offtop ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Nie było mi ciężko, o dziwo, pomimo tego, że lubiłam kotlety z kurczaka
![]() ![]() Na początku sama mało wiedziałam, błądziłam po omacku, uczyłam się itd. Dziś wiem, że całe swoje życie chcę oprzeć na dwóch najważniejszych dla mnie rzeczach- na mojej wierze i na wegetarianizmie. Wszystkim polecam przejście na wegetariańską stronę mocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co do pokarmów; też się zastanawiałam, by być wegetarianką. Żal mi tych zwierzątek. Powiedziałam o tym ukochanej siostrze w Chrystusie; a ona zwróciła moją uwagę na to co powiedział Pan Bóg: Zabijaj i jedz.(Dz.Ap.10:9-13) " A tego, który jest słaby w wierze, przygarniajcie życzliwie, bez spierania się o poglądy. Jeden jest zdania, że można jeść wszystko, drugi, słaby, jada tylko jarzyny. Ten, kto jada [wszystko], niech nie pogardza tym, który nie [wszystko] jada, a ten, który nie jada, niech nie potępia tego, który jada; bo Bóg go łaskawie przygarnął." - Rzym14,1-3 Widać podobne dylematy istniały wsród pierwszych chrzescijan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja dieta nie jest idealna, wiem, że popełniam mnóstwo błędów. Nie do końca zastępuję mięso innymi składnikami, nie jem tyle warzyw i owoców ile powinnam, ale na szczęście nic złego się nie dzieje z moim zdrowiem. Można zastąpić mięso np. fasolą albo soczewicą, czasami jem też kotlety i pasztety sojowe. I mogę powiedzieć szczerze, że takie jedzenie mi odpowiada, jest dla mnie smaczne i nie wyobrażam sobie powrotu do jedzenia mięsa. Mięso też nie jest zbyt zdrowe, szczególnie mięso zwierząt, które są faszerowane antybiotykami itp. A praktycznie tylko takie mięso jest do kupienia w sklepach. Cytat:
![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2010-08-03 o 18:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie przytoczonego fragmentu- polskie tłumaczenie jest dziwne. W tym fragmencie chodziło o problem jedzenia mięsa składanego w ofierze pogańskim bogom.
Ja ciągle trzymam się I Mojż. gdzie Bóg powiedział do ludzi i zwierząt, że daje im na pokarm wszelkie rośliny. Po wygnaniu z raju dopiero zrobił im odzienie ze skór. A po potopie pozwolił jeść zwierzęta. Ale nie nakazał. Z drugiej strony jest jeszcze wizja Nieba, bodajże w Jeremiaszu, przedstawione dziecko z lwem i jagnięciem, którzy jedzą słomę (co wydaje mi się należy zinterpretować jako wegetarianizm lwa ![]() Ciężko mi to wszystko interpretować, niemniej uważam, że wegetarianizm jest ok i będę twardo stała na stanowisku, że zwłaszcza to, co dzieje się w dzisiejszym przemyśle mięsnym jest okrutne i nieludzkie i chrześcijanie powinni przeciwko temu protestować. Zwierzęta nie są rzeczami i powinniśmy traktować je dobrze. Edytowane przez akisia Czas edycji: 2010-08-03 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chcę nikogo urazić tym co napiszę, ale... Wydaje mi się, że kiedyś zabijanie zwierząt i jedzenie ich było usprawiedliwione. Nie było w sklepach "zamienników" i człowiek, nie jedząc mięsa, mógł odczuwać brak jakichś witamin czy składników odżywczych. Ale teraz w sklepach półki uginają się od różnych towarów, mamy ogromny wybór i każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba tylko chcieć i spróbować żyć bez jedzenia mięsa. Nie mogę pogodzić się z tym, co się dzieje w rzeźniach, po prostu nie mogę ![]() ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2010-08-03 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Przyczajenie
|
Akisia
chodzi o to, że Pan Bóg pozwolił na jedzenie mięsa zwierząt, ale masz rację; na początku bylo inaczej. Jednak grzech zrobił swoje. Nie mamy doskonałych ciał nie ulegających chorobom i starzeniu. Powtórzę: " A tego, który jest słaby w wierze, przygarniajcie życzliwie, bez spierania się o poglądy.Jeden jest zdania, że można jeść wszystko, drugi, słaby, jada tylko jarzyny.Ten, kto jada [wszystko], niech nie pogardza tym, który nie [wszystko] jada, a ten, który nie jada, niech nie potępia tego, który jada; bo Bóg go łaskawie przygarnął." - Rzym14,1-3 Z tego fragmentu rozumiem, że słaby w wierze jada tylko jarzyny; a silny - je także mięso; nie ma z tym problemu. Jeszcze nie do końca to rozumiem; nie mam chyba własciwego poznania dlaczego tak jest skoro zwierzęta to stworzenia, które odczuwają cierpienie, a mimo to można je zabijać. A co do substytutów - chyba nie do końca tak jest. Nie da się niczym zastąpić całkowicie składników odżywczych zawartych w mięsie. A są ludzie ( ja należę do tego grona), którzy są "mięsożerni" - nie najem się np. samymi ziemniakami, surówką i sadzonym jajkiem. Po prostu brakuje mi czegos. Jesli miałabym tak robic na stałe, w tym ciele; to wyglądałabym chyba jak szkielet. (Już teraz jestem za chuda jedząc mięso). Ale się zrobił offtop. Przepraszam że go powiększam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim rozumieniu, jaki podałam w pierwszym zdaniu- silny to ten, którego kontakt ze światem nie kala, nie osłabia jego wiary. Słaby- ten, który musi na siebie bardziej uważać, bo łatwiej się gorszy lub upada w wierze. Bóg poza jedzeniem zwierząt zezwolił też na choroby, zabijanie Jego ludu i śmierć. To pokazuje, że nie wszystko na co pozwolił jest dobre. To po prostu konsekwencja grzechu. A życie na surówce, ziemniakach i jajku sadzonym też by mi nie odpowiadało ![]() ![]() PS. Ciekawie do zagadnienia wegetarianizmu podchodzą adwentyści. Co prawda w kwestiach doktrynalnych często się z nimi nie zgadzam, ale ich podejście do zdrowia i zdrowego odżywiania jest godne pochwały wg mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Zmieniając temat... Oglądałyście film "Luter"? Bo ja tylko fragmenty, ale w tym tygodniu chcę obejrzeć cały
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.